HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.05.30. 11:50 mór

Élelmiszerválság - a XXI. század atomfegyvere?

Freddie Mercury, Quincy Jones és sokan mások sok millió dollárt zenéltek még össze 1985-ban az Live Aid koncert keretében az éhező Afrika megsegítésére. Hozzávetőlegesen 20 évvel később az USA és az EU egy hosszú távú tervet eszeltek ki, hogy a magas életszínvonalon élő amerikai és európai lakosság megsegítésére siessen a magas olajárak enyhítése végett. A terv nem más, mint hogy jelentős mennyiségű üzemanyagot állítsanak elő alapélelmiszerekből, ezzel megkönnyítve állampolgáraik utakon való száguldásának költségeit. Nehéz elhinni, hogy az USA és az EU ne lettek volna tisztában döntései következményeivel. A döntés ára többek között a növekvő éhínség - a harmadik világban az elszabadult élelmiszeráraknak köszönhetően.


A nagyhatalmak számára egy indok is elég ahhoz, hogy terveiket véghezvigyék. Úgy vélem, ebben az esetben kell lennie legalább még egy indoknak, ami az USA-t és az EU-t hajtja terve megvalósításában, lévén a mérleg másik serpenyőjében mégis emberéletek állnak. Ahogy a nyugati társadalmak fogyasztóinak a megsarcolásában hatalmi játékszer az OPEC országok kezében lévő magas áron mért nyersolaj, ugyanúgy az élelmiszer is lehet egy kártya az USA kezében - Kínával szemben. Mindezek tükrében adódik a kérdés: az MP4 és a robotrepülőgépek korábban az USA egyetlen technológiai eszköze a magas olajárak elleni védekezésben az, hogy elpöfögje az élelmiszert, avagy egy eszköz a Kínával futott gazdasági versenyben?

23 komment

Címkék: gazdaság drágulás élelmiszer nagyhatalom


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr44494854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fatman 2008.05.30. 17:30:12

Szia!

Na ez az a dolog, amiben NINCS IGAZAD!

Miért is?

Még a 80-as évek végén másról sem panaszkodtak az akkoriban súlyosan eladósodott dél-Amerikai országok, hogy a fejlett világ támogatásai miatt nyomottak az élelmiszer árak, és hiába jobbak a termelési adottságaik, a nyomott világpiaci ár miatt nem tudják az egyetlen potenciális exportlehetőségüket kihasználni!

Ami pedig fekete-Afrikát illeti, éppen az indexen volt egy cikk (valamikor tavaly) arról, hogy az ingyen osztogatott élelmiszer segélyek mellett versenyképtelenek a helyi termelők, és így soha nem fog nőni a helyi termelés!

Első körben a áremelkedés rossz! Nem vitatom!

Felvázolok azonban valami mást: a magas árak miatt megéri majd gazdálkodónak lenni Afrikában, ezek a gazdálkodók munkát adnak majd az éhezőknek, akik így meg tudják majd venni az ennivalót (és sok mást is) maguknak! Ez szerinted rossz?

Persze ehhez az is kell, hogy megszűnjön a rövidebb út, a segély, amikor már nincs rá szükség! Ha pedig elgondolkodunk azon, hogy mekkora apparátus él a segélyek gyűjtéséből, szállításából, szétosztásából, és elsikkasztásából láthatjuk, hogy sok ember egy cseppet sem örülne annak, ha megszűnne az éhezés!

F.

egyenlítő 2008.05.30. 17:37:08

A pénzügyi válság miatt sok pénz áramlott át az árutőzsdére. Ez hajtja fel az olaj és az élelmiszer (és más egyéb nyersanyag) árakat. Nem a kereslet és a kínálat egyensúlya borult fel hirtelen, csak spekulációról van szó.

CSL 2008.05.30. 17:46:38

Szerintem a harmadik világban nem kéne úgy szaporodni mint a legyek és nem lenne probléma!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.05.30. 18:11:16

Gondolom a blogíró is mindenhová kocsival jár.

mark renton 2008.05.30. 18:22:54

Valóban baromi nagy tragédia lenne, ha pár százmillióval kevesebb ember élne a földön. Rögtön bele is pusztulna a bolygó a hiányukba.

panu 2008.05.30. 18:28:28

A drága élelmiszereket is meg kell venni vhogy...

Egyébként azt nem értem, hogy akkor mi a francnak támogatja az EU, hogy ne termeljen semmit a (magyar) mezőgazdaság... lehetne hova eladni.

seabeast 2008.05.30. 18:29:12

Zöldség, már ne haragudj:)

Ezeket a folyamatokat nem az államok, hanem a piac és a szereplői irányítják.

Amúgy meg sajnos a képlet az az, hogy az érintett államok egyszerűen túlszaporodták a területüket. Éhezik a két szülő és a 6 gyerek, de ott a nő hasában a hetedik és még 4-et szül később. Hát minek?

blöff 2008.05.30. 18:30:16

3 évvel ezelőtt még minden nagyokos a biodízelről beszélt, azt istenítették és energiafüvek termesztéséről szóltak a dicsőséges tervek, megújuló energia, klímaváltozás, stb.
Egyetlen egy akár hazai nagyokos nem gondolt bele a következményekbe? Nem, senki, vagy csak nagyon kevesek látták előre ezt a - pedig nagyon könnyen kivövetkeztethető - következményt.

subabubba 2008.05.30. 18:36:03

Túlnépesedett a bojgónk és egyre többen esznek egyre többet - pl. Kínában párszázmillió ember szokott rá pár éve a krumplira, azóta 300 Ft körül van az ára. Most a húsra kezdenek rászokni, annak az előállítása meg nagyon sok (takarmány)gabonát igényel. Az energiaárak az egekben vannak, de ez csak részben a biodízel miatt van.

BZL 2008.05.30. 18:42:23

A biodízel miatt éheznek Afrikában.

Nem gondolod komolyan, ezt biztos nem tudnád számokkal alátámasztani.

Amíkor még nem volt biodízel, mitől éheztek ?

Hitchiker 2008.05.30. 19:03:07

rosszul fogod meg... nem amiatt éheznek hanem amiatt éheznek jobban

(mellesleg itt az indexen volt egy cikk amiben egy ENSZ vezető mondta azt hogy a bio-dízel emberiség elleni bűnettnek számít
bár a segélyes témáról író postolóval messze-menőkig eggyett értek)

CSL 2008.05.30. 19:23:13

Egyébként még annyit hogy 2006 ban tele volt az összes eu raktár mert nem lehetett eladni a gabonát! Amennyiért meg el lehetett adni annyiért meg senki nem adta mert nem érte meg! Most van kb reális ára a gabonának de még mindig mehetne fentebb is és akkor a költségvetés fele nem arra menne el hogy a gazdákat kellene támogatni mert akkor haszonnal lehetne értékesíteni támogatás nélkül is! Azt meg senki se várja el hogy bárki jótékonyságból dolgozzon egy évig hogy a sok bantu szaporodhasson minden következmény nélkül! A föld kb 3 milliárd embernek lenne elegendő úgy hogy ne járjon természeti jelentős rombolással jelenleg 2x er annyian vagyunk és ez a szám csak növekszik a többi élőlény élőhelye meg folyton csökken!

tiburi 2008.05.30. 20:03:18

Amikor Afrika egy falvacskájába bevezették a vizet (elfelejtettem, hogy melyik szervezet kísérlete volt). Pár évre rá kisebb humanitárius katasztrófa lett belőle.

Kiderült, hogy az Asszonyok a napi 20 - 30 Km.-es víz utáni gyaloglás és cipelés miatt jóval kevésbé voltak szaporák. Miután a vizet bekötötték hirtelen elkezdődött az osztódás...

Úgy próbálunk tenni valamit, hogy fogalmunk sincs mi a következménye. A Bio-dízel is ilyen eset, ahelyett hogy orültünk volna a zabpehelynek, inkább a trabiba toltuk, hogy ne kelljen gyalog moziba menni.

Az Európaiak felsőbbrendűnek képzelik magukat, ha valahol sír valaki rohanunk oda simogatni, ha valaki ideges próbáljuk lenyugtatni, ahelyett hogy néha hagnánk az egyiket sírni és akkor talán a másik is lenyugszik...

Ez a sok segély is olyan mint a mai orvostudomány: csak tünetek kezelésére jó.

halbikvera 2008.05.30. 20:33:58

A cikkíró némiképp felületesen informált.
Kína a 80-as évek eleje óta gyakorlatilag önellátó élelmiszerekből, dacára annak hogy az ország alig 10%-a művelhető.

Sz00 2008.05.30. 20:40:06

Sziasztok Sracok,

Jartatok mar Afrikaban?
Jol hangzik, amit itt irtatok, de ez mind elmelet.

Udv,
Sz

benczurzs 2008.05.30. 21:08:51

Ezért szeretem ezt az országot :)
Itt mindenki közgazdász. Vagy önjelölt közgazdász. :))
Mindeki pontosan látja az EU agrárpolitikáját, sőt az egész világ agrárpolitikáját.
Mindenki élből jobban vezetné bármelyik ország gazdaságát, és akkor nem lenne se éhezés, se semmi rossz, csak szép gazdasági fejlődés. Sőt minden rosszat előre látna, itt szinte mindenki.
De akkor miért nem látok egy gazdasági szakszót sem ?
Miért nem látok önmagukat alátámasztó tényeken alapuló logikai gondolatokat ?
Félinformációkból olyan szép várat lehet építeni.
Sz00 kezdte egyedül megközelíteni a valóságot.
De a gazdasági tényektől még messze van a blog. Enélkül meg lehet vitatkozni a kb "kinek érdekesebb az elmélete" alapon.

További szép napot. ;)
"Mindenki csinálja azt, amihez ért!"

Triznyai Döme (törölt) 2008.05.30. 22:06:46

Ember! Te nem vagy százas! Mi az Equus caballus fallosza köze van egy kicicerélten túlfizetett gittegylet (ENSZ) muftinak ahhoz, hogy ami árut ÉN termelek meg a SAJÁT földemen, a SAJÁT befektetéseimből azt ÉN mire is fordítom?
ÉN keféltem világra azt a 3 milliárdot, aki a saját napi betevőjét se képes összekeccsölni?
Hát amit a paci himbál! Netán az abroszfejű főizék lemondhatnának a 179-edik luxuskurva 63-adik palotájába a 27-edik platinabidéről! És netán a csodás paloták, mesterséges szigetek, sivatag közepi édesvizi motorcsónakpályák épíTTETése helyett beiskolázhatnák az alattvalókat, hogy képesek legyenek egy mechanikus vekker felhúzásánál bonyolultabb műszaki teljesítményre! És esetleg a (főként katolikus) papok leszokhatnának a "szaporodjatok és sokasodjatok BÁRMI ÁRON, mert az éhendöglő bennszülött csecsemő kedvesebb az Úr szívének, mint a koton!

ohmyFgod 2008.05.30. 22:07:40

CSL: honnan vetted, hogy a Föld 3 millárd embernek lenne elegendő? Nagyon tévedsz. Nem mondok semmit, nézz utána jobban. Megsúgom, hogy még nem léptük át ezt a küszöböt. Javaslom kezdetnek a FAO-t.

helleluja 2008.05.30. 22:11:00

Jónapot, s azért szeretem magamat, benne minden AtyánkAnyánk a mennyekben gyermekét, mert mi valóban mind a tudás gyermekei vagyunk, a Nap lánai -filali, azaz született parasztok =istenek!!!
A megoldás a teljesen önmagamról gondoskodok nem a nagycsegges uraink, akik nagycseggükkel eltakarják azt, amit nem tudnak adni, ill. akik közel a tüzhoz, azok esetleg illatároznak?
Még mindig a Balaton viza területen, az egész emberállomán elfér állva, meg most Texas állam, ha mindenkinekek kikarvallnak egy darab fődet, amire rákulál meg pisál, na mert mi a bilológia körforgalom?
Ha vesszük, mi adunk nektek enni, aztán ezek száma forditott arányban nyövekedett a vagyoNUKkal meg haccaca haccaca az egekbe, s vegyük csak hogy mikor a magyar mindenesetül egy segg allá került, nem-e azóta is, az idegeneké mindene a magyarnak, sajna a gondolta is!? maraki?
Biztosra veszem hogy sokan lesznek akik egyszerüen elájujujujujjjjjjjj.... de fidelem, fidlerék a roofon meg a rokonok?
A megoldás, itt csak magyar koponyára van szabva, amikor a magyar nemzeti meg területi függetlenséget akart, nem pedig minden wallagg csak a miénk, csak a miénk, s kina? az annuk kinnya!!!
Vagy nemzeti kina, amit ha igen, akkor ük az igazi messás népei, ha nem, akko mi? mi? mimi? mimike.....
Ha akartok velem dumcsizni, mert az ég tükrében lenne minden, akkor megtallátok a mi bloggunkon, mert nekem nincs semmi, hisz minden a miénk?
astala vista!

mór 2008.05.30. 23:27:33

szia benczurzs

fyi, csak hogy tények mentén is lehessen vitatkozni:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=96872

üdv, mór

mór 2008.05.30. 23:37:47

szia fatman

ha van egy lakásod Nagyvázsonyban és felmegy az ára a kétszeresére, akkor kétszer gazdagabb lettél, de ezt a vagyont nehéz lesz realizálni mert mégis kell valahol lakni is. De annak akinek eddig nem volt, annak pont kétszer olyan nehéz lesz hozzájutni.
Másképp fogalmazva, azok az emeberk ott 1 dollárnál is kevesebből tengetik az életüket, és ha az élelmiszer ára felmegy a 2x-re az pont az éhhalállal egyenlő.
Az ottani gazdának, aki szintén nem dollár milliókkal rohangál a zsebében, mindössze néhány napja van a munkahelyteremtésre, mert után kampó.

üdv, mór

CSL 2008.05.31. 00:17:39

ohmyFgod: Nem léptük át?? Akkor hogy lehet hogy jelenleg ahhoz hogy ennyi ember megéljen egyre több területet kell elhódítani a természettől? Hogy lehet hogy az utóbbi 20 évben a gerinces élőlények 25% át kipusztítottuk? Hogy lehet hogy az édesvízi élőlények 46% át pusztította ki az emberiség úgy hogy Európában és észak Amerikában ahol nem nő a népesség gyakorlatilag változatlan az élővilág? Ha nem léptük túl a küszöböt hogyan lehet hogy ember milliók halnak éhen? Ja és lehet hogy elegendő többnek is de a kulcs az az hogy: ne járjon jelentős környezet rombolással!

villanyguru 2008.06.06. 20:52:15

Szasztok!
Nos üzlet az egész kib...ott glóbusz. Én mint bizniszmen a tulajdonomban lévő baro gigahektárokon termeltetek ezt azt aztán be a raktárba ...a többi árutőzsde. De szintúgy van ez mással is...
A gravitáció helyett már régen a cash számít.Ettől pörög a sorosgyurka+atöbbiek akik marionetteznek a világ államaival és emberbábjaikkal.
süti beállítások módosítása