HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.06.18. 08:12 on the other hand

Sikeres Gyurcsány-csomag? Hmmm...

A kiigazítási csomag eredményességét többnyire azzal szokták demonstrálni, hogy a költségvetési hiány jelentősen csökkent. Valóban ez helyzet, de azért jobban megnézve egyáltalán nem beszélhetünk sikersztoriról.

Érdemes egy pillantást vetni arra az ábrára, amelyik az Európai Unió tagországainak 2007-es költségvetési hiányát mutatja be. Miközben mi jelentősen csökkentettük a deficitet, addig a többi ország sem tétlenkedett. Ennek pedig az a következménye, hogy az idén Magyarországon kívül az összes ország kikerül a túlzott deficit eljárás alól, hiszen tavaly 26 országnak sikerült 3 százalék alá csökkenteni a hiányát.


 

Az ábra magáért beszél. A deficitcsökkentéssel együtt is az unió fekete bárányai vagyunk, ráadásul mindezt sikerült úgy megvalósítani, hogy a gazdaság növekedési tempója
a béka ülepe alá került, és a bővülési potenciál a jövőben sem kecsegtet nagy kitöréssel.

Az igaz, hogy az idén a deficit valamivel 4 százalék alá süllyedhet, de - azon túl, hogy ez természetesen még mindig a legmagasabb hiány lesz az EU-ban - a további csökkentéshez újabb lépések lennének szükségesek, jönnek a választások, politikai feszültségek stb. Ilyen körülmények között még sosem sikerült hiányt csökkenteni ebben az országban, és nem látni, hogy most mitől sikerülne.

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr13526609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása