HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.07.11. 10:23 venyus

Három év börtön áremelésért? A kommunizmus útján az euróövezetbe

Miközben a héten elhárult az utolsó akadály is a jövő januári pénzcsere előtt Szlovákiában, több olyan lépésről is megjelent sajtójelentés, ami a kommunizmus idejére emlékeztet. Robert Fico miniszterelnök azt akarja elérni, hogy az infláció alacsonyan maradjon az eurobevezetést közvetlenül megelőző és követő időszakban úgy, hogy a kiszolgáltatottnak jelzett lakosságot megvédi a multik kénye-kedvétől és a pénzcseréhez gyaníthatóan köthető burkolt áremelésektől. Eközben azonban igen rossz üzenetet közvetít a szlovák piacgazdaságról, és eltántoríthat egyes külföldi beruházókat.
 
Mivel július 8-án meghatározták a korona/euro rögzített árfolyamát (30.126), augusztus elejétől kötelező a szlovák boltosoknak a kettős árcédula. No de milyen összeg kerüljön rá?
 
Szlovák lapjelentések szerint az igazságügyi tárca egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely szerint az a kereskedő, aki szeptembertől árat emel, akár három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat. Ráadásul bárki pert akaszthat a kifogásolt üzlet tulajdonosának nyakába. Közben már kormánydöntés született arról, hogy ártanács alakul a fogyasztói árak szoros figyelemmel követése érdekében. Az ártanács feladata az lesz, hogy elbírálja: a piaci környezet késztette a kereskedőt az áremelésre, vagy spekulatív szempontok mozgatták. Ember legyen a talpán, aki objektív törvényi szempontokat le tud fektetni ebben a kérdésben. Ha az utóbbit állapítanák meg a tanács tagjai, akkor a pénzügyi, vagy a gazdasági tárca vezetője maga állapítaná meg a fogyasztóknak kedvezőbb árat egészen a jövő év végéig. Ez aztán az igazi piacgazdaság és a kiszámítható gazdasági környezet!
 
Ha ez még nem lenne elég az árak féken tartására (és annak prezentálására, hogy bezzeg Szlovákiában nem ugrik meg az infláció az euróbevezetés környékén, nem úgy, mint anno számos nyugat-európai országban), akkor az energiaárakon keresztüli fék is segíthet. Fico ugyanis azt tervezi, hogy 2009-ben az idei szinten fagyasztják be az energiaárakat, legalábbis a kisfogyasztók kategóriájában. Mindez természetesen a profitéhes energialobbi elleni fellépéssel jól eladható a népnek, de abba valószínűleg már csak kevesen gondolnak bele, hogy a kisfogyasztóknál elfojtott áremelés a nagyfogyasztókon „behajtása” előbb-utóbb úgyis visszaüt valamilyen formában az inflációban. Emellett az energiaipari, illetve általában a külföldi beruházók elbizonytalanításaként is értékelhetők a fenti, erős állami árkontrollt, és a nép megvédését célzó lépések.
 
Érdekes, hogy miközben az euro gyors szlovákiai bevezetése egyértelmű sikertörténetnek mondható, és számos gazdasági előnnyel jár, ezzel párhuzamosan ennyire populista, illetve piacidegen lépések is megférnek a szlovák gazdaságpolitikában. Úgy tűnik, hogy a szlovák eurobevezetésre ez lesz a jó szlogen: eurót, de nem "minden áron"!
 

1 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság szlovákia drágulás gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr41563408

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.13. 08:52:37

Forintblog - Három év börtön áremelésért? A kommunizmus útján az euróövezetbeSzlovák lapjelentések szerint az igazságügyi tárca egy olyan törvényjavaslaton dolgozik, amely szerint az a kereskedő, aki [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.07.14. 03:19:13

írjuk le, mert nem mindenki tudja: a makro szintű beavatkozások egy ország életében kb 2-3 év késéssel jelentkeznek. a tavalyi jó évet nem Ficonak, hanem még a 2005-ös Dzurindanak köszönhetik a szlovákok, és a tavalyi és idei Fico, a fenti intézkedésekkel és még sok más hasonlóval a jövő évtől kezdi majd bedönteni Szlovákiát. Ártanácsot egyébként az MSZP is majdnem felállított az ÁFA csökkentésekor; de ami a szomorúbb, hogy a FIDESZ kormány pontosan ugyanígy járt el: a nagyfogyasztóknak emelt 50%-ot azért, hogy a kisfogyasztóknek ne kelljen akkorát.
süti beállítások módosítása