HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.08.13. 10:51 mór

A 9-10%-os kínai növekedés a következő gazdasági lufi

A kínai gazdaság kapcsán mindenki a potenciált látja a maga 10%-os éves GDP növekedésével, mely a részvénypiac esetében is egy egyértelmű hosszú távú emelkedő trendet vetít előre. Azt viszont már régóta tudjuk akár a jelenlegi tőzsdei visszaesés láttán, vagy a szintén nem túl régen történt 2000-es dotcom lufi kipukkanása kapcsán, hogy a fák nem nőnek az égig. Az egykori Japán csodát nem is említve. A kínai gazdaság sexepilje egyben a legnagyobb kihívása is. A növekedés ára kezdetben a nyugati vállalatok kiszervezésének környezetszennyező hatása, míg mára a kínai társadalom élvezve a gazdasági sikerek gyümölcsét a belső fogyasztás, a motorizáció és a belső piacra összpontosító iparágak környezetszennyezése is csatlakozott a sorhoz.

Ha számokban nem is vesszük észre, hogy hol nem konzervatívak a kínai gazdaság teljesítményével kapcsolatos piaci várakozások, a pekingi olimpia kapcsán a fél világ szeme előtt hever a tényező, amivel nem kalkulál többé kevésbe senki sem.

Az egész olimpiai faluban, de lehet mondani az összes kínai nagyvárosban elviselhetetlen a szmog mértéke. Ha egy gazdaság vágyik a nyugati világ életszinvonalára akkor valószínűleg nem úgy, hogy a fogyasztás és az egy főre jutó jövedelemszintje úgy érje el a fejlett világét, hogy számos autentikus forrásból azt hallja, lássa, hogy évi 2 millió rákos haláleset 70%-át közvetlenül a környezeteszennyezés idézi elő. Szóval a GDP-ben mért kínai gazdaság sikerét mindenképp érdemes korrigálni a környezeti károk költségével, melyet a széles publikum green GDP-ként aposztrofál. A Columbia Egyetem legfrissebb kutatásai alapján kijelenthető, hogy a gazdaságok környezetszennyezésének mértékét nagyban meghatározza az egy főre jutó jövedelemszint. Mielőtt bárki könnyedén legyintene a problémára azzal, hogy a kínai gazdasági teljesítmény és a vele szorosan együtt mozgó jövedelmeszint majd szépen ezt megoldja. Annak a figyelmébe ajánlom, hogy Haiti és Costa Rica között nincs számottevő jövedelemkülönbség, mégis Haiti jóval szenyezettebb. Ha a gazdag országok között keresünk ellenpéldát a széles 150 országon alapuló mintavétel kapcsán kimutatott eredményre, akkor Belgiumot is említhetnénk, mely ország nem sokkal áll jobb helyen, mint Nikaragua. Szóval, így erre azért még nem igyunk hypot. Néhány egyéb adalék még ahhoz, hogy Kína egyátalán nem biztos, hogy a statisztikai utat járja. A SEPA (The State Environmental Protection Administration) környezetfelmérő tanulmányához vállalatoktól kuncsorokta össze a forrást, míg a kínai kormány egy petákkal sem dotálta a kutatásokat. Továbbá a kínai kormány kérte a Világbankot, hogy a SEPA-val közös publikáció ne tartalmazza a környezetszennyezéshez kötödő halálesetek számát, mely országos nyugtalalansághoz vezetne, szólt a kínai kormány érve. A számítások azt mutatják, hogy a környezeti károk éves költsége a GDP 4-5%-ára rúgnak, mely szint torony magasan az első helyett jelenti a világban. Ha azt vesszük alapul, hogy a gazdasági teljesítmény fenntartásához a jelenlegi 1% helyett a nyugati világhoz hasonlóan a GDP 5-6%-át kéne infrastruktúrális beruházásra költeni, míg ezzel párhuzamosan évi 5% a környezeti károk költsége, mely 'hála' a politikai tétlenségnek szárnyal, akkor kijelenthető, hogy nincsen ingyen ebéd. Előbb vagy utóbb a környezetszennyezés megállítása miatt be kell húzni a kézi féket, melynek a környezettudatosság jegyében elköltött sok milliárd dolláros nem termelő beruházás lesz a vége, mely alacsonyabb növekedést és vállalati profitszinteket fog eredményezni. Mindez ugyanannyira struktúrális lesz, mint az eddigi-jelenlegi növekedés. Addig is amíg ez bekövetkezik érdemes az előrejelező modelekbe egy új sort beszúrni, és az idő függvényében az egyes szcenáriókkal eljátszani.           

 

9 komment

Címkék: politika gazdasagpolitika makrogazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr92613893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.08.13. 13:06:37

A kínai növekedésre a "lufi" szerintem nem a legpontosabb kifejezés (legalábbis nem olyan értelemben lufi, mint a dotkom lufi volt 2000-ig, vagy az amerikai ingatlanhitel-lufi tavalyig), de a tartalmára jól rámutat a cikk: jól beláthatóan véges erőforrások felélésére épül, és be fog szakadni.

Lemmiwinks 2008.08.13. 14:17:51

Alapvetően nem a környezetszennyezés a probléma, hanem az, hogy a növekedés forrása az export illetve a beruházások.
A beruházások ebből a leginkább volatilis (prociklikus) komponens, jelenleg kb a GDP 40%át beruházások adják (a nettó export a GDP 10%a) és a növekedés legalább felét. Ha beruházások növekedése megáll, netán csökkenni kezd, akkor ez a GDPre óriási hatással lehet, akár minuszba is átmehet a GDP növekedés.
A világtörténelemben egyedülállóan magas beruházási rátát a következő elemek hajtották:
lakáspiaci fellendülés - a 9oes évek végén privatizálták a lakáspiacot, beindultak a felúkitások, új lakásépitések
belső migráció - évi 10-20 millió ember áramlik a városokba, kell nekik a hely
export - ehhez nem kell különösebb kommentár
laza monetáris politika - alacsony kamatok, nem megfelelően semlegesitett beáramló pénzek a folyó mérleg többlet miatt

Jelen pillanatban ott állunk, hogy az export drámaian lassul, habár dollárban még mindig rekord gyorsasággal nő, reálértékben max 5-6% a növekedés éves szinten.
A monetáris politika elsősorban tartalékképzési előirásokkal és hitelezési kvótákkal nagyon felkeményedett.
A lakáspiac lassul, a tőzsde esik.
Valószinüleg az egyetlen dolog , ami még hajtja a kinai beruházási gépezetet, az a beáramló forró pénz, amely az informális bankrendszeren keresztül csatornázódik be a gazdaságba.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.08.13. 19:43:22

részletes ismeretek nélkül annyit tudok hozzátenni, hogy az export "drámai" lassulása mögött szerintem nem strukturális okok, vagy lufi kipukkadása áll: egy erősen exportorientált gazdaságot mindig fokozottan érintenek a felvevőpiac konjunktúraciklusa. kína belső piaca valójában nem olyan nagy, mint amit a népessége alapján gondolnánk, hiszen jelentős hányaduk (sacc kétharmad) nem fizetőképes kereslet, ők a többiek számára olcsó élelmiszert termelő rabszolgák első rétege. a következő réteg a számunkra olcó kinaj cipőt, ruhát heti hatvan órában varrók (akiknek a munkáját nem drágítják környezetvédelmi, munkavédelmi, TB ráfordítások). Az extenzív növekedés "felütközése" inkább ezen a területen várható, a rabszolgák lassan fogyasztani kezdenek és emiatt megdrágulnak, a természeti és környezeti erőforrásokat pedig már most is nagyon látványosan túlfogyasztja a kínai gazdaság.

is 2008.08.14. 09:49:20

csatlakozva elemes2-höz: a Kínai egy kettéosztott gazdaság, most 3-400 millió 'nyugati', és 9-1000 millió 'rabszolga' lakóval. a nyugati lakó 40 órában olyan bérért dolgozik, amiből lakik, eszik, ruházkodik, és még autóra, TV-re is telik neki. (egyébként lásd Mo: 6 millió nyugati, 4 millió leszakadt). a rabszolga rész nem számít a GDP-be, meg sehova sem. a kínai GDP jórészt attól nő, hogy a 300 milliót évi 20 millióval megnövelik, azaz átemelnek ennyi embert a rabszolgasorból a nyugati (mégha egyébként szegény) szintre. ez egy extenzív növekedés, az új belépők megnövekvő fogyasztása képezi a következő belépő csoport bevonásának alapját. ez a létszámnövekedés a beruházások alapja, és ez extenzíven még évtizedekig fennáll.

az export, meg a nyersanyagok elfogyása valós veszély, de az nem egyedül Kínát veszélyezteti, a relatív felzárkózás úgy is elképzelhető, hogy a kínai GDP +2%, az USA meg -3%.

Lemmiwinks 2008.08.14. 11:21:32

Az export lassulása az OECD országok lassulása miatt következik be. A különböző hitelezési lufik kipukkanása most gyürüzik be Kinába.
Azonban Kina legalább felerészben felelős az amerikai és EU hitelbuborék kialakulásáért, 2 ezer milliárd dollár értékben finanszirozta az USA és EU túlfogyasztást.
Tehát alapvetően a kinai erőltetett merkantilista gazdaságpolitika érte el lehetőségei határait, de nem ez az igazi gond.
Az export nem fog drámaian esni (csak lassulni). A volatilitás a beruházásokban van, amelyek a GDP 40%át adják. Mivel a kinai bankrendszer minden csak nem transzparens, nem piac által (kamat), hanem kvótákkal szabályozott, valószinüsihető, hogy a tőkeallokációt nagyon rosszul végzi, ezért, amikor a beruházási lufi kipukkan, hirtelen nagyon sok, nagyon szar hitel kerül majd felszinre.
Csak gondoljunk bele. Kina zokni mindig fog kelleni nyugaton, kaja, ruha, egyéb fogyasztási cikkek mindig fognak kelleni Kinában, na de ez még csak a Kinai GDP kb 60%a. Gyár, erőmü, autópálya, konferenciaközpont, új lakóépületek meg nem biztos, hogy holnap is annyi fog kelleni. Ha a beruházásoknak csak a harmada minősül feleslegesnek és nem realizálódik egyik évről a másikra, az azt jelenti, hogy a kinai GDP növekedése 10%ról 0ra megy le.
Ebből a szempontból a környezetvédelem egy menekülési pont Kinának, a felesleges beruházások kihullása esetén a kapacitásfelesleges épitő,bányász kohász és gépiparnak szolgáltat keresletet.

2008.08.14. 14:04:08

Kína úgy döntött h. bármi áron de gazdaságilag nagyhatalom lesz és nem számít 1-2 millió ember ha elhullik.Visszakapta Hongkong-ot, a sok üzletemberrel együtt akiknek majdhogynem kereskedelmi szabadkezet adott a szabályok betartásával és vagyonuk megtartása mellett , hülye lett volna ezt a chance-ot nem kihasználni.NEM LESZ LUFI! aZZAL H. MINDEN SZ@RT OTT GYÁRTANAK , meg is tanulják a technológiát.Anno, Japán is így kezdte ma robotokkal gyártat ahol lehet és megbízhatóan.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.08.14. 16:54:41

kobalt,

1. közben kifogyunk az extenzív növekedéshez szükséges erőforrásokból, lásd olimpia: leállt az összes gyár és az autók fele, hogy elviselhető legyen a levegő pekingben.

2. a kínaiak még nem tartanak ott, ahol a japcsik ötven éve

3. lásd lemmiwinks hozzászólását: az erőforrás-allokáció nem piaci hanem hatalmi eszközökkel történik (bár megjegyezném, hogy ugyanezekkel a hatalmi eszközökkel a lufi kipukkanása is megakadályozható, nem számít, ha ezért éhenhal 1-2 millió ember belső-kínában).

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.08.14. 16:55:52

lemmmiwinks,

ha a kínaiak odafigyelnek a környezetvédelemre stb, elvész a versenyelőnyük.

azazello 2008.08.22. 20:05:02

Az ég szerelmére, vegyetek fel egy olvasószerkesztőt. Régen olvastam már ilyen csapnivaló nyelvtani színvonalú cikket (pedig maga a téma többet érdemelne).
süti beállítások módosítása