HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.09.12. 14:13 venyus

Polak wenger dwa bratanki

Ha valamely felzárkózó európai ország gyors euróbevezetésben gondolkodik, semmiképpen se a magyarokról és a lengyelekről vegye a példát. Míg mi a gazdasági fundamentumok miatt tűztünk ki többször is hiteltelen (túl korai) céldátumot, addig a lengyeleknél az első komolyabbnak tűnő időpont kommunikációs bakikon vérezhet el.

 

A lengyel miniszterelnök e hét szerdán nagy meglepetésre azt jelezte, hogy megcélozzák a 2011-es euróbevezetést. Rögtön hozzátette, hogy ez nem lesz könnyű, elsősorban az időbeli rövidség miatt. A jegybank és a pénzügyi tárca felőli nyilatkozatok az első perctől kezdve gyanúsan óvatosan hangoztak, kerülve a nyílt szembehelyezkedést a kormányfővel. Aztán péntekre kiderült: a jegybankelnökkel egyáltalán nem egyeztetett egy ilyen horderejű ügyben a kormányfő, miközben a lengyel pénzügyminiszter elismerte: a 2011 év eleji pénzcsere megvalósíthatatlan. Az év vége felé történő euróbevezetés ugyanakkor példátlan lenne.

A történet pikantériája magyar szempontból az, hogy ha már egyszer viszonylag rendben vannak a lengyel gazdaság fundamentumai az euróbevezetéshez (minden számszerű kritériumot teljesíteni tudnak), akkor miért a könnyebb részen, a kommunikációs stratégián vérzik el egy ígéretes terv. Későn ébredt a kormányfő és elfejetett egyeztetni?

„Az vesse rá az első követ, aki...” – jut eszünkbe a közmondás, mielőtt túlzottan lehúznánk lengyel versenytársainkat. Magyarországon a lehetséges céldátumról leghamarabb jövő év elején kezd el hivatalosan egyeztetni a jegybankkal a kormány, de a friss hírek szerint akkor sem biztos, hogy konkrét céldátumot határoz meg; mondván olyan sokszor vétettük már el, hogy mégegyszer már nagyon ciki lenne.

A mi pénzcserénk – ha az elmúlt 18 évre jellemző húzd meg – ereszd meg költségvetési politikai beidegződéstől nem tudunk szabadulni, és ha a következő két év is érdemi reformok nélkül telik el - továbbra is a jövő ködébe vész.

4 komment

Címkék: gazdaság unió pénz euro jegybank gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr66660306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OftF 2008.09.12. 16:42:56

Bocs nem értem, miért lettek ezzel messzebb a bevezetéstől, mint a nyilatkozat előtt voltak? Csak arra a valószínűtlenségre tudok most gondolni, hogy a jegybankelnök megsértődött és direkt keresztbetesz most majd. Ők is magyarok lennének? :-)

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.09.12. 19:58:39

OftF, pont ez az: nem lettek messzebb, de most mondtak egy olyan időpontot, ami nem teljesíthető. Legalább azt az ökölszabályt megtanulhatná egy politikus, hogy legalább 2,5 évet kell az ERM-II.ben tölteni, tehát hülye időponttal nem kellene előállni. Ez így hitelességvesztéshez vezethet, főleg úgy, hogy a lengyel PM és jegybank azzal van elfoglalva, hogy rémülten próbálja relativizálni a minelnök kiszólását. Amúgy jó kis csapat ez: a minelnök blöffölget, a jegybankelnök meg Duisenberggel akar együtt dolgozni :)

ilyenkor mindig feltámad bennem a hiú remény, hogy nem csak mi vagyunk ilyen hülyék.

OftF 2008.09.14. 23:15:50

Ja értem tehát akkor nem kommunikációs bakin vérzik el az időpont, hanem eleve hülyeség volt. Bocs, de mintha egy kissé félreérthető lenne.
A sztori amúgy elég jellemző, az ember hiába vár el egyes politikusoktól minimális szakértelmet...

is 2008.09.22. 22:32:15

nincs hová írnom: ez a 25 dolláros olajralli ez annyira gáz, egy technikai hónapzárásól van szó, senki nem kereskedi már az októbert, lejárat után volt (18:00GMT). ki volt, aki ezt nálatok átvette, és bombasztikus hírt csinált belőle? a diplomáját mikor adja le a ruhatárban, ahol szerezte? nem érzitek, hogy kicsit gáz ez az egész portfoliora nézve?
süti beállítások módosítása