HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.12.01. 14:15 on the other hand

Itt az SZDSZ-es álom - költségvetés adók nélkül

Kóka János hétfőn azt fogja javasolni az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának, hogy ne szavazzák meg a kormány által a jövő évre benyújtott adóterveket - szól a hír. Az ember meg leül, vakarja a fejét és nem érti. A költségvetést először igen, utána meg az adótörvényeket nem? Szép dolog az elvi politizálás, de azért nem baj, ha szorul bele némi logika is.

 

 

Furcsa helyzetbe került a törvényhozás az idén. A drasztikusan változó gazdasági környezet, és néhány más esemény hatására a költségvetés fő számainak megszavazására előbb került sor, mint az adótörvények elfogadására. (Mivel az adótörvényeket a hatályba lépésük előtt legkésőbb 45 nappal el kell fogadni, ezért ez úgy valósul meg, hogy több törvénymódosítás csak február elején lép életbe.)

Erre a pártok eltérően reagáltak. A Fidesz persze mindent elutasít, és szakmailag kiérlelt alternatív elvekről regél. Hogy pontosan miről szólna ez, azt senki nem tudja, mert ha arról, ami megjelenik a hírekben, akkor három másodperc alatt fejre állna az ország. Ha meg valami másról, akkor meg találgasson az, akinek kedve van.

Az MDF - meglepő módon - egész pragmatikusan viselkedett. Megszavazza az adótörvényeket azért cserébe, hogy a rém demagóg haláladó néven illetett örökösödési illeték jórészt megszűnjön. Végül is egy kis párt, ami évek óta erről álmodik, ennél többet nem nagyon remélhet. Ezek után elutasítja a költségvetést, mégis jó ellenzékinek látszani - és ebbe itt most nem is nagyon lehet belekötni.

Az SZDSZ-nek viszont megint ritka nagy következetlenséget sikerül felmutatni. Először "az ország stabilitása érdekében" elfogadják a költségvetést - alapvetően az ő szavazataikkal elkerülve a kormány bukásának lehetőségét. Aztán most jön Kóka, és bejelenti, hogy olyan sok minden nem valósul meg az adóelképzeléseikből, hogy nem tudják megszavazni. Amúgy is a jövő hétre előállnak a saját javaslataikkal, és megkezdik róla az egyeztetéseket.

És ezt így hogy?  - kérdezné a klasszikus. Akkor most azt akarják, hogy jövőre egy olyan költségvetésünk legyen, aminek mozgástere már alig van a fő számok miatt, de azokat az adótörvényeket, amelyeken alapul, gyökeresen átírnák? Ráadásul mi bajuk lehet azzal az adócsomaggal, amiben semmi érdemleges nincs? Persze mondhatjuk, hogy éppen ez a baj, hogy semmi nincs benne. De ha most az SZDSZ-nek annyira fáj, hogy ilyen adókkal nem is tudja elképzelni a jövő évet, akkor megint kilyukadunk oda, hogy akkor miért fogadták el a költségvetést? Arról nem is beszélve, hogy mikorra lesz abból az adóelképzelésből törvény, amit még csak most ismertetnek a közvéleménnyel?

Biztos ezt hívják elvi politizálásnak, de szerintem nem lenne baj, ha az elvek összhangban lennének egymással.

8 komment

Címkék: politika adó költségvetés gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr92797331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.12.01. 14:54:56

igen, ezen én is elcsodálkoztam. de ha valaki érti, világosítson fel engem is.

vagyokkk 2008.12.01. 15:37:01

Ez nem következetlenség a szadesz részéről, csak egyszerűen a szokásos köpönyegforgatás....

munkagep 2008.12.01. 16:09:04

az a baj, hogy ebben az adócsomagban csomó olyan dolog van, ami korábbi értelmezési zavarokat tisztáz, egyszerűsít és egy deka adót nem emel. Nem értem tehát, hogy most mi a baja az SZDSZ-nek. Nem egy nívódíjas törvényjavaslat, de azon a nagyon rossz adórendszeren csak javít, tehát ha nem fogadják el, akkor marad az a nagyon rossz ami most van. Ez meg nincs összhangban az SZDSZ "elveivel". A cikkíróval teljesen egyetértek.

Rwindx 2008.12.01. 16:35:55

Szerintem nem bonyolult.
Az szdsz pontosan ugyanúgy viselkedik mint eddig. Nyilván a háttérben már elküldték az mszp-nek, mi az ára szavazatuknak.

Nem látszólag nincs semmi értelme az szdsz megmozdulásainak a cselekedetei mentén, hanem valóban nincs.

Spéter46 2008.12.01. 16:51:52

Az SZDSZ és az MDF felváltva áll a kormány előterjesztései mellé, így megtartva a jelenlegi MSZP_s kormányt és egyben eljátszák a dühös ellenzéki szerepét is!

Rá Dios 2008.12.01. 16:56:59

bandikaa:
Nincs is már köpönyeg...mindenki meztelen.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2008.12.01. 17:15:23

Tipikus SZDSZ, ismét kéreti magát pár zsíros helyért mielőtt széttenné a lábát. De ügyes, mondaná rájuk (önmagukra) Kohn bácsi.

Aljaska69 2008.12.01. 18:46:03

Ezt nem érteni? ANnyira logikus pedig!
Kiderült, hogy az ő szavazataik nélkül is megszavazzák az adótörvényeket az MDF segítségével. Jó alkalom nyílt tehát arra, hogy azt hangoztassák, hogy ők biza adócsökkentést akarnak, ami természetesen nem igaz! De sok ember beveszi ezt:-)

Aljas
süti beállítások módosítása