HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.12.30. 09:16 on the other hand

Mit csináljunk a szlovák koronánkkal?

Január 1-től Szlovákia belép az eurózónába, és hivatalos fizetőeszköze az euró lesz. Adódik hát a kérdés: mit csináljon az, akinek itthon szlovák koronája van? Adunk néhány tippet.

1. Menj el síelni! Ez a legpraktikusabb megoldás, akárhogy is nézzük. Ha ezt még január 15. előtt megteszed, akkor szinte észre sem fogod venni a változást, hiszen addig a koronát mindenhol elfogadják. Az egyetlen furcsaság az lesz, hogy már euróban kapsz vissza.

2. Shoppingolj! Ki lehet még szaladni esetleg Komárnóba, vagy a futósabbaknak Pozsonyba, és plázákban meg hipermarketekben lehet elverni a pénzt. Ez ellen azonban már két érv is felmerül. Az egyik, hogy a kiutazás költsége nagyobb, mint amit azon lehet nyerni, hogy a bankban egyszerűen átváltjuk forintra a pénzünket. (Szakszerűbben: a hazai és a szlovákiai vásárlás tranzakciós költsége közül előbbi a kisebb.) A másik, hogy az elmúlt hónapokban Szlovákia sokat drágult a régióban amiatt, hogy a korona a pénzügyi válság során  - épp az eurózóna tagság közelsége miatt - nem veszített az értékéből, míg a többi ország fizetőeszköze (például a forint) igen. Akinek még régebben hever a fiókjában a korona, az az elmúlt évek igen intenzív koronafelértékelődési időszakát is megnyerte: öt éve még 6 forint alatt lehetett venni a korona "darabját", most pedig már 9 egység körül van a pénzváltók eladási árfolyama.

Kis kitérő: Ilyen erősödés mellett nem csoda, hogy mostanában inkább a szlovákok járnak át a szomszédos településekre, hogy kihasználják az erős korona adta előnyöket. (Sőt, Rajka lassan pozsonyi elővárossá válik, olyan sok ott a szlovák rendszámú autó. A hírek szerint azért, mert délről könnyebb ingázni Pozsonyba. Erre nem igazán terjeszkedett a város a határ miatt, valamint Rajka - hiába nyugati határszél - Magyarországon perifériának számít, olcsó az ingatlan, meg a telek.)

3. Nézd meg, mit veszel: élvezd az életet! A fentiek miatt igazából a szlovákiai vásárlás nem is annyira jó buli (és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy vásárolni úgy általában sem túl jó buli). Egy barátom, aki a hétvégén épp koronaelverő célzattal járt Szlovákiában, már rutinos volt: "Pozsony drága, úgy értem hogy a belvárosban pesti árak vannak. Én inkább a többi, kisebb várost javasolnám, ha már vásárlás, vagy még azt sem. A benzin is felejtős." Innentől kezdve pedig jól meg kell nézni mit veszünk, leginkább olyat érdemes, amit idehaza nem kapunk. Például havat (go to 1.) Ha a síelés nem jön be, akkor marad az étterem, utazás, wellness, túrázgatás a Kárpátokban (mondjuk ennek most nincs idénye), szóval begyűjteni olyan élményeket, amiket idehaza pont nem lehet. Egy napot egyébként Pozsonyban is tartalmasan el lehet tölteni. Nosztalgikusabbaknak és aprópénzt elverőknek meg ott van még mentsvárnak a Deli csoki. (Kötelező poénként elsütjük, hogy a szlovák focimeccsek is izgalmasak.)

4. Váltsd vissza! Közgazdász lelkünk arra is figyelmeztet, hogy a fenti élmények semmivel sem lesznek olcsóbbak, mint az idehaza elérhető "helyettesítő" termékek. Így az otthon heverő koronabankók igazából csak ürügyet teremtenek a világot látni vágyók számára. Akit ez nem hoz lázba, elmehet a pénzváltóhoz, és egyszerűen visszaválthatja forintra a koronáját. Igaz, ezzel igyekezni kell, mert vélhetően sem az utcai váltók, sem a bankfiókok nem fognak sokáig vacakolni egy forgalomból kivonuló pénznemmel. Akinek viszont zsákban áll otthon a korona, annak érdemes Szlovákiában akár devizaszámlát is nyitni, mert az ottani bankok január elsejével a konverziós rátával (1:30,126), automatikusan (és illeték nélkül) váltják euróra a számlapénzt. Ha valaki lecsúszik a január 15-i határidőről, szintén a szlovák bankokban bízhat. Év közepéig az érméket, év végéig a bankjegyeket lehet beváltani, de 100 darab felett díjra számíthatunk.

14 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr39848163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sufnyi 2008.12.30. 12:17:42

Hát ja megjött az euró. Szerintem a legjobb megoldás találni valami olyan cuccot ami itthon drága és kint olcsóbb megvenni. Hústermékek, sajtok még mindig találhatók egész meglepő áron. NA meg persze autók. Nem egy kollégám mesélte hogy Szlovákiában ugyanolyan típusú autót mint az övé kábé 2-3 kilóval olcsóbban lehet megvenni. Nem rossz (na meg persze a szlovák rendszám előnyei).

jazzcool 2008.12.30. 14:03:37

sufnyi: szerintem is maradék koronáinkért vegyünk autót Szlovákiában:-)

tehenke 2008.12.30. 15:25:14

Bár csak nekem is annyi maradék koronám heverne otthon, hogy átugorhassak venni egy autót....

kyanzes (törölt) 2008.12.30. 16:09:16

Sürgősen fel kellen már vonulni egy hadsereggel Komárnó alatt, és megadni magunkat.

Koács B2 tizedes: "- Megadjuk magunkat!"
Értetlen szlovák: "- Na de hát nincs is háború!"
Kovács B2 tizedes: "- Az mindegy..."

Jegkoko 2008.12.30. 16:20:21

Amugy meg majd a szlovákok csúnyán meg fogják szívni ezt az euró bevezetésesdit.

mpe 2008.12.30. 16:50:32

Az illusztrációhoz:
A Deli csoki nem cseh?

A többit majd meglátjuk...

Tavimajom 2008.12.30. 16:59:04

ne tessék a városomat Komárnónak hívni. Az kéremszépen Észak-Komárom vagy Révkomárom...

sufnyi 2008.12.30. 17:33:42

Ahol eddig az eurót bevezették mindenhol szívás volt. Viszont akkor nem értem miért kapálódzik mindenki ennyire érte?? Lehet hogy akkor mégsem olyan rossz?? Nem tudom, meglátjuk mit hoz a jövő meg az euró. Egy biztos k..a sok apró lesz nálam, és remélem nem fogom majd elkeverni az egyeuróst a tízcentessel. Az nagyobb szívás lenne mint a bevezetés.-)

Hans Lopkowitz 2008.12.30. 18:01:28

A kérdés inkább az, hogy a forinttal mit csináljunk?

Persze 2008.12.30. 18:44:05

Becherovka, Borovicka, Delicsoki, Fernet! Nyami!

porthosz 2008.12.30. 18:49:09

"Viszont akkor nem értem miért kapálódzik mindenki ennyire érte?? "

Van sok előnye is. Például úgy tudsz fizetni vele külföldön hogy közben nem kell oda-vissza váltogatni a pénzed, ahol persze a bankok jól lenyúlnak.
Aztán nem tudják megdönteni az ország valutáját, lévén az az euró ergó nem lesz akkora esélyük a spekulánsoknak.

Hátránya hogy közröhej tárgya lennénk az euban, amikor már nem lehetne trükközni a forint-euró számolosdival, és nyilvánvalóvá válna hogy egy magyar dolgozó állampolgár keres havi 300 eurót miközben a kiadás 400 euró, egy német meg 2000-et és 1500 a kiadás oldal...

boldiii 2009.01.06. 10:21:21

Valaki leírná végre azt is, hogy mi történt/történik, ha átmegy Komárnóba, bemegy a bankba és eurot kér? vannak kígyózó sorok, meg hiány bankjegyből vagy tényleg csak ki kell ruccanni?

GRAND 2009.01.07. 18:42:36

Én most voltam 30.-án Kassán ,hogy a maradék 8000 Sk-at elköltsem. Könnyen indult, mert rettentő hideg volt, és egy sapka és egy téli nadrág rögtön megszabadított 1000 Sk-tól. Ezután megállt a tudomány, mert olyan bovli kacattal van tele a város, hogy sajnáltam rájuk a pénzt. Végül egy pénzváltóban euróra váltottam.
Ja, és minden 20%-al drágább mint nálunk.
süti beállítások módosítása