HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2009.03.05. 17:10 on the other hand

Még nem mindenki vette észre, hogy válság van

Nem szeretek kommunistázni. Ősi román szokás - csak hogy ne legyünk pc-k. A kezembe akadt közlemény elolvasása után azonban úgy tolult az agyamba a vér, hogy egyszerűen nem jutott eszembe más. Az utóbbi időben az a csalfa remény van bennem, hogy az emberek talán kezdik észrevenni: nagy a baj, és fontos, hogy erős lépések szülessenek ennek kezelésére. A hangsúly a második részen lenne, vagyis ennek elfogadásán. Ehhez képest megdöbbentő, amikor az látszik, hogy egyesek még azt sem tudják, melyik műsort nézik.

 

 

A kormány stabilizációs (vagy fene se tudja milyen) intézkedéseiről már mindenki elmondta a magáét. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) csak most jutott el odáig, hogy értékelje a csomagot, de megérte várni. Ha valaki tud röhögni kínjában, akkor feküdni fog. Ha egyéb típusú humorra fogékony, akor inkább más impulzusokat keressen.

"Az ÉSZT elnöksége hangsúlyozottan kijelenti, hogy Magyarországnak mindent meg kell tennie az államcsőd elkerüléséért, s ennek érdekében a kormányzattól olyan világos, egyértelmű válságkezelő programot vár el, amely adatokkal, tényekkel, hatástanulmányokkal is alátámasztott. " - így kezdődik a rövid szöveg, aminek az elején az ember örül, bár a végére odatolt üres lózung inkább valami halogatásfélének tűnik. Gyanúnk beigazolódik, mikor a következő mondatra esik a szermünk:

"A prevenció minden esetben elsődleges a válságkezeléssel szemben." - Hogy mi van?! Prevenció? Mit mutat a naptár, 2002-t? Akkor kellett volna prevenció, de 2009-ben? Válságkezelés zajlik legalább október óta, lehet, hogy ezt még valaki nem vette észre? Aztán gyorsan jönnek a konkrétumok, és már nem is tudjuk, hogy hová kapjunk. Lássuk az előremutató észrevételeket!

Van itt kegyes beleegyezés: na jó egye fene, a feléből mit engedsz? - "A szociális ellátórendszer alapos átgondoltsága után lehetséges, helyenként szükséges annak módosítása."

Aztán van itt a helyesírási hibával súlyosbított érdekvédelem: "nem lehet többszörösen súlytani, hátrányos helyzetbe hozni a nyugállományba vonulás előtt álló, vagy ahhoz közelítő korosztályokat azzal, hogy a különböző „nyugdíjreformok” terheinek elviseltetése mellett még a 13. havi nyugdíjtól, illetve annak egytizenketted részéről is megfosztjuk őket."

De a legjobb a következő: "Az ÉSZT a cafeteria-rendszert a jelenlegi formájában kívánja fenntartani, meglátása szerint azt nem lehet adóköteles juttatássá tenni." A cafeteriáról érdemes tudni, hogy évente 200-250 mililárd forintos adókedvezményt sikerült kiharcolni a lobbijának abban az időszakban, amikor több százmilliárdos kiigazítási igény volt a költségvetésben. Mindezt úgy, hogy a néhány cégnek biztosított speciális fizetőeszköz-kibocsátási jog busás profitként jelentkezik. Persze érdemes megnézni az ÉSZT honlapját: egyetlen reklám van rajta - az üdülési csekké.

A honlapon van egy delfin is, és azon egy felirat: "ÉSZT!" Ha valaki arra jár, dobjon be nekik egy talicskával, szükség lenne rá.

14 komment

Címkék: válság szakszervezet gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr73983263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.03.05. 17:31:11

még sok ilyet, reméljük hat. már tavaly is sok ilyen kellett volna március előtt, akkor talán nem 85% dől be az alkotmányos népítéletre. nyomjuk, hogy most ne lehessen megállítani.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.05. 18:14:24

A cafetéria rendszer a közigazgatásban működik igazán. A többszázezer dolgozó megkapja a maximális juttatást. A magánszférában ez nem divat. Vagyis az állam magán takarékoskodna főleg kicsit, ha megszüntetné ezt a rendszert. De úgyis megvétózzák majd. Inkább rajtunk takarékoskodnak majd. Lehet még tovább?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.03.05. 18:16:09

Azért van valami megható a cafeteria rendszer és az üdülési csekk védelmezésében.... Hiába, a szakszervezeti aktivitás korát éljük: a bankárok szakszervezete a hibás banki hitelezési döntések következményeinek az állam nyakába varrását követeli, az autógyártók szakszervezete az államkincstártól az autógyárakhoz szeretné kiépíteni a tápláló pénzvezetéket, a legkülönbözőbb rendű-rangú-méretű vállalkozások állami megrendeléseket kérnek, de úgy, hogy az alkalmazottak adóját és járulékát is az állam fizesse helyettük, az ÉSZT meg az üdülési csekk vívmányát kívánja megőrizni. Mindamellett, hogy semmi ilyen megcímkézett, adókedvezménnyel támogatott fogyasztási céllal nem értek egyet, azért még ők szerintem nem a legrosszabbak a mezőnyben.

ertekelem · http://www.ertekelem.hu 2009.03.05. 18:27:33

Nem akarom mondani, hogy ezt mar tavaly oktoberben megmontdam. De megmondtam :)
www.ertekelem.hu/kozosseg/orca/#topic/Kihez-menjek-.htm

FT meg repulhet 325-350 koze aztan remenykedhetunk hogy 1 even belul vissza kuszik a 290 fele...

Magyar orszag lakas piacan ugyanaz jatszodik le mint az amerikai piacon per kulonbseggel:
1-Az arak nem voltak olyan magasak mint NYban.
2-Valtozo kamatozas helyet mindenki a Svajci frakra tett.Mikozben FT-ban kapja a fizeteset.
3-A Dolarba menkulnek a befektetok ha bajvan. A FT-BOL menekulnek ha bajvan.
4-USA komoly lepeseket tesz es dolgozik. MO. segitseget ker mastol.

Ennyit errol most 2 percben.

is 2009.03.05. 19:28:32

@ertekelem: csak a 4. lépésre mondanám, hogy az, hogy 12,4%-os GDP arányos hiánnyal ugranak neki, az nagyon a kétéves költségvetésre emlékeztet engemet. majd a hiányra építve meglódítjuk a gazdaságot. ez volt a gazdaságpolitika 2001-2006 között Mo-n. csak reméljük, hogy az USA-ban nem ér el hasonló eredményeket.

a 3. is olyan, hogy Kína fogja az USA tökét, mert ő finanszírozza a hiányt (cserébe az US fogja Kína tökét, hogy legyen Kínának expotpiaca). csak egy hónapra kell, hogy ne vegyenek amcsi állampapírt, onnantól megnézhetjük a dollár árfolyamát.

egyébként a hasonlóságban egyetértek. mesterségesen felpumpált fizetésekből, mesterségesen alacsony kamatok melletti hitelezéssel, csontra kiszámolt havi törlesztővel vették az emberek a maximális méretű, és új lakást. és most az a rohadék, aki ezt felemlegeti, mert 'ekkora lakás jár'.

Vattamás (törölt) 2009.03.05. 21:07:53

@nanena: Attól, hogy a Te cégednél ez nem divat, még van olyan nem állami cég, amelyiknél divat.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.05. 21:22:55

@Vattamás: Ennek ellenkezőjét nem is állítottam. "A magánszférában nem divat." Ezzel nem zártam ki, hogy magáncégek is kihasználhatják a maximális juttatást. Sajnos nem mindegyik teheti meg.

Vattamás (törölt) 2009.03.05. 21:38:05

Még egy gondolat: szerintem Ti most elmaradt bevételnek gondoljátok a cafeteria (részleges)adó- és járulékmentességéből elmaradó állami bevéltelt. Ugyanakkor ha nem lenne adómentes, ha járulékokat kellene fizetni utána, maga a cafetéria sem létezne. Így meg legalább a forgalmi adó bejön belőle. Nem?
Továbbá ne feledjük el azt sem, hogy nem a teljes cafetéria rendszer adó és járulékmentes, csak egy része.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.03.05. 22:02:36

@Vattamás: Szerintem sem rossz a rendszer. De ha a közigazgatásban adják, az annak a költségeit növeli meg, s nekem kell több adót fizetnem. Vagyis valakinek azért költséget jelent. Amúgy meg én is szeretnék kapni. De most örülök a fizetésnek is.

Vattamás (törölt) 2009.03.05. 22:55:43

Ennyi erővel fizetést se kapjanak :)

Vattamás (törölt) 2009.03.06. 16:22:16

Nem tudom, hogy főként hol szórják... Én kapok, pedig nem vagyok közig, hanem versenyszféra. Nekem úgy tűnik, hogy "mi nem kapunk ők se kapjanak" dúl itt :)

Vattamás (törölt) 2009.03.06. 16:23:09

Csak SZJA-ba évi 3+ millió forint adót fizetek, nem fogok sírni, ha fizetésemnek egy pici része adómentes marad. Csak úgy, a stílus kedvéért.
Ugyanez a bajom a különböző SZJA kedvezménnyel, hogy akik még igénybe vehetik, azok adott esetben a teljes befizetésüket visszakapják tőlem meg a 3%-át is sajnálják. Pedig ezzel is jelképesen megsimogathatnák a buksimat, hogy de rendes adófizető voltam :p)

akakukk 2009.03.18. 15:31:26

Ha a cafeteria rendszert elveszik az alkalmazottaktol olyan alapon, hogy az nem adozo juttatas, akkor kovetelem hogy legyen full jovedelemado koteles a ceges auto, a ceges benzin is. Amig en adozott jovedelembol autozom, addig a tobbseg cegauton jar, aminek a koltsege (vasarlas+biztositas+fentartas+benzin) leirasra kerul. Jarjon BKV-val.
süti beállítások módosítása