HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2009.04.27. 12:58 on the other hand

A szakértői off-shore kormány

Van itt ez az új kormány. Tudják, az, amelyik szakértői. Tehát nem foglalkozik a politikai népszerűség hajhászásával, kizárólag az előtte lévő egy év fontos, ám társadalmilag nem igazán támogatott lépéseinek meghozatalára koncentrál.

Mi következik ebből? Egyrészt (1) szakértői imidzsét felhasználva visszaállítja a gazdaságpolitika hitelességét, (2) szakmai alapon meghozott döntéseit nem puhítja fel, (3) nem sumákol, (4) nem ígérkezik el a jövőre nézve.

Vannak persze, akik tamáskodnak, és azt mondják, hogy ez a kormány ugyanúgy politikai képződmény, mitől is lenne más, mint az elődei. De mi nem hiszünk az ilyen rosszindulattal kevert szűklátókörűségnek.

 

Mondják például egyesek, hogy a gazdaságpolitika azért nem lehet hiteles, mert off-shore cégeken keresztül adóoptimalizált a fél kormány. Ugyan már! Bajnai Gordon is megmondta: vezetőként az volt a dolga, hogy a legális keretek között a lehető leghatékonyabban működtesse a rá bízott céget. Mindenki tegye a dolgát, ugye. Az emberek például fogadják el, a mai helyzetben számolni kell a válság következményeivel. Megmondta a miniszterelnök is: "Magyarországon az emberek többsége tudja és elfogadja, szükség van az ország gazdaságának kiigazítására, az egyensúlyteremésre, és hogy ezekért mindenkinek áldozatot kell vállalnia." Egy dolog aggaszt engem mégis kicsit - vajon mit csinálna most Bajnai Gordon cégvezetőként? (És akkor most ezek után mit csináljanak a mostani cégvezetők?)

Ha ebbe kicsit bele is lehet kötni, de a szakmaisságal biztosan nincs gond. Nincs politikai bullshit, idétlen kormányszóvivői közlemények. Itt van például a kormányszóvivői iroda múlt heti közleménye, amin tisztán látszik a paradigmatikus változás a korábbi időszakhoz képest: "Magyarországnak, a magyar embereknek nincs vesztegetni való ideje: a határozott és gyors válságkezelő intézkedések sok áldozatot követelnek mindenkitől, azok nélkül azonban nem csak a nyugdíjak értékállósága kerülne veszélybe, de tovább gyengülne a forint, sok tízezer család számára..." Tovább nem emlékszem, mert itt elaludtam, de hát azt hiszem mindenki értheti, mitől is érzem magam ennyire ellazultnak.

De maga a miniszterelnök is élen jár a reveláció erejével ható nyilatkozatokban: "A választmány zárt ülésén a résztvevők egyhangúlag egyetértettek azzal, hogy a válság legfontosabb tanulsága, hogy az ország teljesítményétől nem független a szociális jólét." Na ugye.

Aztán itt van az is, hogy a szakértői nem sumákol. Nem próbálja szebb színben feltüntetni a helyzetet, nem higítja fel korábbi javaslait, vagy ha mégis, legalább nyíltan egyenesen teszi. Így például amikor a kormány közzétette adóelképzeléseit , akkor teljesen egyértelmű volt, hogy kit miként érintenek az újabb változások. Na jó, ez a félszuper-bruttósítás bekavarhat a képbe, de ez nyilván nem az összezavarás szándékával készült, ennek egyszerűsítési okai vannak. Mármint annak, hogy mostantól más lesz a járulék ás az szja adóalapja. De ezzel együtt is mindenki számára egyből világos lehetett, hogy őt miként érinti az új adóterv. Vagy ha nem, valaki előbb-utóbb úgyis kiszámolja, miért vacakoljon vele a kormány, van neki elég dolga, nem igaz?

Például az, hogy megnyugtassa a nyugdíjasokat: A nyugdíjasoktól átmeneti lemondást kér a kormány annak érdekében, hogy ha majd jobban megy, "újra lehessen majd kicsit többet adni, mint a tizenkét havi nyugdíj" - mondta Bajnai. De azért az már tényleg csúnya kötözködés lenne, ha valaki erre azt modaná, hogy a szakértői csapat esetleg (1) más kontójára ígérget, (2) nem mond igazat, vagy éppen (3) már most olyan lépéseken töri a fejét, amitől frászt (és méretes válságot) kaptunk az elmúlt években. Egy olyan szakértői kormányt, amelyiknek nem célja a népszerűség hajhászása, nyilván nem mozgathatnak ilyen sekélyes motívumok.

Úgyhogy mindenki menjen szépen haza, nincs itt semmi látnivaló. A szakértői kormány  épp szakértői lépésekkel és hiteles magatartással állítja vissza a gazdaságpolitika iránti bizalmat.

5 komment

Címkék: válság adó gazdasagpolitika makrogazdaság portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr501088968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.04.27. 13:13:59

Jó lenne, ha tényleg offshore kormány lenne, azaz nem végezne semmilyen tevékenységet az ország területén. :]

is 2009.04.27. 14:06:40

nohát, nohát. nagyon ki van már tisztelt posztíró szeme hegyezve erre a kritikai látásmódra. hogy az ismert viccet mondjam, miért is rajzol mindig a doktor úr pinát, igaz?

sajnos a 85% alkotmányos ítélkezővel kapcsolatos világnézeti, gazdaságismereti, kádár-idealista problémák vagy százszor nagyobbak, mint az itt felemlegetettek. de sajnos a fenti poszt mellé nem születik 100 azokról a problémákról, hogy helyesek legyenek az arányok. így viszont olyan torz marad az egész. leginkább a 85% fejében, még 20 évre. de hát amilyenek a magyarok, olyat kapnak maguknak, már vagy 15 éve (kb. Bokros színrelépése, és elkergetésének megkezdése). egy életetek van nektek is, hát basszátok el az ilyen bulvár hangulatkeltéssel.

on the other hand 2009.04.27. 14:12:58

@is: nagyon fáj, ugye? :)

az a jó, hogy neked mindig megvan a felmentésed.

nem is így van,
a másik oldal is ugyanígy,
nem is erről kellene írni,
vannak ennél nagyobb problémák.

csak jól kell váltogatni és elég egy életre is. még egy olyanra is, amit pont a média basz el a bulvár hangulatkeltéssel. más meg nem felelős. na jó, még egy kicsit a NÉP. :)

Ivanhoe 2009.04.27. 14:29:12

Jah, az a szerencsétlen magyar a felelős aki szalag mellett mindennap teljesíti a normáját igaz?:) Lássuk be, a legtöbb embernek nincs beleszólása a dolgokba, csak szenvedő alany, mégis az ő bőrére megy a játék. Persze, a szociális kiadásokat csökkenteni kell, elvégre nevetséges, hogy kb. ugyanannyit kap a semmittevésért az ember mint azért ha dolgozna. De szerintetek Bajnai Gordon a legmegfelelőbb ember a reformok végrehajtására? Egy gazdasági társaságot se tudott elvezetni akkor hogyan tudna egy egész országot? Ráadásul nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterként se végzett túl jó munkát (legalábbis nekem úgy tűnik), ezt hűen tükrözi Mo. gazd.-i állapota. 15%-al csökkentette a képviselők fizetését? Ugyanmár 1,5 millás fizu 15%-ról könnyű lemondani, a mutyizásokkal úgyis a 10 vagy 100-szorosát keresik. Arról nem is beszélve, hogy a megválasztása olyan volt, mint amikor egy bűvész kihúz egy nyulat a kalapból, voltak nála sokkal rátermettebb emberek is a feladatra, de nem volt olyan marha aki elvállalta volna (csak ő). Alap, hogy senki se hajlandó "visszalapátolni a más által kiborított szart". Apropó Gyurcsányt mikor vonják felelősségre a 7 éves ámokfutása miatt? Soha! Lelépett mint aki jól végezte dolgát. A fejünk felett döntenek a sorsunkról mi meg max bólogathatunk rá.
Elnézést ha kicsapongó voltam, de ez már régóta gyűlt bennem, végre kiírtam.

sufnyi 2009.04.27. 18:53:33

Az MSZ(m)P vonósnégyese most a gordonka nevű hangszert helyezi előtérbe, mert a prímás pihen. szívatni a népet elődjeitől, és a prímástól már jó megtanult, most ideje hogy a gyakorlatban is bevesse a tanultakat. Vesztenivalója nincs csak nyerhet. Nem rossz helyzet amiben van.
süti beállítások módosítása