HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.06.07. 11:22 on the other hand

Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? - 2. rész

"Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?" - tettük fel a kérdést egy hónapja.

Hát így. Vagy így.

Jean-Claude Trichet és Ben Bernanke, az Európai közponi Bank és a Fed elnökei

 

És még van egy hónapunk tököt vakarni is.

Ez a forintblog történetének legrövidebb posztja. Utáljuk, amikor azt kell mondani, hogy ugye megmondtuk. De ez nem is igaz, nem utáljuk. Csak jobb lenne nem ilyenkor mondani.

205 komment · 5 trackback

Címkék: költségvetés gazdasagpolitika portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr1002062500

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP felnyomta a trükk gyanús Fidesz beszédeket a PSZÁF-nál 2010.06.07. 14:40:48

No újdonságot tudtunk meg Kósa „államcsőd” Lajostól és a kiváló Fideszesektől: az elmúlt 8 év a hibás. Majd volt képe azt mondani, hogy jobb lenne ha hallgatna, az aki előidézte a bajt. A vastagbőr azért jól odanőtt a debreceni gazdasági ta...

Trackback: Veszélyes ötletelések 2010.06.07. 12:53:53

Hanem ez az ötletelés azért nagyon ijesztő. Ijesztő volt persze már a Matolcsy-féle is a devizahitelek átváltásáról. A mostani viszont az elmúlt napok történéseinek fényében, és pláne hogy itt van a CNBC is, csak hogy élőben közvetíthesse az esetl...

Trackback: 3,8 2010.06.07. 12:19:34

Eljött az igazság pillanata és letaglózta a Fideszt. A Fidesz-vezetők csütörtöki és pénteki ámokfutása megtette a hatását. Bár ez korábban elképzelhetetlennek tűnt, a Fidesz kommunikációs Wunderwafféja megrogyasztotta a forintot, az eurót és a New York...

Trackback: Forint: ma este eldől! 2010.06.07. 12:19:34

Ma este, amikor Orbánék előállnak az új programmal, valami igazán nagy dobással kell előrukkolniuk. A hazánkat finanszírozó külföldi hitelezőknek elfogyott a türelme. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu) Hűha. Ez a pár nap igazán ijesztő volt! Mi törté...

Trackback: A Nagy Átverés - politikai só 2010.06.07. 12:13:46

Torkánál ragadta meg a kérdést Pelikán elvtárs... Angol Park? Hogy az angol imperialista világbirodalom röhögjön a markába??Egy frászt!! Vidámpark!Ez kell a dolgozóknak!Meg kell állapítanom, hogy sajnálatos módon senki nem érti a Fidesz politikáját. Mi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halmose 2010.06.07. 11:55:56

Ahogy meghallottam Kósa Lajost, tudtam, hogy baj van. Nem értem miért ilyenek döntenek az Ország sorsáról? Tényleg nincs semmi infojuk a világ menetéről. Azt hiszik ha Trianont emlegetik az elég? magyar állampolgársággal foglalkoznak közben a devizahitelesek, akiknek állitólag segiteni akartak, belegebednek a butaságukba. És mindenki. Ragaszkodnak a buta elképzeléseikhez, nem vették észre, hogy már nem ellenzékben vannak, hanem kormányoznának. A másik szapulásának vége, de most maguknak is teremtettek elég okot a szapulásra. Adócsökkentés? 16% SZJA? Akkor megint a szegények szivják meg mert a minimálbért is megadóztatják, igy nem fog nőni a bejelentett munkaerők száma.Munkahelyet "teremteni" csak az Isten tud Orbán Viktor pedig nem az még ha azt is hiszi magáról.

FlybyWire 2010.06.07. 12:20:26

Ne vergődjél, már elindult felfelé (286 az EUR)
Hét végére 275 lesz megint.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.06.07. 12:22:33

Ja persze eddig dübörgött gazdaság a Fidesz mag azonnal tönkreteszi. Csúnya gonosz Fidesz. a Szocik bezzeg valódi Kánaánt hagytak rájuk de ők ezt is le tudták rombolni. És persze most fikázók 90%-nak eszébe se jut az előtte lévő elkúrt 8 év ááá nem...

on the other hand 2010.06.07. 12:27:50

@Prof. William: ha megígérjük, hogy majd minden évben tartunk egy emléknapot, amin megemlékezünk a 2002 óta tartó ámokfutásról, akkor foglalkozhatunk a jelennel?

Amúgy fusd már végig, mennyit ekéztük ebben a blogban az előző kormányt. annak vége, most az újat szeretnénk dicsérni. csak eddig nehezen lehet.

Dr Kangörény 2010.06.07. 12:28:39

@Prof. William: Mert, ha a fidesz kúrja el, az tök jó mi?

yafet 2010.06.07. 12:29:38

Mivel Gyurcsányék lenullázták a közvagyont, így az új csapatnak nem maradt más, mint egy kis árfolyamesésre játszva shortoljanak.

Mennyivel jobb volt, amikor adtak maguknak egy zsíros megbizást, vagy 10 milliós végkielégítést, költségtérítést?
Egy kamu beruházással még nem hozták volna ré a frászt a devizahitelesekre.

tölgyes 2010.06.07. 12:31:04

Az igazi rossz hír az, hogy az éves kiadások 85%-át felhasználta a kormány miközben számos kötelezettség kifizetését a második félvére halasztotta...
Ráadásul a kormány távozott, de a hitel maradt. Egyébként pedig az ország 2008 vége óta fizetésképtelenséggel küzd. Az Eu-IMF-Világbank 20 milliárdos kölcsöne tart bennünket életben...Ez a kölcsön rövidesen lejár és a REMEK BAJNAI KORMÁNYT SEMMIT SEM TETT A VISSZAFIZETÉS FELTÉTELEINEK JAVÍTÁSÁÉRT.. Illetve ennyi tett, hogy elköltötte a költségvetés 85%-át... ezért hálásak lehetünk nekik..

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.06.07. 12:31:49

@Prof. William: azért szeretném remélni, hogy ezek a mostaniak jobban fogják csinálni, mint az előző 8 évben a szocik, és nem azzal kell majd minduntalan mentegetni őket, hogy de bezzeg azok mit csináltak

pepelopez 2010.06.07. 12:32:59

ja már most űzik ki a gonosz nagytőkét/karvalytőkét az országból no para ;)

gabor.voros 2010.06.07. 12:38:19

@Prof. William:
Nézzél egy kis gazdasági kimutatásról adatokat, ajálom figyelmedbe, és nézd meg azt is hogy a válság óta hogy alakul europa országainak és magyarország helyzete.
a8 évben abszolult igazad van, csak az 4 év orbán és 4 év meggyesi kormánynak köszönhető.

az meg hogy nem esik le neked, hogy egyfelől sokkal roszabb helyzetben van az ország mint gondolták, de ugyanakkor tartható a hiány és lesz adócsökkentés, hogy nem üti egymást a számodta az már aztán végképp nem értem.

az ország kifosztásáról meg annyit, hogyha megnézed az államháztartási hiány adatokat, soha nem volt nyereséges az elmult években az ország, innentől elkezdve mégis mit szortak el???
mindig is hiány volt, ami most a legkisebb!!
nem volt tartalék amit el lehetett volna szórni.

Spiro 2010.06.07. 12:41:05

@Prof. William:
2008 januárja óta havi 200-600 mill EUR a külker többlet.

2 millió ember nem tud 10 milliót eltartani akárki is van kormányon, és nem a kormány hanem az emberek hoznak létre munkahelyet, ha akarnak.

A ~3200 Önkori többsége jobboldali legalább 4 éve, gigászi eladósodással, most ezeket is konszolidálhatjuk.

Mindenki tegyen magáért és ha bajban van, akkor forduljon az államhoz (aki a fenti 2M adófizető pénzét osztogatja szét).

Egyébként a belső fogyasztás azért esett vissza, mert 1M háztartás havi ~30-50.000Ft-ot a jövedelméből a deviza hitel extra költségére költi, nem másra, ami cirka 100MRd-os ÁFA kiesést 10MRD társasági adó, stb kiesést jelent és, ~10.000 kevesebb munkahelyet jelent.

Ez a világ gazdasági környezet szüleménye, de könnyű az MSZP-re mutogatni (amivel spórolni lehetett volna a vizitdíj, tandíj, stb. az nem tetszett nekünk).

Azt gondoltuk majd jön egy önjelölt varázsló, aki ellenzékben kurva okos volt, és mindent rendbe tesz. Most itt van, és rosszabbul fest minden.

Rob67 2010.06.07. 12:41:23

Én csak egy mezei kicsi vállalkozó vagyok, grafikus, webtervező, de a Kósa-Szíjjártó bejelntés után 1 perccel már azt figyeltem, hogy hogyan áll a forint árfolyama.
Teljesen nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen bejelentés nagyon komoly effektusokkal jár.
Ha van ma magyarországon két olyan balfék, aki minden tudása, rálátása és tapasztalata ellenére ezt nem gondolta volna, azt baromi gyorsan tessék eltávolítani a bogrács mellől.
Ehhez nem kell sem közgazdásznak sem pedig politikusnak lenni.
Elég olvasott, tájékozódott embernek lenni.
Ezek szerint ez a duó ezt a szintet nem üti meg.
Akkor ne ők irányítsanak bassza meg.
Nincs a fidesznél olyan aki legalább ezt a lécet átugorja? Tessék átadni a stafétát nekik.
De baromi gyorsan, mielőtt méág nagyobb bajt okoznak.

chuck_norris 2010.06.07. 12:42:46

Azert azt is figyeljuk meg, hogy mig pl. a mostani eset napokig a hiradok fo temaja volt (neha az arviz is csak masodlagos tema), az elozo kormany egbekialto okorsegeit meg sem emlitettek, csak 1-2 helyrol lehetett ertesulni. Es meg azt sem jelenthetjuk ki, hogy nincs igazuk. Legfeljebb nem kene ennyire reklamozni, hogy szarban hagytak az orszagot a komcsik es tarsaik. Vegyuk eszre, hogy itt mar komoly kampany zajlik balliberalis reszrol. Ennek nagy baratja a tv es pl. az index kulonbozo blogjai.

F173 2010.06.07. 12:43:48

Nagy böszmeség volt azt gondolni, hogy badarság, hogy egy kijelentésnek ekkora hatása legyen!

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.07. 12:44:13

@Prof. William: képzeld el, hogy senki nem felejti el az "előtte elkúrt 8 évet", de a pénteki forintgyengülés és tőzsdei pánik nem az elmúlt 8 év következménye, hanem a kósa-szíjjártó felelőtlen, balfasz kommunikációjáé.

Képzeld el, ha van egy vállalkozásod egy befektetővel és te egyik nap azt mondod neki, hogy a cég csőd közeli állapotban van, de konkrét megoldást nem teszel hozzá, csak jól megmondod. Szerinted mi a logikus lépés a befektető szemszögéből?

A befektető nagy valószínűséggel máshogy reagálna, ha azt mondanád, hogy ugyan csődközeli állapot van a cégben, de ezt és ezt meg ezt fogod tenni és ezzel normális pályára állítod a céget.

Félreértés ne essék, nem kell tovább hazudni "reggel, éjjel meg este", hanem a veszélyhelyzet szétkürtölésével egy időben egy konkrét, reális, megvalósítható gazdasági programot kellett volna felmutatni a piacnak.

A befektetőt - szerintem - kevésbé érdekli, hogy mi volt, sokkal inkább, hogy mi lesz, hisz ennek függvényében fog tovább finanszírozni vagy ott hagyni.

_Ebből a szempontból_ tehát nem az a lényeg, hogy mi történt az elmúlt 8 évben, hanem az, hogy a jelenlegi szar helyzetben mit fog tenni az új kormány.

Természetesen lehet (és kell is) arról lamentálni, hogy milyen volt az elmúlt 8 év, de azzal nem jutunk előbbre.

Bizonytalan, ideges piaci környezetben nem riogatjuk megoldási javaslat nélkül a hitelezőket, befektetőket.

Egyszerűen tegyék a dolgukat, amiért megválasztották őket, és kommunikáljanak normálisan.

Ennyi.

chuck_norris 2010.06.07. 12:45:35

@Spiro:
A jobboldali onkormanyzatok mellett a baloldaliak is eladosodtak. Nem veletlenul csokkentettek draga gyurcsany elvtarsek az onkormanyzatok tamogatasat, egyre tobb penzt voltak el toluk.
Igen, konnyu mutogatni az mszp-re, es ebben az esetben teljesen jogos is.
Ne varjunk mar csodat egy egyhetes kormanytol...

Rob67 2010.06.07. 12:46:51

@Prof. William: Nem uncsi még ez a szólam?
Igen elkúrták a szocik, de ez nem azt jelenti hogy ezek a balfékek nem kúrták tovább ezzel a bejentéssel.
Megtették.
A Bajnai-Gyurcsány elkúrások ne jelentsenek Orbénnak mentséget, a hiba az hiba.

Chicano 2010.06.07. 12:46:58

Kedves blogíró, ma eddig erősödött a forint, most éppen 286 a közepe. Ez egy tízessel drágább az egy héttel ezelőttinél. Most pontosan mire is ez a borzalmas pánik? Gyurcsány alatt volt 312-is de akkor azt hallottuk hogy az úgy rendben is van, csak több ne legyen. Most miért akkora baj a 286? Ha a héten megint 276 lesz akkor mi lesz, mire lehet majd pánikolni?

eremita 2010.06.07. 12:47:36

@tölgyes:

Néhány kiigazítás:
1, Az ország nem küzd fizetésképtelenséggel. Ennek jó cáfolata (ha másképp nem hiszed) hogy az IMF hitel különben már ez évben hozzáférhető részleteit sem kellett lehívni. Az ország képes finanszírozni saját magát.

2. A magyar költségvetés sajátossága, hogy az év első hónapjaiban a kiadások aránya (és itt az arányon van a hangsúly ) magas. Többek között azért, mert az adóbevételek zöme az év végén realizálódik. Ha nem hiszed nézd meg az adatokat az elmúlt Orbán kormány ideje alatt. Azok akkor is ilyen arányt produkáltak.
3.A Bajnai kormány - többek között a hiány 4% körüli mérséklésével - nagyon sokat tett a gazdaság talpra állítása területén.

A kötőszavak azok igazak a hozzászólásodban.

chuck_norris 2010.06.07. 12:48:47

@Severus Tobias Snape:
Helyzet az, hogy manapsag a befektetot sajnos spekulansnak kene hivni. Csak nem hivjak, mert az csunya lenne. Ha belegondolunk az igazi befekteto celja a hosszutavu mukodes, nem a rovid tavu profit. Ha egy igazi befektetonek azt mondod, hogy baj van, segit, penzt ad, hogy a mukodessel ne legyen baj, es neki is hosszutavon jo legyen. A spekulans az, aki az elso rossz hirre elkezdi kivonni a penzet. Nem erdekelt a hosszutavu mukodesben.

Martian (törölt) 2010.06.07. 12:50:08

Várjuk ki a végét, lehet hogy ez csak egy kis mozgástér-tesztelés volt mindössze.

chuck_norris 2010.06.07. 12:53:16

@gabor.voros:
Az orszagot nem csak a koltsegvetesbol lehet kifosztani. Lasd privatizacio. Ki is privatizalt a legtobbet?

Chicano 2010.06.07. 12:53:31

És még valami, például a múlt hónapban többször is volt az euró 280 fölött. Akkor senki nem szidta hörögve a még regnáló kormányt. Újra csak azt kell kérdeznem hogy ez a néhány napig tartó nem túl jelentős forintgyengülés pontosan kinek is akkora katasztrófa?

eremita 2010.06.07. 12:53:52

@chuck_norris:

Az hogy jobboldali és baloldali önkormányzatok egyaránt eladósodtak az nem igaz.
Az igazság az, hogy vannak eladósodott önkormányzatok, és vannak jól működő önkormányzatok. Ez nem politika függő.

Hogy kedvedre való példát mondjak, például Hódmezővásárhely nincs eladósodva, mert ott felelős gazdálkodást folytatnak. Székesfehérvár sincs eladósodva. (Az egyikben jobboldali a másikban baloldali a polgármester.)

Persze azt a legegyszerűbb harsogni, hogy mindenért a gaz komcsik tehetnek. De a valóság ettől kissé bonyolultabb, még akkor is ha te ezt nem érzékeled.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.06.07. 12:55:43

Drága Fideszes kommentelők!
Ha két hónapja történt volna egy ilyen eset, teli szájjal követelnétek a BŰNÖZŐK azonnali lemondását, megbüntetését. Most vajon miért nem vagytok ilyen szigorúak?
KÓSA MONNYON LE!

Fittipaldi 2010.06.07. 12:55:53

Egészen pontosan mikor ment tönkre a gazdaság?

Az a kár, hogy a spekuláció olyan óriási akkora mértékű, hogy néhány politikus idióta és félre is értelmezett nyilatkozata meg tudja rengetni a pénzügyi világot.
Pedig közben a gazdaság alapjai semmit sem változtak csütörtök óta.

eszkep 2010.06.07. 12:57:01

Hmmm... érdekes ez a blog.
2009.02.18-án, amikor az EUR deviza középárfolyama 307,75 Ft volt, nem ért blogbejegyzést. Amúgy, ha jól emlékszem, 2009.02.19-én is felkelt a nap!
Ilyen egy igazi "hiteles" blog...

Bummer 2010.06.07. 12:57:11

Komolyan mondod, hogy a 290-es EUR tönkre teszi a gazdaságot? Még jó is, többet ér az IMF hitel.

eszkep 2010.06.07. 12:58:18

Sajátságos logikára vall mellesleg, hogy ha tudjuk, hogy az előző kormány tudatosan fiktív költségvetéssel dolgozik, az utána KÖVETKEZŐ kormányt tesszük felelőssé, amikor ezt nyilvánosság elé tárja.

regression 2010.06.07. 12:58:32

@on the other hand: Azért az a legyező ábra nem igazán találta el a múltban sem a tényleges pályát... A jelenlegi hisztérikus helyzetben ezeket igen nehéz megjósolni.

F173 2010.06.07. 12:59:13

@Chicano: A hitelessének nagy katasztrófa!!! A hitelminősítők már bejelentették, hogy hatással lesz a bejelentés a minősítésükre!
A bankok és a magyar költségvetés most már csak drágábban kap finanszírozást külföldről (lásd CDS felár alakulása) és a két balfasz kijelentésének mindenki meg fogja inni az árát!!!

eszkep 2010.06.07. 12:59:31

@Rézfánfütyülő fűzangyal: Drága agyhalott szoci kommentelők! 2009 februárjában 308 Ft volt az EUR... Szar dolog a szelektív memória, mi?

p.a.r.t.i.z.a.n 2010.06.07. 12:59:38

Az összes fidesznyik megmondóembernek purhabot a szájába!

eremita 2010.06.07. 12:59:54

@Chicano:

Nem a forintgyengülés a katasztrófa - ez valójában máskor is megtörténhet.
A katasztrófa az, hogy milyen körülmények között történt mindez.

Ma Magyarország a nyugati média vezető híre és nem pozitív értelemben.
A Financila Times mai számában "budapesti kontárokról" ír.

Ez a katasztrófa. És itt már másodlagos, hogy kinek van igaza.. Mert polgárok tízmilliói inkább a Financial Times-nak fognak hinni, mint a magyar kormánynak.

Arzén Vendel (törölt) 2010.06.07. 13:01:59

Az euro mintha kezdene visszajönni a pincéből a dollárral szemben. A forint ehhez képest ma még nem gyengült az eurohoz képest ami pozitív. A forintnak egyébként olyan gigászi ereje van önmagában, hogy ha a Kósa egy kulturáltat tüsszent már attól simán bukhat 4-5%-ot. A forintot jelenleg max. az ima ereje tarthatja meg bármilyen szinten is, szóval nyugodtan jöhet a tökvakarás.

eszkep 2010.06.07. 13:02:03

@eremita: Ez az elmélet. A gyakorlat az, hogy a szoci kormányok 2006 óta SEM tudták egyszer sem teljesíteni a kitűzött hiánycélt, pedig azok erősen"kozmetikázva" voltak!

regression 2010.06.07. 13:02:34

@eremita: Sajnos fenén találtad a szöget. Lehet itt szocizni meg fidesznyikezni, de az tény, hogy most ez el lett kúrva.

gabor.voros 2010.06.07. 13:02:44

@eszkep:
Légyszives azt a nyilvánosság elé tárást mutasd már meg!

Soha ennyien még nem ellenőrízték a magyar költségvetés, imf, stb...

az hogy esnek ki a csontvázak az édeskevés akkor mondjanak egy konkrétumot, jaaa az nincs mert az leellenőrízhető.
hát gratulálok. sok eco tévé nézést kívánok még neked.

eszkep 2010.06.07. 13:03:20

@eremita: Ez az az újság, amiben fizetett hirdetésben fényezték a Gyurcsány kormány "gazdasági érdemeit" fél évvel az IMF hitelfelvétel ellőtt?

Chicano 2010.06.07. 13:03:56

@F173: "A bankok és a magyar költségvetés most már csak drágábban kap finanszírozást külföldről (lásd CDS felár alakulása) és a két balfasz kijelentésének mindenki meg fogja inni az árát!!! "

Érdekes, amikor az év elején 308 forint volt az euró nem minősítettek le. Megnyugtatnálak: most sem fognak. Néhány forintot gyengült a forint, szerintem még a héten visszaerősödik 270 alá.

gabor.voros 2010.06.07. 13:05:33

@Chicano: már megtették, le lettünk minősítve pénteken.

F173 2010.06.07. 13:05:45

@eszkep: Amikor 308 forint volt az euró az egész világban baj volt, most viszont a baj forrása kifejezetten a két magyar balfék kijelentése volt!

Ez az igazi hazaárulás, amikor előre megfontoltan és gonosz szándékkal próbálod tönkretenni a hazádat!!!

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.06.07. 13:05:50

@chuck_norris:
"Helyzet az, hogy manapsag a befektetot sajnos spekulansnak kene hivni. Csak nem hivjak, mert az csunya lenne. Ha belegondolunk az igazi befekteto celja a hosszutavu mukodes, nem a rovid tavu profit. Ha egy igazi befektetonek azt mondod, hogy baj van, segít, pénzt ad, hogy a mukodessel ne legyen baj, es neki is hosszutavon jo legyen. A spekulans az, aki az elso rossz hirre elkezdi kivonni a penzet. Nem erdekelt a hosszútávú mukodesben."
És mindez jelenlegi gazdasági rendszerünk a kapitalizmus pénzügyi működésnek egyik alapvető intézménye! Erkölcsi ítélteket nem ismer, e működése viszont ismert! Pontosan ezért kellene egy kormányon levő politikusnak ezt tudnia! Ha nem ért hozzá, lehet kiszállni!

Rob67 2010.06.07. 13:06:36

@Chicano: Drága, nézz utána az árfolyamnak mielőtt a pártiroda utasítására beírsz.
Az ejró 289 volt egy perce, a svéci frank 208, a font 350. Ez utóbbi közel három éve nem volt ilyen sávban.
És hét egy pillantra nézzük: egy hónapja mi is történt?
Forradalom a szavazó fülkékben, nem?
Na azóta beteg az árfolyam, a pár nappal ezelőtti csak belökte a szakadékba.
Egy csapat kokler, aki nem tudta hogy egy negatív kormény bejelentés megmozdítja a tőzsdét...
Én értem hogy kiéllsz a fidesz mellett, de a butaság és hozzá nem értés nem pártfüggő.
Ehhez politikusnak kell lenni.
Ha csak ember lennél, akkor ilyen hibákat nem követnél el. Akkor tudnád, hogy baj lehet belőle. Ha felnész és politikus leszel, akkor valami elmúlik...

regression 2010.06.07. 13:07:32

@Chicano: Nagyon sok múlik a következő napok eseményein.

Manapság amúgy is óránként jönnek a hírek, minden kilengést többszörösen élünk át. Lehet jobban tenném, ha hetilapokat olvasnék, mert napi szinten mindenki túlpörgi magát.

Chicano 2010.06.07. 13:08:18

@eremita: "A katasztrófa az, hogy milyen körülmények között történt mindez."

Lófaszt katasztrófa. Ettől sokkal durvább dolgok történtek itt az elmúlt években. A Financial Times meg elmehet a vérbe, nekik attól jó egy kormány mert ügyesen tudja felvenni a kölcsönöket az államcsőd elkerülésé végett.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 13:08:33

@halmose: "Nem értem miért ilyenek döntenek az Ország sorsáról? Tényleg nincs semmi infojuk a világ menetéről."

De, van. Nekem pedig tippen van, hogy miből fizeti vissza a Fidesz az elmúlt években közmondásossá vált adósságait.

F173 2010.06.07. 13:09:24

@Chicano: Érdekes, amikor az év elején 308 forint volt az euró nem minősítettek le. Megnyugtatnálak: most sem fognak. Néhány forintot gyengült a forint, szerintem még a héten visszaerősödik 270 alá.

Olvasd el ezt és akkor beszélj! www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=7&k=3&i=134199&is=1

Chicano 2010.06.07. 13:10:47

@F173: "Ez az igazi hazaárulás, amikor előre megfontoltan és gonosz szándékkal próbálod tönkretenni a hazádat!!! "

No, ez egy szép darab volt, gratulálok.

Chicano 2010.06.07. 13:11:21

@gabor.voros: Tényleg, én nem tudok róla. Link?

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 13:12:09

@Prof. William: "Ja persze eddig dübörgött gazdaság a Fidesz mag azonnal tönkreteszi. Csúnya gonosz Fidesz. a Szocik bezzeg valódi Kánaánt hagytak rájuk"

A szocikat lehet és kell szapulni, amikor annak van az ideje, de ezt itt most nem Fletó vagy Lendvai produkálta, hanem Kósa és Szijjártó - meg a főnökük, aki nem mondja az egyiknek, hogy menjen vissza Debrecenbe, mert az jobban megy neki, a másiknak meg hogy menjen a francba, mert semmi sem megy jól neki.
Mivel nem mondja, valószínűleg megéri neki nem mondani.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.06.07. 13:12:15

@eszkep: Megint a szokásos! Egy hibát azzal védeni, hogy a másik is csinált ilyen hülyeséget. Akkor már bármilyen hülyeséget szabad csinálni ezen a címen? Akkor meg mivel jobb a Fidesz vezetés?

Chicano 2010.06.07. 13:14:10

@Rob67: "Drága, nézz utána az árfolyamnak mielőtt a pártiroda utasítására beírsz."

Drága, biztosan ezt a linket is a FIDESZ pártkatonák szerkesztik.: www.forexpros.com/currencies/eur-huf-chart

Hol a rossebbe nézed te a 289-et?

Chicano 2010.06.07. 13:14:52

@regression: Ez így igaz. Az internet miatt mindent azonnal kapunk a nyakunkba.

Borenbukk 2010.06.07. 13:15:11

@Chicano & @eszkep: Aruljatok el nekem, de oszinten, mi szukseges ahhoz, hogy belassatok, faszsagot/aljassagot sikerult elkovetnie a friss kormanyunknak? (A piac jo ideig nem fog bizni bennuk, es az EU sem biztos, hogy siman elnezi nekunk ezt a mutatvanyt.) Eleddig epp csak az Ur angyala nem ereszkedett le, hogy inkompetesnek/idiotanak/kontarnak nevezze ezt a bagazst, de ti meg most is kepesek vagytok valami Fidesz ellenes osszeeskuvest gyanitani a vilagban.

Roa 2010.06.07. 13:15:11

Azért mégis: mi tette tönkre a gazdaságot két hónap alatt?

odamondó 2010.06.07. 13:16:06

Máshol már kommenteltem, de szerző nem hagyta jóvá tudnám miért.

Szerintetek Vikike átnevelése by gyuribácsi sikeres volt anno '88-ban? Azért egy igazán nagy hátszél nélkül kizártnak tartom, hogy pár pártpolitikus már meg ne próbálta volna kilökni a foteléből. Tehát akkor gondolom most is gyuribácsi feszülten figyelte a tőzsde zuhanását amikor vikike kiküldte fő apródját petikét nyilatkozni. Gyuribácsi meg ráállt a BUY gombra.

Következtetésem, ezek hülyék ahhoz hogy saját zsebre csaljanak. Egyszerűen ez meg volt rendelve.

F173 2010.06.07. 13:16:24

@Chicano: Mihez gratulálsz? Szerinted, ha valaki csak párt érdekeitől vezérelve szándékosan próbálja csődbe vinni az országot, az nem hazaáruló?

Tudod hány devizahiteles családnak és cégnek pont ez az utolsó csepp a pohárban, hogy bedobja a törülközőt?

fesztiválozó · http://legyenrend.blog.hu 2010.06.07. 13:16:44

Én hajlamos vagyok azt gondolni, hogy mindkét piacbefolyásoló nyilatkozat szándékos volt. Egyszerűen olcsón akartak részvényt venni, illetve drágán eladni az euróikat.

Magóg napján (törölt) 2010.06.07. 13:17:49

Biztos Kósa olcson akart venni.

Blog meg demagóg.

neutro 2010.06.07. 13:19:03

Végül is valahogy ki kellett táncolni a választópolgárok haragja elől, hogy miért nem lesz adócsökkentés, vagy éppen miért csak ilyen vagy olyan áron lesz, ha lesz egyáltalán. Ez várható volt (én legalább is számítottam rá). A gond valóban az időzítéssel és a kommunikáció mikéntjével volt. Ideges piaci környezetben nem jó ómen a görögökhöz hasonlítani magunkat...
És ha az elmúlt 4 évben az volt a fidesz baja, hogy illegitim kormány van hatalmon, akkor most ismét az lehet a baja az országnak, hogy illegitim az a 2/3-ad, amire felhatalmazta a fideszt (mert ugye sosem a győzelem volt a kérdés, hanem annak mértéke...)
Főleg azok után, hogy év eleje óta Oszkóék folyamatosan kérdőre vonták a fideszt, hogy minderre az igérethalmazra honnan lesz fedezet.
Végezetül nekem nem az fáj, hogy valaki hülye volt-e vagy sem, szerepet játszott-e vagy sem egy ügy érdekében, hanem az, hogy elvárná az ember ettől a kormánytól, hogy végre fejezze be a "hazudtunk reggel, éjjel, este" hozzáállást...

regression 2010.06.07. 13:20:50

Egyébként, csak hogy mindenki jól érezze magát:

IGEN, ELISMEREM, ELBASZTÁK, FASZOK VOLTAK ÉS REMÉLEM LESZNEK KÖVETKEZMÉNYEI!!

Most viszont érdemes lenne kicsit a jövőről is beszélni, mert ami történt, azt már kitárgyaltuk.

szemtanú 2010.06.07. 13:21:00

Íme, valódi nagyhatalom lettünk. Két olyan politikusunk is van, akik bármikor bedöntheti Európa, vagy az USA gazdaságát! A markunkban vannak! Azért az nem semmi! Főleg, hogy eddig azt hallottuk, hogy kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy bármi befolyásunk legyen a világ gazdaságára. Soros found. és a többi spekuláns irigyen figyeli Kósát és Szijjártót.

Szevasztok 2010.06.07. 13:21:28

Azért az egy igazi magyar világrekord (hasonlóan a 1946-os hiperinflációhoz), hogy néhány mondat miatt bedőlt a forintárfolyam, a BUX és az EUR árfolyam is, és az egész világ Moszkvától New Yorkig erről beszél.
Igenis legyünk rá büszkék!!!

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 13:21:43

@Chicano: "Ha a héten megint 276 lesz akkor mi lesz, mire lehet majd pánikolni? "

Arra, hogy a befektetők szemében megint van egy hiteltelen, össze-vissza pofázó kormányunk - pedig nem nehéz visszaemlékezni, hogy ezzel kezdődött a vesszőfutásunk. Akkor izlandi párhuzam volt, most a kormányból nyomták a görögöt.
Úgy látszik, mivel az ellenzék béna, a kormány felvállalta az ő "feladatukat" is, és ebben még túlbuzgó is.

Spiro 2010.06.07. 13:22:47

@chuck_norris:
Ha nem tűnt volna fel az MSZP regionalizálni akarta az országot, mert a jelenlegi Önkorik kiadásai ~2000MRD Ft nagyságrendűek, ami az SZJA bevételekkel közel azonos (azaz nem lenne enyi Önkori 0% lehetne az SZJA).

Központi pénzelvonással próbálták az Önkorikat racionalitásra szorítani, de ők az átszervezés helyet hiteleket kezdtek felvenni. A hiba az volt, hogy az MSZP-nek feladatokat is el kellett volna venni az Önkoriktól, hogy láthatóvá váljon mennyire feleslegesen tartjuk fenn ezeket.

A ~3200 Önkoriból 2200-ban a lélekszám < 500 fő. Ezzel az erővel bármelyik panel lehetne Önkori.

Az igazság az, hogy 113 járási Önkori kellene, a jelenlegi 113 Városi Bíróságnak megfelelő hatókörrel. A polgármester egyben parlamenti képviselő is.

Másrészről legalább 3 éve azt hallottuk a Fidesztől, hogy kész a program, stb. Most meg rendkívüli kormány üléseket tartanak, hogy mi legyen (azzal ne gyere, hogy mert a költségvetés rossz, mert erről még számokat nem sikerült bemutatni a PM honlapján fennlévő Bajnai féle verziót eltekintve, ami jónak tűnik – és most már a Fidesz is tarthatónak érzi a 3,8%-ot)

regression 2010.06.07. 13:23:21

@szemtanú: LOL :)

Nyithatnánk egy kamu Twitter feedet (szigorúan angol nyelven, makroelemzői stílusban) és tolhatnánk bele a félretájékoztatást a magyar gazdaságról :)

Anarchia, rulez!
Infoterrorizmus for all!

órarugógerincű felpattanó 2010.06.07. 13:23:58

NEMZETHALÁÁÁÁÁÁÁÁÁL!!!!!!!

Chicano 2010.06.07. 13:24:21

@F173: "Tudod hány devizahiteles családnak és cégnek pont ez az utolsó csepp a pohárban, hogy bedobja a törülközőt? " Év elején volt az euró 300 felett is, ha azt kibírták ezt is kifogják. Persze akkor nem aggódott értük senki. Valószínűleg még a héten visszaerősödik a forint, kár ezen ennyit vergődni.

balfék 2010.06.07. 13:25:00

Nyolc évig mást sem hallottunk, mint az azonnali és nagyarányú adócsökkentés követelését. Ezek szerint, akkor rendben mentek a dolgok? Szerintem a FIDESZ nem tudja elhitetni, hogy most rosszabb állapotban van a gazdaság és a költsévetés egyensúlya , mint az elmúlt 8 évben. Márpedig akkor, itt a lehetőség az adócsökkentésre.

iqlight (törölt) 2010.06.07. 13:25:25

Attól tartok bármilyen nyilatkozat lenne bárki részéről a "spekulánsok" azt is a maguk javára fordítanák. Pár ember megint jól jár (bankok). A többi meg nem számít kategória. Legalábbis szerintük. Nem véletlenül vehetett fel anno boldog boldogtalan devizahitelt ezt előre megtervezték a spekulánsok. Megkockáztatom, hogy mindegy ki van vagy volt kormányon, majdnem hogy mindegy.

thinker_ 2010.06.07. 13:27:20

nektek javasolnék egy alternatív univerzumot, ahol az maszop nyert 2/3-dal. ti oda valók vagytok.

Chicano 2010.06.07. 13:27:34

@gabor.voros: "megfelel? "

Nem. Azt vettem ki a szavaidból hogy valamelyik hitelminősítő minősítette le az országot. Én ilyet a linkeken nem látok.

Ringlósztár 2010.06.07. 13:30:15

@Spiro:
Nagyon meglepődtem, amikor valamilyen fórumon azt láttam, hogy Lázár János (fidesz) hmvhelyi polgármester arról beszélt, hogy azokat az önkormányzatokat, amelyek a működésüket hitelből finanszírozzák, nem kell megsegíteni.
A bevételeihez képest ma Magyarországon Hmvhely van a legnagyobb mértékben eladósodva (kötvényeket is figyelembe véve).

Kandabula 2010.06.07. 13:30:57

Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy miután dolgainkat Isten igazgatja, a két (három?) megmondó pennáját is Ő vezette meg. Várom a továbbiakat.

gabor.voros 2010.06.07. 13:31:02

@Chicano:
a cds felár szép előszoba hozzá.

neutro 2010.06.07. 13:31:34

@thinker_: Isten mentsen egy maszop 2/3-tól!!!! Csak végre olyan emberekre lenne szükség, akik nem hazudozással nyernek választást, vagy 2/3-ot, hanem tiszta, egyenes jellemmel és lelkiismerettel. És ilyen párt ma nincs Mo-n. Ezért nem is szavaztam egyre sem, hiszen egyik sem jobb a másiknál!

Chuck Taylor (törölt) 2010.06.07. 13:35:53

én csak arra leszek kíváncsi hogy kósa mester mikor áll ki a nép elé kicsit szégyenkezni?! utópia???

regression 2010.06.07. 13:35:57

@neutro: Olyan párt soha nem is lesz. Az nekünk, polgároknak a feladata, hogy szorongassuk a töküket.

regression 2010.06.07. 13:37:16

index.hu/gazdasag/magyar/2010/06/07/nagyobb_a_hiany_a_vartnal/

"Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – egyenlege május végén 736,2 milliárd forintos hiányt mutat, amely az egész éves előirányzatnak 84,6 százalékát teszi ki."

Spiro 2010.06.07. 13:38:17

@eszkep:

A katasztrófa abban áll, hogy ha itt marad az árfolyam legalább +10Ft-os üzemanyag áremelés jön, és év végére a gáz vagy 20%-kal lesz drágább.

A helyzet annyiban más mint 2009-ben, hogy akkor a nyersanyag árak a Ft zuhanással egyidejűleg estek, míg a mostani Ft gyengülés miatt nyaldosni fogjuk a 400Ft-ot benzin árat.

A kormánynak a magas infláció rövid távon jól jöhet, hiszen a fogyasztási típusú adókon keletkező extra adó bevételekből esetleg be lehet tartani „a lesz nagyarányú adócsökkentés” ígéretét. Csak azt felejtik el, hogy a deviza hitelesek még kevesebbet tudnak majd fogyasztani, ha a bankba hordják a fizujuk nagy részét (és az energia árak sem tudnak csökkenni a gyenge Ft miatt).

Továbbá a társadalomnak kellene már felfogni, hogy az államnak, önkoriknak tilos további hiányt generálniuk. De mindenki csak tartja a markát, hogy ez legyen még ingyenes, azt támogassák még.

Azt kell Alkotmányba foglalni, hogy az össz. állami, önkormányzati hiány nem lehet nagyobb mint a GDP 50%-a és ebből 50% lehet deviza. Ez szavatolná, hogy a kormányok elvégezzék a dolgukat és ne felelőtlenül osztogassanak.

Kósa kijelentésében az Alkotmányos rend szüneteltetésére irányuló kijelentés volt szerintem a rendkívül riasztó.

Keelhaul 2010.06.07. 13:38:30

mti.hu/cikk/482780/

Nem az a probléma, hogy mennyi az annyi (nyilván nagyobbak a kiadások), hanem az, hogy _tavalyhoz képest_ mennyi az annyi.

eremita 2010.06.07. 13:39:53

@Chicano:

Lehet a Financiala Times-t ócsárolni, csakhogy nem szerencsés. Mert az a lap nem arról híres hogy zsidó összeesküvők írják a cikkeit. Az a lap a világ véleményformáló elitjének újságja, ha tetszik ez Magyarországon, ha nem. Lehet széllel szemben pisálni, csak nem érdemes.

Egy esetleges forint bedőlés után annyi pénzed se lesz, hogy az internet havidíjat kifizesd, akkor majd hogyan fogod szidni a komcsikat.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 13:41:09

@thinker_: "nektek javasolnék egy alternatív univerzumot, ahol az maszop nyert 2/3-dal. ti oda valók vagytok. "

Milyen számtani művelettel lehet a 2/3-ot összefüggésbe hozni bármelyik makroadattal ahhoz, hogy racionálisnak (a "töltsük fel a pártkasszát"-elvtől most tekintsünk el!) lehessen felfogni az elmúlt hét fidesz-vezérkari ámokfutását?

encsi72 2010.06.07. 13:41:21

Mielőtt néhányan KIZÁRÓLAG fidesz nyilatkozatokkal magyaráznák az elmúlt 6 hét forintgyengülését, meg kell nézni a VIX változását is, április 26-tól (!), és mellé tenni az EURHUF chartot...
VIX: VOLATILITY S&P 500 (Chicago Options: ^VIX) - nem a pártiroda szerkeszti!

Aki nem ismeri az összefüggést, inkább hallgasson.

regression 2010.06.07. 13:42:03

@eremita: A Financial Times egy szennylap, de tény, hogy sokan olvassák. Én inkább Economist párti vagyok.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 13:44:34

@Spiro: "A katasztrófa abban áll, hogy ha itt marad az árfolyam legalább +10Ft-os üzemanyag áremelés jön"

Dupla haszon: a párt nyer az 10 forinttal drágábban eladott eurón, a költségvetés a jövedéki adón - és még a szomszédos országok is szeretettel fognak ránk gondolni a kereskedelem további fellendítése miatt, szóval inkább tripla.

Nagy páros ez a Kósa-Szijjártó!

Netuddki. 2010.06.07. 13:47:32

@FlybyWire: Esetleg jövőre, talán.

Spiro 2010.06.07. 13:48:46

@Ringlósztár:
És az a szép, hogy az Önkori hitelek javarészt CHF kötvény kibocsájtásból történtek, azaz még a CHF/HUF szárnyalás is rátesz egy lapáttal az eladósodásra.

Az lenne az érdekes, ha az önkorik csődbe mennek, vagy jogutód nélkül megszünnek és a hitelező Bankok pedig vesztességként leírnák ezeket.

Lehet, hogy erre gondolt Lázár. Bár gyanítom ez nem lelkesítené túlzottan az OTP-t mint fő finanszírozót.

on the other hand 2010.06.07. 13:50:24

@regression: de igen, elég jól eltalálta. a jegybank volt az elmúlt évek legjobb költségvetési előrejelzője.

native 2010.06.07. 13:50:55

Aki három nap árfolyammozgásából von le hosszú távú következtetéseket, azt egyszerűen nem lehet komolyan venni.

papamaci1 2010.06.07. 13:53:15

Tudomásul kell venni, hogy a tőzsde alapja a hazugság, a színlelés, az átverés. A "vélemény". A valóság elkendőzése....A Gyurcsány féle hazugság kell a befektetőknek, nem a FIDESZ tényfeltárása. Bizony az államcsőd akkor is fenyeget , ha ezt nem szeretnék hallani. EZÉRT fog összeomlani az eurozóna. (L angol közgazdik jóslata....)

gabor.voros 2010.06.07. 13:53:52

@native: Ne a kijelentések, itt a fő probléma , hanem az hogy a fidesznek szemmel láthatóan nincs gazdasági programja, hiába moondja azt már kb 1 éve hogy felkészültek a kormányzásra.
A hétvégi konferencia sem ezt támasztja alá.
3 nap alatt meg nem lehet csinálni azon illik kb fél évet dolgozni.

Szerinted ezt odakünn nem látják?

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 13:56:13

@native: "Aki három nap árfolyammozgásából von le hosszú távú következtetéseket, azt egyszerűen nem lehet komolyan venni. "

És azt, aki 3 nap árfolyammozgását baromságok világba kiabálásával előidézi?

Kivancsi 2010.06.07. 13:57:09

A tokom tele van azzal amerre ez a vilag megy....
Azaz ezzel a kibaszott nagy globalizacioval!!
Biztos jo fele megyunk?
Ez az elheto es elviselheto elet iranyaba visz?
Az elet ezektol a forumoktol KELL hogy fuggjon:

- tozsde,
- arfolyam,
- IMF,
- EU/Brussel,
- GDP, stb... kisfaszom...

1. ha sut a nap vagy zuhog akkor azert esik az osszes valuta es tozsde a vilagon aztan mindenki panikba...
2. ha egy ugynok elteveszti a tizedes vesszot es par nullaval tobbet kanyarint az osszeg vegere akkor a fel villag remeg es osszefossa magat
3. kina boffent egyet akkor megroppan a dollar
4. egy arab dubajban elfelejt mekkafele fordulva imadkozni akkor EU-ban kezdenek remegni arab allam adossagai miatt es Londonban mar az elemzok nem tudnak rendesen ebedelni...
5. Soros-paraszt befektett par millat erre-arra akkor menjen mindenki konzervet venni mert vege lesz a vilagnak..
6. ha egy buzi hulye fasz dilletans politikus (maszop vagy fityes egal) mond par mondatot egy picsa-fos orszagban akkor
- amerika megremeg europa miatt es a befektetok szavazni kezdek..
- valamint Mo-n 5.5 millio ember szamolgat otthon mi lesz a hitellel.. (kiveve a cigokat mert nekik mindegy)

Sorolhatnam az elmult 1 evet milyen baromsagok miatt rinyaljuk szet magunkat...
Termeszetesen a sok kapzsi penzhajhasz miatt akinek persze a lovi nem kajara-piara kell mar hanem ferraria stb :):)

No meg persze a hitelbol elok tomkelege aki keptelen az igenyeit a jovedelmehaz igazitani... vagy forditva kene?? :):)

ELET EZ?? EZT SZERETNENK?? EZ TOLTSE KI A NAPJAINKAT??

NEM LEHETNE EZEKET KIKAPCSOLNI a PICSABA es elni normalisan mint 20/40evvel ezelott???

eremita 2010.06.07. 13:58:51

@regression:

Igazad van az Economist egy ízig-vérig gazdasági lap. Én nem olvasom, mert nekem száraz és különben se vagyok oda a tömény gazdaságért.

De egyben megegyezhetünk: nem szerencsés ha gazdasági törvényeket politikai szándékok alá próbálnak begyürni.

Ez még a nagy Szovjetuniónak sem ment. Kína azért hatékony mert a gazdaság politikájuk pragmatista.

na4 2010.06.07. 14:00:27

Röhej. A komcsik teljesen eladósítottak bennünket, ami minden bajnak az oka. Ezért az eladósításért nem szóltok, ha meg van egy kis árfolyamkilengés, akkor egyből megy a jajveszékelés, meg az apokalipszis vizionálása. Kész röhej!! Nem kellett volna így eladósodni, akkor alig lenne bajunk. Az árfolyamkilengést is javarészt a válság, és főként az eurózóna ingása a görögök, a spanyolok, az írek és a portugálok okozzák. Ezektől sokkal jobban fosnak a befektetők, mint tőlünk.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 14:01:05

@papamaci1: "A Gyurcsány féle hazugság kell a befektetőknek, nem a FIDESZ tényfeltárása."

Ha már... a befektetőnek _számok_ kellenek, és világos tervek arra vonatkozóan, hogy ezekből a számokból milyen módon szeretnének más számokhoz eljutni.
Handabanda és lárifári nem kell a befektetőnek, se szoci, se fideszes.

Gurney Halleck 2010.06.07. 14:01:55

@Kivancsi: igazad van! Támasszuk fel Kádárt, mégis csak az volt a fasza időszak! Igaz, hogy nem volt lapos tv, meg mobiltelefon meg internet, nyugatra is csak 3 évente mehettünk 20 dollárral, de akkor is az volt a fasza. Ha volt 100 Ft-unk hétfőn, akkor még hétvégére is jutott belőle rántottcsirkére. Bassza meg!

Dr Kangörény 2010.06.07. 14:05:35

Az elvakult fidesz rajongók érvei:
1. Az mszp is elkúrta, miért nem azzal foglalkoztok? Tehát a jelen és a jövő nem számít, csak a múlt, ha visszafelé mutaogatunk, az nekünk jó.
2. Nem is a 2 balfék összevissza pofázása okozta a bajt. Bár szerte a valágon a közgaszdászok, elemzők, befektetők, a szaksajtó, stb. szerint ők okozták a bajt, de ez nem számít. (Itt nekem a vicc jut az eszembe: "... egy hülye? Mind szembe jön!"
3. Hiszen csak az igazat mondták. Na ja, akkor ezek szerint a Varga Mihály az, aki teljesen hülye, mert szerinte tartható a 3,8% hiány. Vagy hülye, vagy hazudik.
4. Aki kritizálja a fideszt az kommunista.

neutro 2010.06.07. 14:05:47

@Kivancsi: Teljesen igazad van! Csak a kötőszavak nem kellenének bele...

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 14:05:57

@na4: "ha meg van egy kis árfolyamkilengés, akkor egyből megy a jajveszékelés, meg az apokalipszis vizionálása."

Nem. Ha _értelmetlenül és jóhiszeműen hozzáállva értelmezhetetlenül_ leng (lengetik) ki, akkor megy a jajveszékelés. Megkapta ezért a maflást Fletó is, de jár Orbánéknak is.

regression 2010.06.07. 14:06:45

@eremita: Egytértenék, csak nem ismerjük a gazdasági törvényeket -- inkább csak sejtéseink vannak, amikkel aztán időnként be is fürdünk.

Egyébként nagyon fontos lenne divatos szóval out-of-the-box gondolkodni a gazdaságról. Persze ez nem felelőtlen handabandázást kéne jelentsen. Pragmatizmust támogatom. Kínában egyébként a vezetőségben rendkívül sok mérnök volt (most már nő ott is a jogászok száma) -- hidraulika mérnök, geomechanika, stb.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 14:08:15

@Kivancsi: "NEM LEHETNE EZEKET KIKAPCSOLNI a PICSABA es elni normalisan mint 20/40evvel ezelott??? "

Lehetne, csak kellene hozzá egy másik bolygó. Ha eleget tőzsdézünk, talán majd fussa rá.

ayatollah 2010.06.07. 14:08:20

A gazdaságot tönkre KELL tenni, hogy utána olcsón föl lehessen vásárolni az egészet szőröstűl-bőröstűl. Nem értitek ti a csíziót :-)

Lehet a mostani hétvége csak főpróba volt, láttuk jól működik, tehát könnyen lehet szándékosan államcsődöt előidézni. Utána meg fillérekért fölvásárolni az országot. Erre megy ki minden.

Dr Kangörény 2010.06.07. 14:09:32

@na4: Szerinted mitől van a fidesznek 2/3-a? Attól, hogy nem szólt a "komcsiknak" senki az "eladósításért?
A fidesz hasonló módon lesz pofánvágva, ha folytatja azt, amit a múlt héten csinált.

F173 2010.06.07. 14:10:06

@na4: Az eladósítást kedves na4 megették a zemberek!!!! Ha azt mondod nem kellett volna eladósítás egyben azt mondod nem kellett 50%-os béremelés a közszférában és a sok új autópálya!!!
Ha ennyire szar volt a FIDESZ miért szavazta meg?

Kivancsi 2010.06.07. 14:10:32

@Gurney Halleck: Nem pont Janira gondoltam :):):)

De most addig ugyeskednek ezek a jol muvelt (penzehes) fiuk a vilagban, hogy nem lesz a csoringernek rantott csirke a hetvegere :):):)

Elviszi a krach mindent mint az arviz fel Miskolcot :):)

De lehet hogy meg MI az emberiseg nim vagyunk felkeszulve az informacoik ilyen gyors aramlasara... azaz kap valami okos befekteto vmi hirt 2 percen belul mar a tozsden arulja a papirjait felaron aztan mindenki beszarik a rossz hirtol...
holott semmi koze nem kene lennie hogy a fityesz allamcsodot predikal a fold masikoldalan...

Lehet, hogy nem tudja a vilag kezelni meg ezt kibaszott gyors informacio aramlast...

Megfelelo infot a megfelelo helyen es idoben a megfelelo valasszal.....
?????

Spiro 2010.06.07. 14:10:39

@native:
Amikor a kormányzó párt alelnöke a "csőd közeli" helyzet miatt az Alkotmányos rend szüneteltetéséről fecseg, abból milyen következtetés kell levonni??

Az öszödi beszéde után állandóan azt hallottuk, hogy nem legitim a kormány, mert hamis ígéretekkel nyerték a választásokat.
Na ez most pont ugyan olyan volt.

A Fideszre a ~8 millió választásra jogosultak ~ 1/3-a szavazott, ergo nem legitim a 2/3.
Lehet vele kérkedni, csak kezeljük helyiértéken a dolgokat, és egyenlő mércével mérickéljünk

yafet 2010.06.07. 14:15:01

Már várom mikor kezd el Szijjártó frankot hamisítani....

Idet 2010.06.07. 14:17:39

Mit tett tönkre ki? Néztétek az árfolyamokat? 286 a forint, és még süllyed, avagy emelkedik, ahogy nézzük!
Két hónap alatt??? Ezt azért senki sem gondolhatja komolyan, csak ha ezt akarja gondolni!
A Dow Jonest Szíjjártó és Kósa mozgatják? És az € helyzetét is ők határozzák meg, különös tekintettel Görögország helyzetére, ami ráadásul eurozóna, mi meg nem? Spanyolország, Portugália, Olaszország? Azt is? A fene gondolta volna!

Fideszman 2010.06.07. 14:18:56

@na4: A komcsiknak mindenhol a világon van egy olyan közös tulajdonságuk, hogy mindenhol van egy megingathatatlan és elmozdíthatatlan pártvezér. Mondok pár példát biztos nem ismersz senkit, Kim Dzsong Il, Fidel Castro. Találós kérdés, ha megfejted kapsz egy csomag szotyolát. Itt Magyarországon melyik az a párt ahol megingathatatlan a pártvezér és mindenki felett áll? Akinek külön szóvivője van és állva tapsikolnak neki, ha belép a parlamentebe? Kinek a szavára óbégatnak egyszerre a párttagok mint a papagájok, ugyanazt ugyanabban a stílusban? Ki ünnepelteti magát naggyűléseken? Ki mondja mindig, hogy majd az állam mindent megold és segít rajtad?
Ki is az igazi komcsi hülyegyerek?

basel 2010.06.07. 14:20:08

Vicces, ahogy itt temetik a gazdaságot. Nekem ebből az egészből annyi jött le, hogy a kormányzati kommunikáció leértékelte a forintot. Ami, úgy alapból a monetáris politika egy eszköze lenne.
Na most ez két okból következhetett be: a) a kormányzati kommunikáció el van... rontva, b) le akarták értékelni a forintot.

Az utóbbival nem volna ugyanis nagy probléma. Tény, hogy az elbaltázott lakossági hitelfelvétel miatt nem sok tere van a forintleértékelésnek, de az is tény, hogy az exportorientált növekedés beindításának és a külker mérleg helyretételének ez a módja.
Az is tény, hogy az elmúlt tíz évben a forint folyamatos reálfelértékelődését semmi nem támasztja alá.

szemtanú 2010.06.07. 14:20:49

@eremita: És ehhez mit szól a F T és a befektető(k)? " MTI

2010. június 6., vasárnap 16:14 | Frissítve: 22 órája

A brit miniszterelnök szerint a korábban gondoltnál sokkal rosszabb a brit gazdaság helyzete, és nem tarthatók az előző kormány előrejelzései. David Cameron a The Sunday Timesnak azt mondta: súlyos problémák vannak a korábbi munkáspárti kormány jövőre már robusztus, 3 százalékos gazdasági növekedést valószínűsítő prognózisával.

A konzervatív párti miniszterelnök közölte, hogy még nem látta a gazdaság állapotáról készülő jelentést, amelyet az új kormány által létrehozott testület, a Költségvetési Felelősség Hivatala állít össze. .... A brit kormányfő szerint a legsokkolóbb az államadósság kamatköltsége. Ha nem teszünk ez ügyben semmit, a kamatköltség elérheti az évi 50-60-70 milliárd fontot is. Többet fordítanánk a kamatokra, mint az oktatásra vagy a védelmi kiadásokra – mondta."

apc 2010.06.07. 14:21:41

A nyugati templomokban ismét gyakorolják a "magyarok nyila(tkozata)itól, ments meg, Uram Minket" imákat.
Nem hiába mondta Zorbán a választások előtt, hogy vissza kell állítani a tekintélyünket Európában.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 14:28:45

@basel: "b) le akarták értékelni a forintot.

Az utóbbival nem volna ugyanis nagy probléma. "

Nem (csak) a forintot: az országot értékelték le ezzel a "módszerrel".
Persze lehet, hogy Kósa, Szijjártó és a főfökük tud valamit, amellyel az államadósságot olcsóbban fogják kezelni, mint az ilyentájt emelkedő árú állampapírok, amelyek hasonló szituban Fletóékra is hetekig ráégtek.

pepin_nymburk 2010.06.07. 14:30:50

Érdekes, hogy mindenki arról hablatyol, hogy az új kormány rögtön elvesztette a hitelességét, pedig szerintem nem is volt neki, hiszen több hónapja a Matolcsy féle hiányfelpörgetős 6-7%-os hiányt eredményező pénzügypolitika mellett törnek lándzsát. Ebbe illeszkedett a Kósa-Szijjártó nyilatkozat, egy dolgot viszont figyelemen kívül hagytak: az elmúlt 2 hónapban volt egy kis görög balhé, ami teljesen átírt mindent. Ha nem rúgják ki Matolcsyt, akkor lesz itt még probléma elég

eremita 2010.06.07. 14:31:33

@szemtanú:

A befektető tudomásul veszik, mert David Cameron gazdasági programot is letett az asztalra. Számokkal és határidőkkel teleírt programot. Ő nem csak bírált, hanem konkrét lépéseket is megnevezett ezzel egyidőben.

Bundili 2010.06.07. 14:31:51

@Chicano: én is így gondolom. Most az árvíz a leglényegesebb, oda kell a pénz és a segítség, nem pedig a forinton kellene nyafogni!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.06.07. 14:32:04

@eszkep: Lehet hogy nem azzal van a baj, hogy drága az EUR, hanem azzal, hogy ezt két kis majom felelôtlen böfögése, és nem makrofolyamatok indukálták?
Nem lehet. Mert mi hiszünk a Fideszben.

huncsongor 2010.06.07. 14:34:26

Maszopos bérencek vagytok, nem vagyok fideszes, de amikor 300Ft felett járt az euró akkor nem volt róla blog bejegyzés, most bezzeg igen. Pártköcsögök.

F173 2010.06.07. 14:36:04

Röhög rajtunk egész Európa :-(

A Le Figaro sem leplezi véleményét és Kósa Lajost egyenesen „Magyarország olajfoltjának” nevezi, de a legkeményebb kritikát a témában az olasz Corriera della Sera fogalmazta meg, melynek kolumnistája szerint „… az Orbán kormány arccal ugrott a szarba, ami szétfröccsenve vékony rétegben lepi el a devizahiteleseket”.

pepin_nymburk 2010.06.07. 14:37:21

@huncsongor: egyetértek, az elmúlt 20 év egyik legszégyenteljesebb pillanatánál, a 2006-os hiányadatok nyilvánosságra hozásánál nem volt ilyen széleskörű rikácsolás, csak enyhe fejcsóválás....és csak holmi magnófelvételek nyilvánosságra kerülése borította a bilit

basel 2010.06.07. 14:39:39

Ha meg tudják lépni a gazdasági devizahitelek forintra konvertálását, akkor ki lehet majd jelenteni, hogy a tartós növekedési pályának kedvező euróárfolyam 320 Ft fölött van.
Mivel a jegybank ehhez nem asszisztál a verbális intervenció az egyedüli kormányzati eszköz, amivel manipulálni lehet az árfolyamot.

basel 2010.06.07. 14:40:49

@basel: *akarom mondani, lakossági devizahitelek...

Spiro 2010.06.07. 14:42:45

@basel:
Akülker egyenleg 2008 január óta folyamatos pozítiv, így azon nincs mit stimulálni, a belső fogyasztást pedig a devizahitelesek magas törlesztő részletei fogják vissza, ha nem tünt volna fel.

Nyilt gazdaságunkban, ahol az exportunk 90%-a az import feldolgozásából származik, nem lehet mit gyenge árfolyammal stimulálni, csak inflációt gerjeszteni.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2010.06.07. 14:43:30

@Arzén Vendel: most már vágom mit keres az a ******* ***** semjen es a kdnp ott :D

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 14:44:25

@Bundili: "Most az árvíz a leglényegesebb, oda kell a pénz és a segítség, nem pedig a forinton kellene nyafogni! "

Ja, foglalkozzunk azzal, hová osszuk el a pénzt, az nem fontos, hogy hogyan kerül elő az a pénz, vagy hová folyik el, mielőtt oszthatnánk!

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 14:46:20

@pepin_nymburk: "a 2006-os hiányadatok nyilvánosságra hozásánál nem volt ilyen széleskörű rikácsolás, csak enyhe fejcsóválás"

Volt. Az egyik leghangosabb rikácsoló én voltam, mögöttem rögtön a 2. Szijjártó.

Kivancsi 2010.06.07. 14:47:05

@szemtanú: Igen es erre a jo hirekre a Font ma 1.21 all az euro-val szemben...

Amit az elmult 2honapban hozott ossze egeszen az 1.09 -es szintrol...

Lehet hogy nincsenek akkora szarban mint mi??

Spiro 2010.06.07. 14:49:27

@pepin_nymburk:
Nem mi, még most is ezt megy. Szerinted mibe bukott bele az MSZP.

A Fidesz 3 évig a büfében ücsörgött amíg a Gyurcsány beszélt.

pepin_nymburk 2010.06.07. 14:52:13

@mesterseges szinezek: az blogok szerteágazó világára értettem, Szijjártó nálam nem játszik, ő arra volt beprogramozva, kedves kis robotgyerek, a Mikrobi rajzfilmből lépett elő, a te blogbejegyzésedet meg nem olvastam

apc 2010.06.07. 14:52:40

@huncsongor: Akkó' még agymosott komenyisták vótunk, de a kisnagy zember, a Varázsló, felnyitotta a szemünket.

silverhand14 2010.06.07. 14:52:51

@huncsongor: Később volt, több is.
Indextől a Wall Street Journal-ig, az MNB elnökét mosdatták, hogyaszongya: "utólag könnyű okosnak lenni".

Abban az időben, a 300 feletti euró más volt... A legbefolyásosabb kisebbség képviselői, és médialakájaik örömünnepet ültek: "hülyemagyar jól megszopta", "halál a devizahitelesekre" stb.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 14:54:16

@basel: "Mivel a jegybank ehhez nem asszisztál a verbális intervenció az egyedüli kormányzati eszköz, amivel manipulálni lehet az árfolyamot. "

Akkor még 1x: ezzel nem (csak) az árfolyamot "manipulálják", hanem az államadósság finanszírozásának árát is - ráadásul ahogy esik, úgy puffan alapon, szabályozhatóságról szó sincs.

Egyébként meg kéne kérdezni az izlandiakat, hogy milyen érzés felvásárolni a konzerveket, mert _nem lehet tudni_, hogy a következő héten fel lesz-e még töltve a bolt.

Még egyébkéntebb: amikor Járai tartotta az erős forintot, míg Megyó ócsította volna, se Szíjjártó, se Kósa nem tárta fel, hogy a szívük csücske 300+-os euro volna.

lifelike 2010.06.07. 14:54:34

felelősségre kell vonni kósát és szijjártót, ha nem teszik ugyanolyanok lesznek, mint az mszp! feleljenek azért amit csináltak, az átlagembert se menti semmi ha hülye és kárt okoz!

pepin_nymburk 2010.06.07. 14:58:09

@mesterseges szinezek: Azért az elég rossz jel, hogy a Megyó-Járai tandem, akik szvsz óriási károkat okoztak a makacs viselkedésükkel, ma megbecsült közéleti szereplőként sétálgathatnak az utcán...vszinű Szijjártó mesterrel is ez lesz 7 év múlva

KG2000 2010.06.07. 15:02:26

Nyilvánvaló, hogy ugyanúgy, mint az Antall-kormány esetében, rendkívül befolyásos külföldi köröknek érdeke a jelenlegi kormány elleni akció. Ha nem Kósa vagy Szíjjártó, akkor találnak mást. Nem a személyek érdekesek, hanem a támadás a magyar kormány ellen. Az indíték meg egyszerű: minél többet kipréselni a magyar népből.

vizesnyolcas 2010.06.07. 15:05:52

A forintgyengülés kapcsán hőbörgők mindegyikére jellemző:
1. Nem a csődhelyzetet fájlalják, hanem hogy felelős politikusok szóba hozták.
2. Semmi bajuk a csődhelyzetet okozókkal, csak azokkal, akik beszélnek róla. - Azoknak a pimitív népeknek a színvonalán állnak, akiknél racionális reagálásnak számított a rossz hír hozójának megölése.
3. Úgy óvnak a görögök sorsára jutástól, hogy éppen azt várják el a politikai vezetéstől, amit a görög vezetők tettek, ami az ottani csődhöz vezetett, illetve amit nálunk eddig az itteni csődhelyzet okozói tettek.
Mert attól még, hogy bizonyos mutatók időlegesen javultak, a külső adósság miatt változatlanul a csőd szélén táncol a magyar gazdaság; és ha az államháztartási hiányt valamilyen csoda folytán sikerülne nullára levinni, a külső adósság tekintetében akkor is tovább romlana a helyzet, merthogy a bajok gyökere máshol van.
Egetverő hisztéria tör ki egy időleges árfolyamingadozástól, miközben mindenki nyugodtan alszik a masszívan jelen lévő tengernyi híg szarban, reménykedve, hogy abba ő már nem, csupán a gyerekei fognak belefulladni.

Perillustris 2010.06.07. 15:09:16

@halmose: A minimálbér adómentessége eleve igazságtalan, tehát üdvözölendő.

Inkább más úton kell kierőszakolni a bejelentetlen jövedelmeg legalizálását. Pl. utána lehetne nézni, hogyan fizet valaki minimálbérből 50-60 ezres törlesztőrészleteket, stb.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 15:11:37

@vizesnyolcas: "A forintgyengülés kapcsán hőbörgők mindegyikére jellemző:"

Az általánosítások mindig ostobaságok...

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 15:19:13

@pepin_nymburk: Szijjártó... függetlenül a múlt héttől, az a Fidesz szegénységi bizonyítványa és az ország tragédiája, hogy ilyen kvalitású fazon biztosítási üzletkötőinél komolyabb posztot tölthet be.

herbert 2010.06.07. 15:23:52

@na4: Tényleg nem érted. A magyar gazdaságpolitika 2008-ban elveszítette a hitelességét gyurcsánnyal. Ennek egyenes következménye lett az állampapír piacának becsődölése és a gigahitel a piaci források menekülése miatt. A bajnai féle kormányzás ezt a bizalmat szerezte vissza - köszönhetően annak is, hogy az imf árgus szemmel figyelte minden mozdulatát. És ezt a bizalmat tette kockára a csontvázbiznisz. Hogy a cél mi volt, nagyobb mozgástér, jobb törlesztési feltételek az imf felé vagy szimplán a pártkassza feltöltése egy kis shorttal, az szinte mindegy is. Nem tudni még mekkora kárt sikerült okozni, az igazi tesztek az idei állampapír kibocsátások lesznek.

Véget ért a hitelből kalandozás kora, ezt a hétvégi g20 is megerősítette, az államok elveszítették a jó adós, legbiztosabb befektetés az állampapír nimbuszt, egyre inkább vért kell majd izzadni a befektetők minden dollárjáért. Üres lózungokkal nehéz lesz, gyakorlatilag az államoknak is szinte üzleti terv részletességű pályákat kell felvázolniuk. Ha az állami irányítók inkompetensek (nem csak nálunk), akkor george bemegy a bankba a pénzével, és ott azt mondják neki, hogy ne állampapírt vegyen, hanem mondjuk arany certifikátot ha a biztonságra törekszik (ugye ezzel az a gáz h állampapírba rakott pénzzel szemben inaktív eszköz lesz). és pl. a nyugdíjalapok szerte a világon biztonságra törekednek, amit - eddig - leginkább az állampapír testesített meg. Ha lesznek konkrét államcsődök, eszméletlen mennyiségű megtakarítás megy el a semmibe. Nagyságrenddel nagyobb, mint a hedge fundok bedőlésével. Ezért kellene a nagyon szarul álló országoknak (görög, olasz, angol, japán illetékes elvtársak) még most iszonyúan meghúzni a szíjat (nullszaldó), és párhuzamosan átütemezni az adósságaik kifizetését (a kisebb hozamot könnyebb benyeletni mint a totális buktát).

Erre mi lesz? az USA pl.tuti megpróbálja majd elinflálni az államadósságot, mert az mégiscsak jobb poén mint teszem azt kevesebbet háborúzni.

Bergeroth 2010.06.07. 15:26:02

Viktoréknak azt kellene már végre észrevenniük, hogy MINDEN, amit mondanak, annak súlya van és nem csak itthon, hanem az egész Világon.
Viktor bazdmeg, tanuld már meg használni azt a kurva internetet, hogy lássad, bazdmeg, hogy amit böfögsz, azt kb. még 4 milliárd másik ember is látja, hallja, olvassa!!!
Büdös picsába már.

herbert 2010.06.07. 15:28:58

Jó kezdet:
inforadio.hu/hir/kulfold/hir-358058

kíváncsi vagyok, a németek felfogják-e majd a saját hosszútávú érdekeiket, illetve az ellenzék mennyire száll majd rá a nem kellenek a megszorítások témára.

Arzén Vendel (törölt) 2010.06.07. 15:29:40

Gyengül az usd és az euro is a forinthoz képest. lehet hogy Lajos huszár a betli után bemondta a durchmarsot.

pepin_nymburk 2010.06.07. 15:33:12

@mesterseges szinezek: Így van, hozzátéve, hogy az egész politikai paletta szegénységi bizonyítványa, és a Fidesz felelőssége, hogy Szijjártó nem rajzfilmekhez áll modellt, hanem tényező

Senkifia 2010.06.07. 15:38:40

@fesztiválozó: lásd még: Hajsza a föld alatt :) szar film nagyon, de ez a lényege :) és ha az ország eurókészletét adták el, illetve jó olcsón felvásároltak csomó OTP részvényt, hogy aztán erős forintnál vásárolják vissza az eurót,és adják el drágán az OTP részvényt, akár még jól is járhatnánk :)

Unommáazegészet 2010.06.07. 15:43:31

A gazdaság tönkretételéről annyit, hogy azt nyolc év alatt nem a Fidesz kúrta el. Ezt a kurtaságot azért ne hagyjuk figyelmen kívül.

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 15:45:32

@Bergeroth: www.origo.hu/itthon/20100607-duhos-volt-orban-a-felelotlen-fideszes-nyilatkozatok-miatt.html

"Orbán azt mondta, nem érti, miért váltott ki ilyen hatást a kormányzati tisztséggel nem rendelkező Kósa Lajos nyilatkozata"

A 2/3-dal kormányzó párt ügyvezető alelnöke kormányzati témában böffent, a kormányfő személyi szóvivője helyesel neki - erre a kormányfő, aki egyiknek se ad egy tockost, meglepődik, amiért komolyan veszik őket - elhiszem...

dr. Trebitsch 2010.06.07. 15:45:56

Nem értem ezt az ugatást, ami van. Az igazat akarták, nem? Ilyen a magyar gazdaság helyzete tényleg, de rögtön mindenki ugat, ha ezt valaki kimeri mondani. Az MSZP-re kellett volna szavazni, az hazudna olyanokat, amit mindenki szívesen hallgat. Megmondták a fiúk, hogy alacsonyabb forintárfolyamot akarnak, most meg is csinálták. Azr csinálják, amit a választók akarták, nem szólhat senki semmit, látni fogjuk, hogy megy tönkre egy ország, ha a hülye választók óhajaira hallgat a kormány...

dr. Trebitsch 2010.06.07. 15:49:14

Azért még röhejes a magyar megalománia is, itt sokan azt hiszik, itt van a világ közepe, tőlünk mozgatják a világ tőzsdéit, árfolyamait, a magyar huszadrangú politkusait figyelik aWall Street cápái, és ezektől függ, hogy eladni vagy venni rohanjon. Ébresztő, kicsi és jelentéktelen a gazdaságunk.....

gabor.voros 2010.06.07. 15:49:22

@Trebitsch:
Te ezt komolyan gondolod hogy ilyen a gazdaság helyzete?
Egy icipici ellentmondást sem látsz abban hogy "csonvázak hulottak ki sokkal roszabb a helyzet mint azt mondták" és hogy "tartható a hiánycél , és lesz adócsökkentés is"????
Tényleg nem érzed az ellentmondást, ok én azt megértem hogy azt nem mondhatják hogy bajnaoi kormánynak köszönhetően tarthatóak a tervezett hiányok, de akkor is azt nem értem hogy hogy nem veszed észre az ellentmondást!!

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.07. 15:50:17

@Unommáazegészet: Persze, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni, de a pénteki történések egyértelmű felelőse a két önkéntes nyilatkozó...

Fentebb már kifejtettem, hogy szerintem ezt akkor sem így kell kommunikálni, még ha tényleg így is van. Nem a ló túloldaláról beszélek, még mielőtt valaki jönne a "reggel, éjjel meg este" szólammal.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.06.07. 15:51:43

Fidesz tag vagyok Siklóson.
Miért nem szólt nekem is a vezetés, hogy az OTP-t shortra kellene venni. Forintból is betáraztam volna.

Megint a főnökség járt jól!

synthesizer 2010.06.07. 15:53:45

@Nagykoalíciót, Orbán -Gyurcsány-Vona nélkül!: Hát, figyelj, amint egy politikusunk megjelenik a tévében, már meg is teheted a short pozíciódat :)

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.07. 15:54:40

@Trebitsch: Tudod a befektetők / hitelezők / spekulánsok nem szeretik, ha azzal riogatják őket, hogy bukják a pénzüket... Naná, hogy felkapják a fejüket, ha _bármelyik_ politikus államcsődöt vízionál.

Magóg napján (törölt) 2010.06.07. 15:55:07

Csak egy kérdésem van, ha a régi hiteleinket az újból fizetjük ergo nekünk semmilyen plusz forrás nem származik a jó adós kategoriából akkor minek fizetnénk bármit is?
Nem fizetünk és nem is veszünk fel.

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.07. 15:55:44

Főleg, hogy ketten is megtették, mire Varga homlokegyenest mást nyilatkozott szombaton.

dr. Trebitsch 2010.06.07. 15:56:20

@gabor.voros: a gazdaság helyzete ilyen, és Kósa azt hitte, ezt ki lehet mondani. De már nem lehet, mert akkor maguk alatt vágják a fát. El kell játszani a dolgot, hogy minden OK, de a heylzet az, hogy annyira lecsökkent a gazdaság telejsítőképessége, hogy minden bevétel felültervezett, nem azért, mert ebben is valaki hazudott, hanem azért, mert ekkora zuhanásra senki nem számított.

Gábor mester 2010.06.07. 16:00:37

Ha a világon van oan marha "befektető", hogy egy ilyesféle felvetésre: "Ha nem csinálunk valamit sürgősen, akkor itt Görögország lehet" árfolyamrontást "csinál", akkor kapja be a felét! A másik felét annak a Faxfejnek javaslom bekapásra, aki felelős pozícióba szavaztatta magát, és TUDJA, hogy az am. elnökválasztás meg a Szent Tőzsde Index ilyen faxságokon szok' múlni, és mégis ilyesmiket mond!... (SZDSZ-, MSZP-tag voltam, FIDESZ-tag nem leszek. Megpróbálok magyarként élve maradni... No, szebb jövőt, nemzettársak!!!)

Truth-Love 2010.06.07. 16:01:39

@Prof. William: "Ja persze eddig dübörgött gazdaság a Fidesz mag azonnal tönkreteszi. Csúnya gonosz Fidesz. a Szocik bezzeg valódi Kánaánt hagytak rájuk de ők ezt is le tudták rombolni. És persze most fikázók 90%-nak eszébe se jut az előtte lévő elkúrt 8 év ááá nem...
Válasz erre
"
Természetesen a Fidesznek sokkal kisebb a felelőssége az előző 10 év gazdasági bajaiban. De van!! De pont a Fidesz mondta, hogy ha ők kerülnek hatalomra, akkor itt minden jó lesz, itt lesz a Kánaán. És most mi van itt? Kánaán? Dehogy, csak dilettantizmus. Ez a baj!

Arzén Vendel (törölt) 2010.06.07. 16:02:41

@gabor.voros: Nem feloldhatatlan az ellentmondás. Az első kijelentések lehettek attól még igazak, hogy utána fejvesztve visszavonják. Az igazság-nem igazság kérdése másodlagos akkor amikor az esetleges igazság megdönthetné a forintot/tőzsdét. Annak az értelmezése is nehéz hogy miért nem hozzák nyilvánosságra a jelentést. Ha hazudott a jó Lajos, ha igazat mondott, mindkét esetben veszélyes lenne a Bajnai-féle dokumentumokkal hasonlítgatni... Jó hogy jön a VB, legalább egy pár hétig biztos nem velünk foglalkozik a világ szerencsésebb, bár hasonlóan balfasz része.

dr. Trebitsch 2010.06.07. 16:08:28

@Truth-Love: a dilettantizmus az, amikor valaki meglepődik azon, hogy egy héttel az új kormány hivatalba lépése után nem történtek gyökeres változások az ország gazdaságában. Aki Kánaánra számított, az egyébként hosszú távon is tévedni fog. De aki azt állítja, hogy bármi olyan állítottak volna a FIDESZ részéről, hogy egy hét múlva már javulni fog az életszínvonal, az hazudik.
Szerintem egyébként semmi nem fog változni ezen a téren, nekünk szar vezetőink vannak, ilyenek közül lehet válogatni, mert aki értene hozzá, és becsületesen megmondja, mit kellen tenni, az a választók akaratából még utcaseprő sem lehet Magyarországon, mert nálunk a szépeket modnó embereket szeretik, még akkor is, ha hazudnak és csalnak

dr. mesterséges színezék 2010.06.07. 16:08:45

@Trebitsch: "a gazdaság helyzete ilyen, és Kósa azt hitte, ezt ki lehet mondani. "

Tiszteltetem Debrecen polgármesterét. Biztosan a tárgyalásait is úgy szokta kezdeni, hogy "tiszteletem, KL vagyok, Debrecen polgármestere, és városunk jó üzleti partner voltának igazolására hadd mutassam meg rögtön a tavalyi mérlegünket, külön pirossal aláhúzva benne a hitelállomány mértékét, amely személyes véleményem szerint vérfagyasztó. Pirike, hozna egy kis kávét?"

synthesizer 2010.06.07. 16:11:54

Valahol röhejes ez az egész. Komolyan mondom, csinálok egy kamu Twitter feedet, belinkelem mindenféle külföldi oldalakon és telenyomom félreinformációkkal.

Úgyse tudják hol vannak a közép-kelet európai országok, csak valami jól hangzó kamu szöveg kell. Meg csinálni pár kamu magyar oldalt amire persze linkelnénk -- csakis kizárólag Google Translate-en keresztül, hogy tutira kellően kétértelmű legyen.

Meg grafikonok! Grafikonok is kellenek, meg persze letölthető excel táblák!

Döntsük be a világot!!

FlybyWire 2010.06.07. 16:17:42

@Megköszönöd az italt,hazamész, kivered: nem reális, de a 275 igen. Troll vagy.
@kovi1970: jövő héten, úgy érted? Szerintem előbb meglesz.

FlybyWire 2010.06.07. 16:29:35

283 is volt már ma. Hülyék, hahahaha :D

mónikaa 2010.06.07. 16:34:09

@Severus Tobias Snape: "a befektetők / hitelezők / spekulánsok nem szeretik"

Ha ezek szerinted egy kategóriát alkotnak, van még tanulnivalód bőven.

gabor.voros 2010.06.07. 16:48:12

@Arzén Vendel: Akkor miért nem hozzák nyilvánoságra azokat a bizonyos lukakat, miért nem látta senki az a huhh de jó gazdasági programot???

Ez egy kicsit olyan ovadai szint tudom, de nem mondom meeeeg.......

Aha hát persze nem lehet hogy azért nem mond semmi konkráétumot, mert annak utánna lehet járni, mig a roszabba helyzetnek nem. támasszák alá hol miben, mivel...

papas 2010.06.07. 17:09:20

Matolcsy György ma reggel a CNBC-nek a Parlament előtt már arról beszélt, egyértelmű, hogy nincs szükség megszorító csomagra Magyarországon, másrészről az is látható, hogy nincs lehetőség gazdaságélénkítő csomagra. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: Magyarország nem Görögország. - portfoli.hu

Kósa, szíjgyártó polgártársak, ez férfias munka volt.

2010.06.07. 17:32:30

Kósa és Szijjártó javaslom, inkább igyon. Az legalább meglátszik rajtuk és ki lehet aludni. Ám a hülyeség amit mondtak az megmarad és csak ront az amugy sem rózsás helyzetünkön. Igy hát fiuk, inkább "piára fel" ,ugy talán kevesebb kárt okoznak!

Bergeroth 2010.06.07. 17:48:08

Hogy is hangzott az őszödi beszéd utáni nagy fellángolás a fidesz részéről?...ja igen, "mongyon' le"...hát milyen érdekes, hogy amikor velük kapcsolatban fordulnak elő ilyen dolgok, akkor nagy valószínűleg szerint még csak véletlenül sem gondolnak arra, hogy egy ilyen hazugság után lemondjanak.
Más szemében a gerendát, a sajátunkban a szálkát se látják?
Szar emberek ezek mind.

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.07. 18:06:38

@Bergeroth: Más szemében a szálkát, a sajátunkban a gerendát... ;)

Severus Tobias Snape (törölt) 2010.06.07. 18:08:43

@mónikaa: Nem azt mondtam, hogy egy kategória a három, csak annyit, hogy egyik sem szereti, ha veszély fenyegeti a pénzüket, de ezt írhattam volna úgyis, hogy senki sem szereti, ha ezzel riogatják.

Perillustris 2010.06.07. 18:43:39

Félrebeszélés helyett: április elején 188, május elején 202 HUF/CHF-ben váltott a CIB, az imént 210-zel számolt az SMS alapján.

Az én kis szerény törlesztőrészletem ~3700 forinttal több, mint két hónapja.

Hadd ragadjam meg e pillanatot arra, hogy ezért köszönetet mondjak: köszönöm.

encsi72 2010.06.07. 18:58:43

@Perillustris: két hónapja?
Vajon miért?

Perillustris 2010.06.07. 19:26:50

@encsi72: Az okokat mindenki pártállástól függően adja meg úgyis... Én csak azt tudom, hogy ez azt jelenti, hogy lesz 13. havi fizetésem.

Az a baj, hogy nem én kapom, hanem én fizetem.

encsi72 2010.06.07. 20:29:41

@Perillustris: pártállástól függően?
Pártállástól független tényezők nem befolyásolják a forint árfolyamát - két hónap alatt?

Kopasz Szuzukis 2010.06.07. 20:32:38

Kósa Layosunk (errefelé csak 10%-os Layos) vizionál államcsődöt a felelőtlen gazdálkodás és a felelőtlenül felvett hitelek miatt?
Aki regnálása alatt először a Kossuth tér, és a Piac utca "rekonstrukciójára" (díszburkolat, díszkutak díszvirág) vett fel milliárdos hitelt. Azután következett szintén hitelből és költségvetési pénzből a jégcsarnok, a Kölcsey Konferenciaközpont, és a Fórum kulturális és üzletközpont. Szűk, mintegy 1 négyzetkilométeren egymást érik a látványüzletek, és látványplázák. HITELBŐL!!! 16 év regnálás alatt. A hithű fidesz-polgármiszter a szoci kormányoktól tarhált pénzt. És a rablókapitalista zsidóbankoktól.

És egy ilyen városvezér osztja az észt?

encsi72 2010.06.07. 20:33:28

@Perillustris: pártállástól független tényezők nem befolyásolják a forint árfolyamát - két hónap alatt?

Perillustris 2010.06.07. 21:57:30

@encsi72: Úgy értettem, hogy aki Fideszes, az azt mondja, az elmúlt 8 év kormánya a hibás, aki MSZP-s, az pedig azt, hogy Gordon már sínre tette az országot, és Viktorék cseszték el.

vizesnyolcas 2010.06.07. 23:02:29

Húzzatok bele, elvtársak!
A piroslapos bloghoz képest le vagytok maradva. Ott már az arany kilogrammonkénti ára is a Kósa-nyilatkozat miatt emelkedett 1500 euróval az utóbbi négy napban.

encsi72 2010.06.07. 23:47:42

@Perillustris: lehet.
Ha szabad néhány megjegyzést...
Érdemes megtekinteni pl. a VIX, S&P 500, EURUSD változását, pontosan április 26-tól. Ami ott látható, tükröződött a forint árfolyamában is. Ha nem lett volna választás, és itthon nem történik semmi, ebben a környezetben akkor is gyengül a forint - valamivel kevesebbet, de az irány világos.

Az úgynevezett "kommunikációs hibák" (politikusok, korábban MNB) ezt a folyamatot erősítették fel.

Mindezt tetézte a CHF rendkívüli erősödése (párhuzamosan a forintgyengüléssel), ami jól látható az EURCHF charton.

A jelenlegi CHFHUF árfolyam ezen folyamatok eredője.

Gizi a laborból 2010.06.08. 07:58:51

Én nem vagyok közgazdász. Az eddigi hiányt megettük, elutaztuk elköltöttük, félétük, úgy keletkezett.

A mostanit pánikot (veszteséget, kárt) két hozzá nem-értő fecsegése idézte elő. Oktatási csőd: a fiúk azt sem tudják, hogy mit beszélnek. Általános iskola: szövegértés! Lehet, hogy valahol komoly pénzeket (nyerséget) jelentett ez, de mindez a mi kárunkra történt, még akkor is, ha nincs hitelem és megkarított pénzem sem.

encsi72 2010.06.08. 12:41:01

"Újabb csapás a devizahiteleseknek! - Ismét történelmi csúcson a svájci frank

Újabb kritikus szintet lépett át a svájci frank euróval szembeni árfolyama, a kedd délelőtti kereskedésben ugyanis az alpesi fizetőeszköz kurzusa az 1.38-as szint alatt is megfordult. "
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=134276&is=1

FlybyWire 2010.06.08. 13:41:37

282 alatt az EUR.
A frankkal szopóágon vagyunk, de a héten talán benéz 200 alá, ha ilyen szépen erősödik vissza a HUF.
süti beállítások módosítása