HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.07.22. 11:00 on the other hand

Orbán, Simor és a nyolcmillió

Valódi gesztusoktól mentes, pitiáner politikai életünk szép példája az Orbán-Simor csetepaté. Miközben a nyugat a jegybank függetlenségének szép ideáját látja fenyegetve, belülről nézve egyre inkább úgy tűnik, egyszerűen csak havi 8 millión marakodnak a sértődött emberek.

 

Hogy Orbán miért utálja ennyire Simort, arról csak találgatni lehet. Hogy nem az off-shore ügyek miatt, az biztos. (Egyrészt Simor de jure nem is off-shore-ozott, másrészt nem kellene nagyítóval körülnézni a kormányzat háza táján sem, ha érdekes tulajdonosi összetételű cégeket keresünk.) Mindenesetre a 2 milliós fizetési plafont egy kiadós off-shore lovagozós, jegybanknak odamondogatós körítéssel jelentette be, nem hagyva sok kétséget afelől, hogy ez az intézkedés elsősorban nem takarékossági célzatú - sokat mondjuk amúgy sem hoz a konyhára.

Végül is tökmindegy miért, de ez az eltartott kisujjú utálat kizárta annak a lehetőségét, hogy Orbán esetleg odalökjön valami levélfélét Simornak a nemzeti együttműködésről, a költségvetési szolidaritásról, meg a jegybank-kormány együttműködésről, és hogy "ja, légyszi bólints rá, hogy Te is szívesen belemész a nemzetközi összevetésben magasnak számító fizetésed csökkentésébe." És ha haverok is lennének, mondhatnák, hogy egye fene egyezzünk ki 3-4 millióban. De még ha nem is haverok, Simor akkor sem tudott volna jól elhajolni egy ilyen nyilvános kérés elől (az "Együttműködés könyve" és hasonló erőlködések után). Ez esetben pedig az Európai Központi Bank sem ágált volna, hiába a ciklus közepén megváltoztatott fizetési szabályok.

Persze ilyen háborús körülmények között semmi meglepő nincs abban, hogy az EKB felhorgadt, és az egyetlen dolgot tette, amit tehetett, kiállt Simor mellett. Aki most elő akarja venni a nemeztarsolyos, műmagyar öntudatát, annak figyelmébe ajánlom a maastrichti szerződést, amiben az ilyen ügyekről elég konkrétan rendelkeznek. Azt pedig mi aláírtuk. Hát igen, az EU-tagság nem csak azzal az évi 700-800 milliárd forint potyapénzzel jár. (Elkezdhetnénk persze bogozgatni, hogy a jegybanki függetlenség pénzügyi dimenziói miért pont ilyen és ilyen szabályokat tartalmaznak, de ezt most könnyedén megkerülhetjük. Aláírtuk és kész, innentől magunkra nézve érvényesnek ismertük el. Ha nem tetszik, ki lehet lépni az Európai Unióból.)

A dolognak itt vége is lenne, ha minden jól megy, a kormánypártok ma elfogadják a fizetés megnyirbálását, és majd megyünk az uniós bíróság elé. Success story. Van azonban itt más is, ez pedig a jegybank viselkedése. Az már régóta világos, hogy Simor kommunikációs szempontból nem tudja jól kezelni ezt a konfliktusos szituációt. A függetlenséget nem úgy lehet bizonygatni, hogy a baloldalhoz kötődő pr-szakértőt fogadunk fel, meg hogy rémülten kapkodunk mindenki támogatása után, aki vélhetően nem szereti az Orbán-kormányt. Erre már csak hab a tortán, amikor először bizonygatjuk, nem a milliók számítanak, hanem a jegybank függetlensége, majd fejtegetjük az átlagbér 39-szerese és 43-szorosa közötti különbséget.

A jegybanknak nyilván nincs könnyű dolga, amikor a függetlenség védelme, illetve a kormány gazdaságpolitikájának támogatása között kell lavíroznia. Az EKB viszont helyzetbe hozta Simort, aki most könnyedén megtehette volna, hogy bejelenti: ezek után várja a kormány képviselőit, nosza, egyeztessenek a jegybanki bérplafon szakmai vetületeiről. Jó eséllyel senki nem ment volna el a kormánytól, ám Simor még ezt sem merte megkockázatni. Ehelyett biztos ami biztos, úgy nyilatkozott, hogy "önkéntességről ebben a kérdésben már nem lehet szó, mivel a kormány nem kereste meg a jegybankot a témában való egyeztetésre, hanem nyomást gyakorolt, majd törvényjavaslatot nyújtott be". Ebből számomra úgy tűnik, hogy a jegybankelnök inentől kezdve hallani sem akar a kormánnyal való egyeztetésről. Innentől kezdve viszont nagyvonalúságról Simor esetében sem beszélhetünk, csak a kicsinyes ragaszkodásról a méretes borítékhoz.

68 komment · 3 trackback

Címkék: jegybank portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr842167886

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan segíthetné elő Simor András a megegyezést az IMF-fel? 2010.07.22. 17:06:15

Úgy ha önként lemondana fizetése egy részéről. Az IMF és a EU delegációja megállapodás nélkül hagyta el Magyarországot. A tárgyalások megszakításának legfőbb okai között szerepel egy igen meglepő kifogás is, mégpedig Simor András (és valószínűleg még n...

Trackback: Simor-Orbán: 1-1 2010.07.22. 15:34:23

Orbán Viktor nem először blöfföl úgy, hogy végül kénytelen a gyenge lapjait teríteni. Simor jegybank-elnökségének minden további napja a kormány hatalmának korlátaira fog minket emlékeztetni. Simor András tegnap stratégiát váltott: az elmúlt hónapot...

Trackback: Párhuzamos életrajzok 2010.07.22. 15:28:41

Van itt egy nehéz kérdés:Miért jobb fej gyerek Járai Zsiga, mint Simor Bandi? Mert jobb fej, ez nem vitás, a Járai Zsiga-féle cégnek nem kell beköhögni pár milliárdot. Ennyire még Csányi Sanyi sem jó fej, sőt még az izraeli karvalytőke sem, pedig ő már...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzkereskedő · http://www.nedolgozz.hu 2010.07.22. 12:27:29

Nyilván Orbánt az bosszantja, hogy nincs lehetősége azonnal leváltani Simort, és a saját emberét ültetni a helyére. Pedig Járai óta nem vagyok róla meggyőződve, hogy attól bárkinek jobb lenne.

aszora 2010.07.22. 13:09:49

Simor nem túl szimpi, a jelenlegi problémákban a jegybank komoly szerepet játszik, pl. 2008-ban amikor a válság kitöréséig összesen 2000 mrd Ft értékben kelt el devizahitel magyarországon (anniy mint az előző 2 évben összesen), akkor a jegybank egyszerűen eltörölte az árfolyamsávot (nehogy már ne erősödhessen a forint a végtelenségig, és a jeygbanknak esteleg devizát kelljen vásárolnia).
Következmény: 230-as euró, 140-es CHF 2008 augusztusban, amikor pedig beüt a krach, akkor kiderül, hogy a jegybanknak nincs elég deviaztartaléka a következő egy évben lejáró álllami devizahitelek visszafizetésésre SEM...

A devitahitelesek legalább egy 15%-os törlesztőrészlet emelkedést köszönhetnek Simornak, a magyar állam pedig egy jó kis IMF hitelt :)

Mindezért még évi 100 milliót fizetünk.

Pendemonda 2010.07.22. 13:29:25

Majdnem egyet lehet érteni a cikkel, van azonban a kölcsönösen kevéssé úriemberi viselkedések között egy apró különbség, nevezetesen, hogy Orbán bejelentése normatív alapú volt (a bejelentés messze nemcsak jegybankelnök fizetési plafonjáról szólt), amivel Simor láthatóan nem tud mit kezdeni, mert nem is lehet.

on the other hand 2010.07.22. 13:45:00

@Pendemonda: sztem van Simornak is normatív alapú érve, a jegybanki függetlenség.

kérdés, hogy mely érvek az őszintébbek, szerintem ebben nincs nagy különbség.

aszora 2010.07.22. 14:08:04

@on the other hand:
Hát minden relatív.
Amikor Gyurcsány kibővítette a monetária tanácsot kormány küldöttekkel, akkor érdekes módon senki nem aggódott a "jegybanki függetlenség"-ért.
Innen nézve eléggé furcsa a jelenlegi érvelés emellett.

on the other hand 2010.07.22. 14:42:22

én például nemhogy aggódtam, hanem kifejezetten mocskos dolognak tartottam. és sztem voltak ezzel még így páran.

jók ezek az utólagos relativizálgatások, végül is ki emlékszik 5 év után már arra, nem igaz? ;)

on the other hand 2010.07.22. 14:44:45

ja, amúgy meg azt bírom, hogy idehaza semmit nem lehet önértékén kezelni.

tegyük fel, hogy ebben az esetben pl. 2005-ben kutya sem szólt volna. akkor ez a mostani helyzet megítélését mennyiben befolyásolja? ja, hogy semmiben.

csoko20 2010.07.22. 15:32:19

Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli!

(8-2)x12=72, tehát évi 72 milliót lehet spórolni. És azért havi 2 millióból Simor is elvegetál valahogy.

Most már csak az kell, hogy szolidarításból, a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat szellemében Járai biztosítója is leszurkolja azt az évi párszáz millió bankadót. :)

SiKom 2010.07.22. 15:34:19

Ha Simor 8 millióért tud független lenni, 2 millióért miért nem?

Sőt, hány millióért tudna független lenni? 7 millióért már menne?

Nem elég az a 900 millió, ami offshore-ban van?

Másrészt az MSZP nem azt csinálta, hogy amint hatalomra került, ki akarta nyírni a pozícióból Járait, amint lehetett?
És ezt meg is tették hamar!
Az nem volt a függetlenség csorbítása?

on the other hand 2010.07.22. 15:39:41

@Sir Kommentor: de igen, az volt. és akkor ebből mi következik?

theneverlate_Wizard 2010.07.22. 15:43:20

szerintem teljesen igaza van a jegybanknak ebben

ha a kormány kemény nyomást gyakorol rád, és te nagyvonalúságból engedsz, akkor az nem nagyvonalúnak fog tűnni, hanem meghátrálásnak.

persze ha a kormánynál kicsit is okosabb emberek lennének, akkor a célt könnyedén elérhették volna egy előzetes egyeztetéssel. de hát ez nyilván nem fér bele a kétharmadba, mert innentől egy ember szava a törvény, és hát a világképbe nem férnek bele a civilizált normák, mint a jbanki függetlenség, vagy az uniós jogszabály harmonizáció

rockjano_ 2010.07.22. 15:59:49

Teljesen mindegy hogy Simor 2-8 vagy éppen 80 milliót keres havonta, nem pénz költségvetésileg egyik sem. Nem összeg.

Itt persze hogy a Nemzeti Bank függetlenségéről van szó, soha senkinek nem tetszett ez Gyurcsánynak sem persze.
Ő a maga módját választotta megoldásként.

Orbán meg ezzel a kicsinyes DEMAGÓGIÁVAL hogy sokat keres stb... ja meg az offshore-ozás.

Aki ezt beveszi az ökör. A lényeg nem Simornak vagy akárkinek a fizetése.

zenede 2010.07.22. 16:04:23

sztem meg Simor IGENIS lehetne nagyvonalú. Keresett már eleget. Mondhatná, OK fiúk, belátom, vacak a helyzet, megteszem amit tudok.
Azt gondolom, ettől nőne az emberek szemében. Igy azonban csak megvetés tárgya marad

Káposztakukac 2010.07.22. 16:05:44

1) azt ne felejtsük el, hogy a jegybankelnök fizetését még az orbán kormány szabta meg.

2) azt is sokan elfelejtik, hogy az a 8 millió konkrétan bruttó. kevesebb (!!!!), mint a fele marad nettóban a hónap végén.

mégis mennyit kellene egy jegybankelnöknek keresnie a tisztelt urak szerint? bruttó 2 milláért a kisujját se mozgatja senki, elmegy a többszöröséért a magánszféra bankigazgatóskodni... a jó munkaerőnek bizony ára van. tudom, itt mindenki tízszer jobb jegybankelnök lenne, mint simor, meg amúgy is a kurva anyját minden burzsoának.

rockjano_ 2010.07.22. 16:07:41

@zenede: Úgytudom adakozik belőlle, de teljesen mindegy ez az egész baromság NEM A FIZETÉSEKRŐL SZÓL!!!

Ez szimpla demagógia. Ennél sokkal fontosabb érdekek húzódnak meg itt.

Orbánnak valamiért kell az MNB, pontosan miért én sem tudom (sőt talán még ő maga sem), de kell.

Dagadt Botsáska 2010.07.22. 16:13:19

Hm... Mitől független a jegybank? Az államtól? Ne vicceljünk már. Ha a fizetést ugyanonnan kapja, akkor nem mindegy hogy 8 milla vagy 2 vagy csak 1 Ft? A függetlenség nem az összeg nagyságából fakad, hanem a mozgástérből amit adnak neki, arról meg úgy hiszem nem volt szó, hogy azon változtatnának...

Más vetületben, meg aki nem tud függetlenül működni 2 millás fizetésből az 8-ból sem fog, lásd az elmúlt időszakot... Ez a vita egyértelműen értelmetlen :)

Az EKB-s bankárarcok meg nyilván látják, hogy ha ez Magyarországon működik, akkor csak idő kérdése, hogy máshol is lecsapjanak az ötletre, és hipp-hopp tömegjelenség lesz a bérplafon a szférában, az meg ugye legkevésbé sem érdekük, hogy kevesebbet keressenek. Jóhogy Simor mellé állnak, nem ettek meszet.

gazsi72 2010.07.22. 16:16:29

tökimaki! ne csúsztass az off-shore szóval, kint volt a pénze adóelkerülés céljából. punktum.

Vámpír\\\'08 2010.07.22. 16:18:29

@rockjano_: persze nem összeg. De a 300 forintos vizitdíj sem volt az, mégis kivetették. Meg hát itt elvről van szó: a versenyszférában keressen mindenki annyit amennyit ér, de az adófizetők által eltartott hivatalnokok érjék be átmenetileg kétmillióval.

Vámpír\\\'08 2010.07.22. 16:19:32

@zenede: Simor lehetett volna igazi úr, ha pl. azt mondja hogy fiúk, ti nem nyúlhattok az én pénzemhez, de én teljesen magamtól felajánlom a kétmillió forint feletti részt valami alapítványnak. Akkor a népszerűsége az egekben, Orbán meg csikorgathatta volna a fogát.

indapass90210 2010.07.22. 16:32:45

@Vámpír\\\'08: a 300 Ft-nak nem a bevételi oldala lett volna érdekes, hanem a kiadásit csökkentő. Amikor Józsi néni nem megy el orvoshoz csak azért, hogy a görbefingás okát CT-vel keresgessék :)

Vámpír\\\'08 2010.07.22. 16:35:41

@Dövan: mondjuk ez igaz, mindannyian ismerünk néniket-bácsikat, akiknek szokott programja a háziorvosnál üldögélés. :)

indapass90210 2010.07.22. 16:41:22

@Vámpír\\\'08: amikor meg nem az orvosnál ülnek, akkor reggel 6:30-8:00 közötti buszokkal kell feltétlenül a piacra menni. :)

kyanzes (törölt) 2010.07.22. 16:42:25

Havi nyolc milláért kurva pengének kell lennie az embernek. Minden szava aranyat kell, hogy érjen.

Valahogy kételkedem.

theneverlate_Wizard 2010.07.22. 16:43:49

@Dagadt Botsáska:
érdekes lesz majd, ha a bérplafont 1 ft-ra állítják.

végül is nem csorbítja a függetlenséget, csak a stáb minden tagja magától elmegy. ugyan már. nem a pénztől lesz független, de nem is attól, ha úgy változtatgatom a fizetést, ahogy az ov-nak tetszik.

amúgy érdemes visszanézni. amíg az mnb bérköltsége csökkent a tíz év alatt (nominálisan is) addig a költségvetési szerveké megduplázódott. logikus, hogy akkor a sokkal hatékonyabban működő szervezetet kezdem cseszegetni, addig nem a saját házam táját kell rendberakni.

osborne 2010.07.22. 16:49:21

'Innentől kezdve viszont nagyvonalúságról Simor esetében sem beszélhetünk, csak a kicsinyes ragaszkodásról a méretes borítékhoz.'

Volt ez egyáltalán kérdés bármikor is?

indapass90210 2010.07.22. 16:49:23

@kyanzes: nem a csóringer 8 milla bruttója a sok. Abból, már más is írta, hogy megkap, ha 4-et. A sima culágernek is kellene lennie fél milkás fizetésének. Orvosnak is 1.5 milkának. Tanárnak is legalább 1. Csak soha a kurva életbe nem fogunk ennyi-t megtermelni. Még akkor sem jut per capita ennyi, ha eutanáziáljuk az alkoholpista rokkantnyugdíjasokat. Az meg nem lenne humánus. Így aztán a szerencsésebbek zárkóznak fel előbb. Ahhoz képest meg még ez is picsafüst, hogy dollár10milkákban mérik azon nyugati bankok vezetőinek juttatásait, akik még nem régen a csőd szélén táncoltak.

csárli hárper 2010.07.22. 16:57:53

@csoko20:"Most már csak az kell, hogy szolidarításból, a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat szellemében Járai biztosítója is leszurkolja azt az évi párszáz millió bankadót. :)" az ki van zárva! a járai az ő kutyájuk ergo jó elvtárs, a simor rossz elvtárs fujj dögöjjön meg a nyolc gurigájával együtt:)

JaBo 2010.07.22. 17:01:37

Orbán meg megoldhatta volna úgy is, hogy a 2 millió feletti részre kivetnek egy 50 vagy 70%-os adót.

BKV - Önnek megyünk 2010.07.22. 17:09:46

felhaborito hogy elakarjak venni a 8 millajat! hat milyen vilagban elunk, igy ugy megcsorbul a szabadsaga hogy keptelen lesz egyutmukodni barkivel is.
megorult ez a vilag, mit kepzelnek az emberek.

vakvarju 2010.07.22. 17:10:15

Simornak ennyi pénzért legalább be kell járnia a dolgozóba. De van olyan pártelnök, aki 3 és fél évig nem járt be a parlamentbe és a fizetését még is felvette. Ez nem teljesítmény nélküli bérkiáramlás? Hallottam a rádióban a miniszterelnököt . Azt nem értem, hogy beszéd közben miért ideges, miért feszült, miért remeg a hangja? Mitől fél ez az ember?

Dagadt Botsáska 2010.07.22. 17:11:29

@theneverlate_Wizard:
nyilván nem áll fenn a veszélye az 1 ft-os bérplafonnak, mindössze mint precedenst próbálják kínosan elkerülni, ezzel is beárazva saját populáris népszerűtlenségüket (Simorral együtt)

hadd legyek kicsit idealista:
azt gondolom, hogy az állami szféra munkahelyeinek megpályázása során elvárható egy egyszerű választópolgártól, hogy a pályázó az ország iránti elkötelezettséget részesítse előnyben a saját személyes haszonszerzésével szemben, ha nem is 100%-ig (értsd: ingyen is dolgozna), de azért annyira igen, hogy legyen neki elég évi Br. 24M ft., főleg úgy, hogy már tekintélyes anyagi egzisztenciával rendelkezik.

persze ez tekinthető demagógiának is, mégis, valahogy én, mint egyszerű senki, aki 4 évente egyszer mondhatom meg, hogy mit szeretnék, jobban érezném magam, ha tudnám, hogy az államot - nem politikai szinten - olyanok működtetik akik ezt hivatásuknak érzik és nem csupán egy jól fizető munkának (amit ha elcsesznek akkor legfeljebb fel kell állni és át kell ülni egy másik székbe)

Simor előtt megemelném a kalapom, ha azt mondta volna, hogy rendben emberek vállalom, jelen gazdasági helyzetben természetes, hogy én is beállok a sorba és a lehető legkisebb terhet rovom az államra. Sajnos azonban nem tudom megemelni a kalapomat, mivel Simor felől is az a gondolkodásmód árad, mint a feketén 200k ft-ot kereső, de ugyanakkor a segélyért is az asztalt ütő emberből: tudniillik neki ez papíron jár.

a szomorú különbség csupán az, hogy míg az előbbi a jegybank elnöke - akinek magas fizetését éppen a nagyon magas szintű gondolkodással mentegetik - az utóbbi egy olyan átlagpolgár aki a társadalmi felelősségét fel nem ismerve, csupán fejőstehénnek tekinti az államot

kaszakő 2010.07.22. 17:17:28

Ez a jegybanki függetlenség, meg a Simor fizetése, ez nagyon aranyos. Ha én meg akarom venni valakinek a függetlenségét, vajon havi két millióért fogja-e szívesebben eladni magát, vagy nyolcért? Tulajdonképp ki fizeti a jegybank elnökét? És magyarázza már el valaki, mi a franctól független a jegybank elnöke? Ugyanattól, amitől a legfőbb ügyész? Az még emeli a dolog fényét, hogy a jegybanki elnök (egy szál ember) fizetésével nemzetközi szinten foglalkoznak. Bizonyos áruház által sok embernek ki nem fizetett pénzről viszont tudni sem akarnak. Persze, ha a jegybanki elnök valami egetverő mutatványt vinne véghez, még lehetne indokolni a kétmilliós fizetést. De, könyörgöm, mi a francot csinál ez a muki? Itt. shol az EURO bevzetésének már jóég tudja hány meghiúsult határideje volt? (és még lesz is) Ha ez az ürge aranyat szarna, akkor sem érne meg havi nyolcmillót.

SiKom 2010.07.22. 17:20:35

@on the other hand:
"de igen, az volt. és akkor ebből mi következik? "

Az, hogy aki, és akik nem nyivákoltak, amikor ő szopatta a jegybank elnökét (az MSZP és a sok hasonló gondolkodású), az most maradjon mély kussban.

SiKom 2010.07.22. 17:22:07

@vakvarju:
"Azt nem értem, hogy beszéd közben miért ideges, miért feszült, miért remeg a hangja? Mitől fél ez az ember? "

Tőled :-)

SiKom 2010.07.22. 17:23:30

@Káposztakukac:
"2) azt is sokan elfelejtik, hogy az a 8 millió konkrétan bruttó. kevesebb (!!!!), mint a fele marad nettóban a hónap végén. "

Biztos ez is az adófizetők hibája!

De ne sírjon Simor, ha 16%-os lesz az SZJA, majd több marad neki is :-)

Khayness 2010.07.22. 17:24:46

@Vámpír\\\'08: Valóban ez lett volna a legjobb megoldás, de Simor nem politikus.

A fizetés pedzegetése a népharag miatt előnyös (régebben a sok hold földdel rendelkezők voltak a gonosz emberek), a Kormányfőt csak az zavarja, hogy jogilag nem tehet meg mindent. Ha meg mégis kierőszakolja, annak az lenne az üzenete, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, csak ránk nem (mondjuk ez eddig is így volt, csak nem rakták a kirakatba ennyire pofátlanul).

Ez az egész sztori egy hatalmas gumicsont a médiának és az emberek többségének, pedig szebb dolgokat is csináltak a radar alatt az elmúlt 56 napban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.07.22. 17:25:20

a dolog végtelenül egyszerű: Orbán odaígérte az MNB-t Járainak. egyrészt mert Járai jó haver, másrészt, bár nem ért a dologhoz - hiába csinálta évekig -, Orbánhű alak és ez most mindennél fontosabb.

Simort meg akarták ijeszteni, erre ő azt mondta, alagi lófasz a seggetekbe, gyermekeim.

és azért már ne haragudjon a világ: ha Orbánnak lehet hiúsági kérdés, hogy mindenhol ő fújja a passzágszelet és a Csillaghegyi Strand fürdőmesterét is ő nevezze ki, akkor Simornak miért ne lehetne hiúsági kérdés, hogy a jegybank elnökét ne fenyegesse egy pénzügyekhez hótt láma pali.

ami meg a pénzt illeti, szerintem Simor leszarja a 8 milliót, itt egyszerűen elvekről van szó.

a kis buzernyák fideszesek módszeréről meg itt a posztom. magyaridiot.blog.hu/2010/06/22/kisdobosok_magyaridiota

csoko20 2010.07.22. 17:27:44

Havi 80.000 meg havi 8.000.000 között pont 2 db nulla a különbség....

AnnaKarenina 2010.07.22. 17:32:24

Persze jó lenne redukálni a kérdést arra, hogy itt csak valaki pénzéhségéről van szó.
Mivel még csak néhány hónap választ el miket a kezdettől, az úgy volt, hogy OV-ék azt akarták, mondjon le a jegybankelnök, ő meg mondta, hogy neki meghatározott időre szóló szerződése van.
És a dolog tényleg itt kezdődik: a jegybankot és elnökét normális országban nem bizergálják, mert a jegybank független a saját kormányától is. Főleg nem, ha szakmailag nem lehet rajta fogást találni, off-shore-ilag sem, de azért mondják.
És hogy miért kellett volna mennie? Mert kell valakinek az a hely? És olyan valakinek, aki majd nem tesz keresztbe, tehát a jegybanki függetlenségnek annyi.
Erre találták ki a fiúk (mellesleg amúgy is jól jön, akinél meg ki akarják kerülni, az kaphat két állást is), hogy akkor majd a fizetését csökkentik, majd elmegy a kedve.
Szóval nem úgy kezdődött, hogy visszaütött.

csoko20 2010.07.22. 17:34:26

Ha levinnék a fizuját 2 millióra, akkor azzal Járait szopatná meg a legjobban. Meg jövőre alighanem a Zsiga lesz az MNB elnök és ő ennyi pénzért a WC-t nem húzza le maga után.

A bankadónál is utólag módosították a törvény tervezetet, mert elsőre ott se gondoltak arra, hogy ennek a faszinak van egy biztosítója.

Ennyire jelentéktelen lenne???

BKV - Önnek megyünk 2010.07.22. 17:36:21

@idelle: jaja igazad van leszarja o azt a 8 millat havonta. mi az neki? semmi

on the other hand 2010.07.22. 17:37:45

@Sir Kommentor: igen, ez a tipikus hozzáállás, bár ez elég szánalmas.

én pl. eléggé anyáztam ,ennek az akkori fórumomon hangot is adtam, a Gyurcsány-féle akció szánalmas és aljas volt. akkor most már tisztáztuk, hogy velem mi a helyzet.

és akkor újra: ez mit jelent a mostani helyzetben? Hogy akkor két esemény összemérhető? Ez is szánalmas és aljas?

AnnaKarenina 2010.07.22. 17:48:45

@on the other hand: Nem, ez csak egy szimpla ferdítés. :)

Noxin 2010.07.22. 17:49:43

Azt csak halkan jegyzem meg, mert linkelni nem tudom, de a Simor mintha a fizetése egy részét már így is valamilyen alapítványnak adja.
Civilizált országokban ezzel nem dicsekszik az ember, csak megteszi.
A másik kérdés, hogy vannak szakmák, ahol ennyi a fizetés. Nyilván ha kevesebbet kinálnak, akkor elmegy az X bankhoz és megkapja ugyanezt a fizetést. Azért a nevetséges kétmillióért meg eljön valami kretén MNB elnöknek...
Ne hasonlítgassuk már a fizetéseket össze, a szocializmusban volt ilyen utoljára meghatározva.

BKV - Önnek megyünk 2010.07.22. 17:55:03

@Noxin: teljesen igazad van. pl egy traumas orvos a maga 150 ezrevel teljesen aranyban all egy ilyen fizuval.
egyszeruen ezt kene megerteni ez a pozicio es az elvegzett munka ennyit er. es ezt ki kell fizetni mint ahogy a traumas orvos fizujat is ki kell fizetni. ha pl az orvos fizeteset levinnek 80 ezerre akkor az rogton otthagyna az allasat es elmenne egy olyan helyre ahol megkapja a maga 150 ezrét. nemertem miert nem kepesek az emberek ezt felfogni

Gábor mester 2010.07.22. 17:56:01

Megmondaná vki, h. a MINDENKORI magyar jegybankelnök az előző Vekker-kormány óta miért keresi kb. a 3-4-szeresét, mint a FED elnöke????? Egyáltalán, egy ilyen .... országban BÁRMELYIK felső vezető mi a b.fr-ért keres kettő milla fölött, amikor évtizedekre le vagyunk gatyásodva? Szép, okos, sikeres, nem korrumpálható? Aha-aha, da-da-da...

dean23 2010.07.22. 18:03:44

Sztem ez az egész 2 milliósdi csak azért kellett, mert a dakota bohócot zavarta, hogy létezik az országban egy ember akit nem rúghat ki szó nélkül!
Az se érdekel, hogy sok a nyugati jegybankelnökökhöz képest a fizuja, hisz a MÁV és BKV nevű hulladék cégeknél is hasonló sőt magasabb összeget akasztottak le zéró munkáért.
Ki lehet várni a három évet majd lehet Zsiga bácsit betolni 2 millióért! Szaltózva fogom nyakon fosni magam ha majd Járai cimbi szemét ennyivel fogják kiszúrni! :)))

Matróz Kommandó 2010.07.22. 18:05:03

Simor egy tehetségtelen, dilettáns alak. Leszorította az euro árfolyamát nyílván vagyonkimentési okból, a sok devizahiteles meg most fizethet.
Minől előbb elcsapják annál jobb.
A 8 millás fizetés meg arcátlanság.

Rókakígyó 2010.07.22. 18:35:14

Holnap megint beszakadhat a forint az IMF hitelek szükségtelensége miatt. Be is fog. Lesz-e Lex Járai? Ha mégis lesz, akkor amiatt is.

Gizi a laborból 2010.07.22. 18:49:04

Az állami bérplafonnal odajutunk, hogy valamire való szakemer nem megy el az állami szférába! Különösen akkor, ha indokolás nélkül két hónap végkelégítéssel elküldhető. Csak a tehetségtelen marhák vállalják fel ezt!

Egyébként a jegybank függetlensége valahol ott kezdődik, hogy a végrehajtó hatalom nem ugat bele a jegybank dolgaiba. A legkisebbe sem!

mrs. white 2010.07.22. 18:52:23

Sokszor hallunk a versenyszféráról. Nos, ott ha a cégnek nem megy csődközelben van akkor leépít racionalizál stb. Legritkább esetben marad változatlan a fizetés és humán erőforrás létszáma. A kapitalista világ már csak ilyen ha nincs fedezet akkor lépnek valamit. Szóval lehet, hogy rosszul tudom de magyarország kb két éve csődközelbe volt mint a fent említett vállalatok a példámban. Szerintem teljesen rendben van a racionalizálás. Simor úr mivel rendkívűl jó szakember a versenyszférában símán találna magának 2 milla feletti fizetést. Ha mégsem akkor mégsem olyan jó szakember. Vagy más olvasatban a felhalmozott tőkéjéből és annak hozamaiból így is jobban keresett mint a fizetéséből. Akár gálásan vállalhatná 1 forintért mint azt Bajnai tette. Ha minden létező eszközével megtette volna hogy Ferenc testvér ámokfutását megakadályozza akár 30 millát is kereshetett volna karöltve a pszf illetékes szakemberével. Tökélesetsen védhetetlen az álláspontja az pedig az orbáni kommunikáci kritikánaluliságát mutatja, hogy egy ilyen alap egyszerű esetben nem tudják felmosni az ellenféllel a padlót, hanem minimum döntetlenre áll a küzdelem.

Rókakígyó 2010.07.22. 18:56:34

@BKV - Önnek megyünk: Egy kezdő orvos keres annyit, később ott is megvan az egymilla/hó. Aki marad jóljár.

@Gábor mester: Természetesen a FED elnök nem ennyit keres. Az ami tőzsdeelnöknek végül azért kellett lemondania, mert nem tudta megmagyarázni miért 140 millió usd/hó a fizetése. Természetesen ezt a pénzt nem az államtól kapta vagy a cégétől.

mrs. white 2010.07.22. 18:57:16

@Gizi a laborból: Bocs de eddig is az ment az állami szférába aki tehetségtelen volt és nem szeretett dolgozni. Ilyen kaszinózás nincs a versenyszférában és eddig is többet kaptak arrafelé. Az igazi változás akkor következne be ha a langymeleg állást még el is lehetne veszteni. Az meg a hab lenne a tortán ha nem azokat rugnák ki ennek ellenére akik értenek hozzá hanem az ejtőernyősöket haverokat rokonokat. Na ilyen nem lesz az biztos, csak lehet hogy kevesebbe kerül a dilettanizmus.

solesz · www.index.hu 2010.07.22. 18:58:43

@on the other hand: bocsi, hogy belemerészkedek a szócsatába, de Sir Kommentor téved.

A te általad feltett provokatív kérdésre: ebből mi következik a helyes válasz valóban nem az, amit Kommentor úr válaszolt.

Ebből az következik, hogy a játékszabályok ismertek.

1. A nyertes gazdasági erő felkent papjai (politikusok) porondra kerüléskor ki kell fizessék legalább azt az összeget, amibe a taníttatásuk és a porondra jutások került.
2. A vesztes gazdasági erőnek el kell lehetetleníteni a korábbi pénzcsapok elzárását, demonizálni kell, shiftelni kell a köztudatot.
3. A helyes szerepe a közembernek, felismerni a játékot, amit kénytelen kelletlen játszik, és húzni a szerencsekártyákat.

hát ennyi. ezek a szabályok.

Azok járnak jól - kis filmes áthallással - akik tudják, hogy részei a mátrixnak.

tölgyes 2010.07.22. 19:01:05

Simor két milliójával is független a jegybank... be nem látom, hogy ez mennyiben korlátozza a bank önállóságát.

BKV - Önnek megyünk 2010.07.22. 19:04:45

@Rókakígyó:
"Egy kezdő orvos keres annyit, később ott is megvan az egymilla/hó. Aki marad jóljár."

huhh ez jol hangzik! esetleg tudnal konkret allami korhazat emliteni ahol egy millat lehet keresni havonta orvoslassal? nagyon halas lennek az infoert

solesz · www.index.hu 2010.07.22. 19:10:37

@BKV - Önnek megyünk: te megjátszod magad? bármelyik állami kórház műtője körül csücsülj le. és várj. és figyelj. ha valami zizeg, az nem az ekg, hanem a pénz a borítékban.
egy szülés: 50.000 Ft
egy daganatos műtét (nem komplikált: 50.000 Ft)
kis előresorolás, fejlettebb technikájú kórházban műtés: százezrek.

vargatom 2010.07.22. 19:12:26

@AnnaKarenina: jó poszt, ezzel az előzménnyel együtt kellene értelmezni a helyzetet, amit sajnos a blogtulajdonos is átugrott.
Plusz arról is ejtsünk szót, hogy a jegybankelnök fizetéséből számítják különböző szorzókkal a helyetteseinek és a Monetáris Tanács további tagjainak a fizetését is. Ha Simoré 2 millióra csökken, akkor van olyan akinek olyan bruttó 300-400 ezer körülre esik, amiért várhatóan azonnal fel is mondana.

A téma másik oldala meg az, hogy miért akarhatja a Fidesz mindenáron lemondatni vagy - most éppen a fizetéscsökkentéssel - lemondásra kényszeríteni a jegybank elnökét.

Erre számtalan ötletet lehetne felhozni, nézzünk egyet - a 16% SZJA kulcs és az adójóváírás eltörlése miatt a minimálbér nettó értéke nagyon leesne, ezért a kormány ígéretet tett a megnövelésére. Ez jelentősen rontaná az ország versenyképességét azzal, hogy drasztikusan megemelné a munkaerő költségét (plusz jelentős elbocsátások is követhetik a vállalkozói szférában).

Egy Fideszhez hű jegybankelnök viszont segíthetne abban, hogy az infláció elengedésével a bérek reálértékét szinten tartaná. Tehát elinflálná a béreket, mint anno Bokros - az emberek többsége ezt nem kapcsolná össze, nem a kormányt hibáztatná érte.
(most azt hagyjuk hogy az EU az infláció mértékét is korlátozza, de hát még mindig ott tart a kormány hogy de akkor is lehessen magasabb a hiány).

Ehhez hasonló elméletekből egész sorozatot lehetne bármikor gyártani. A lényeg az, hogy a Fidesznek szemmel láthatóan fontos a gazdaságpolitikájában, hogy ahhoz a jegybankelnök is partner legyen, és a függetlenségére mutogató, MSZP által kinevezett Simor nem az. A fizetésének a baszkurálása meg az offshore-ozás mind csak eszközök a céljaik eléréséhez, a fizetés összege csak a felhajtás része.

solesz · www.index.hu 2010.07.22. 19:13:08

@tölgyes: nem attól lesz önálló a jegybank, hogy a fizetés 1 vagy két millió forint. hanem attól, hogy ciklus közben nincs beleszólása a kormánynak a személyi állományt érintő kérdésekbe. orbán politikailag váltaná le Simort. Na, ez a jegybank függetlenségének támadása, amit az EU elutasít.

szerintem el vagy tévedve.

BKV - Önnek megyünk 2010.07.22. 19:16:44

@solesz: hat elnezest de en az allam altal adott fizetesekrol probaltam beszelni hogy mellette ki hogy maszekol csal meg halapenzezik az most konkretan hogy jon a simor es az orvosok allam alltal adott fizetesehez tessek mondani?

solesz · www.index.hu 2010.07.22. 19:24:27

@BKV - Önnek megyünk:

Az állam összegyűjti az adókat és abból működteti az országot. Többek között az orvosokat és simort is ő fizeti. eddig rendben vagyunk.

viszont a pénzt a zemberektől jön.

Röhögni fogsz. A simor fizetését ugyanúgy te fizeted, mint az orvosét. csak ez utóbbiét még személyesen kipótolod.

és hát sajnos simor sem abból akar majd élni, amit félretesz a havi 8-ból. ott is van valami.

feljebb olvasd el a játékszabályokról szóló kommentemet.

BKV - Önnek megyünk 2010.07.22. 19:32:43

@solesz: aha most jottem ra hogy halvany lila fingod sincs mirol irtam.

solesz · www.index.hu 2010.07.22. 21:02:30

@BKV - Önnek megyünk: egyébként pont fején találtad a szöget. pont halvány lila fingom van arról amit írtál.

AnnaKarenina 2010.07.22. 21:45:54

@vargatom: Egyetértünk.

Egyébként meg az is könnyen belátható, hogy ennek az ügynek az ilyen értelmű felszínen tartása igazából teljesen hatástalan a Fidesz és hívei számára, mert ez az ügy már nem itt fog eldőlni, csak az EKB szólhat bele. Ezt mint "klubtag" a ország elfogadta és a jegybanki törvényben rögzítésre került. Jobb lenne túllendülni rajta, mert annál látványosabb lesz a kudarc.
Ismét.

BISMARCK 2010.07.25. 08:05:37

Talán azért "utálja" ennyire, mert Simor a megtestesítője az abszolút kártékony típusnak. Ameddig a versenyszférában volt, azon dolgozott, hogy nagy cégeknek segítsen kibújni a közteherviselés alól. MNB elnökként pedig pofátlanul magas fizetésért lényegében nem csinált semmit. Amikor szükség lett vna rá elment síelni.

spital 2010.07.25. 15:16:56

Egy kis matemetika:
Simor mostani fizetése brutto 8 milla. A most hatályos jogszabályok szerint ez netto 3.451.300 Ft, ez kerül a borítékba.
A kettő közötti különbséggel az állami büdzsé gazdagodik.
2011-es "Bajnai éra jogszabálya" szerint netto 3.576.300 Ft (növekmény: 125.000 Ft), míg 2011 "Orbán által tervezett jogszabály" szerint netto 5.360.000 Ft (növekmény: 1.908.700 Ft).
A 2x2 mindig 4!!!

spital 2010.07.25. 15:38:08

Nos lássuk a 2 milla miként néz ki:
A jelenleg hatályos jogszabályok szerint kapna netto 909.700 Ft-ot. 2011-ben, a "Bajnai éra jogszabálya" szerint netto 1.034.700 Ft -ot (növekmény: 125.000 Ft), míg 2011-ben "Orbán által tervezett jogszabály" szerint - 16%-os SZJA - 1.340.000 Ft-ot (növekmény:430.000 Ft)
süti beállítások módosítása