HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.12.16. 16:40 on the other hand

Szántsuk be az Állami Számvevőszéket!

Mivel úgyis meg kívánunk takarítani egy csomó pénzt, ráadásul a hivatalos indok szerint a Költségvetési Tanácsot is a "feleslegesen drága" jelszóval verték szét az illetékesek, ezért lenne egy tiszteletteljes javaslatom: legyen olyan kedves a kormány, és tegye a földdel egyenlővé az Állami Számvevőszék nevezetű izét. 

 

Indokaim a következők:

1. Az Állami Számvevőszék egy sóhivatal. Fontos funkcióit évek óta nem látta el. A Költségvetési Tanács felállítására többek között volt (és lenne) szükség, mert az ÁSZ alkalmatlan arra, hogy a törvényben előírt ellenőrzési feladatait ellássa. Ízlelgesse mindenki az alábbi mondatot: "Az Állami Számvevőszék ellenőrzi az államháztartás gazdálkodását, ennek keretében a központi költségvetési javaslat (pótköltségvetési javaslat) megalapozottságát, a bevételi előirányzatok teljesíthetőségét, az állami kötelezettségvállalással járó beruházási előirányzatok felhasználásának törvényességét és célszerűségét, a költségvetés hitelfelvételeit, azok felhasználását és törlesztését." Na nem egy fontos mondat, a számvevőszéki törvényben első helyen szerepel a feladatok között. Van még egy fontos dolog, amit tudni kell az ÁSZ-ról: az egyetlen érdemi eszköze a nyilvánosság ereje.

Rakjuk össze tehát: az ÁSZ 2001-től 2006-ig minden alkalommal leírta, hogy a költségvetési törvényjavaslat megalapozatlan, ezzel pedig telekürtölte a médiát, minden lehetséges fórumon és alkalommal jelezte, hogy nagyon nagy baj van az állami gazdálkodással, hogy ebből csak csomagok és csődök néznek csak ki stb. Ja, hogy erre senki nem így emlékszik? Biztos a memória, az az oka.

2. Na most akkor fogjuk meg ezt a csodás csapatot, és a választások után nevezzünk ki az élére egy békési mutyibajnokot, aki még a Fidesz nem túl "szakértői politikusgárdájának" is legfeljebb a harmadik vonala. Rossz érzésünk van? Ne legyen, 2006-ban ennek a pártnak a miniszterelnök-jelöltje e a kampányban többször is csalódottan elmondta, hogy a szocik szétverték a hazai intézményeket, ezért nem működik az ország. És valamennyire igaza is volt (azért csak valamennyire, mert volt, ami ki sem épült, így nem sikerülhetett szétverni).

3. Mindezek után nézzük meg, mit tesz le az asztalra az ÁSZ! Hát egy olyan fércművet, amit még a Magyar Nemzetes agitprop osztály is megirigyelhetne. A számvevőszék ugyebár egy független, az országgyűlésnek felelős szerv, elnöke a közjogi méltóságaink egyike. Erre szívbaj nélkül beszáll (beállítják) a nyugdíjpénztárak elleni kommunikációs frontra kormánycsatlósnak. Előszedik és a Pénztárak Garanciaalapját, jól leellenőrzik, és fejcsóválva kontráznak a kormánynak: "Hát hogy lesz ez így elvtársak? Hát ez így nem lesz jó, elvtársak? A zemberek pénze nincs biztonságban a pénztáraknál, elvtársak!"

Akik esetleg már olvasták a hírt, láthatták, hogy azokban milyen általános észrevételek voltak, és biztosan sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon Nyugat-Európában miért működnek annyira biztonságosan a vállalati pénztárak, ha itthon nem tudnak? De nem is ezek a piti sejtetések a szépek, hanem az a bravúr, ahogy a garanciaalap méretét vizsgálják. Az ÁSZ szakértői, vagy akármijei lazán szembeállítják az alap tőkéjét a teljes pénztári vagyonnal, majd ügyesen "megmarketingelik": mindössze 12 ezer fő átlagos összegű egyéni számlakövetelésre biztosított a fedezet! Meneküljön ki merre lát, de főleg, akit meg lehet vezetni ekkora hülyeséggel. Csak néhány egyszerű kérdést érdemes feltenni magunknak: a betétbiztosítási alapunk mekkora is? Arányaiban nem nagyobb. Akkor miért nem rohanunk kivenni a pénzt a bankból? Miért van, hogy számos országban például nincs is ilyen alap, hanem az állam egyszerűen garantálja a betétek biztonságát?

Vagy máshonnan megközelítve néhány további zavarba ejtő kérdés: vajon megfelelően szabályozott pénzügyi gazdálkodás mellett a pénztáraknak esetleges befagyás esetén mekkora kifizetésért kellene helytállniuk? Hát talán nem a teljes vagyont kellene rögtön bemutatni, hanem csak a pillanatnyi kifizetések okoznának feszültséget, ugyebár? A kifizetések fedezete mikor fagyhat be? Hát mivel az idősebbek vagyona már mind államkötvényben van, ezért akkor, ha az állampapírpiac befagy. Vagyis de facto államcsődnél. Akkor pontosan honnan is lenne pénze az államnak vagy a garanciaalapnak a kifizetésre? Ja, hogy sehogy.

Tanulság: eddig csak szimplán nem volt érdemes az ÁSZ-szal foglalkozni, most már kifejezetten káros őket meghallgatni.

74 komment · 1 trackback

Címkék: költségvetés portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr432519662

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szántsuk be az Állami Számvevőszéket! 2010.12.16. 20:53:12

Mivel úgyis meg kívánunk takarítani egy csomó pénzt, ráadásul a hivatalos indok szerint a Költségvetési Tanácsot is a "feleslegesen drága" jelszóval verték szét az illetékesek, ezért lenne egy tiszteletteljes javaslatom: legyen olyan kedves a ko…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr kíváncsivagyok 2010.12.16. 18:08:24

Egyáltalán ,, minek ide akár egy hivatal is ?!....elég lenne egy , de annál nagyobb és szélesebb hatáskörű Hivatal..... , a Fidesz vezetősége...... ! Hogy már ez van....?! Akkor nem szóltam.

Alvarez 2010.12.16. 18:14:50

Ovi már a választás éjszakáján nekiment Simornak, mert pontosan tudta, hogy az MNB az egyetlen intézmény, amit nem tud rövid időn belül ledarálni. Számvevőszék, legfőbb ügyész, köztársasági elnök, költségvetési tanács, ezek szóra se érdemesek, mert úgyis elsüllyednek a mocsárban.

dr kíváncsivagyok 2010.12.16. 18:29:52

@Alvarez: Ha a tervei véghezviteléhez egy hivatalt le kell rombolnia ,...akkor azt mondom ,: nem tetszik, de tegye meg . Ha kettőt , akkor már azt mondom ,: nem tetszik . De amilyen ámokfutást vitt véghez fél év alatt a sok éve így , vagy úgy , de dolgozó hivatalainkban , bíróságainkban ,.....ez már tűrhetetlen , NE TOVÁBB , sőt, vissza az egész !

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.16. 19:19:22

Már a 2011-es büdzsét költi a pécsi városvezetés, mégpedig újabb átvilágításokra. A közétkeztetésére nettó 2 milliót, a korábbi nagy "operacionális auditálás" folytatására 22 milliót különítenek el. A meghívott 6 cégből 5 budapesti, 1 érdi.

A PécsiStop korábban több alkalommal cikkezett már a tavasszal 60 millió forintért elkészült pécsi városházát és önkormányzati cégeket, intézményeket érintő átvilágítással. Egyebek között az derült ki róla, hogy először 3500, majd 1500 oldalas dokumentumként reklámozták, ám alig több, mint 1100-at számlál. Az így oldalanként 52 ezer forintba fájó munkát elnyerő cég újra nyeregbe kerülhet. A városvezetés ugyanis újabb átvilágításokat rendelt meg, immár a 2011-es költségvetés rovására, amelynek felhasználása egyébként tabunak számít például az önkormányzati intézményeknél.

Nettó 2 millió forintot költ a város a közétkeztetés átvilágítására. A nyertes cég, amely a három meghívott fővárosi társaságból kerülhet ki, a főző- és tálalókonyhák infrastrukturális, higiéniai megfelelőségét, a közétkeztetés rendszerének átvilágítását, leírását, a dokumentációs háttér vizsgálatát, a hiányosságainak kiértékelését végezheti el, és javaslatot tehet ennek racionalizálására. Ellenzéki politikusok rámutattak, hogy a munkának legalább felét kötelezően elvégzi az ÁNTSZ, több feladatot pedig a városházi apparátus, nem sikerült meghatniuk az erről is tárgyaló közgyűlési ülésen a jobboldali többséget.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.12.16. 19:22:00

Akik már idősebbek, mint többek között én is, azoknak a most történő dolgok nagyon ismerősnek tünnek. Ugyanis pontosan így működött a Kádár féle szocializmus is, mint a FIDESZ kormányozta "demokrácia", azaz helyesbítek, diktatúra.

Sir Galahad 2010.12.16. 19:23:34

Tehát, ha jól értem, bármilyen ellenőrző szervre csak addig van szükség, ameddig bírálja a kormányt. Ha úgy látja, hogy a kormány intézkedései vállalhatók, azonnal fel kell oszlatni. Érdekes egy logika, az biztos.

szamarhegy 2010.12.16. 19:25:05

Érdekes helyzet, amikor az adópénzekből eltartott (2,7 millió szavazattal megválasztott) kormány naponta felemlegeti, hogy az állam majd megvédi és biztosítja a 3 millió adófizető/eltartó, aktív munkavállaló Mnyp tag nyugdíját. A választási eredmény alapján szerint megtehetik, de morálisan, elég arcátlan, hogy az ingyen kenyéren élő (pár száz képviselő) garantálja a 3 millió keresőnek, hogy megvédi a nyugdíjaikat.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.12.16. 19:27:00

@Sir Galahad: A kormányról semmit sem szabad nyilatkozni, mivel az a "szent, és sérthetetlen, tévedhetetlen". Pontosan így működik Észak Korea is!

on the other hand 2010.12.16. 19:29:19

@Sir Galahad: hát ezt hogy sikerült addig tekerni, amíg ezt a jelentést sikerült kihámoznod belőle? :)

mizrolist 2010.12.16. 19:37:22

@Sir Galahad: eddig pont úgy működik a dolog, hogy ami bírálja a kormányt, az megszűnik.

Blogger Géza 2010.12.16. 19:48:01

@on the other hand:

Még jóindulatú volt, mert belelátott valami jelentést ebbe az irományba. Az, hogy te nem emlékszel az ÁSZ megállapításira, figyelmeztetésire, az a magánügyed.

Az viszont, hogy ilyen "mivel az idősebbek vagyona már mind államkötvényben van, " és hasonló marhaságokat írsz, az meg szellemi környezetszennyezés.

on the other hand 2010.12.16. 19:52:03

@Blogger Géza: na mesélj, miért is? de gondold végig jól, mert az érveddel nem csak engem, hanem elég neves közgazdászokat is meg kell győznöd.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2010.12.16. 19:53:19

@Blogger Géza: Mondd, Te fizetést kapsz a szövegeidért a FIDESZ-től? (bár rossz a kérdés, mert a válasz egyértelmű)

on the other hand 2010.12.16. 19:53:33

@Blogger Géza: azt meg az emlékeidre bízom, hogy annak idején az ÁSZ vagy az MNB volt-e az, amelyiktől meg lehetett tudni valamit a költségvetés helyzetéről.

stratez 2010.12.16. 19:59:39

Ja persze, mert az ÁSZ kimondta a nagy büdös valóságot, ha valami gubanc van az mnyp-kel, akkor 20 ezer ember számára van biztosítva a nyugdíj, a többi mehet kéregetni az államhoz. Az a ti bajotok, hogy a jó kis 12 éven át tartó pénzszivattyút Orbánék most kikapcsolták, mehettek dolgozni.

szamarhegy 2010.12.16. 20:08:01

@Sir Galahad: Jól látod, az Apeh se azokat a tételeket jegyzőkönyvezi egy adóév vizsgálatakor, amelyek rendben vannak. Az ÁSZ-nak nem a kormánypolitikáról kell politikai véleményt mondania, hanem az egyes költségvetési tételeket, illetve a nagyobb beruházásokat kell átnéznie és véleményeznie. Az ÁSZ képvisel(né) (meg a többi leredukált ill. megszüntetett intézmény) az érdekeinket, mert a hatalom megtartása és az általa elérhető lehetőségek kihasználása meglehetősen sokszor ütközik a választók érdekeivel, ezért problémás, hogy a hatalom érdekeibe ütköző intézmények kivétel nélkül elfoglalásra vagy dózerolásra kerültek.

JT_Biopower 2010.12.16. 20:12:37

Én már nem dőlök be ilyen dezinformációnak.
Megvárom még SG levelét, felhívom a mnypénztáramat, beszélgetek kicsit velük és megyek nyilatkozni, hogy maradok.
Ha az ÁSZ ilyet közöl az mnyp-kről (mert a kiindulási számok rosszak), akkor mit fog mondani a költségvetésről, meg másról??? ;)

Ha az mnyp-kben 3000Mrd-t kezelnek, aminek kb fele magyar állampapír, akkor miért is csak 12000 fő nyugdíját tudják kifizetni?
1500Mrd/12000=125Millió!!!!! Most egyszer ennyit adhatnának annak a 12ezer embernek!!! A feléből!!!
(Ha bemegyek a kis kincstári takarékjegyemmel a postára és azt mondom, hogy be szeretném váltani, akkor kötelesek kifizetni nekem kp.)
Ezzel csak hergelik, összeugrasztják az embereket!

Ennyit arról, hogy az ÁSZ-ban mennyire hozzáértő közdazdászok és matematikusok dolgoznak.
Aki meg esetleg észrevette a hibát azt meg kidobták, vagy kussol, mert félti az állását?

Blogger Géza 2010.12.16. 20:15:33

@on the other hand: Hát amíg Járai volt az elnök, addig voltak kemény hangú nyilatkozatok az MNB részéről. Így utólag azt hiszem, mindenkinek el kell ismernie, hogy tartalmilag jogosak voltak. Simor kedvesen végigmosolyogta az elmúlt pár évet, sok problémája nem volt, azt leszámítva, hogy a saját off-shore ügyletei miatt magyarázkodott.

Amúgy az ÁSZ meg az MNB kér totál más intézmény, más szempontból viszonyulnak a költségvetéshez is.

JT_Biopower 2010.12.16. 20:23:55

Ha a garancialapot hozzák fel a vizsgálat tárgyaként, és azt mondják, hogy abból csak 12ezer ember nyugdíját tudják finanszírozni, akkor az azt jelenti, hogy az mnyp-kben kezelt 1500Mrd értékű állampapír forint egy fabatkát sem ér? ;)

kafferbivalybalamber 2010.12.16. 20:27:54

Az állampapírok kamatait is az én adómból fizeti az állam. Tehát a magánnyugdíjpénztárak állati jók, feltéve, hogy finanszírozzák őket állami pénzből. Legalább felesben.
Érdekes dolgok azért ezek.

on the other hand 2010.12.16. 20:29:40

@Blogger Géza:

1. hát mivel a költségvetési hiánycél 2006-ig volt túllőve izomból, ezért nem csoda, hogy azért még nem Simor rikácsolt, hanem Járai, nagyon helyesen.

2. elfogadva, hogy a két intézménynek totál más szempontból kell viszonyulnia a költségvetéshez, akkor szerinted melyik az, amelyiknek a hangját többet kellett volna hallanunk az elmúlt években?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.12.16. 20:30:38

A fideszes aljas, pofátlanságokról:

AZ Európai Kulturális Főváros rendezvény még nem ért véget, de fideszkomcsi Pártunk és Kormányunk már gondoskodott a holdudvarról:

1. Azonnali hatállyal távozott Rubovszky Rita, aki a Hungarofest vezetőjeként a sírból hozta vissza az EKF tántorgó marketingjét. A hölgy a Francia Lovagkereszt tulajdonosa, az Olasz Tisztikereszt kituntetettje, reggel bement, egy óra múlva már nem volt igazgató, helyét átvette egy Kálomista Imre nevű 28 éves ifjú titán, nyilván munkásigazgató (aki még ezt fogalmat ismeri), nagybátyja Kálomista Gábor filmrendező, a Cozma film producere.
Az ifjú Bécsben elvégzett valami kommunikációs tanfolyamot és 2010-től a FIDESZ kommunikációs támogatója.

Ami a legszebb: a HUNGAROFEST fogja menedzselni (pénztkölteni) a magyar EU elnökség rendezvényeit! Ezzel az emberrel az élen!

2. Elküldték Kardos Józsefet, a Pécs 2010 Európa - Kulturális Fővárosa projekt programigazgatóját is, akiről köztudott, hogy a pécsi programsorozat sikerében kulcsszerepet játszott. Goldschmied Józsefet, az Égtájak iroda programigazgatóját, aki súlyos betegségből tért vissza posztjára, két hónappal a nyugdíjazása előtt küldték el a cégtől.
Helyükre érkezett stratégiai és kreatív igazgatóként Balatoni Mónika, színházi rendező és dramaturg, vele 2010 júliusában bruttó 4 millió 340 ezer forintra szerződött az új Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nagyon fontos stratégiai tanácsadásra (ez olyan BKV-ul hangzik, ugye? nincs elég ember a minisztériumban, vagy nincs stratégiájuk...), továbbá ő aláírója volt a holokauszttagadó David Irving megszólaltatásáért megszüntetett közéleti műsorért, az Éjjeli menedékért kampányoló nyílt levélnek, 2004-ben pedig a Fidesz kulturális tagozatának gálaestjére rendezett műsort, azaz abszolút alkalmas és megbízható személy.

3. A HUNGAROFEST nemzetközi kapcsolatokért az EU elnökség évében Ablonczyné Szabó Magda, a Duna TV volt kulturális alelnöke fog felelni, férje a Magyar Fórum egykori tudósítója, és a Nemzeti Színház volt elnöke, egyik fia pedig a Heti Válasz újságírója.

JT_Biopower 2010.12.16. 20:34:37

@kafferbivalybalamber: Ha az enyémre reakció a tiéd:
1. Azt én sem mondom, hogy így jó az mnyp, ahogy van.
2. Az mnyp-k működését törvény szabályozza, amiben ha jól tudom olyan is van, hogy az mnyp köteles valamekkora arányban állampapírt vásárolni.
3. Az ÁSZ nyilatkozat igaz. DE!!!! Akkor kell csak a garanciaalaphoz nyúlni, ha az mnyp fizetésképtelen, ami csak akkor következhet be, ha a 2-es pontban szereplő állampapírok nem érnek semmit!!!

dr kíváncsivagyok 2010.12.16. 20:36:17

@Orbán a görög nép "jelzett", szorul a hurok törpe!: Családban marad.....és sok éhes család , sok taggal vár a koncra....szakmaiság.....?! ugyan .. !

szamarhegy 2010.12.16. 20:37:54

@kafferbivalybalamber: Az állampapírok (mnyp, önyp, lakossági befektetők, céges befektetők, amerikai nyugdíj alapok, stb.) kamatainak 80%-át , meg az összes állami kiadás 80%-át (az 'eltartott' 6,2 millióét is) az aktív munkavállalók 80%-át kitevő Mnyp tagok fizetik...

soproni1 2010.12.16. 20:40:40

@Blogger Géza:

Szegény Járai. Pénzügyminiszternek is olyan jó volt, mint MNB elnöknek.
Hálisten pár évente változik a saját véleménye. Amikor előadást tartott a közgáz egyetemen, utána következett Sárközi prof, aki azzal kezdte az előadást, hogy "amit Járai úr mondott, azt tegyék lábjegyzetbe ".

Blogger Géza 2010.12.16. 20:44:43

@on the other hand: Szerintem mindkettőét, az MNB-ét pedig a svájci frank alapú hitelek ügyében főleg erősebben.

Iustizmord 2010.12.16. 20:50:44

@stratez: cseréld már le az avatarodat egy bazinagy narancsra, plz.

Blogger Géza 2010.12.16. 20:50:52

@soproni1: Hűha. Ez aztán a tuti.

Tény az, hogy a magyar gazdaság Járai pénzügyminisztersége alatt nőtt a legjobban, utána meg a Banker magazin megválasztotta az év jegybankárjává, ő volt az első magyar, aki valami ilyesfélét tudhat magáénak. Persze az itthoni média és közgazdász elit jó része akkor még teljes fejével Gyurcsányék seggében volt, (most félig van) ezért ez itthon kevesebb publicitást kapott.

JT_Biopower 2010.12.16. 20:50:58

A garanciaalapos megállapítás az államra is igaz:
Ha az állam fizetésképtelen -> Megtakarítás 0 forint -> 0 fő jogosult 0 forint nyugdíjra. (Az utolsó két szám tetszőlegesen változtatható azzal a feltétellel, hogy maximum az egyik nem nulla.
Az mnyp esetében ez pont a garanciaalap miatt nem igaz.)

on the other hand 2010.12.16. 20:52:55

@Blogger Géza: oké, ha mindkettőét, akkor melyik volt a "hangosabb"? na nem nagyon, csak úgy ezerszer? :)

A chf ügy sztem nagyon tanulságos. jól mutatja, hogy hitelességet csak úgy lehet építeni, ha következetes vagy olyankor is, amikor egyébként nincs sok értelme. Most Simoron veri el mindenki a balhét, de őszintén: a fideszt is beleértve, lett volna egyetlen párt a parlamentben, akinek a támogatását meg lehetett volna nyerni a korlátozás ügyének? Nyilván nem. De így, hogy S. csak néhány konferencián mondott róla kötelezően 2 ejnyebejnyét, simán őt hitelteleníti a devizahitelek ügye.

Mnofőnix 2010.12.16. 20:55:14

A parlament a napokban szüntette meg az utóbbi 20 év egyik legelfuseráltabb, ránk erőltetett rendszerét az úgynevezett magánnyugdíjpénztárakat.

Aki nem áll be a kormányt bíráló kórusba, azt fel kell szántani a blogger szerint. Többek között az ÁSZ-t. Gratulálok!!!!

JT_Biopower 2010.12.16. 21:03:30

Gondolkodó embernek rögtön kiviláglik, hogy miért mondták azt, amit. Pártszimpátiától függetlenül.
Nem kell megszüntetni az ÁSZt, de akkor tegye azt, amire való! Ez a nyilatkozat nagyon kormányszagú!

kafferbivalybalamber 2010.12.16. 21:07:14

@szamarhegy: Ez egycsapásra mit sem változtat a tényen.

soproni1 2010.12.16. 21:24:28

@Blogger Géza:

Arról a növekedésről szegény nem tehet. Egy belső fogyasztásra igazított növekedés volt, mivel a nyugat akkor épp recesszióban volt. Akkor éppen úgy látta, hogy erős forint a jó forint. A kormányváltás után azt mondta, hogy az erős forint megöli az exportot, az olcsó import miatt tönkreteszi a magyar vállalkozásokat, elitélte a fogyasztás növekedést. 2005-től a reformokat sürgette, de a tandíj, vizitdíj bevezetésekor azt mondta, hogy szükségesek a reformok, de többet kellene egyeztetni az érintettekkel.
Most nem tudom mit mond, mert nem mond semmit.

Ezek a mostani szemetek is a könnyebb utat választják, ahelyett, hogy a közalkalmazottak háromnegyedét kirúgnák, leépítenék a bürokráciát, inkább einstandolnak.
Hozzáteszem:
ezért nem Orbán felel, Ő csak egy vidéki romagyerek, aki szeret focizni, hanem a tömegek, akik támogatják ( ugyanezek támogatták anno Horn Gyulát).

Ha egyszer Magyarországon lesz egy jobboldali fordulat, rá két évre lesz egy brutális gazdasági növekedés. Addig meg baloldali szüttyögés.

Blogger Géza 2010.12.16. 21:26:51

@on the other hand: Két megjegyzés:

1) A korlátozáson kívül számtalan eszköz állt volna rendelkezésre.

2) Egy kormányzati ciklus intézkedéseiért vagy meg nem hozott intézkedéseiért picit óvódás dolog az ellenzéket hibáztatni. Egy kormány tegye azt, amit ő helyesnek tart, ne az ellenzékkel foglalkozzon.

Thera 2010.12.16. 21:37:09

@Mnofőnix: Figyelmedbe ajánlanám a cikk egy mondatánból a 'jelenleg' szót: "A szakértő szerint jelenleg senki sem juthat racionálisan arra a következtetésre, hogy megérje maradni a pénztárakban, hiszen a feltételek olyanok, amik túl nagy veszteséget hoznak a maradó tagoknak."

És nincs igaza: :Életmódomat tekintve lehetséges életpályáimat figyelembe vévemég ennek ellenére is megérhetné MNYP tagom maradni ha valaha az lehettem volna (sajnos ennyi idő alatt nem lehet elintézni a taggá vállást. Kiváncsi vagyok hogy jövőben munkába állók lehetnek e MNYP tagok attól tartok nem)

Helyzetem a következő:
-Mobilis vagyok: Eddig 4+ évet Expatként húztam le egy EU tagállamban. Szerintem van esélye (Hacsak nem magánélet közbeszól most is van akiért változtatnék) hogy még többször is 3-7 évre más országba teszem székhelyemet ahogy karrier diktál.
-Ha munkaadómat megúnom, valószinű kiveszek 1 év szabadságot, vagy tanulok, vagy vállalkozást kezdek.

Akárhogy is: Ahogy látom semelyik EU tagállamban nem lesz 20+év munkaviszonyom az biztos. Ez a felosztó kirovó elve szerint minimális/nemlétező nyugdíjat jelent. (Még ha a több forrás akár össze is adódhat.) Az ezet téren lévő jogharmonizáció hiánya miatt még ha végig EU-ban is maradok várhatóan felosztó kirovó rendszerből nem lesz nyugdíjam.

Ráadásul szokmaválasztásom miatt, most karrierem elején jobban megfizetnek mint előreláthatóan (alkalmazottként maradva) 40+ évesen.

Összesen ez azt jelenti hogy bár a várhatóan megszerzett életjövedelem jelentékeny részét különböző nyugdíjrendszerek fenntartására fordíthatom én magam nem számíthatok megszokott életszínvonalam közelébe eső nyhugdíjra sem.

Ha ehhez hozzáadjuk, hogy éfrfi vagyok, akinek a hobbija a hegymászás (rövidebb a várható élettartam)
akkor látható hogy 10%MNYP hozzájárulás többet jelent mint 34% állami.

Ha hozzávesszük hogy mind MSZP mind LMP megígérte hogy a 24% elvonásáért kárpótolja a maradókat, akkor nagy biztonsággal a maradás lenne a racionális stratégia.

Sajnos Mo munkatapasztalat nélkül nem lehetek tag.

Kandabula 2010.12.16. 21:40:57

Az Állami Számvevőszék ez idő szerint a kádári Népi Ellenőrző Bizottság szerepét tölti be, hasonló tartalommal. Gondolom, lehet magán-feljelentést is tenni. (A szomszédom nem adott számlát... Vagy az az APEH? Mindegy, ugyan oda megy.)

Pajszer Művek 2010.12.16. 21:47:53

Ja, eddig bazi hasznos volt az ÁSZ megakadályozta és feltárta a korrupciót, amiből eddig hírmondó sem volt Magyarországon, ugye?

Most jön a patásorbán és lerombolja ezt a remek műintézményt, zokogjunk vezényszóra.

Thera 2010.12.16. 21:54:59

@Pajszer Művek: Azt hiszem nem érted. Pont hogy az ÁSZ a felesleges a mai formában. Persze egy működő KT/ASZ rendes szakembergárdával, törévnyi jogosítványokkal (szankciók) pártfüggetlenül igenis fontos lenne.

dr kíváncsivagyok 2010.12.16. 21:55:34

Ha "csak" egy politikai-gazdasági intézményt rombolt volna le Orbán, ...azt mondanám . nem helyes, de ez a veszteség belefér - ha kettőt : ..azt mondanám : na , ez már kicsit sok és dünnyögve beletörődnék - na de MINDET ...?! Ez már nem elfogadható kategória !

De hová tűnt Columbo felesége? 2010.12.16. 22:00:36

stratez 2010.12.16. 19:59:39 :

" Az a ti bajotok, hogy a jó kis 12 éven át tartó pénzszivattyút Orbánék most kikapcsolták, mehettek dolgozni."

Huhh, ezt azért gondold át még egyszer... mert ez az állítás (illetve az egész hsz-ed) több sebből vérzik. Mondjuk mint általában a kommentjeid, khm.

Bocsánat.

Kandabula 2010.12.16. 22:02:09

@Pajszer Művek: eddig sem éreztem jelenlétüket. Viszont most sem felépítve lett, hanem bedolgozva. Reméltem, hogy változik valami. De hát nem.

szonár 2010.12.16. 22:19:54

Nincs igaza az írónak: sem úgy általában, sem pedig konkrétan. Az ÁSz nagyon komoly munkát végzett az elmúlt 10-12 évben, nagyon sok fontos jelentése volt, amely rávilágított a közpénzekkel gazdálkodás fonákjaira.

Az ÁSz fontos intézmény és pótolhatatlan.

Konkrétan pedig azért nincs igaza az írónak, mert a hál' Istennek megszüntetett MNYP-kből egyösszegű járadék formájában is felvehető a pénz - és pont egy szélsőséges válsághelyzetben éppen ez tömegessé válna (érthető módon). Az ÁSZ kritikája tehát ezúttal is jogos (nb. senki nem gondolja, hogy a garancia alap alkalmas lehet egy 2008-as válsághoz hasonló helyzet kezelésére).

Kár kiállni a pénztárakért: sokba kerültek és rosszul működtek.

Cent Rum 2010.12.16. 22:27:41

@Mnofőnix: Hát végig olvastam az ajánlott cikket.
Ritka szar.
Levezeti, hogy rossz a MNYP, de nem a kijavítására tesz javaslatot, hanem a megszüntetésére. De arról nem ír, hogy akkor mi lesz helyette. A végére annyit ír, hogy kellene egy jobb. Hát köszönöm a tanácsát, de én megvárnám a jobbat, és akkor szeretnék dönteni.
De ezen kívül még legalább 10 ponton vitatható az állítása.
Ez egy buta nő.

Pajszer Művek 2010.12.16. 22:35:11

Mindegy nem értem, hogy minek kell ajvékolni minden változás miatt, mintha eddig annyira faszán mentek volna a dolgok....Egyrészt nem bírom a hisztit, másrészt elég jellemző, hogy honnan jön a folytonos hőbörgés.

Fel kéne fogni emberek, hogy változások lesznek, kétharmados többséggel elég sok mindent meg lehet változtatni és sokan szeretnék is ezt látni. A változások mindig érdeksérelmekkel járnak, persze hogy vinnyog akinek a lábára lépnek, a saját gondjára koncentrál nem a közjóra. Ez 20 éve így megy, meg is lehet nézni hol tartunk...

Anti Anyag (törölt) 2010.12.16. 22:36:51

Azért ha valami gáz van, 4 évente a választók nem a KT-, vagy az ÁSZ-t büntetik, vagy jutalmazzák hanem a kormányt.

Szóval elég sok mindennek a kormány magánügyének kellene lennie.

Kandabula 2010.12.16. 22:53:27

@Anti Anyag: ???????? Ez olyan lenne, mint amikor magadat ellenőrzöd. Kérd fel magadat táncolni, de ne lépj a lábadra. A kormánynak rengeteg ügye lehet, de szükséges egy külső, objektív kritikus, különben elszabadul. És az Neked sem jó. Egyébként meg figyelj és okosodj. A kormány magánügye, hogy a miniszterelnök és miniszterei mikor mennek szarni.

Kandabula 2010.12.16. 23:01:33

@Pajszer Művek: fogalmazásoddal élve: nem mentek faszán a dolgok. Így igaz. Meg is lettek büntetve. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy most meg faszán mennek a dolgok. Csak most mások cseszik el. Ennyi.

Táskás Tóni 2010.12.16. 23:56:28

@Cent Rum: Nagyon roszz a cikk , majdnem elaludtam , amikor olvastam.Szófo..ás az egész semmire nem jó. Még jó ,hogy a szomszédos országoknak nem ilyen "szakemberekre" kell támaszkodni, mint a magyaroknak, hiszen pl a csehek most állítják fel az összes párt egyetértésével a mnyp-i rendszert. Ez a nő kinyilatkoztat és nem érvel.

Táskás Tóni 2010.12.17. 00:02:38

@stratez: Az Ász elnöke egy barom , egész nap a NENYI-t olvassa- az ÁSZ kötelezően kirakatta- attól lett ilyen barom . Szakembernek nulla , pártkatonának vöröscsillagos ötös.

Táskás Tóni 2010.12.17. 00:06:51

@soproni1: Most pedig a CIG-ben , a saját biztosítójában intézte el a 2,5 milliárdos veszteséget. Gondolom ezért kellett 300e ft-ról 1,2 millió ft-ra emelni a jövedelmét az mnb elnökségi tagjaként.

Kandabula 2010.12.17. 00:08:48

@Táskás Tóni: no, a nenyit ne bántst. Jó? Már rég tuggya kivülről. aból él. egész jol. Na.

Táskás Tóni 2010.12.17. 00:16:03

@Kandabula: Ok. Most a NENYI-ből él , régen meg magának szavaztatott meg 10 millió ft feletti jutalmakat. Ritka szimpi.
Gondolom reménykedsz ,hogy smittpali olvassa a blogot és Téged is bevesz a csapatába.

Táskás Tóni 2010.12.17. 00:23:02

@Kandabula: Csak most vettem észre , hogy én is eséjes lehettek.

Kandabula 2010.12.17. 00:31:28

Én bízom a Magyar Állami Számvevő Szék igazságos ítéletben. Biztos vagyok abban, hogy igaz magyar emberek, akik a magyar embereknek nem akarnak ártani, ezért az igaz magyar emberek esetleges tévedéseit simán elnézik. Isten őket úgy segéljen. No, meg engem is. Kísérje vizsgálódásaikat a fehér szarvas, Mária glóriája és a turáni sztyeppe köde.

Kandabula 2010.12.17. 00:32:39

bocs, segélje... A többi marad.

st_one 2010.12.17. 00:35:23

Teljesen korrekt poszt, a tiltakozóknak ajánlok egy alapos újraolvasást. Az ÁSZ-szal nem az a probléma, hogy az elmúlt 8+ évben rosszul kommunikált volna, de még csak nem is az, hogy ebben a konkrét ügyben a kormány mellett foglalt állást. Ami felháborító, az a mérhetetlen dilettantizmus és szervilizmus, ami Domokos úr minden egyes megszólalásából sugárzik. Már amikor megválasztották, látszott rajta, hogy távoli lövése sincs a kormányzati ellenőrzéshez; úgy ízlelgette az intézményre vonatkozó jogszabályok szóhasználatát, mintha valami egzotikus nyelvet tanulmányozott volna. Aztán ott volt az alkotmány, amibe számvevőszéki szempontból elsősorban a szent koronát tartotta volna fontosnak beemelni. Most pedig a demagógia (eddigi) csúcspontja: Mi köze van egy garanciaalapban felhalmozott eszközértéknek a majdani nyugdíjkifizetéshez? Ezért az összehasonlításért nemcsak a legfőbb állami ellenőrző szerv elnöki pozíciójára alkalmatlan, de érettségiig visszamenőleg minden oklevelét vissza kellene venni, már ha egyáltalán tisztességes úton szerezte meg azokat.

Táskás Tóni 2010.12.17. 00:47:14

@st_one: Az ÁSZ elnöke együtt léphet fel a dobogóra kiflis Selmecivel.Elég égő Orbán " szakember " gárdája.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.12.17. 03:00:33

Az ÁSZ-t én akkor írtam le végleg, amikor elkezdtek alkotmánnyal meg szentkoronával foglalkozni.

Menjenek a francba, idióta seggnyalók.

Vanek főfoglár úr. 2010.12.17. 04:54:25

Az már régen rossz, ha egy kormányt nem lehez bírálni, mert 2/3, oszt jónapot. Még rosszabb, ha egy függetlennek szánt intézmény demagóg sületlenséget gügyög, csak hogy védje a kormányzat egy rossz lépését.
Miért nem lehet nyiltan kijelenteni, hogy kell a pénz, mert egyébként szarban van a nagy igazmondó?
Miért kell paraszvakítós, 60-as IQ-ra szabott ostobaságokat elővezetni manyup ügyben?
Bár ahogy itt is látszik, van vevő a baromságaikra. És mire kiderúl, hogy Orbánnál nagyobb csapás talán csak a mohácsi vész, meg a Triannon volt, addigra bizony már késő lesz.
Lehet az állam üres zsebeiben kotorászni a jól megérdemelt állami nyugdíj után.
Vagy tényleg komolyan gondolja valaki, hogy 20-30 év mulva bekopog Orbánhoz/Szijjártóhoz, hogy hol a nyugdíjam?
És ezen az sem segítene, ha ez a találkozó a beszélőn lenne, mert a pénznek most vernek a seggére.

nu pagagyí 2010.12.17. 06:22:58

Mégis mekkora összeget kéne garantálnia a garancia alapnak? Az államkötvényekre nyílván nem kell garancia, azt a magyar állam garantálja és az legalább 70%-a (ha jól tudom) az pénztárak eszközének. Vagy az Ász szerint a magyar államkötvény nem biztonságos?

on the other hand 2010.12.17. 06:34:50

@nu pagagyí: így van, és ráadásul a nyugdíjként kifizetendő tőkerészben ennél is nagyobb lesz az állampapír-arány.

Cent Rum 2010.12.17. 06:44:57

Végig olvastam a sajtónak kivonatolt ÁSZ jelentést. Szerintem teljesen korrekt. Az ÁSZ azt csinálta ami a dolga. Vizsgálta a szervezet működését. Nagyjából rendben találta, néhány apróbb hiányosságot talált, amit részletezni sem tartotta érdemesnek.
Keveselte a PGA vagyonát kockázati szempontból, mivel, ha ez alacsony, akkor a költségvetésnek kell helytállnia. Ebben nem feltétlenül értünk egyet, de ha nagyobbat látna jónak, akkor elő kell írni. A MNYP nagyobb tartalékot képez, ami ugyan rontja ahozamot, de nagyobb garanciát jelent.
A legfontosabb hiányosságokat a mindenkori kormányok követték el a szabályozás elégtelenségével.
Ha ebből a "szakértő" kormány és a droidok azt olvassák ki, hogy itt baj van az őket minősíti.
Szeretném, ha ilyen korrektül ellenőriznék a költségvetésbe visszafolyt eszközök felhasználását is. Én ott látom a legnagyobb kockázatot, hogy mi lesz pl. az átadott részvények sorsa. Mivel kevésbé átlátható, ezért nagyobb a kockázat ebben az esetben, mint a nagyítóval vizsgált MNY esetében.

szerjóska 2010.12.17. 06:59:31

azt hiszem Magyarország problémáira a legjobb megoldás a kommunikáció és médiatudomány szak állami dotációjának megszüntetése lenne, sőt beszántása sóval. ez a sok idióta kommunikációfetisiszta félmajom a gondolatmankóikkal, meg a szépen felépített agitprop-gépezettel elmehetne most már a picsába, hátha ott osztogatnak gyakorlati észt is. vonatkozik ez a gyurcsány-batiz duóra is.
az ÁSZ meg Domokos kinevezésével már megszűnt létezni, ez csak valami ektoplazma-emléknyom. mint a belül már bolond, kívül még normálisnak tetsző, az összeomlás előtt álló ember.

mindenesetre majd nézek a fidesznyikek, amikor jön a palotaforradalom, aztán bajban lesznek melyik fideszes klikk seggét nyalogassák.

esef 2010.12.17. 07:38:46

@Mnofőnix:
A másik legelfuseráltabb meg a Fiatal Demokraták Szövetsége. Se nem fiatalok, se nem demokraták. Még ugyan szövetség, de lassan az is átalakul bűnszervezetté.
Sokan Rákosihoz vagy É-Koreához hasonlítják. Szerintem meg kicsit kambodzsai a nagy isteni megvilágosodásában kigondolt rendszere. Holnap jönnek a szemüvegesek, csak mert. A végén meg csak Orsós és a fajtája marad.

Cent Rum 2010.12.17. 08:40:53

@esef: Még csak nem is szövetség.
Egyébként az É-Korea nem igaz. Inkább Fehéroroszország. Félek, hogy ránk is úgy tekintenek, mint ahogy mi is látjuk Belorussziát. Valami jelentéktelen kis tekintélyuralmi rendszer tőlünk keletre, reménytelen helyzetben.

JT_Biopower 2010.12.17. 11:23:39

@szonár:
"Kár kiállni a pénztárakért: sokba kerültek és rosszul működtek."

Tehát ha az állam sokba kerül és rosszul működik, akkor miért is álljak ki mellette? ;)

Morfologista 2010.12.17. 11:49:02

@szonár: Én meg azt nem értem,. hogy ha valaki ennyire gyenge szövegértésben, és nyilvánvalóan a témához sem ért, az minek kommentel? A te olvasatodban a pga-ban 3000 mrd forintnak kellene lennie, igaz? Van egyébként lövésed az ilyen alapok céljáról? Tudod hogy mi a feladatuk?

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.31. 08:10:50

Egyházállami pártmutyi összeesküvés elmélet
vilagnezet.blog.hu/2010/12/30/egyhazallami_partmutyi_osszeeskuves_elmelet

Ez egy UP TO DATE, azaz naprakész, napjainkban is játszódható összeesküvés elméletet, csak éppen tűrörfordításban adom elő (Meg van-e keresztelve helyett, hisz-e ön Zeuszban? - verzióban):

A népszámlálás vallási hovatartozás felmérési csalás, lopás mutyi receptje:

- Alapít valaki egy ateista egyházat és egy ateista pártot a kormánnyal, a kormánypárttal összeforrtan és szövetségben.

- Tartani kell egy népszámlálást, ahol a kérdezőbiztosok felteszik a kérdést, hogy Ön hisz-e Zeuszban? Ki kell adni, hogy aki nem hisz választ adja, az nem hisz Istenben, tehát ateista besorolást kap.

- Kiderül, hogy az Ország 95%-nem hisz Zeuszban, tehát ateista.

- Ez alapján az ateista egyháznak több kesze-kusza címen évi több százmilliárd támogatást lehet átutalni közpénzekből, cserébe a kormány támogatásáért. Amit már ellenőrizni sem nagyon lehet, hogy nem-e pártkasszákba megy.

Tökéletes bűntény.
süti beállítások módosítása