HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2011.12.16. 05:46 stoppard

IMF, gyere már!

Nem tudom, ki hogy van vele, nekem most kezd igazán elegem lenni. Ezen a hét már annyira töményen jött a hülyeség, hogy ezt nehéz befogadni. Amikor  egyszerre ül tort a hatalmi gőg és az inkompetencia, akkor tényleg sok, na. Előbb-utóbb eljön az a pont, hogy az utolsó baromságnál összecsomagolnak a hitelezők, és mi kezdhetjük elölről az egészet.

Ezen a héten megtudhattuk, hogy az volt a hülye, aki nem devizában adósodott el, sőt, aki rendesen fizette a törlesztő részleteit. Megtudhattuk, hogy banki hitelezés ebben az országban 1-2 évig még biztosan nem lesz. Megtudhattuk, hogy ugyan a legnagyobb ellenségünk az államadósság, de azért a jegybanknak mégsem a stabilitás a legfontosabb feladata, hanem a növekedés beindítása. Ha ezt a jegybank nem érti, akkor akár a függetlensége is felszámolható. A forradalom nem tűr meg erős intézményeket.

devil.jpg

Megtudhattuk azt is, hogy az a 100 ezer ember, aki azt hitte, hogy legalább egészen méltatlan feltételekkel megőrizheti a nyugdíjpénztárban felhalmozott vagyonát, az mind hülye. Sőt, lehet az ő sorsukat úgy rendezni, hogy először einstandoljuk a további befizetéseiket is, aztán majd valamikor talán egyszer a jövőben azt is kegyeskedjük kitalálni, mit akarunk csinálni velük öregkorukra.

Megtudhattuk azt is, hogy olyan hülyék vagyunk, hogy simán bevesszük, 320 milliárd forintos lyuk van a büdzsében az eltérő növekedési pálya és a gyengébb árfolyam miatt. Pedig valójában ebben benne van az is, hogy helyrehozzuk azt, amit a hiperintelligens képviselőink költségvetési módosítások címén műveltek. Sok sok milliárdos pénzszórás. Megtudhattuk azt is, hogy a következő évnek (aminek az elején várható az európai adósságválság újabb hulláma, pár leminősítés és egyéb nyalánkságok) neki lehet vágni tartalékok nélkül is. Semmi baj, majd azokra a mocskos spekulánsokra fogjuk.

De tényleg, hagyjuk is ezt az elszabadult hajóágyút. Végül is mit vártunk? Ha a mi helyzetünkben valaki keménytökű gyereket játszik, brüsszeli diktátumokról álmodik, összeveszik a bankokkal, a hitelezőinkkel, a jegybankkal, és kb. mindenkibe beleköt, akinek a lépései nem illeszkednek szorosan valami sértettségből fakadó, hagymázas álomhoz, az mire számít? Mert ennek bizony az a vége, hogy lassan mindenki megérti: ez az ország nem társasjátékot szeretne játszani, hanem verekedni akar. Ja, hát azt is lehet, vonják meg a vállukat a nagyok, és már lehet is nyüszíteni a sarokban, hogy jaj, a mocskos tőkekimenekítő bankok, jaj, a szemét EU, jaj, a gonosz hitelminősítő, na meg a spekulánsok. És az a vicc ebben, hogy a többiek nem is ezt akarták játszani. Mi akartuk.

Őszintén: tényleg elhiszi még valaki, hogy az a helyzet, ahogy 2010 közepén álltunk (persze, 7%-os hiány, bruhaha) és az az "abszolút optimális" gazdaságpolitika, amit azóta csinálunk, elkerülhetetlenül csődveszélyhez kellett, hogy vezessen? Hogy az európai adósságválság miatt mi egyáltalán nem állhatnánk ennél jobban? Hogy törvényszerű  volt, hogy mára már Magyarországot fintorogva emlegessék befektetői fórumokon, konferenciákon, brüsszeli folyosókon, washingtoni irodákban?

Persze, ha majd jön az IMF, akkor mindenki megnyugszik, lesz pénz megint, a befektetők megnyugodhatnak, a forint erősödhet, az államadósság kamatai eshetnek, és lehet csinálni tovább ezt a sok baromságot. Én csak egyvalamit kérek az IMF-től. Legyen kurva kemény velünk. Nem a hitelezők miatt, azoknak tökmindegy, mi a megegyezés tárgya, csak legyen pénz. Miattunk. Mert az lehet, hogy az IMF-diktátum nem hoz optimális gazdaságpolitikát, de hogy annál jobb eredményre vezetne, mint amit ez a halom frusztrált idióta művel, az biztos.

Vagy esetleg hagyjon minket bedőlni a francba. És amikor majd mindenki számára kiderül, hogy a szociktól a Jobbikig nincs itt egyetlen kormányképes erő sem, akkor el lehet gondolkozni, hová akarunk tartozni.

55 komment · 1 trackback

Címkék: válság gazdasagpolitika portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr833467710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rablóbanda kormányoz 2011.12.16. 13:49:58

Mások vagyonát erőszakkal elvenni rablás. Akkor is, ha nem furkósbottal, hanem törvénymódosítással teszik....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.12.16. 07:51:03

Ha hagynak bedőlni, az leginkább a Jobbiknak fog kedvezni (mondhatják, hogy ők előre megmondták, a gazdasági felfordulás általában a radikális pártoknak kedvez, stb.), és ezt a szívességet pedig nem hiszem, hogy megtennék nekik.

berajlany 2011.12.16. 08:08:55

Én egyre inkább azt gondolom, hogy tudatos cél az államcsőd. Azzal le lehet nullázni az államadássóágot, és akkor lám, mi megtettük, amit megígértünk! Hogy milyen áron? Ki nem szarja le, mi (kormány) jól megszedtük magunkat, a többiek meg oldják meg!
És miből áll átállni a jobbikhoz, ha ez a hatalmon maradás ára? Semmiből.

berajlany 2011.12.16. 08:09:44

Hú, bocsi, most látom: államadósságot

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2011.12.16. 08:43:24

@berajlany: én annyira nem vágom ezt a témát, de biztos, hogy az államcsőd "lenullázza" az adósságot?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.16. 08:46:56

Ne legyen igazam, de szerintem az IMF január közepei tárgyalás-megkezdése előtt le fogják nyúlni a devizatartalékot, abból lenullázzák az államadósságot, majd azt hiszik, hogy az IMF pénzből visszatölthetik a tartalékot.

A tegnapi (heti) ámokfutás után minden paranoia valóságosabbá vált :/

berajlany 2011.12.16. 08:53:37

Az államcsőd azt jelenti, hogy a hitelezők lemondhatnak a követeléseikről, mert az állam nem tud fizetni.

Mindenki lemondhat róla. A dolgozók (közalkalmazottak / köztisztviselők), nyugdíjasok csakúgy, mint a befektetők, akik finanszírozzák az országot. De a többiek sem ússzák meg, mivel a pénzünk onnantól semmit sem ér, még wc papírnak is túl érdes lesz.

Nem tudom elképzelni, hogy mindez a valóságban hogyan zajlik. De nyilván nem véletlen, hogy muszáj volt megmenteni Görögországot. Csakhogy Magyarország nem tagja az euroövezetnek. Minket nem muszáj megmenteni.

berajlany 2011.12.16. 08:55:49

@Kőmíves Kelemen: Szerintem is cél, hogy lenyúlják a devizatartalékot, de az nem fedezi az államadósságot.

berajlany 2011.12.16. 08:57:43

@Szántó Gábor: Bocs, ez ma nem az én napom. Válaszoltam neked az előbb, csak elfelejtettem belinkelni a kommentedet.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.12.16. 09:18:47

Orbánék egyértelműen felvilágosítottak, hogy nincs biztonságban itthon a pénzem. Szóval keresek egy osztrák bankot.

Kalapból nyúl 2011.12.16. 09:19:35

A 20 100 Mrd körüli államadósság állományra biztos nem elég a jelenlegi devizatartalék

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.16. 09:20:22

@spontan: De a Jobbik gazdaságpolitikája nagyjából úgy szól, hogy azt kell csinálni, mint a Fidesz, csak sokkal keményebben. Nem lenne annyi esze az ellenfeleiknek, hogy ezt kihasználják?
(Mondjuk... az is igaz...)

Borenbukk 2011.12.16. 09:36:26

@mistinguett: Hiaba van(amugy szerintem nincs) akarmennyi esze az ellenfeleknek, ha a valasztok dontenek. A valaszto vilagkepe ugyanis egy kisgyereke: Ami ebben a pillanatban jo, az a jo. Mindig masok a hibasak. A tudasan tatongo lyukakat pedig fantaziakepekkel nepesiti be.

berajlany 2011.12.16. 09:55:06

@lebowski71: Vigyázz az osztrák bankokkal. Hova tudod vinni? Erste, Rafi, Unicredit.... Menj messzebb. Ha min borulunk, az osztrákok lesznek a következők.

lbalazs 2011.12.16. 10:02:26

@berajlany: gondolhatnal pl Angol bankokra, amik nem is euroovezeti tagok, de hop, azok kozul is tobb rajta van a legkockazatosabb bankok listajan.

berajlany 2011.12.16. 10:10:36

@lbalazs: Anglia nagyonis közel van.

Egyáltalán nem bankokra gondolok, ha a megtakarításom megmentésén töröm a fejem. És semmi olyanon, ami számlán van csak. Fizikailag legyen kézzelfogható, kicsi, hogy el lehessen rejteni egy megfelelő kabátzsebben.

Valaki egyszer paranoiával vádolt.

Rive 2011.12.16. 10:12:26

Az IMF jönni fog, körülnéz, tárgyal, aztán fejcsóválva hazmegy: Orbán fél év alatt felzabálja a valutatartalékot, aztán csőd.

macitalp 2011.12.16. 10:28:31

Adó, TB és nyugdíjjárulékfizető állampolgárként tiltakozom az ellen, hogy az általam befizetett pénzt nem oktatásra, egészségügyre, utakra költi ez a barom focista, hanem olyanoknak ad belőle egyenként többszázezer sőt milliós juttatást, akik felelőtlenek voltak, képtelenek számolni és most arra hivatkoznak, hogy a gonosz bankok megvezették őket. Mi is volt a focista jelmondata 10 évvel ezelőtt?
"Merjünk nagyot álmodni!" Hát ők aztán mertek!
Ezennel követelem, hogy a nem törlesztő forinthiteleseknek is azonnal engedjenek el 25%-ot, nekem pedig mivel annyira hülye voltam hogy sem forintban sem devizában nem adósodtam el, mostantól a mentőcsomagok lejártáig 0,8-as szorzóval számolják az összes közüzemi (villany, gáz, víz, csatorna) számlámat, az áruházakban pedig minden fizetéskor igénylem a 10%-os állami támogatást!
Jelige: A kommunizmus nem tünt el, csak átalakult.

alfacharlybravo 2011.12.16. 10:40:50

Fijúg, mér nem ugattatok a az örült 100 napos program idején, amikor Megyesi szétszórta a gazdálkodásra szánt félrerakott pénzt? A Koreai és Francia autó gyártókat derék vezetőink elküldték Szlovákiába mondván most a saját gazdagodással vannak elfoglalva nincs idejük az ország ügyeivel törődni, ebben az időszakban minden rendben volt szerintetek? Az államadósság 52%röl 72% ra nőt akkor ment a szöveg, hogy az állam háztartás köszöni szépen jól van, meg a pannon Puma. Szlovákiában a GDP növekedés 14 % volt nálunk, meg csak fogyasztás tartotta életben. A Bajnai féle költségvetés az persze tökéleste volt. Azon röhögtek az ATV bölcsei, hogy jól megszívattuk a Fideszt csak akkor kezdtek el ájvékolni amikor azok kitaláltak egy két dolgot ami legalább egy évvel eltolta a csődöt. Büszkén dicsekedtek, hogy a kormány ellenes propaganda menyi milliárd veszteséget okoz az országnak. Persze, ha valaki csak itt lakik és élősködik annak nem lényeges, hogy milyen kárt okoz, csak a demokrácia meg sajtószabadság meg egyéb humbug a lényeg. Evertstein megmondta a demokráciára csak addig van szükség amíg hatalomra nem kerülünk, utána már nincs szükség rá hiszen mi vagyunk a garancia mindenre. Lásd Gyurcsány szemkilövöldöző mumusai.

2011.12.16. 10:43:14

ó lesz még itt padláslesöprés :)

baloo112 2011.12.16. 10:45:29

@alfacharlybravo: mostmeg nagyon jo. lesz pl fociakademia. es nem lesz nyugdij.

trilla 2011.12.16. 10:46:30

Azért azt ne gondoljátok, hogy a devizahiteleseket tényleg mentik. Nekem is az van sajnos, és még mindig nem tudom egyik "mentő" ötletet sem igénybe venni. Úgy van kitalálva, hogy azért ne legyen mindenkinek jó. Mondjuk azt hozzáteszem, én nem várom mindenképpen az állam segítségét, a hitelem az én tartozásom, de legalább a magán(!)nyugdíjamat tartalmazó zsebemből húznák ki a kezüket!

Cartman (ex Cartman) 2011.12.16. 10:50:53

@alfacharlybravo:
Jesszusom!

Ezt a sületlenséget hogy bírtad ideböfögni? Gondolom, izzott közben az összes kis agysejted!? Úgy értem, mind a kettő...

gombosg 2011.12.16. 10:53:15

@macitalp: Az emberek (választók) még mindig megvehetők.
Amíg "demokrácia" van, addig a nép dönt, amíg a nép dönt, addig a rövid távú érdekek fognak számítani. Sajnos.

Édesanyám tanár. Bár a médiában nem volt visszhangja, kb. 20%-kal csökkent a fizetése a pluszjuttatások megnyirbálása miatt. Államcsőd esetén meg egyáltalán nem fog fizetést kapni.

Ha államcsőd lesz, nemcsak a hitelezők futhatnak a pénzük után, hanem az összes állami alkalmazott, továbbá az államnak dolgozó vállalkozások is.
Önmagában még nem jelent az államcsőd inflációt, ám nyilván az ezt követő leminősítések révén a valutánk rettentően meggyengül, ami mindenképpen áremelkedéshez vezet. (Illetve, ha az állam ekkor elkezd pénzt nyomtatni.)

Szóval a kormány szerintem nem nagyon fogja tudni összeszedni magát, és csak a szerencsén (EU növekedési adatok stb.) meg az IMF kompetenciáin múlik, mi lesz. Csőd esetén le kell mondaniuk (mert a külső és belső bizalom nem jön vissza), ha nem lesz, akkor is mind nagyobb eséllyel bukják 2014-et.

macitalp 2011.12.16. 10:55:08

@alfacharlybravo:
Próbálom követni amit összehordtál de nem megy.
Szerinted amit a focista csinál az attól jó, mert a szocik is szarok voltak?
A Fidesz fanok körében nagyon népszerű ez a fajta érvelés (majdnem gondolkodást írtam, de erről persze szó sincs).
Megpróbálom egy egyszerű példán elmagyarázni Neked, hogy ez miért logikátlan.
Tegyük fel, hogy építkezel és amikor vízvezetékszerelőtől átveszed a munkát, azt látod, hogy semmi sem jó. A csap csöpög, a lefolyó eldugulva, stb.
Amikor ezt szóváteszed, a mester azt válaszolja "Mit ugrál maga, hisz a villany is zárlatos!"
Na? Vagy nézzek valami könnyebbet?

Starlark 2011.12.16. 10:56:05

Nem baj, a gyerekek legalább focizhatnak...

gombosg 2011.12.16. 10:57:27

@trilla: Ez az egész megmentés el lett cseszve. Szerintem inkompetencia.

Akárcsak az egykulcsos adó. Az egész túl populista. Kijöttek a KSH adatok, láss csodát: a felső 15-20% járt csak jól vele (persze a KSH adatok nem tartalmazzák a zsebbe, feketén menő béreket, ezt ne feledjük!). Mennyibe került volna egyszerűen úgy átalakítani a sávos adózást, hogy az államnak ugyanannyiba kerüljön, de mindenki egy picit jobban járjon?

Most abba futott bele a kormány, hogy egyszerűen már nem lehet még többféle, még nagyobb adót kitalálni, és már csak az egykulcsos adó maradt, amit meg visszacsinálni politikai csőd volna.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.16. 10:57:40

@macitalp:

Ede '88-ban öngyilkos akart lenni, tiltakozásul a kommunizmus ellen. Nem sikerült neki, kómába esett.
2011-ben ébredt. Mit érzehte?

faluujsag.blog.hu/2011/12/16/falusi_kronikak_a_magyar_beteg

Cartman (ex Cartman) 2011.12.16. 11:02:34

@macitalp:
Szerintem foglald neki mondókába. Javaslom, hogy a motiváció végett legyen benne télapó, zölderdő és kismókus is. Ja, és ne legyen több két sornál! Annyit talán még képes befogadni...

SvenH. (törölt) 2011.12.16. 11:23:32

@alfacharlybravo: Orban megszavazta a 100 napos osztogatast?
akkor kivonult ahogy tette 2006tol kezdve?

a nagy devizasok szemben erzett vilagfajdalmat miert is nem adta at 2008ban a FideSSes pogimestereknek hogy jobb lenne ha nem vennek fel a devizahitelt a foter leviakolorozasara es a szokokutak megcsinalasara?

ÁlKormi 2011.12.16. 11:26:46

Üzenhettek már utánam,
Kézsmárk hegye, Majtény síkja,
Határ-szélen botot vágok,
Vérem többé sohse issza
Veszett népem veszett földje:
Sohse nézek többet vissza.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.16. 11:31:20

@Borenbukk: Ugyan... a magyar népesség hány százaléka nem szeretné, ha Magyarország mondjuk Ausztria szintjén lenne? És most, hogy szinte mindenki a bőrén tapasztalja, hogy ha a "saját eszünkre" hagyatkozunk, az nagyon hirtelen vissza tud ütni, hogy a "majd mi jobban tudjuk" az hová vezet már rövid távon is, szóval most ne lenne keletje egy "csináljuk csak szépen úgy, mint a németek, akkor olyan nagy baj nem lehet"-dumának? Ezt ne értené meg a melós vagy az őstermelő? Ezt értenék a leginkább.

nahát-nahát 2011.12.16. 11:50:06

Úgy várjátok az IMF-et, mint az egyszeri párttitkár '56 novemberében az orosz tankokat.

SvenH. (törölt) 2011.12.16. 12:00:45

@nahát-nahát: Orban is varja!!! o az aki rankhivja az ájemefet

talicskás munkásember 2011.12.16. 12:02:05

Osztom macitalp véleményét. Nincs hitelem, de a immár nyugdíjam sincs. Aki előrelátó vagy legalább óvatos volt az elmúlt 20 évben, az most szív. Aki szegény bírt maradni az elmúlt 20 évben, az most szív. Aki meggazdagodott, sőt még hitelekből is rendesen betárazott, kaszálhat. Ez jobb, mint a 100 napos program, csak még kontraszelektív is. "Korunk hőse, a vállalkozó" - értsd ezalatt a simlis adócsaló kisvállalkozóból bankárrá, politikussá vagy vállalatcsoportok tulajdonosává váló réteget, akiknek most van anyagi lehetőségük háttérből vezérelni (lobbizni) egy új, számukra még jobb alkot...tákolmányt.

alib 2011.12.16. 12:03:48

@alfacharlybravo: "csak a demokrácia meg sajtószabadság meg egyéb humbug a lényeg"
LOL
csak a levegő az étel meg az egyéb humbug a lényeg
az rendben van, hogy nektek való orbán, csak az a baj, hogy mi normálisak is megkapjuk

Rive 2011.12.16. 12:11:56

@Rive: b@szki. Úgy három hónappal járnak a várt időzités előtt: index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/16/osszebalheztunk_az_imf-fel/

Az adott környezetben ez május magasságában csődöt jelent.

Exemplary 2011.12.16. 12:44:07

Aki teheti meneküljön ebből az országból!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

s 2011.12.16. 12:47:14

Szerintem valamikor 2012 folyamán kezd majd elterjedni az a felismerés, hogy a közvilágításon - ami kétségkívül nagyon fontos feladat - a lámpavas még mi minden egyébre is használható remekül.

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2011.12.16. 12:51:19

Hadd próbáljam értelmezni ezt a liberálbolsevik oldalon is szélsőségesnek számító epeömlést. A szerző nem szereti a Fideszt, nincsen ínyére a nemzeti kormány a nemzetközi fináncoligarchia rovására a magyar gazdaságot, a magyar középosztályt erősítő politikája, de tudja, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség által vezetett kormány a magyar választók elsöprő többségének a támogatását tudhatja maga mögött most is, és akármikor kétharmaddal nyerne egy újabb választást.

Szerzőnk ezt a helyzetet neveltetése, szocializációja, lelki beállítottsága okán (ahogy Kertész elvtárs mondaná: genetikusan) képtelen elviselni, így azért könyörög, hogy jöjjön végre valaki, és gyarmatosítson minket.

efhábé 2011.12.16. 13:23:45

@troll ellenpólus: Nemzetközi fináncoligarchia, magyar gazdaság erősítése. Jaja, vas és acél országa leszünk...
Mondjad szépen, komprádor burzsoázia. Miért, miért kell 2011-ben azt hallgatni csökkent képességű párttitkár-ivadékok szájából, amit annakidején a fényes cucilizmusban a foxi-maxin tanítottak? miért?

Az ugye, cseppet sem zavar, hogy a "nemzetközi fináncoligarichia" fizeti a számlát? Tudod, hiába zseni a séf, hiába tud olyan ököruszálylevest főzni, amitől összefut a nyál a szádban, ha a vendég, aki fizet, bélszínt rendel. Főzheti a séf a levest hektószámra, de csak addig, amíg csődbe nem megy az étterem, mert nem hajlandó odafigyelni arra, hogy a fizető vendég mit rendel.

mojoking77 2011.12.16. 13:41:49

@troll ellenpólus: Egyszer mar kerdeztem szerintem toled is, akkor elfelejtettel valaszolni...
Mennyi penzt kapsz atlagosan egy kommentert? Eleg nagysagrendileg... Kell valami ceget is csinalnod, hozza, vagy mehet masodallasban is? Most pont raerek, leszek en is szivesen bertollnok fereg.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.12.16. 13:43:13

@troll ellenpólus: "a magyar választók elsöprő többségének a támogatását tudhatja maga mögött most is"
:)
Újságot olvastál mostanában?

villanysanyi 2011.12.16. 14:34:34

Az egy okos gondolat, hogy az IMF jöjjön, és ő diktálja a feltételeket. Mert ha úgy látja a kedves blogger, hogy jelen kormányunk mindent tesz, csak a magyar állampolgárok érdekeiért nem, akkor gondoljon kicsit bele abba, hogy milyen attitűddel állna hozzá egy olyan szervezet, aminek egyetlen célja a profitszerzés és még csak áttételesen sem fűződik semmi érdeke az itteni szociális helyzet javulásához...

Rive 2011.12.16. 15:20:36

@villanysanyi: az IMF az legalább annyit tud, hogy az aranytojást tojó tyúkot nem levágni, hanem etetni kell.

villanysanyi 2011.12.16. 16:30:39

@Rive: Ebben a metafórában mi az aranytojást tojó tyúk?

Exemplary 2011.12.16. 16:37:41

@villanysanyi:
Még is mit gondolsz szellemi gyopár a pénz (segítek, az aranytojás) honnan kerül állambácsi zsebébe? Jaaaaaaa, hogy az adófizető állampolgártól???

Na látod az ilyen sötét gyökerek miatt tartunk itt mint te is vagy barátocskám... Na huzzá szépen művelődni és amíg nem lesz legalább 80-as IQ-d meg ne lássalak még egyszer!

Dr. No 2011.12.16. 18:35:13

@berajlany: "Nem tudom elképzelni, hogy mindez a valóságban hogyan zajlik."
Oroszország 1998
Argentína 1999-2002
Izland 2008

Teljes összeomlás (gazdasági és társadalmi együtt): Albánia 1997

villanysanyi 2011.12.16. 18:55:50

@Exemplary: Igen, az állambácsihoz az adófizetőktől kerül a pénz. Na de nem azért, hogy az megegye, meg államnéninek új fülbevalót vegyen, hanem azért, hogy azt megfelelően újraossza a pógároknak. Namost az IMF meg nem így működik. Az egy gazdálkodó szervezet, és mint ilyen profitorientált, tehát ő bizony ezen az üzleten nyerni akar tehát pont leszarja, hogy a pógárról hanyadik bőrt kell lehúzni.
Persze ezek voltak a naív megközelítések, a valóság ennél némileg szomorúbb... De most majd próbálj meg egy kicsit még indulatosabban írni, hátha sokkal jobban megijedek tőle, és tényleg nem merek majd többé visszajönni ide....

delvideki 2011.12.16. 21:48:12

@villanysanyi:
tudjuk, hogy visszajössz. Ezért fizetnek...

villanysanyi 2011.12.17. 00:47:30

@delvideki: igen, mert aki más véleményen van az fizetett bérkommentelő :D ne nevettesd már ki magad...

vomit 2011.12.17. 17:06:30

@Exemplary: az orszag minden fillert kamatra kolcsonoz. nem az adofizetes, sporolas, vagy a szorgos munka hozza letre.
vimeo.com/32232367

villanysanyi 2011.12.18. 13:43:51

@delvideki: Így van, és már igazolva is van a teóriád... :D
süti beállítások módosítása