HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.02.10. 11:49 Dr. Justice

Orbán direkt elkérte a pofont?

Azurák Csaba egyenesen beleütötte a magas labdákat Orbán Viktor arcába. De miért vállal be Orbán Viktor egy huszonötperces beszélgetést, ha egyetlen lehetősége, hogy fájdalmasan látványos módon kerülje az érdemi válaszokat? Főként miközben világosan látszik, társadalmi víziókról szóló nagy okosságokban király, de gazdasági témákban egyszerűen képtelen elfogadható módon nyilatkozni. (Az eddigi tapasztalatok szerint persze más se, egyik oldalon sem, aki tudott, repült.) Túl rizikós az ilyen, és senkinek nem tűnne fel, ha elkerülné ezeket a felkéréseket.

Adó? … valamennyi lesz

Így indul az interjú, Orbán a negyedik percben már blamálja magát.

A.Cs.: Azt tudom, hogy adócsökkentést szeretne a Fidesz...
O.V.: Adót csökkenteni és az adókat nagymértékben egyszerűsíteni.
A.Cs.: Mennyivel?
O.V.: Nagyon. Amennyire csak lehet.
A.Cs.: Az mit jelent? Most mit lát, hány százalékos adócsökkentésnek van realitása?
O.V.: Nézze, most azt kell eldönteni, hogy az ember komolyan akar-e beszélni az ország állapotáról, komolyan akar-e beszélni az emberekkel, vagy folytatni akarja azt a politikát, ami a mai magyar kormányt is a tönk szélére sodorta, vagyis hogy összevissza ígérget, számokat, dátumokat mond megalapozatlanul.

Adócsökkentést „nagyon”, amennyire csak lehet" (sic!). Ez az ostobaság lenne a mesteri hárító válasz? Rendben, hogy nem mond százalékot, tényleg nem is biztos, hogy lehet, de ez aztán a komoly, felelősségteljes beszéd benyomását kelti. Mit lépne mondjuk Orbán Viktor, ha arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül ez a használt autó (mármint képzeljük el, hogy ilyen helyzetbe kerül, nyilván nem), azt mondaná az eladó, hogy „nem sokba”, és hosszas faggatózás után is csak oda jutna, hogy „megéri”?

Jegybank? … nem tudom

A beszélgetés csúcsa a jegybank kérdésénél jött el.

A.Cs.: Azt is mondta, hogy meg kell újítani ezeket az intézményeket. [a jegybankot és a felügyeletet]
O.V.: … Abban bízom, hogy ezt ők is belátják.
A.Cs.: Ennyi?
O.V.:

Vajon mit hitt Orbán Viktor? Hogy a gazdasági szereplők számára egyetlen értelmezhető pénteki kijelentésére majd nem harap rá senki? Ezért nem talált ki normálisan kinéző választ? Reméljük, hogy az egy másodperces szünet és az apró sóhaj a válasz előtt inkább amiatt volt, hogy Orbán sejti, ez olyan téma, amiben egy rossz hanglejtéssel kimondott szó romba tudja dönteni például a forint árfolyamát (és amikor Szíjjártó Péter belemakogja az éterbe, hogy ők megmondták, 6 százaléknak kell lennie az alapkamatnak, a Fidesz csak viccel.).

Amit végül mondott, azt viszont felfoghatjuk így is: „Abban bízom, hogy Simor András belátja, nincs szüksége arra, hogy kiteregessük minden szennyesét, és inkább a mandátumának lejárta előtt szabad utat ad nekünk, habár jogi lehetőség nincs az eltávolítására.” Ez persze nem a jelzett intézmények - a felügyeletet is alaposan szétzúzták már most - reformja, hanem helycsere. Meglátjuk, hogyan értékeli ezt a piac, mert akárhogy vesszük, ebben a kérdésben ez a legfontosabb.

Nyugdíj? … fogalmam sincs

Kaptunk azért határozott választ is gazdasági kérdésben: nem kell nyugdíjkorhatár-emelés, nem is lesz, slussz-passz. Ezen azért bőven lehet vitatkozni, de legalább valami. Aztán odakerül mellé a hülyeség is, miszerint lehetett volna olyan nyugdíjrendszert építeni, ahol egy nagy, félretett pénzalap jövedelméből fizetik a nyugdíjat, csak hát a kommunisták elcseszték, ugyebár, ezért nem lehet létrehozni a felosztó-kiróvó rendszertől eltérő, új modellt.

Persze, hogy nem, nem is felosztó-kirovó rendszer megszüntetéséről szól a vita, felelsleges is volt ezt a képtelenséget elhinteni. Csak úgy szemléltetésképpen: nagyságrendileg most olyan 50 ezermilliárd forintra lenne szükség egy ilyen alapban (igen, 50,000,000,000,000 Ft, lélegeztetőgépre nem számolom át), hogy a hozamokból fizessünk nyugdíjat. De az is lehet, hogy picivel kevesebb is elég lenne.

Furcsa volt ez az interjú. Gazdasági koncepciók terén meggyőzőnek még annyira sem meggyőző, mint a pénteki, tökéletesen kiszámított, de semmitmondó beszéd. Kétségeim vannak afelől, hogy a Fidesznek jót tesz, ha Orbán Viktor egy maréknyi hülye meggyőzéséért cserében odaáll a pofonfa alá, és teljes erőből megrázza, sorban kapva a kérdéseket, amelyekre nem tud válaszolni. Vagy azért, mert nem ért hozzá, vagy azért, mert nem teheti meg. Az eredmény szempontjából mindegy, így is, úgy is hebegés-habogás lett belőle.

Szerencsére disznóvágás témában nincs megkötve Orbán Viktor keze.

251 komment

Címkék: gazdaság fidesz orbán viktor gazdasagpolitika portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr881745174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.02.10. 15:47:58

@xenuka: sztem ezt a „zs-vonalat” ne keverjük bele. mondjuk azt, hogy neomarxista lakájréteg. : )

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.02.10. 15:48:21

@xenuka: most kell bevenned, amit felírt a doktorbácsi!

márvesztes 2010.02.10. 15:49:15

@BISMARCK:
Nehogymár az legyen a cél, hogy a funkcionális analfabéták is céget alapítsanak.
Taki néni mér nem alkalmazott? tán csak nem adóelkerülés végett?
Azt javaslom Viktor után szabadon, hogy szállj le erről a lóról mert megdöglött.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 15:49:41

@zrobasé: "ha szerinted nem az, akkor nosza, alapits céget, és magad is megtapasztalod..."

kösz, van kettő és másik kettő (adó)ügyeit is én intézem.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 15:49:52

@RAMBO: xenukát visszadugtuk a muszájdzsekibe a puhaszobában.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 15:50:44

@Bölcs Ész: "a Heti Hetes (konkrétan a Verebes és a Farkasházy) megmondta a népnek, hogy kit kötelező utálni a nép jelentős része meg ezt benyalta. azt már viszont a 2 díszpinty nem mondta és bizonyította hogy miért is, az idióták meg azóta csak konkrét magyarázat nélkül szajkózzák az Orbánfóbiájukat."

ez egy faszság.

2010.02.10. 15:52:04

@márvesztes: „Taki néni mér nem alkalmazott? tán csak nem adóelkerülés végett?”

csak nem azért inkább mert kurva magasak az adók és a járulékok?!?!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 15:52:31

@Bölcs Ész: "miért, mit kellett volna mondani és milyen sűrűn?"

leginkább semmit. de sípolni, kerepelni, autókat gyújtogatni, molotov-koktélozni, stb. meg aztán abszolút nem kellett volna.

ati27 2010.02.10. 15:52:43

@BISMARCK:
És ne feledjük a 98-as Távolkeleti válságot sem.. Akkor is éppen visszaesőben volt a konjuktura. De! "jó gazdasági környezetet örökölt, meg hátteret" No akkor a szocik mit csináltak a 2002-2006(2008) ig tartó ahogy nevezik "aranykor"-ban? Csak nem elherdálták az előnyt? És egy jó periódusban miért gyengült le a magyar gazdaság! Persze ezt nem töled hanem a ballib postoloktól kérdezem.. De gondolom te is feltetted volna ezeket a kérdéseket. Számomra a kormányzás színvonalát jelöli a miniszterelnök keresési bohózat. Kb a kormányzás is kimerült hasonló szinten.

II.Briandrew 2010.02.10. 15:52:46

@idelle:

annyira szerelmes vagy ebbe a rendszerbe, hogy téged itt hagyunk és mi meg kipróbálunk valami mást, ok?

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.10. 15:53:51

@Bölcs Ész:

Úgy tűnik nem sok választásod maradt, mint ahogy senki másnak sem, aki hasonlóan érez.
És ha az eredmények alapján pontozunk, és nem érzelemből, akkor egyértelmű, hova kerül az x.
Még sok csontot lerágnak még áprilisig, de úgy érzem ez a lényegen nem fog változtatni.
Oda kellene már eljutni pártszimpátiától függetlenül, hogy egy választásnál azokat honoráljuk, akik valamit le is tettek az asztalra, nem csak elvettek onnan.
Mert hogy ezt asztalt mindig mi terítjük meg, nem a pökhendi szarkupac politikusok.

isadora 2010.02.10. 15:55:16

@ati27: "És ne feledjük a 98-as Távolkeleti válságot sem"

Az orosz válság volt. Ha neked ez Távolkelet:)

II.Briandrew 2010.02.10. 15:55:19

@idelle:

autókat gyújtogatni és molotovkoktélozni a köztörvényes bűnözők szoktak....de sípolni, kerepelni, tüntetni a hülyeség ellen vagy épp valami mellett miért ne lehetne?

csodálkozom, hogy ilyen lehengerlő észjárással még működik a két céged!

BISMARCK 2010.02.10. 15:57:09

@márvesztes:

Értem, egy szabó ne alakíthasson saját céget. Hol húzzuk meg a határt? Egy pék vagy cukrász vagy egy marós?

zrobasé 2010.02.10. 15:57:16

@idelle:
franko...és szerinted nem bonyolult...lelked rajta...nekem az...persze, tudom, az hibám, meg sikeres se vagyok, meg etc...tehát ez igy jó, ahogy van...még véletlenül se kellene egyszerűsiteni...gondolom, más országokban se egyszerűbb...mi lenne, ha máshol az lenne...hagyjuk, a saját bőrömön tapasztalom, ugyhogy erről nem tudsz meggyőzni...

isadora 2010.02.10. 15:57:50

@isadora: a '98-as orosz válság nem világválság volt, mint a mostani, sem mélységében, sem időtartamában nem összevethető.

BISMARCK 2010.02.10. 15:58:07

@ati27:

Feltettem vna, de köszönöm a segítséget :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 16:00:43

@II.Briandrew: "az elmúlt időszakban szépen lenullázták ezt az országot"

majdnem. leginkább két okból: az egyik,hogy a lehető legtöbb pénzt nyúlták le a kasszából. nem menti őket, hogy ebben vastagon benne volt a Fidesz is, mert a szoclibé volt a több (egészen mostanáig).
plusz ostoba osztogatás, 20%-os áfa, stb.

másrészt van egy csomó strukturális maradványa a szocialista korszaknak, amiket el kellett volna bontani, na, ezt basztak megcsinálni.
és ha nagy nehezen rászánták magukat, és balfaszukl, de elindultak egy irányba, rögtön jött a jó öreg populista ellenzék, hogy ezt nem lehet (vizitdíj népszavazás, pl.).

amivel VÉLETLENÜL SEM akarom azt mondani, hogy a szoclib töketlenkedése és bénázása a Fidesz hibája, csak azt, hogy ezeket a tényeket sem illene figyelmen kívül hagyni.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 16:01:41

@ÁkiBáki: "Oda kellene már eljutni pártszimpátiától függetlenül, hogy egy választásnál azokat honoráljuk, akik valamit le is tettek az asztalra"

igazad van. én ezért nem megyek el.

pokesz70 2010.02.10. 16:02:43

@II.Briandrew:

Ok, akkor segítek. Medgyessy 100 napos programjára ment el a sok pénz, sokkal több, mint amennyi befojt. Amivel nyílván lehet és kell is vitatkozni, csak akkor azt is kéne mondani, hogy 1) a fidesz is megszavazta, 2) vitatkozzon vele az összes tanár, eü dolgozó és nyugdíjas és stb., akik ennek a haszonélvezői voltak. Meg az autópályák építésére, amikkel szintén kell és lehet vitatkozni (főleg a módjára), de ezt tedd meg azokkal a térségekben lakókkal, akik emiatt tudtak munkát szerezni maguknak.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ezek helyes dolgok voltak -- nem voltak azok, mert nem volt rá fedezet. De a hiány nem csak úgy keletkezett, hanem abból emberek milliói részesültek így vagy úgy. És fedezet arra sincs, amiket most Orbán vízionál.

ati27 2010.02.10. 16:03:30

@idelle:

Nem akarok mesélni.. Svédbe vagyok.. Mennyivel egyszerübb az ügyintézés.. Pedig EU. Az ideszakadt magyarokkal, elég sokan az utóbbi 4-5 évben jöttek ki, könnyesre röhögjük magunkat az otthon ügyintézésen. Van aki Itteni vállakozást csinál. Kapcsolatban van az otthonival.. Hát had ne mondjam.. De ha szerinted minden rendben otthon, és mindennek az EU az oka..

pokesz70 2010.02.10. 16:05:10

úristen mit írtam áááá
természetesen "befolyt"
ég az arcom, bocsánat

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.10. 16:05:33

@idelle:

Lassan lehetne alapítani egy "nem voksolók pártját".

Lehet választást nyernének:-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 16:06:16

@II.Briandrew: "mégis annyira véded őket, mintha te lennél az ügyvédjük."

ha ilyen ügyvédek lennének a világon, akkor mindenkit elítélnének, és többet kapna, mint eredetileg tervezték... ;-)

"mégis mi a szartól félsz ennyire?"

fél a rossznyavalya, főként, mert demokrata vagyok. de nem olyan szoftosan, nem olyan látszatdemokrata, mint Orbánék.

pokesz70 2010.02.10. 16:07:28

a nemvoksolók a jobbikot erősítik
kéretik újragondolni :)

ati27 2010.02.10. 16:07:42

@isadora:
Mond valamit a távolkeleti "kistigrisek"? De ha már lusta vagy használni a gugli barátot:

"Mintegy másfél-két év óta drámainak tetsző eseményekre került sor a világgazdaságban: az elmúlt két-három évtized legsikeresebb gazdaságfejlődési, modernizációs példáit nyújtó délkelet-ázsiai országok - elsősorban Thaiföld, Malajzia, Indonézia és Dél-Korea - hirtelen válságos helyzetbe kerültek. Túl a pénzügyi közvetítőrendszer voltaképpen ismert, de korábban nyilvánvalóan lebecsült problémáin - az átláthatóság hiányán, a keresztfinanszírozás gyakoriságán, a rossz hitelek rejtve tartásának elterjedtségén stb. - ezúttal a reálszférában is tetemes, 5-6 százalékos visszaesés következett be. A délkelet-ázsiai válság elhúzódik: noha az erőteljes leértékelés akár az exportpozíciók javulásához is vezethetne, 1997 után 1998 is a visszaesés éve lett a régióban. A helyzetet súlyosbítja, hogy az övezet gazdasági erőközpontjában, Japánban a II. világháború óta példátlan a dekonjunktúra: négy egymást követő negyedévben is a GDP csökkenését regisztrálták, aminek következtében az 1997. évi stagnálás után az 1998-as pénzügyi évben 2,5 százalékos visszaesés és 1999-ben is alig 0,5 százalékos növekedés várható. A felkelő nap országa így egyáltalán nem képes növekedési impulzusokat közvetíteni a délkelet-ázsiai térség gazdaságainak, amelyek az elmúlt három évtized alatt a világgazdaság legdinamikusabban növekvő országcsoportját alkották."

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 16:08:08

@Bölcs Ész: "csak nem azért inkább mert kurva magasak az adók és a járulékok?!?!"

de, valószínűleg. amit majd a Fidesz csökkenteni fog. és most jön a barbatrükk: és az így befolyó TÖBBLETbevételből fogják finanszírozni mindazt a sok szépet és jót, amit megígértek. :-)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.02.10. 16:09:41

@ati27: "De ha szerinted minden rendben otthon, és mindennek az EU az oka.."

szerinted komilfó Svédországot és a magyar Nyugat-Balkánt összehasonlítani?

szóval nem, csak vicceltél.

mindjárt gondoltam.

II.Briandrew 2010.02.10. 16:11:06

na én lépek, mert a szoclibeket védők annyira "meggyőzőek", hogy a végén még megint a fideszre fogok szavazni, pedig továbbra is haragszom rájuk!

sziasztok!

pokesz70 2010.02.10. 16:12:51

Védje őket a rosseb, én csak próbálok objektíven és tényszerűen gondolkodni. Ha jól emlékszem, az egész topic arról szólt, hogy Orbán pont ugyanazt játssza most el, mint amiért Ti annyira gyűlölitek Gyurcsányt. Ha ez Téged arra ösztönöz, hogy a fideszre szavazz, hát hadd szóljon.

2010.02.10. 16:14:05

@idelle: vmi mást mindenképpen ki kell próbálni, mint ami eddig volt... persze semmit se tudni biztosra, de az a 8 év szar nem kell.

isadora 2010.02.10. 16:15:11

@ati27: Jaj ne viccelj már! Csak a '98-as orosz válság érintett bennünket!

pokesz70 2010.02.10. 16:17:04

@Bölcs Ész:

Miért nem veszed észre, hogy ugyanaz zajlik, mint 2006-ban, csak narancssárgában? Egy különbség lehet: ha a fidesz tényleg megkapja a 2/3-ot, megcsinálhatja azokat a reformokat, amik 20 éve hiányoznak. De azok ugyanúgy fájni fognak, mint ha Gyurcsány csinálta volna meg 2006-ban (csak most szarabb a világgazdasági környezet).

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 16:21:56

@idelle: Egyrészt nomen est omen, és ez a blognevekre fokozottan igaz.
Érdekelne kedves idelle:
Az MSZP jelenleg még szabadlábon levő (most épp Societas a neve) ifjúsági szervezete minden egyes hozzászólásod után fizet neked, vagy átalánydíjat kapsz?
:)

<a href="http://galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=699:magyar-hirlap-blikk-internetkommandot-hozott-letre-a-societas&catid=38:ahirek&Itemid=108">Societas troll akció!</a>

II.Briandrew 2010.02.10. 16:22:01

@pokesz70:

elsősorban nem rád értettem. és szeretem én is a kiegyensúlyozott és objektív látásmódot. orbán nem ugyanazt játssza, mint gyurcsány, orbán ellenzékben van 8 éve, gyurcsány miniszterelnökként csinálta, amit. és azért, mert orbán nem beszél konkrétumokról még jó is, hiszen a kampányban mindenki cirkuszt meg kenyeret vár és pont ez az, amire nincs szükség, majd bizonyít, legalábbis remélem, ha meg nem, akkor megbukik, de előre eltemetni nagy felelőtlenség lenne!

na tényleg lépek!

helló!

Fittipaldi 2010.02.10. 16:24:53

Orbán V. az idézett negyedik perc után egy-két bővített mondatban szerintem jól kifejtette, hogy miért nem mond konkrét számokat például az adókról: mert azt, hogy a költségvetés számai mögött pontosan milyen tartalom van, azt csak a kormánypártiak tudják.

Láttuk, hogy az mszp-szdsz 2006-os választások előtt is elhazudta az államháztartásra vonatkozó adatokat, most miért gondolhatnánk, hogy nem hazudnak?

A Fidesznek legalább vannak fontos hosszútávú társadalmi céljai amikkel egyet is értek, és el is várom, hogy a konkrét lépéseket ezeknek rendeljék alá.
Ők legalább nem csak össze-vissza hazudoznak adócsökkentésről, mint a kóka jani (isten nyugosztalja) akinek volt pofája "adócsökkentés kormányá"-ról pofázni, miközben folyamatosan adót emeltek.

tónibácsi 2010.02.10. 16:38:47

Fura, hogy magukat racionálisan gondolkodó embereknek tartó individumok (lásd még Tótawé), nem tudnak racionálisan gondolkodni, ha politikusról van szó. Kedves blogíró! Viktornak nem téged kell meggyőzni, hanem pontosan azt a "maréknyi hülyét", akik rendszerint eldöntik a választásokat.

Kelemen Csaba 2010.02.10. 16:41:00

Itt ez a Bajnai... Nem lehetne rádumálni, egy egész ciklusra?
A riportalany sajnos számomra olyan, mint az érés befejezte előtt lehullott alma.

Walter Melone (törölt) 2010.02.10. 16:42:32

A legrosszabb amit egy politikus válaszolhat a jövőre vonatkozó terveit firtató kérdésre az a nem_tudom.

Ebből most hallhattunk néhányat.
Hajrá Magyarország hajrá OV!

:-)

sulcus (törölt) 2010.02.10. 16:46:11

Oriási az égés,mi lesz ebből 4 évig?
(azon kívül,hogy megbüntetjük,felelőségre vonjuk,elintézzük,kinyírjuk)
Ez kell a MOGURNAK,ettől megnyugszik és tele lesz a hasa meg a pénztárcája?!

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 16:50:32

@tónibácsi: csak azért, mert a hülyék meggyőzését szolgálja a parasztvakítás, attól az még parasztvakítás, és ha valami szerintem egyszerűen nem áll össze értelmes egésszé, mint ahogyan ez az interjú egyáltalán nem állt össze, akkor leírom. Legfeljebb vitatkoznak vele, de a feltétlen szervilis elfogadás és a rögeszmés elutasítás között is lesz valami. Vagy nem, ki tudja.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 16:54:34

@tónibácsi: TótaWé lehet, hogy magát racionálisan gondolkodó embereknek tartó individumnak képzeli, de nem az. :)

Kalmár 2010.02.10. 16:59:55

@sulcus: Nem tudom ki lehet mogur, de te maradhatsz a sikeres szoclib életben.
Megérdemelnéd.

vizesnyolcas 2010.02.10. 17:03:31

@Bölcs Ész: A lehetséges legadekvátabb értelmezését adtad ballib reformoknak. :)))

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 17:07:11

@Dr. Justice: A legnagyobb parasztvakítás amit ez a számokat és statisztikákat mormoló közgazdász-szekta csinál itt már két évtizede.
Az m1 ma reggel műsorában Sepessy-t nyúzta ugyanezzel a poszt-aczéli mantrával az egyik újságíró: "Barna bácsi nem beszél nyelveket, nem ért a gazdasághoz" ... stb.
Sepessy nem tudott jól visszavágni. Mert lássuk csak:
Milyen nyelveken beszélt Horn Gyula? Csak oroszul. Igazán jó alap volt egy Nato-ba és EU-ba tartó országnál. :)
Milyen nyelveken beszél Veress Jani? Még talán ma is készül az angol nyelvvizsgájára.
A beképzelt Gyurcsány Frenki szánalmas angolságán, meg jót nevetett az angolszász világ! :) Central Government, mi? Meg Central Services. :)
Közgazdász "tudósainkról" meg annyit, hogy 8 év alatt éltanulóból a csőd szélén bukdácsoló országgá tették Magyarországot gazdaságilag.
A gazdaság nagydoktora, Surányi az ostoba aranytranzakciójával akkora kárt okozott az MNB-nek, hogy csak úgy porzott. Ha a Wall Streeten szerepelt volna hasonló mutatvánnyal, ma legfeljebb takarítóként kapna ott munkát.

Ennyit a számokról és statisztikákról, mint a politikai érvelés hathatós eszközeiről.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 17:19:36

@MOPO3OB: "feltétlen szervilis elfogadás és a rögeszmés elutasítás" Válasszd ki a Rád vonatkozót. Horn? Gyurcsány? Veres? Surányi? Melyik posztot olvasod? Hogy jönnek ezek ide? Te most végül is mihez szóltál hozzá? Szerinted a közgazdászokat ők testesítik meg? Ha valaki konkrétumokon szeretne gondolkodni a gazdasággal kapcsolatban, az ő velük kerül egy kalapba? Szerinted csak ők vannak ma közgazdászként Magyarországon?

sulcus (törölt) 2010.02.10. 17:24:31

@Kalmár: Akkor nézz utána te nagyonsötét bolsevik.

sulcus (törölt) 2010.02.10. 17:30:00

Különben Viktornak nem kell gondolkoznia,ott vannak a legjobb tanácsadoi:Szürös,Pintér,Csintalan(a feddhetetlen),Pozsgai,stb...elvtársai az MSZMP-ből.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 17:33:43

@Dr. Justice: Köszi, nem kérek a menüdből! :)

Horn, Gyurcsányi, Veres és Surányi politikusok illetve egy politikába tévedt bankár, akik elvárásaidnak megfelelően imádnak számokkal és statisztikákkal érvelni egy politikai beszédben/interjúban/vitában. Olyan frázisokat pufogtatnak, mint: "Visszaadjuk az elvett 52 milliárdot a nyugdíjasoknak" :) 52 milliárd Forint, ezek komoly érvek ám! :) A gyakorlatban egyszeri 19000 Ft-ot jelentett.
Az ilyen "ÉRVEK" lehet, hogy neked hiányoztak Orbán válaszaiból, nekem és a masszív többségnek egyáltalán nem hiányoztak.

Egyébként többen megjegyezték már korábban: Milyen számokat akarsz hallani Orbántól egy olyan országban, ahol minden hivatalos statisztikát rendszeresen és bevallottan meghamisítanak a szocialista kormányok????

sulcus (törölt) 2010.02.10. 17:43:14

@MOPO3OB: Ki is mondta,hogy az orvosok,egészségügyisek fizetését 4szeresére emeli,ha kormányra kerül??

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 17:45:27

@Dr. Justice: Köszi, de nem kérek a menüdből!
Horn, Gyurcsányi, Veres és Surányi politikusok, illetve egy politika világába tévedt bankár.
Úgy jönnek ezek ide, hogy te hiányoltad a SZÁMOKAT és STATISZTIKÁKAT Orbán válaszaiból.
Milyen számokkal alátámasztott politikai érvelést akarsz? Ilyet: "Visszaadjuk az elvett 52 milliárdot a nyugdíjasoknak". 52 milliárd Forint, ez bizony nagyon komoly! :)
Kár, hogy a valóságban csak egyszeri 19000 Ft-ot jelentett a nyugdíjasoknak.
A blogodban egyfolytában ezt kérted számon: "Rendben, hogy nem mond százalékot, tényleg nem is biztos, hogy lehet, de ez aztán a komoly, felelősségteljes beszéd benyomását kel" És ez csak egy példa volt.

De ez a imaginárius-statisztikákkal érvelő tipikus szocialista 'érvelési stílus' már nem izgatja a ország masszív többségét.

Többen írták korábban. Milyen számokat mondhatna Orbán abban az országban, ahol rendszeresen és bevallottan meghamisítják az gazdasági statisztikákat a szocialista kormányok??

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 17:48:45

@sulcus: Ne felejtsd el felvenni a pénzedet az ijfú szociktól!
A Societas a mai reménytelen helyzetben már minden támogató, vagy trollkodó hozzászólásért fizet a megmaradt maréknyi szoci rajongónak. LOL!

dolgozó 2010.02.10. 17:59:07

Üdv!

1-2 dolgot muszáj írnom

1. Amennyiben azért nem hallunk konkrét terveket és számokat, mert Orbán nem ismeri a valós adatokat, akkor ugyan mire alapozza a kijelentéseit, hogy adót fog csökkenteni. Mire alapoz egyáltalán bármilyen kijelentést? Vagy talán a hallgatás valódi oka, hogy pontosan tudja, mit és hogyan fog csinálni, csak azt is tudja, hogy azzal nem lehetne választást nyerni? Mint az már korábban is kiderült (a borozgatós beszélgetés során), Orbán is egészen hasonló dolgokat tervez, mint amit az eddigi csürhe művelt. Az egyetlen lényegi változás az lesz, hogy eddig a bal oldali felső tízezer nyúlta le a pénzünket, most meg majd a jobboldali felső tízezer fogja.

2. Bárki komolyan azt hiszi, hogy a magyar ember olyan, hogy "ha majd kevesebb lesz az adó, akkor majd befizetem"?? Persze, biztos van, ahol ez működik, de nem Mo-n, a magyar nép ehez túl leleményes.

3. Azt kijelenteni, hogy Orbánék alatt nekünk hú de nagyon jó volt és milyen erős volt a gazdaságunk... hát finoman szólva is baromság. Miután a FIDESZ átvette a hatalmat, nem egész fél évre rá volt az eddig legnagyobb tőzsdekrach Mo-n.
Nem beszélve arról, hogy úgy nem nehéz demagóg adományozó politikát folytatni, hogy úgy vették át a hatalmat, hogy úgy ahogy fel volt töltve az államkassza. És miből is?? Igen, a FIDESZ által annyit fikázott Bokros csomag által.

És amiket szeretünk elfelejteni:

APEH kommandó
Bánya botrány
Tokaj kereskedőház botrány

És miért is hívták őket "Orbán-Torgyán koffer kormány"-nak??

NightLord 2010.02.10. 18:01:51

@isadora: És a 2001-2003 -as nyugat-európai / amerika dekonjunktúra? Az vajon érintett minket?
Legnagyobb exportpiacunkon, Németországban 2001-ben 1%-os, 2002-ben 0%-os, 2003-ban -0,2%-os volt a gazdasági "növekedés"

Ebben az időszakban egyébként a magyar gazdaság növekedése minden évben 4 százalékponttal haladta haladta meg a német gazdaság növekedését, most meg nagyobb a visszaesésünk, mint a németeké..

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 18:04:18

@sulcus: Milyen igazság? Az, hogy lassan Ausztriába kell menni fizetős betegként, mert itthon az ápolónők után eltűnnek az orvosok is a kórházakból? Na az fog csak igazán sokba kerülni mindenkinek!
Az egészségügy nélkülözhetetlen szolgáltatás, a béremelés ma már elkerülhetetlen. Ha elmennek az orvosok az sokkal többe fog fájni mindenkinek.
A 4x mértékű emelés egyébként csak a szegfűs agyacskád szüleménye. :)

II.Briandrew 2010.02.10. 18:08:44

@dolgozó:

az ilyen és hasonló beszólások erősítik meg bennem, hogy ennek a csűrhének mennie kell! a fidesz közel sem szent, de ami az elmúlt 8 év során történt, az túlmegy minden határon!

és ne haragudj, de olyanokkal érvelni, hogy úgysem fizeti be a kevesebb adót sem a magyar,ez a csúcs! ilyen alapon akkor ne csökkenjen, hanem nagyobb legyen az adó és akkor majd lehet hivatkozni, hogy miért nem fizetem be és max az állam reménykedik abban, hogy aki befizeti, majd fedezi a többiét is...

a sokat emlegetett "orbán-bányák" konkrétan egy szaros, lepukkant kőbányát jelentenek, ami nem az orbáné, hanem az apjáé már 20 éve.

de nyugodtan sorolhatunk botrányokat, szerintem többet tudunk a szoclib számlára írni annak ellenére, hogy a fidesz is megéri a pénzét!

Jaguar 2010.02.10. 18:15:36

"Szerény véleményem szerint" OV egy paszuly. Az Azurák interjúra nem is vesztegetnék szót.

De..... A disznóvágásos film alatt Hiperkarma meg RHCP szól!!! Az mennyivel jobb, mint az ELP-re hivatkozni.

No mindegy, mert még ez sem tud Fidesz szavazóvá tenni. De azért grat a film készítéjőnek. Engem megérintett. Ha nem taszítana OV, azt mondanám tetszett.

Amúgy Viki nincs egy kicsit beszív(v?)a a cocás filmben? Szerintem igen. Kicsit részeg, főleg a végén: ... " kell bele a csípős paprika... (elharapott bazmeg)"

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 18:16:55

@dolgozó: 2002-ben a Fidesz 300 milliárd Ft tartalékkal adta át a kormányt az MSZP-nek. Elég lett volna Demszky 4-es Metrójára, ha nem szórják el a 100 napos propagandaprogramra már az elején:)
2002-ben mintaország voltunk a térségben. Ma csődország vagyunk.

A fejlett nyugat összes országában adócsökkentő programokat indítottak az ottani kormányok, hogy minél előbb kijussanak a világgazdasági válság hatásai alól.

A többi szoci-mantra szövegedre (magyar ember úgyis adót csal; a Fidesz is lopni fog, stb.) nem érdemes reagálni. Akármennyiszer ismételgetitek a többi szoci hazugsággal együtt, attól úgysem lesz igaz. :) Ráadásul ma már, raktatok kívül senki nem hisz nektek.

zeeNer 2010.02.10. 18:21:03

Sztem abszolut benézte a postíró Orbán válaszait. Minden pontosan ott volt a helyén ahogy akarta, akarták.
Az is faszság, hogy nem lehet semmit tudni a fidesz programjáról. Persze hogy nem fognak egy nyomtatott változatban leírni mindent amit az Mszp akar, hogy aztán azon verjük magunkat az milyen rosz lesz. Mindennek vannak vesztesei. De arra kell figyelni hogyan akarnak úgy törvénykezni hogy a nyertesek az aktívak legyenek, nem az inaktívak. A kkv-k nem a multik. A fiatalok akik dolgoznak érezzék a bőrükön a munka értékének javulását, nem a nyugdíjakat turbozzák. A családosok akik nemzetet teremtenek, nem a szolózók és melegek akik társadalmat bomlasztanak. Tovább is van mondjam még?

NightLord 2010.02.10. 18:22:34

@dolgozó:
pfff.
A tőzsdekrach az orosz fizetési válság miatt volt, ami miatt az orosz piacnak nagymértékben kitett Richter részvények rövid időre a mélybe zuhantak, ehhez orbánéknak rohadtul semmi köze nem volt. A reálgazdaság egyébként mind abban az évben, mind a következőben gyönyörűen muzsikált, a GDP mindkjét évben 4,5%-al bővül.

Az meg mi az istent jelent, hogy fel volt töltve az államkassza az 1998-as hatalomváltáskor? Mivel volt feltöltve? szilvalekvárral?
Szerinted miért volt 1998-ban 8,6% a költségvetés hiánya? Csak nem azért, mert választási év révén Hornék kiköltekeztek?

egyittlakó (törölt) 2010.02.10. 18:23:25

@II.Briandrew: "olyanokkal érvelni, hogy úgysem fizeti be a kevesebb adót sem a magyar,ez a csúcs! "

Nem fogja. Mindig lesz 386 bandita, aki olyan törvényeket hoz (kiskapukkal), hogy lehessen lopni, csalni és rabolni. Eddig is így volt és ebben a magyar nép is benne volt könyökig: még a 80-as évek idején megtanulta, hogy az államot ott kell meglopni, ahol lehet (ez haveri körökben nagy dicsőség volt, ma is az). Az a szemlélet, hogy aki munkából akar megélni, az hülye. Megérdemli a nép, hogy ott szopassák, ahol csak lehet, mert megérdemli.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 18:23:48

@MOPO3OB: Az adórendszer egy olyan sztori, ami szinte kizárólag számokból áll. Ez a jellege neki. Ha azt mondom, hogy csökkentem az adót, azt elvileg jó lenne valamilyen közelítéssel jellemezni, például: "ahogy látjuk, tere van ennek vagy annak az adókulcsnak az 2-3/5-10/10-15 százalékpontos mérséklésére, ez durván 50-100 mrd forint bevételcsökkenést eredményezne a költségvetésben, de ilyen meg olyan kedvező hatásokkal számolunk közép távon, ezért a fellépő hiány 10-20 mrd forintra mérséklődne, amit ilyen meg olyan forrásokból könnyedén pótolhatunk, miközben a versenyképességünk így meg úgy javul." És ehhez hozzá lehet tenni a bullshitet a költségvetés állapotáról, meg hogy nem biztos, és csak sötétben tapogatóznak a valóságot illetően, satöbbi, satöbbi.

Ez persze túlságosan ideális lenne, nem várok ilyesmit (ezt le is írtam a posztban), de azt viszont igen, hogy az ország jövőbeli és egykori miniszterelnökének a szájából ne hangozzék el, hogy "nagyon csökkentenénk az adót". Mert ez így komolytalan. Azt is vedd észre, hogy egy pillanatra nem kritizáltam az adórendszer egyszerűsítésére tett ígéretet, mert ez egy, nem mellékesen helyes alapokon nyugvó,
kvalitatív állítás.

Meg kellene próbálnod elfogadni viszont, hogy a gazdaságról alapvetően számokban lehet beszélni, anélkül csak mese az egész. És ennek semmi köze akármilyen korábbi hamisításokhoz, a gazdaságnak akkor is voltak valós számai, csak nem azokat közölték a politikusok. Nem a közgazdászok.

egyittlakó (törölt) 2010.02.10. 18:33:32

@MOPO3OB: "2002-ben mintaország voltunk a térségben. Ma csődország vagyunk."

Köszönd meg ezt Orbán vezérnek is, aki megszavaztatta a narancsfejű képviselőkkel a szocik 100 lépés programját. Itt kezdődött a baj, ezért hiteltelen minden, amit ezután a narancspárt tesz és mond, különösen annak igen bölcs vezére, a leendő Pannon Géniusz, a Nagy Magyar Próféta, a nemzet atyja hőn szeretet Viktor polgártárs. Ezt a Duna vize sem mossa le soha a "jobboldalról", akárcsak a két vesztes világháborút, az elcsatolt kétharmad országot vagy a vágóhídra küldött magyar katonákat (hogy a kivégeztetett zsidókat ne is mondjam).
Soha nem gondoltam, hogy ilyen szégyenletes múltú ország állampolgárai nem tanulnak a történelemből, hanem elbutulnak.

II.Briandrew 2010.02.10. 18:38:01

@Dr. Justice:

orbán eddig mindig konkrétumokról beszélt, vagy ha épp nem ő, akkor valaki a fideszből. persze nem állítom, hogy nem beszélnek félre ők is, mint minden(!) politikus.
az, hogy kampányidőszakban nem dobálózik számokkal, nagyon is bölcs előrelátás. hiszen ha most mondd valamit és az átadás-átvételnél kiderül, hogy ennek nincs meg a fedezete, mert a költségvetés számai nem iagazak, akkor majd magyarázkodhat, hogy miért nem váltja be az ígéretét...így is bőven találnak rajta elég fogást.
beszéljünk a számokról és hasonlítsuk össze az orbán-kormány számait az elmúlt 8 évvel, mindannyian jól tudjuk, hogy nem az elmúlt 8 év győzne. amit pedig a folyamatos orbánozást illeti, sokszor elmondtam már:
mi ő?isten?varázsló? vagy mégis mi a lószar van, hogy így hadakozik mindenki ellene? 98 és 2002 között annyi szörnyűség történt akár gazdaságilag, akár más téren, hogy menekülni kéne fejvesztve vagy mi? magyarázd már el nekem, hogy miért is ilyen szörnyű ez a figura? vagy inkább úgy kérdezem, hogy miért szörnyebb az elmúlt 8 évnél? van ettől rosszabb szerinted?

Lemmiwinks 2010.02.10. 18:46:14

Hát te nagyon el vagy tévedve. A kampány nem konkrét számokról szól, hanem prioritásokról.
Orbán addig akarja csökkenteni az adókat, amig lehet. MSZP addig növelni a nyugdijakat és az adókat, amig lehet.
Ez volt a választás már 2006ban is, akinek volt esze, megértette, akinek meg nem, az meg most itt játssza a függetlent, meg hőbörög, hogy "mindugyanaz".

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 18:56:35

@Dr. Justice: Ismered ezt a viccet?
"-Mennyi?
-30!
-Mi 30?
-Mi mennyi?"

Sajnos ez mai magyar gazdaság viszonyait is jellemzi. Milyen számokat mondhat egy felelős politikus egy olyan országban, ahol az előző választások előtt maga Veres János mondta egy hangfelvételen a saját szájával, hogy egyetlen példány létezett csak a valós államháztartási adatokból és azt Gyurcsány is csak mutatóban látta??
Számokat csak más számok ismeretében lehet mondani.
Te milyen mértékben, mennyivel módosítanád az adókulcsokat?
Mondhatod természetesen, hogy nem indulsz a választáson és nincsenek gazdasági tanácsadóid sem. De valójában te is én is ugyanúgy semmit sem tudunk a Magyar gazdaság valódi számadatairól, mint a Fidesz.
Annak nincs értelme, hogy olyan számokkal álljon elő Orbán, mint: '2% és 22% közötti adócsökkentésre lehet számítani ha kormányra kerülünk.' :)
Az MSZMP uralma alatt volt szokás 30 évre előre terveket készíteni számokkal. Az akkor azért volt teljesen értelmetlen önámítás, mert semmit sem lehetett tudni a 30 év múlva várható gazdasági körülményekről, minden szám ami akkor rendelkezésre állt a hosszú távú tervezéshez, hasonló elméleti valóságtól teljesen elrugaszkodott számításokon alapult. Egymásra épültek az alap nélküli gazdasági prognózisok és tervek.
Ma a Fidesz, mi állampolgárok és mindenki az MSZP legbelsőbb körei kivételével, pont annyit tudunk a Magyar gazdaság 2010-es számairól, mint a kádári gazdasági kutatóintézetek 1980-ban. Azaz semmit.
A téves számokon alapuló együtt bukdácsoló gazdasági tanulmányok pont úgy 'működnek' mint egykor a KGST.
Erre is van egy vicc:
"Egyiptomi tudósok kiásnak egy piramisban, egy külvilágtól elzárt kamrából egy élő Fáraót a tevéjével.
Gyorsan kerítenek egy ó-egyiptomi tolmácsot, mert csak úgy beszél a fáraó.
-Kérdezze meg a Fáraót, hogyan tudott életben maradni 3000 évig? -mondják a régészek a tolmácsnak. A tolmács meg is kérdezi.
Erre a Fáraó azt válaszolja ó-egyiptomiul:
-Nem volt más választásom a tevém szarját kellett ennem. A tevém pedig az én szaromat ette.
-Mit mondott? - kérdezik a régészek türelmetlenül.
Erre a tolmács:
-Azt mondta a Fáraó, hogy ők már 3000 éve felfedezték a KGST-t."

Pont ilyen lenne ha irreális gazdasági adatok alapján számokat mondana Orbán. Egy felelős politikus nem tesz ilyet.

tengier 2010.02.10. 18:59:21

@egyittlakó: bezzeg a baloldal. Kádár 56 után több embert végeztetett ki mint haynau.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.10. 19:00:19

Tetszett mikor rögtön az elején a konkrétumok kerültek szóba. Szerintem a Viktor az általánosságban és a konkétan szavakat picit keveri :)

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 19:02:04

@Lemmiwinks: Helyesen: A kampány nem konkrét számokról szól *Magyarországon*. Azért, mert egyszerűen a poltikai "elit" szocializációjában nincs benne, nem jelenti, hogy így normális. A korábbi választásokkal és ciklusokkal meg nem véletlenül nem foglalkozom, előre kell tekinteni, és a jövő tükrében értékelni az állításokat.

@II.Briandrew: egy szóval nem állítottam egyszer sem, hogy szörny, vagy menekülni kellene tőle. Sőt, még arról sem írtam, hogy örülök vagy nem örülök annak, hogy ő jön, mert ennek semmi köze ahhoz, hogy kritizálható-e vagy sem.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 19:12:57

@egyittlakó: Ha nem szavazta volna meg akkor a Fidesz akkor is ugyanott lennénk. A 100 napos programhoz nem kellett 2/3 többség. Az MSZP/SZDSZ egyszerű többségével simán megszavazta volna. De jó eszköz lett volna a szocik kezében egy kis Fidesz elleni hecckampányra az önkormányzati választások előtt.
Felelőssé tenni egy ellenzéki pártot, a többségi MSZP/SZDSZ kormány hibás programja miatt... na ez aztán LOL! :) Igen elvakult szoci fannak kell lenni egy ilyen nyakatekert gondolatmenethez.

Személy szerint jobb híján fogok a Fidesz-re szavazni. A mai kormányt alkotó MSZP és a mára szétesett SZDSZ egy bűnszervezet. Még ők vannak hatalmon, de már fél lábbal börtönben vannak a politikusaik. Most nem lehet Fidesz befolyással vádolni a magyar igazságszolgáltatást. :)

A Jobbik programja egyébként egyáltalán nem szélsőséges, érdekes módon maguk sem gyakran hivatkoznak rá. Természetesen ostobaság nyilas eszmékkel vádolni őket, de nem bízom bennük. Új párt új arcok. Előbb bizonyítsanak legalább egy nagyobb várost vezetve, mielőtt egy ország vezetését bíznám rájuk a szavazatommal. Egyébként a velük kampányoló Magyar Gárdával sem szimpatizálok. A szocik alatt elszabadult bűnözés egy valós probléma, de nem a Gárda a helyes válasz erre. A Jobbik szólamaiban valójában nem nyilasokhoz hasonlít, hanem a szomszédos Szerbia Milosevicsi eszméit látom bennük. Ott pedig bebizonyosodott, hogy a szabadcsapatos/ultranemzeti irányvonal éppen úgy tévedés, mint az magyar maffiózós/ultraliberalizmus.
Az LMP szimpatikus, de nem látom reális esélyét annak, hogy bejutnak a parlamentbe. És rájuk is áll: előbb bizonyítsanak önkormányzatokban.
Az Ibolyka-féle MDF szintén bűnözők vezetése alatt áll. Csak a mentelmi jog miatt nem áll még Ibolya és Herényi a bíróság előtt. Bűnözők vezette pártra nem szavazok.

Számomra a Fidesz a legkisebb rossz, ami az erkölcsileg mára teljesen lenullázódott MSZP/ex-SZDSZ kormányzás után, már kifejezetten JÓ választásnak tűnik.

Dr.Gehaeuse 2010.02.10. 19:19:00

Dr.Justice egy ordas csúsztatást helyezett ballisztikus pályára imígyen:
"Mit lépne mondjuk Orbán Viktor, ha arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül ez a használt autó (mármint képzeljük el, hogy ilyen helyzetbe kerül, nyilván nem), azt mondaná az eladó, hogy „nem sokba”, és hosszas faggatózás után is csak oda jutna, hogy „megéri”?"

Ez egy orbitálisan parasztvakító hasonlat.
Szerintem helyesen így hangozna:

Képzeljünk el egy leharcolt verdát amit begurítanak a használtautó kereskedés udvarára, majd az egyik szaklap (hirdető újság) ügynöke azonnal nekiszegezi a kérdést a telep tulajdonosának (nem értékbecslő, nem szerelő, nem üzletkötő - csak egy buta Főnök) mennyit lehet lealkudni a verda 1450000 Ft-os árából.
Majd miután a Tulaj azt mondja: F..om tudja: jó sokat.
Erre egy fültanu (Dr.Justice) még a tulaj leégéséről hadovál a kocsmapultnál aznap este.

Hát kérdezem én:
- Felnyitotta már a telep szerelőmestere a motorháztetőt?
- megnézte már valaki a szervízkönyvét meg a (visszatekert) kilóméterszámlálót?
- rátették e már a festékvastagság mérőt a kasztni egy pontjára is?

Ez a jó hasonlat kérm tisztelettel a mai szitura.

Egyébként pedig:
Ha hülye kérdést teszel fel, ne csodálkozz ha a válasz irónikusan lakónikus és hülyeség lesz...

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 19:23:58

@Dr.Gehaeuse: egy korábbi kommentben leírtam, hogy talán félreérthető lett a hasonlatom, de tisztázzuk: az autó ebben az esetben nem az ország. Az autó a szavazatod. Erre mond egy ajánlatot Orbán Viktor, a Fidesz, és minden politikai párt. "Csökkentjük az adódat"="Adok pénzt az autódért", te visszakérdezel, hogy "Mennyit?", és itt várnád a konkrét ajánlatot. Mint minden hasonlat, ez is durván egyszerűsít (és tényleg érdemes lett volna úgy írni, hogy OV próbálja eladni a használt autóját egy kereskedőnek pl.). Így gondolkozz erről.

NightLord 2010.02.10. 19:26:35

@Dr. Justice: Lemmiwinksnek teljesen igaza van. Gondolom nem tegnap költöztél Magyarországra, hanem 15 évvel ezelőtt évvel ezelőtt is itt éltél - ez esetben ismerned, és értened kéne azt, hogy az mszp és fidesz eltérő társadalmi csoportokat képvisel, ami karakteresen végigkövethető volt mindkettő kormányzati cselekvésében.
Tudnod kéne azt is, hogy a kampány mindig az "el nem kötelezett" szavazók meggyőzéséről szól, akiknek a tájékozottságáról kb. mindent elárul az, hogy nem tudják saját magukat besorolni a főbb politikai erők által képvisel társadalmi csoportok valamelyikébe. Ezeket az embereket hazudozással, nagyotmondással, lózungokkal, az ellenfél lejáratásával stb. lehet megnyerni (hiszen szakpolitikai kérdésekhez éppúgy hülyék), ezért választási kampányban értelmes vitát várni teljesen fölösleges.

Tudnod kéne azt is, hogy ellentétben a kampánnyal, a választási győzelem után a pártok elengedik ingadozó választóik kezét, kormányzati cselekvésüket elsősorban már csak a saját társadalmi bázisuk érdekeinek érvényesítésének szentelik, hiszen a következő választásokon való jó szereplésnek az a minimális feltétele, hogy a kormányzó párt saját elkötelezett bázisát ne veszítse el. Az ellenzék által képviselt, illetve ay ellenzék irányában elkötelezett csoportokra úgysem számíthat majda választások során, akármit is tesz, az "ingadozókkal" pedig ráér a kampányban foglalkozni, azok két választás között jellemzően azt sem tudják, hogy mi folyik az országban.

isadora 2010.02.10. 19:29:59

@NightLord: ha elolvasod, mit kifogásoltam, akkor láthatod, hogy az évszám volt:1998-ban a magyar gazdaságot az orosz válság - semmi a mostanihoz képest - érintette meg, nem pedig a távol-keleti. A későbbi évekről nem volt szó.

Dr.Gehaeuse 2010.02.10. 19:31:57

@Dr. Justice:
Az én szavazatomat nem konkrét számadatokért adom oda, hanem egy érzésért: Vennék e tőle egyáltalán bármit is nemhogy használt autót?

A szavazatom nem alku kérdése. Igenis van amit nem pénzben mérünk:
A hazánk legalábbis ilyen.

MOPO3OB · http://tinyurl.com/fakeb0ok 2010.02.10. 19:43:31

@Dr. Justice: Az autós példádnál maradva:
Bemész a Narancs autókereskedéshez, szokásos európai jól karbantartott autószalon épület. Megkérdezed mennyi adnak az autódért. Erre ezt válaszolják:
Nem tudjuk, meg kell nézetnünk a szerelőinkkel. Hagyja itt egy napra és utána tudunk árajánlatot tenni.

Majd átfurikázol a város gettónegyedébe, hogy lást a konkurenciát is. Ott egy kavicsos szögesdrótkerítéssel körbevett Piros Szegfű autókereskedést találod. Az iroda egy konténer, a kapuban két megtermett cigány suhogós melegítőben jól látható tetkókkal. Egyikükben felismered azt, aki egy hete feltörte az autódat és ellopta a rádiódat és halálosan megfenyegetett, amikor éjjel köpenyben kirohantál a házadból az autóriasztó hangjára.

A szomszédban a Szabad Madaras autótelep. Annyira laza, hogy sem kerítés, sem emberek nincsenek a telepen, csak pár autóroncs és egy veszettül ugató kutya.

Ezután meglátogatod a két kerülettel arrébb levő Zöld Tulipános Autókereskedést. Picike de legalább karbantartott autószalon épület. Megkérdezed a Bajuszos üzletkötő(?) tulajdonos(?) öltönyös embert mennyit ad az autódért. Ő kerek perec kijelenti:
"Úgyis tudom, hogy visszapörgette a km-számlálót! Azt is látom a maga szemeiben, hogy legalább kétszer összetörte a verdát, és megpróbálta jól eltüntetni a nyomokat. Benéz a végül az autóba: Ráadásul az autórádióval is át akar vágni!! Látom, hogy kicseréltette egy gagyira. Az eredetit biztosan eladta jó pénzért. Itt kérem nincs ingyenes pénzosztogatás a magához hasonló csaló pofáknak. Itt csak a számok beszélnek. Adok önnek érte 25000 Ft-ot. Nos? Áll az üzlet?

Ezek után te melyik kereskedőnek adnád el az autódat?

Dr.Gehaeuse 2010.02.10. 19:58:06

@MOPO3OB:
Nem adom el kereskedőnek. Közvetlenül vevőnek adom, olyannak a ki reális árat fizet és nem fog utólag reklamálni.

nem nemsiker_s 2010.02.10. 20:07:08

Szerintem OV helyesen járt el.
Miért nyilatkozna olyan dologról, amire nincs rálátása, mert a szocik meg a szdszesek (tőlük idézek): "trükkök százai"-val kozmetikázzák az államháztartás állapotát.
Olyan eszeveszett hülyeségbe nyílván nem fog belemenni, mint amit a fleto csinált, hogy 2006-ban tudatosan félrevezette a választókat, hogy aztán persze belesüljön.

A szoclib érdekszférának egyszerűen nincs fogása a jobboldalon, ezért most azzal heccelnek, hogy
"Zorbán monnya meg a programgyát, mer biztos nincs is neki programgya".
Na, hát ez igazán szánalmas vergődés a szoclibek részéről.
Szerintem Orbán ezt a szitut higgadtan kezelte.

Dr.Gehaeuse 2010.02.10. 20:14:19

@Dr. Justice:
Még egy gondolat a számadatokról, a jegybankról meg a "piac" reagálásairól:

A spekulánsok inkább próbáljanak tippelni!
Nehogymár a Vikike tutti tippeket adjon (túlzottan konkrét infók formájában) nekik a kisbefektetők minél hatékonyabb megkopasztásához!
Az egész pénzpiactól hányni tudnék egyébként... sommásan ez a véleményem.

Dr.Gehaeuse 2010.02.10. 20:21:00

@nemsiker_s:
Kicsit sok narancsot ettél! :)

Dr.Gehaeuse 2010.02.10. 20:32:08

@Dr. Justice:

Van még egy csuszi a nyugdíjtémában.
A nyugdíjalapnak csak a befizetett pénzek értékmegörzéséről (vásárlóerő paritás) kell gondoskodnia, hogy majd a mikor nyugdíjba vonulok a saját pénzemet apránként vissza adja nekem amíg meg nem halok. Vagyis szó sincs arról, hogy az éppen fizetendő nyugdíjakat a pénzalap aktuális hozamaiból kellene fizetni. Tehát az 50 ezer milliárd badarság. (a teljes nemzeti vagyon volt kb. 100 ezer Mrd. anno 1989) nem tudom honnan van ez az adat?

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 20:55:07

@MOPO3OB: Szépen kifejtetted a metaforát, köszi :) Nem is vitatkozom vele, nincs is miért, de továbbra is felesleges megpróbálnod meggyőzni, nem vagyok egyik párt szavazója sem. A posztom sem arról szól, hogy melyik pártot kell, jó, vagy akarom én választani. Erről soha nem fogok írni. Szerintem önmagában kell megpróbálni értékelni először az állításokat, a "többi sokkal rosszabb" alapon választás magyar betegség.

@Dr.Gehaeuse: dehogynem alku kérdése, azt a pártot választottad, amelyik neked azt az érzést adja, amit te elvársz ezektől a dolgoktól. Ez teljesen rendben van, nem kizárólag pénzben mérhető dolgokról van szó, amikor a szavazat "megvásárlásról" beszélünk. Ajánl valamit a politikus, ami neked vonzó, cserében szavazol.

Az 50 ezer milliárd meg csak durva becslés. Azt maga Orbán Viktor mondta az interjúban, hogy akár olyan rendszert is csinálhattunk volna, ami egy alap hozamaiból fizetne nyugdíjat. Ehhez ma nagyságrendileg ekkora pénz kellene, ami nyilván irreális, nem is létezik ilyen nyugdíjrendszer, nem is létezhet.

Kapaszkodj meg egyébként, a nyugdíjalap semmiféle értékmegőrzést nem végez, ami befolyik pénz, azonnal ki is fizetik az aktuális nyugdíjasoknak, neked maximum leírják egy papírra, hogy majd ha nyugdíjas leszel, akkor így meg úgy számolják majd ki, mennyi nyugdíj jár neked. Nem a Te pénzedet kapod meg a társadalombiztosítástól, hanem az akkori aktívak befizetéseit. A magánnyugdíjpénztár persze más tészta (a vásárlóerő-paritás pedig két deviza összevetésében értelmezhető)

Dr.Gehaeuse 2010.02.10. 21:13:17

@Dr. Justice:
Ne keverjük az egyéni számlás rendszert a felosztó kirovóval könyörgöm...
A magánnyugdíjpénztár annak reményében fekteti be a pénzeket, hogy hozamot realizáljon. De a nekem fizetendő nyugdíjam nem függhet a majdani befizetésektől. Más kérdés, hogy a hozam néha negatív és nem fogok annyit kapni mint amennyi akkor járna ha mindig pozitív hozam lett volna.

Dr. Justice · http://dotkom.blog.hu 2010.02.10. 21:24:22

@Dr.Gehaeuse: Magyarországon ma nincsen egyéni számlás rendszer. Ez tény, az a sokat emlegetett NDC, azaz névleges egyéni számlás rendszer lenne, de ha elolvasod ezt a korábbi posztunkat, akkor arra is rájöhetsz, hogy még az NDC-ben is attól függ, hogy összesen mennyi nyugdíjat fizettek ki, hogy éppen mennyi járulékot fizetnek be az aktívak, mert valójában nem őrzi meg a pénzt, csak elméletben úgy számol, mintha lenne egy ilyen számla - ettől "névleges" (forint.blog.hu/2010/01/26/igy_halnak_ehen_a_nyugdijasok). Mert az is egy felosztó-kiróvó nyugdíjszisztéma, mint általában állami pillérek. Tehát rögzítsük: ma nálunk (nem egyéni számlákra alapuló) felosztó-kiróvó rendszer működik a társadalombiztosításban, amit a tőkefedezeti elven működő mnyp.-k egészítenek ki. Utóbbiaknál van névre szóló számla, és a tőkefedezeti elv jelenti, hogy a szépen apránként a felhalmozott tőkét és annak hozamait fizeti ki a pénztár.

misc · http://misc.blog.hu 2010.02.10. 21:31:11

választás előtt politikus nem tud értelmesen nyilatkozni gazdasági kérdésekről, ugyanis nem tud mit kezdeni azzal a nagyon egyszerű problémával, ha megkérdezik tőle, hogy milyen kiadások csökkentésével szeretné finanszírozni a programját. A joker válasz az, hogy majd a gazdaság kifehéredése és növekedése teszi lehetővé az ígéretek megvalósítását, ennél értelmesebb választ politikai okokból nem lehet adni.

társadalmi és ideológiai kérdésekről viszont meggyőzően és hitelesen nyilatkozott.

sulcus (törölt) 2010.02.10. 22:35:56

@MOPO3OB: Látod,most a saját farkadba haraptál,toplák.Ezt az Isten(orbán)mondta 2002ben!
Aztán miniszterelnök lett és kurvára elfelejtette!
Mint a többi igéretét.
Öngól?

sulcus (törölt) 2010.02.10. 22:49:20

@MOPO3OB: Ha meguntad a "LOL!"-t, tanulj egy Magyar rövidítést is:LFS!

Mycroft011 2010.02.10. 23:54:06

Közgazdásági értelemben a bizalom és más morális értékek, mind potenciális károkozók és mint ilyen elkerülendők. Viktor elsősorban a hétköznapi embereket szólította meg évértékelő beszédével(nem a közgazdászokat) és nekik próbált egyfajta értékrendet felvázolni, melyet a kormányrakerülésekor követne a Fidesz. A konkrétumok lehet hogy megnyugtatnák a kockázatokból élőket, de gyengítenék a Fidesz pozícióját, hiszen sok elképzelésük a Leltárt követően válik majd csak kész tervvé (véleményem szerint). Most egy forgatókönyvvel előhozakodva és azt később, kényszerűségből elvetve hiteltelenné válhatnának.

Dr.Gehaeuse 2010.02.11. 08:31:33

@Dr. Justice:
OK! Egyetértünk!
A kívánatos rendszer mindenképpen valamiféle (legalább látszólagos) egyéni számlás rendszer lenne. Amikor lrgalább tisztán látható, hogy ki mennyivel szállt be a nyugdílykasszába aktív időszakában.
Nekem a nyugdíjügyben két dolog nem tetszik:
- mindig a nyugdíjasoknak ígérgrtnek a pártok a legkönnyebben
- az én befizetéseimből kapja a magas nyugdíjat jópár ezer kiérdemesült pártfunkci és volt katonatiszt (tábornokok éretségi nélkül pufajkás érdemekért) nomeg rendőr is.

Ez utóbbira csak a JOBBIK-nak van orvossága a programjában.

Lemmiwinks 2010.02.11. 10:07:33

@Dr. Justice: Helyesen:
Magyarországon SEM a konkrét számokról szól a választás.
Én pl a UK election 2000 idején Londonban éltem és kb annyira követtem az eseményeket, mint egy átlag polgár. Néha elolvastam egy két cikket, hirek, plakátok. Hát kurvára egy szó sem esett számokról.
"Tories present: Economic disaster II. Coming to workplaces near you" ilyen szinvonalú plakátokkal kampányoltak.

Avatar 2010.02.11. 10:50:12

@MOPO3OB: "Nem tudjuk, meg kell nézetnünk a szerelőinkkel. Hagyja itt egy napra és utána tudunk árajánlatot tenni."

Ez inkább így hangzik: "Itt írja alá a biankó adásvételit, hagyja itt, mi meg majd átnézzük, és utána beírunk egy nekünk tetsző összeget az eladási árhoz."
Vagy legalábbis "hagyja itt egy napra" helyett "hagyja itt négy évre, azalatt átnézzük, kicsit furikázgatunk vele, kicsit átalakítjuk, és majd 4 év múlva újra találkozunk".

Vagy te tudsz bármilyen lehetőséget arra, hogy ha Viktor kormányalakítás után mégse neked tetsző programot hirdet, akkor másnap visszavedd a szavazatod, visszamenőlegesen átszavazz valamelyik másik pártra?

2010.02.11. 12:49:25

@idelle: ez meg az „érv”. : PPP

2010.02.11. 12:50:38

@idelle: értem, bárhogy kizsigerelnek és ellehetítlenítenek, kussolj inkább...

birkamentalitás