HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.05.11. 10:57 on the other hand

Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?

Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy nagyon átgondolatlan gazdaságpolitika képe rajzolódik ki. Ha a Fidesz így folytatja, egy szempillantás alatt tűnhet el a piac, a gazdaság, a társadalom megelőlegezett bizalma, amit a szocialista-liberális kormány is oly sikeresen erodált nullára. Úgy tűnik, az átalakítások és a fegyelmezett, következetes gazdaságpolitika helyett voluntarista, rövid távú élénkítésre alapozó - és ebben a világgazdasági környezetben különösen veszélyes - taktikázás van kialakulóban. Persze most még korai farkast kiáltani, de azt gondolom, itt lenne az ideje, hogy a Fidesz vegyen egy nagy levegőt, leüljön, és végiggondolja, mi az, amit meg lehet valósítani a kétharmados többséggel. Egy biztos, a közgazdaságtan alapvető összefüggéseinek átírásához még ez sem elég.

 

A Fidesz a választások megnyerése óta két alapvető területen mutatott fel újat a kormányzati elképzeléseit illetően. Az egyik a költségvetési politika. Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter többször elmondta, hogy ő a kiegyensúlyozott költségvetés híve. Ám két ilyen mondat között elejtett néhány konkrétumot, amiből épp az ellenkezője látszik. 

Adósságnövekedés adósságválságban 

Az idén 4,5-6,5 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, amit a következő években 0,5-1 százalékponttal lehet csökkenteni – mondta Matolcsy, amiből 2011-re a nem túl szűk 3,5-6 százalékos sáv adódik. Csak annyi biztos, hogy jövőre nem érjük el a 3 százalékos maastrichti hiánycélt, amiben a mentőcsomag finanszírozóival (IMF-EU) megállapodtunk. Ez már önmagában is relatív lazításnak tűnik, és még inkább nehezen védhető, ha végiggondoljuk a lehetséges okokat. 

A hiány ilyen mértékű idei megugrásának egyik elképzelhető motívuma, hogy az állami vállalatok elmúlt években felhalmozott adósságát átvállalja a költségvetés. Érthető dolog, ám az már kevésbé, hogy ez esetben a következő évben miért is nem esik vissza automatikusan és jelentősen a költségvetési hiány. A másik lehetséges ok az adócsökkentés, amivel kapcsolatban több fenntartásunk is lehet. A legfontosabb, hogy nyoma sincs az ellentételezésnek, és a jövőben is mintha csak arra appellálna a Fidesz, hogy a növekedés majd csak segít egy kicsit rajta. A kiadások oldaláról megalapozatlan lépés a jelenlegi világazdasági környezetben egy súlyosan eladósodott országnak finoman szólva is kockázatos. 

Ezen felül az sem világos, hogy mindezzel miért kell annyira rohanni, hogy már az idén százmilliárdokkal emeljük miatta az államadósságot. A dekonjunktúra időszakában látványos eredményt még amúgy sem hozna az adócsökkentés, a munkakeresletet önmagában aligha élénkítené. Ha egyetlen másodpercre komolyan venném a „Varga Mihály tényfeltáró bizottsága” nevezetű politikai cirkuszt, akkor még kevésbé lenne érthető az egész. A Fidesz hivatalosan még semmit sem tud ugyan a gazdaság és a költségvetés helyzetéről, de azt már biztosan, hogy két hónapon belül adót lehet és kell csökkenteni. 

Vegyük egy pillanatra a Matolcsy György által említett költségvetési mozgástér középutas változatát! Eszerint a hiány az idén 5,5 százalékos lesz, majd évente 0,7-0,8 százalékponttal csökkenne. Azt most hagyjuk, hogy ebből legfeljebb 2016-os euróövezeti csatlakozás jönne ki, nézzük csak inkább azt, hogy ez alapján az államadósság legfeljebb 2013-ban állna csökkenő pályára, már ha addig türelmet szavaz a piac. De sokkal valószínűbb, hogy az elmúlt két év példaszerű költségvetési fegyelméből épülgető renoménkat rombolnánk csak le. A gazdaság szereplői nem ostobák, villámgyorsan fel fogják ismerni, ha valaki csak prédikálja a fiskális fegyelmet, nem pedig követi. 

Az igen visszafogott hiánycsökkentést egyébként egy következetes Európai Unió a túlzott deficit eljárás harmadik alkalommal történő megsértéseként értelmezné. Csupán érdekes illusztrációként jelezzük, hogy az adósságválsággal küzdő unió asztalán van olyan tervezet is, mely szerint a renitens országokat a harmadik vétség után automatikusan a támogatások megvonásával büntetnék. 

Összességében tehát az eddigi tervek egy megalapozatlan adócsökkentéssel felduzzasztott költségvetési hiányt és igen lapos adósságpályát sejtetnek, ami mintha szimplán a rövid távú keresleti hatásra appellálna. De nem is lennék ennyire gyanakvó, ha a másik nagy területen, a szélesebb értelemben vett monetáris politikában nem rajzolódna ki valami egészen dermesztő kép arról, hogy mit is tervez a Fidesz. 

Árfolyamgyengüléssel álmodni az álmoskönyv szerint... 

A Fidesz jelenlegi gazdaságpolitikai elképzelései szemlátomást azon alapulnak, hogy most egy méretes keresleti sokkal berúgjuk a gazdaság motorját, mert a csökkenő államadósságpályához elengedhetetlen a GDP-növekedés. Ennek a „bátor logikának” szemlátomást a pénzügypolitika is alárendelődik. 

Az eddigi megszólalásokból nagyjából a következő elképzelés rajzolódik ki. A magyar gazdaságnak jóval gyengébb árfolyam kell, mert az majd rövid távon meglódítja az exportot (az infláció és a reálárfolyam-összefüggések nem számítanak), ám a lakosság devizahitel állománya ezt a politikát nem teszi lehetővé. Nosza, konvertáljuk vissza a devizahitelek egy részét forinthitelre, máris nem fáj majd annyira, hogy a jegybank (új jegybankelnökkel az élén) jó mélyre vágja a kamatokat és megnézi, hogyan kúszik fel az árfolyam. 

Ezen a ponton érdemes kicsit óvatosabban fogalmazni, mert szerintem az, amit Matolcsy György mondott pénteken reggel, önmagában is borzasztó veszélyes. E helyen nincs tér részletesen kifejteni, hogy miért is ijesztő a jövendőbeli kulcsminiszter szájából olyan mondatokat hallani, mint hogy hatalmas vihar jön a világban és nem engedhetjük meg, hogy ennek kitegyük a magyarországi jelzáloghitellel rendelkező családokat a forintgyengülésen keresztül, vagy hogy három hónap alatt a lakáscélú devizahitelesek átválhatják adósságukat. 

Ezekben a mondatokban egy valamirevaló piaci befektető igen hamar meglátja a forintgyengítés szándékát, és akkor aztán könnyen 2008 októberében érezhetjük magunkat egy pillanat alatt. Csak néhány tényt rögzítsünk röviden: 

- A magyar gazdaság közvetlen úton nem tud megszabadulni hatalmas devizakitettségétől, mert ha ezt tenné, annak a devizapiaci folyományai (jelentős forinteladás) miatt azonnali árfolyamválság lenne a vége. 

- A devizahitelállományt lehet lökdösni, fizetheti a költségeit az állam (értsd: az adófizető), sőt, a bankokat is jól meg lehet szorongatni (milyen népszerű gondolat ez ahhoz képest, hogy a világ nemrég épp a pénzügyi közvetítő rendszer lefagyása miatt zuhant recesszióba). Ám ez is jelentős nyomást helyez a forintárfolyamra, a devizahitelesek közül az első sem érne el a bankba addig, amíg még megérné váltani. 

- Az állam könyveiben megjelenik egy többszáz milliárdos bruttó adósságállomány-növekemény , aminek devizaaránya is nagyobb lenne – a leminősítés szinte garantált. Főleg, ha azt látja a világ, hogy azon a pályán, amin elindultunk, a csehek és a románok haladnak tovább, mi pedig lefordulunk róla. Elég kockázatos, főleg egy olyan műveletért, aminek sikere amúgy sem garantált, ráadásul a nemzetgazdasági devizakitettségünket még csak nem is csökkentette. 

- A nagy devizaadósság-állomány valóban ad okot aggódásra, ám amíg nem sikerül kidolgozni ennek kezelésére valami ügyes megoldást (ami nem biztos, hogy létezik, de hogy ha mégis, az akkor is biztosan valami egészen más, mint amiről Matolcsy beszélt), addig egyrészt nem kellene beszélni róla, másrészt ki kellene tartani a fegyelmezett gazdaságpolitika mellett. Magyarország ma is az Európai Unió egyik legsérülékenyebb országa, nem lehet eléggé hangsúlyozni a most formálódó gazdaságpolitikai irány kockázatait. 

Természetesen még akár be is jöhet a dolog, ha a világra leszállna a megnyugvást hozó kisangyal, meg összejönne egy csomó más kedvező dolog, de ez így akkor is veszélyes játék. 

Az elmúlt napokban a fentiek miatt értetlenkedő, bosszankodó és ingerült piaci visszajelzések tucatjáthallhattuk, olvashattuk. Ha nem vigyázunk, az új kormány is villámgyorsan megcsinálja a maga „sáveltolásos” történetét, amivel annak idején a szocialista-liberális kormánynak emblematikusan sikerült bizonyítani a teljes dilettantizmusát. Ebből most senki nem kér. Gyürkőzzünk hát neki újra a dolognak, azt sem bánom, ha Varga Mihály tényfeltárása vezet el a felismeréshez: oké, baj van, fogjunk neki ennek máshogy. 

(Na, hát ez egy kicsit hosszú lett, bocs. Azért a "Zorbán király tönkreteszi az országot" és a "a komcsik ennél is rosszabbak voltak" típusú trollreflexeket fogjuk vissza, ha kérhetem.) 

401 komment · 8 trackback

Címkék: fidesz költségvetés jegybank gazdasagpolitika portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr181991954

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:19

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:19

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:19

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:18

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Én tudom a megoldást... 2010.05.11. 19:25:42

Szeretettel üdvözlök mindenkit! De tényleg! Így! "Nagy" szeretettel! És teszem ezt mindenféle konzultáció nélkül, nemhogy nemzeti, de még csak baráti nélkül is. Minek, hiszen olyan háromszáz fő képviselte Ózdon a

Trackback: Én tudom a megoldást... 2010.05.11. 19:19:40

Szeretettel üdvözlök mindenkit! De tényleg! Így! "Nagy" szeretettel! És teszem ezt mindenféle konzultáció nélkül, nemhogy nemzeti, de még csak baráti nélkül is. Minek, hiszen olyan háromszáz fő képviselte Ózdon a

Trackback: Svájci frank, magyar frankó 2010.05.11. 14:51:27

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy svájcifrankalapú lakáshitelem van, nem is kevés. Az árfolyamváltozás és a lakáspiac befagyása, valamint az ingatlanárak esése miatt momentán a lakás jó esetben is csak a háromnegyedét éri a ráterhelt jelzáloghit...

Trackback: Consultare necesse est 2010.05.11. 14:29:49

Consultare necesse est - konzultálni márpedig szükséges. Elengedhetetlen. Bő két évtizeddel a rendszerváltás (-változtatás) után végre érdemben kellene beszélnünk a dolgainkról. Az igazán nagy dolgainkról. És most nem a nagydolgokra gondolok, abban mom...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2010.05.11. 11:38:16

Igen, hosszú lett és felesleges.
Jó, hogy tudod előre, mit lép a fidesz és annak milyen következményei lesznek.
Persze, mert neked is csak az a reflexed, hogy emeljünk árakat, ha kevés a bevétel.

ladislaus 2010.05.11. 11:38:28

Mar megbocsass, de a Fidesz mikor is inditott? Meg meg sem alakult az uj kormany!!!

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.05.11. 11:40:58

Találgatásokra alapozott cikkekből már Dunát lehet rekeszteni, uuuunalmas.

tygger 2010.05.11. 11:42:40

épp most váltanánk át az eurós hitelünket forintra. kurva gyorsan kell intézkednünk, azt hiszem

ChPh 2010.05.11. 11:44:20

Amúgy ha most mindenki forintot venne, gyk. átvált eur/chf hitel FT-ra, az nem Ft erősödést hozna?

Poll 2010.05.11. 11:44:55

A meg sem alakult fidesz kormány tönkre teszi a gazdaságot. Tehát most jó állapotban van, amit ők tönkretesznek. Ez a nap vicce.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.05.11. 11:45:35

Szerintem nincs azzal baj, ha valaki az eddig megnyilvánulások alapján megpróbál összerakni egy koncepciót, mint ahogyan a cikkíró tette.

Másfelől nekem egyelőre úgy tűnik, hogy a Fidesz még mindig választási hangulatban van, és az önkormányzati választásokig nem is nagyon akar előállni a farbával - éppen ezért nem szerencsés a mostani elképzeléseiket egy négy éves ciklusra vetíteni. Úgy tűnik, hogy az igazi irányvonal csak ősszel fog kialakulni. Remélem, hogy a piacok (és az EU) legalább addig türelemmel lesznek :)

eszkep 2010.05.11. 11:46:49

Ez a blog történelmet ír! Új "butasági rekordot" sikerült felállítani azzal, hogy NÉGY NAPPAL a kormányalakítás előtt már kritizálják a "ténykedését"...

Manyizga (törölt) 2010.05.11. 11:49:25

@ChPh: "Amúgy ha most mindenki forintot venne, gyk. átvált eur/chf hitel FT-ra, az nem Ft erősödést hozna? "

Nem forintot venne mindenki, hanem EUR/CHF -et pont forintért. Merthogy az EUR/CHF hitelt az adott pénznemben kell kifizetni a hitelezőnek. Hirtelen mindenki/az állam/bankok ezeket a valutákat szeretné venni, forintért, hogy EGYBEN kifizesse a bennük denominált tartozást, hogy AZTÁN forintban fizethesse NEKIK tovább az adós.
;)

ősirománszokás 2010.05.11. 11:49:40

Unalmas? Találgatás? Bocsi, de egy kultúrországban nem kéne találgatni a lassan egy hónapja választást nyert politikai erő elképzeléseit. Mert egy kultúrországban az elképzelései miatt szavaznak rá (és nem találgatnak a kedves hívek). A blogger az eddig "kiszivárogtatott" tervezett lépések alapján írt. Nem is hülyeséget, az eddigi elképzelések elég problémásak. De lehet reménykedni meg legyinteni. Mikor lesz végre érdemi vita gazdasági ügyekről, anélkül hogy néhány majom ideológiai/érzelmi síkra terelné.

eszkep 2010.05.11. 11:50:09

Ami egyébként a "gazdságpolitikai elképzeléseket illeti, a FIDESz - nagyon helyesen - a növekedés beindítására alapoz.
Mer nézzük meg a szocialista kormányok munkáját. A kiadásokat (nyugdíjasbutítás, osztogatás, ingyen BKV...) nem csökkentették, helyette megszorításokat (akarmom mondani "kiigazításokat") eszközöltek. Meg is lett az eredménye: hanyatló gazdaság (2006-tól, tehát a világválság előtt!) amiért a tervezett hiánycélt sem sikerült EGYETLEN ÉVBEN SEM teljesíteni a csökkenő adó- és járulékbevételek miatt.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.05.11. 11:52:01

márpedig a Fidesz sajnos meg fogja lépni a dolgot, mert megigérték...
Aztán majd vakarózhatnak a következő 4 évben, hogy ezt jól elbszták.

De persze ne legyen igazam...

ChPh 2010.05.11. 11:52:26

@Manyizga: űűű, télleg, benéztem, köszi :D

nezet 2010.05.11. 11:52:36

@Fue: A piacok nem igazán tolerálják a hezitálást. Elég hektikus manapság a forint és a tőzsde is. Nem értem pár százalék miatt miért nem lehet egyszer az ország érdekét nézni. Miért csak mindig a tűzoltás, ha már éppen borulna a bili. Egyébként a PIG felzárkóztatása, hasonló mentaklitásuk miatt mint a mienk lehetetlen. Így kis országunktól szinte teljesen független folyamatok fogják eldönteni a sorsunkat, hacsak nem tesszük hasonlóan példamutatóan a dolgunkat mint a "lenézett" Románok.

eszkep 2010.05.11. 11:56:01

@ősirománszokás: Ha annyira tájékozatlan vagy, hogy Népszabiból akarsz informálódni a FIDESZ programjáról, ahelett, hogy elolvasnád a honlapjukon, az a te bajod. De legalább arra vedd a fáradságot, hogy elolvasd az Index, Origo cikkeit, amiket az elmúlt 3 hét minden egyes napján adnak le a FIDESZ különböző szakpolitikusaival...

herbert 2010.05.11. 11:56:02

@ChPh: itt szerintem a külföldi bankok kezén lévő forintról, a magyar állampapírokról és az állam devizadósságáról van szó. Ezeken nem segítene a lakossági devizahitelek forintosítása (az állam devizatartalékait apasztaná és generálna (aktuális árfolyamtól függő) néhány száz milliárdos hiányt a költségvetésben.

drkovax 2010.05.11. 11:59:09

Jelenleg, még péntekig, Bajnai a teljes jogú miniszterelnök, és még utána is vagy két hétig az ügyvezető. Az első "fideszes döntések", bár egyéni indítványra abban két hétben már megszülethetnek, nem gazdasági jellegűek.
Szóval: O csom igyot recs ?

on the other hand 2010.05.11. 12:01:33

Azoknak, akik azért kritizálnak, mert túl korán mondok véleményt, a cikk alábbi mondataira hívnám fel a figyelmet:

"az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy nagyon átgondolatlan gazdaságpolitika képe rajzolódik ki. "

"most még korai farkast kiáltani, de azt gondolom, itt lenne az ideje, hogy a Fidesz vegyen egy nagy levegőt, leüljön, és végiggondolja"

"Az elmúlt napokban a fentiek miatt értetlenkedő, bosszankodó és ingerült piaci visszajelzések tucatját hallhattuk, olvashattuk."

"Gyürkőzzünk hát neki újra a dolognak"

Vagyis nem a Fidesz-fóbia vezetett (olyanom amúgy nincs is), hanem egyszerűen az eddigi nyilatkozatokból nem jó kép áll össze. Én legalábbis azt várnám, hogy a 2002-2008 között csúnyán eltolt, majd 2008-tól tűzmentést végző gazdpol után jöjjön valaki, aki az egyéni mániái helyett a mozgástér felmérésével valami értelmes programot rak le az asztalra. Nekem egyelőre nem így tűnik, és - még egyszer - még simán lehet, hogy mégis minden szép és jó lesz.

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2010.05.11. 12:02:00

Remek. Csak félő hogy azok akiknek ezt olvasniuk kellene, éppen mással foglalkoznak.

kakuk marci 2010.05.11. 12:06:58

Az beszéljen, aki jobbat tud. Miért kell már akkor fanyalogni, mikor még el sem kezdték a munkát ? Mitől olyan "csodálatosan" jó az a rendszer ami az egész világon recseg ropog ? Felejtsük már el ezt a liberális , nemzet ellenes, csak a külföldet figyelő, mit figyelő annak kegyeiért reszkető, multikulturális kisebbséget. Menjenek már ki a kényelmes, talán még azt is mondhatom fű-füstös, belvárosi kávéházakból az ÉLETBE ! Vagy menjenek el a falvakba , tanyákra, s azután osszák a meg nem levő eszüket.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.05.11. 12:09:28

@eszkep:

Lehet, hogy valamiről lemaradtam, de tudnál linket adni ahhoz, hogy például a sokat emlegetett adócsökkentés okozta bevételkiesést milyen konkrét bevételekkel akarja ellensúlyozni a kormány? Itt most nem olyasmi érdekelne, hogy jujjm, változtassunk a közigazgatáson meg hogy oldjuk meg a korrupciót, mert ezek ki tudja, mennyi pénzt jelentenének.
Szóval arra kérnék valami infót, hogy a július 1-re ígért adócsökkentést milyen plusz bevételekkel akarja a FIDESZ pótolni?

movhu 2010.05.11. 12:09:47

Vannak, akiknek kétségeik vannak, hogy csökkenő adók mellett majd hogyan sikerül a bevételi célokat teljesíteni.
Azokat emlékeztetném rá, hogy például az üzemanyagok drasztikus adóemelése olyan keresletcsökkentést váltott ki, ami miatt az adóbevétel pont csökkent. Fordítva is igaz a tétel, bizony az adók csökkentése ésszel hozhat bevétel emelkedést.
A szocialista gazdaságpolitikusok hiányoztak a közgáz óráról, és csak matekra jártak. Így azt hitték, hogy az adók emelése automatikusan adóbevétel növekedéssel jár. Helyette az évekig történő tologatással, a dolgozó réteg további terhelésével, a kiadási oldal változatlanul hagyásával hazavágták a gazdaságot. Ennél már majdnem csak jobban lehet csinálin, ne ítéljünk előre.

Globetrotter2014 2010.05.11. 12:13:04

Azlért két tényezőt ne hanyagoljunk el: 1. még jönnek választások ősszel ezért a kormány kényszerhelyzetben van (igaz ha a vezető nem kúrja el (lásd 2006), mindig a kormánypárt nyer, csak a %ok változnak). A KTSvetést előre készítik, a bevételi oldal nagyjából fix, és ritkán lelhet az új gárda "talált pénzre". Tehát nagyon kicsi a mostani évrevonatkozó mozgástér.

JohnHenry 2010.05.11. 12:13:07

azt már megszoktuk, hogy ebben az országban mindenki jobban ért a focihoz és a politikához, mint az azt művelők - most már azt is elmondhatjuk, hogy mindenki jobban ért a gazdasághoz, mint a még hatalmon se levők.

ilyeneket olvasok itt, hogy "gyanakvó", "dermesztő", "borzasztó", "ijesztő", de azért még vegyem is úgy, hogy ez egy komoly elemző poszt? :-D

SiKom 2010.05.11. 12:13:57

@ősirománszokás:
"Unalmas? Találgatás? Bocsi, de egy kultúrországban nem kéne találgatni a lassan egy hónapja választást nyert politikai erő elképzeléseit. Mert egy kultúrországban az elképzelései miatt szavaznak rá (és nem találgatnak a kedves hívek)."

Gondolom 2006-ban is a program alapján szavaztál az MSZP-re és Gyurcsányra.
Utána kiderült, hogy átbsztak téged is!

De azért a program a fontos!

szolid_mercis 2010.05.11. 12:14:26

Jó ez az írás.
Valóban találgatásokra, elszólásokra épít, de hát mi másra építsen, ha kormányprogram nincs.

Csak azt nem tudom én minek fizetem pontosan a devizahitel részleteit, ha úgyis ki fognak segíteni és megvédenek attól, hogy gonosz bankok elvegyék a lakásom.

Bozdurgán 2010.05.11. 12:16:43

Egy újabb, hosszú, kimerítő elemzés, hogy hogyan nem lehet, és miért rossz.

Mindenki vágja , hogy kurva nagy a baj, összekötött lábbal akarunk zsákban futni úgy hogy utánunk kötöttek egy betontömböt.Már elnézést, ennek felismerése annyira nem kunszt.

Az van, hogy annál ami most történik még a belső piac élénkítése is jövőbe mutatóbb, mert legalább teszünk valamit, ha hívunk hozzád hasonló siratóassznyokat abból csak a stagnálás van.
A devizahitelek forintosítása meg szerintem majdnem minden árat megér. Most az a betontömb amit mögénk kötöttek ha azt leválasztjuk, végre beindulhat az export. És ki tudjuk használni az abban rejlő lehetáségeket, hogy körülöttünk mindenki euróval fizet csak mi nem.

A bankok megregulázása meg ne legyen már ördögtől való, ők valami szent tehenek?Szerintem még a hatósági áras banki szolgáltatásokig is el lehetne menni. nem kell félni ameddig mi finanszírozzuk az osztrák bankredszer veszteségeit addig a kis profit is jobb lesz nekik mint a semmilyen. Persze lesz sírás, meg világvége, de nem kell beszarni.

Tomzone 2010.05.11. 12:16:47

kaka marci, hülye vagy, egyes, vissza a tanyádra!

SiKom 2010.05.11. 12:17:21

"Csak azt nem tudom én minek fizetem pontosan a devizahitel részleteit, ha úgyis ki fognak segíteni és megvédenek attól, hogy gonosz bankok elvegyék a lakásom. "

Tekintve, hogy az állam "kúrta el" az Euro bevezetést, és az állam "kúrta el" a gazdaságot, ami miatt 20%-ot esett a Forint, az állam miatt is ilyen nagy a munkanélküliség, az a minimum, hogy az állam segít jóvátenni, és nem hagyja bedőlni a devizahiteleseket.

exepszzed (törölt) 2010.05.11. 12:17:25

GYÚRCSÁNYÉK ELKÚRTÁK EZT IS, DE MAJD VIKTOR MINDENT MEGOLD!
ÉLJEN VIKTOR A KIRÁLYUNK!

dean23 2010.05.11. 12:17:50

Egész Európa egy remegő kártyavár és mindenütt megszorítanak, de a Fidesztől csak az eszetlennagy jóléti intézkedésekről hallani! Kádár legvidámabb barakkja tovább él! :)

ősirománszokás 2010.05.11. 12:17:52

@eszkep: Elolvastam. Programnak nem nevezném (és nem a többi pártét sem). Szerintem egy program tartalmaz helyzetfelmérést, stratégiát -ágazatokra lebontva- ,cselekvési tervet, határidőket, forrásokat, allokációkat, szcenáriókat. Az összes többi a bullshit kategória. Ha én ilyet adnék ki a kezeim közül páros lábbal rúgnának ki, pedig az én munkám nem befolyásolja 10 millió ember életét. Ja és még valami kik is azok a "szakpolitikusok"? Legfejjebb volt szakkollégisták...Vicc kategória.

Kakuk Marci, kicsi nyitott gazdaség vagyunk. Ezt lehet úgy kezelni mint Hollandia, vagy úgy mint Magyarország eddig, de lehetünk kicsi zárt gazdaság is mint Albánia. Csak ne sírjon a szád ha lovaskocsira kell cserélned a suzukit.

szolid_mercis 2010.05.11. 12:17:59

Sir Kommentor: szerintem ingenis fontos, hogy egy pártnak legyen programja.

Ha szépségkiránynőt választunk oda nem kell program, elég ránézni.

De egy ország vezetésére készülő akárki azért elmondhatná/elmondhatta volna, hogy pontosan mit is akar csinálni ezzel meg azzal a problémával.

Tomzone 2010.05.11. 12:18:58

Nekem nincs devizahitelem és nem is akarok senki devizahiteléhez hozzájárulni semmilyen formában, mindenki vállalta a kockázatot, az egy más dolog, hogy a hitelfelvevők nagy részének agyáig a kockázat fogalma és természete el sem jut

SiKom 2010.05.11. 12:19:22

@szolid_mercis:
"Valóban találgatásokra, elszólásokra épít, de hát mi másra építsen, ha kormányprogram nincs. "

Érdekes, hogy 2006-ban nem nagyon születtek kormányprogramra épülő elemzések.
Vagy születtek?
És mit értek?

Hagyjátok már abba ezt a "nincs programja" dumát, mert qrva unalmas.

Ha én kihívok egy festőt, hogy fesse ki a lakásom, és tudom, hogy jók a referenciái, akkor nem fogok azon rugózni, hogy "de nincs programja a festésre".
Majd megoldja. Nekem az eredmény számít.

EMP 2010.05.11. 12:20:17

Meg ezt a fos valasztasi rendszert: valasztas utan meg majd ket honap mire megalakul a kormany... :P

Eppen most volt anglianab is valasztas. Ott hogy csinaljak? Csutortokon szavazas, ha van tobbseg mar penteken felall az uj kormany.
Perpill az a problema hogy nincs elegendo tobbsege egy partnak sem ezert koalicios vitatkoznak. De az sem tart majd par napnal tovabb.

Nemhogy bevezetnenki mi is hasonlo valasztasi rendszert:
1 fordulo, elegendo tobbseggel rendelkezo part mar masnap kormanyra lep.
Persze mondjuk ehez az is kell hogy mar a kampany alatt (vagy meg jobb: elott) felallitsa minden indulo part a sajat leendo kormanyat, ami ugye magyarorszagon elkepzelhetetlen...

II. Krauser 2010.05.11. 12:21:10

Közgazdász-e vagy? Lófaszt.

parttalan 2010.05.11. 12:23:47

Orsós Viktor komcsi nagyvezír rémuralmát hamarosan valódi forradalom fogja elsöpörni.

Poll 2010.05.11. 12:24:07

@Lesből Támadó Szárítókötél: Lehet én is lemaradtam valamiről, te már láttál KONKRÉT számokat milyen adócsökkentések lesznek? Vagy szóbeszédek és 2 szavas "nyilatkozatok" alapján várnál el részletes elszámolást és fedezet tervet, arra amiről még azt sem tudjuk mekkora kiesést okoz?

De megmondom én neked miből futja majd adócsökkentésre: ha csak picit kevesebbet lopnak mint a komcsik, akkor irdatlan pénzek maradnak majd meg. Ha az alföldön nem kezdenek alagutakat, metrót épiteni, dombok közé függőhidat, ha hidakat nem annyiból újitják fel amiből máshol kettő új épül, ha nem szórnak el milliárdokat eszetlen, soha meg nem valósuló "tervekre", "tanácsadásra" akkor kurva sok pénz fog maradni. Fognak lopni ezek is rendesen, de ha nem annyira pofátlan mértékben teszik, mint a komcsik, akkor nagyságrendekkel jobb lesz a helyzet.

Aztán lehet még adócsökkentéssel úgy is spórolni, ha nem fedezik semmivel a "kieső" bevételt, mert pl a beszedése összességében negativ az állam szempontjából, pl "luxusadó" ráadásul még alkotmányellenes is. Stb-stb. Nem kell ide világmegváltó közgazdasági bravúr, csak egy kicsit vékonyabb arcbőr a lopásnál és egy kicsi, egészen kicsi gondolkodás.

Gandalf Garaboncias 2010.05.11. 12:24:07

"az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy nagyon átgondolatlan gazdaságpolitika képe rajzolódik ki. "

Az eddig kiszivárgott nyilatkozatokból semmilyen egységes kép nem áll össze, részletekről meg nem lehet önmagukban kijelenteni, hogy átgondolatlan.

Matolcsy már hangsúlyozza, hogy az adócsökkentés önmagában még nem élénkít gazdaságot és nem teremt munkahelyet, ezek csak részei egy átfogó gazdaságélénkítő tervnek, amely viszont képes lesz ezekre.

Amíg viszont ezt az egységes, átfogó elképzelést nem ismerjük, addig egyes elemeinek a kockázatát önmagukban kár elemezni (és ez igaz az "ingerült piacra" is).

Abban viszont van valami, hogy most már igazán mondhatnának minderről többet is, mint amennyi a választási programban volt. Legkésőbb május 25-én okosabbak leszünk egy kormányprogrammal.

szolid_mercis 2010.05.11. 12:24:43

@Sir Kommentor:
"Tekintve, hogy az állam "kúrta el" az Euro bevezetést, és az állam "kúrta el" a gazdaságot, ami miatt 20%-ot esett a Forint, az állam miatt is ilyen nagy a munkanélküliség, az a minimum, hogy az állam segít jóvátenni, és nem hagyja bedőlni a devizahiteleseket. "

Így van, Megykó megígérte az Eurót, asszem 2007-re (is). Ha ezt megvalósították volna, most talán nem lenne gond a sok lakáshitelessel. Nyilván sok ember, köztük énis, elhitte, hogy pár éven belül euró lesz, miért ne vegyek fel eurohitelt.

De mennyivel más így, hogy mondanak konkrétumot (programot), ami aztán ha nem teljesül, akkor el lehet zavarni őket.

on the other hand 2010.05.11. 12:24:59

@Bozdurgán: a gondolataidból látszik, hogy miért nem mindig az amúgy jól hangzó és szimpatikus elvek az iránymutatók az életben.

attól, hogy "valamit tenni kell", mert akkor "legalább teszünk valamit", még nem biztos, hogy akármi megfelel. Ha majd jövőre az EU pl. a támogatások megvonásáról dönt a túlzott deficit eljárás harmadszori megsértéséért, akkor már nem biztos, hogy olyan jónak tűnik majd a mostani tenniakarás.

A másik elv, miszerint hogy "A devizahitelek forintosítása meg szerintem majdnem minden árat megér " szintén szimpatikus, de ha az a kérdés, hogy megér-e majd 450 forintos eurót, meg egy technikailag kivitelezhetetlen lépés erőltetését, akkor nem biztos, hogy olyan jól hangzik. Van erről itt egy összefoglaló, ajánlom figyelmedbe:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=132845

Gurney Halleck 2010.05.11. 12:25:15

@Sir Kommentor: "és tudom, hogy jók a referenciái"
Na például én itt vagyok bajban. Hol jók a referenciák? Mert, ha még jó lenne...

is 2010.05.11. 12:28:42

álljon meg a menet. Matolcsy "5ÁFA-kulcs" György ugyanaz az ember, és főnöke, Orbán Viktor is ugyanaz az ember, akik együttesen a voluntarista, a Medgyesi-osztogatással egyenértékű kétéves költségvetés nevű ámokfutást összehozták. ez nem találgatás, ez megtörtént tény.

és most azt látjuk, hogy ugyanez a voluntarista, majd mi eldöntjük, hogy mennyi lesz a növekedés, munkanélküliség, hitelállomány, GDP-növekedés, hozzáállás van. ehhez nem kell program, ehhez nem kell semmi a kétéves költségvetés után. ez a két ember semmit nem tanult, és most ugyanazt nyomják.

2008-ról (hülyenépszavazás) sokan azt gondolták, hogy az csak Gyurcsány elkergetése. namost Matolcsy megint belemondta, hogy vagyonadó, az nem lesz, vizitdíj, az nem lesz, tandíj, az nem lesz. ezek tényleg komolyan gondolták ezeket a közgazdasági irracionalitásokat, a szocializmus újbóli feltámasztását.

isten óvja Magyarországot.

Viktus 2010.05.11. 12:29:12

Ezen már nincs mit tönkretenni, ha nem lesz változás az őszre még egy rakás kkv kidől aztán lehet csodálkozni, hogy miből éldegél el az ország. A tesco nem tartja el ...

Walter Melone (törölt) 2010.05.11. 12:29:27

Na ilyen az, mikor valaki biankó csekket ír alá.
Megkapták a felhatalmazást, most meg imádkozunk, h el ne kúrják.

Sajnos a populizmus mindig rabul ejtette a Fideszt. Attól tartok most sincs ez másként....

Mindnyájunk érdekében remélem, h a poszt írója és én is tévedünk!

Bobby Newmark 2010.05.11. 12:31:29

Hm, azt mondod, hogy shortoljak forintot..?

Artie 2010.05.11. 12:33:07

@on the other hand: Annyiban azért javítanék, hogy a 2000-2008 között eltolt, és pont az első évszám ad okot aggodalomra "nemzetközileg": ugye akkor lett a Chikán helyett a...

Na, ki is micsoda?:(

Artie 2010.05.11. 12:34:29

@is: Ma már a második blogon értek veled egyet. Lásd előző hozzászólásomat.

sárkányfő 2010.05.11. 12:39:43

A kommentelők egy része nevetséges.

Ugyan miért ne lehetne véleményezni a Fidesz elképzeléseit, csak azért, mert még nincs hivatalban?

Hiszitek is amit mondtok?

Már a kampányban is lehetett volna bírálni, ha nem nézte volna semmibe a választóiét, és előállt volna egy rendes programmal (amit még most is csak csepegtet, szerintem most készül).

Minden párt minden tervét ötletét, stb. lehet értékelni, bírálni bármikor.

Most épp a fideszé az érdekes, mert ők végre is fogják hajtani.

basszus még a végén külön kérvényt kell benyújtani...

Viktus 2010.05.11. 12:40:05

@is:

Nincsen lövésed v.mihez minek erőlteted?
A vagyonadó ebben a formában egy vicc , és a bevétel szempontjából marginális.
A vzitesdi megint egy vicc volt a dolgozó nép - próbáld ki a munkát -fizet az eü ellátásért, és mivel a rendszerbe behoztak mindenféle szociális hablatyot a végére már szinte ezt is csak a járulékfizetőknek kellett kicsengetni.
Nem tandíj kell, hanem komplex oktatási reform azzal megint nem vagyunk előre, ha buta Benőke tud lediplomázni míg szegény értelmes Pistike nem, mert szülőknek nincs pénze.

12341234 2010.05.11. 12:40:42

forintot nem kell gyengíteni, gyengül magától is. gyenge árfolyam mellett az inflációt sem lehetne féken tartani, lehet az export felpörögne (ha felpörögne??) csak Mo-n mindenki szarul élne... Majd meglátjuk, sok bizodalmam nincs az új kormányban (a régiben sem volt.)

Zz_ 2010.05.11. 12:42:47

Akkor most mit vegyek?
EUR/CHF vagy USD vagy valami részvényt?

prukker 2010.05.11. 12:43:18

@ladislaus:
na ez igaz, talán éppen ezért mondanak nagy hülyeségeket, hogyannak hatása még a kormányrakerülésük előtt dőljön ki.
De szerinted mennyi az esélye annak, hogy MAtolcsy bejelnti(miután felesküdött), hogy bocsi, vicceltem?
És annak mennyi az esélye, hogy megcsinálja, amit most mondott?

Mourinho már nem a király 2010.05.11. 12:43:27

Megemlíteném, hogy az előző kormány pofátlanul meghamisította a gazdasági mutatókat, mondta is párszor a fidesz hogy ameddig nem végez a gazdasági tényfeltáró (vagy mi a neve) bizottság addig nem is lépnek. Gondolhatod, hogy ha meghirdetnek egy gazdasági programot a jelenlegi helyzet szerint, közben meg kiderül, hogy teljesen másképp állnak a dolgok, akkor nem igazán lehet tartani magad a programhoz.

Nagyon könnyen úgy járhat Magyarország mint a görögök, a sok kozmetikázás előbb-utóbb kiderül, és akkor jön a bumm.

prometheus_X 2010.05.11. 12:45:19

Teljesen egyetértek a cikk megállapításaival. Matolcsy terveihez - ha azok olyanok mint a kijelentései - nem fog asszisztálni a világ egyetlen gazdasági szereplője sem. Amit a FIDESZ csinál (gondoljunk itt Semjén, Matolcsy, Pintér olyan megnyilatkozásaira, amitől jóérzésű ember agyában azonnal felszökik a vér...) semmi átgondoltságot nem takar, hanem valami ámokfutásra emlékeztet amit hajt - jobb esetben - a bizonyítási vágy (rosszabb esetben a hatalommánia).

Artie 2010.05.11. 12:45:44

@Anthony (kick-ass): Na, akkor már tudom, miért szavaztak majdnem hárommillióan a fideszre. Mert van, aki ezt el is hiszi.

Úgy látszik, a gazdasági bizottság elnöki posztja csak álca volt a kedves narancssárga elvtársnak.

Piefke (törölt) 2010.05.11. 12:49:47

@on the other hand:

Jó írás - amit az is igazol, hogy mennyi "bízni akaró" lett tőle ideges és "ugrott neki" emiatt agresszíven!:-)

Barátom, köztünk lenne a helyed: www.progressziv.blog.hu

herbert 2010.05.11. 12:53:28

@Bobby Newmark: nagyon úgy fest:)

@Bozdurgán: a stagnálás, a kiegyensúlyozott fejlődés alapjainak lerakása jobb az irgalmatlan zuhanásnál. A belső kereslet élénkítését magyarázd el az év végén a jó ég tudja hány munkanélkülinek. Mert azt kötve hiszem, hogy az új munkahelyek a forint zuhanásának és az árak elszállásának gyorsaságával fognak keletkezni. Tudod mi lesz ebből? Jobbik kétharmad 2014-ben.

Mondott a matolcsy nagyon jó dolgokat, bürökrácia leépítése, a korrupciós tályog felvágása. Nagyszerű. Lépjék meg, ezek már önmagukban is növekedést serkentőek lesznek. A megtakarításból meg kezdjék el visszavásárolni a 10% feletti kamatozású állampaírokat, ami a kamatteher csökkenésén keresztül majd ad újabb forrásokat. Ja, hogy ez nem három, hanem tízéves program? Én kérek elnézést.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.11. 12:53:56

mekkora szánalmas dolog bocsánatot kérni a cikk végén.. de aranyos.. tényleg igaza van a szerzőnek. ennyi ökörséget összehordani tényleg sok volt.

papamaci1 2010.05.11. 12:54:17

Itt az a szokás hogy a jobb oldal még hatalmon sincs , már elrontja azt a csodálatos bőséget és jólétet, távlatot és jövendőt amit a bal oldal már számtalanszor felépített-1917 óta. (Kommunizmus, szocializmus, kádári konszolidáció, horni szakértelem ,Medgyessy-féle jóléti rendszerváltás, fletói őszöd....)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2010.05.11. 12:56:22

Egyszerű a válasz: populista demagóg majmok, a népnek meg ez kell. Ez nem közgazdaságtudomány, hanem politika.

Sirrah 2010.05.11. 12:56:31

Néhány csúsztatásra szeretném felhívni a figyelmet.

1 A kamatot a jegybank csökkenti nem a Zorbán király.

2 Eddig is meredeken csökkent a balliberális kamat miért baj ha ezt a fidesz kamat folytatja?

3 Lehet hogy alacsony kamat mellet nem csökken a forint értéke ? Igen eddig lehetett 12,5 %- ról 5,5 % -re csökkent miközben a forint még fel is értékelődött. (Nyilván a Fidesz alatt ezt lehetetlen folytatni :)

4 A deviza hitelek forintra konvertálása szar ha az nagyon sok pénzbe kerül, és jó ha nem.
Nem lehet csak úgy kijelenteni hogy szar oszt jónapot. Egyébként ez is olyan valami amivel a ballib is megpróbálkozott eddig kevés sikerrel, valszeg tényleg nem egyszerű.

5 Az baromira nem véletlen, hogy európa szinte összes országában 0 körüli a kamat. Nekünk is az lenne a jó ha lehetne.

6 A deviza hitelesek gyakorlatilag megbénítják az ország gazdaságát jelenleg. Erröl a holtpontról mindenképp el kell mozdulni nem pedig változatlanul hagyni hátha elmúlik magátol.

Még lenne pár. Elég elfogult a cikk.

szárny 2010.05.11. 12:58:39

Javaslom azi tt fogvacogva rettegőknek, hogy mielőbb kövessék nagy közgazdász, politológus, szocialista, kapitalista, igazmondó és sztepptáncos miniszterelnökük (ugye tudják, ki?), útmutatását: "El lehet menni!"
Azoknak pedig, akik itt a Fidesztől féltik a magyarokat, köszönettel azt mondanám: ne aggódjanak oly nagyon a MAGYAROKÉRT.
És mindkét(???) csoportnak azt, hogy - így utólag legalább - pillantsanak már rá az eredményjelző táblára. Hogy mit kíván most az a magyar nemzet, amelynek nevében, bármiféle felhatalmazás nélkül, ők rettegnek itten...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2010.05.11. 12:59:12

Még nincs új kormány. Ergó fasság az egész cikk.

pannonfunk 2010.05.11. 12:59:17

"A dekonjunktúra időszakában látványos eredményt még amúgy sem hozna az adócsökkentés, a munkakeresletet önmagában aligha élénkítené."

Szerintem most is van kereslet a munkára, éppen 10% felett jár a munkakeresők aránya, az elmúlt évek áldásos kormányzásának köszönhetően. Inkább ne növeljük...

Nem munkakínálat?

Bozdurgán 2010.05.11. 13:00:42

@on the other hand:

Olvastam a cikket, de szerintem a két lépést együtt kell meglépni ha a bankok nagyon nagyon határozott felügyelet alá vonása, és az hitelek forintosításának programja egyszerre történik, akkor nem kell akkora összeggel számolnunk ami végzetes hatással lenne az árfolyamra.

Senki sem gondolja komolyan, hogy a teljes hitelállomány kiváltását tervezi az új kormány, ezzel nem hiszem, hogy számolni kellene.
Itt csak a legnagyobb nyomás alatt lévők kimentéséről lehet szó, akik már a jelenlegi terheket sem viselik el.
Nem félek attól, hogy vonzóvá teszik az állami segítséggel való hitelátváltást. Valószínűbb, hogy kiutat kaphatnak azok akik nem bírják tovább és inkább vállalják az árfolyamküönbözetből adódó veszteséget.

Ha elkezdődik a banki profitforintok visszavándolása a hitelesekez lehet gyengíteni a forintot, a jelenlegi törlesző részletek szintentartása egy jóval gyengébb forintárfolyam mellett.
Meg lehet csinálni , csak elég tökösnek kell lenni hozzá.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.05.11. 13:02:52

@Sir Kommentor: pedig mercis hozta az eddigi legigazabb hozzászólást: ha lenne konkrét program, nem kellene találgatni...

csak ugye elég kellemetlen az "ország kétharmadának", hogy nem is tudják pontosan, miért (milyen programért éppen...) oda ikszeltek.

és mielőtt lekomcsiznál: a jobbiknak sem volt (kormány)programja, de róluk legalább tudtam, hogy (az esélyek okán) felesleges is...

Fitz 2010.05.11. 13:03:28

@kakuk marci: Annyira bírom az ilyen überjobbos, királyságmániás, idealista embereket.
Én meg is kezdeném az észosztást, még ha nem is füvezek, csak mert Te kérted: nemzetellenes, egybe kell írni. :P:P:P

pescade 2010.05.11. 13:03:47

úgy kell az országnak ez a görög válság, mint egy falat kenyér, semmi nem tartja vissza a Fideszt a meggondolatlan lépésektől jobban, mint ez a bizalmi válság, ami szerencsére minket is érint

b0c1k4 2010.05.11. 13:04:03

@Tomzone: Kedves Tomzone!
Igen vallaltam arfolyam kockazatot, de azt nem hogy a bank felemeli a kamatot, mert a rendesen fizetoktol tudja csak behajtani a pinzet. Vajon miert nincs szinkronban a devizahitelem kamata a kamatvagasokkal? Sot kb semmivel. Es igen tudom hogy nem kotelezo hitelt felvenni, csakhogy az alberlet ugyan annyi mint amit hitelre kifizetek, akkor miert is ne inkabb sajat lakasra fizessem ki a penzt? A problema az hogy nekem anyuciapuci nem tett a seggem ala SEMMIT (es ezt szo szerint is ertheted), probalj 0-rol es havi 100e-bol eletet epiteni, es meglatjuk hogy veszel-e fel hitelt.

Sirrah 2010.05.11. 13:04:17

@anyádbogár: Kérlek áruld el nekem a baloldal programja mi volt ? Igyen BKV ?

tygger 2010.05.11. 13:04:37

@Sirrah: zorbán király már megmondta, hogy simor fúj, takarodjon, a monetáris tanácsot matolcsy állítaná fel, ergó zorbán király azért szeretné a kamatpolitikát is irányítani. kár, hogy a piac azt sem szereti, ha a jegybankelnöknek akar keresztbe tenni a (leendő) miniszterelnök.

nemöszöd 2010.05.11. 13:04:40

Hát, tényleg botrány, amit a Fidesz csinál...Hogy merik 8 (20) év elbaszását nem egyenesbe rántani még kormányalakítás előtt! A kirelejzumát!
Az meg a húgyagyúvá silányodott nemzeti lét egyik formája, hogy huhogással, meg riogatással milyen remekül el van némely "szakértő"...

pannonfunk 2010.05.11. 13:05:19

Devizahitellel kapcsolatban csak egyetlen kérdésem lenne: az tutiezerszázalékbiztos, hogy egy svájci frank _alapú_ hitel esetén, aminek a folyósítását forintban kaptam meg, és forintban törlesztem, a bank tényleg frankban vett fel CHF-et külföldről, és azt folyósította nekem forintban, majd amikor törlesztek forintban, szépen viszzaváltotja CHF-re és fizeti vissza ő is a törlesztést?

Egy egészen icipicit sem elképzelhető, hogy az egész egy nagy parasztvakítás, a bank szépen forintban hitelezett nekem, és szopat a konverziósköltséggel?

Mert ez utóbbi esetben a devizahitel forintosítása miért is lenne szívás a CHF/HUF árfolyamra? Persze a bankoknak szívás lenne, ebben egyetértünk, de a kérdés nem ez volt...

paaj 2010.05.11. 13:05:35

@Anthony (kick-ass): Javaslom a hülyeségek írkálása helyett utánanézni a dolgoknak. 2008-2009-ben nem volt semmilyen hamisítás viszont előtte tényleg dögivel. Persze aki a matolcsy meg varga féléktől várja a megváltást az meg is érdemli.:) De nem baj lehet menni vittojjal nemzeti konzultálni.:DD

gitáros 2010.05.11. 13:08:36

Nem egészen értem az örökös "még nincs is kormány, miről beszélünk"-típusú fikákat.

Pajtik! Pontosan ezeket a dolgokat kellett volna a fidesznek a kampányában elmondani!

Ja, hogy a akkor nem szavazott volna ötvenkét százalék ovira?

paaj 2010.05.11. 13:09:05

@Bozdurgán: Tudod apró de nem elhanyagolható probléma, hogy a átváltani tervezett devizahitelek törlesztőit SEM fogja tudni fizetni az adós. Ráadásul a jelenlegi kondíciók mellett vagy magasabb lesz a törlesztőrészlet vagy némileg alacsonyabb de akkor jelentősen hosszabb időre. Szóval cseberből vederbe kerülnek az adósok.

Sirrah 2010.05.11. 13:09:09

@pannonfunk: Nagyon jól látod. Azért bonyi egy kicsit mert a bank durván egyszerüsítve köt egy biztosítás a saját kockázatának a csökkentésére a deviza piacon. Azért deviza alapú forint hitel, ki van kötve hogy nem is fizetheted vissza frank-ban.

Vad.Korte (törölt) 2010.05.11. 13:09:31

A FIDESZ még el se kezdte. A gazdaság meg nem olyan, hogy ma csinálok valamit, holnaptól változik a helyzet. Még hosszú hónapokig fogjuk nyögni a szocik égbekiáltó f@$%ságait... :-(

tygger 2010.05.11. 13:09:54

@pannonfunk: jajistenem... csak nézd meg a tulajdoni lapodat, hogy milyen devizában van terhelve. segíteni fog.

Melchi Zadok 2010.05.11. 13:10:30

matolcsy kinevezésekor aki egy kicsit is ért a gazdasághoz felszisszent. emlékszünk matolcsy györgyre (eszkep meg a többi homályfejű hivatásos fidesz - felszopó biztosan nem) és az ő kétéves költségvetésre, az erősen kádár korszakbéli gazdaságpolitikájára, arra az ótvar baromságra, mikor is egy tízmilliós pöcsöm kis országban a fogyasztás mesterséges felpörgetésével (ami mögött egyébként az olcsó lakossági bankhitelek húzodtak meg aminek következtében szépen lassan eltüntek a lakosság megtakarításait) akartak egyedülálló magyar gazdasági modelt megvalósítani. sajnos matolcsy neve garancia az előre kitervelt ostobaságnak. ennek az embernek régen egy közgazdasági rezervátumban lenne a helye közvetlenül hetényi istván mellszobra melletti akolban. napi látogathatósággal esti etetéssel.

Vad.Korte (törölt) 2010.05.11. 13:10:33

@gitáros: Ez csúsztatás. Még _nincs_ a FIDESZ döntéshozó helyzetben. Bár lenne már február óta!

szárny 2010.05.11. 13:11:04

@tygger: te, mint a "piac" véleményének tudója, igen. Elég csak ránézni az avatarodra, milyen komoly lehetsz e komoly szerepben...

Persze, értem én, hogy visz még benneteket a lendület. Hát csak rugózzatok nyugodtan.

pannonfunk 2010.05.11. 13:13:06

@tygger: Te meg nézzed meg ezt a hozzászólást: @Sirrah:

Köszi, éppen ezt kérdeztem. Tehát X összegű devizahitel kiváltása nem jelenti azt, hogy a bankok azonnyomban vásárolnak X összegű devizát a piacon, bedöntve ezzel a forintot, ahogy itt sok huhogó mondja már napok óta.

szárny 2010.05.11. 13:13:47

@melchi zadok: írod: "...eszkep meg a többi homályfejű hivatásos fidesz - felszopó..."
Azaz száz emberből hatvannyolc. Szerény becslés szerint. Kívánjam neked azt, hogy valamelyik felismerjen az utcán? :-))

NGA 2010.05.11. 13:15:20

Erről csak ez jut eszembe: Tudod mit nyuszika? Baszd meg a fűnyíródat!

gitáros 2010.05.11. 13:15:47

@szárny:
Százból ötvenkettő, maradjunk annyiban. A kétharmad már csak a parlamenti matek.

szárny 2010.05.11. 13:17:23

@melchi zadok: ja, és írod még: "matolcsy kinevezésekor aki egy kicsit is ért a gazdasághoz felszisszent..." És amikor Kóka Jánost kinevezték, mit csináltak az említettek? szárnyaikkal dübörgették a pannon pumát? Komolyan mondom, kezdem tisztelni a még mindig kitartó libsybolsi kommentelőket... Tudod, mint a természeti népeknél...

Vahakomb 2010.05.11. 13:18:39

Azt mondod: "Az elmúlt napokban a fentiek miatt értetlenkedő, bosszankodó és ingerült piaci visszajelzések tucatját hallhattuk, olvashattuk."

Hol? Szerintem a külföldi sajtó most magasról lesz...rja a meg sem alakult kormány nem véglegesített terveit. Kivéve a fizetett külföldi bértolnokokat. Mert most egyébként Görögországgal foglakoznak a piaci elemzők, és a forint árfolyama is attól függ.

tygger 2010.05.11. 13:18:56

@szárny: összekeversz valakivel, de nem baj, szedjél hangyát, megnyugtat. nem vagyok én "senki", csak egy aggódó kispolgár, a jegybanki dologgal foglalkozó cikkekre meg keress rá a google-ben, vagy akár az indexen.

pannonfunk 2010.05.11. 13:19:37

@dd aka kertagrár: Nem mindenki van a véleményeden:

velemenyvezer.blog.hu/2010/05/11/koszonjuk_bajnai

Kérdés, pl. hogy a mentőcsomag Németországot, az egyik legnagyobb exportcélországunkat mennyire fogja megfogni. Ha ott visszaesik a gazdasági növekedés, és vele a fogyasztás, mi is szívni fogunk. Ráadásul jóléti cikkeket adunk el zömében (pl. Audi), amire a kereslet gazdasági visszaesés esetén brutál csökken.

herbert 2010.05.11. 13:19:42

@Sirrah: 2-3. a kamat csökkentését, a forint erősödését az imf hitel és a 2009-es világpiaci optimizmus tette lehetővé, baromira nem a szoclibek érdeme/bűne. A londoni, frankfurti bankok nem gordon vagy viktor két szép szeméért adják vagy veszik a forintot. leszarják ki van hatalmon, a gazdasági, költségvetési mutatóinkat nézik, és amíg el nem kúrjuk nagyon egy kalap alatt kezelnek a többi visegrádival. Nem kéne tíz éven belül kétszer nagyon elkúrni.

4. tényleg nem egyszerű, mert 5. európa szinte összes országában van gazdaság, erős költségvetés, ami lehetővé tette a kamatcsökkentést. Nálunk nem volt, ezért adósodott el mindenki devizában, a forinthitel irreálisan drága volt.

Nézd meg a görög állampapírok kamatának alakulását, mikor kiderült hogy nincs stabil költségvetés. Mi nem játszhatjuk el ezt, fel kell számolni az adósságcsapdát akkor is, ha egy darabig a növekedés az ára.
6. nem a lakossági devizahitelek, hanem a deviza államadósság az igazán bénító.

98-02 között ezt a kérdést jól fogta meg a kormány, www.demokrata.hu/heti-hir/elszallt-az-allamadossag, ez még egy választás előtti cikk. Miért lett ez most elfelejtve?

Dezsőjóska 2010.05.11. 13:21:25

Fletó is ötleteléssel kezdte...

pannonfunk 2010.05.11. 13:21:32

@szárny: Kóka az ügyes volt, nem? Há' magának is összeszedett egy helikoptert, akkor már ért a gazdasághoz is, nem?

tygger 2010.05.11. 13:22:24

@pannonfunk: nem érted, mert nem akarod. ha csak "technikai" konverzióról van szó, akkor is meg kell csinálni, mert a tartozásod egy másik devizában van nyilvántartva. ha ilyen átváltási igény tömegesen jelentkezik, akkor bizony erősen gyengül az árfolyam, de ha végiggondolnád, belátnád.

Bozdurgán 2010.05.11. 13:22:25

@paaj:

A cél nem az , hogy az adós jól járjon, hanem az , hogy egy gyengébb forintárfolyam mellett se nőjjön szignifikánsan a bedőlt jelzáloghitelek száma.

szárny 2010.05.11. 13:22:28

@gitáros: Tudod mit, legyen igazad. De akkor tegyük hozzá, hogy a maradék negyvennyolc meg háromfelé oszlik, ugye... és az 52:16 valamivel még rosszabb arány...
De vegyük a választói akaratot, ha ragaszkodsz hozzá.
Egyéniben: 174:2
Miről beszélsz, barátom?

paaj 2010.05.11. 13:22:43

@pannonfunk: A devizahitel forintosítása miért gáz? Végletesen egyszerűsítve a következő a helyzet: mondjuk felvettél 5 milla hitelt 20 évre CHF alapon 2005-ben. Akkor 155 körüli volt az árfolyam vagyis az kb. 32300 CHF. Az egyszerűség kedvéért együk fel, egyenletesen törleszted a tőkét. 5 év alatt a negyedét visszafizetted vagyis most van kb. 24200 CHF tartozásod amit forintosítanál. Most 19X az árfolyam azaz forintban kb 4,6 millával tartozol...vagyis 5 év alatt a tőketartozásod alig csökkent. Ha forintosítasz, garantáltan nagyobb lesz a törlesztőd mintha hagynád CHF-ben. Ez az übergáz. Újabb adósságcsapdába dugják a fejüket azok akik meglépik.

Dini bacsi 2010.05.11. 13:22:53

Gratula blog ironak

En is leirom, olyat biralni ami el sem kezdodott!? Karogni elore? Es a MSZP az fasza gazdasagpolitikat csinalt mi?! LOL

www.youtube.com/watch?v=WNk7VS9_bdI
ajanlom mindenkinek foleg mikor vegen pi..an lovik karogo varjut.

pakesz (törölt) 2010.05.11. 13:23:19

@is: "2008-ról (hülyenépszavazás) sokan azt gondolták, hogy az csak Gyurcsány elkergetése. namost Matolcsy megint belemondta, hogy vagyonadó, az nem lesz, vizitdíj, az nem lesz, tandíj, az nem lesz. ezek tényleg komolyan gondolták ezeket a közgazdasági irracionalitásokat, a szocializmus újbóli feltámasztását."

latom kihagytad azt a fontos mozzanatot, hogy az elso lepesi a fidesz kormanynak az lesz, hogy elorehozza az onkormanyzati valasztasokat es az onkormanyzat irendszert lecsokkentse
mint romaniaban a magyarokkal tettek, ugy vontak ossze hogy ne legyen meg a 20%
itt is az lesz az onkormanyzati valasztasoknal, hogy a Kubatov lista alapjan maximalizaljak a szavazatokat es minel elobbre hozzak az onkormanyzati valasztasokat
remlem sikerulni fog nekik, mert utana jo hamar bele lehet csapni a lecsoba
ha nem sikerul akkor Isten ovja Magyaraorszagot!!!
fel ev tul sok hogy a debil valasztoinak fenntartsa a jopofisag latszatat hogy minden ingyen van

Melchi Zadok 2010.05.11. 13:23:26

@nemöszöd: amíg ilyen emberek ugatnak bele a gazdasági kérdésekbe, mint pl te, addig nem lesz baja orbánéknak elmagyarázni, hogy mindenért gyurcsány a hibás...

ti még öt év múlva is ezt a poént próbáljátok elsütni.

Donor 2010.05.11. 13:23:51

Azon felül, hogy egy meg nem alakult kormányt kritizál a cikk, és ez nemi elfogultságra enged következtetni, én nem látom ilyen sötéten a Fideszes gazdaságpolitikát.

Azért mert a Fidesz egy modernebb, logikusabb iskolát követ, amit a régi iskola hívei nem tudnak felfogni mitől működik, attól még működik.

Ez a kormányzás az eddig kirajzolódott intézkedésekkel, az előző kormányzásuk folytatása. Márpedig elegendő megnézni hogy az előző kormányzás alatt elkövetett ugyan ilyen "érthetetlen" intézkedései mennyivel csökkentették az államadósságot és növelték a gazdasági mutatókat.
Azt is érdemes megnézni, hogy az első évben ők is növelték az adósságot egy kicsit, mert az kellet, ahhoz, hogy a kisöpört államkassza mellet be tudják indítani a gazdaságot.

Én most is ugyan erre számítok.

Hitelt felvenni lehet értelmesen is, úgy hogy a hitelből megtérülő befektetéseket finanszíroznak, és lehet úgy is ahogy Medgyesy csinálta hogy az üres ígéreteit vátota be. Itt szeretném megjegyezni, hogy az államadósság alakulását nézve nem is Medgyesi költötte el a legtöbb pénzt, hanem Gyurcsány, aki alatt többet növekedett az adósság állomány, mint az előző kormányok alatt összesen, pedig állítólag éppen hogy azért kellettek a megszorítások hogy csökkentsük a deficitet.

Gratulálok, ezt is elkúrta.
Ezek után szerintem jobb kilátásoknak nézünk elébe, hiszen a Fidesz pont a stabil kiszámítható gazdaság megteremtését célzó intézkedésekre költi a hitelt (mivel az államkassza már üres erre az évre) ami pedig alapfeltétele a megfelelő vállalkozói könyezetnek, ami pedig felpörgeti a gazdaságot akár minden további intézkedések nélkül is.

Azt se felejtsük el végül, hogy a Fidesz nem csak költ, hanem sokkal nagyobb arányú és racionálisabb költségcsökkentésekbe is bele akar fogni egyidejűleg, amire lehet alapozni a költekezéseit.

Végezetül, szerintem egyszerű dolga van a Fidesznek. Ha nem lopja el az államvagyont, akkor már annyi pénz marad, hogy abból még a 15. havi nyugdíjat is be tudja vezetni :-D

himpellér 2010.05.11. 13:24:37

Olyan ez a cikk, mint a népmesében a lány, már előre sír azon, hogyha majd egyszer férjhez megy, a születendő gyermekét a kemence padkára teszi, és azt majd agyonüti a kemence tetején lévő káposztás kő...

pakesz (törölt) 2010.05.11. 13:26:08

@pannonfunk: "Tehát X összegű devizahitel kiváltása nem jelenti azt, hogy a bankok azonnyomban vásárolnak X összegű devizát a piacon, bedöntve ezzel a forintot, ahogy itt sok huhogó mondja már napok óta."

akkor mit jelent?
hogy rogzitik a Ft -ban fizetendo osszeget? zaltal az arfolyamkockazatot atlokik a zadofizetokre?
vagy hogy nem rogzitik a Ft -ban fizetendo osszeget hanem a CHF mozgasaval lesz aranyos ezentul a visszafizetes?

nezet 2010.05.11. 13:26:18

@pannonfunk: Valószínűtlen hogy nem CHF.-ben vették fel a hitelt amit neked CHF devizahitelként Forintban továbbítottak. Miért? Mert akkoriban ott volt az egyik legkisebb a kamat, így ha másban vették volna fel ráfizettet volna a bank. De igen attól hogy te egyedűl visszaváltod valószínű nem rohan azonnal a bank is beváltani, a saját deviza tartaléka terhére bármikor megteheti. De ha 1 000 000.-an akarják visszaváltani, elég csak elkezdeni máris mindenki tudja hogy gyengűlni fog a forint, a bank is azonnal rohan átváltani, ahogy short.-osok is azonnal adják a forintot (akár fedezet nélkűl is). A baj a nemzeti devizatartalék terhére történő átvállalással is hasonló, de kevésbé éles. Azonnal begyengűl a forint ergo a GDP arányos adóságunk hírtelen megugrik, a piac nem szívesen nyúl bele a forintba, azaz nem hoz tőkét addig amíg meg nem nyugszik a piac. Nyílván ez útobbi esetben tényleg működhetne a dolog. (hisz gyors és drasztikus lenne, de veszélyes is) Ezért írta a szerző hogy működhet de szerencse kell hozzá. A szerencse meg itt jelen esetben a külső folyamatokat szereplőket jelenti, ahol nem mindegy pl a kockázatvállalási hajlandóság.

herbert 2010.05.11. 13:27:13

@paaj: csak a gyakorlatban 30 évre vették fel, nem egyenletesen törlesztik a tőkét, hanem egyelőre szinte még csak kamatot fizettek, és az árfolyam bukta miatt a tőketartozásuk 20%-ot nőtt mondjuk 5 év szorgalmas törlesztést követően. Na most némi "gazdaságélénkítést" követően növekszik majd még 50%-kal a tőketartozásuk.

ursus artos 2010.05.11. 13:27:40

Miért is van ennyi svájci frank alapú hitel?
Ja. A lakásvásárlasok miatt. Mert ugye igény volt a lakásokra mert ugye nem igazán szeretünk a mamáéknál, pláne nem három gyerekkel. És hát pörgött a lakáspiac. Miért is! Ja igen a zorbánördög-féle kamattámogatású forintlalapú lakáshitel miatt. Amit az emeszpé megszüntetett, vagy legalább is ellehetetlenített, viszont igény volt arra, hogy sokaknak saját otthona legyen, így aztán a bankok hozták az devizalalapú termékeket. Most meg hát itt vagyunk talpig frankban.
Mégis csak olcsóbb lett volna a kamattámogatási rendszert fenntartani? (Eygszer ugyis telítődik mindenki lakással.)

pakesz (törölt) 2010.05.11. 13:27:52

@Donor: "Végezetül, szerintem egyszerű dolga van a Fidesznek. Ha nem lopja el az államvagyont, akkor már annyi pénz marad, hogy abból még a 15. havi nyugdíjat is be tudja vezetni :-D"

szeritnem is
csak akarni kell!!!
de akkor minek karognak mostanaban hogy 6.5 % os hianyt szeretnenek idenre? talan megsem igaz ez az allitas?

Melchi Zadok 2010.05.11. 13:28:31

@szárny:jaaaa, értem bezzeg a komcsik/libsik érveléssel mindent faszán el lehet kenni, ki lehet magyarázni. de csak itthon, egy nem túl nagy óvodai homokzó világlátásával rendelkező embereknél.

de tudod a nemzetközi piac sz@rik az ilyen "bezzeg a komcsik mit csináltak" típusú bejegyzésekre. de ne aggódj egy kocsmai vitában bárhol előveheted ezt a lapot, biztosan népszerű leszel.

Melchi Zadok 2010.05.11. 13:29:23

@szárny: fenyegetőzöl? komcsi tempó.

nem1rem1 2010.05.11. 13:29:48

Nem értem... Nem értem, hogy mit akar Orbán még mindig Matolcsytól, Közép-Európa, de talán a világ legrosszabb közgazdászától:

1998-ban a Fidesz pontosan arra a vízióra építő gazdaságpolitikai programmal nyert, amit később Matolcsy-programnak neveztek. Ennek a lényege a belső fogyasztásra épülő gazdasági növekedés lett volna. Ezzel szemben 2000-ig, Chikán Attila gazdasági minisztersége alatt a Horn-Kuncze(-Bokros) kormány gazdaságpolitikáját folytatták - sikeresen. Európai- és világgazdasági konjunktúra közepette és ellenére is... 2000-ben lépett színre Matolcsy és az ő programja. Ekkor kezdődött az a költségvetési hiánynövekedés, valamint a magánszemélyek eladsodása, ami a magyar gazdaság lejtmenetének kezdetét is jelenti.

2002-ben Medgyessy - miként a poszt is utal rá - gyakorlatilag ugyanezt folytatta, csak még kóklerebbül: A konjunktúrára bazírozva növelte a lakosság vásárlóerejét, átkötve egy "Igazságosság!" feliratú pántlikával, amennyiben különböző állami alkalmazotti csoportok bérét 50%-kal megemelte.

Ebben az időszakban volt Járai a jegybank elnöke, aki nem engedte elszaladni az inflációt, túlságosan erősen tartotta a forintot (akkor, mikor a lakossági devizahitel-állomány sem indokolta még ezt).

2007-ben a Gyurcsány-kormány ellen (az "elkúrás" mellett) a legfőbb vád az volt, hogy társadalmi egyeztetést mellőzve, kipróbálatlan, ad-hoc ötletekkel akar átalakításokat végrehajtani. ERzt nevezték "reform-dühnek"...

Így, az elmúlt néhány hét megszólalásai után talán ismerős, nem? Nekem úgy tűnik, hogy az Orbán-Matolcsy páros ott akarja folytatni, ahol 2002-ben kénytelen volt abbahagyni. Nem a vízió volt hibás, csak nem volt idő a kifutására, nem volt elegendő felhatalmazottság stb. Hát majd most!

Miközben a nemzetközi környezet és a kilátások nemhogy rosszabbak, mint 2002-ben, hanem pont az ellentéte. Mintha Matolcsy tényleg merne "nagynak lenni". Nem vak, csak vakmerő...

Egy dologban egyezik meg a helyzet a 12 évvel ezelőttivel: A Fidesz egy fájdalmas megszorítás utáni, reménykeltő pályára állított államháztartást vesz át. És megint el lehet tapsolni a lehetőséget, megint szét lehet hordani-kísérletezni az eredmények ígéretét.

(U.i. A választások első fordulója előestéjén hallottam, hogy szeptember közepi terminussal kötöttek 410 Ft-on is eurós határidős ügyletet a tőzsdén. Ez tény. A poszt írójának szegezett kérdés, hogy miért is nem látja rózsaszínben a közeljövőt, az pedig érzelem és "whishful thinking" eredménye. Őszintén kívánom, hogy Orbán tegye jól a dolgát, és ne kúrja el ő is. De Matolcsy személye és programja, sajnos, pont az ellenkezőjét ígéri Egyelőre.)

pannonfunk 2010.05.11. 13:31:03

@tygger: Az nem érv, hogy én nem értem. Igazából nem magyarázod meg, csak hozzámvágod, hogy gondoljam végig.

Jó, végiggondolom. Pista bácsi adott 1000 Ft-ot Józsi bácsinak kölcsönbe, és azt mondta, hogy ez 4 Euro tartozás, de majd forintba kell visszafizetni, az aktuális árfolyamon. Majd amikor jöttek a hírek, hogy a forint esetleg meggyengül, akkor Pisti bácsi azt mondta: tudod mit, Józsikám, "technikailag" a mostani árfolyamon váltsuk át az Euróban elkönyvelt tartozásodat forintra, és aszerint fizessed vissza forintban.

Pisti bácsi és Józsi bácsi megállapodásának milyen hatása van a devizapiacra? Vegyük észre, hogy a piacon nem történt se vétel, se eladás, a tartozást eddig is forintban kellett rendezni, ezután is, így még hírértéke sincsen a dolognak, Józsi bácsi forintban kapta fizetését, forintban törleszti az adósságát, nem fog Eurót vásárolni, mert forintban kell törleszteni a hitelét.

Pisti bácsi persze jól megszívja, feltéve, hogy nem önszántából döntött a megállapodás szerint, hanem azért mert "leszóltak" neki. Esetleg meg is jelenik valami fórumokon riogatni, hog egy ilyen megállapodás hű de rossz lesz, mert kishazánkban ez már csak így szokott lenni.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.11. 13:31:16

Az egész koncepciója a FIDESZnek szerintem más oldalról rossz, elsősorban a korábbi FIDESZ kormány "vívmányai" kapcsán vannak gondjaim: Hány család jutott úgy új lakáshoz, hogy a használt lakások piacát hazavágtuk, hitelük volt, nem tudtak költözni, stb...

Hány család jövőjét tette tönkre az, hogy a hitel miatt egy városban kéne maradni, ha a család minden tagja jól fizető munkát szeretne, akkor viszont költöznie kellene. Hány céget tett tönkre az, hogy amiatt, hogy a munkaerő nem tudott odaköltözni, stb. nem tudtak kulcspozíciókat betölteni?

Ezt a helyzetet lehetne megvátoztatni, ha pl. a lakások bérbadásával kapcsolatos adóterheket csökkentjük, a munkahelyzet közeli bérelt lakás esetén akad adókedvezmény (kevesebbet kell utazni ez jó), stb.

Olyan helyzetet kell teremteni, hogy aki nem tudja fizetni a hitelt az tovább tudja bérelni a lakását, ellenben utána már tudjon szabadabban (bérlakésból bérlakásba) költözni.

Felül kell vizsgálni, hogy az adók kapcsán: mennyi terhet ró az államra és a vállalkozásokra az adminisztráció, és az ilyen szempontból "drága" adókból származó bevételt lehet-e úgy pótolni, hogy ezeket az adókat megszüntetjük, más adók mértékét kevésbé emeljük (összességében adócsökkentés).

Ha csökken az államigazgatásban foglalkoztatottak száma, több helyen lesz megfelelő munkaerő kínálat amire cégeket lehet építeni, stb. és mind az adó- mind az adminisztrációs terhek csökkennek, több lenne a munkahely.

2010.05.11. 13:32:22

A cikkben írtakkal nem vitatkozok, de a cím azért erős. Persze nem kellene devizahiteleket konvertálni, ha Forintban úgyis magasabb lesz a törlesztőrészlet, mint egy esedleges erőteljesebb devizagyengüés esetén lehetne, helyette az állam által átvett és átmeneti vagy végleges tulajdonjoggal járó hitelkezelést támogatom bérleti szerződéssel egybekötve. (Természetesen csak lakások esetén.)

kalozka 2010.05.11. 13:32:35

Alapvetően egyetértek a cikk tartalmával, inkább a szellemiségével tudnék vitatkozni. Olyan benyomást kelt bennem mintha a reál gazdaság nem is létezne, nem is érdemes vele foglalkozni csak a pénzügyi makró szemlélet kell figyelembe venni mégpedig azt hogy itt egyensúlyra van szükség, ha az meg van akkor minden rendbe jött, majd akkor meglódul a gazdaság. Szerintem ez pont fordítva van, addig nem lesz pénzügyi egyensúly amíg nem talál magára a reálgazdaság és az elsődleges szempontnak annak kell lennie, hogy ez megtörténjen.
Persze most ki vagyunk szolgáltatva a piacnak és oda kell figyelnünk nehogy hadjáratot indítsanak ellenünk, de hosszútávon nincs esélyünk a reálgazdaság nélkül, nagyságrendekkel fontosabb ez a területet. Ahhoz, hogy itt sikeresek legyünk versenyképességünket kell erősíteni, és az eddigi jelek azt mutatják, hogy ezt a Fidesznél is így látják. A pénzügyi instabilitás csak a gyenge Real gazdasági teljesítményének a tünete és nem tüneti kezelésre van szükség.

2010.05.11. 13:33:38

@lxrose: "mint egy esedleges erőteljesebb devizagyengüés esetén lehetne"

akarom mondani egy esetleges kevésbő gyengülő Forint esetén lehetne.

Bozdurgán 2010.05.11. 13:33:40

@ursus artos:

A bankok kizárólag 1 Okból jöhettek a devizahitelekkel, mert lehetővé tette nekik a medgyessy kormány.
Ez volt az ötlet az Orbáni kamattámogatás helyettesítésére:)

pannonfunk 2010.05.11. 13:33:51

@paaj: Pontosan. Pont ezért nem valószínű, hogy egymillónyian élni fognak ezzel.

Donor 2010.05.11. 13:34:18

@nezet: Azt se hagyd ki a képletből, hogy ha gyengül a forint, akkor átváltáskor is több forintot kell fizetni a CHF után, ezért nem fogja megérni átváltani, tehát nem fogják átváltani.

Átváltani csak akkor érdemes ha erős a forint.

Ez pedig egy biztonságos önszabályzó folyamatot eredményez.

A kormány csak az átváltás költségeit akarja kifizetni, meg törvényi hátteret csinálni hozzá. Nem akarja senki helyett kifizetni az adósságot, ez pedig azt jelenti hogy az adófizetőknek ez nem kerül olyan sokba mint amennyire itt huhognak egyesek, ugyan akkor a hitelek bedőlése nagyon sokba kerülhetne bankmentő csomagok formájában miközben az emberek ugyan úgy utcára kerülnek.

Szerintem nagyon is megfontolt és okos lépés ez a MAGYAR gazdaság erősítésére, aminek igenis fontos szereplői a kisemberek!

SiKom 2010.05.11. 13:35:11

@anyádbogár:
"csak ugye elég kellemetlen az "ország kétharmadának", hogy nem is tudják pontosan, miért (milyen programért éppen...) oda ikszeltek."

Nagyon is jól tudják, hogy miért X-eltek a Fideszre: mert az MSZP csak elkúrni tudott, más reális lehetőség pedig nincs.
Ennyi.

ursus artos 2010.05.11. 13:36:12

@Bozdurgán: Amit ugye azért kellett megsemmisíteni, mert az orbánék találmánya volt, és ráadásul jó volt. na meg ugye nem a cigány vette fel a hitelt, hanem a pedagógus, meg az orvos házaspárok.

tygger 2010.05.11. 13:37:11

@pannonfunk: teljesen rossz a kiindulási alapod. a hülye sztoridat devizahitelre fordítva éppen az a helyzet, hogy pista bácsi 4 eurót adott kölcsönt, mert az volt az ő saját forrása, de forintban kérte a törlesztést. euró helyett beszélhetünk svájci frankról is, nagyon valószínű, hogy adott hiteleket adott devizában is folyósították, mert csak így számolhattak a bankok a hozzájuk ígért kamattal.

ursus artos 2010.05.11. 13:37:16

@52:
"Hány család jövőjét tette tönkre az, hogy a hitel miatt egy városban kéne maradni, ha a család minden tagja jól fizető munkát szeretne, akkor viszont költöznie kellene."

mekkora ócska duma.

on the other hand 2010.05.11. 13:37:19

@Donor: "Azért mert a Fidesz egy modernebb, logikusabb iskolát követ, amit a régi iskola hívei nem tudnak felfogni mitől működik, attól még működik."

Ajánlom figyelmedbe ezt:
eltecon.blog.hu/2010/05/11/veled_is_megtortenhet_3

Ezen belül is ezt:
"Tisztázzuk először is: a fiskális szigor nem a világméretű neoliberális összeesküvés (vagy nevezzük egyszerűen IMF-nek?) valamiféle szadisztikus kéjelgése, hanem egyszerű aritmetikai törvény. "

Melchi Zadok 2010.05.11. 13:38:16

@nem1rem1: köszönöm ezt az összefoglalót, ha rövidebben is de én is ezt írtam matolcsyról. persze rögtön nekem is esett egy regresszív hipnózisban boyongó szavazófülke forradalmár és rögtön libsikomcsi lettem. a faék kvantumfizika ezekhez képest...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.05.11. 13:38:30

@Sir Kommentor: "Hagyjátok már abba ezt a "nincs programja" dumát, mert qrva unalmas."

miert?
lett kozben programja?

mert akkor tenyleg unalmas lehet. de ha nincs - es ahogy elnezem, halvany lila segedfingod nincs, mit is akarnak orbanek, tehat nem programn alapjan szavaztal, az tuti...:-D - akkor viszont inkabb mar kinos, nem? mint amikor ugyanazert az elbliccelt leckeert mar a 4. rtosszpontot adja a tanitoneni..;-)

ilyenkor nem a tanitoneni a hibas amugy..
hanem a hulyegyerek es a hulye szulei, akik ezt megengedik neki..

tehat a fidesz es a valasztoi;-)

pannonfunk 2010.05.11. 13:39:00

@nezet: Viszont ha spekuláltak az árfolyammal, akkor sokkal jobban jártak. Te el bírod képzelni, hogy pont erre nem optimalizáltak? X %-ot vettek fel CHF-ben, 100-X-et meg forintban. Pl. a lekötött forintbetétek kamatai nem érték el azt a szintet, amit a CHF-alapú hitelek kamatai voltak.

SiKom 2010.05.11. 13:39:04

@is:
"Matolcsy megint belemondta, hogy tandíj, az nem lesz. "

Tandíj az VAN.
Kb. 200-300 ezer Forint/félév a legtöbb egyetemen. (Kivéve az államilag finanszírozott helyeket, de abból meg kevés van.)

SiKom 2010.05.11. 13:41:27

@az igazi Sipi:
"tehat nem programn alapjan szavaztal, az tuti...:-D - akkor viszont inkabb mar kinos, nem?"

Mert te aztán program alapján szavaztál 2002-ben és 2006-ban, ugye?

És mit értél vele? Azt, hogy a választások után kukába dobták a programot, és elcseszték a gazdaságot.

Akkor inkább nem kell program.

Az a jó, hogy te és az elvbarátaid úgy csinálnak, mintha egy jó programra össze lehetne gyűjteni a szavazatok többségét.

Nem lehet! Az emberek 51%-a 3,60-as kenyeret akar, akkor is, ha az ország beledöglik, és arra szavaz, aki beígéri.

Így mi értelme lenne normális programnak?

Ráadásul te akkor se szavaztál volna a Fideszre, ha van programja. Mert "akkor meg hazudnak biztosan".

pannonfunk 2010.05.11. 13:42:02

@tygger: Nem. Pisti bácsi 1000 Ft-ot adott kölcsön, 4 Euróként lekönyvelve. Persze valójában 500 Ft-ja volt, amit éppen kölcsönözni tudott, másik 2 Eurót meg ő is kölcsönkért, amit átváltott forintra és odaadta Józsi bácsinak.

Donor 2010.05.11. 13:42:16

@pakesz: Azért ezt még én sem hiszem el, hogy ez sikerülhet ennyi intézkedés mellet ;-))

Ugye adott hogy fel kell pörgetni a gazdaságot, ami befektetéseket kíván, ez pedig növelni fogja a hiányt, hiszen amit lehetett az MSZP elköltött már.

Persze nem hibáztatom őket. Minden kormány ezt csinálja, minden országban. Szerintem az is szép tőlük hogy nem érték el az egész éves hiánycélt, ez pedig hagy némi mozgásteret még.

Bozdurgán 2010.05.11. 13:42:31

@ursus artos:

Én mondjuk egyáltalán nem értettem egyet, és most sem értek egyet a lakáshozjutás támogatásával.
Nem azért mert gonosz vagyok hanem azért mert gyakorlatilag megszüntette a munkavállalók mobilitását.
Én inkább azt a pénzt kiterjedt bérlakásprogramra forditottam volna:)
Persze kúl volt otthonhoz jutni, meg még most is az, csak többet ártott mint használt.
Egy olyan országban ahol 40évig szinte csak egy vagyona lehetett egy családnak az otthona , nagyon vonzó alternatíva volt, és a bankrendszert is pörgette, de többet vitt mint hozott.

SiKom 2010.05.11. 13:42:34

@az igazi Sipi:
Még egy szívességet tehetnél: megmutathanád az MSZP 2006-os programjában, hogy hol van az ingatlanadó és az AFA 25%-ra emelése!

Na, hol van?

is 2010.05.11. 13:43:53

@Viktus: ha nem érted, minek írsz róla?

a tandíj nem szegénységkérdés. ösztöndíjrendszerről hallottál már?

a co-payment nem faszság. a BKV-jegyek miért is nem ingyenesek, ahogy Horváth Csaba ajánlgatja? ott világos, hogy ez miért faszság? na ugyanez az ingyenes, korlátlan orvoshasználat.

a vagyonadó _formájáról_ beszélni mellébeszélés. nem azt mondták, hogy ebben a formában nem jó, hanem Mádi Lászlót azonnali hatállyal kirúgták, amikor azt mondta, hogy másképp, máskor talán igen.

feljebb kellene jönni az agit.prop. visszaböfögő bérkommentelő státuszból, ez nagyon mélyen van.

tygger 2010.05.11. 13:44:00

@pannonfunk: de milyen spekuláció, könyörgöm? nem nagyon van olyan, hogy magyar bank. nagy nemzetközi hálózatok vannak, amelyeknek vannak magyar érdekeltségeik. a hiteleket ők folyósítják a központból, a választott konstrukció szerint chf-ben vagy eur-ban.

nezet 2010.05.11. 13:44:38

@Donor:
Ha így lesz ahogy mondod akkor nem fenyeget a spekuláció, ellenben nagyon elhúzodó folyamat lenne az átváltás, nem 3 hónap. Jelelnleg is át lehet váltani, a banki költség változó, de annélkűl sem éri meg az egyén szintjén (kivéve ha tudja hogy 350-400 Ft lesz egy EURO, de akkor már a spekik is tudni fogják) . Így a támogatásnak hogy átváltsák a hiteleket legalább részben kompenzálnia kellene a veszteségeiket.

tygger 2010.05.11. 13:44:46

@pannonfunk: reménytelen vagy, sajnos.

nem1rem1 2010.05.11. 13:44:58

@kalozka: Szerintem te is ugyanazt állítod, mint amit cáfolni akarsz: Fontos az államháztartás egyensúlya, és ennél is fontosabb a reálgazdaság teljesítőképessége. És kiderül számomra az írásodból az is, hogy tudod: A reálgazdaság gyengélkedik, ugyanakkor az egyensúly elvesztése jelenleg katasztrofális következményekkel jár. Vagyis: Egy gyengélkedő reálgazdaság meglódítása biztos, hogy segítene (bár megfelelő szigor mellett) a felemelkedés megindításában.

A probléma csak az, hogy a belső kereslet mesterséges felduzzasztása, nem hogy nem kecsegtet sikerrel Magyarországon (kicsi belső piac, export-orientáltság, dekonjunktúra, stb.), de sem korábban Magyarországon, sem mostanában Európa más, nagyobb piaccal rendelkező országaiban sem járt a ráfordításokkal arányos eredménnyel. Ámerikában is csak egyszer sikerült, Matolcsy nyilván akkor nézett tévét, ez maradt csak meg benne. Azóta mantrázza.

Jelenleg szerintem az egyensúly a legfontosabb. és ha valami fineszes-különleges megoldással akarunk az élre törni, hát itt a lehetőség. Minden országban elszaladt a költségvetési hiány, pont Magyarország ment a trenddel szemben. Ez nem volt kellemes, de az elkövetkezendő években óriási fegyvertény és könnyebbség lehet versenytárs országokkal szemben, hogy minket nem fog anyira érinteni, hogy más eladósodott nagy országok, mint az USA, Nagy-Britannia, Spanyolország, de idővel akár Németország és Franciaország is, el fogják szipkázni a pénzpiacról a forrásokat.

A különbség tehát szerintem kizárólag a megelőlegezett bizalomban van.

Károlynils 2010.05.11. 13:45:57

Valahogy pont azokról nem nagyon lehet hallani amiket a csodavárók vízionáltak, hogy most aztán az eddig sohasem látott nagyarányú felhatalmazás birtokában meg fogják lépni az elengedhetetlen reform lépéséket /egészségügy, oktatás, önkormányzat - tévedések elkerülésére: a képviselők számának csökkentése csak parasztvakítás, stb./. Helyette hülyeségekkel való ötletelés folyik, de ki tudja, hátha a titkos programokban bújik meg...

pannonfunk 2010.05.11. 13:46:00

@tygger: "hogy adott hiteleket adott devizában is folyósították"

No, akkor tegye fel a kezét, akinek a CHF hitelét CHF-ben folyósították, kezei között ropogtatta a szép színes bankókat, majd bement a pénzváltóba, átváltotta forintra és megvette a lakását.

.
.
.
.

OK, köszönöm.

herbert 2010.05.11. 13:46:02

@kalozka: az egyensúly annyira elszállt, hogy ez most nem igaz. 1200 mrd a kamattörlesztés évente. Egyébként te is ezt mondod: most ki vagyunk szolgáltatva, DE hosszú távon...pontosan így van. Most jó fiúnak lenni, költségvetési hiányt,adósságot, eltüntetni, cserébe 3-5 év múlva nagyon olcsón fogunk forráshoz jutni a gazdasági növekedés beindításához+ talán 5 év alatt némi saját forrást is sikerül összekuporgatni. És azt hogy hogyan költjük el azt a pénzt 5 év múlva, már most el kellene kezdeni kitalálni. Azon kívül nem minden növekedést serkentő reform kerül pénzbe.

Donor 2010.05.11. 13:47:34

@nem1rem1:
Roppant elvakult lehetsz ha még mindig elhiszed ezt a dumát.
Az MSZP-nek volt ideje bizonyítani és nem támasztja alá a te állításaidat.

nezet 2010.05.11. 13:50:07

@pannonfunk: Bocs de a bank nem rakott semmit betétbe, ő tovább adta a fogyasztóknak ő neki fel kellett vennie ezt a pénzt ezt meg legolcsóbban CHF/JEN.-ben kapta, így tudta legolcsóbban továbbadni a fogyasztóknak. Nehezen hiszem hogy nagyon eltértek ettől. Én magánemberként sem tenném

StormST 2010.05.11. 13:50:47

1. A devizahiteles autósokkal mi lesz? Nagyon nincsenek kevesen és egy 350-400 Ft körüli euró havi 15-20-25 Ft plusszot is hozhat nekik. Nem, nem mindenki tudja kocsi nélkül megoldani...
2. Aki komolyan gondolja, hogy ebben az országban egy adócsökkentés után az adóelkerülők elkezdenek majd adót fizetni, méghozzá olyan arányban, hogy plusszra jöjjünk ki, az nem ebben az országban él...
3. Jah, még semmit se csinált a Fidesz. Ez ok. De azért most már lehetne valami konkrétumot mondani.
4. Ha az az ember, aki 4 évig vezette a parlament költségvetési bizottságát (gyk. Varga Mihály) kiállhat az ország elé és azt mondhatja, hogy nem ismeri az ország helyzetét, akkor ott már nagy baj van...

nem1rem1 2010.05.11. 13:52:31

@melchi zadok: Sajnos, nem örülök, hogy nagy valószínűséggel nem "nekik" lesz igazuk...

Várjuk ki a végét!

pannonfunk 2010.05.11. 13:53:14

@nezet: Nem a bank rakta a betétbe a pénzt, hanem a betétesek. A bank betétesei. Ha bemész a bankba, és berakod betétbe a forintodat, na azzal mi lesz? A bank továbbadja. És hogyan adja tovább? Egy részét CHF alapú hitelként, az árfolyamnyerességet meg zsebrevágja. Legalábbis hülyék voltak, ha nem így csinálták.

kalozka 2010.05.11. 13:56:57

@nem1rem1: Én nem mondtam, hogy mesterségesen fel kellene pörgetni a gazdásságot, ez tényleg sehol nem működött. Én versenyképességi lépések mellett érveltem (pl bürokrácia csökkentés). Olyan gazdasági politikára van szükség ami a kis és közepes vállalatok terheit csökkenti és a középosztály erősödését szolgálja.

Idén az EU-ban az átlagos költségvetési hiány 6-7% lesz, nem hiszem, hogy a mi esetleges 5-6% hiányunktól kellene bepánikolni.

pannonfunk 2010.05.11. 13:57:05

Bocs, most kell mennem élénkíteni a gazdaságot :P (dolgozni...), nem fogok tudni válaszolni estig senkinek a kommentjére, elnézést.

freebiker 2010.05.11. 13:57:20

Istenemre mondom nem értem a balosokat. Ti a cseh 2-t nézitek? NEM TAPICSKOLUNK A SZARBAN, HANEM NYAKIG ÉR!!! Ezt nem Zorbán csinálta, hanem az egekig istenített komcsi rabló csürhe. Az utolsó 20 évből 12 évig ők uralkodtak, a nép legnagyobb bánatára és kárára.

A cikk író sem említ konkrétumokat, csak megelőlegezné az új kabinet munkáját. Ha valami nem megy azért már nehogy a Fidesz feleljen. 8 év fos kormánya juttatott ide minket. Előre fikázni szánalmas és undorító. A balos kormányok mért nem tudták ilyen jól a dolgukat az elmúlt években?

Bajnai csak odébbtalicskázta a szart, kilopva, ami maradt. Most azt várják, hogy ez a szarfal ránkomoljon, és lehessen a Fideszere mutogatni. Már bocsi, de 8 év alatt ti kúrtátok el. Nem kicsit, nagyon.....

Bozdurgán 2010.05.11. 13:57:22

@StormST:

Az autopiacnak már vége, nem akarlak elkeseríteni de kb mindenki szarja le az autohiteleseket.
Az ingatlanpiacot talán még megprobálják megmenteni, de te mát buktad.

nezet 2010.05.11. 13:57:39

@pannonfunk: Miért tenné?
Ha a forintra kapott ithon 6% kamatot a svájci frankra meg csak 3.-at (nem tudom pontosan de kb nagyságrendileg így lehetett)
Így csak akkor áll az általad leírt ha abank kockáztatott és árfolyamnyerésre játszott a CHF.-en ami ellensúlyozza az elmaradt elérhető kamatnyereséget. Nem állítom hogy néha nem vállalták ezt de nem hiszem hogy nagyrészben ezt megtettték vagy megtehették volna. (kivéve ha még határidős opciokat is kötöttek rá, de az is költség)

tygger 2010.05.11. 13:58:07

@nezet: ne foglalkozz vele, lassan troll kategóriás lesz.

nem1rem1 2010.05.11. 13:58:10

@Donor: Igen, az MSZP-nek lett volna ideje, legalább arra, hogy megpróbáljon kormányozni. A Fidesz ellenzéki hideg-polgárháborúja mellett esélye sem volt semmilyen normális kormányzásnak, de legalább megpróbálhatták volna, és főleg nem csak Őszöd után kellett volna próbálkozni.

De elkúrták. Nem kicsit, nagyon.

És ennek köszönhetően kapott a Fidesz felhatalmazást bármire, mert "ennél rosszabb már nem lehet" - mondták az optimista választók.

Igen, az MSZP legfőbb bűne, amellett, amit a gazdasággal tettek, az elmúlt két évet leszámítva 2002. óta, hogy ekkora biankó felhatalmazásnak adtak teret, erkölcsi alapot a Fidesz számára. Mint párt, megértek az öröklétre...

(Tudod, hogy hogy hívják más szóval a pesszimistát? - Jólértesült optimista...

Másik szabály: Minden rossznál lehet még rosszabb. Ne legyen, én is itt élek!)

nem1rem1 2010.05.11. 13:58:10

@Donor: Igen, az MSZP-nek lett volna ideje, legalább arra, hogy megpróbáljon kormányozni. A Fidesz ellenzéki hideg-polgárháborúja mellett esélye sem volt semmilyen normális kormányzásnak, de legalább megpróbálhatták volna, és főleg nem csak Őszöd után kellett volna próbálkozni.

De elkúrták. Nem kicsit, nagyon.

És ennek köszönhetően kapott a Fidesz felhatalmazást bármire, mert "ennél rosszabb már nem lehet" - mondták az optimista választók.

Igen, az MSZP legfőbb bűne, amellett, amit a gazdasággal tettek, az elmúlt két évet leszámítva 2002. óta, hogy ekkora biankó felhatalmazásnak adtak teret, erkölcsi alapot a Fidesz számára. Mint párt, megértek az öröklétre...

(Tudod, hogy hogy hívják más szóval a pesszimistát? - Jólértesült optimista...

Másik szabály: Minden rossznál lehet még rosszabb. Ne legyen, én is itt élek!)

mxplanet 2010.05.11. 13:59:52

"Azt se felejtsük el végül, hogy a Fidesz nem csak költ, hanem sokkal nagyobb arányú és racionálisabb költségcsökkentésekbe is bele akar fogni egyidejűleg, amire lehet alapozni a költekezéseit."

hol látsz költségcsökkentést?

Bozdurgán 2010.05.11. 14:00:00

@nem1rem1:

Az a baj, hogy az általad egyensúlynak nevezett valami az valójában egy spirál.

ha 1000 ftal tartozol, és 5 % a hiány az az idén 50 Ft de jövőre 52,5 ft. 2,5 ft-al nőtt.

higgins1 2010.05.11. 14:01:49

Kicsit próbálgatás szaga van az egész Fidesz stratégiának számomra. Olyan mint amikor "kiszivárgott" a svéd nyúgdíj modell dolog. Megnézték mennyit árt, látták sokat, azóta mély hallgatás róla.
Most is valami hasonló folyik, csak éppen a nemzetközi piacokat monitorozzák (persze ez sokkal veszélyesebb játok). Ezzel semmi baj nem lenne, ha nem ütött volna be a görög vállság, ami miatt mindenki ugrik minden gazdasági hülyeségre...
A legnagyobb baj, hogy idő kéne nekik, amíg egyensúlyba hozzák a választóiknak tett ígéreteket (és azok igényeit)és a nemzetközi elvárásokat. Erre a mostani ideges gazdasági környezetben nincs lehetőség, minden befektető várja, hogy mit mondanak, vigyék e a pénzüket, vagy végre eggyel kevesebb országgal kell foglalkozniuk.
Arra hivatkozni, hogy nem is ők vannak még hatalmon botorság, ha jól tudom most nyilatkozta a Matolcsy (ikerdeficit) Gyurika, hogy informálisan megy az egyeztetés az EU-val és a többi gazdasági szervezettel. Akkor valamit csak tudnak már, vagy az időjárásról beszélgetnek informálisan :) ?
Egy dolgot észre kéne venni a Fidesznek is, bár a választóktól kapta a felhatalmazást azonban nem szabad, hogy minden gazdasági döntést a választók kívánsága szerint hozzanak meg, mert azzal max elkúrni lehet egy országotb (elég csak pár "hozzáértő" commentet elolvasni).
Bízom benne, hogy ha már radaroznak, akkor legalább a megfelelő következtetéseket vonják be és olyan program készül el végül, ami tényleg hosszú távú megoldásokban gondolkodi, de ha nem az sem baj, mert szerencsére itt vagyunk Európa közepén és vannak olyan hatalmak amik igen keményen picsán tudnak billenteni, ha éppen romba kívvnjuk magunkat és a régiót dönteni (még ha sokak szerint ez csak a zsidó világösszeesküvés része is).

Donor 2010.05.11. 14:02:20

@nezet: Ez úgy működik, hogy CHF-ben felvett hitel CHF-ben nézve mindig azonos tőke marad, de ahogy a forint árfolyama változik így változik a forint értéke ennek az egésznek.
Akkor érdemes átváltani amikor az egész tartozás forint értéke alacsony, vagyis erős a forint.

Ilyenkor igaz hogy alacsonyabb a törlesztő részlet is, de ha átváltod, akkor már a későbbi árfolyam kockázatokat megúsztad és a forintban számolt értéke az egész tartozásnak nem fog változni.

Amikor magas a törlesztő vagyis gyenge a forint akkor nem éri meg átváltani, mert akkor nem csak a törlesztő részletre, hanem az egész adósságodra buktad az árfolyam veszteséget.

Szóval a Fidesz tervei mellet az árfolyam fogja elsősorban szabályozni az átváltás ütemezését. Ez lehet hogy hosszú folyamat lesz, de a Fidesz egyéb tervei mellet várhatóan a forint erősödésre fognak gyúrni, mint az előző kormányzásuk alatt is, így pedig lesz értelme az átváltásnak.

kalozka 2010.05.11. 14:03:32

@herbert: Szerintem többé kevésbé egyet értünk. Talán még csak annyit jegyeznék meg, hogy az olcsó hitel nem elég a gazdasági növekedéshez (lásd Japán) és nem fog mindent megoldani.

Vannak olyan versenyképességi lépések amik nem kerülnek pénzbe ahogy te is mondtad, ezeket kellene meglépni. Lehetne mást is tenni pl:az eddigi EU forrásokból túl sok ment arra, hogy kedvezményekkel multikat csalogatunk ide, (sokszor 10 millió forint/ új munkahely feletti összegekért) ezeket lehetett volna kis és közepes vállalatoknak adni és jóval több munkahely keletkezhetett volna.

2010.05.11. 14:03:33

1917-ig eredeztetni a mai problémáinkat, azért elég erős. Persze, tudom, a jobboldali romantika ezt igényli. Mondhatni: bevették Orbán tusnádfürdői szövegét. Ezek a mondatok élnek, és legendává válnak a tényektől függetlenül.

StormST 2010.05.11. 14:05:15

@Bozdurgán: Jah, az tök jó. Azért csinálnék egy közvélemény kutatást, hogy a magyarok hány %-a szívna be autó hitellel. Nem vagyok benne biztos, hogy sokkal kisebb lenne a %, mint a lakáshiteleseknél, csak ugye ott az utcára kerülhetsz, míg a kocsi hitelnél max nem tudsz bejárni dolgozni, illetve a bank havernak eladja a 2 milliós autódat 500 000-ért, te meg a maradék 500 000-et kifizetheted KP-ben... :P

Én mondjuk személy szerint rövid távon nem szívnám meg, fix törlesztős hitelem van, max 6 év helyett 8-9-et törlesztek majd... :P

a katona fehérben 2010.05.11. 14:05:54

@freebiker: Tudod, pont ott kéne elkezdeni, hogy nem osztod automatikusan "ti" és "mi" elnevezésű csoportra az országot, amint egy olyan véleménnyel találod szembe magad, ami nem egyezik a tiéddel.

baldrick 2010.05.11. 14:06:24

@EMP: Az angol választási rendszer semmivel sem jobb, mint a miénk...Tudom, hogy csak azért vetetted fel, mert szerinted sok idő telik el a választás és a kormányállítás között, de azért ne sírjunk annyira az a rendszer után...:) Megnézném, hogy azok az emberek, akik már most is betegesen reszketnek, hogy "jajj, az Orbánék már megint hatalomra kerültek", mit csinálnának akkor. Csak érdekességképp: a Fidesz 98%-kal nyerte volna a választásokat, mivel az egyéni választókerületekből (176), 3 kivételével az összeset megszerezték volna. Nem biztos, hogy ezzel annyira jól jártunk volna......

Logan Grimnar 2010.05.11. 14:07:11

B*meg még nincs is Fidesz-kormány.
Mi a fészkes fenéről beszéltek?
Majd egy év múlva lehet ilyenekről beszélni, de nem most!!
Vagy trendi hivatásos bérrettegőnek lenni?

Fenehorizont 667 2010.05.11. 14:08:26

érdekes, 2006-ban összesen egytized ennyi jajdeszarlesznekünk-cikk sem jelent meg, mint a 2010-es választások után egy hónappal.
az egész blog.hu seggnyalók közössége :D

nem1rem1 2010.05.11. 14:08:26

@kalozka: Egyrészt a költségvetési hiány százalékos mértéke önmagában is jelent valamit, de csak jelzés-értékkel. Igen, ez is egy demagógia: Az EU átlaga 6-7%. Olyan államoké, amik egyrészt elég erősek, hogy talán "kinövik" a hiányt, másrészt, ha forrásokat kell apiacról bevonniuk (államkötvény-kibocsájtás), a befektetők lehet, hogy egy pillanatra gondolkoznak, hogy mondjuk Nagy-Britanniát, vagy Magyarországot finanszírozzák, de két pillanatig már nem.

A másik fajta országcsoport olyanokból áll, mint Görögország, Portugália... Ugye, nem kell kommentálnom, ez a helyzet ismerős, csak mi mindekttőnél kisebbek vagyunk (nem számítva Spanyolországot, Írországot, stb.)

Ha tipikusan magyar, egyedi gazdaságpolitikát akrunk, akkor ne hivatkozzunk arra, hogy mások is így (ilyen rosszul) csinláják.

A bürokrácia csökkentése egy másik téma. Ez csak a munkanélküliség növekedése, valamint az átalakítások miatt jelenthet költség-növekedést, de megéri. Viszont a gazdasági pozitív hatásai csak hosszútávon, és többszörös áttételekkel jelentkeznek, adósságunk meg világválság pedig most, itten van.

Tehát a bürokrácia csökkentése dícséretes, támogatandó, de nem kerül ennyibe, és nem csodaszer.

Olyan érzésem van néha, mintha Smaragd városba érkeztem volna, Oz, a Nagy Mágus országába, és otthonfelejtettem volna a smaragdzöld szemüvegemet...

nezet 2010.05.11. 14:08:41

@Donor: Pontosan az általad leírtak helyesek, és ahogy írod lehet hosszú folyamat, ebben a formában garantált az lenne. Átváltani meg nem sokan váltanák át mert a többség 140-170 Ft/CHF között vette fel, így már most bukna rajta. Szóval ez így nem segítség, hogy csak a banki átváltási költséget törlike le, illetve szabályozzák. Mellet minimum a mostantól számolt árfolyamgyengűlést át kell vállania az államnak. De ez is inkább szociális lépés lenne mintsem gazdasági haszon.

kapiksz 2010.05.11. 14:08:56

Ennyi baromságot !! Még a parlament alakukó ülése sem volt meg ! Nagyon buta okoskodás ! Piaci folyamatok, spekulációk mindig is voltak lesznek. Egy dolog a fontos ! a középréteg helyzete és perspektívája, ki nem szarja le az IMF-et , állandó riogatás, úgyis adnak lóvét mert az ő érdekük is.

Bilbo 2010.05.11. 14:10:04

Csak egy észrevétel: 1998 és 2002 között az államadósság a GDP-hez képest CSÖKKENT. Miközben volt a lakáshitel, ami miatt sápítozott a "baloldali" média. Utána jött Gyurcsany. Megduplázta, megháromszorozta az államadósságit, úgyhogy még szarul is éltünk, főleg 2006 után. A lakáshitel rendszert persze tönkretették. Ezek után előszedni ezeket a Zorbános sablonokat, már unalmas. Ezért tart itt az ország. Mert könnyebb panaszkodni arról, amihez nem ért és még meg sincs (mert egy terv), jobb mint gondolkodni, értelmes döntést hozni (pl. a választáson 2006-ban.).

Fenehorizont 667 2010.05.11. 14:10:38

@Logan Grimnar:
ahogy írod, pont úgy. csak sztem ezek önszorgalomból rettegnek.
nácizás má nem ér szart se, így jöhetnek a "szakmai"-jellegű, vagy olyan álcával felruházott paráztatások.
csak tudnám, hogy 2002-től 2008 első feléig hol maradtak.

nezet 2010.05.11. 14:11:48

@kapiksz: Egy ideig:), (kérdés mindig a határ), aztán valahol már nem, mert többet veszthenek mint nyerhetnek és vége.

herbert 2010.05.11. 14:14:53

@on the other hand: a mostani külkereskedelmi többlet mellett szerinted lenne esély egy egyoldalú euro-bevezetésre? vagy gallyra mennénk egy hét alatt?

Donor 2010.05.11. 14:15:12

@kalozka: igen, a gazdaságot nem mesterségesen kell felpörgetni, hanem igaziból.

Ehhez pedig csak annyi a feladat, hogy olyan környezetet kell teremteni amitől a gazdaság szereplőinek megéri dolgozni.
Hiába van egyensúly a gazdaságban, ha nem dolgozik senki abból nem lesz bevétel. Az MSZP csak ezt felejtette el a nagy szakértelme mellet.
És a vicces hogy ez nem is mindig kerül pénzbe, a Fidesz arra készül, hogy a bürokrácia csökkentésével kiadást csökkentsen, másrészt ezzel javítsa a gazdasági környezetet.

Abban igaza van vitapartnerünknek, hogy a "New Deal" szerű gazdaság élénkítés nem csodafegyver és nem feltételnűl működik ha csak erre alapoznának. De örömmel látom hogy a Fidesznek komplex egymásra épülő terve van ami mind olyan intézkedéseket tartalmaz ami hosszútávú stabilitást és gazdaság növekedést sejtett.

Kockázat nyilván van benne, de még mindig jobb esélyeink vannak, mint Gyurcsány bátorsága alatt.

dr.pupak30 2010.05.11. 14:15:55

kedves elvtárspolgártársak! vagy mi van most? ja nem. polgártárselvtársak. szarik a fidesz a gazdaságra. a cél a hatalom megtartása és bebiztosítása. ennek fényében vizsgálja mindenki a kormány intézkedéseit. nincs itt másról szó

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.11. 14:16:25

A választók kétharmada- kb. 5,5 millió polgár- nem szavazott a Fideszre!

Bilbo 2010.05.11. 14:16:41

Még egy megjegyzés: Általános vélekedés szerint Orbánék kormánya egy konzervatív, kiszámítható költségvetést vitt. Valószínűleg a legjobbat a magyar kormányok közt 1990 után. De ez valahogy csak utólag derült ki és csendben mondják. Vajon miért?

banánosdzsó 2010.05.11. 14:17:42

Azt a gazdaságpolitikát amire az országnak szüksége lenne a felemelkedéshez nem fogja felvállalni a fidesz,mert akkor szembe kerülne a nemzetközi nagytőke és uniós érdekekkel.Azt pedig ugye nem lehet.
Marad a maszatolás.Persze lesznek
majd pozitív intézkedések,de messze nem elégségesek.Akik megváltást várnak ettől a kormánytól azok hamar ki fognak ábrándulni.

Viktus 2010.05.11. 14:17:59

@is:

A BKV jegyek ellenértéke nem jelenik meg a fizetéseknél levonás formájában, ha dolgozol kapsz egy bérlapot áttekintheted. :P

StormST 2010.05.11. 14:18:25

@kapiksz: Alsó réteg? Velük hogy lesz?

Az IMF meg nem a kifogyhatatlan pénzeszsák, az EU meg főleg. Ebben bízni nagy hülyeség. Az EU-ból azért ki is lehet kerülni, az IMF meg azért nem ingyen adta a hitelt...

Viktus 2010.05.11. 14:22:23

@herbert:

5 év múlva azt már a legtöbb kkv nem éli meg ilyen terhelés mellett a multiknak bedolgozók is már a összeomlás szélén vannak a tovább csúszó 60-90 napos kifizetések, mellette az adóterhelés, az üzemanyagárak elszállása miközben az árfolyamveszteség miatt még mindig jelentősek a törlesztőrészletek ...

A magyar gazdaságnak nincsen 5 éve most kell belevágni a reformokba a kiadási oldalt radikálisan megvágni, és csökkenteni a termelőrétegek terhelését, vagy a termelőrétegek kifinganak kifingik a gazdaság.

higgins1 2010.05.11. 14:23:32

@Bilbo: Sajnos a közgazdaságtan ey elég komplex tudomány. Bármennyire is ingyenélő hülyéknek tartatok minket azért jó 4 évbe tellik mire megtanultuk az összefüggéseket és értelmezni az adatokat. Sajnos nem olyan egyszerű a helyzet ahogy te látod, attól hogy egy ország államadóssága csökken nem következik egyenesen hogy az az ország éppen szárnyal és
az egekbe emelkedik bármennyire is ezt súlykolják egyesek... Tudom nehéz elfogadni, hogy 98-02 között is voltak katasztrófális gazdasági döntés, de el kell fogadni (meg azt is hogy akkor is voltak akik rosszabbul éltek mint 4 éve)

higgins1 2010.05.11. 14:25:33

@banánosdzsó: Ezt fejtsd már ki légyszi, mert érdekelene, hogy milyen módon kívánja az Unió tönkretenni a magyar gazdaságot?

herbert 2010.05.11. 14:25:40

@kalozka: igaz, bár kevés a komolyan vehető magyar vállalkozás. rengeteg céget fantomizálnak. sok dolgot lehet mondani a külföldi nagy cégek ellen, de ha a daimler céget épít mo-n, nem fogja a kedvezmények igénybevételét követő évben eladni egy ukrán hajléktalannak.
talán úgy lehetne megoldani, hogy a multiknak szánt pénz felét legalább tíz éve működő, ebből legalább 7 évben adózott nyereséget mutató belföldi cégek között kellene osztani, + előnyben részesíteni azokat a terveket, ahol a támogatással nem csak nyereségességet javítanak (pl. korszerűbb gépek), hanem élőmunkához kötött termelést bővítenek.

Viktus 2010.05.11. 14:25:43

@higgins1:

Sőt mennyivel rosszabbul fognak éli ezek az alsó rétegek, ha a termelő réteg tovább szűkül, és nem lesznek akik finanszírozzák őket.

kalozka 2010.05.11. 14:26:36

@nem1rem1: Majd meglátjuk, hogy a piac mennyire támogatja a költségvetés növekedését. Szerintem ha versenyképesség növelő lépések övezik ezt akkor inkább örülni fognak, számukra a "structural reforms" többét ér a pillanatnyi egyensúlynál és ez logikus is.

StormST 2010.05.11. 14:31:45

@Bilbo: Jah, a közalkalmazottak (főleg a tanárok és az egészségügyi dolgozók) álla meg szépen felkopott. A paraszt meg ingyen (vagy 10 év múlva törlesztendő) hitelre kapott 100 milliót, a TSZ-ek szétverése után. A gázárat mesterségesen lenyomták, csak hogy ne nekik kelljen bevállalni az emelést (mondjuk ez pont a hiányt emelte).

Az én tanár apámnak konkrétan 20%-ot csökkent 98-02 között a REÁL bére. 25 évi (nem alacsony szintű) tanítás "jutalma"...

herbert 2010.05.11. 14:32:10

@Viktus: de akkor nincs köztünk vita? te is (elsősorban) kiadás és nem bevételcsökkentésről írsz. És még egyszer: van olyan reform, ami úgy csökkenti a kkv-k terheit, hogy nem esik el a költségvetés jelentős bevételtől (bürokrácia: meg kell szüntetni azokat a díjakat, illetékeket, engedélyezéseket, amiket többe kerül beszedni, végrehajtani a bevételnél. valaki egyszer felmérte ezeket.). Valamennyit biztosan lehet segíteni új gigahitel nélkül is.

kalozka 2010.05.11. 14:32:12

@herbert: Teljesen egyetértek, remélem erre mozdulnak el. Orbán Viktor valami ilyesmit igért a VOSZ gyülésén.

5ös pont:
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/demjan-es-orban-kezfogassal-pecsetelte-meg-megallapodasukat-308659

higgins1 2010.05.11. 14:32:21

@Viktus: A kulcsmondatot kimondtad, meg kell vágni a kiadási oldalt.
Sajnos egyenlőre erről nem eseik szó a Fidesznél egyáltalán (ami nem jelenti ezt pérsze, hogy nincsenek ilyen tervek).
Mert szép, hogy a korrupcióból 200 milliárdot be lehet hozni, meg esetleg eladnak pár ingatlant, ami fölösleges (egyszeri tételek, mint a privatizáció volt), de ettől még nem tudják érdemben csökkenteni az adókat. Ha megint a lakóssági adócsökkentéssel kezdik a vállakozói helyett, akkor ott folytatják ahol 2002-ben abbahagyták és kb ugyanoda jutunk mint most. Ha tényleg hosszú távra gondolkodnak, előbb a vállakozások terheit csökkentik (a megfelelő szigor és ellenőrzés növelésével), elfogadva hogy hamarosan csak szépreményű emlék marad a 2/3-os támogatás, vagy maradnak a lakossági populizmus útján, akkor isten óva a kis jövedelmű lakósságot 4 év múlva.

Donor 2010.05.11. 14:32:27

@nem1rem1: Csak emlékeztetnélek, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció többségben volt. Nem kétharmados, de többségben, ami már elegendő a Fidesz nélküli kormányzáshoz és ennek megfelelően Fideszt leszarva kormányoztak is.

Továbbra is csak annyi a meglátásom hogy az MSZP megkapta a lehetőséget és nem tudott vele élni saját magának köszönhetően. Lehet mutogatni a Fideszre, de a tények mást mutatnak.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.05.11. 14:33:25

@Poll:

Egyelőre a szuperbruttót mondta maga Matolcsy, ami minimális 250 milliárd mínuszt jelent; ebben messze nincsenek benne a 2011-től folytatott további csökkentések.

A komcsizós rész pedig pont az, ami olyan nesze semmi fogd meg jól, mert vágyálmokat lehet kergetni, de ezek igen messze állnak a konkrétumoktól.

eszemmm 2010.05.11. 14:34:43

Az államnak szabályozás oldalon kellene belenyúlni, annyit lehetővé tenni mindenkinek, h a válság előtti szinten törlesszen, és cserébe a futamideje változzon.

Legfeljebb 50 évig fizetik a hitelt és az unoka is ott fog lakni. Vagy buknak rajta amikor eladják, így saját maguk "fizetik meg" a rossz döntésük árát.

higgins1 2010.05.11. 14:35:40

@kalozka: Én is ebben bízom, csak az a baj, hogy dunát lehet rekeszteni azzal, hogy Orbán kinek mit ígért és sajnos azok a legkevésbé sem tűnnek egymással egybecsengőnek. Ergó valaki csalódni fog és az megint a jóképességű Jobbiknak kedvez, ami mindegyiknél dilettánsabb... Ez talán a legnagyobb veszély a gazdaságra jelenleg

cogito..sum 2010.05.11. 14:36:40

itt mindenki mondhatja a magáét.NA ÉS a KARAVÁN HALAD...
HA nekünk nem tetsző irányban akkor irány a Kossuth tér?!.Ez maradt nekünk.lásd görögök.
Tehát figyelő szemeiteket a parlamentre vessétek.mert nekem elegem van a szövegelésből.

ősirománszokás 2010.05.11. 14:37:29

@Donor: Komplex egymásra épülő terv és Fidesz egy mondatban? Igaziból kell a gazdaságot felpörgetni, nem csak úgy játszásiból? Lehetne hogy minden komment után odaírja a kommentelő hogy mi a végzettsége és hogy látott-e már versenyszférát közelről? Lassan írom hogy megértsd; egy tízmilliós piacon nem lehet belső keresletélénkítéssel növekedni. Max nagyon rövid távon, és a jövőbeni növekedés terhére.

A közgazdaságtan nem kivonás meg összeadás. Kirúgsz 300,000 közszolgát, rendben, meg lehet csinálni. De előtte megoldod a feladatok csökkentett erőforrásból történő ellátását, és gondoskodsz arról hogy a 300,000 munkanélküli ne segélyen éljen a következő 4 évben hanem találjon munkát. Ellenkező esetben, ez a remek húzás sem hatékonyságnövekedést, sem költségmegtakarítást nem hoz, max 300,000 ellehetetlenített családot.

Az államadósság 98-2002 között meg a GDP arányában csökkent legfejjebb. Azt meg hadd kérdőjelezzem meg hogy Vityáéknak köze volt ahhoz hogy pl. az Audi felfuttatta a Mo-i termelését és ezért ugrott egyet a GDP.

StormST 2010.05.11. 14:37:34

@Donor: Önkormányzati reformot (értsd bürokrácia csökkentését) csak 2/3-al lehet csinálni, ez azért egy fontos dolog. (((A népszavazósdit meg inkább nem is hoznám ide, csak halkan)))

Nem menteném fel az MSZP kormányokat (mondjuk a Bajnai szerintem nem dolgozott rosszul a körülményeihez képest), mert azt nem lehet, de azért azt szerintem be lehet látni, hogy ebben az országban az elmúlt 20 évben komolyabb reformokat senki se tudott volna csinálni. Lehetett volna jobban kormányozni, ez biztos. Meg jobban "ellenzékeskedni" is, szerintem...

nagykerek 2010.05.11. 14:37:59

@on the other hand:
Te mondjuk melyik bankból fosztogatod az ügyfeleket? A válság alatt növekvő profit az ugye normális jelenség?
Netán attól tartasz, hogy az állam a bankokra fog olyan teljesen "egyenrangú" feltételeket kényszeríteni, mint azok az ügyfelekre?
Reszkess nyugodtan! Igen, Matolcsy találhat ott 200-300 milliárdot. Nem kell megszakadnia a keresésben.

A sok helyeslőnek meg itt egy szövegértelmezési feladat:
"ami nem biztos, hogy létezik, de hogy ha mégis, az akkor is biztosan valami egészen más, mint amiről Matolcsy beszélt".

Lehet, hogy nem tűnik fel, de a cikkből idéztem egy elfogulatlan, tárgyilagos, mélyenszántó részt.

Viktus 2010.05.11. 14:38:17

@herbert:

Csökkentik a vállalkozások terheit bővülhetnek a vállalkozások, járulékcsökentéssel lehet embereket normálisan fizetni. Most az a helyzet mindenki trükközik még a csodálatos multik is.
A szent multi új szokása, hogy rabszolgabéreket már egy cégen keresztül fizeti , aki havi megújuló szerződésekkel alkalmazza a népet ...

A bürokrácia irreális miközben tehetetlen. Helikopterrel mennek a szölőben miközben az új audikkal, mercikkel hetyegő feketegazdaság szereplőihez a kutya nem megy ki megkérdezni miből is van a pénzük.

@higgins1:

Amen.

Donor 2010.05.11. 14:38:33

@mxplanet: Elég ha az autópályát csak annyiért építik mint ausztriában, és máris megvan mindenre a fedezet :) de ennél sokkal több pénzt meglehet spórolni azzal hogy egyszerűen nem lopják el.
Ezt fogja segíti a bürokrácia csökkentése, a parlament létszámának csökkentését sem vetették még el tudtommal, és az önkormányzatok méretének csökkentésére is van ígéret.
Pár embernek fog fájni de ha a semmittevés és nokiás dobozok szállítása helyett valódi munkát kezdenek el végezni, de sajnos manapság nem engedhetjük meg az ilyen szociális melegedők fenntartását.

Bozdurgán 2010.05.11. 14:38:51

@eszemmm:

a banki költségek komoly szabályozásával ugyanezt el lehetne érni. minden devizahiteles törlesztésben kb 30% az amit a bank elrak.
És erre jön az árfolyamkülönbözet.

Ha a bankokat beszabályozzák másnap 20%al kevesebbet fizet mindenki.
persze ha esze van a kormánynak azonnal gyengíti ugyanennyivel a forintot:)

dr.pupak30 2010.05.11. 14:39:04

@Bilbo: először medgyesy jött utánna gyurcsány. úgy emlékszem mintha orbánék eltörölték volna a tandíjat további terheket helyezve ezzel a költségvetésre. nos, eztért tart itt ez az ország. mert tele van olyanokkal mint te, akik lusták utána nézni miről beszélnek és csak a gumi csontot keresik amit a párt bedob nekik. a baloldal ténykedése káros volt. gyurcsány volt az egyetlen aki a kezdeti színjáték után megpróbált tiszta vizet önteni a pohárba az öszödi beszéddel. a fidesznek is csak akkor érdeke az igazmondás, ha ebből politikai tőkét kovácsolhat.

vargánya 2010.05.11. 14:41:26

A lényeg: a blog írója tudja (és tudja és tudja és tudja...), hogy mi az "értelmes gazdaságpolitika" a mai Magyarországon, a Fidesz meg nem tudja. És valakik már jóelőre eldöntötték, hogy nem is fogja tudni.

kalozka 2010.05.11. 14:42:06

@higgins1: Én optimistább vagyok, biztos nem fognak mindent betartani amit ígértek (irreális is lenne), de ha már egy részét megcsinálják az is nagy előrelépés.

Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e kisebb parlament és kevesebb önkormányzati képviselő, ha ezt az elején betartják, akkor van remény.

Donor 2010.05.11. 14:42:16

@StormST: Én meg betétes vagyok zéró hitellel. Szerinted engem érintett a válság? :) Tözsdén unalmamban 30%-ot kerestem amikor mindenki pánikolt. Ezzel megkerestem azt a pénzt amit a nyugdíjkasszám elbukott :)

RustySpoon (törölt) 2010.05.11. 14:43:23

@StormST:" Az IMF meg nem a kifogyhatatlan pénzeszsák,"

De.. az IMF pontosan az.. :) Az összeesküvés elméletekkel már nem is fárasztanék senkit, inkább hidd el, hogy az IMF-től bármennyi pénzt kölcsön lehet kérni.. Csak minél többet kérsz, annál jobban beleszól a bel és külpolitikádba.. nézd meg azokat az államokat ahol az IMF kölcsönök mindent tönkreb@sztak..

"Az EU-ból azért ki is lehet kerülni"
Mondanál egy példát? :D
Aláírom a monetáris unióbol igen, de az EUból való kikerülés egy ici-picit összetettebb annál mint azt te képzelni mered..

A poszt érdekes.. sokan gondolkoznak így, az ő gazdaságpolitikájuk vezetett ebbe a helyzetbe. Egyetlen kérdésem lenne: te hogyan élénkítenél gazdaságot, vagy ha nem az élénkítésében látod a megoldást, akkor mit tennél, hogy ebből a helyzetből, az adósságokból kirángasd az országot? Újabb adók? Ki fizetné meg? Az akinek hagynád bedőlni a hiteleit? Vagy a tönkrement vállalkozások? Rendben van, hogy véleményt mondasz, de mondd a B tervet is..

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.05.11. 14:44:01

Zorbán király tönkreteszi az országot és a komcsik ennél is rosszabbak voltak!

dr.pupak30 2010.05.11. 14:45:45

ugye nem gondoljuk azt komolyan, hogy az ország jelenlegi helyzetében bármilyen adócsökkentés finanszírozható ? Kádár hatalomra jutásával lett ez elkúrva és nem gyurcsánnyal

Donor 2010.05.11. 14:47:26

@Logan Grimnar: Igen, trendi.
Nem vetted észre, hogy az INDEX mindig előkelő helyre pakolja a riogató bloggokat?
Ráadásul ugyan azt a csontot 4-5 soha nem hallott bloggon is megrágják különböző megfogalmazásokkal.

Ez így fog menni az önkormányzati választásokig. Utána talán elnyugszanak kicsit a propagandisták.

Mindenesetre minta szerűen csinálják a démonizálást alsó felső szinten, hogy minden társadalmi réteg folyamatosan csak ezt lássa, hátha elhiszik hogy a Zorbánék tényleg ilyen problémásak.

StormST 2010.05.11. 14:50:07

@RustySpoon: Azért, mert még nem volt rá példa, ezért biztos, hogy nem lehet kikerülni az EU-ból. Érdekes érvelés. Azért remélem nem próbáljuk ki... :P

Az IMF meg ha beleszól a bel- és külpolitikánkba, az megéri a pénzt? Szerintem ez egy érdekes kérdés...

Ebben az országban már jó régóta nem szokás B tervet mondani, erre pont a Fidesz szoktatta rá az országot. 8 évig csak NEM-et mondtak, B tervet nem, most várom (várjuk), hogy volt-e közben mögötte egy B terv, vagy azt most találják ki, ill. hogy mi sül ki belőle... :)

nezet 2010.05.11. 14:53:40

Az hogy ugyanannyi legyen a törlesztő mint egy albérleti díj az nonszensz.
Amíg a lakás nincs megadóztatva és általában"feketén" termeli a pénzt még akinak egy van azis akar mégegyet
Az albérletből, lakásból keletkező pénzt meg meg kellene adóztatni, ezt lehet sziplán igatlanadóval, lehet jobb ellenőrzéssel.
+ Ezért kellene rengeteg bérlakás, az talán csökkentené az albérleti költségeket. Máris nem lenne olyan vonzó a saját lakás, így az ára se lenne olyan magas. (bár az árszínvonal más országokhoz képest már mostse magas)

Donor 2010.05.11. 14:54:11

@nezet: Pontosan. Szerintem is ez egy szociális intézkedés elsősorban, de azért másodsorban gazdasági is, mert a bedőlt hitelek veszteséget termelnek, ami gyengíti a gazdaságot.

dr.pupak30 2010.05.11. 14:54:56

orbánmátyáskirály megy országot látni. álruhába kéne inkább, így nem lesz jó

banánosdzsó 2010.05.11. 14:57:32

@higgins1: Nem azt mondtam hogy tönkre akarja tenni,de nem érdeke hogy itt komoly termelés alakuljon ki.
A felemelkedéshez pedig erős termelő
vállalkozásokra van szükség.Ez adhatna a tömegeknek munkát.
A termeléshez pedig piac kell,ami szintén külföldi áruházláncok tulajdonában van.20 évvel ezelőtt volt belkereskedelem,most ez már csak töredéke annak ami volt.

higgins1 2010.05.11. 15:05:17

@Donor: Ebből a hozzászólásból is látszik, hogy sajnos fogalmad sincs a nagyságrendekről. Az autópályaépítésekből sé a ksiebb parlamentből amit megspórolsz, az jelenleg kb arra lenne elég, hogy akorházak adósságállományát konszolidálják (talán). Segítek ez nem elég arra, hogy adót csökkentsenek, vállakozást élénkítsenek, csupán kis szociális osztogatásra elég.
olyat kéne keresni, ami 1000 milliárd körül mozog és nem egyszeri tétel, hanem hosszabb távon is hozza ezt a megtakarítást (és ennek bármilyen fájó is elismerni csak kis része a korrupció és a "hatalmas" parlament), de ehhez olyan döntés kéne, ami miatt te fogod majd itt üvöltözni, hogy "lógjon a Viktor"...

Donor 2010.05.11. 15:05:27

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: Választó az aki elmegy választani, szóval tévedsz.
De egy bérkommentelőtől nem várok valódi érveket. (elég átlátszó nickneveket választanak az elvtársad)

Donor 2010.05.11. 15:06:45

@Bilbo: Azért mert csak NOL-t olvasol? :)

mojszipupi 2010.05.11. 15:15:21

Képtelenek elszakadni attól populista ígérgetéstől amit eddig folytattak. A Bajnai kormány konzekvens gazdaságpolitikájának folytatásával pár év alatt európai mintaországgá váltunk volna, de ezeknek csak a szaros kis látszatintézkedések fontosak. Lesz idén adócsökkentés....de minek kérdem én, merthogy hatását az emberek csekély része fogja érezni és az is elhanyagolható. De a látszat nagy úr és a vezér ugyebár megígérte. Mit megígérte? Verte a falat a nagyarányú adócsökkentésért, miközben a világ örült hogy tünetileg legalább oltani tudja a válság okozta tüzet.
Engem az aggaszt nagyon hogy az ország 2/3 a mennyire birkamód irányítható és megvezethető.
Én már nem bízom itthon semmiben. Szerencsére felépítettem az egzisztenciámat tehát az én életemet holmi politikai csatározások nem befolyásolják. Én csak az országomat, a hazámat sajnálom, mert már most tisztán látszik hogy a dilettáns vezetés ismét látszatpolitikát folytat

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.05.11. 15:23:42

@Sirrah: faxom tudja, mi is a baloldal programja, szerintem nincs is nekik, egyébiránt nem is érdekel.

@Sir Kommentor: két lehetséges rossz közül a kevésbé rosszat húzták. de hogy nem a kormányprogram győzte meg őket, az is fix egyes...

de a poszt még mindig a fideszről és hatalmmániás napóleónjáról szól, nem pedig a komcsik balfaszkodásáról. arról már szerintem esett pár poszt.

balfaszék 2010.05.11. 15:25:29

@Viktus:
Hát, baszdki, Ti akartátok!
Akartátok?
A nagy lópikulát!
Mondjuk, ezt lehetet tudni, hogy a másik elkúrta, de Nálatok van a lapát. Rádobjátok azt a bizonyos a göröngyöt?

higgins1 2010.05.11. 15:26:11

@banánosdzsó: Persze a KGST meg az állami hitel segített abban hogy legyen belső piac, de milyen áron, nekem az nem hiányzik.
Az Unió csak segíti a temészetes kiválasztódást, és a mai világban a gyenge elpusztul ha tetszik, ha nem (legyen szó vállakozásról, országról).
A szlovákokat miért nem szivatja az Unió? Azért mert minket sem szivat dirakt, nem az a célja, hogy nem legyen termelés, csupán az, hogy ne olyan termelés legyen amit aztán senki nem vesz meg, amit ő jól megtámogathat.
Ha végre nem a múltba révednénk és elfogadnánk a kapitlaizmus egyes igen egyszerű szabályait, akkor lehet mi is vlahol ott járnánk, ahol a szlovákok (ami szintén csak az út eleje, de mi még az út közelében sem járunk), de ez sok érdeksérelemmel járna, amit eddig egy kormény sem vállat be. Talán majd most, kíváncsian várom...

Donor 2010.05.11. 15:26:47

@higgins1: Persze hogy nincs.
De neked sincs. :)
De nem is ez a lényeg. A folyamatok nagyságrendtől függetlenül kirajzolódnak. Kár egy kiragadott példában szőrszálat hasogatni.
A részletek kidolgozása, pontos gazdasági folyamatok számítása, pedig nyilván a kormányban dolgozók feladata, nem az enyém és nem a tied.

Én csak azt mondom, nem biztos hogy olyan hülyék Orbánék mint amennyire hajtogatjátok.
Mellesleg én is tanultam közgázt, ha ez megnyugtat. Sőt, külön anyag volt az MSZP és a Fidesz politikája közötti különbség.

Nem lenne elhibázott az MSZP politikája sem, csak sajnos Medgyesy-Gyurcsán elkúrta. Bajnai már nem rontott rajta valóban.

pannonfunk 2010.05.11. 15:29:55

@pupak30: Ó, kis demagógka, a fidesz 1998-ban törölte el a tandíjat, ezzel megrogyasztva a Megyó kormány 2003-as költségvetését.... Ez milyen szép. Bögréket még osztogatnak?

Publius Decius Mus 2010.05.11. 15:38:09

Nemhogy kormány nincs még, hanem még parlament sem. De már elb.szta azorbán?

Ezért a valamilyen díj jár! Mondjuk a Lószerszámaszájadba Díj?

Donor 2010.05.11. 15:39:18

@kalozka: Az tényleg nagy lépés lenne ha kisebb parlamentet megcsinálják, hiszen gyakorlatilag saját személyes érdekeik ellen kell tenni.
Mondjuk ez nagy költségcsökkenéssel nem jár, de ha már nekem szar nekik se legyen jobb :)

pannonfunk 2010.05.11. 15:41:10

@Donor: A kisebb parlament tényleg inkább csak szimbolikus jelentőségű, viszont a kisebb önkormányzat már komoly feladat. És azt csiripelik a madarak, hogy azt is meg fogják csinálni.

akimellon 2010.05.11. 15:41:12

maradjunk a focinál, azt úgyis többen értik:

eddig/8évig/ volt egy rossz edzőnk.
A közönségnek nem tetszett, sokan kiabáltak, a b-közép volt a leghangosabb.Eddig nem futottak a játékosok, rosszul passzoltak, nem szerettek játszani- okkal menesztették az edzőt.

A b-közép vezetője lett az új edző, a közönség nagy megelégedésére.
DE: az új edző ötlete: játszanak mind a két kapura, úgy több gólt rúghatnak...... Akkor most nem mondhatok semmit az új edzőre,mert azzal az előzőt támogatom?!?!?!BULLSHIT

pannonfunk 2010.05.11. 15:42:35

@akimellon: A b-közép vezetője jelenleg csak a cserepadról nézi a meccset, kevesebb, mint 60 képviselővel a parlamentben...

Amon 2010.05.11. 15:44:16

@pannonfunk:
izé, előbb olvass tán' utána, hogy miről van szó.
A magyar bankok (mindegy, hogy külf. bank leánya) a következőképpen devizahiteleznek: adnak X CHF-et neked kölcsön _hoszútávra_, amit te forintban kapsz meg (átváltják). Nekik persze nincsen meg mind az X CHF, ezért a kihelyezett teljes (nem csak a tiedre) hitelállományt refinanszírozzák vmilyen svájci frankban elszámoló (jellemzően svájci illetőségű) banktól felvett _rövid_ lejáratú CHF hitellel!
Az ezekből származó ktg-ket meg rádnyomják. Igaz, hogy ők bank, tehát sokkal jobb áron tudnak váltani (bankközi devizapiac), ennek ellenére neked kiskereskedelmi áron váltják.
Viszont a fentiek azt eredményezik, hogy a _teljes_ CHF hitelállományt igenis CHF-ben kell kiváltani, következésképpen vagy az állam vásárol iszonyat mennyiségű CHF-et (mindenki megszívja, svájc meg ellenlépéseket tesz), vagy átvállal (az eddigi lakossági szivatás helyett mostantól az magyar államot szívatják - tehát minden adófizetőt).

Tehát ez nem csak egy tollvonás, és egy rubrikával arrébb-írás, hanem igenis járnia kell devizamozgással.
Vagy vkinek el kell könyvelnie a nem kicsi veszteséget.

pannonfunk 2010.05.11. 15:53:26

@Amon: Amennyiben ez így van, akkor tökéletesen igazad van. Az én állításom meg az, hogy nem hiszem el, hogy egyetlen bank sem spekulált forintgyengülésre. Az egész konstrukció recseg-ropog a pofátlanságtól. Ahogy Te is írod, a bank bankközin vásárol devizát és kiskereskedelmin számolják feléd, a kezelési költséget is CHF-ben számolják, és arra is konverziós költséget terhelnek, TILOS CHF-ben törlesztened, stb.

_Amennyiben_ tényleg őrült összegű CHF vásárlással jár, forintért, akkor veszélyes az egész dolog, ebben teljesen egyetértünk. Én csak azt mondom, hogy parasztvakítás az egész. Pl. a bankok nem helyeznek ki annyi forintalapú hitelt, amennyi a forintalapú banki lekötések mértéke. Azzal a forinttel mit csinálnak? Minden bank portfóliózik, majd pont a devizahitel mögé nem raknak valami portfóliót, hogy egy részét felveszik bannközin CHF-ben, a másik részét meg a forintkészletükből finanszírozzák, forintgyengülésre spekulálva? És nem kaszálnak rajta nagyot?

Közöd??? 2010.05.11. 16:03:40

abban a helyzetben ahol vagyunk, már minden veszélyes játék, tehát ezen felesleges izgulni. azonban a bajnai-gyurcsány vonal, vagyis a gazdaság totális kihűtése egyértelműen nem járható, nem járható a szociális katasztrófa tétlenül szemlélése. Tehát cselekedni kell, rühellem és az ország rákfenéjének tartom orbánt és csapatát valamint az egész magyar jobboldalt, de mégis azt kell mondjam
matolcsy irányvonalában talán van ráció, nyilvánvalóan az árfolyamot fel kell lökni 300 fölé, hiszen ott már pénzt is lehet termelni, és ha nem tesszük akkor is felmegy oda előbb utóbb.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.05.11. 16:05:04

Hogyan TEGYÜK TÖNKRE a gazdaságot? A poszt írója hol él??? A magyar gazdaság tönkre van téve.

Amon 2010.05.11. 16:05:45

@pannonfunk: pénzügyileg nem teheted meg, amit írsz. Persze, hogy ők játszhatnak ezzel, de nem ugyanazzal a pénzösszeggel. Így érted? Tehát, ha ki akarják írni a te CHF hiteledet, akkor a teljes összeget meg kell először finanszírozni (hiszen ciklikusan, rövid távú CHF hitelekkel finanszírozzák, ha likvidek akarnak maradni...), majd ezután lehet az egészet betörleszteni.
Kicsit olyan ez, mint a tőzsde, adhatsz el akkor is, ha éppen neked nincs vmiből, de vállalod, hogy ha kérik, akkor megveszed. Ilyenek a bankok is. Ha ki akarják vezetni a teljes CHF hitelállományt, akkor annak igenis rendelkezésre kell állnia.

Magóg napján (törölt) 2010.05.11. 16:21:04

Hogyan huhogjunk előre...
Hol éltél 8 évig?

kalozka 2010.05.11. 16:23:41

@Donor: Tényleg nem lenne komoly költségvetési hatása (évi 1-2 milliárd max), de szimbolikus ereje jelentős.
A megtakarítások amúgy is csak 2014-től jönnének, hisz demokratikusan megválasztott képviselőket nem rúghatnak ki.

Az önkormányzati képviselők felezése viszont évi több 10 milliárd forintot is hozhat ráadásul már ősztől érvénybe lép. Ennek ellenére szerintem a parlament felezése fontosabb, példamutató ereje erősebb...

Mikola56 2010.05.11. 16:25:46

@aesculus: Még nem, de már kezdődik...

DR.version · http://m-12.blog.hu 2010.05.11. 16:33:00

a forint gyengitese egy jo otlet, csak meg kell oldani azoknak a csaladoknak a helyzetet akik csodbe mennek, es elvesztik lakasaikat, autoikat

kell egy szocialis halo is a tervhez

herbert 2010.05.11. 16:43:11

@version: már megvan a háló. menj le bármelyik bp-i aluljáróba, ott figyelnek a kartondobozokon a srácok, ők majd elmagyarázzák hogy működik.

tölgyes 2010.05.11. 16:47:01

Szeretném felhívni az urak és elvtársak figyelmét arra, hogy MÉG A MAI NAPON IS AZ MSZP KORMÁNYOZ!!! Tehát lehet bátran szidalmazni a fideszt, ... majd május 20 után. ADDIG TÜRELEM!!!

Aztán arra is emlékeztetném Önöket, hogy Gyurcsányék az adóinkon felül elkúrtak 18.000 milliárdot.!!!Ennyibe került a pekingi olimpia tokkal vonóval... Na most Gyurcsány megbukott, Bajnai szintén megbukott, de a 18.000 milliárdos adósság és az ország szétzilált gazdasága az maradt!!!

Mindezt az MSZP is Önök is tudták már egy évvel ezelőtt is.. de nem tudtuk mégse kikényszeríteni az azonnali kormányváltást.. maradt ez a tesze-tosza szigorítsunk minden jövőkép nélküli legitimációs válsággal küzdő politika! Egy éve még volt mozgástere az Eu-nak és az IMF-nek, csak a magyar kormány nem tudta mit kéne magával kezdeni...Mostanra ez a mozgástér beszűkült!!

MÉGIS A BAJOK FORRÁSA AZ A 18.000 MILLIÁRD, AMIVEL GYURCSÁNYÉK MEGNÖVELTÉK AZ ADÓSSÁGOT ÉS EBBŐL A HATALMAS PÉNZBŐL NEM FEJLESZTETTÉK A GAZDASÁGOT!!!

EZEKET KÉRETIK MEGJEGYEZNI!!

Amon 2010.05.11. 16:51:55

@tölgyes:
kit érdekel? itt és most nem az mszp a téma, hanem a fidesz sejthető gazdaság-politikája.
amúgy meg engedtessék már meg, hogy bármikor, bárkit kritizáljak, már csak a bejelentései, hülyeségetbeszélése alapján is. ugyanúgy, ahogy ezt tettemeddig az emeszpével is.

tudod, nem csak vagy narancs vagy vörös létezik, van úgynevezett egyik sem is! de mondjuk ehhez kicsit felül kéne emelkedned a nagyvezíred által kiejtett baromságok és olcsó populáris marhaságok szintjén.

ezeket kéretik megjegyezni.

nem1rem1 2010.05.11. 16:55:25

@tölgyes: Szeretném emlékeztetni a T. Elv- és Polgártársakat, hogy a gazdaságpolitikával kapcsolatos megjegyzések, elemzések és kritikák 1990. óta NEM SZÁMÍTANAK SZIDALMAZÁSNAK.

Ha volnának a T. Elv- és Polgártársak megvárni az Új Alkotmányt ilyen vádakkal...

Toporodottordog 2010.05.11. 16:57:37

Kérném a kedves közgazdász posztolót, hogy az elmúlt 10 évből hozzon referenciát a jóslataiból.

Kérvén pl: 2005-ben ezt jósoltam és 2007-ben ez lett helyette :))

Komolytalan a hasraütés hangjából megjósolni a jövőt! :)

Ön nem tett semmi mást, csak a jövő adta lehetőségekből kiválasztott egy publikálni kívánt ágat. Megkérdezhetem, hogy mi volt ezzel a konkrét célja?

Magóg napján (törölt) 2010.05.11. 17:00:17

Ez a hirtelen feldobodt jogtudománytól akkor most már nem is komancsok vették fel a lóvét?

Tessék visszapöcögtetni lóvét... vagy elvonulni átgondolni a 8 évet.

elfelejtette 2010.05.11. 17:02:18

A Fidox es a Fospumpa ket nap alatt bedonti a Mernoki Precizitasu Szent Koltsegvetest, megdonti a Kobe vesett, Betonba Ontott Szent es Serthetetlen 3,8%-os Hijanytot, elereszti az Inflacijot, gyengiti a Tokeletes Arfolyamot es meg az Ajemefet is magunkra haragitja.

Nem vitas, ide Leftside Compatible kozgazdaszok kellenek.

tölgyes 2010.05.11. 17:02:31

@Amon: Értem én!!!Ez volt 90-ben is. Ne beszéljünk a közel 100 milliárdos MSZMP adósságról, hanem szidjuk az új kormányt..még mielőtt bármit is csinál... Nincs itt ezzel semmi baj. Én ugyan be nem fogom az Ön száját. Mondhatja, írhatja a csacsiságait.. ámde mégis, ha már valaki olyan okos mint Ön akkor a legelemibb tényeket vegye figyelembe.

Aztán sejthető gazdaságpolitikáról ír.. vagyis igényt tart a pletykaközélet folytatására. Ehhez is joga van, de nekem meg ahhoz van jogom, hogy leírjam: nincs értelme ennek az intimpistáskodó, okoskodó magatartásnak. Nem lehet örökké az "én láttam azt, aki hallotta, amikor mondták" elv alapján fantáziálni..

Máskülönben tőlem élete hátralévő részében nyugodtan szopogathatja tőlem még a (ló)citromot is. Én abban se fogom Önt korlátozni.. bár azért arra eztán is felhívom a figyelmét, hogy mi van a szájában... Csak tapintatból...

nem1rem1 2010.05.11. 17:03:36

@Toporodottordog: Aláásni a Fidesz országújjáépítő szakadatlan tevékenységét. Ez egy sötétben bújkáló ellenforradalmár, és reszket.

Szerinted mégis, mi a célja annak, ha valaki leírja a gondolatait? Szegény, hüpp-hüpp, ártatlan és ártalmatlan, hüpp-hüpp, szűz- és nebáncsvirág Orbán Viktort verbálisan lenyomni, feljelenteni a Gaz IMF-nél és méggazabb komenista szekértolóinál?

Egész jól el lehet itt beszélgetni olyanokkal, akik nem akarják mindenáron megvédeni a tökösmákos-elszánt kormánypártot... Csak ne lennék ilyen paranoiás, hogy mindig azt hiszem, meg akarnak semmisíteni, blog által!

SiKom 2010.05.11. 17:05:42

@anyádbogár:
"de a poszt még mindig a fideszről és hatalmmániás napóleónjáról szól, nem pedig a komcsik balfaszkodásáról"

Még szerencse, hogy az MSZP nem hatalommániás.
Így nem kellett 2006 előtt másfél évig hazudozniuk. Utána meg már annyira belejöttek, hogy nem tudtak leállni.

elfelejtette 2010.05.11. 17:07:27

@tölgyes: Mertekeado uzleti korok gyanusnak talaljak ezt a Zorbanista-Matolcsysta Ungarische virtschaftot, es ezt kozoltek velem a K-vonalon a publikaciojukban. En hiszek nekik, hisz nem egy peldat lattunk mar a multban, amint jobboldalinak hazudott kormanyok probaltak bedonteni a Mertekadast meg a Hianytot is, amit a baloldali kormanyok faradsagos munkaval osszehoztak!

elfelejtette 2010.05.11. 17:09:15

Az Ingerult Piaci Visszajelzesek meg majd jol bematerializalodnak, a hijany meg majd koszoni szepen, es nem jol van!

tölgyes 2010.05.11. 17:11:39

@nem1rem1: A szidalmazás nem a tárgytól, hanem a tartalomtól függ. ..Én szidalmazhatom Önt úgy is, ha olyat tulajdonítok magának, amit még el sem követhetett (nincs még kormányon), de én feltételezem, hogy már elkövette.. és a saját feltételezésemet aztán jól megbírálom.
Ezzel együtt Ön ezt megteheti. Én pedig megtehetem, hogy leírom: ez nem is korrekt, nem is bölcs.. csak buta emberek öngerjesztő hisztériája...:) Ez a VÉLEMÉNYEM!.. és mint tudja a liberális elv szerint a HÍR SZENT A VÉLEMÉNY SZABAD!!

Vagyis aki nem létező intézkedéseket valósnak feltüntetve nagy indulattal támad, az voltaképp a liberális elveket sérti.. HISZEN A HÍR SZENT!! A HÍR NEM LEHET KITALÁCIÓ!!
Ezzel együtt természetesen Ön szavadon kifejtheti a nézeteit, feltételEzéseit!!. MEG ÉN IS! AZ ENYIMET!!

Amon 2010.05.11. 17:13:38

@tölgyes:
lehet, hogy te nem beszéltél az MSZMP-adósságról, de tudod kultúrkörökben ez egyáltalán nem volt divat.
ki hova jár beszélgetni, ugyebár

ugyanígy, ahogy akkor divat volt, és a világ összes szabad részén divat elemezni a politikai nyilatkozatokat, most is az, igen, ez a narancsra is vonatkozik, meg a sze(k)gfűre is.

tőlem aztán kegyelmed is bazseválhat az emeszpé baromságairól, csak felhívnám becses figyelmét arra az apróságra, hogy kurvára nem témába vágó, s mint ilyetén formában az a lócitrom az ön becses szemében gerenda

tudod, politikai halottakról is vagy jót, vagy semmit...

Amon 2010.05.11. 17:14:57

@tölgyes: asszem' _ön_ tévesen össze tetszik keverni a "hír", a "vélemény", a politikai "nyilatkozat", és a "kormányzati intézkedés" fogalmakat, tessék újraolvasni a fenti szöveget

tölgyes 2010.05.11. 17:15:33

@elfelejtette: ÖN AZT HISZ AMIT AKAR...Én csupán a szomorú tényekre hívtam fel a becses figyelmét.. arra az aprócska tényre, hogy az előző 8 évben Gyurcsány és bandája 18.000 milliárddal a pekingi olimpia költségeivel megnövelte a magyar államadósságot.. pedig se olimpia se gazdaság megújulás nem történt.... De ha Önnek érdekesebb fantazmagóriákkal foglalkozni, akkor lelke rajta.

tölgyes 2010.05.11. 17:16:39

@Amon: A hír= tény, a vélemény= a hírről kialakított állárpont, ami lehet deklaráció, vagy olyan csacsiság, mint amit Ön nekem ideremekelt.

elfelejtette 2010.05.11. 17:21:50

@tölgyes: Hatalmas veszely leselkedik rank, maga meg nem lat tovabb az orranal. A Fidox arra keszul, hogy 2/3-dal bedontse a mi kurvajo gazdasagunkat meg allamhaztartasunkat 2 honap alatt! A mernoki koltsegvetesunket, amit maga Bajnai Gordon vesett kotablakba, es rakta bele a Magyar Frigyladaba! Maga meg rongyos ezermilliardokkal szorozik! Skandallum!

Amon 2010.05.11. 17:22:29

@tölgyes: ja, csak Ön, kedves uram, összekeveri a szezont a fazonnal. A hír nem az volt, hogy a fidesz _most_azonnal_tönkre_teszi_ az országot, hanem az volt, hogy a néven nevezett szerencsétlen Matolcsy baromságokat nyilatkozik, a leendő főnöke meg hagyja, s ebből a piac, és a fenti blogbejegyzést jegyző ember meg mindenféle nem éppen rózsás következtetést von le.
Most akkor mondja már meg nekem, kedves uram, hogy hol van itt a valótlan tényállítás?

Vagy már ott tartunk, hogy politikai megszólalásokat kritizálni, abból politikai tevékenységre nézve (logikus) következtetéseket levonni, valamint a piac várható reagálását elemezni tilos?

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.05.11. 17:34:56

@Sir Kommentor: wazze, már megint csak komcsizol. nyolc évnyi epét jó gyorsan kiokádsz... sok mindent elbasztak, ez igaz. hülye vagy megrögzött kommunista, aki az ellenkezőjét állítja. de ne legyen már minden kérdésre az a fidesz és a 68/52/faszomtudjamennyi százalék válasza, hogy "az elmúlt nyolc évben..."

részemről a parttalan vita lezárva, csókoltatlak.

Megfigyelo 2010.05.11. 17:54:14

Marolcsy már az előző Orbán kormányzat alatt is bizonyította, hogy nem képes (nem akar?) megszabadulni a "wishful thinking" hibájától. Persze a főnöke szerint "a világ akaratból van" - csak hát sajnos a befektetők meg az IMF akarata többet nyom a latba, mint az övé, vagy akár az egész országé. Ezért jó lenne, ha visszafogná magát, mert ha nem, hamarosan 300 Ft lesz egy CHF - vagy több.

Megfigyelo 2010.05.11. 18:02:56

@elfelejtette: Egy normális világban épp a jobboldali közgazdászok harcolnának a költségvetési hiány csökkentéséért. Tehát Matolcsy vagy valójában nem jobboldali (értsd, jobboldali szlogeneket hirdet, de nem jobboldali gazdaságpolitikát akar) vagy nem normális.

Romániában is vonakodtak az IMF tanácsait megfogadni, most aztán 25%-kal kellett egyik napról a másikra csökkenteni a béreket és 15%-kal a nyugdíjakat és segélyeket, hogy valahogyan a víz felszínén maradjanak. Nélunk ennél is sokkal rosszabb lesz, ha Matolcsy elszabadul, mint egy hajóágyú...

nem nemsiker_s 2010.05.11. 18:18:13

Szerintem is korai még erről írni.
Várjunk egy kicsit.

Móg 2010.05.11. 18:23:46

üdv.nektek
ezen a tájon csicseregnek a madarak.
Volt egyszer egy vadnyugat
meg egy POSTABANK
A vadkelet most elmult,maradt az OTP

daito 2010.05.11. 18:24:41

Hm-hm. Az a helyzet, hogy ez egy jó post. Lehet vitatkozni az állításaival, de maximum ennyi. Aki izomból leugatja, sajnos magáról állít ki bizonyítványt.

Azt bírom, amikor most a Fidesz ötleteit boncolgatjuk, akkor megkapjuk, hogy hogy zombi-komcsi-agyhalott-utálkozók vagyunk.
1. A Fidesz nyert, viszi a helyek 2/3-át. Ünnepeltétek, ünneplitek, de mostantól ti vagytok a górcső alatt. Kezit csókolom, tessék megszokni, ez lesz a következő választásig. Legalább 4 évig, minden hónapban, minden héten, a napok többségében. A kritikai hangvétel nemcsak a balos balf*szoknak jár, hanem a (még potenciális) jobboldali balf*szoknak is.
2. Nincs még program? Talán mi vagyunk a k*cs*g*k, most már lassan 1 hónapja nyert a Fidesz, érdemes volna valamivel előállni.
3. Nincs elég információ. Na, ez meg a tényfeltáró bizottság és társai, akkora marhaságok, azt csodálom, hogy 20 év demokrácia után ilyet még idehaza el lehet adni.
A Fidesz emberei az elmúlt 4 évben is mindenhol ott voltak, az összes állami vállalatnál, szervezetnél, a bizottságokban, minden információt megkaptak, ugyanazon információkat, amiket balos barátaik. A kozmetikázások, a trükközések főleg TECHNIKAI jellegűek; ráadásul az elmúlt 6-10 év miatt már nem (úgy, annyira) működnek; ennél a magyar rendszer szigorúbb kontroll alatt áll.
Ha azt mondanák, hogy "saját szemünkkel, vizsgálatunkkal akarjuk látni, biztos-ami-biztos", akkor hihetőbb lenne ez a kommunikáció. Vagy mi.

is 2010.05.11. 18:25:27

@Bilbo: "Csak egy észrevétel: 1998 és 2002 között az államadósság a GDP-hez képest CSÖKKENT. Miközben volt a lakáshitel, ami miatt sápítozott a "baloldali" média. Utána jött Gyurcsany. Megduplázta, megháromszorozta az államadósságit, úgyhogy még szarul is éltünk, főleg 2006 után. A lakáshitel rendszert persze tönkretették. ... Mert könnyebb panaszkodni arról, amihez nem ért ..."

Emberek, ezt olvassátok, és röhögjetek. Még ő mondja, hogy más nem ért valamihez. Na, elmondom, mert olyan a kedvem: a lakáshitelnek felfutása van. A kétéves költségvetésben jelentették be, és fél év múlva kezdték felvenni az emberek, amikor már tudtak róla. Namost 2002-re (kb. 1 év alatt) ez már olyan évi százmilliárdos nagyságrendű terhet jelentett a költségvetésnek, ezért már Medgyesinek vissza kellett vágnia 2002 végén, annyira tarthatatlan volt a tempó. te meg ezt dícséred, és aki visszavette értelmes szintre, azt kárhoztatod. buta FIDESZ-szavazó vagy te is, és még a melledet is döngeted.

mrs. white 2010.05.11. 18:44:20

Mint fidesz szavazó én sem ilyen belépőben reménykedtem. 98-02 között viszonylag normálisan elkormányozták az országot. Már amikor Matolcsy jött, akkor írtam, hogy Járainak jobban örültem volna. Több elemzést olvastam ezzel kapcsolatban. Természetesen mint a legtöbb esetben itt is megoszlanak a vélemények a közgaszdászok között. Túl egyszerű volna ha egyetértenének valamiben is a büdös életben. Mintha nem ugyanazt a szakmát tanulták volna. Ezzel kapcsolatban két megállapítást tennék. A bedőlő devizahitelesekkel valamit kell kezdeni ez tény. Talán a forintra átváltás nem a legjobb ötlet ebben a formában, csak remélem hogy matolcsy nem így gondolta mert ez elég triviálisnak látszik hogy nem működik.

Amit pedig nem igazán értek, hogy mi lenne a fantázia a forintra való átváltásban jelenleg. Egyenlőre még magasabb a kamat mint a devizásnak. viszonylag magas a frank ára tehát a svájci jegybanknak sem érdeke (amit dekralált is) hogy nagyon elengedje még tovább a frank erősödését. Szóval csak átváltani a régi feltételekkel árfolyam mellett. Az meg azért rohadt sok pénz.

Önmagában az árfolyam változását nem érzem kardinális kérdésnek. Mert akinek 30%-al drágult az árfolyam akkor is jobbnak kell lenni mint az akkori forintosnak, kivéve természetesen hogy a tőke elve magasabb lett. A nem várt tétel a plusz kamat amit a bankok ráraktak a devizahitelekre. Ez már egy érdekes kérdés. Ha van közgaszdász a könyéken, esetleg a cikk szerzője megtisztelne vele, érdekelne hogy miért kell kamatot emelni, amikor egy külföldi anyabank a saját országában nem emelt csak max 0.5 %-ot. Amikor költségvetési hiány tekintetében lassan a legjobban állunk az eu-ban. Amikor ha csak annyi történne, hogy ha bankok a válság előtti szintre vinnék a kamatot már vígan fizetnék az emberek vissa a hitelt. Mert az árfolyam miatt romlott kondicióra még rápakolni +2-3%-ot ami a sok. A kollágámnak a múlt hónapban is emlte a bank (CIB) a kamatot. Miért? 80 ezerről indultak 140-et azt mondta még kibírnak. Most járnak 180 ezernél.

kaboca36 2010.05.11. 18:50:26

Ennyi buta kommunistát egy helyen.

Egy dologban igaza volt gyurcsinak.

Ell kell innen menni, amig még lehet.

Azt senki nem emlitti hogy mit nem csinált a komcsi párt amivel lehetett volna enyhiteni a széthullást.

egy büdös szót nem voltak hajlandoak nyilatkozni.
Akinek ez tetszik az menjen koreába vagy kinába és élveze a komcsi világot ott.

Könyörgöm 120 évet lemaradtunk a nyugattól. a minibálbérnek 3-400 ezer körül kellene hogy legyen.

A rengetek feleslegesen eladod gyárról már nem is beszélve, aztán meg elvárják hogy adozzam a nincs munkából.

Az összes komcsi agasztó fára való.

mrs. white 2010.05.11. 18:51:38

@is: A lakáshiteles szöszenetedben kis igazításokkal igazad van, ami nem zárja ki az általad fikázott hozzászóló Gyurcsányra és Megyóra tett megjegyzését. Nagyon megnézném egyszer hogy mit csinált volna a fidesz a lakásprogrammal ha nyer 2002-ben. lehet hogy levitte volna kamatot olyan mértékig ahol már a tervek szerint nem kellett volna támogatnia? A vicc az egészben hogy akkor megyó akarta minden áron ócsítani a forintot most meg Matolcsy. Kb pont az ellenkezőjét csinálják a tervek szerint mint 98-01 között.

kaboca36 2010.05.11. 18:56:07

mert a bankosok egy tolvaj banda.

a piac manipulálásával keresik a bevételük 80% -át.

A büntetö kamat meg egy nagy baromság, büntesen akkor ha nem fizettem , ne elöre büntesse a szegényeket.
Meg amugy is egy lakás hitel 30 évre szól, nem fér bele pár honap nem fizettés?? mindenkinek lehet rossz idöszaka. Pláne most. Nem kellene még nehezebbé tenni.

Nem fognak a bankosok sokáig virulni. a Francia forradalom megismétli önmagát.

Piefke (törölt) 2010.05.11. 18:59:58

@nem1rem1:

Jól fogod meg a lényeget - akárcsak a cikkíró!

Ki lehet ugrani a 10.-ről azzal, hogy rám nem vonatkozik a garvitáció, de a 2.-nál tartva már kurvára rájön az ugró, hogy DEHOGYNEM!!!

Orbán és Matolcsy is rájön majd... és talán azok is, akik most "naiv csodavárókként" rájuk szavaztak.

Csak az a baj, hogy igazán jobb "versenyző" nem szerepelt azon a rohadt szavazólapon!

daito 2010.05.11. 19:01:10

Egyébként, amibe bele "lehet" kötni a postnál, az az, hogy akkor most mi is legyen / van ezekkel a devizahitelekkel?

Azt gondolom, hogy régen rossz, amikor azon megy a koca vita, hogy devizahitel vagy forinthitel formájában jobb-e ez a dolog.

Sehogy sem jó.

Azt megértem, hogy nehéz dolog ez a devizahitel. Azt gondolom, hogy aki nem tudja most fizetni, annak a helyzete független attól, hogy ez most devizahitel vagy forinthitel. Mert perpill a forinthitelnél fizetett törlesztés még mindig drágább; tehát, ha holnap reggeltől a devizában adós forintban lesz adós, de havonta többet kell fizetnie, vagy tovább kell fizetnie, attól az adósnak nem lesz jobb. Másrészt egy dolog az árfolyamkockázat, de ugyanúgy nem vicces az, amikor az 5%-os törlesztőkamat felmegy 18%-ra. (Tessék megkérdezni a mostani 50-es korosztály azon tagjait, akik államilag garantált 2%-os kamatra vettek fel hitelt 1987-89-ben, aztán 1989-ben közölték, hogy "ennyi volt". Persze volt lehetőség pár hónapig kedvezményesen visszafizetni, de akinek ez nem jött össze, az láthatta a 26%-os kamatot és társait. És hol volt akkor még devizahitel? Azt sem tudta az ember, hogy mi a deviza.)

Itt a probléma nem a hitel pénznemével van, hanem azzal, hogy adósok egy jó része nem tudja fizetni a törlesztést. Azért mert nincs munkája (már), vagy a fizetendő törlesztés magas (valamiért), vagy mert eljött az az idő a 20 évből a 3. év, amikor már "unom azt, hogy folyton fizetni kell és nincs pénz sörre/kenyérre/új cipőre.

Ez a helyzet bátorságpróba és így tanulás is.
El kell döntenünk, hogy tudunk-e segíteni. Sőt, azt kell eldönteni, hogy egyáltalán kiről beszélünk? Az adósokról, vagy az államról? Mert ugye az államra átterhelhetünk dolgokat, de akkor a XY mai adósságáért mi, meg ti, az én gyerekeim, meg a tieid, meg az unokák fognak fizetni. S nekik így is bőven lesz mit fizetni, mávot-bkv-t-autópályát-malévőt-repülőt-olajat-telefont. Ha egyáltalán van rá lehetőség, hogy az állam "segítsen", és nem dönti be ennek a tyúkólnak az oldalát, egy az egyben.
Aztán az oktatás része az is, hogy mennyire segítünk. El tudjuk-e dönteni, hogy hol a kockázatvállalás még tolerálható határa; amikor igenis, az egyén volt a bátor; és nehogymá' a közösség fizesse ki helyette. És hol az a határ, hogy a közösség igenis segítsen, mert az az egyén a közösség része, és még szegényen is több haszna van, mint nincstelenként.

on the other hand 2010.05.11. 19:08:46

@daito: "Egyébként, amibe bele "lehet" kötni a postnál, az az, hogy akkor most mi is legyen / van ezekkel a devizahitelekkel?"

Makroszempontból itt vannak a lehetséges kimenetek.

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=132707&elemzesek=1

Viktus 2010.05.11. 19:09:07

Engem sokkalta inkább idegesít, hogy a Fidesz olyasmiket pedzeget, hogy a végre bezárt kihasználatlan szárnyvonalakat, nemhogy megnyitja még beletolna milliárdokat a felújításukba - vicc. A helyközi közlekedésre a busz a célszerű a vasút meg a távolságira persze , ha nem fél nap alatt lehetne elérni Debrecent, Pécst, vagy Szombathelyt inkább a fővonalakat kellene modernizálni.

Melchi Zadok 2010.05.11. 19:09:41

@moophlander: miért is? mert te mondod? jaaaaa :)))

egyenlito 2010.05.11. 19:22:11

@szárny: "pillantsanak már rá az eredményjelző táblára. Hogy mit kíván most az a magyar nemzet, amelynek nevében, bármiféle felhatalmazás nélkül, ők rettegnek itten"

Mit kíván a magyar nemzet? Egyharmada Fideszt, egyharmada egyéb pártot, egyharmada nem nyilatkozott.

bariga 2010.05.11. 19:49:52

kedves vitatkozók! szerintem a gyurcsányozást, meg a kétharmadozást abba lehet hagyni, mert az egyik most nem játszik, a másik meg a szomorú valóság. Most jönnek a nemzeti konzultációk , a nemzeti kormány, a nemzeti nemzeti és ha így megy tovább a blődség és zagyva beszéd, aminek közdasági alapja semmi nincs, plusz a még igérgetünk ahelyett , hogy bevallanánk, hogy hazudtunk, akkor a másik felünk is ki fog lógni a gatyából már két hét múlva

naresh 2010.05.11. 20:03:05

Nem vagyok közgazdász, sőt életemben se voltam semmilyen párt tagja. Rosszindulatot nem tételezek fel előlegezetten senkiről. De azt hiszem, még mindig messze az igazság pillanata. Hazánk kis ország, jellemzően tőehiányos, már Széchenyi is erről panaszkodott. Saját erőből belátható időn belül e helyzeten nem változtathatunk. Ez évszázadok óta senkinek sem sikerült. Ha valaki egy millió munkahelyt ígér, az még világgazdasági fellendülés idején sem reális. Ugye piacképes terméket is biztosítani kell ehhez.
Az egy főre eső GDP nálunk tört része pl az osztrákénak. Tandíj, közlekedési kedvezmények, stb., stb. fedezete miből lehet? Hitelből, azaz nő az államadósság. Ez nem túl bonyolult. Számomnra hihetőbb lett volna a korábbi szlogen helyett, hogy "Jobban élünk, mint négy éve - de hitelből..." De nem ezt hllottam, ugyan miért?
Közuben a világgazdaság helyzete nagyot változott. A leendő miniszterelnök hajdanán 7%-os gazdasági növekedést ígért (sajnos nem rajta múlt - lásd. kis, kiszolgáltatott gazdaság, stb.), ma sokkal rosszabb a helyzet. Meggyőződésem szerint a nagy gazdaságok veezetőinek sincs fogalma sem, mit kellene csinálni. Vagy, ha tudják, nem merik vállalni. Azt hiszem, a globalizáció adta lehetőségek okozták a válságot, így megoldani sem lehet egy-egy ország szintjén. Ezt kellene (szerintem) valahogy elmagyarázni az embereknek. Ezért serencsésebb lett volna talán az elmúlt években is az akkori ellenzéknek ezzel összhangban tevékenykedni. Talán akkor egy kicsivel jobban állnánk. Nem anyagilag, hanem a társadalmi tanulási folyamatban...

Gemajel 2010.05.11. 20:29:34

Nézzünk messzebbre, mivel az önkormányzati választást is meg akarják nyerni, ezért csak a frázisok szintjén pufogtatják a nagyszabású elképzeléseket. Vigyáznak arra, hogy konkrétumokat továbbra se mondjanak, nehogy gyanút fogjon az egyébként roppant illékony magyar választó. Volt már rá példa... Ezért marad a média és/vagy látványpolitizálás Mari néninek a TV-ben, a látványos "népi konzultációk", ami nem egyéb, mint a napi politikájukba integrált PVS. (ParasztVakító System). Aztán jönnek a szekrényből a csontvázak, látványos BKV-s kirakatperek és még mindig nem történik semmi, mert a gazdaság tehetetlensége kellően nagy ahhoz, hogy így év közben látványosan ki lehetne siklatni.
Csak hát az a baj, hogy ígéretekkel már a szomszéd padlás is tele van.
Azt ugye roppant könnyű bedobni a köztudatba, hogy kirúgjuk a közszolgálatban dolgozók felét. Igen ezt meg lehet tenni egyetlen tollvonással. Csak akkor ennyi ember fogja az új kormány munkanélküli statisztikáját rontani, holott mintha egymillió munkahelyet emlegettek volna. Vagy mégsem?
1848-ban is jogászok csinálták a forradalmat. Igaz akkor egy bizonyos kávéházban és nem országszerte a szavazófülkékben.

tölgyes 2010.05.11. 20:42:26

@elfelejtette: Igaza van! Ezzel nem számoltam!

Gest anyó férje 2010.05.11. 20:51:46

Találjunk egy hülye okoskodó címet, és csinálunk hozzáillő írást. Annyit is ér az egész. Különösen teccik hogy a Maastrichti kritériumokat kéri számon a leendő kormányon, amit lényegében egyetlen tagállam sem tud jelenleg teljesíteni. Majd egyszer talán ... Ebbe a trendbe jól illeszkedik a kormányprogram: majd egyszer talán mi is. Hacsak ránk nem ijesztenek a folyton okosabbak

tölgyes 2010.05.11. 20:54:12

@Amon: A baj abból fakad, hogy azok vágták tönkre a magyar gazdaságot, akik most hülyézik Matolcsyt. Ön pedig ezt a véleményt tényként igazságként próbálja feltüntetni... de ki is tágíthatjuk a kört.: ma a világgazdasági válságot okozó szakemberek változatlanul osztják az észt. Rosszul teszik.. a válságnak még nincs vége..Véleményem szerint még mindig kint van a piacon FEDEZET NÉLKÜL kb. 12-15.000 milliárd dollár a piacokon.
Azt én, de Ön se tudja, hogy hol a jó megoldás...de azok se tudják, akik eddig csinálták és most bírálnak..
Lehet mélázni, lehet gondolkodni lehet vitatkozni: egy dolgot nem tehet meg a régi elit: úgy nyilatkozni, hogy az útkeresés marhaság. A devizahizelek ügye is vita tárgya... és a véleméynkülönbség nem ellenzéki kormánypárti, jobb-bal szerint
tagolódik.
Bajnai és köre még egy hiteles adatokra épülő költségvetés összeállítására se volt képes..az elkúrt 18.000 milliárdról már szó se essék.. Éppen ezért ennek a körnek kicsit józanabbul kéne megítélnie saját lehetősgét.

SiKom 2010.05.11. 20:57:58

@is:
"Namost 2002-re (kb. 1 év alatt) ez már olyan évi százmilliárdos nagyságrendű terhet jelentett a költségvetésnek, ezért már Medgyesinek vissza kellett vágnia 2002 végén, annyira tarthatatlan volt a tempó."

Ami nem lett volna teher, ha folyamatosan csökken a Forint jegybanki kamata...

Hiszen minél alacsonyabb a jegybanki alapkamat, annál kevesebb kamattámogatást kellett volna adni a lakáshiteleseknek. Optimális esetben 2-3 év és a kamattámogatás 0 Forintra lement volna!

SiKom 2010.05.11. 21:00:14

@anyádbogár:
Igenis figyelembe kell venni az elmúlt 8 évet.

Igazából 2 lehetőség volt a választáson: MSZP vagy Fidesz. A többiek (még) kicsik.

Nem értem, hogy hogy lehet olyan ember, aki az elmúlt 8 év után még az MSZP-t védi.

Mit gondoltok? Hogy 8 év után hirtelen "megjavul az MSZP"? Eddig loptak, de holnaptól új nap?
Eddig elkúrtak, de holnaptól növekedünk?

Innentől kezdve ne fikázzátok azt, aki a Fideszre szavazott. Kizárásos alapon nincs jobb.

na4 2010.05.11. 21:15:24

Ez a poszt és sok hozzászólás azt sugallja, hogy úgysem fog menni, ez lehetetlen, nehéz, veszélyes, stb. csupa negatív hozzáállás. Nos így tényleg nem is fog menni. Van egy jó mondás: "a Nyertesnek mindig van egy megoldása, a Vesztesnek meg mindig van egy kifogása" Hát ez nagyon igaz. Igenis meg lehet csinálni, más országoknak is sikerült. Pl. Finnországnak, aki a II Világháború után talán egyedüliként úgy emelkedett fel, hogy még a hadisarcot is megfizette. Vagy említhetjük még Új Zélandot is, Brazíliát, stb. Szószaporítás helyett íme a megoldás:
1. Kisebb Parlament, kisebb állam, kisebb bürokrácia.
2. A közalkalmazottak 2/3-tól meg kell válni, de nem magukra hagyva őket, hanem átképezve őket, hogy a pénzfaló közszféra helyett a pénz termelő reál szférában kapjanak helyet. Itt az oktatásnak kulcsfontosságú szerepe van.
3. Oktatást átszervezni, elsők legyenek a műszaki és természettudományos tárgyak (reál gazdaság, pénztermelés), másodlagosak a humán tárgyak (amik közpénzből élnek), minőségi oktatást tömegoktatás helyett.
4. A nem hatékony kórházak bezárása. Szingapúrban élnek 5 millióan, és van 30 kórházuk, nálunk élnek 10 millióan és van 160 kórházunk. Vagyis kevesebb, de hatékonyabb kórház, magasabb színvonal.
5. Kutatás, fejlesztés, vállalkozóbarát környezet, mert ez tud piacképes, eladható termékeket létrehozni, munkahelyeket teremteni.
Vagyis röviden a reál gazdaság erősítése, a közszféra csökkentése, ill. hatékonyabbá tétele. Ez nem kevés áldozattal jár, és valószínüleg sokaknak nem is tetszik majd, de ha így lesz, Magyarország szárnyalni fog.

on the other hand 2010.05.11. 21:31:49

@Sir Kommentor: "Innentől kezdve ne fikázzátok azt, aki a Fideszre szavazott. Kizárásos alapon nincs jobb. "

látod, ez a hülyeség szerintem. a szavazatodat adod oda egy pártnak, nem a lelkedet. miféle utólagos racionalizálás az, hogy "ha egyszer már rájuk szavaztam, akkor az biztos a legjobbat csinálja, ne is mondjon nekem semmit róla"

hihetetlen, milyen politikai zombik vagyunk

Melchi Zadok 2010.05.11. 21:48:24

@na4: na most szépen felsoroltad mit nem fog tenni a fidesz, na jó, az önkorm. képviselők számának csökkentését talán.

korházbezárás, azután a hiszticunami után amit műveltek egészségügyben?

hogy is szóltak azok a szép népszavazásos plakátok? "az egészség nem üzlet" ezt voltak képesek kihozni magukból, ezt a nyilvánvaló ostoba patetikus baromságot...

captain morgan 2010.05.11. 21:54:34

Hervorragend, hogy még mindig vannak egyesek, akik a bankok baszogatásában látják a megoldást. Merhogy mennyit keresnek a hiteleken. Egy kereskedelmi bank általában olyan vállalkozás, amit a tulajdonosai üzleti haszonszerzés céljára hoztak létre. Haszonkulcsa hasonló, mint az IT eszközökkel kereskedni.
Nem hirtelenkedő faszagyerek húzásokkal kell a devizahiteleseket megmenteni, főleg az állam pénzén. Elég nekem a saját (deviza)kölcsönömet fizetni, nem kell mellé a másé egyáltalán. Ez a forintra váltsuk át baromság 2008 októbere óta fel-felüti a fejét, de jó kérdés, hogy kinek érné meg?
Mostani árfolyamokon forintosítani a hiteleket az egyenlő a kb. 20% árfolyamveszteség realizálásával.
Kinek jó ez? Ugyan már.
Takarékos, hatékony államszervezet kell, normális, nem vérszívó adórendszer, meg ilyesmik. Kb. 15 éve szajkózzák ezeket mérvadó közgazdászok, párszor már elmodták, leírták. Végre kellene hallgatni rájuk.
Fideszék persze erről híresek. Majd megint nekiállnak csökkenő infláció mellett a munkahelyteremtésnek. Hátha bejön, mi? Gondolom csak annyira, mint 10 évvel ezelőtt.

bariga 2010.05.11. 22:05:02

Akármilyen savanyú is, de kapitalizmus van és tőkének vannak szabályai. A Fidesz demagógia nyolc évig szembe ment mindennel, akadályozott, uszított, rémes volt amit műveltek. Abban reménykedtem, hogy most előkerülnek a szakemberek és vége lesz a gyűlölködésnek is, mert a célt elérték. Na most ezt még vagy nem vették észre, vagy tényleg ennyire fogalmuk sincs arról mit kell itt csinálni.

Spiro 2010.05.11. 22:05:47

A devizahiteleseket úgy kell megmenteni, hogy az ügyfél kamatokat LIBOR-hoz vagy egyéb referencia kamathoz kell fixálni (törvényben maximált felárral (100% fölötti jelzálog fedezetnél pofátlanság 3%-nál több felárat fizettetni)), és nem a Bank forrásköltségéhez.

A jelenlegi kamat fixing rendszer nem ösztönzi a Bankokat a kamat-, futamidő kockázatok kezelésére, hiszen az ügyfelekre mindent rá lehet hárítani.

Az anyabank- leaánybankok belső elszámolás keretében kifosztják a magyar devizahiteleseket, hiszen az anyabank finanszírozza a leányt és ebbe a relációban semmi sem indokolja a CDS, magyarországkockázat alkalmazását és az anyabank forrásköltsége is jelenleg max 1%, bármilyen devizába.

Spiro 2010.05.11. 22:14:13

Tényleg el kellene inkább gondolkodni, mielőtt ötlet börzét indítunk.

Ha az EUR-hoz való csatlakozást forszíroznánk, és az ehhez szükséges szabályok, előírások betartásával, akkor ez automatikusan javítaná a besorolásunkat, és erősítené a Forintot.

Vegyük már észre, hogy az exportunk 80-90%-a importált dolgokat tartalmaz, így a Forint gyengítése csak inflációt gerjeszt, de az exportot kevéssé.

A jelenlegi éves 4,5 MRD-os export aktívumunk (ami az elmúlt 20 év legnagyobb sikere) is abból fakad, hogy a devizahiteleseink a Bankokba hordják a pénzüket a törlesztő részletekbe, ahelyett hogy a szokott mértékben fogyasztanának.

Spiro 2010.05.11. 22:17:25

Azaz az EUR-hoz gyorsabb csatlakozás (és az előírások betartása) megoldaná a deviza hitelesek problémáit, az erősődő árfolyammal, a csökkenő CDS felárakkal, és az ezzel párhuzamosan csökkenthető HUF kamatok jótékonyan hatnának a gazdaságra is.

flippant 2010.05.11. 22:21:22

@Spiro: Aztán kérhetnénk mi is segélycsomagot a germánoktól mint a görögök, mi?

tölgyes 2010.05.11. 22:31:00

@mrs. white: A külső eladósodottságunk azonban nagyon magas: 130%

tölgyes 2010.05.11. 22:39:28

@daito: Azonban a fidesz még mindig nem kormányoz. A fidesz még mindig nem indíthatta meg az átadás-átvételt.. vagyis még mindig nem tudhatja, hogy mennyi az annyi.

Emlékeztetőül a mechanizmusokra: 1988 ősz: Gyurcsány -Veres: Hozzánk nem fog begyűrűzni a válság. A magyar gazdaságpozíciói kiválóak, látjuk az alagút végét..Veres(2006): ebben a táskában vannak az adatokról de nem mondom meg, hogy mik.
1989 szept. Németh Miklós: Ha a központi bizottság nem fogadja el, a kezdeményezésemet, akkor nyilvánosságra hozom a valós hiányadatokat, a valós felelősökkel. Akkor majd beszélhetünk arról, hogy ki mit csinál és csinált.

Ha Ön ilyen előzmények után tervet épít a kormány adataira, az olyan, mintha homokra alapozás nélkül felhőkarcolót építene.

pannonfunk 2010.05.11. 22:40:41

@on the other hand: persze a munkakeresletet még mindig nem javítottad ki kínálatra. Ne akarjuk a munkakeresletet növelni, már így is jócskán 10% fölötti a munkát keresők aránya. Inkább a munkakínálatot növeljük...

tölgyes 2010.05.11. 22:41:10

@pannonfunk: A GDP-re vetítve! A belső hiány a GDP arányában 80%.. a külső adósság a GDP arányában 130%... Ez utóbbiról a kormány nem szokott beszélni.. vajon ugyan miért???

pannonfunk 2010.05.11. 22:42:48

@tölgyes: persze ilyenkor derül ki, hogy milyen buta is vagyok, de mi a különbség a belső és a külső adósság között?

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.11. 22:44:39

Ha arról van szó, mi is a baj a gazdasággal (a világban) akkor lehet találni egy igen érdekes bűnbakot:

forum.enerla.net/content/257-hogy-ne-elemezz.html

Érdekes lenne, ha a blog szerzője az ottani felvetés kapcsán is leírná a gondolatait

tölgyes 2010.05.11. 22:50:21

@pannonfunk: Olvassa el Róna Péter NOl-ban 2009. nov. 29-én megjelent írását: Ait szabad Jupiternek...

cableguy 2010.05.11. 22:59:53

Kis országunkban sajnos nem divat tudomásul venni, hogy a döntésekért vállalni kell a felelősséget is. Minden döntés hordoz kockázatot. Senkinek nem nyomtak pisztolyt a fejéhez, hogy vegye fel a svájci frank alapú hitelt. Eddig mindenki nyert rajta (persze ez nekünk jár..), most nem olyan vidám a helyzet. De ne feledjük: ez mindenkinek a saját döntése volt. Ezt az adófizetőkkel megfizettetni tisztességtelen. Ha ilyen populista marhaságokkal eljátsszuk az ország még meglévő kevés kis hitelességét, akkor nem kell csodálkozni ha a befektetők újra a forint ellen játszanak majd. Mert azt kollektíven szívjuk meg. És vajon mivel lehet kihúzni kis országunkat a bajból? Talán a rengeteg energiahordozónkkal? Vagy az itt bányászott ásványkincsekkel? Ja, hogy az nincs nekünk? Akkor kénytelenek vagyunk nem elriasztani a befektetőket akik megveszik a magyar munkaerőt, és fizetést adnak cserébe. Persze ha van jobb ötlet írjátok meg. A beindítjuk a bankóprést kezdetűt ne, azt már kipróbáltuk, azóta is világrekorderek vagyunk a millió billpengőssel....

Iustizmord 2010.05.11. 23:02:46

ez mind szép, de hol lehet állami segélyekért kilincselni, mert kellene...

tölgyes 2010.05.11. 23:05:12

@cableguy: Nagy csacsiságot tetszett írni... Igaz, hogy senkit se kényszerítettek fegyverrel a devizahitelre.. csak a fegyver értékű alacsonyabb kamattal.. és az Állam nem mondta meg mekkora a kockázat és nem hozott olyan intézkedéseket, amelyik a kockázatot és a kockázatból az egyénre és az országra nehezedő többlettervet mérsékelte volna..
Mert most se az a baj, hogy Józsi házát elárverezik a feje felül..hanem hogy Józsi felvett hitele az ország pozícióit rontja.Az Önét is.

cableguy 2010.05.11. 23:09:12

@tölgyes: Ennek ellenére Józsi felvett hitelét nem helyes adóforintokból kifizetni, mert az szintén az ország adósságát növeli, ugyebár... Az államnak meg nem feladata egy piacgazdaságban, hogy a polgárai helyett gondolkodjon.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.11. 23:33:30

Néhány apróbb hibát leszámítva szép kerek blog! Gratulálok!

Egy "ősi kínai" közmondás jut eszembe arról, amiben most az ország van, hogy aszongya:

"Sz@rból nem fonsz karikást,
de ha fonsz is, nem fogsz vele pattogtatni!"

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.11. 23:36:57

@cableguy: "Persze ha van jobb ötlet írjátok meg. A beindítjuk a bankóprést kezdetűt ne, azt már kipróbáltuk, azóta is világrekorderek vagyunk a millió billpengőssel...."

Bocsánatot kívánok, de az 1946-os magyar infláció már "csak" második, mert az 1993-as Kis-Jugoszláv infláció megelőzte! Szerintem!

tölgyes 2010.05.11. 23:45:24

@cableguy: Az adóforintokból fizetett alkalmazottak nem mondták meg a Józsinak, hogy ha hitelt vesz fel devizában, akkor is adóforintokból kell fedezni a hitel egy jó részét, ha törleszt, meg akkor is ha nem törleszt.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.11. 23:47:01

@cableguy: Köszi! Húúú, pedig már azt hittem..., de most ismét visszatért az életkedvem! :))

Sőt, a szerbek már csak a 3. helyen állnak mert Mugabe elnök (Zimbabwe) igen, megcsinálta!

cableguy 2010.05.11. 23:48:24

@tölgyes: Adóforintokból akkor is ha törleszt??? Miért is? Józsi közalkalmazott? Mert akkor értem:))

iqlight (törölt) 2010.05.11. 23:49:51

@mojszipupi: "A Bajnai kormány konzekvens gazdaságpolitikájának folytatásával pár év alatt európai mintaországgá váltunk volna"

Nyilván. Hogy is mondtad? Az ország kétharmada birka, mert Fideszre tette le a voksát? Akkor most Te is a Fideszre szavaztál? Vagy hogy is van ez?

ostván 2010.05.11. 23:50:32

Pár napja tette közzéa a PSZÁF a devizahitelesek helyzetéről szóló jelentést. Elnézést, ha a számok nem teljesen pontosak. Szóval van kb 925 ezer SFR alapú hitel. Ennek a tömegnek a 94 %-át pontosan fizetik az adósok. Kb 4 %-ot figyelnek (1-3 hónapos fizetési késedelem) és kb 2 %-nak elárverezték a behajtók a házát.
Amikor felvették az emberek a hitelt frank alapon, akkor arra a 10-15 éves tapasztalatra támaszkodtak, hogy a forinttal nem volt komoly baj. Van kockázat, de az alacsony kamat miatt ezt nem tekintették fontosnak.
A frankhiteleket ma is át lehet váltani forintosra, de nem éri meg a polgárnak (több lenne a törlesztője).
Egyenlőre - a válság és a forint ingadozása ellenére is - a frankhitelesek nem jártak rosszul a forintosokhoz képest (a törlesztésben eddig befizetett kamattömeget nézve), bár rosszabbul érzik magukat, mint ahogy szeretnék. De mindezzel együtt mégsem rohannak átváltani a hiteleiket.

cableguy 2010.05.11. 23:51:05

@Kádár Alíz: Vitathatatlan magyar siker! :))

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.11. 23:53:05

@tölgyes: Nem is az államtól vetted fel a hitelt, nem az állam feladata helyetted tájékozódni, döntéseket hozni. Szép is lenne, ha azt várnád el, hogy mondjuk az állam mondja meg melyik TV készüléket jó megvenni melyik mehet hamar tönkre... Vagy bármely más terméknél. A hitel is ilyen.

TUDTAD, hogy a devizahitel azért olcsóbb mert kockázatosabb, tudnod kellett, hogy ez azt jelentheti, hogy drágább is lehet mint a forint hitel. Ergo megfordulhat a kétféle hitel törlesztője között a különbség. Akár tartósan is. (kamat ugyanis a kockázatoktól függ)

Tudtad, bárkiből lehet munkanélküli.

Tudtad, hogy olyan hitelt veszel fel amit akkor is nehezen törlesztesz ha minden jól megy, de nem fog mindig minden jól menni.

Nehogymár ezért a többieknek kelljen vállalni a következményeket? Ha elbukod a lakásodat, bérelned kell újat (BAR lista ugye) akkor legalább lesz tisztességes bérlakás piac, a munkaerő mobilitása javul. A munkerőpiaci gondok enyhülnek, a gazdaság fejlődik, és nem más szív a felelőtlen döntésed miatt.

tölgyes 2010.05.11. 23:54:59

@cableguy: Az állam feladata az állampolgárok védelme.. Az állam feladata, hogy meggátolja azt, hogy magát szopassák.. mert nem kell sok ész ahhoz, hogy ezt Önnel is megtegyék. Ha nem hitellel akkor másképpen...
Ha képes volna gondolkodni, akkor megértené. Ott áll a bank jogászokkal, közgazdákkal és az Ön pénzére vadászik.. az Önére, aki ott áll velük szemben pucér fenékkel felkészületlenül, tájékozatlanul. Az állam dolga, hogy megvédje az állampolgárt az ilyen erőfölénytől..
Olyan ez mint amikor magának fagyállóval kevert bort, méreggel kevert paprikát adnak.. Akkor se képes magát megvédeni. Nincsen otthon laborja..vegyésze aki ellenőrzi azt amit megeszik..Az Ön logikája szerint, aki nem tudja, hogy mi van a kajában az pusztuljon...:::(( Hát ennyi esze van magának..
Ezzel szemben ott az állam, amelyik erre intézményeket tart fenn..Nálunk a bankszektorban a PSZÁF-ot és az MNB-t.. de ha azok nem csinálják a dolgukat, akkor úgy tesznek, mint az élelmiszer-ellenőrök, akik magának mérgezett ételt adnak!!!

No ezért kell mennie Simornak és a PSZÁF-nak..és ezért kell az államnak védelmet nyújtani a Józsik számra.

tölgyes 2010.05.11. 23:55:55

@cableguy: Olvassa már el Róna cikkét, amit itt ajánlottam valakinek..,talán akkor megért valamit, bár kétlem.

tölgyes 2010.05.11. 23:59:12

@52: Önnek is azt mondom: olvasson el néhány írást a magyar állam külső eladosodásának okairól és körülményeiről, akkor talán megért valamit.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:00:30

@ostván: Nem a forint vagy devizahitel kérdésben van a baj. Hanem azzal, hogy sokan túl sok hitelt vettek fel, mások meg adtak nekik ennyi hitelt.

Pszt! 2010.05.12. 00:04:10

@tölgyes: A hülyeség ellen nincs védelem. Azért szopjon egy ország, hogy a devizahiteleseket kihúzzuk a szarból?

tölgyes 2010.05.12. 00:05:49

@52: Olvassa már el Róna Péter cikkét:A devizahitelek összeropppanthatják a magyar gazdaságot.. (HVG, 2009.jun. 29)

vlgymir 2010.05.12. 00:06:35

Szerintem kár most azon filozofálni, hogy mit fog az új kormány elbaltázni. Ugyanis az ország szavazóinak nagy többsége arra szavazott, hogy mutassák meg. Úgy is fogalmazhatok fidesz nyelven, hogy "az emberek felhatalmazták" a fideszt a kormányzásra. Most kormányozni fognak. Ha tetszik, ha nem.
Sokkal ezelőtt valaki jött azzal, hogy a komcsik démonizálnak, ezért van ez a poszt is. Még ez is lehet, de az biztos, hogy a naponta olvastam, hallottam a médiában, hogy mit csinál rosszul a kormány és milyen rossz helyzetben van az ország. Ez aztán addig fajult, hogy nemrég egy másik poszt kapcsán valaki azt írta nekem, hogy polgárháború közeli helyzet van.
Csak az a baj, hogy közben a gazdasági mutatók makacsul nem ezt mutatták.
Én arra vagyok kíváncsi, de nagyon, hogy két hét múlva miért nem lesz polgárháború közeli helyzet, és mitől lendül fel a gazdaság.
A magam részéről megvárom a fejleményeket, aztán a tények és nem feltételezések alapján értékelek.
Mi a fenének izgatnám már most magam olyanon, ami lehet, hogy nem is következik be?

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:07:51

Már elnézést kérek, de miért is kell itt haragudni azokra, akik hitelt vettek fel!? Szerintem ugyanis azt a felvett hitelt (CHF, HUF, EUR mindegy) a polgár itthon költötte el lakásra, házra, tartós fogyasztási cikkre stb.

Emiatt volt aztán sok más embernek állása és fizetése az építőiparban, szolgáltató ágazatban stb.

A probléma szerintem ott van, hogy Állambácsi ugyanígy költekezett, ész nélkül. Azután lett is hirtelen 80 %-os GDP arányos hiány, ami mikor a hitelbőséges időszak után, 2008-ban hirtelen hitelszűke állt elő, hirtelen senki sem akaródzott finanszírozni a befektetők közül.

Így aztán befagyott az állampapír piac és még felárral sem jutott az ország újabb hitelekhez, ezért kellett elfogadni az IMF-Világbank-EU mentőövet.

Az állam túlköltekezését azután elsősorban a devizahitelesek szívták meg, miután a magyar bankok csak jelentős felárral tudták megújítani a devizában lévő refinanszírozási hiteleiket.

A forint gyengülését megállítandó 300 bázispontos MNB alapkamat emelés aztán végül hazavágta a forintban felvett hitelek tulajdonosait is!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:08:24

@tölgyes: Ön állításai után úgy gondolom, hogy azok a források amikből ön tájékozódik nem érdemlik meg, hogy időt pazaroljak rá.

Tény: A hitelt felvevők csupán egy elenyésző része van bajban.

Tény: Ugyanennyire baj volt Il Ferro, üdülési jog, vásárlói klubok, stb. kapcsán, mert a t. állampolgár nem akar gondolkodni.

Ezt pedig egyetlen esetben teheti meg más helyette... De onnan ugye az egyénnek nem sok önállósága marad.

Gondolkodó ember aki méltó arra, hogy szavazzon, válasszon, rendelkezzen a saját és mások élete felől (ergo ne gondolkodásra képtelen elmebetegként kezeljék közpénzen) esetében az állam felelőssége az, hogy lehetőséget adjon, hogy aki minimálisan is felkészül az jól döntsön.

Ők a társadalom 90%a.

Sajnos a pár%nyi hülyéért nem tudunk korlátlanul felelősséget vállalni, ha nem a közösség irányítja az életüket. Van erre is törvényes lehetőség, de nem kívánom neked, hogy ennek a hatálya alá kerülj.

A társadalom nem állít közpénzen géppisztolyos rendőrt az élelmiszerboltokba azért, mert tölgyes bácsi nem érti, hogy a glutén érzékenyek egy részének halálos méreg lehet a liszt és csak hét pecsétes allergiamentességi tanúsítvány birtokában vehesse meg légmentesen elzárt csomagban.

De az előírja, hogy legyen érthető tájékoztatás. Aki ezt nem hajlandó elfogadni, az vállalja a következményeket.

tölgyes 2010.05.12. 00:09:11

@Pszt!: Az ország fizetett alkalmazottai nem védték meg magát.. ha még nem jött volna erre rá. Az MNB elnöke havi 5-6 millát keres, de nem végezte el az alapvető feladatát: nem védte meg az embereket az eladósodás olyan formájától, amelyik akkor is tönkre teszi az országot, ha mindenki törleszti a részleteket. lásd korábbi bejegyzésem..
De ha ennyire nem érti miről van szó, akkor miért nem olvas és gondolkodik előbb???

tölgyes 2010.05.12. 00:11:23

@52: Nézze, akkor írja csak a butaságait hét számra...:::)))
(Róna Péter egyetemi tanár és bankár az angol pénzügyminiszter tanácsadója volt.. tehát nyilván nem ért annyira hozzá mint maga..:::))

vlgymir 2010.05.12. 00:13:57

Még valami: A devizahitelekről már annyi baromságot olvastam, hogy már reflexből átugrom a mondatot, ha devizahitel van benne.
Amikor a polgár felvette a hitelt, örült, hogy csak 3% a kamat. Engem több ismerősöm is megkeresett, hogy mi ezzel kapcsolatban a véleményem. Én mindenkinek azt mondtam, hogyha bízik benne, hogy a forint értéke nem csökken, akkor csak vegye fel, de ha nem, akkor eszébe se jusson. És ezt nem mostanában mondtam, hanem 10 éve.
Most kedves polgár és egyéb társaim, ha a kormány úgy dönt, hogy megmenti a hiteleseket, akkor annak az árát valaki megfizeti. Több variációt hallottam, például, hogy fizessenek a bankok, stb. Ezek közül a fizessenek a bankok hangzik a legjobban azoknak, akik csak egy lépést gondolkodnak előre. Mit tesznek majd a bankok rögtön azután, hogy fizetniük kellett? Na mit? Leverik az ügyfeleken.

tölgyes 2010.05.12. 00:15:00

@52: Ön se gondolkodik:::))Soha nem tudhatja, hogy mikor etetik meg magával az antibiotikumon nevelt marhát, a mérgezett húst.. Én meg mondhatom: az ostoba rossz húst mérgezett gyümölcsöt eszik, mert NEM GONDOLKODIK. És igazam is van!

A hitelfelvevők -beleértve Önt is _ 90%-a nem érti a körülményes hitelszerződési feltételeket.. a világgazdasági folyamatokat meg még kevésbé értik. EZÉRT VAN A PSZÁF ÉS AZ MNB!!hogy az emberekt segítse.. de nem tették!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:16:29

@Kádár Alíz: Egyfelől az, hogy valaki kockázatos hitelt vesz fel, az a saját döntése, felelőssége. Nem mondok rá semmi rosszat: Ő döntése, ő áll érte helyt, de én nem fogok.

Ugyanis, ha most vagy bármikor helytállunk akkor MINDENKI felé azt az üzenetet közvetítjük, verjük az adófizetők farkával a csalánt, rontsunk az ország helyzetén.

Nem minden hitelt költöttek ám el belföldön, akadt aki azzal, hogy többet vehetett fel, kevesebbet kellett hozzátenni fizetett külföldi nyaralást, de nem tisztem senki zsebébe turkálni.

De az biztos, hogy nem ezzel adtak munkát, ugyanis ha nincs hitel, akkor is lakniuk kellett volna valahol. Ellenben ha val kevesebben vásárolnak lakást, de van működő bérlakéspiac akkor az ország legnagyobb problémáinak egyike nem jelentkezne. Ugyanisa munkaerő mobil lenne, oda költözne ahol van igény rá.

A sok bérlakás helyett kockázatos hitelt választó (aki az én f...mal akarja a csalánt verni) juttata el az országot oda, hogy munkaerőhiány miatt zárna be üzemek, míg az ottani munkakör betöltésére alkalmas emberek tömeg munkanélküli... Mert senki sem tud költözni.

Mindenkinek a reálisnál több hitele van, és senki sem mobil (nincs használt ingatlanoknak normális piaca, nincs mérhető bérlakáspiac).

Ezért viszont arra a kormányra lehetek mérges aki ezt a helyzetet megteremtette.

Érdekes kérdés: Hogy hívták az adott kormány miniszterelnökét?

tölgyes 2010.05.12. 00:18:29

@vlgymir: Ámde a devizahitel nem csak akkor rossz az országnak, ha elszabadul az árfolyam, hanem rendes működés mellett is megnöveli a külső eladósodottságot, az pedig rontja az ország megítélést.. növeli a hitelkamatot..Ezért sem érdeke az államnak, hogy az embereket ebben magára hagyja... mert a rosszabbodó hitelbesorolás miatt megugrik a kamat.. annak a kamata is amit közösségi célra veszünk fel.

vlgymir 2010.05.12. 00:18:43

@tölgyes: "Az MNB elnöke havi 5-6 millát keres, de nem végezte el az alapvető feladatát: nem védte meg az embereket az eladósodás olyan formájától, amelyik akkor is tönkre teszi az országot, ha mindenki törleszti a részleteket. lásd korábbi bejegyzésem.."

Nem vitatkozni szeretnék, csak tájékozódni. Melyik pontja írja elő a Jegybankról szóló törvénynek, hogy az MNB elnökének feladata megvédeni az állampolgárokat? Vagy hovan az leírva ugyanabban a dokumentumban, hogy az MNB beleszólhat a kereskedelmi bankok üzletmenetébe?

vlgymir 2010.05.12. 00:20:39

@tölgyes: "Ámde a devizahitel nem csak akkor rossz az országnak, ha elszabadul az árfolyam, hanem rendes működés mellett is megnöveli a külső eladósodottságot, az pedig rontja az ország megítélést.. növeli a hitelkamatot..Ezért sem érdeke az államnak, hogy az embereket ebben magára hagyja... mert a rosszabbodó hitelbesorolás miatt megugrik a kamat.. annak a kamata is amit közösségi célra veszünk fel."

Ezzel teljesen egyetértek.

tölgyes 2010.05.12. 00:21:46

@52: Az embereket segíteni kell a kockázat megítélésben, mert nekik nincsenek elegendő ismereteik.(Bank: jogszok, közgazdák hada--- vele szemben az ügyfél tájékozatlan.. tehát segítségre szorul)

Ön se tudja megítélni, hogy mennyi antibiotikumot etettek azzal a marhával, amit megeszik.. ha az állam nem védené magát, akkor rövidesen feldobná a talpát.. mert olyan ostoba volt, hogy kockázatot vállalt: húst evett!:::))

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:23:13

@tölgyes: teljesen mindegy, hogy egyetemi tanár, kinek volt a tanácsadója, stb.

Ha ön jó cikket olvasott akkor a saját hülyesége okán nem tudott belőle jó konzekvenciát levonni, nekem pedig feltehetően nem megváltoztatná hanem megerősítené a véleményem. Ha rosszat akkor az a baj. Ennyi. Ezért mondtam, amit ön ajánl, az az ön ajánlása okán érdektelen számomra. Igen, az ön szava teszi azzá.

Ön azt mondja, hogy az emberek 90%a számára idegen a hitelszerződés. Legyen. Én meg azt mondom, hogy az emberek 90% nem tudja diagnisztizálni a diabetes-t ezért is megyünk el orvoshoz.

Ha egy szerződést nem értek, akkor elolvastatom olyan emberrel aki ért hozzá, hozzám lesz hűséges (és nem a bankhoz) és megfelelő referenciái vannak.

Ha elromlik egy eszközöm, és nem értek hozzá akkor is szerelőt hívok és nem belenyúlok az áram alatt lévő eszközökbe.

tölgyes 2010.05.12. 00:24:26

@vlgymir: Na a második pont, amivel egyetért az mondja meg, hogy a jegybanknak dolga az állampolgárok védelme... ezt oly módon teszi, hogy védi a forintot, kézben tartja az inflációt, alakítja a kamatot stb... a PSZÁF pedig konkrétan is fellép és eljár..

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:27:02

@52: A bérlakás/saját lakás okfejtéssel egyetértek, valóban összefügg a munkaerő mobilitásával. Nem kell messze menni, lásd pl. Ausztria, de a II. vh. előtt Magyarországon is ez a rendszer működött, csak hát az a fránya 50 év, csak az ne lett volna.

Mint devizában eladósodott honpolgár ugyanakkor szörnyülködve hallgatom, hogy miért akarják állítólag felelősen gondolkodó gazdasági szakemberek (noch dazu, a leendő gazdasági csúcsminiszter) átváltani az én CHF hitelemet HUF-ra, amikor nekem eszem ágában sincs ezt csinálni.

Netán esetleg valóban az van mögötte, hogy ez az egyetlen akadálya a leendő kormány korszakalkotó gazdasági ötleteinek, hogy aszongya:

Gazdasági válság idején csökkentünk adót és generálunk keresletet, úgy téve, mintha ezen múlnának az új munkahelyek és nem pedig azon, hogy a termelőnek, vállalkozónak van-e több megrendelése, vagy nincs!?

Jelentem, amíg Németországban, a legnagyobb export-partnerünknél recesszió van, addig felesleges bűvészkedni, mert ki fog röhögni a közönség!

tölgyes 2010.05.12. 00:30:18

@52: Sajnos.. mivel Ön nem olvasta, ezért nem is képes annak megítélésére, hogy mit írt a szerző, de így vitára is alkalmatlan.

Szerződést elolvastatja.. no persze, ha vannak kapcsolatai.. de az emberek 90%-nak nincsenek.

Én és a családom viszont azt az elvet követjük, hogy nem veszünk fel hitelt.. 2005 óta a megtakarításaim 20-30%-át aranyban-ezüstben-platinában tartom, a 30%át diverzifikáltan devizában.. és a fennmaradó részt forintban.

Legjobb és legnagyobb befektetésem a gyerekeim voltak, mindegyik beszél a magyar mellett három nyelvet..

Szóval tudok én tanácsot adni bárkinek...:)

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:30:29

@tölgyes: Nem lehet elvárni azt, hogy az ember mindenhez értsen, de azt sem lehet elvárni, hogy a teljesen felelőtlen emberre méretezzünk minden szabályt, mert mindkét véglet működésképtelen.

A devizahitelek kapcsán a károsultak olyan mértékben voltak felelőtlenek, és olyan kicsi az arányuk a lakossághoz képest, hogy egyértelműen látszik ez jelentős részben a saját hülyeségük.

Azért mondom, hogy jelentős részben, mert legalább ekkorát hibáztak a bankok, illetve a bankok mögött álló finanszírozók is.

Amit bemásoltam link javarészt erről szól.

Valaki nem gondolkodott - felvett egy hitelt amit nem tud biztonsággal fizetni - de a bank nem nézte meg azt, hogy tudja-e fizetni, mert ő csak közvetít. A finanszírozó csak a chartot nézte, a mögötte lévő helyzetet (mennyire kockázatosak a hitelek) nem kezdte el mérlegelni.

A helyzet közel sem annyira rossz mint amennyire lehetne (ennél sokkal rosszabb helyzet is benne volt a pakliban), de a helyzet pontosan olyan mint amikor az emberek tulipánhagymát vettek.

Ellenben az egész probléma gyökerét nem lehet betiltani, szabályozni, hiszen a szabályozó számára javarészt láthatatlan.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:32:22

@tölgyes: Nem az ön által hivatkozott (nem e post témáját vizsgálló) írással vitatkozom, hanem önnel. Így az írással kapcsolatban csak annyi a lényeges: Ön vont le téves következtetést belőle. Ez nem az írást, hanem Önt minősíti.

tölgyes 2010.05.12. 00:33:15

@Kádár Alíz: Sajnos a baj nagyobb. Ma Magyarországon megszűnt a cukorgyártás és termelés, emiatt is bajba került az állattartás.. stb. stb. Ha holnap is meg akarja tömni a pociját, akkor azt itt kell megtermelni, mert a külföld nem fogja ellátni az országot se kajával se áruval..

vlgymir 2010.05.12. 00:34:10

@tölgyes: Igy van. Fellépni a PSZÁF tud. Az MNB a monetáris politikával közvetve tud az ilyenekbe beavatkozni. Nem mellesleg az MNB még időben felhívta az illetékesek és az ország közvéleményének a figyelmét a devizahitelek kockázatosságára. Az előző elnök is, és a mostani is.
És ezt nem azért mondom, mert védelmezem az MNB vezetését, mert nincs is okom rá, csak tegyük helyre a dolgokat és ne propagandázzunk, mert még elhiszi valaki.

tölgyes 2010.05.12. 00:36:44

@52: Így azt se lehet elvárni, hogy átlássa a bonyolult banki és a nemzetközi pénzügyi folyamatokat.. (ezt még a bankárok jó része se látja át..::((..Egyébként jó úton jár látom peddzi már még ha nem is érti..::))Ezért hozta létre az állam a PSZÁF-ot és a Jegybankot.. hogy védje és segítse az embereket és az állam érdekeit!!..Mert a külső adósság (devizában való eladósodás) rontja az állam, az ország pozicióit..!! Még akkor is ha az adós fizetni tud!!

tölgyes 2010.05.12. 00:39:36

@vlgymir: A Jegybank és a PSZÁF két egymást kiegészítő intézmény. Az egyik konkrétan lép, a másik a feltételrendszert alakítja..

Sajnos a Jegybank súlyos hibákat követett el pl. a válság pillanatában alacsony volt a devizatartalék.. tehát rossz példát mutatott!!

vlgymir 2010.05.12. 00:40:58

@tölgyes: Kinek is a választottja ült akkor az MNB elnöki székében?

tölgyes 2010.05.12. 00:41:51

@52: No de Ön az írást nem olvasta, és ha elolvasná azt amit vlgyimirral beszélünk, akkor talán revidiálná, hogy ki mit ért rosszul.. talán mégis rájönne, hogy az aki nem érti a dolgok lényegét.

tölgyes 2010.05.12. 00:44:22

@vlgymir: Simor András.. és a tartalékokat ő vitte le.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:44:24

@Kádár Alíz: Nem annyira felesleges, ugyanis lehetne itt nagyon szép és jó irányt találni. A probléma megoldását elsősorban a PPP-ben látom. És elsősorban a kötöttpályás tömegközlekedés fejlesztésében. Ha kell ezt részletesebben indoklom is.

Árverezési moratórium helyett "bérleti jogot" kell biztosítani a bajbajutottaknak, és a lakások bérbeadását adókedvezménnyel kellene támogatni.

Emellett adminisztrációs terhek csökkentése, közszféra kapcsán a foglalkoztatottak számát a jelenlegitől eltérő módon szabályoznám...

tölgyes 2010.05.12. 00:45:29

@tölgyes: Olyan volt ez, mint amikor Surányi az aranykészletet dollárra váltotta..:::(((

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:45:54

@tölgyes: Na itt van a kutya elásva, mert spekulációból nem lehet megélni. Ezt még a korábban ebben bízó hülyék is megértették 2008-ban.

Valakinek termelnie (új értéket előállítania) is kell ahhoz, hogy a sok léhűtőt el tudjuk tartani.

A probléma az, hogy a '90-es évek elbaltázott privatizációs politikája következtében megszűnt ágazatokat, lehet-e még valaha talpra állítani!?

tölgyes 2010.05.12. 00:46:23

@52: No!!! A PPP volt a másik nagy elkúrás!!!

vlgymir 2010.05.12. 00:51:02

@tölgyes: A megfejtéssel nem értünk egyet. Járai Zsigmond idejében kezdődött a devizaalapú eladósodás. Egyébként a vége felé már ő is szólt, hogy ez nem lesz jó. A lényeg, hogy annak a kormánynak az embere, aki mindjárt hatalmon lesz.
Mellesleg az ország megítélését és ezzel a hitelkockázatát az olyan kijelentések is befolyásolják, hogy a kormány leendő feje üzen az MNB elnökének, hogy monnyon le.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:52:38

@52: Közlekedésfejlesztés? Igen. Végül is a dolgozónak csak be kell jutnia valahogy a munkahelyére, és itt elsősorban nem Budapestről van szó! Ezzel szemben szép kis vasút(vissza)fejlesztésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt néhány évben!

Bérleti jog? Az egyedüli megoldás, de kell hozzá bankok jó szándéka is és itt most inkább ne beszéljünk a bedőlő hitelek és árverezések miatt, a lakásmaffia számára rendkívül jó üzletet kínáló piacról!

A közszféra valóban túlburjánzott, ezért itt mindenképpen lépni kell, prioritást biztosítva a termelő szektor javára!

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:54:28

@vlgymir: PPP, mint public-private partnership, azaz közfeladatok megoldása a közszféra és a magántőke együttműködésével.

vlgymir 2010.05.12. 00:56:18

Hogy tudá fizetni az az ember a lakásbérleti díjat, aki nem tudja fizetni a hiteltörlesztést? Tisztában van itt valaki azzal, hogy mennyibe kerül egy 100 nm-es lakás bérlete alaphangon? Valószínűsítem, hogy többe, mint a hiteltörlesztés. Akkor meg honnan venné rá a pénzt az, aki a kisebb összeget sem képes fizetni?

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:57:48

@tölgyes: Én értem, de jelenleg a gond ott van, hogy két eltérő problémát kever össze.

1. a devizahitellel rendelkező családok saját problémái, ahol segítséget vár.

2. a devizahitel kapcsán az országot terhelő problémák.

A kormányzati segítség az elsőre megoldást nyújt, de a másodikat és annak következményeit biztosan súlyosbítja. Ugyanis innen nem az egyén, hanem a köz, vagy a hazai bankok (és ezen keresztül a köz) viselnék az egyén helyett a kockázatot.

EZÉRT nem jó a segítség amit ön sürget.

ÉS bár a devizahitel léte, és vonzóvá vállása rossz dolog, és rossz politika tette vonzóvá a devizahitelt, az egyének egy ISMERT kockázatot vállaltak fel. Nem SZABAD kimenteni őket, mert ez mindenkit felesleges kockázatvállalásra sarkallana.

UGyanakkor a mindkét oldalon meglévő túlzott kockázatvállalás globális probléma és az egész válság mozgatórugója, sokkal nagyobb probléma az ön által említettnél.

Ezért mondtam: Ha az ön által leírt írás jó, akkor ön rossz következtetést vont le belőle.

vlgymir 2010.05.12. 00:58:07

@Kádár Alíz: Kösz. Ez azrt a nem banánköztársaságokban tud működni, de mi hagyjuk abba, mert csak a baj lesz az elszámolással.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:02:07

@vlgymir: Működne ez itthon is, csak valahogy a végén az államnak mégis elég sokban van a bérleti díj!

vlgymir 2010.05.12. 01:03:54

@Kádár Alíz: "Működne ez itthon is, csak valahogy a végén az államnak mégis elég sokban van a bérleti díj!"
Hát ezaz!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:05:07

@Kádár Alíz: ha belegondolunk az, hogy egy munka meddig vállalható pl. függ az ingázáshoz szükséges időtől.

Két fontos érv szól a vasút mellett.

1.) Nem tudsz minden családban minden keresőnek, és minden diáknak autót finanszírozni, a többség a tömegközlekedést fogja használni.

2.) A vasút kapcsán lényegesen nagyobb sebességek érhetőek el.

Egy érv szól a PPP mellett:

Nem tudunk közpénzből ekkora beruházást a hiány, az államadósság, stb. elszállása nélkül finanszírozni.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:06:25

@vlgymir: Igen, csakhogy nincs hitel. Nincs más út. Rengeteg nagyobb beruházás kellene ahhoz, hogy esélyünk legyen talpraállni.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:07:27

@vlgymir: Utoljára a Móka Janiék próbálkoztak így sok-sok autópályát építeni, gondolván hátha az EU nem számolja bele a költségvetési hiányba!

Pedig, de! Ezután már nem volt olyan népszerű. Viszont ha jól tudom a Művészetek Palotája is ebben a konstrukcióban épült (készült)!

old_field 2010.05.12. 01:11:41

@52: "Nem SZABAD kimenteni őket, mert ez mindenkit felesleges kockázatvállalásra sarkallana."

nem sarkallhatna senkit, mert nyilván csak a jelen helyzet súlyosabb részére vonatkozna, logikusan.
persze alaposan át kell gondolni az egészet... és arányosan meg kell osztani a költségeket a 3 érintett között.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:13:11

@Kádár Alíz: A közszféra az kicsit furcsább dolog. Szerintem nem csak a méretével van a baj.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:14:54

@52: 2005-ben mondtam a német tulajdonú lízingcég dán ügyvezetőjének, hogy szerintem előbb-utóbb kipukkad a lufi és nem túl megalapozott terv, hogy ha tavaly 30 mrd forintot finanszírozott, akkor idén a 35 mrd-ot fog. Ezzel bekerülnek olyanok is az autófinanszírozási piacra, akiknek semmi keresnivalójuk ott, mert ha ma van is "felesleges" 30.000,- forintjuk autólízingre, nem biztos, hogy holnap is lesz!

A jó dán ember nem értette, hogy miről beszélek, de szerintem már érti!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:15:37

@old_field: Jelenleg mindenkire vonatkozó megoldást terveznek. A bérleti jog biztosítása, és a bérlakások kapcsán az adókedvezmény is megvédene mindenkit az utcára kerüléstől, de mégsem "mentené ki" az érintetteket.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.05.12. 01:17:04

Lehet Bajnait és az általa választott gazdaságpolitikát kritizálni, csakhogy ez nem változtat azon, hogy a gazdaságpolitikai irányváltás költséges (a visszanyert hitelesség legalább átmeneti elvesztése) és nem is nagyon lehetséges rövidebb távon.

A poszt nagyon jól bemutatja, h az alternatívák egyelőre milyen gyenge lábakon állnak. Bármennyire fáj a pazarló állami rendszerekből kell kifacsarni az adócsökkentés forrását.

Esetleg ki lehet fejteni, h a forradalom úgy néz ki, hogy holnaptól nem az a menő aki adót csal, hanem aki rendesen fizet, meg hogy eztán fizetünk a jegyért a tömegközlekedésen kifogások keresése helyett

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:17:36

@Kádár Alíz: Olvastad amit linkeltem:

forum.enerla.net/content/257-hogy-ne-elemezz.html

Itt van rá egy érdekes magyarázat :)

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:19:43

@urbangeri: Szerintem sok más megoldás is van. Amúgy a közszféra létszámát eleve nem "fix"re tervezném...

@52: hopp, rosszul másoltam vissza a linket:
forum.enerla.net/content/257-hogy-ne-elemezz.html

old_field 2010.05.12. 01:23:31

"Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?"

kérdésem volna :
/pálinkát mérnek-e már...? :)/

Milyen kritikát fog kapni ez a kormány majdani valós ténykedéseinek esetleges hibái miatt, ha a még nem is működő kormány nagyjából már meg is bukott a -nyilván szakértő- blogger szerint....?? :)

vlgymir 2010.05.12. 01:24:52

Minden észérvet megértek, de nem tudok megbarátkozni a gondolattal, hogy én, mint adófizető segítsek ki adósokat. Értem és a szolidaritást, meg a megítélést, meg mindent, de ki biztosít afelől, hogy majd ha én is szolidaritásra, meg segítségre szorulok, akkor majd megkapom? Vagy ha mégis kapok biztosítékot, akkor majd nem használom pont arra, hogy felveszek hitelt, aztán bedőlök, és várom, hogy kisegyísenek.
Az az igaszság, hogy erre igazán jó megoldás nincs. Lehet válogatni a rossz, és a rosszabb között. Kíváncsi vagyok a végeredményre.

vlgymir 2010.05.12. 01:28:55

@urbangeri: Na! Valami ilyesmi kellene. Most megyek, és várom, hogy megtörténik-e a csoda.

old_field 2010.05.12. 01:29:57

@52: ha mindenkire vonatkozna az kissé súlyosabb szitu, de semmiképp sem lehet minta a jövőre nézve...
de újabb kérdésem volna :
vannak itt bennfentes kormánytagok vagy honnan lehet tudni ilyen precíz, pontos terveket ?

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:30:17

@52: Most elolvastam, nagyon jó! Hát igen a világ első tőzsdekrachja 1637-ben, Hollandiában, amit egy beérkezett nagy tömegű tulipánhagyma szállítmány okozott, a hirtelen jött túlkínálattal.

Utána elég sokat kellett várni, egészen 1819-ig az amerikai-angol háborúig, de ez már feledésbe merült, mert ma már mindenki az 1929-33-as válságról beszél.

Na az tényleg maga volt a hülyeség Csimboraszoja, mert az emberek hitelre vettek részvényeket, aztán a végén csak a hitel maradt.

Bezzeg ha mindenki szépen megelégedne az osztalékkal, nem lenne ekkora a gáz, csak akkor nem tudnának kevesen, nagyon sokat keresni mások butaságán!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 02:04:37

@Kádár Alíz: Az a baj, hogy az osztalékra korlátozni a dolgokat sem működne, hiszen egy cég fejlődik, és a részvényes résztulajdonos... A cég adott része is többet ér.

Adórendszeren keresztül lehetne megpróbálni kontrollálni azt, hogy ki milyen feltételekkel fektet be. Uram bocsáss a hitelfelvételt is ezzel lehetne talán irányítani.

@old_field: Nem pontos tervekről vitázunk, hanem az eddig nyilvánosságra hozott részletek megvalósításának következményeiről.

Rob67 2010.05.12. 08:01:58

Korrekt írás.
Nem vagyok közgazdász, de így többet értettem meg a nemzetközi mozgatórugókból.
Köszi.

Alf (törölt) 2010.05.12. 08:38:04

@captain morgan: haszonkulcsa hasonló, csak hitelpénzen van a haszon, ami jóval légbőlkapottab, mint a monitorod. igenis baaszogassuk.

2010.05.12. 08:42:30

@Kádár Alíz:

Az nem kerdes, hogy lehet-e, mert meg kell csinalni. Ha lehet, meg addig, amig nincs tul nagy baj.

Shirkan8 2010.05.12. 08:45:55

Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?
Kérdezd GY.F-et, K.J.-t, B.G-t és a többi kommunistát....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.05.12. 08:52:08

Teljesen felesleges ez a poszt, ugyanis Matolcsy már bizonyított (gondolom a posztíró életkori sajátságok miatt nem emlékszik erre), én egészen biztos vagyok benne, hogy megoldja a rá váró feladatot.

tölgyes 2010.05.12. 08:56:45

@vlgymir: Ez a kisegítés már azelőtt eldőlt, hogy az adósnak fizetési nehézségei lettek volna...Már a devizahitel felvételének pillanatában eldőlt: így vagy úgy fizetni fog.
Ezért kellett volna határt szabni a devizahiteleknek.

tölgyes 2010.05.12. 09:02:33

@52: Nem sürgetek segítséget csak jelzem: a baj akkor is baj, ha az állam nem segít.. az adófizető arra is ráfázik.(mesterségesen erős forint, növekvő külső adósság, a nemzetközi hitelfelvételek megnehezedés..) Itt most az a kérdés, hogy mi a kisebb baj.
Kidolgozni a devizások számra egy biztonsági hálót.. és fokozatosan áttenni a devizát forintba, vagy hagyni hogy a szekér fusson amerre lát és kövessük az eddigi lesz ami lesz elvet.. és megszigorító csomagokkal nyaggassuk az országot.

tölgyes 2010.05.12. 09:07:12

@vlgymir: "Ő is szólt a vége felé, hogy nem lesz jó... "írja. 1987 márciusától nem ő volt az elnök... A vége felé pedig azt jelenti, hogy már 2006 előtt szólt... Ha az éveket szépen összeadja, akkor látja: hogy ő szólt már a válság alatt 3 évvel..::))
A devizahitel önmagában nem ördögtől való,csak kézben kell tartani.... amikor kicsúszott a kormány kezéből akkor Járai szólt.... de nem hallgattak rá.

tölgyes 2010.05.12. 09:09:21

@vlgymir: Sajnos a lemondásra való felszólítás egy kényszerű politikai korrekció... Én nem hiszem, hogy az USA-ban egyetlen percig maradhatna egy offshorozó bankelnök..még az elnök se maradhatna!

on the other hand 2010.05.12. 09:51:23

@herbert: egy EU tagállamban sztem ezt nem lehet megcsinálni, ha jól rémlik, talán még a szerződés is tiltja. ettől persze még elvileg akár lehetne is, sztem akkor, ha a ktgvetés rendbe jön - bár ebben a külső környezetben ki tudja, mi is kellene hozzá pontosan. :)

Szelid sunmalac 2010.05.12. 10:16:57

Megmondom oszinten a tokom tele a devizahitelesekkel. Mar amikor megindult a hullam, mindenhonnan dolt, hogy vigyazzanak, mert arfolyamfuggo. Ezt a legalapabb ertelmi kepsegekkel rendelkezo egyen is belatja, de mindenki csak legyintett, hogy "aaa..majd azt o tudja!". Aztan vertek a nyalukat, hogy most vettek lakast, autot es mekkora majerek. Most meg mentsuk meg oket kozpenzen, mert csodbe mennek es foldonfutok lesznek. Vazze, nem vettem kastelyt, mert nem tudom fizetni. Nem vettem fel devizahitelt, mert szamitottam erre, meg akkor is, ha gyozkodtek a banki alkalmazottak. Fizettem a magasabb kamatokat, mert mondtak, hogy benne van a pakliban. Jatszani mindenki szeret, vesziteni senki, de ne kelljen mar sajnalnom oket es meg joszivvel segiteni is nekik az arrogans hulyesegukert!

ki kicsoda 2010.05.12. 14:06:40

... lehet nyugodtan azt mondani, hogy mit ne írjon a halandó, de az tény, hogy Orbán csapata nyolc éve, négy éve, de a gazdasági világválság kirobbanása óta egyértelműen készen áll a kormányzásra.
Csak valahogy csapat nics a történetben, csak egy gazdasági analfabéta akarnok, s feltétel nélküli és nem feltétlenül mindenbe s(tojás)nyaló követők.
Egyetlen konkrét koncepció látszik kirajzolódni biztosan, a revans.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 14:28:02

@tölgyes: A segítség módjával, következményeivel nem vagy tisztában, ha a bank forintban nyújt hitelt, de ő ezt CHFalapon finanszírozza, stb. akkor a magyar bank lesz kitett a problémáknak, stb. Ha az állam lép közbe és ő viseli a dolgot akkor sem változik az a helyzet amiről beszélsz.

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: A gond ott van, hogy a devizahitel - ha ésszel vették volna fel - akkor nem okozott volna ezeknek a családoknak ekkora bajt. Az országra gyakorolt meglenne, de nem tudom mekkora összegről lenne szó.

Ugyanis a devizahitel még mindíg olcsóbb.

A gond ott van, hogy úgy számoltak: "ha töretlen a növekedés, nekem kedvező irányba megy az árfolyam, marad az első időszakra szóló akciós törlesztő akkor éppen csak, de ki tudom fizetni... Akkor ez a hitel pont jó lesz".

Csakhogy: Nem lett növekedés, nem nőttek a bérek a megélhetés költségei viszont igen. Ha nem lenne gond az árfolyammal nem lenne munkanélküli az adott emberből akkor is bajban lenne. Itt a bank hibázott, mert objektív szempontok helyett egy chartot figyelt, megvolt a növekedési pálya.

Jött az árfolyamváltozás... Ismerjük.
Sok devizahitelesből munkanélküli lett... Ismerjük. Kamatemelések, bankok költségeinek növekedése, stb. Nem lep meg, a válság velejárója.

De akad egy apró probléma, amivel kevesen számolnak, pedig rengeteg hiradásban benne volt és lényeges kérdés.

A hiteleknek nem véletlenül alacsonyabb az első időszakban a törlesztőrészlete. Az ok egyszerű: Ha lakást veszel akkor berendezed, ergo az első időszakban a lakáshitel mellett lesz egy csomó áruhiteled, lesz a költözéssel kapcsolatos költséged, ergo ekkor a kisebb részlet is megterhelő lehet.

Csakhogy sok család csak ezeket a kedvezményes részleteket nézte, hogy mi lesz 1 év után, azt nem.

Ha minden jól megy, sokan akkor is gondban lennének. Nem ekkorában, de akkor is lenne hiszti.

Ha ezt a hibát nem követik el, és mondjuk 4-5 (vagy 10) év növekedés után következik be a mostani probléma (nem szinte rögtön) akkor addigra a törlesztőrészlet emelkedésével magasabb jövedelmek állhatnak szemben (a segély is magasabb ha baj van, többet tehetnek a rokonok, barátok is).

A bajhoz az időpont is hozzájárult. Márpedigsokan akkor vettek fel hitelt, amikor tudni lehetett: Akkor éppen nem szabad. Mert akkor már baj volt, és az árfolyamváltozás boritékolható volt. Mint az is, hogy kivárva sokkal jobb feltételekkel jutottak volna hitelhez.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 14:32:27

@on the other hand: Látom sokmindenre válaszolsz, az általam belinkelt írás lényegére is?

(Minnél többen használnak technikai elemzést annál hangsúlyosabban tükröződnek az ő várakozásaik az árfolyamban, és annál kevésbé hangsúlyosak a reális szempontok. Ha az erány eltolódik a technikai elemzés irányába a döntően várakozások által meghatározott árfolyamok szüksészerű következménye a lufi, amit szép nagyra fújunk, aztán kipukkan.

A távközlés és az informatika fejlődésével megjelenő sok befektető aki csak a chartot figyeli, és nincs tulajdonosi szemlélete viszont szükségszerűen az árfolyamot meghatározó tényezővé emeli a technikai elemzést és kialakítja a sorozatos válságokat).

r7zw48 2010.05.12. 16:14:21

„Egy biztos, a közgazdaságtan alapvető összefüggéseinek átírásához még ez sem elég.”
A kétharmad bármire elég. A csontvázak meg bárminek az utólagos kimagyarázására.

pannonfunk 2010.05.12. 16:38:53

@on the other hand: Vagy Te fogalmazol pongyolán... Amennyiben persze a munkakereslet alatt munkaerő-keresletet értesz, akkor persze ugyanarról beszélünk. Nem vagyok se közgazdász, se pénzügyi manager, se HR-es, lehet, hogy a magyar zsargonban mindenki így mondja. Nem akarok nagyon nyelvnáciskodni se, de akkor is alapból a munkakereslet azt jelenti, hogy nagy a kereslet munkára = sokan akarnak dolgozni. a munkaerő-kereslet az, amikor sokan keresnek munkaerőt, azaz állást ajánlanak fel, munkát, amihez a munkaerőt keresik. A munkakínálat az, amikor sokan kínálnak fel elvégzendő munkát, azaz állást, és így tovább. Nem?

on the other hand 2010.05.12. 16:42:46

@52: nem vagyok nagy ismerője a technikai elemzésnek, de nekem is az az érzésem, hogy az automatizált, technikai alapon történő kereskedés "generálja magát". A támaszok, ellenállások keményebbek lesznek, a stop loss és egyéb, jóval összetettebb hatások erősebbek. ha jól értem, a múlt heti amerikai pánikot is jelentősen erősítette az automatikus kereskedés (bár az nem teljesen egyezik meg technikai alapú kereskedéssel).

viszont érzésem szerint a technikai elemzés továbbra is inkább a rövidebb távú kereskedésben játszik nagy szerepet. hosszabb távon a fundamentumok szerepe erősebb.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 17:34:56

Hosszabb távon a fundamentumok szerepe jelentős.

Az automatizált kereskedés gyorsíthatja a folyamatokat, csökkenti a problémákat tompító tényezőket, ráadásul van egy közvetett hatása.

Az automatizáltság és az online kereskedés azt jelenti, nagyon sokan tudnak pár technikai elemzésről szóló füzet birtokában, valós időráfordítás, és a folyamatok valós ismerete nélkül kereskedni. Az ő befektetéseik sikerét az hozza, hogy azonos információk (chart) és azonos felismert szabályok (amit mindenki megtanul technikai elemzésről) kb azonos eredményt hoznak, egymás számára mozgatják az árfolyamot.

Önbeteljesítő jóslat lesz a technikai elemzésből.

Csakhogy az ilyen fundamentumoktól elszakadó árfolyammozgások (hitelből vesz mindenki részvényt, hitelből finanszíroz hitelt, chartra ránézve túlfinanszírozol egy rossz gazdaságot, stb) ha kellően erősek és tartósak (sok ember, sok pénzt tesz mögéjük) szép kövér lufikat hoznak, majd utána pánikot és szép mély válságot.

Én elsősorban a tömegek megjelenését, és a fundementumoktól és tulajdonosi szemlélettől távol álló tömegesen meghozott döntéseket érzem a probléma gyökerének.

jazzcool 2010.05.16. 22:14:29

Matolcsy több mint aggályos, nem lesz sokáig fontos ember a kormányban.

on the other hand 2010.05.18. 11:41:27

@pannonfunk: nem így van. a munkakereslet (ami egyenlő a munkaerőkereslettel, de nagyon marxi ízű, így mostanában nem így használják) minden közgazdásznak azt jelenti, hogy hányan keresnek dolgozót, aki a munkáját kínálja.

vagyis a munkakínálatot a dolgozni vágyók adják, a keresletet pedig az, aki a munkaerőt keresi. nyilván lehetne máshogy is, attól függ, miként értelmezed a szóösszetételt, de ma ez az elfogadott, ezt nem érdemes átírni csak azért, mert másnak hirtelen máshogy ugrott be.

pannonfunk 2010.05.19. 21:55:05

@on the other hand: OK, elhiszem, hogy a szakmai zsargonban így van, csak közönséges halandó, ha megkülönbözteti a munkát a munkaerőtől -- aminek, valljuk be, van értelme -- akkor félreérti a fogalmakat.

Állj ki a Moszva térre egyszer egy olyan táblával, hogy munkát keresek, egyszer pedig egy olyannal, hogy munkaerőt keresek, és figyeld meg a különbséget :)

Fittipaldi 2010.06.04. 22:24:59

@pannonfunk: Ja. A köznyelv furán használja ezt a kifejezést.
Emellett aki dolgozni akar, az adja el a munkáját amije neki van, tehát valójában nem munkát keres, hanem munkahelyet.
A harmadik meg a munkaadó, ami valójában munkavevő, mert valakinek a munkáját veszi meg pénzért.
süti beállítások módosítása