HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.06.16. 14:26 easymoney

Egy kétszáz éves kérdés: élhet-e mindenki gazdagon?

Elképzelhető, hogy egyszer a Föld népességének döntő többsége eléri majd azt az életszínvonalat, amelyet ma csak a fejlett országok lakossága élvezhet? Aligha vitatható, hogy az emberiség jövőjét illetően ez lehet a 21. század legnagyobb kérdése.

E dilemmát két évszázaddal ezelőtt már Thomas Malthus, az angol klasszikus közgazdaságtan kiemelkedő alakja is megfogalmazta (An Essay on the Principle of Population). A válasz már akkor is úgy hangzott, hogy ez alapvetően a következő generációkon múlik.

A kihívás igen nagy. A becslések szerint 2050-ig a Föld népességszáma negyven százalékkal emelkedhet, míg az egy főre jutó reáljövedelem négy és félszer lehet magasabb a mostaninál. Ilyen feltételek mellett a globális kibocsátás meghatszorozódhat, melynek döntő része a feltörekvő országokban koncentrálódhat. Az azonban kérdéses, hogy ennek a gyors ütemű növekedésnek jó vége lesz-e?



A válasz lehet igen is meg nem is. Igen, mivel a technológia, valamint a szociális és politikai intézmények is fejlődni fognak és nem, mivel az út, amelyen jelenleg haladunk fenntarthatatlan (a világ egyes régióiban kimagaslóan nagy a szegénység, a népességszám igen gyorsan bővül és a felelőtlen energiafelhasználás következtében az ökoszisztéma egyre rosszabb helyzetbe kerül). A fenntarthatóság elérése érdekében azonban szorosabb nemzetközi együttműködésre és a magánszféra támogatására egyaránt szükség lenne, de ebben egyelőre csak reménykedhetünk…

3 komment

Címkék: globális gazdagság


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr44523737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.06.17. 09:12:47

a népesség növekedési üteme lassul, és pár évtized múlva beáll, valahol 9-10 milliárd között. addigra lesz megújuló energia (esetleg fúziós). egyetlen kérdés az élelmiszer, de tudtommal tízmilliárd embert képes a Füld eltartani. a nyersanyagoknál marad az újrafelhasználás és a nanotechnológia (építeni fogjuk az alapanyagot).

objektív, technikai-technológiai akadálya tehát nincs. a történelem szerint pedig ma egymilliárd ember él jóval jobb szinten, mint az egyiptomi fáraók páran, vagy mint néhány millió (százezer?) nemes a középkorban. peddig eddig még oda se figyeltünk nagyon rá.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.18. 13:29:53

Elvileg tényleg élhet 10 milliárd ember viszonylagos jólétben, csak akkor gőzerővel, úgy értve tényleg iszonyatos erőkkel kéne kutatni az alternatív energiaforrásokat.
Érdekes, hogy milyen optimista a fenti ábra, elvégre az idén ünnepeljük az olajtermelés csúcsát, ami eléggé visszaveti majd a világgazdaságot:
index.hu/gazdasag/vilag/olajar080617/

is:
klasszikus érveléstechnikai hiba:
A lúd mondja a baromfiudvaron: amióta itt élek, egyszer se vittek el levágni, tehát holnap se fognak.
Csakhogy napról napra közeledik a Márton-nap...

blogíró · http://agyvihar.blog.hu/ 2008.07.03. 17:11:10

Nem lenne egyszerűbb inkább alacsony szinten tartani a Föld lakosságát? Ha több gyereke van, akkor nem kap támogatást, vagy hasonló.

Nem lenne jobb, ha csak mondjuk 1 milliárd ember lenne az egész Földön?

Akkor nem lenne akkora zsúfoltság, több hely jutna mindenkinek, és sokkal kevesebb emberet kellene ennivalóval ellátni.

Mi értelme feszegetni a Föld kereteit?
süti beállítások módosítása