HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.08.11. 14:52 mór

Bizonytalan a globális pénzügyi status quo?

Az elmúlt évek az energiárak és a nyersanyagárak szakadatlan emelkedésétől voltak hangosak. Ezzel párhuzamosan egyetlen befektetési elemzőház által adott globális befektetési stratégia sem tudta kikerülni, hogy minimálisan margó mellett meg ne jegyezze, hogy az ázsiai és a közelkeleti országok kummulálódó fizetési mérleg többlete teljesen más pénzügyi erőre predesztinálja őket jelenleg, mint korábban bármikor.

 

A lassan több, mint egy éve tartó pénzügyi krízis avagy ha úgy tetszik pénzügyi stresszhelyzet közepette is folyamatos ezen országok pénzügyi alapjai révén történő vállalatfelvásárlás, illetve számottevő befolyásszerzés. Ez jól jellemzi, hogy a rekord magas fizetési mérlegtöbblet, pénzügyi transzferként mekkora tőkeallokációs szerephez jutatta ezen feltörekvő országokat. A kérdés mindössze az, hogy a feltörekvő országok rekord magas devizatartaléka és tőkeexportáló képessége versus az USA hatalmas hiánya az új globális egyensúlyi állapot-e vagy sem? Avagy a jelenlegi állapot csak egy átmeneti időszak vagy inkább csak egy illúzió, melyet a commodity ciklus hanyatlása és a mean reversion majd a helyére tesz, rendezve többek között az alap pénzpiaci eszközök - dollár, renmimbi, euró -egymáshoz viszonyított árát is.  

1 komment

Címkék: globális makrogazdaság


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr45610782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.08.12. 11:11:15

hát ha jól figyeltem az elmúlt fél évben eladták a teljes amerikai bankrendszert az araboknak, az összes tőkeemelést ők hajtották végre. lehet, hogy cash-flow kiegyenlítődik, de a vagyon már végérvényesen elveszett. és onnantól a profit is már az araboknak ketyeg. nem egyensúly ez, hanem hatalomátvétel. lehet ellene kapálózni, mint az orosz gáz ellen, csak eszköz nincs hozzá.
süti beállítások módosítása