HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.08.21. 11:31 on the other hand

Átvághatnak-e minket a politikusok?

A politikus megemeli a nyugdíjakat, az állami dolgozók fizetését, az agrártámogatásokat - és a nép örül. A politikus utakat épít, csatornáz és közösségi házakat húz fel - a nép örül. Sőt, az istenadtát az sem zavarja, ha politikai állásból kicsit több van a kelleténél, vagy itt-ott pazarlóbb az állam, elvégre nem nagyon tudni, hogy ennek mennyi az ára egy emberre vetítve. Pedig ára az van: magas infláció, magas adók, elszabaduló költségvetési hiány, növekvő államadósság, hosszabb távon alacsonyabb gazdasági növekedés. Az ezzel szembeni érzéketlenséget, illetve aszimmetrikus hozzállást (örülni a rövid távú előnyöknek, és nem hozzákötni a hosszú távú kellemetlenségeket) nevezik a közgazdászok költségvetési (fiskális) illúziónak. De vajon milyen erős ez a hatás az egyes országokban? Minden országban ugyanúgy lehet becsapni az embereket, illetve ugyanolyan érzéketlenség mutatkozik a közügyek iránt, vagy vannak különbségek? Hát persze hogy vannak.

Csak mostanában akadt a kezünkbe, pedig már több mint fél éves az a tanulmány, ami a fiskális illúzió mértékét egyetlen mutatóba sűrítve próbálja meg összehasonlíthatóvá tenni. (Mourao, Paulo: Towards a Fiscal Illusion Index) Biztos nem lepődik meg senki: nem állunk valami jó helyen: Panama után, de még Bolívia előtt.

Azon sem esik le az állunk, hogy az élbolyban olyan kultúrországok találhatók, mint Új Zéland, Hollandia vagy Finnország. Sajnos a lista nem teljes, így a régiós helyzetről sem kaphatunk teljes képet, de azért Csehország, Bulgária és Észtország pozíciója árulkodó. Akinek meg minden úgy jó, ahogy van, örvendezzen, hogy a románok és a lengyelek csak a hátunkat lesik.

A tanulmányból nem derül ki, hogy az egyes részterületeken mely országok hogyan teljesítettek, így marad nekünk a remény, hogy a 2006-os rekordmagas költségvetési hiányunk nagy szerepet játszott, és ennek javulásával valamelyest jobb már a helyzet. De átfutva a figyelelmbe vett változók listáját, lehetnek elképeléseink arról, hogy azért emellett vannak még kritikus pontjaink.

Ilyen például a magas adóterhelés, a nagy államadósság, a gyors infláció. Emellett persze sok más mutatót is felhasznált a szerző, például a kabinet méretét, a nemzetközi országkockázati mutatókat, a kormányzat iránti bizalmat, az állami fogalkoztatottak arányát. Érdemes megemlíteni, hogy a kormányzat civil kontrollja kapcsán a számítás figyelembe veszi a média, a non-profit szektor és az oktatás helyzetét is. A fiskális illúzió természetére világít rá az is, hogy rossz pont volt az ország esetében, ha sokan tartották elsődleges nemzeti ügynek a magas gazdasági növekedést. (Emögött az húzódik meg, hogy ilyen körülmények között a politikusok erősebb késztetést érezhetnek a rövid távú előnyöket biztosító költekezésre, hiába káros az hosszú távon.)

Az eredmények azt mutatják, hogy a fiskális illúzió erős összefüggésben áll a magas korrupcióval, nagy országkockázattal, illetve a gyenge költségvetési mutatókkal. Nagy tanulságot nem vonunk, de érdemes megjegyezni, mindez rávilágít arra az időnként elfeledett tényre, hogy a társadalmi helyzet és a politika színvonala közötti kapcsolat nem egyirányú.

9 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr93625767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.23. 09:22:08

Forintblog - Átvághatnak-e minket a politikusok?A politikus megemeli a nyugdíjakat, az állami dolgozók fizetését, az agrártámogatásokat - és a nép örül. A politikus [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smidgen 2008.08.21. 14:30:32

szakszavak: "kultúrországok", "gyors infláció"

arvisura · turoczi.blog.hu 2008.08.21. 15:06:36

elég baj az, hogy a kérdéseket csak szaporítani lehet:
-kik is azok a magyar politikusok?
- miben mérik a demokráciát?
- miben mérik a tisztességet ?
- hol vannak azok az emberek, akiknek nem csak kalaptartásra van meg a fejük?

Ne legyenek illuzióink, mert Románia már nem ott van, ahol 2006-ban, hanem előbb.

Fikázó · http://zsarufika.blog.hu/ 2008.08.21. 15:17:27

Elemzések segítségével kell szinkronba hozni az összehangolt koncepciót.

piszkafa · http://vurstli.blogspot.com/ 2008.08.21. 15:51:04

Engem nem zavarna, hogy átvágnak, csak minimum olyan életszínvonalon élhessek, mint egy átlag kanadai.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.08.21. 16:34:47

egyet értek. hamár az eu-ban mi fizetjük a legtöbb adót

sourcerror 2008.08.21. 17:56:46

Azért nem biztos, hogy Bulgáriával kellene példálózni, ha jól tudom, egyenlőre még jobban állunk mint ők. (Bár, lehet, nem sokáig.)

Egyébként meg: lengyel, magyar, két jó barát ...

süti beállítások módosítása