HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2009.02.16. 16:10 on the other hand

Gyurcsány, Orbán és nyugdíjasok

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ma bejelentette: a mai nyugdíjemelési szabályok eltörlésére készül, helyette inflációkövető, illetve ahhoz nagyon közeli indexálást vezetne be. Ennek kapcsán érdemes felidézni felelős politikusaink megszólalásait. 

  

 

Orbán Viktor, 2006. 12. 01.

Magyarországon szükség lesz 14. havi nyugdíjra, ha valaki ismeri a nyugdíjasok életszínvonalát, akkor efelől nem is lehet kétsége. Szívesen hallgatom a makrogazdasági elemzőket, de elfogadhatatlan, hogy bárki azt mondja, a magyarországi nyugdíjakat azon a szinten kell állandósítani, ahol most vannak.

Ugye milyen lehetetlennek tűnik ma már? (Mondjuk akkor is az volt.)

Orbán Viktor, 2008. 05. 28.

Orbán a nyugdíjügyet érintve elmondta, hogy elképzeléseik szerint a nyugdíjat az infláció mértékével megegyező ütemben emelnék. Erre rímel egyébként a párt Erős Magyarország programjában található utalás is, és Orbánnak az egyeztetést követő sajtótájékoztatón tett kijelentése is, miszerint a nyugdíjak vásárlóértékét meg kívánják őrizni.

Végül is ezt is el lehet osztani 14 egyenlő részre. És mit kapott erre?

Gyurcsány Ferenc, 2008. 06. 05.

Nem azért védjük most a hatályos, törvénybe foglalt nyugdíjemelési módszert, mert bizonyos pártok támadják; ez az egész nem politikai-stratégiai kérdés, hanem nemzetstratégiai kérdés... Ha a mai szabállyal szemben csak az infláció mértékével emelnék a jövőben a nyugdíjakat, ahogyan azt a Fidesz-vezér javasolja, az egy dolgot garantál, éspedig a szépkorúak reménytelenségét, azt, hogy nekik nem fog több jutni a közösből életük végéig, nekik soha nem lesz jobb.

Ízlelegessük csak: "nem ezért, mert támadják"... "nemzetstratégia". És hogy mi lett a nemzetstratégiából?

Gyurcsány Ferenc, 2009. 02. 16.

A miniszterelnök a mai parlamenti ülésnap napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy úgy változna a jelenleg fele részben a nettó bérnövekedéstől, fele részben az inflációtól függő nyugdíjemelés, hogy 2% alatti gazdasági növekedés mellett is megőriznék a nyugdíjak a reálértéküket (infláció-indexálás), ha pedig legalább 4%-kal nő, akkor lenne 50-50%-ban kereset- és inflációfüggő a nyugdíjemelés. 2-4% közötti GDP-növekedés mellett nagyobb részben az inflációtól függne a juttatás emelésének mértéke.

Csak a miheztartás végett: A következő két évben a gazdasági növekedés nem lesz 2 százalék felett. A magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásait a legfrissebb becslés 1,8-2,0 százalékra teszi.  Alapvetően azért, mert az elmúlt hat-nyolc évben kitűnő volt a nemzetstratégia.

 

A helyzet persze a témával foglakozó szakértők számára már régóta világos. A nyugdíjrendszer jelen formájában fenntarthatatlan. Már akkor is az volt, amikor 13. havi cukorkát dobáltak a politikusok a homokozóból.

Mindezt persze a politikusok is tudják, de hát a felelősségük csak addig terjed, hogy a mélysötét demagógia, a sumák szigorítások és a felelős államférfiként pózolás között ugráljának, ahogy éppen kedvük tartja.

Csak példaként: a kormányzat a 2006-os kiigazítás részeként egyszer már elvette a 13. havi nyugdíjat a a friss belépőktől, hiszen az induló nyugdíj számítási szabályait pont ennyivel rontotta. Most elveszi még egyszer. Ez már 17 százalék körüli csökkentés. A nyugdíjrendszer sajátos, 2003 és 2008 közötti virágkora véget ért.

64 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr14946607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celvin 2009.02.16. 16:22:23

Nálam egy év 12 hónapból áll. Nem is értem, hogy 13., 14., és persze majd lesz 15. havi nyugdíj is!? A versenyszférában, ha nem teljesítes akkor semmit nem kapsz (mármint a 12 havi béreden felűl). Az állami szférában, meg ha csak ülsz bent és a papírt tologatod akkor is jár a 13. havi bér.

is 2009.02.16. 16:36:00

láttam egy táblázatot a Portfolion, mely szerint Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban is magasabb az átlagnyugdíj. nálunk nem a nyugdíj összegével, hanem a nyugdíjasok számával, ezen belül a korhatár alattiak és a rokkantnyugdíjasok számával van gond. így most még mindig sokan kapnak, csak kevesebbet. a korhatár alatti és rokkantnyugdíjazási szabályok sokkal izgalmasabbak. arról is lehetne egy posztot hogy azok hogyan változtak?

veny 2009.02.16. 16:45:06

Megjegyezném, hogy az inflás emelés jelen helyzetben SOKKAL JOBB a nyugdíjasoknak, mint a növekedés szerinti vagy a svájci, szóval korán tetszik temetni azt az aranykort...

on the other hand 2009.02.16. 16:48:36

@veny: recessziós, megszorítós időszakban ez igaz, de általánosságban nyilván nem. egyébként ha jövőre bevezetik, akkor pl. nem járnak jól, a nettó bérnövekedés magasabb lesz az inflációnál, már csak az adóváltozás miatt is.

qwert77 2009.02.16. 16:53:30

@Celvin:
Ugyanazt a bértömeget el lehet osztani 12, 13, de akár 52, vagy 365 részre is. A végeredmény ugyanaz.
A versenyszférában ha profitot termelsz jutalmat kapsz/kaphatsz.A közszférában, ha az előirányzatodnál kevesebbet költesz a többi megy vissza a közösbe.
A magánszféra semmit nem értékesít önköltségén, a közszféra mindent.
A magánszféra csak olyan feladatokat vállal, ami profitot termel, a közszféra nem.
A magánszféra működése kockázatos, a közszféráé nem.
A közszféra stabil, a magánszféra változékony.
A magánszféra szereplői könnyebben pótolhatók, a közszféra szereplői nehezebben.

Sok-sok különbség.

qwert77 2009.02.16. 16:59:02

Nem kerestem statisztikai adatokat, de szerintem a rendszerváltás óta nem igazán volt olyan év, ahol az infláció ne múlta volna felül a gazdasági növekedést.

on the other hand 2009.02.16. 17:01:48

@qwert77: nem ez a lényeg.

az inflációkövető indexálásnál akkor jársz jól, ha az infláció nagyobb, mint a bérnövekedés. vagyis ha reálbércsökkenés van. ez elég ritka jelenség még idehaza is. (legalábbis egyelőre, hehe)

a GDP-növekedés csak úgy jön ehhez, hogy a bérnövekedés súlyát (0% - 25% - 50%) a "svájci" indexálásban ahhoz kötik, mekkora a GDP-növekedés.

qwert77 2009.02.16. 17:06:10

@on the other hand:
Ok-s. nyugdíjügyben elég hiányos vagyok. Mielőtt beleugatok inkább tájékozódom. Majd..:)

El Curros 2009.02.16. 17:12:35

A bejegyzést úgy reklámozza az index,mintha ők nem tettek volna éppen eleget azért,hogy a nép-az átkozott nép-bevegye az ilyen maszlagokat.
Folyamatosan elbagatelizált mindent,összeesküvés-elméleteket sejtetett normális emberek nyilatkozatai mögött,árokásóknak öltöztette őket,mindezt fikázva-lazáskodva.
Végül is...mit is várhatnánk a balliberális felelülettől a fentieken kívűl.
A index főszerkesztői székéből van még felfelé....blikk,atv-vitafórum vezetése,esetleg hajdú péter alátétjeként a story tévében....péter&péter...egyre megy.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.02.16. 17:14:46

Szerintem ezt a lépést már réges régen meg kellett volna lépni. Mert ha van 13. havi nyugdíj, 20. havi miért nincs?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2009.02.16. 17:27:04

Nekem a keresetfüggő nyugdíjemeléssel az a problémám, hogy nincs ember vagy szervezet Magyarországon, aki meg tudná mondani, mennyi a valódi jövedelme a dolgozóknak, a minimélbérre vagy a köré bejelentett (kényszerű) adócsalók tömege miatt. Ha sikerül kicsit megijeszteni a zsebbe fizető vállalkozásokat, akkor nőhet a legális rész ezeknek az embereknek a jövedelmében, ami a bérstatisztikában növekedésként fog tükröződni. Ha erre hivatkozva rádobunk a nyugdíjakra, akkor sokkal több kiadást fog ez nyugdíjoldalon jelenteni, mint amennyi pótlólagos adó- és járulékbevétel a látszólagos béremelésekből adódik. Így ha egyensúlyban szeretnék tartani a rendszert, akkor csak attól a 20 %-tól kell/lehet többet elvonni, aki a szja és járulékfizetés 80 %-át produkálja. A látszólagos fizetéseket követő nyugdíjemelés így valójában átcsoportosítás az adófizető aktívaktól az inaktívak felé, ennyiben ez eleve rossz rendszer volt, egyike a beépített destabilizátoroknak, amit nyugodtan kukázni lehet. Ha az lenne a szándék, hogy a munkajövedelmek emelkedéséből (ha majd lesz ilyen) valami átcsorogjon a nyugdíjak területére, de az államháztartás veszélyeztetése nélkül, akkor már inkább az szja előirányzat esetleges bevételi túlteljesülését, vagy az előző évi szja tény összeg feletti rész egy hányadát kellene szétosztani, utólag, a szociális transzferekre szorulók között. Kíváncsi lennék egy olyan bérstatisztikára, ami a százalékos jövedelememelkedést kategóriánként mutatja, pl. mennyivel emelkedett a havi 150-250 e Ft-ot, vagy 250-350 e Ft-ot keresők bére? Ez reálisabb képet adna a valós béremelésekről a törvényeket tisztelő vállalkozások körében.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.02.16. 17:43:07

www.bestofgyurcsany.hu/e107_plugins/coppermine_menu/displayimage.php?pid=298&fullsize=1

Még Obama is a nyugdíjasok ölelgetésében látja az ország felemelkedésének kulcsát...

Parajka 2009.02.16. 18:18:43

Ahogy én látom, van egy nagy, szorgos csapat, akik dolgoznak és megtermelik az elosztható javakat.
Van egy másik nagy, nem szorgos csapat, akik nem annyira szeretnek dolgozni, őket az előbbiek tartják el.

Amikor emelik a nyugdíjkorhatárt, akkor az jut eszembe, hogy egy életen át dolgozó és megfáradt 64 éves ember tart el egy rakás lusta huszon-harmincévest.
Valahogy nem értem.

Kánaán 2009.02.16. 18:35:32

Az öregek dolgoznak, a fiatalok meg munkanélkülit vesznek fel meg segélyeket és otthon lézengenek. Mert miért kéne dolgoznia, ha ott is kap annyit. A sok cigányt vegyétek munkára és nem kell majd a sok öregembernek bejárni szényenszemre.

2009.02.16. 19:03:52

Sajnos most már nem az a kérdés lesz -e 13., hanem, hogy lesz -e 1-12-ig.

kamasuka 2009.02.16. 19:04:23

Elqúró pofázik az M1en. Éppen megmagyarázza a megmagyarázhatatlant, vagyis: miként qúrták el az országot 7 év alatt ...

Azt a pofátlanságot, bicskanyitogató stílust amit ma megengedett magának, remélem valaki egyszer leveri rajta!

nick_007 2009.02.16. 19:08:12

Lassan olyan magas lesz a nyugdíjkorhatár, hogy meg sem éljük

Szavazás, vita:
wita.hu/index.php?show=wita&wita=105
Egyetért Ön azzal, hogy a kormány 2016-tól 65 évre emelje fel a nyugdíjkorhatárt?

eddig 20% nem 80% igen

jozicsenko 2009.02.16. 19:09:11

@Kánaán: @Parajka: @is:

a valódi nyugdíjast nem bántanám: ők azok, akik kb 40 évet ledolgoztak vagy 62 évnél idősebb

ők megérdemlik a nyugdíjat

csak sajnos a rendszer lehetővé teszi, hogy rengeteg embernek "joga van" nyugdíjra ezelöttis: volt pártkatonák, párttitkárok, leszerelt rendőrök, katonák, bányászok, stb

ők nem csak hogy korábban mentek, mehettek nyugdíjba, de a normál nyugdíjhoz képest magasabb nyugdíjat kaptak: egy katona pl az utolsó két év nettója alapján kap, mig téged valorizálnak

s akkor még nem beszéltünk a 800 e rokkantról, akinek szintén joga, hogy pénzt kapjon: ismerek olyan figurát, aki 45-46 éves és cukorbetegségre hivatkozva kéri a rokit, 130-150 ezres várható pénzzel, amig mellette vidám dolgozik majd (s szó se róla: beállított gyógyszeradagokkal vidáman el lehet dolgozni még melllette)

ehhh, nem folytatom: lesz bukta, államcsőd én meg mehetek londonba péknek, ha szerencsém van...

Greg36 2009.02.16. 19:27:27

@jozicsenko:
"csak sajnos a rendszer lehetővé teszi, hogy rengeteg embernek "joga van" nyugdíjra ezelöttis: volt pártkatonák, párttitkárok, leszerelt rendőrök, katonák, bányászok, stb"

Naa, csak két napot tölts el egy bányában, mint melós, és annyira nem sajnálnád tőlük (a bányászoktól). Ha 62 évesen menne nyugdíjba, akkor 40-44 évet melózna a föld alatt. Kipróbálnád?

Meszaros 2009.02.16. 19:31:08

Sajnálom a nyuggereket, de ugye senki sem gondolja komolyan, hogy a nyugdíjas csak a jóból részesülhet? Semmi nem idokolja, hogy az országot érő rosszból kimaradjanak. Nem akarok vészmadárkodni, de ha nem képesek elfogadni a változásokat, jöhet egty olyan generáció - néha én is így érzek - akik egyszerűen felmondják a társadalmi szerződést és teljesen magukra hagyja Őket - pusztán saját életük, fennmaradásuk végett. Bármilyen szar hallani, de a nyugdíjasokra sajnos igazából nem sok szüksége van a társadalomnak, felbomlottak azok a társadalmi és emberi viszonyok amiben hasznosnak érezhették magukat amiben valódi szerepük volt.

Meszaros 2009.02.16. 19:34:05

kamuska
Attól mert mocskos a pofád nem lesz több igazság a mondandódban.

Megfigyelo 2009.02.16. 19:55:30

@nick_007: Csak nekunk volt eddig ilyen jo nyugdij-ugyben, Franciaorszagban pl. mindig is 65 ev volt a nyugdijkorhatar. Ma mar egesz Nyugat-Europaban szo van a 70-hez valo kozeliteserol...

Parajka 2009.02.16. 20:07:42

@jozicsenko:

"a valódi nyugdíjast nem bántanám: ők azok, akik kb 40 évet ledolgoztak vagy 62 évnél idősebb

ők megérdemlik a nyugdíjat"

Erről beszélek én is. A valódi nyugdíjasokról, akik végigdolgoztak egy életet. Nem azokról, akik ilyen-olyan gyűléseken bólogattak napi 8 órát.

Nem vagyok szakember, de józan paraszti eszem azt súgja, hogy inkább a fiataloknak kellene képzéseket tartani, munkahelyeket teremteni, nem az öregeket halálba kergetni.

Apropos. Mennyi is Kishazánkban a várható élettartam?

Parajka 2009.02.16. 20:09:42

@jozicsenko:

Bocs. A bányászok hogy kerültek a sorba? Tévedésből, ugye?

thorpe (törölt) 2009.02.16. 20:13:44

@Celvin: azért azok a szemét állami alkalmazottak is 12 havi részletben kapták, csak ezt elfelejti a kormány kommunikálni. A dolgozónak dunszt mindegy, milyen jogcímen viszi haza azt a jellemzően nettó százvalahányezer Ft-ot. A közalkalmazottak azt vették észre januárban, hogy hopp mínusz 8 %!

Parajka 2009.02.16. 20:17:13

@Meszaros:

A nyuggereknek nevezett emberek évtizedeken keresztül nyugdíjjárulékot fizettek. Arról nem tehetnek személy szerint, hogy ez a pénz nem elég arra, hogy öregkorukra eltengessék magukat.

Arról nem is beszélve, hogy már most is tömegesen szűkölködnek. Mert vacsorára az 1 db üres kifli egy bögre üres teával nem dőzsölés, nem fogyókúra.
Ők hogyan fognak takarékoskodni, erre van tippje valakinek?

Parajka 2009.02.16. 20:22:22

@Megfigyelo:

A nyugat-európai vagy skandináv emberek évtizedeken keresztül magasabb színvonalon éltek, ergo öregkorukra egészségesebbek maradtak.
Ráadásul az aljamunkát bevándorlókkal végeztetik.
Szerintem nem kéne őket a hazai nyugdíjkorúakkal összevetni, mert az összehasonlítás nem reális.

qwert77 2009.02.16. 20:27:45

@Parajka:
Amikor majd nem lesz IMF-, meg EU-hitel megtudják, hogy mi az a takarékoskodás. Meg mindenki aki bármi úton-módon az államtól kapja a megélhetéséhez szükséges forrásokat.
Azt, hogy mekkora szarba kerülhetünk tényleg nem érzik sokan? Jogok, jogok.. Amíg vannak akiknek a kötelezettségeiből telik, könnyű jogokról beszélni.

jozicsenko 2009.02.16. 20:40:18

@Parajka: szia!

sajnos nem tévedés bár tőlük ezt nem sajnálom

vagy kitudja, nem voltam bányász, itélje meg az utokor

a lényeg: ma vannak olyan munkák, amik után a munkaadó több járulékot fizet, s a munkavállalótól is többet vonnak - ők azok, akik különösen nehéz fizikai munkát végeznek - igy ott elméletileg hamarabb gyülik össze az alap

amit megértek: bányász, búvár, kohász : konkrétan nagyon komoly fizikai munkák, iszonyat megterhelőek
megértem még az irakba kiküldött katonát és a borsodba kivezényelt kisrendőrt is: hamarabb halnak meg, sokkal több a rokkant, tehát elméletileg ezek már akár 45 évesen nyugdíjasok, mondom itélje meg aki érti

ami nem tetszik, hogy a nyugdíjszámításuk viszont elszakadt a realitástól, s nem látom azt se, hogy miért érdemli ugyanazt (miért van "joga", már megint ez) a irodista, aki körmöl egésznap és a legnagyobb gondja, hogy futja le időre az előírt limitet (=lefizeti az ellenőrt, úgy), nem értem, miért ér ugyanannyit a raktáros háttérember mint az afganisztánban szolgáló golyófogó


s ami a legcsúnyább: a rendőr 45 évesen van csúcson: tapasztalt, erős, tudja hova nyuljon, érti a munkáját, csak annyira lefogja a politika, hogy a gyomra kifordul tőle, elmegy nyugdíjasnak és utána feketén lesz belőle jobbesetben őrző-védő egy éjszakai bárban, esetleg magánkopó, ha szerencsénk van, talán még adózik is valamit...

jap: valamiért az elvtársak idesorolták magukat is, én a részemről a néhai megyei pártvezéreket páros lábbal zavarnám el, azt hiszem a lengyelek tették most meg, nem is túl régen :-)

Meszaros 2009.02.16. 20:41:13

Parajka 2009.02.16. 20:17:13
Attól mert egy életen át fizet valaki, (A MUNKÁLTATÓ) járulékot, sehol nem volt leírva, hogy abból meg is lehet malyd élni. Arról nem is beszélve, hogy akkor valahogy másmilyen demográfiai viszonyok uralkodtak, arról nem is beszélve, hogy nem gondoskodtak megfelelő számú utódról, arról nem is beszélve hogy annó jobb szoc ellátó rendszer létezett és sorolhatnám a többit, ami a cocializmussal együtt a kukában landolt. Ha már megdöntötték a szockó rendszert, ne kérjék számon az újon mindazt a "luxust", amit emez nem tud biztosítani.

jozicsenko 2009.02.16. 20:45:48

@Parajka: ui: akik most minimálbérre vannak bejelentve, azok minimálnyugdíjat fognak kapni

ez ma kb 21-22 e Ft

nagyon-nagyon sokan lesznek nemsokára

egy megoldást látok, a max. nyugdíjat, ahol a minimálnyugdíj és a max között a különbség 10*: igen, a volt elvtársak és főtisztek, főgórék rábaknak, mert rongyos 210-220 e Ftból kell megélniük

bár az utóbbiakat nem sajnálom, az éhezőket igen

ja: az átlag nyugdíj ma hivatalosan 80e Ft felett van, miközben az átlagbér 140e Ft

mindezt úgy, hogy 2millió ember fizet szja-t, 1,5millió ember minimálbéres és van még kb 700.e állami alkalmazott

velük szembe meg ott áll 800e rokkantnyugdíjas és 3 millió nyugdíjas

vagyis reálisan kb 2 millió ember tart el kb 10-et: csókolom...

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2009.02.16. 20:49:53

Egy: van az üres-kiflis kisnyugdíjas meg van a túlfizetett nyugger, már itt hibázunk ha egy kalap alá vesszük őket!

Kettő: sorry, de nem csak bányákban dolgoztak a nyugdíjasok az átkosban, hanem az 5 éves tervek mihaszna seggvakaróiként. "40 évet lehúzni" nem mindenkinek jelentette ugyanazt, a magánszférában ma meg pláne nem jelenti: magánvállalkozóként simán többet dolgoztam 10 év alatt mint sokan a nyuggerek közül 40alatt...

Három: ha leamortizálják a termelő generációt nem lesz kitől a nyugdíjra valót szedni. Terheket mindenkinek cipelni kell, nincsenek kivételek...

jozicsenko 2009.02.16. 21:12:47

@Pángalaktikus-gégepukkasztó:

x. bujtor filmben mondta az öreg (aki épp a tihanyi visszhangot játszotta):

"nem vagyunk a kápitalizmusban, hogy a dolgozó embernek dolgozni is kelljen"

no ez megmaradt mindmáig...

tessék kb 1 millió embert visszazavarni dolgozni, lesz pénz a nyugdíjasokra

vagy ne tessék furcsállani, ha maholnap a magyarok mennek majd a lengyelek/románok helyére angliába gürcölni

csak nem lesz itthon aki adót fizessen

snakekiller23 2009.02.16. 21:25:07

@jozicsenko:

Pont azt számoltuk rokonsággal múltkor, hogy ha a hangoztatott adatok alapján összeadjuk a (mindenféle) nyugdíjasokat, a gyerekeket és az aktívakat, hiányzik min. 1 milla ember... nemkicsit lovecrafti iszonyat fogott el bennünket, miután ehhez hozzávettük a már a közbiztonságban is látható tendenciákat, meg hogy a ratkóbébik is most érnek célba...

KomplexSokaság 2009.02.16. 22:25:38

Most lesz min 3% recesszió, ennek megfelelő átlagkereset-csökkenéssel. Akkor a svájci indexálás miatt a nyugdíjak is csökkennek, ugye?

Ha igen, akkor a svájci egy fair rendszer. Együtt örülönk, együtt szopunk.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.02.16. 22:54:04

Az lenne a legjobb, ha eltörölnék a a nyugdíjjat, úgy, ahogy van. Amikortól dolgozik az ember, minden hónapban félretesz tízezer forintot.(vagy amennyit akar)

A 60 év felettieknek járó kedvezményekkel(ingyen utazás, meg egyéb támogatások) mellett eléldegélne élete végéig kényelmesen.

Ok, tudom miért életképtelen a rendszer. Mert igazságos. Az meg a demokráciában nem működik, mert az igazság általában nem jog, hanem tény, ráadásul a kevesek oldalán áll.

De ugyanezért nem az adózást teszik effektíve kötelezővé: egyszerűen kevesebb a becsületesen adózó, mint a csaló. De legalábbis nem olyan nagy a különbség. Az emberek pedig szavazatokkal egyenlők.

Most lehet sajnálni a nyugdíjjasokat, de én meg majd a játékból úgy is kijöhetek, hogy nyugdíjba sem fogok menni.
Amíg a öregnéni, ha szűkösen, de megél és azért egy kiflinél még többre is telik neki, és nem párttitkárként dolgozott, de még nyolc általánosa se biztos, hogy van, hát akkor én azt mondom, hogy a nyugdíjjasoknak nem olyan nagyon rossz. A következő generációnak sokkal rosszabb. Ha szerencsém lenne(de tuti nem lesz) az ükunokám már egy stabil - nem is kapitalista és főleg nem szocialista-kapitalista korcs rendszerbe születik majd.

uff.

KomplexSokaság 2009.02.16. 23:25:59

@sanche: Nem lehet pénzt 40 évre félretenni, ez fikció. Jöhet válság, infláció, jöhet háború, rendszerváltás. Még a szalmazsákba dugott aranyat is elrabolják tőled.

A kiflit, amit a néni megeszik, mindenképpen a most elő fiatal paraszt termeli meg. A néninek azért adja oda, hogy majd ő is kapjon enni 40 év múlva.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.02.17. 00:32:56

@ronioszaliven:
valóban nem úgy írtam, de nem (feltétlenül) kell szószerint venni a dolgot.

Azt akartam kifejezni, hogy a nyugdíj jelenleg köszönőviszonyban sincs azzal a ténnyel, hogy ki, mennyit dolgozott, mint ahogy elég sokminden működik így ebben az országban (no meg a világban is azért).

40 évre félretenni pénzt egyébként könnyebb még mindig, a nagyobb akadálya a dolognak, hogy kevesen tartanák be. Időskorukra elszegényednének és sírnának államtól pénzt. Az meg éhen csak nem engedné őket halni.

Rengeteg, tényleg nagyon sok ember még egy nyaralásra sem képes spórolni hónapról hónapra, inkább hitelt vesz fel rá.
Mi lenne, ha a nyugdíjért is ők lennének a felelősek?

Egyébként a válság, infláció, háború, rendszerváltás, ahogy a példa is mutatja, ugyanúgy szétb.ssza a kényelmes öregkorról lefestett álmokat, ha központi egységes nyugdíjrendszer létezik, mintha nem létezne.

Szóval megoldható lenne a dolog(akár központilag de a lényeg, hogy mindenki olyan arányba kapja vissza, amennyiben fizetett) de többeknek lenne rossz.

A nénike, ha becsületes, akkor kap egy félkiflit az államtól és azt vígan eleszegeti a befőttel, amit még régebben eltett.

És ha már szalmazsákból elrabolt dugiaranynál tartunk: hát a 40 év múlva nyugdíjbamenőkkel éppen ez az eset áll majd fenn. Ellopják az aranyukat. A nyugdíj korhatára magasabb lesz 10 évvel, mint az átlagéletkor. Orbán és Gyurcsánycsaládon kívül nem is lesz nyugdíjjas az országban.

The King & Kinga (törölt) 2009.02.17. 01:17:19

Mennyivel jobb a Gyurcsány az Orbánnál!

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.02.17. 01:29:25

A 13. havi nyugdíj ajándék a jelenlegi járulékfizetőktől. Nekik majd 65 éves korukig kell dolgozni és senki nem fogja visszaadni, mert addigra összedől a nyugdíj rendszer. Mindent egy szűk réteg áll: emberitisztesseg.blog.hu/2009/02/12/ki_fizeti_a_reveszt_1
Nem a szolidaritással van baj, hanem az arányokkal.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.17. 07:16:37

@sanche: hárompillérű nyugdíjrendszerről hallottál-e?...

citrix 2009.02.17. 07:42:34

1 évben 12 hónap van.Nem 13 és nem 14,tehát mire fel jár 13 nyugdíj?A nyugdíjak messze a bérek felett növekedtek az utóbbi 6 évben,ne felejtsük el,hogy az előbbi mindig netto összeg,az utóbbi brutto,amiből rengeteg adó lejön.A maradék siralmas.Meg kell szüntetni a tűzoltók-rendőrök-katonák 40 éves korban nyugdíjazását,ezek életerős emberek még.A rokkantnyugdíjasok állapotát az apeh embereivel kell átvizsgáltatni,ők anyagilag érdekeltek lennének a radikális csökkentésben.Az orvosok összejátszanak a rok.ny.-al pénz ellenében.És ez biztos állandó jövedelem,naná hogy mindenkit vonz.Szoc.segély,szocpol házak osztását csak becsületes,feddhetetlen előéletű emberek számára lehetővé tenni.És még lenne ötletem.Politikusok,képviselők legfeljebb a nyugdíjminimum 5 szörösét vehessék fel,költségtérítés nincs.Mint más embereknek sincs,azt a fizetéséből kell kigazdálkodja.És nincs ingyenes utazás senkinek,akinek saját jövedelme van.

kozgaz 2009.02.17. 07:56:39

a 13. havi nyugdíj sose járt. Csak adták, kellett a szavazat. Hiba volt, most nehezebb lesz nélküle. Viszont azzt hibának tartom, h megint nem a önkormányzati maffiák lecsökkentésével kezdte a programot. Az egész bagázs csak arra jó, főleg Bpesten, h a kerületi ingatlanokat lefölözzék az önkormányzati emberek. A 3. kerületben hihetetlen dolgokat lehet tapasztalni. Szóval elég belőlük. Sokba kerülnek, nem dolgoznak, és lopnak. Itt tűnnek el a milliárdok.

leveliro1 2009.02.17. 08:23:42

Mindenképpen igazságos, hogy kissé csökkennek a nyugdíjak (legalábbis relatívan)


1. A nyugdíjasok tehetnek róla, hogy ide jutott az ország, hiszen nyílt titok, hogy a jelenlegi kormányt túlnyomórészt ők támogatták.

2. Ha válság van, akkor még szép, hogy egyformán részesül belőle mindenki.

jozicsenko 2009.02.17. 08:25:41

@ronioszaliven: reggel van, kv helyett én ébresztelek:

változik a rendszer, ha nem jó a svájci index, akkor az infláció alapján nő a nyugdíj

nem fog csökkenni

semmiképpen sem, mert kell a szavazat...
(bakker, nem találok forrást, de a vastagbőrön épp ezt taglalták)

Dzsok 2009.02.17. 08:48:40

Szerintem katasztrófa amit ebben a témában művelnek.

Rendben elszúrták a nyugdíjrendszert, hitelből osztogattak mindenkinek 13. havi nyugdíjat az elmúlt pár évben.

Viszont felmerül néhány kérdés is:
-A 13. havi nyugdíjat nem egyszerűen megszüntetik hanem beépítik de csak a (nem emlékszem a pontos összegre) 80ezer FT alatt kereső nyugdíjasok juttatásába.

-Mitől szarabb ember az aki mondjuk kedvezőtlenebb feltételek mellett a következő években megy nyugdíjba és egy fillért nem lát ezekből a pénzekből? (magyarul ugyanakkora járulékbefizetésre 8-10%-al kevesebb nyugdíjat kap, mint aki a pazarló években ment nyugdíjba)

-Ezzel a lépéssel a kormány tulajdonképpen egy szelektív nyugdíjemelést valósít meg, ami csak egy bizonyos összeg alatt kereső nyugdíjasoknak jár. Tudtommal ez alkotmányellenes, a nyugdíjakat nem lehet érték alapján kategorizálni, egyformán kell növelni minden nyugdíj értékét. Jóhogynem megcsinálják a fenti lépéseket még párszor és a végén mindenki egyennyugdíjat kap attól függetlenül, hogy mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be.

-Szerintem az egyetlen igazságos, és az adófizetőket is kímélő megoldás a 13. havi nyugdíj teljes eltörlése lett volna.

A jelenlegi lépések szavazatvásárlásról, az ország versenyképességének rontásáról, igazságtalanságról, a kormány abnormális gondolkodásmódjáról szólnak.

star77 2009.02.17. 09:00:23

Nem könnyű a nyugdíjasok helyzete.
De a magyar gazdasági állapothoz képest,nagyon kedvező volt számukra a rendszer.mindenkinek ki kell vennie a részét a nehézségekből.
én konkrétan arra számítok,hogy a mi korosztályunknak már nem lesz nyugdíjja.a korhatárt felviszik 70 évre,és maximum vmi minimális hozzájárulást ha kapunk az államtól.de,mondom mégegyszer,nem számítok erre se.és nem is alapozhatunk rá.

Nádasi Balázs 2009.02.17. 09:20:14

Pont az ilyen politikusi megszólalások miatt nem fogok az MSZP-re szavazni, ha Gyurcsány marad a miniszterelnök-jelöltjük, és a FIDESZ-re, ha ismét Orbán Viktor lesz a miniszterelnök-jelöltjük. De akkor kire? Szívem szerint legszívesebben én a német kereszténydemokratákra szavaznék :) Na jó esetleg a brit Labour-ra :)

laja321 2009.02.17. 09:34:11

Engem, mint nyugdíjast, csak az bosszant, hogy míg nekünk lecsökkentették a 13. havit, addig minden más ebben a témában érintettnek más formában (jövedelempótlék a közszférában) visszaadták. Az új tervezet szerinti SZJA szabályok minket nem érintenek, de az ÁFA emelés igen. Míg nekünk csökken a nyugdíjunk, addig a mi "fogyasztói kosarunk" javát kitevő lakhatási,megélhetési költségek mind az infláció 4-5 szörösével emelkedtek. lásd víz-csatorna, szemétszállítás. A közlekedést nem emlitem, mert közlekedni nem kötelező, vagy lehet gyalog, bár a távoli családtagokat így nehezebb meglátogatni! Nekem csak ez a gondom, miközben megértem, hogy a megszorítások szüksészerüek a jelen helyzetben!

laja321 2009.02.17. 10:08:51

Dzsok, látod engem más aspektusból irritál az alacsony nyugdíjakemelése a magasabbak rovására. Míg én 42 évet dolgoztam és ezért a nyugdíjam közel 100000 Forint, a szomszédom, aki mindössze nyolc év munkaviszonnyal "dicsekedhet", lassan ugyanannyi nyugdíjat kap mint én! Na, ezért kéne vizsgálni, hogy kinek miért alacsony a nyugdíja és aki munkás életút után kap keveset, annak emelni, de aki át "ügyeskedte" az életét és azért kap keveset, az vessen magára!

dancegirl26 2009.02.17. 10:36:20

Akik havi 29e nyugdíjból élnek, azoknak adjanak, mert abból meghalni sem lehet, de a 100-150-...ezres nyugdijasok ne csipogjanak. főleg, h ingyen kapnak nagyon sok mindent... mi jogon utazik ingyen a nyugdijas,akinek nem muszáj, amig a diákoknak, agglomerációból munkahelyre bejáróknak NINCS választásuk. én elvenném ezeknek a kedvezményeknek a nagy részét is - a havi nyugdíj összegéhez mérten.

neutro 2009.02.17. 11:22:03

dancegirl26! Ugye tudod, hogy nagy baromság, amit írtál? Akik tisztességgel ledolgozták az éveiket, azok nem havi 29k-t kapnak, hanem bérüktől függően egy indexálás révén egy ennél magasabb összeget. A gond inkább ott van, hogy milyen jogon kap valaki egyáltalán minimál nyugdíjt, vagy ennél többet, ha nem dolgozott legalább 25 évet (kivétel ez alól a bányász, tűzszerész, tűzoltó, stb. kiemelten veszélyes üzem). És kérdem én, miért is számít bele a ledolgozott évekbe a börtönben munkával töltött idő? (tudtommal a börtönben a munka is kedvezménynek számít, amivel kvázi gyorsabban telik az idő...)

laja321! Ámbár nem vagyok egy túl nagy nyugdíjas párti (számomra olyan, mint az APEH: szükséges elvonás, aminek csak a mértéke nem mindegy!), de szívemből szóltál! Annyival egészíteném ki, hogy aki tisztességesen dolgozik, és tisztességesen adózik (ez nagyon fontos!!!), ne az legyen sújtva az újabb terhekkel; aki pedig tisztességesen dolgozott és adózott, az kapjon tisztességes nyugdíjat! Akik pedig tisztességtelenül nem dolgoznak, vagy nem adóznak, vagy nem tették ezt a múltban, azok pedig pusztuljanak éhen, vagy tartsa el őket a családjuk, vagy aki akarja, de az NE AZ ÁLLAM LEGYEN!!!

vendor555 2009.02.17. 11:31:13

Eddig csak olvastam a sok okos véleményt, most már nem bírtam megállni hogy ne regisztráljak és szóljak hozzá.
Elöljáróban: 57 éves vagyok, mérnök, használható angol nyelvtudással. Magyar cégnél dolgozom már 32 éve. Feleségem 55 éves, 2 diplomás, pénzügyi területen dolgozik, éppen most készül elveszíteni az állását. A fizetésünk nem túl jó de elfogadható, ezzel egy elfogadható életszínvonalat sikerült eddig tartanunk: normál méretű családi ház, évente egy kultúrális utazás külföldön nagyon szerény körülmények között (kemping, konzervek stb, étterem , sör stb nélkül). Megrakarításunk szerénynek mondható. Két fiunk felsőfokú végzettségű, a fiatalabb 2 diplomás, még állást nem kapott, jelenleg Angliában takarít, zöldséget válogat stb. A rendszerváltás környékén voltam 40 éves. Megpróbáltam multiknál pályázni jobb fizetésért, de a korom miatt már sehová nem kellettem, pedig volt ismeretségem is. A cégem anyelvtudásom miatt tűrt meg idáig és talán már ki is húzom még 5 évig (62 éves koromig), vagy legalább 59-ig, hogy előrehozott nyugdíjat kaphassak. Ha rajtam múlik maradok amíg lehet, mert kellene a pénz. Feleségem a rendszerváltáskor munkanélküli lett, átképezte magát, sikerült is dolgoznia mostanáig. Most ismét munkanélküli lesz, még 4 év szolgálati viszonya hiányzik ahhoz, hogy előrehozott nyugdíjat kaphasson. Szintén szívesen dolgozna még, de esélye sem látszik rá.
A vitatémával kapcsolatban:
1. Szerintem a legtöbb ember a korhatárig dolgozna, ha lehetne. De mit csináljon az, aki elveszíti a munkáját és nem talál másikat. Haljon éhen?
2. Hol lesz munkalehetőség a megemelt korhatár esetén annak a rengeteg öregnek, mikor most sincsen. Akinek még van munkája nyugdíj előtt, a cége legtöbbször alig várja, hogy megszabaduljon tőle.
3. A fiatalok nem találnak munkát. Nem elsősorban őket kellene munkához segíteni ahelyett, hogy az öregeket kényszerítenék tovább dolgozni? 2016-tól + évi 120000 ember maradna a munkában, ez több, mint ahány fiatal végez évente. Akkor majd senki nem talál munkát közülük? Ebbe nem gondolt bele senki. Ráadásul ha tovább emelkedik a nyugdíj korhatár, aki 50 éves kor körül munkanélküli lesz, arra tényleg az éhhalál vár. Akkora megtakarítása senkinek nincs, hogy ennyi évet átvészelhessen.
4. Még néhány éve arra gondoltam milyen jó lesz ha már nyugdíjba mehetek. Most belegondoltzam hogy kb mennyi lesz csak a nyugdíjam, és ilyesztő a kép. Kértdem én, természetes-e és elfogadható-e egy korszerű társadalomban, hogy a nyugdíjba menéstől az ember fel kell hogy adja korábban megszokott életszínvonalát, az drasztikusan csökken, gyakorlatilag a puszta megélhetés marad a cél, olcsó kaja, bálabutik, kínai bolt és társai, családi ház sem biztosan fenntartható, tessék panelba költözni, autót eladni, élve eltemetkezni... csak vegetálni. Ez így normális, elfogadható???
5. Azok, akik itt mindenfélét megvonnának a nyugdíjasoktól, gondoljanak bele, hogy ők is lesznek egyszer azok (talán megérik még), és gondolják át az előbb leírtakat.
6. Persze mondhatják, több lábon kell állni, előtakarékoskodni stb. Csak hát a mi koroszályunknak annak idején ((rendszerváltás után) már nem tanácsolták a váltást a magány nyugdíjpénztárra, magunk próbálunk megtakarítani, de ez nem sokra elég, pedig szerényen élünk. Az sem lenne normális, ha az ember minden fillért félretenne nyugdíjas éveire, hiszen akkor egész életében csak vegetálhatna, akkor minek élünk.
7. Szerintem a társadalomnak ( szándélosan nem államot írok) kötelessége az öregekeről illendő szinvonalon (nem kifli és tea !!!)gondoskodni. Mi is ezt tettük a nyugdíjjárulékunkkal, az utánunk jövő generációk is ezt fogják tenni. És ha ez nem elég, valamilyen más forrásból ezt ki kell egészíteni, az állam feladata ebben az, hogy megszervezze, a társadalom tagjainak (egyének, cégek, vállalozók stb) pedig a hozzájárulás, mert ez kötelesség kell hogy legyen.
8. Mindamellet egyetértek azzal, hogy ne legyen 13. havi nyugdíj ( de a 12 havi normális ), ne legyen annyi rokkant nyugdíjas, és főleg korkedvezményes.

FutballIsten 2009.02.17. 12:00:07

Amikor az Orbán-kormány differenciált nyugdíjemelést hajtott végre, akkor miért azt ugattátok (akinek inge, az vegye magára), hogy elvett a nyugdíjasoktól 52 milliárd forintot...??? És miért nem ezeket a mostani okosságokat...???

neutro 2009.02.17. 12:07:08

@vendor555: Manapság egy brutális mértékű elvonás terheli azokat, akik rendesen bejelentve, felsőfokú végzettséghez kötött állást töltenek be (nekem is 2 diplomám van, és hónapról-hónapra kell élnünk az 1 diplomás feleségemmel, mert "sokat keresünk", kedvezmények már nem járnak, viszont a magas kulcs miatt a banki törlesztőrészlet levonása után alig marad valami). Ha minden egyes megkeresett forint után egységes mértékű lenne az elvonás, nem kellene horribilis mértékű összegeket költeniük a cégeknek a bérünkre és annak közterheire, azaz szívesebben megtelepednének a minőségi multik is az országban, hiszen nem vinné el a profit jelentős részét a bérek utáni elvonás (és itt nem csak a cégeket érintőre gondolok, hanem arra is, hogy azért fizetnek több bruttót, hogy normális nettót kaphasson szegény DOLGOZÓ ember!!!). Ez pedig egyenesen oda vezetne, hogy nem kellene aggódnod kedves vendor555, hogy megszűnik a családod munkahelye. Mellékesen megjegyzem, hogy addig nem is lesz semmi pozitív változás az országban, amíg a törvényhozók és maga a társadalom is a szuboptimumokat keresgeti, ahelyett, hogy az egész rendszer optimalizálására törekednének...

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.17. 12:20:10

@vendor555: Sok igazsag van ebben. Sajnos az elet kegyetlen. A baj, hogy a gyerekei meg rosszabbul fognak jarni, ha nem gondoskodnak majd sajat magukrol. En a fiatalabb korosztaly vagyok, kb. 3 nyugdijast tartanak el most a jarulekaim, es emellett a sajat magam nyugdijarol is gondoskodnom kell, mert TUDOM, hogy nem lesz mas, aki ezt fizesse, ha oda kerulok. Hiszen meg kevesebb dolgozo fog meg tobb inaktiv embert eltartani. Ezert valoszinuleg on is csak ket dolgot tehet: visszafogja most a kiadasait (eladja a csaladi hazat, kevesebbet nyaral) ES allandoan keresi, hogyan tudja novelni a beveteleit. Kulonben tenyleg nagy problema lesz nehany even belul, es lehet, hogy nem emberi, de a 4. pont jon.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.17. 12:22:26

@Sémi: @neutro: A fenti hozzaszolasom mellett Neutroval teljesen egyetertek. Igy kerek a dolog.

neutro 2009.02.17. 12:52:23

És nem mellékesen megjegyezném, hogy amennyiben folyton-folyvást emelik a nyugdíjkorhatárt, csak azt érik el vele, hogy az amúgy is tisztességtelen minimálbéres alakulat továbbra is tojni fog nagyívben az egész járulékfizetési morálra, hiszen úgysem lesz ő már sosem nyugdíjas, ergo, minek is takarékoskodjon hivatalos úton. Csak "gratulálni" tudok az ókeresztény kormányunknak! IGEN! Ezt megint "megcsinálták"!

manager2008 2009.02.20. 17:47:35

@vendor555: egyetértek veled

Néhány irogató olyan tökéletesen hülye egyébként, hogy a minimális tájékozottsággal sem rendelkezik.

1. A szocializmusban nem lehetett félretenni több okból. Nem volt hová.
Nem volt semmi olyan befektetési eszköz ami hosszabb távon biztonságot jelentett volna.
A fizetés direkt nem tartalmazott tartalékképzésre alkalmas többletet.

Tehát sokak szerint azoknak az embereknek annyi, miért nem mentek el az országból.
Kérdezem én, a most pofázó fiatal honnan került ide? Ejtőernyővel érkezett? Neki nem volt itt dolgozó apja, anyja?

De egye fene, haljon ki minden nyugdíjas két perc alatt és akkor mi van? A fiatalnak lesz nyugdíja? Egy frászt lesz neki a minimálbéren bejelentett esetben.

Sajnos fiatal harcosok nem elég látványosan szidni a szocializmust, Kádárt, meg zászlókat lengetve magyarkodni, és résztvenni a nagy tüntetéseken, Marx bácsi könyvét is el kellett volna olvasni, hogy az amit szerettetek volna az mi is valójában.
Ezt kértétek, lehet örülni sikerült.
Lehet szopni.


Az már csak hab a tortán, hogy ha a kötelezettségekről van szó, akkor a cigány nem dolgozik, a paraszt nem adózik, az értelmiségi feketén melózik külföldön, a vállalkozó offshorozik, a rendőr másodállásban szántogat. Szóval mindenki ügyeskedik aztán kuruttyul ha nem kap juttatást. A TB ről nem is beszélve.
Ergo: lehet kúszni a temető felé hogy elkerüld a tolongást?.))))

Mindig csak a lúzerek sírnak, a tisztességes melósok most is dolgoznak művelik a kertet stb, a trükkös (egyébként nem hülye) cigányt meg segélyezik, miközben kivágja az erdőt. A rokkantnyugdíjas, minimális juttatásokból élő cigány szomszédom (vidéki birtok) többet költ a kocsmában egy hét alatt (cigaretta, kávé, játékgép), mint én bármilyen felesleges luxusra (akár az elit fogkrémet is ideértve). Ki a franc tartja őket vissza hogy ne menjenek Kanadába fátvágni? Az tuti hogy ekkora túlszaporodott tömeget azt nem lehet eltartania ennek a kisszámú dolgozó rétegnek.
A probléma itt van.

Katona , rendőr miért mehet nyugdíjba? Azért mert a hivatásos szolgálat nem 8 órás kávézgatás.
Számolja ki az okos irogató, hogy ha elmegy valaki egy 10 napos gyakorlatara decemberben, akkor hány órát is dolgozik? Aludtál már sárban, hóban, - sátorban?
Csak egy minta hét elszámolása: (családi info alapján)
1. Hétfő reggeltől munka du. 15-ig, majd 24 órás szolgálat Kedd 15 ig.
Szerda normál munkanap.
Csütörtök reggeltől munka 15-ig, majd 24 órás szolgálat Péntek 15 ig.
Ezért még szabadnap sem járt, csak ha hétvégén voltál szolgálatban.
Ez 70 órás munkahét. ami alatt gyalogolt a fickó heti 100 km-t a laktanyában az őrségek, ebédlő, alakulatok stb ellenőrzése közben.
Aki ilyen feladatot kritizál, az lásson neki játékból és otthon próbálja ki. Még ha a kertben kellene sétával teljesítenie akkor is kiakadna, nem hogy a hideg laktanyában.

Ja hogy most csak a bénák mennek már rendőrnek, katonának,akik szart sem érnek ha szükség lenne rájuk, mert gyávák szétlőni a bűnözö seggét, akkor nem kell csodálkozni hogy mi a helyzet.

dühöss 2009.02.21. 13:56:48

Üdvözlök minden topikozót!
Új regisztrált vagyok, olvasgattam a blogot és már nem bírtam tovább , hogy ne szóljak hozzá. Nyugdíj előtt állok már 2008 - ban azt gondoltam elmehetek nyugdíjba, 2009-ben, megjegyzem 45-éve dolgozom folyamatosan ebből 41 év munkaviszonyom van, amikor arra ébredtem, hogy valakinek (nevezetesen Kiss Péter úrnak) eszébejutott, hogy a célszallagot arrébb kell vinni 365 métert,mert túl sokan szaladnának át rajta lógó nyelvel és az nem jó állambácsinak. Így most már futhatok tovább még egy évet a többi velem egycipőben járóval együtt. Mi vagyunk az ötvenes korosztály. Még nem Ratkó, de már nem is rendes korosztály. Hogy mi hová tartozunk? Többen emlegetik a 65- évet mint külföldön lévő korhatárt hivatkozva a francia rendszerre. Hát az lehet, hogy 65-év, de ha megvan a 40-év munkaviszony minden további nélkül elmehet nyugdíjba aki akar! Ez nagy különbség igaz? Így ha valaki tizenhét évesen kezdett dolgozni az már 57-évesen nyugdíjas, ha van 40-év munkaviszonya. Azonnal meg kellene szüntetni a közalkalmazotti rendszerben és a köztisztviselői körben a nyugdíj mellett végzett munkát. Aki nyugdíjas az legyen nyugdíjas, nem kétpénzért ácsingózunk, vagy menjen a versenyszférába és ott bizonyítson.
Kivánsci lennék mennyi lenne a megtakarítás! A rendőrök és katonák nyugdíjba lépésének idejét pedig tíz évvel kitolnám. Nem veszítenének vele semmit. De a nyugdíjkassza nyerne. Vannak rendőr ismerőseim és hát nem is tikolják, hogy számukra akkor jön el a kánaán ha negyven évesen nyugdíjba mennek. Én meg csak bámulok, te vén hülye miért nem jutott ez neked is eszedbe anno.

dühöss 2009.02.21. 14:31:57

@Penzgyik: Üdvözöllek!
Bevallásod szerint fiatal korosztály vagy. Igy nem csodálkozom, hogy csak a híradásokban leadott, eltorzított adatokra támaszkodsz. Amit írsz hogy három nyugdíjast tartassz el az szerintem nem igaz, mivel én mint nyudíj előtt álló kiszámoltam hogy a befizetett valorizált nyugdíjjárulékom 41-évi munkaviszony alatt 15 000 000-ft.
Ha kapok ezért 80 000/hó nyugdíjat akkor jó. Mondjuk élek 15 évet akkor
kapok 14 400 000 és leszek hetvenöt éves. Tehát hetvenöt éves koromig kivan fizetve a nyugdíjam. Aztán majd meglátjuk. Az hogy állambácsi hova tette, azt tőle kellene megkérdezni. De hacsak 5-vagy tíz évet élek, mivel az átlagéletkor magyarországon 70-év akkor mi van? Hova lesz a plussz?

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.22. 22:52:59

@dühöss: A Te altalad eddig befizetett jarulekok sajnos nem a sajat szamladra mennek, barmennyit is fizettel be eddig, hanem az akkor eppen nyugdijasoknak lett kiosztva. A fo problema, amirol irtam, hogy mig a nalam idosebbek az aktualis nyugdijasoknak fizettek (mint Te is eddig 15M Ft-ot), az utanam kovetkezo generacio pedig majd csak a sajat nyugdijat rakja ossze egesz elete soran (hacsak nem jarunk ugy, mint Argentina, hogy visszaallamositjak a nyugdijalapokat), az en korosztalyom nemcsak az aktualis nyugdijasok nyugdijahoz jarul hozza, hanem a sajatjara is elotakarekoskodik. Igy majd en is eletem soran befizetek 15M Ft nyugdijjarulekot, de amikor odakerulok, csak a sajat befekteteseimre szamithatok majd.

Penzgyik · http://penzgyik.blog.hu 2009.02.22. 22:55:24

Es nem 80.000, hanem 0 lesz az, amit az allam odaad nekem. Ez van, igy mukodik a rendszer.

neutro 2009.02.24. 09:56:16

Számomra teljesen érthetetlen, miért szapulják egyesek az életüket végigdolgozó, majd nyugdíjba vonult embereket! Ámbár nekem nincs olyan családtagom már sajnos, akinek a nyugdíját a járulékaimból fizetnék, de egyáltalán nincs ellenemre, hogy a nyugdíjasok 6 számjegyű összeget kapjanak, ha valóban végigdolgozták az életüket.
És erre nagyon is meglenne a fedezet, ha megszüntetnének mindenféle segélyezési rendszert, valamint a rokkantnyugdíjas státuszt is felülvizsgálnák. Hiszem, hogy egy 40 éves rokkantnyugdíjas (aki el tud menni a boltba vásárolni, kirándulni, stb.) inkább munkára fogható, mint az a szerencsétlen hatvan közeli, akitől most azt várnák, hogy dolgozzon 65-ig!
Persze, ha arra játszik a szavazatokért a T. korrupt Parlament, hogy pusztuljon a tisztességes magyar, és dolgozzon 45-47 évet, ezáltal a széltől is óvva legyen a "kisebbség", akkor valóban ez a legjobb törvény. Lehet, hogy baj, hogy nekem volt gyerekszobám, de anno azt tanították nekem az ilyen szemét döntéseket hozó emberekről, mint Fletó, hogy jobban járna, ha felköpne az égre és aláállna!
Mellékesen pedig szívesen vennék egy olyan szavazást az APEH részéről (már látom, ahogy az ombudsman hörög, és bevérzik a szeme...), amely az adóbevallás végén szerepelne (így azok szavazhatnának, akik finanszírozzák a mindenkori kormány elk.rásait!), és arról szólna, hogy mit finanszírozna ÖN?:
- Legalább 25 évet ledolgozott nyugdíjast, vagy
- Megélhetési gyerekcsináló kisebbséget?
Strassbourg lélekszáma néhány millióval emelkedne napok alatt... :-)
süti beállítások módosítása