HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.01.18. 14:24 venyus

Ugyan minek nekünk a külföld pénze?!

Határozott jelzést küldött a befektetőknek Oszkó Péter pénzügyminiszter a Financial Times-ban ma megjelent nyilatkozatával, amely szerint Magyarországnak többé már nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi segítségére és a következő politikai erőtől függően ez így is maradhat. Optimista forgatókönyv mellett mindez igaz is lehet, de mégis elképzelhető, hogy jobb lett volna óvatosabban fogalmazni.

A kijelentés egyrészt azért problémás, mert idén még igenis használjuk az IMF-től már korábban lehívott pénzt, másrészt mi van akkor, ha valamiért mégiscsak jól jönne majd a külföldi szervezet pénze. Kommunikációs szempontból kissé nehézkes lenne akkor a helyzetünk, és néhány külföldi befektetőnek is el kellene magyarázni, hogy miért adódott ez a „pálforduló”.

 
Oszkó fenti kijelentése arra utal, hogy a kedvező piaci környezetben már tavaly ősz óta nem, vagy csak minimális mértékben kértük az IMF hitelkeret esedékes részleteit és most arra van kilátás, hogy valóban nem is fogjuk majd felhasználni a megszavazott, de még le nem hívott tekintélyes részt. A mondatban a hangsúly a „most”-on van.
 
Nem akarjuk az ördögöt a falra festeni, de még mindig nagyon sokat beszélnek befektetői körökben egy esetleges második globális piaci visszaesés lehetőségéről (pl. a nagy jegybankok exit stratégiáinak megindításából eredően), a görög-portugál állampapírpiaci problémák is bármikor rányomhatják a bélyegüket akár a mi állampapírpiacunkra is, beszűkítve a magyar forrásszerzési lehetőségeket. Ráadásul a magyar választásokra készülve továbbra sem tudjuk, hogy hogyan is néz majd ki az új kormány gazdaságpolitikája és így nem látunk tisztán arról sem, hogy mekkora is lesz idén (és a következő években) a magyar államháztartási hiány. A most még ellenzéki erő ugyanis többször szólt a GDP arányában 7-7.5%-os idei deficit lehetőségéről (3.8%-os a hivatalos cél), ráadásul  ez legnagyobbrészt nem is túlköltekezésből fakadna, hanem korábbi költések elszámolásából.
 
Ne feledjük, hogy az ellenzéki párt többször is jelezte (a globális pénz- és tőkepiaci bizonytalanságokat látva helyesen), hogy igenis igényt tartana az IMF pénzére, igaz más hitelszerződés (elővigyázatossági pénzügyi keret) és módosított makrogazdasági feltételek mellett. Ennek fényében a mostani kormány ilyen típusú megnyilatkozásai nem elegánsak, mert a kövektező garnitúra mozgásterének beszűkítéseként értelmezhető. Az elmúlt évek költségvetési teljesítményével már egyébként feladták a leckét a következő kormánynak (így viszonylag jó a kiinduló helyzete), így szükségtelen (nem költségvetési, hanem) kommunikációs értelemben nehezíteni jövőbeni helyzetét.

15 komment · 1 trackback

Címkék: politika választás hitel költségvetés imf portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr311681952

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oszkó: Nem kell a hitel 2010.01.18. 17:30:03

Nincs szüksége segítségre az országnak a pénzügyminiszter szerint.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.01.18. 14:54:28

benne volt a mondatban a 'következő politikai erőtől függően'. ha már szavanként elemzünk egy kijelentést, akkor illene az összes szavával foglalkozni. nem kell mindenütt rémképeket látni, hogy ezt direkt csinálta.

és ne feledjük, hogy ennek az üzenetnek van egy másik következménye: akinek kell az IMF hitel, arra a piaci szereplők sandán néznek. fontos hirdetni, teli szájjal mondani, ha ez nem így van, hogy ez kerüljön bele a fejekbe. szentiment, tetszik tudni. anyám is mindig óvatos, ezt ne csináld kisfiam, meg azt ne, mert milyen bajod lesz, de ha mind meg is fogadtam volna, sehova se jutottam volna. hagyjuk már ezt az anyámasszony katonája hozzáállást, ami ráadásul túlérzékenységből fakad.

és ne felejtsük: amikor meg fel kellett venni a hitel, abba meg a FIDESZ kapaszkodott két kézzel, Heim Péter és társai meg szolgálták kifelé őket fenntarthatatlan adósságpálya és hasonló ördögök falra festésével. az vajon elegáns volt-e, és van-e link az arról való lamentálásról?

is 2010.01.18. 14:56:34

ja, most tudatosult bennem a poszt címe. ugye szándékos a félrevezetés, mert a piac pénze is a külföldé leginkább. senki nem mondott olyat, hogy a külföld pénze nem kell. az IMF pénze nem kell. ez a cím kettőt rontott ennek a posztnak a hitelességén és jóhiszeműségén. ezzel nálam el is érte a kukaszintet

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.01.18. 15:03:15

na azért ne hergeld fel magad annyira, egy címben nem lehet minden árnyalatot megjeleníteni. azért érthető volt, és elsőre Te sem akadtál fent.

ami a lényegi részt illeti: "akinek kell az IMF hitel, arra a piaci szereplők sandán néznek. fontos hirdetni, teli szájjal mondani, ha ez nem így van"

hát igen, de ez nem wishful thinking. a piacokon általában az a jó, ha helyes helyzetértékelés alakul ki, mert akkor a félreárazások könnyen csúnya korrekciókat okoznak. vagy kell még IMF-hitel vagy nem. ez a helyzet most. nem kell mást mondani, mint ami az igazság, és akkor később sem lehet nagyobb bajod.

Yeto 2010.01.18. 16:53:35

Azt hittem azt mondták hogy

1. mire kormányra kerülnek, addigra az MSZP elhasználja a mostani hitelt (nem jött be)
2. kérnek pénzt az IMFtől hogy adót csökkenthessenek (arra meg ugye nem fognak adni, gondolom).

Rwindx 2010.01.18. 17:03:04

Szerintem még történni fog ez+az amiről gondolkodhatunk hogy miért is pont most jelentik be.
Pár hónap és választások lesznek, én gyanítom ott tesznek alá a következő kormánynak ahol csak tudnak.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.18. 19:12:37

Jó poszt, gratulálok! Ez most olyan, mint amikor a béka csókolja meg a királylányt, és ebihalak születnek.

torró 2010.01.18. 19:18:49

Mostanában több helyre is betettem ezt a linket,nem tudom elolvasta é valaki? ha nem tegye meg és sokat lehet tanulni belőle. Legalább is közelebb visz bennünket annak megértésére hogy miért kell nekünk a nyugat pénze. Vagy lehet hogy fordítva van és a nyugatnak kell a mi pénzünk?Íme tehát a nagy kérdés.
www.magyarhirlap.hu/gazdasag/kiarusitott_magyarorszag.html

lolperec 2010.01.18. 19:19:58

a Fidesz beköltözik, közli a szokásos "hátnemgondoltákhogyilyenrosszhelyzetbenvanazállamkassza" szöveget és lehívják az IMF hitelt, hogy legyen mit lopni..

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.18. 19:31:51

Nyilván az egésznek van PR szerepe is. Egyszerűen felvázolt egy optimális állapotot, ami akkor következne be, ha az idei költségvetést be tudnák tartani és semmilyen negatív gazdasági hatás nem érvényesülne. De egyrészt a Fidesz tett olyan nyilatkozatokat, amiből arra lehet következtetni, hogy esetleg borul a költségvetés, másrészt majd kiderül, hogy a világgazdaságba belepumpált állami milliárdok által eltérített piac mikor és milyen mértékben korrigálja magát.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.18. 19:39:14

@torró: Ezt írják a cikkben: "Bogár László szerint Antall Józsefnek alkalma nyílt mindenkivel találkozni, aki ebben a pénzhatalmi rendszerben számít. A kilencvenes év végén drámai hangú beszélgetésen mondta el Bogár Lászlónak azt, hogy mi történt ezeken a beszélgetéseken."

Szerinted mi sántít ebben a részben? :)

Józsibogár 2010.01.18. 19:44:54

@ReWriter: Miért kérdezel hülyeséget?

Azt írta: "A kilencvenes év végén..." Ez azt jelenti, hogy 1990 végén. Amire Te gondoltál az a 90-es ÉVEK vége.

Üdv.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.18. 19:48:30

@Józsibogár: OK. Túl gyorsan olvastam. Igazad van. :)

Józsibogár 2010.01.18. 19:53:58

@ReWriter: Én meg túl gyorsan írtam. :) Hülyeség helyett butaságot kellett volna írnom. Elnézésedet kérem! Üdv.

torró 2010.01.18. 20:17:20

ReWitter, hát igen csak a második nekifutásra ugrott be a" kilencvenes évek vége". Mivel Antal már, ha jól emlékszem 93-n? elhunyt. Attól függetlenül, bárcsak ez lenne a legnagyobb bajunk! Az a baj hogy csöbörből vödörbe jutottunk, ráadásul még a politikus gárdát is beszoptuk! Hogy ebből kijutunk e valaha? Ezt talán az unokáim érik meg. Talán!!?
süti beállítások módosítása