HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2009.02.13. 08:10 easymoney

Hol a legolcsóbb a BigMac? – Most megtudhatod!

A gyorséttermek szerelmesei számára valószínűleg nem újdonság, hogy külföldön általában az itthonitól eltérő áron szerezhetik be kedvenc szendvicsüket. A legnépszerűbb gyorséttermi szendvicsek közé tartozó Big Mac árai országonként igen jelentős eltéréseket mutatnak: míg Svájcban 5.75 dollárt is elkérnek érte, addig Malajziában már 1.75 dollárért (január 19-i devizaárfolyamokkal számolva) megkaphatjuk az óriásszendvicset. Itthon 680 forintba, azaz 3.21 dollárba (január 19-én az MNB hivatalos középárfolyama szerint egy dollár 211.5 forintot ért), míg a hamburger hazájának számító Amerikában ennél kicsivel többe, 3.54 dollárba kerül egy Big Mac.


A Big Mac elég univerzális termék, mindenhol megtalálható, és többé-kevésbé hasonló módon készül. Éppen ezért logikus lenne feltételezni, hogy mindenhol ugyanannyiba kerül. Mivel ez láthatóan nincs így, a közgazdászok szívesen használják arra a Big Mac árát, hogy megállapítsák, mennyivel kellene az országok valutáját le-, vagy felértékelni ahhoz, hogy dollárban kifejezve ugyanannyiba kerüljenek.

Megfordítva: a Big Mac árindex kiváló lehetőséget ad arra, hogy megvizsgáljuk, az egyes devizák vásárlóerő-paritáson mérve felül-, vagy éppen alulértékeltek-e a dollárral szemben (a vásárlőerő-paritás elve szerint az adott deviza akkor nem alul/felülértékelt, ha egy termék ugyanazon fizetőeszközben kifejezett ára – függetlenül attól, hogy azt külföldön vagy belföldön vesszük meg - megegyező.)

A Big Mac áraknál maradva ezt úgy kell értelmezni, hogy ha az adott országban 3.54 dollárnál többet kell fizetnünk egy szendvicsért, akkor a deviza felül, ellenkező esetben pedig alulértékelt. Az alábbi grafikonról leolvashatjuk, hogy melyik deviza hogyan teljesít a dollárral szemben (két példa: a svájci frank erősen felül, a malajziai ringgit pedig erősen alulértékelt a dollárral szemben.) Az összes deviza közül minket természetesen a forint érdekel leginkább. Bár a reális árfolyamszinttel kapcsolatban igen eltérően vélekednek a szakértők, a Big Mac árindex szerint jelenleg úgy tűnik, hogy azoknak van igaza, akik alulértékeltnek tartják az árfolyamot.

Az alábbi grafikonról az is látszik, hogy nyár óta jelentősen megváltozott az egyes devizák értékeltsége. Míg a jen alulértékeltsége folyamatosan csökkent a dollárral szemben, addig a forint túlértékeltsége megszűnt és alulértékeltté vált a dollárral szemben. Az abszolút értékben vett változás több mint 40 százalékpontos. (Nyár közepén még - 670 forintos Big Mac ár és 144 dolláros árfolyam mellett - 30 százalékos túl, míg bő három héttel ezelőtt 9 százalékos alulértékeltséget jelzett a Big Mac index). Itt megjegyezzük, hogy az Economist felmérése óta a forint alulértékeltsége tovább nőtt, szerdai (február 12.) MNB középárfolyammal számolva meghaladja a 17 százalékot. Vagyis megint távolabb kerültünk a Big Mac árindex alapján számított 192.0904-es reális árfolyamszinttől (a reális szint a 680 forintos hazai és a 3.54 dolláros amerikai Big Mac ár hányadosából adódik). 

 

Persze ehhez hozzá kell tenni, hogy a tapasztalatok szerint a fejletlen országok valutája törvényszerűen alulértékelt az abszolút vásárlóerő-paritás hipotéziséhez képest. Ugyanebből következik, hogy ahogy egy ország zárkózik fel, úgy értékelődik fel a valutája is, egyre kisebbé téve a különbségeket - többek között - a Big Mac árában is.

31 komment

Címkék: gazdaság élelmiszer


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr42939304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laca@blog 2009.02.13. 09:09:10

azért lehet malajziában nem ennék big macet :):)

dr. Wilbur Swain 2009.02.13. 09:19:49

tehát a forint többet, a frank és az euro pedig kevesebbet érne a jelenlegi árfolyamánál?
érdekes, így elég kézzelfogható a téma egy ilyen pénzügyi analfabétának is, mint én

charlie 2009.02.13. 09:34:47

@Laca@blog: éppen az a pláne ezekben, hogy mindenhol ugyanúgy, ugyanolyan minőséget követve készül. ezért van ugyanolyan ize a pesti, londoni, hong kongi big macnek is.

Leslieke 2009.02.13. 09:41:08

@charlie: Na ja, ugyanolyan szar.

charlie 2009.02.13. 09:47:42

@Leslieke: naja, de ez egy más téma.

jazzcool 2009.02.13. 09:48:58

@Laca@blog: no én minden gátlás nélkül beülnék egy Kuala Lumpur-i meki be. szerintem nézzél utána pld. a wikipedian mondjuk Kuala Lumpurnak...

en.wikipedia.org/wiki/Kuala_Lumpur

Abius (törölt) · http://www.kertepites-ontozes.com/ 2009.02.13. 09:50:12

Szeressük a BigMac-et. Na de nem mindennap.:) Kínában volt részem abban, hogy a fent nevezett szendvicset megkóstoljam. Hát nem sok köze van ahhoz az ízhez, amit itthon megszokhattunk:) Nem csoda hogy olcsó.

Lolalal 2009.02.13. 09:52:41

"január 19-én az MNB hivatalos középárfolyama szerint egy DOLLÁR 211.5 DOLLÁRT ér"

che??!!

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2009.02.13. 10:05:33

Ennek az indexnek alapvetően úgy van értelme, hogy azt hasonlítod össze, hogy mennyit dolgozol az egy szendvics áráért. Tehát durván amíg egy amerikai szakmunkás (25 dolláros órabérrel) mondjuk 7 percet addig egy itthoni szakmunkásnak ez akár háromnegyed óra is lehet. Igazából ez mutatja meg az ország vásárló erejét.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.02.13. 10:14:22

Akkor ha holnap felemelik nálunk a BigMac árát 750 forintra, akkor reális lesz a forint értéke a dollárral szemben?

önkéntes jogkövető 2009.02.13. 10:16:02

hát nemtom, már kóstoltam BigMac-et elég sok helyen - London, Frankfurt, Paris, Amsterdam, Taipei, Sydney, de mindenhol más volt. De teljesen... szóval a standard biztos azonos, de az alapanyag lehetetlenség, hogy még csak akár hasonlítson is.

on the other hand 2009.02.13. 10:23:41

@chipanddale74: az egy másik index lenne. amit te akarsz az egy életszínvonal mutató, ha jól értem, ezt értelmezed vásárlóerőnek. ez az index viszont nem egy ország jövedelemszintjét (vásárlóerejét) mutatja, hanem egy valutáét. pontosabban azt lehet látni belőle, hogy annak relatív ára egy másik valutához képest (piaci árfolyama) hogyan viszonyul ahhoz, hogy az adott országban mit lehet belőle megvásárolni.

on the other hand 2009.02.13. 10:24:51

@ReWriter: nem reális, hanem a pénz hazai vásárlóerejét többé kevésbé pontosan kifejező. de mint írtuk is, a fejletlenebb országokban törvényszerű, hogy ehhez képest alulértékelt a valuta.

is 2009.02.13. 10:39:21

azért rewriternél van a pont, mert alacsony inflációnál és volatilitásnál nem érdekes, hogy mikor méred, de Magyarországnál/forintnál most mindegyik magas. valami éves súlyozott átlagárral kellene számolni, nem egy napi adattal.

és a magyar Big-Macet sokkal inkább az eurohoz (EU-zóna átlagára) kellene mérni, mert a gazdasági kapcsolatok odakötnek, onnan importálunk, oda exportálunk. az euroval szemben csak kb. 20% lehet az az értékvesztés (előtte +10%, most -10%). vagyis jó lene gazdasági övezetek szerint egy központi valutt kijelölni, és az oda tartozó országok indexét aszerint számolni. kit érdekel, hogy a forint (a dolláron keresztül) hogyan viszonyul a costa-ricai pénzhez statikusan és dinamikusan?

Bögöy (törölt) 2009.02.13. 10:42:49

@on the other hand: A fejletlen orszagban azert alulertekelt a valuta a BigMac index alapjan, mert a munkaero olcsobb, igy a non tradable javak kevesebbet ernek. Pl. a mekiben a felszolgalo munkaja, az uzlethelyiseg berleti dija, stb. stb.

Eppen ezert szerintem a forint meg most is valojaban tulertekelt. A BigMac index szerinti paritast csak azonos fejlettsegi szint eseten lehetne elvarni (es meg akkor is lehetnek fundamentalis okai az eltereseknek, mondjuk pl. Hong Kongban ha egyszer azonos lesz a fejlettseg az USAval, akkor valszeg dragabbak lesznek az uzlethelyiseg berleti dijak a helyhiany miatt, igy permanensen lehet dragabb a BigMac ott, mint az USAban), es egy fele-harmadakkora fejlettsegi szinten allva a BigMac indexnek mindenkeppen eros alulertekeltseget kell mutatnia.

A BigMac index persze hosszu tavon jol josol (minden orszag egy pontba konvergal), de csak mert a szegenyebb orszagok jellemzoen gyorsabban novekednek - ami a kovetkezo egy-ket evben szinte biztosan nem lesz igaz Magyarorszagra.

Bögöy (törölt) 2009.02.13. 10:43:43

@is: A magyar inflacio pont mostanaban jelentosen lelassult.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2009.02.13. 10:46:17

Szerintem meg baromság a bigmac-index. Nem csak az alapanyagok árait kéne nézni, hanem hogy egy gyorséttermi munkásnak mennyi munkabért fizetnek ki egy szendvics elkészítése után, ebben pedig jelentős különbségek lehetnek az USA és Mo. között. Ha azt vesszük, hogy Amerikában mondjuk az ár fele alapanyag, a másik fele munkabér; itthon pedig az ár háromnegyedét teszi ki csak az alapanyag, akkor ebből az aspektusból szemlélve már egyáltalán nincs alulértékelve a forint, sőt. Ha viszont azt nézzük, hogy Amerikában egy utolsó szenny kaja a bigmac, itthon pedig jómódú fiatalok presztízsétkének számít, akkor lehet, hogy mégis alul van értékelve a forint. A lényeg az, hogy túl sok tényezőből tevődik össze az ár ahhoz, hogy a devizák értékmérőjeként lehessen használni.

na_most_akkor 2009.02.13. 11:22:12

@lápi lidérc: a magyarban még ékezet is van (bár ezen a blogon eddig még elég jó a helyzet ...)

neurotikk! (törölt) 2009.02.13. 11:22:17

@lápi lidérc:
Igazad van, minek el aki nem tud konstruktivan kommunikalni!
A primitivek monnyanak le!

a tiéd! 2009.02.13. 11:24:57

@Goose-T: Azért annyira mégsem baromság. Az árak minden országban úgy vannak belőve, hogy arányaiban mindenkinek ugyanannyiba 'fáj' egy big mac. Itt Magyarországon nem mondanám kifejezetten presztízs kajának, aki akarja, meg tudja fizetni. Pl. nézd meg Budapesten a Blahán, hogy kik járnak oda a Népszínház utca és környékéről... Ja és azt sem hiszem, hogy pl az usában nagyobb százalék menne a mexikói bevándorlók éjszakás fizetésére a big mac árából, mint nálunk a szerencsétlen diákmunkásoknak. Ha pedig nem is pontosan tükrözi le, valamennyire mégis számot ad, nagyjából rá lehet mondani, hogy ez is egy értékmérője az ország gazdaságának. Ja, itt jegyezném meg, hogy a The Economist nevű újságocska, amit a blog írója csak egyszer mellékesen említ, minden évben kiadja ezt az indexét. Pont az a lényege, hogy a leghülyébbeknek mondjon valamit, mert pl nekem ilyen-olyan rövidítések meg betűk meg százalékok semmit nem mondanak. Tágabb értelemben ez a lényege a gazdasági újságírásnak.

neurotikk! (törölt) 2009.02.13. 11:27:00

Ez az alul-felulertekelt valutadolog ez nem inkabb csak azt mutatja meg, milyen viszonyban all a valuta keresettsege az orszag relativ big-mac vasarloerejehez kepest?

Tuvalu 2009.02.13. 11:58:21

@Egyéves Önkéntes: Asszem 99 rópia volt tavaly ilyenkor Bombayban a csirkemenü.

Valóban vicces, hogy van a halas, a csirkés, a szójaszeletes, meg a bigmac menü. Mondjuk fura volt, hogy ezutóbbi volt a legolcsóbb. Elég beteg, hogy pont ugyanazok voltak az összetevői, mint máshol, egyesegyedül ugye a hús nem volt benne. Tehát valami kulimászos zöldséges szendviccsé avanzsált.

Mondjuk Goán viszont (ami portugál volt, s így keresztények a helyi arcok) simán kihozzák a steaket.

Tuvalu 2009.02.13. 12:01:10

ja igen: 1 rúpia kb 5 ft

envagyokaz 2009.02.13. 12:17:50

ez egy komplett baromság. sem logikailag, sem közgazdaságilag nem állja meg a helyét. reality check: a jen alulértékelt? ezt kérlek mondd magyarázd el a panasonicnak, sonynak, pioneernek, canonnak stb.

Bögöy (törölt) 2009.02.13. 12:18:58

@Goose-T: Az ar nagyon sok tenyezobol tevodik ossze, pont ezert nehez is az alul-felulertekeltsegre rendes modellt kesziteni. A bonyolult modell gyakran nem ad jobb elorejelzest, mint egy ilyen vegtelenul egyszeru cucc, amilyen a BigMac index.

Ugy mondanam, hogy a BM-index egy nagyon jol hasznalhato huvelykujjszabaly, ami meglepo modon nagyon sokszor nagyon jo elorejelzest ad. De azert nem erdemes teljesen mechanikusan hasznalni, mert tenyleg csak huvelykujjszabaly.

parttalan 2009.02.13. 12:25:22

Most őszintén: mi a jó a Big Mac-ban és gyorséttermi szendvicstársaiban?

Tápanyag nuku - a hús fehérje ugyan, de túl zsíros.
Ráadásul direkt tele van olyan mesterséges ízesítő anyaggal (anyagokkal) amelyek a koffeinhez hasonlóan függőséghez vezetnek, újabb szendvics fogyasztására serkenti az agyat. Én is ettem ilyen hamburgereket korábban és éreztem, hogy újra-és újra kívántam és erős kéztetést éreztem, hogy újra és újra vegyek belőle.

Higgyétek el, nem csak arról van itt szó, hogy trendi dolog gyorsétterembe járni - gondolom közületek is sokan- hanem úgy megbuherálják az ételeket, telerakják olyan szintetikus vágykeltő anyagokkal, hogy erős késztetést érez az illető, hogy az ízek miatt rendszeres fogyasztója legyen a Mc'Donalds-nak és társainak.
Kitalálták ezt rendesen. Üzlet.

És nem úgy, a hamburgerek ellen szólok. Szeretem. Ritkán veszek is. A sarki hamburgeresek termékeinél ugyanazt hálistennek nem tudom elmondani amit a Big Mac-ről és a többiről. Azokban a szendvicsekben ráadásul van tápanyag, vitamin is, mert telerakják zöldségekkel. Meg persze sokkal nagyobbak is. Laktatóbbak.

kisdarab állat 2009.02.13. 12:56:58

ez tényleg egy jó mutató, és még egyet jelez, hogy a macdonalds lobbija sikeresen megtörte a kortárs közgazdaságtant is :)

Calderazzo 2009.02.13. 13:27:29

@Bögöy: Ökölszabály, magyarul ökölszabálynak mondjuk könyörgöm.
süti beállítások módosítása