HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.06.05. 09:21 mór

Öngondoskodás, ennyi az átlagos 'amerikai álom' alapja

A hazai pénzügyi kultúra említése kapcsán gyakran felmerül az öngondoskodás problémaköre. Egy képzeletbeli Jirzi Menzel film alakja rajzolódik ki előttem: egy jól menő kelet-európai futballistáé, aki egykoron nagyon jó volt a pályán, de élete alkonyán kocsmákban tengette félrészegen az életét. Amíg éltetett személy volt a pályán, a pezsgő, a nő, a kaviár ott hevert a lába előtt, amikor már nem tudta rúgni a bőrt, akkor jöttek az anyagi gondok és a szitkozódások.

1998 óta kimondva, kimondatlanul az emberek jó része saját maga felel a jövőjéért beleértve a nyugdíjas éveiket is. Az öngondoskodás receptje kevesebb hozzávalóból áll, mint egy gulyásleves. Egyfelől a tudatos és rendszeres megtakarításból, másrészt, hogy nem seftelni kell a részvényekkel, hanem még siheder korunkban egy diverzifikált részvényportfoliót kellően magas részarányban szépen megvenni, hozzátenni és tartani. Számos önjelölt Soros és Buffet gondolja azt, hogy ő jobban tudja ezt csinálni. De mit is valójában? Az átlagos tőkepiaci hozamot 30-40 év alatt még a főállású globális vagyonkezelők többségének sem sikerül felülmúlni. Könnyen belátható, hogy ez egy zéró játék - ami az egyiknek sikerül, a másiknak nem.

Mivel egy életünk van, ezért fatális hibának számít strukturálisan rosszul gondolkodni. Az sem igaz, hogy nincs pénz erre. A munkásnak ott a cigi, a középosztálynak ott a duzzadásig megrakott bevásárló kocsi, míg a tehetősebbeknek a Monte-Carlo-i árakon mért budapesti étteremi számlák, amelyekből lecsippenthetnének egy keveset, ha ... Másfelől, hogy van-e rá pénz, azért sem kérdés, mert KELL, hogy legyen. Különben a tatás éveinkkel gondok lesznek.

A gazdasági növekedési mutatónk a recesszió állapotába csúszó USA-éval versenyez, az erősen 0%-hoz konvergáló lakossági megtakarítási rátánk sem mutat lényegi eltérést a hedonista amerikai állampolgárokétól. Ha három a magyar igazság, akkor nyomjuk meg a copy right gombot abban is, hogy az amerikaiak magas részvényarány mellett évtizedekig halmozzák a megtakarításaikat a nyugdíjas éveikre. És egy a ráadás: mivel szegény ország vagyunk, ha évtizedekig megtakarítottunk, utána is takarítsunk meg.

2 komment

Címkék: gazdaság pénz nyugdíj megtakarítás


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr52504642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2008.06.07. 12:12:28

Azt tényleg komolyan gondoljátok, hogyha valaki keres nettó ötvenezret annak az ügyes "öngondoskodással" nem lesznek gondjai a tatás éveire? Ha igen, akkor majd bepostolom ide valamelyik agyzsugorítónak a címét, aki este is rendel, hogy ne munkaidőben kelljen kivizsgáltatni magatokat...
Mi az hogy KELL legyen pénz ezekre? Mégis, honnan, kitől? Tízezres rezsiszámlák mellett? Amikor például nálunk a szomszéd faluba este nyolckor megy az utsó busz, és KÉNYTELEN vagy valami szar autóra kidobni ezreket, mert ha a gyerek/anyós rosszul van, a mentő nem jön ki oda, neked kell bevinni az orvoshoz?
Gondolkodni kéne mán egy kicsit ...

on the other hand 2008.06.07. 15:05:06

Tamás, ez akár igaz is lehetne, csak akkor azt kellene megmagyarázni, hogy tőlünk fejletlenebb, alacsonyabb életszínvonalú országokban (mert bizony van ilyen jócskán, csak mi szeretünk folyton Auszrrára kacsintgatni) miért van mégis megtakarítása a lakosságnak. És idehaza sem nettó 50 ezer az átlagos jövedelem - de ha épp panaszkodni akarunk, akkor nagyon szegények tudunk lenni :)
süti beállítások módosítása