HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.07.01. 08:46 buksz

Szájer megmondta: csökkenjen a benzin jövedéki adója!

Szájer József Fideszes politikus szerint Brüsszel ugyan elutasította a gázolaj jövedéki adójának a csökkentését, ugyanakkor a benzin esetében van kód ezen adónem mérséklésére. Az EU ugyanis ezer literenként 359 euróban maximálja a benzin jövedéki adóját, míg hazánkban ez 412 euró, vagyis 13 Ft-os mérséklés érhető el.

Szájer szerint erre azért lenne szükség, mert a benzin fogyasztás meghaladja a dízelét, s a költségvetés számára a magas üzemanyagárak egyébként is 30 mrd Ft-os extra ÁFA bevételt hoznak, amit a lakosság életének a könnyítésére kellene felhasználni.
 
Szájer József szavaival több problémánk is van, ezek közül csak a legfontosabbak:

 
-         a kijelentéseknek erőteljesen populista szaguk van: az energiaárak növekedését nem lehet megállítani a határnál, erre az előző rendszerben is történtek kísérletek;
-         a gázolaj fogyasztás (a fuvarozók fogyasztását nem számítva!) csak minimális alacsonyabb, mint a benzin fogyasztás, a növekedés üteme azonban előbbinél magasabb, így az idei évben már meghaladhatják a gázolaj értékesítések a benzinét;
-         véleményünk szerint sokkal inkább a fogyasztás racionálisabb felhasználása lenne indokolt, mint az adó csökkentése, már csak környezetvédelmi szempontból is;
-         a költségvetés számára a 13 Ft-os jövedéki adó csökkentés mintegy 25 mrd Ft-os kiesést jelentene;
-         számításaink szerint a költségvetés többlet ÁFA bevétele éves szinten egyébként mindössze 15 mrd Ft, amit azonban a PM szerint a Volán társaságok üzemanyagár növekedés miatti veszteség kompenzációja 5-10 mrd Ft-os nagyságrendet tehet ki (lásd az alábbi blog bejegyzést).
 
Szárnyaló benzinár: mennyit kaszál az állam?
 

6 komment · 1 trackback

Címkék: drágulás adó benzin gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr11547231

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.03. 13:28:03

Forintblog - Szájer megmondta: csökkenjen a benzin jövedéki adója!Szájer József Fideszes politikus szerint Brüsszel ugyan elutasította a gázolaj jövedéki adójának a csökkentését, [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.01. 10:15:34

Magyarországon populizmussal lehet választást nyerni. Minél populistább valaki, annál többet kaszál.

Aztán amikor nyert, akkor kiderül, hogy kormányzáshoz ért avagy sem.

Ilyenek ezek a politikusok.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.07.01. 10:36:55

A nyilvánosság és a közbeszéd meg olyan, hogy (legalábbis egy része) szereti lerántani a hülyeségről a leplet. Már csak azért, mert lehet, hogy kafa dolog vállat vonogatni az agymenés hallatán, de minél többet vonogatjuk a vállunkat, annál több hülyeséget beszélnek a politikusok.

Mert ezek a politikusok ilyenek is. :)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.01. 12:18:36

Én nagyon örülök, hogy a nyilvánosság lerántja a leplet a politikusok hülyeségéről, de az arányérzékem azt súgja, hogy darabszámra igen messze vagyunk a politikusok ingerküszöbétől.

Az oriens meglehetősen profi reklámkampányt csinált a programjának, igyekeztek nagyon vonzó elemeket beépíteni (20% nettó bérnövekedés az alkalmazottak döntő része számára, köztehercsökkenés a vállalkozóknak stb), és még ezzel sem sikerült felkavarniuk a békalencsét a posvány tetején.

De azért hajrá.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.07.01. 13:31:57

Sztem pl. a cemi, oriens és más kezdeményezések hatására ma már eléggé más a közvélekedés a magyar gazdaságról, mint akár csak 3-4 éve volt. Lassan kialakulnak olyan konszenzusok adókról, kiadásokról stb. amiben korábban messze nem volt egységesen képviselhető szakmai álláspont a közgazdászok körében.

Sőt, ha megnézed, Fletónak két év alatt azért eljutott az agyáig az is, hogy valamit csinálni kell az adórendszerrel. Még fél éve is mást gondolt erről. Szóval lehet, hogy a kommunikációban még nem sok látszik, de a háttérben valami már megmozdult. Aztán majd meglátjuk, hogy mozdul-e tovább.

is 2008.07.02. 11:40:55

@stoppard: a most 13:00 órás Orbán sajtótájékoztató nem azt mutatja, hogy mindenki megértette.

Fletó pedig már 2006-ban is megmondta, hogy 2008-ban lesz lehetőség lépni, nem most került bele a fejébe, csak a népítélet környékén kellett valamit mondani a MSZP-nek.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.07.03. 12:59:46

egyetértek, böszmeaéfűg ezzel kampányolni.
Ez viszont pontosításra szorul: "a gázolaj fogyasztás (a fuvarozók fogyasztását nem számítva!) csak minimális alacsonyabb, mint a benzin fogyasztás"
20-30% a különbség, elvi okokból.
Ugyanakkor a dízelmotor előállítása drágább, és ha hülyén vezetik, akkor a szervízelése is jóval költségesebb.
süti beállítások módosítása