HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2009.01.21. 16:32 on the other hand

Így bizottságoztok ti

Miközben ez a post íródik, még (nagy médiaérdeklődés mellett) javában zajlik a parlamenti bizottsági ülés a kilyukadt idei költségvetés témájában. Akinek volt már szerencséje ilyenhez, tudhatja, hogy a paródiához erősen közelítő színvonalú rendezvények ezek, most sem hazudtolják meg magukat a politikusaink. 

A mai ülés az idióta költői kérdések jegyében zajlik, például: "Van most pénz a költségvetésben, vagy nincs?" - Domokos László, Fidesz, "Vajon az IMF vezérigazgatója miért jött hazánkba?" - Herényi Károly, MDF, illetve Szabó Albert, MSZP, "Mi a kormány terve a hiánnyal?" - Kóka János, SZDSZ, "Vajon összeomlott-e a költségvetés?" - Szabó Lajos, MSZP. Nem folytatjuk a sort.

Ehelyett két megszólalást idézünk, csak hogy lássuk, mit gondolnak rólunk a politikusaink. "Orbán Viktor Fidesz-elnök korábbi radikális kamatcsökkentésre tett javaslatát sokan támadták, most pedig azt mondja a jegybankelnök, hogy mielőbb vissza kell adni az októberi rendkívüli kamatemelés mértékét, mondta Szijjártó Péter. Most akkor lehet vagy nem lehet kamatot csökkenteni, szegezte a kérdést Simor András jegybankelnöknek."

Lássuk, hány ponton sikerült az elvárható kommunikációs nívót alulmúlni:

1. Orbán Viktor nem javaslatot tett, hanem felszólított. Igaz, ez még akkor volt, amikor még nem szóltak neki, hogy ez hülyeség.

2. Ha 5 hónap alatt visszaadja az októberi kamatszintet a jegybank, az még mindig nem megfelezés, ahogy ugye a felszólítás hangzott, éppen a fele annak, amit a Fidesz követelt.

3. Az 5 hónap (+ még amíg még tovább csökkenhet), az minden, de nem "azonnal".

De hát az emberek hülyék, kamatcsökkentés, oszt' jól van, a többi nem számít. Az sem, hogy az eredeti javaslat úgy vágta volna árfolyamválságba az országot, hogy most a saját romjainkon csücsülnénk. Így kell egy blőd ötletet meg nem értett éleslátásnak felmutatni.

De mehetünk egy kvázi kormánypárthoz is, ha okosságokat akarunk hallgatni. "Kóka János javasolta, hogy a költségvetés felett őrködő független szerv a tervezettnél három héttel korábban, a rendkívüli parlamenti ülésen, január 29-én szavazzon az Országgyűlés a Költségvetési Tanács három tagjáról (Kopits György, Oblath Gábor, Török Ádám), így a február 16-i első tavaszi ülésnapon már meg lehetne hallgatni a Tanács tagjainak véleményét a büdzsé állapotáról."

Ez a mondat kijelentés elég súlyos tájékozatlanságot sejtet egy olyan ügyben, amit bő egy évig rágott a politika. Vajon a február eleji kinevezési papírral a kézben mennyivel lesz okosabb a három közgazdász a költségvetés állapotával kapcsolatban? Vajon a néhány tucatnyi majdani szakértő munkáján alapuló Költségvetési Tanács vezetői mitől lesznek fenemód téjékozottak két hét alatt? Talán még irodájuk sem lesz, nemhogy adatuk, többletinformációjuk a mostani helyzethez képest.

Hát ilyen egy bizottsági ülés, amin azt beszélik meg a vezető gazdaságpolitikusaink, hogy mit csináljunk akkor, ha az amúgy is "furcsa" helyzetben lévő országunkban kilyukad a költségvetés.

7 komment

Címkék: költségvetés gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr30893758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.01.21. 18:16:31

A felelős jelző alkalmazható ezekre a politikusokra?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.21. 19:50:24

@agyvihar:

Felelős? A háttérben ezzel:

www.kibulizottorszag.net

én kétlem. Más szempontok vezetik őket, elsődlegesen legalábbis.

1953 2009.01.21. 19:56:17

Társaságban ,egy-két konyak utám ,én is hasonlóan kommunikálok.

wagabound 2009.01.21. 21:12:15

A jobboldal örömtáncot lejt, hogy az ország megállíthatatlanul rohan a szakadékba a baloldal kormányzása alatt.

Golyóérett banda az egész tetves bagázs ott a parlamentben.

nyekk 2009.01.21. 21:33:02

@wagabound: Pontosan. Amíg a 20 éve uralmon lévő tehetségtelen, gátlástalan tolvaj banda (párt hovatartozástól függetlenül) nem kerül lámpavasra, addig az ország zuhan a banánköztársasági szintre, majd onnan a teljes nyomorba.

is 2009.01.21. 21:45:59

szerintem meg ott vagyunk, mint Bokrosnál voltunk. nem lehet a nagy csatazajban már egyetlen értelmes gondolatot sem elmondani, minden ötletet kiforgatnak, félremagyaráznak, a politikai ellenfél az ország megrontásának nevez akármit is, az emberek meg már annyira be vannak parázva, hogy mindezt el is hiszik. valahol egy reset gombra volna szükség az emberek fejében, hogy megint elővegyék előröl a józan eszüket, és pl. ne hagyják magukat bepalizni hülyenépszavazásra, meg gondolkodjanak, és ne csak a pártjuk szlogenjét nyomják, mindkét oldalról.

Hoffy 2009.02.09. 19:25:05

A bankok úgy tüntetik fel mintha ők áldozatai lennének az inflációnak, pedig ők az előidézői. Így a bankoknak semmi pénzt nem adnék.
süti beállítások módosítása