HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2009.02.09. 16:20 easymoney

Saját pénzzel a válság ellen!

Míg az egyik bicskei polgármesterjelölt helyipénz terve mindössze álom maradt, addig a thaiföldi Santi Suk falu (a tartomány névadó településének) lakói egy évtizeddel az ázsiai válság után ismét úgy döntöttek, hogy saját fizetőeszközt (merit) vezetnek be. A forgalomba került bankjegyeken vízibivalyokat és buddhista templomokat ábrázoló gyerekrajzok szerepelnek. A santi sukiak fizetőeszköze egyelőre nem hivatalos, ehhez ugyanis a pénzügyminisztérium jóváhagyása kell.

Az önálló pénz bevezetésével a lakók azt szeretnék elérni, hogy megvédjék magukat egy olyan spekulatív tőkekiáramlás kedvezőtlen hatásaitól (árfolyam-leértékelődés és recesszió), mint amit az 1997-98-as válság idején tapasztaltak. A falu lakói egyébként már akkor is saját fizetőeszközt vezettek be, bia (jelentése palánta) néven.

Az újbóli helyipénz kibocsátást azzal magyarázzák a helybeliek, hogy a gazdasági folyamatok további gyengülésétől tartanak (tavaly 4.9 százalékról 3 százalékra csökkent a thai gazdaság növekedése, idén pedig előreláthatólag még az egy százalékot sem éri majd el).

Saját fizetőeszköz bevezetésére eddig nem csak a thai faluban próbálkoztak, a 30-as évek gazdasági világválsága idején például egyes amerikai, kanadai és német városok is saját pénzt vezettek be, sőt nemrégiben egy magyar kísérletnek is szemtanúi lehettünk. Szeptember végén Mészáros András független bicskei polgármesterjelölt arról beszélt, hogy helyipénz kibocsátásával élénkítené a település gazdaságát, és állítaná meg a szerinte átverésen alapuló, globális pénzrendszer terjeszkedését.

A bicskei polgármesterjelölthöz hasonlóan a helyipénz bevezetésétől általában az adott térség (település) gazdasági folyamatainak élénkülését remélik, tekintettel arra, hogy ezek a pénzek nem kamatoznak – tehát megtakarításra nem alkalmasak – , ezért a lakosság inkább elkölti őket. A fogyasztás emelkedése pedig kétség kívül a térség (település) előnyére válik.  A saját fizetőeszköz bevezetésével járó hasznokban mégsem hisz mindenki, a kritikusok szerint ugyanis a gazdasági folyamatok élénkülésével ismét a hivatalos nemzeti valuta – jelen esetben a baht – felé fordulnak a lakók. 
 

7 komment

Címkék: pénz gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr40864980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ralesk 2009.02.09. 19:21:23

Ki kéne próbálni… ha már ennyire megtaposták szegény Forintot.

Hoffy 2009.02.09. 19:23:43

A bankok úgy tüntetik fel mintha ők áldozatai lennének az inflációnak, pedig ők az előidézői. Így a bankoknak semmi pénzt nem adnék.

gonoszpok · http://gonoszpok.blog.hu 2009.02.09. 19:35:38

Meri vagy nem Meri?


"A jövőjük két napig! Ez nem vicc kérem, a GonoszPók tojik!"

A GonoszPók szolgája

gonoszpok · http://gonoszpok.blog.hu 2009.02.09. 19:36:27

Bevezetik? Megkérdezték a vezetőt. Meri vagy nem Meri? Merte.


"A jövőjük két napig! Ez nem vicc kérem, a GonoszPók tojik!"

A GonoszPók szolgája

dr. Wilbur Swain 2009.02.09. 20:18:52

saját pénz helyett mehetne újra a batyuzás

Droopy79 2009.02.09. 20:26:37

Megtaposták a forintot?! Erre térjünk vissza fél év mulva, akkor a mostani 290-es szint álomszerű lesz :-)

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.02.09. 22:30:00

Ha a HUF tovább romlik, szerintem alulról jövő népi kezdeményezésként fogják nálunk bevezetni az Eurót (egyre többen fognak azzal fizetni és abban tartalékolni).
süti beállítások módosítása