HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.01.27. 15:56 on the other hand

Szijjártó "agyi redukciója"

"A Fidesz által szorgalmazott 6 százalék lett az alapkamat. Ám ezt egy éve kellett volna megtenni - egy lépésben!" - reagált az alapkamat csökkentésre közleményében Szijjártó Péter. Szerintem meg Szijjártónak nem kell agyi redukció, inkább tanuljon a főnökétől.

 

 

A kicsit konfúz felvezető után nézzük a dolgot kicsit rendezettebben, bár a Fidesz elnöki stábjának vezetője már megint akkora hülyeséget ejtett ki a száján, ami után gondolkodó  embernél teljesen érthető a szétesés. Először is szögezzük le: NEM lehetett volna egy évvel ezelőtt 6 százalékra vágni egy lépésben a kamatot. És ez olyan állítás, ami alól nincsen mismásolós kibúvó: "hogy de hát ki tudja, mi lett volna...", "márpedig én azt mondon, és nincs rá bizonyíték, hogy nincs igazam..." - ez bullshit, kéremszépen. Aki életében kétszer ránézett a pénzpiacokra vagy a gazdaságra, annak ez olyan nyilvánvaló, mint a kétszerkettő.

Csak egy egyszerű példa: tavaly márciusban jóval magasabb kamatszint mellett is hajszál híján árfolyamválság tört ki az országban, a fantáziadúsabbak elképzelhetik, mi lett volna, ha ugyanez 4-5 százalékponttal alacsonyabb kamatszint mellett áll elő. A gyengébb idegzetűek ne képzeljék el, mert ahhoz képest a rendszerváltozás sokkja, a Bokros-csomag és a mostani válság együttesen is kevés lenne. Orbán Viktor mondta egyszer: "A hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk." Szijjártó magabiztosan rohant volna bele a szakadékba, mielőtt még megépült volna felette a híd. Legalább a főnöktől tanulhatna azért.

Persze értem a dolgot, a cél csak annyi, hogy az embereknek megmaradjon a fejében: a Fidesz dilettánsnak tartja Simort. Oszt' jónapot, a választások után az új kormány küldheti csomagolni a jegybankelnököt. Csakhogy a jegybank nem kádertemető és nem is a politikai posztvadászat terepe. Aki ide megy be szart pofozni, az a piacoknak is játszik, az ottani szereplők pedig nem nagyon értékelik a hazai politika óvodás szintjét. Csak hogy értsük: a piac szereplői nem a nagyhasú, szivarozó, gonsoz pacákok - vagy ha azok is, nem ez az érdekes -, hanem azok, akiknek a hiteleire rá vagyunk szorulva. És ha ők ebből a bohózatból nem kérnek, akkor az nekünk fog fájni. (Csak zárójelben: ebből az "okosságból" nem a Fidesz által oly nagyon áhított kamatcsökkentés, adósságszolgálat-feleződés lesz, hanem a további emelkedés.)

Persze a Fideszt a hülyeség elővezetésének operatív részéért dicséret illeti. Ahogy Török Gábor írta a nyugdíj kapcsán kialakult siralom kapcsán:

"Navracsics Tibor és Mesterházy Attila jó politikusok módjára képesek voltak feláldozni szellemi integritásukat, és elvégezték azt a – cseppet sem cinikusan mondom - fájdalmas agyi redukciót, ami az ilyen mondatok elmondásához kell. (Azért őket említem, mert azért akadnak náluk alkalmasabbak is a feladatra: olyanok, akiknek nincs szükségük bonyolult agyi redukcióra egy ilyen művelethez…)"

Ehhez már én teszem hozzá: a jó munkamegosztás keretében most találtak olyan embert. Legalább nem Varga Mihály renoméját pusztították ezzel a borzalommal.

67 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz kamat jegybank portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr861706651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az szíjjaknak szólásárúl. 2010.01.27. 21:15:18

Magas homlok, csíkszemüveg,artikulál a szájüreg:Szíjjártó PetikeOrbánnak nevibe'ígérgeti lesz itt szüret. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.01.27. 16:21:59

és erre fog leszavazni az ország fele. similis simile gaudet.

akkor már inkább Bokros.

r123 2010.01.27. 16:24:08

nem a fele, kb. 70%-a.

Szarazinda 2010.01.27. 16:30:01

Szíjjártó Péternél retardáltabb ember kevés van a magyar politikában

Palmer Eldritch 2010.01.27. 16:35:25

A kiskorúsított polgároknak megakarta mondani a frankót a napközi vezetője, de éppen nem tartózkodott a helyszínen ezért pedellus helyettesítette álruhában. :)

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.01.27. 16:38:59

@Szarazinda: a fidesznél is észrevehetnék, hogy ugyan elvégzi a piszkos a munkát, de ha ő a párt arca, az nem igazán vet jó fényt rájuk

Jobb lenne egy Bórókai-kaliberű figurát szerezni helyette valahonnan.

jazzcool 2010.01.27. 16:42:28

csak bízni lehet, h ez a duma is a kampány része. különben valóban drága árat fizet mindenki.

Szarazinda 2010.01.27. 16:48:52

@agyvihar: teljesen egyetértek, én már régóta nem értem, hogy ezt tényleg nem veszik észre?

bencekutya 2010.01.27. 16:53:08

Ez egy robot. Komolyan.
Képzeljétek el: helyzet van, nyilatkozni kell. petikét kitolják a sifonérból, a kamerák elé gördítik, KATT bekapcsolják, és máris dől belőle a hülyeség, itt megint el kell képzelni, ahogy egy marionett bábut mozgat a mestere: a darabos mozdulatok, ööö azonnalvonnyavissza, ööö brutálisadóprés, ööö azemberek ööö. Vége a nyilatkozatnak, megsimogatják, jólvan petike, KATT lekapcsolják, és visszatolják.

Lemmiwinks 2010.01.27. 17:03:57

Érdekes, hogy az MSZP hazugságai nem különösebben érdekelnek:
gyengébbek kedvéért:
"fenntartható a nyugdijrendszer"
"a Fidesz 70 évre emelné a nyugdijkorhatárt"

Miért nem inkább Bögreblognak, vagy Wellnessblognak hivod ezt az MSZP propaganda leafletet, amit itt összefirkálsz?

Karnamantra 2010.01.27. 17:07:12

@is: Legalább 10 éve várok erre a pillanatra (mármint hogy őrá, mint miniszterelnök-jelöltre lehessen szavazni). Szóval nincs mese, nem hagyom ki:)

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2010.01.27. 17:09:24

@bencekutya: Szijjártó tényleg robotként dolgozik. Érdemes megnézni a decemberi és a januári Fidesz nyilatkozatot a kamatcsökkentésről:

December:
Szíjjártó "Felidézte: amikor több mint egy éve felszólították az MNB-t, hogy radikálisan, 6 százalékra csökkentse a jegybanki alapkamatot, "a szocialisták, a kormány, de még a nemzeti bank vezetője is éles kirohanásokat intéztek az ellenzéki párt és annak elnöke ellen".

Január: "Az idő a Fideszt igazolta. Amikor több mint egy éve felszólítottuk a Magyar Nemzeti Bankot, hogy radikálisan, 6 százalékra csökkentse a jegybanki alapkamatot, az MSZP, a kormány, és a nemzeti bank vezetője is élesen támadta a Fideszt és Orbán Viktort."

December:
"Ha akkor elfogadták volna a Fidesz javaslatát, most nem lenne Magyarországon 150 ezerrel kevesebb munkahely, nem lenne 10,5 százalék a munkanélküliség, és nem lenne 8 százalékos a gazdasági visszaesés"

Január:"Ha akkor elfogadták volna a Fidesz javaslatát, most nem lenne Magyarországon 150 ezerrel kevesebb munkahely, nem lenne 10 és fél százalék a munkanélküliség, és nem lenne 8 százalékos a gazdasági visszaesés."

decemberi: www.fidesz.hu/index.php?Cikk=143649
januári: www.fidesz.hu/index.php?Cikk=144801

k_z 2010.01.27. 17:09:45

@Lemmiwinks:Sikerült neked is bekapcsolnod az automatát.

eroica · http://fideszfigyelo.blog.hu 2010.01.27. 17:13:00

@eroica: És persze mindkét nyilatkozat a gazdasági tudatlanságra épít. 12-ről nem lehet egyik napról a másikra 6 százalékra csökkenteni (a Fidesz javaslatát a piac sem vette komolyan). Bővebben:

fideszfigyelo.blog.hu/2009/01/11/orban_a_bator_hat_szazalek_es_a_huseges_navracsics

Alvarez 2010.01.27. 17:16:14

@k_z: Ennek a fazonnak volt valami tisztességes munkahelye a politikai szarkavaráson kívül?

De ezt viszont annyira jól csinálja, hogy simán megér néhány milliót évente az adófizetőknek.

on the other hand 2010.01.27. 17:16:43

@Lemmiwinks: na az ilyen gyökér beszólásokon keseredem el, komolyan. képtelenség, hogy ne politikai erőtérben gondolkozzon egy magát értelmesnek való ember idehaza, ugye?

közügyekről értelmesen, barátom.

de csak neked, hátha nem érted, néhány posztcím a blogról, figyelmedbe ajánlom, megveszekedett fidesz-ellenesség sugárzik onnan is:

- Oszkó nagyon komoly tartalékai
- A szakértői off-shore kormány
- Szili Katalin Föld körüli vitorlásútja
- Így választunk mi

Sőt, ha jól megnézem, leginkább csak a kormánnyal foglalkoztunk eddig, de sebaj. Ha fáj, hát fáj. Majd elmúlik egyszer - az ilyen gondolkodás.

Wuff 2010.01.27. 17:19:54

Szijjártó mérhetetlen ostobaságának elismerése és konstatálása mellett (amit mellesleg úgy tálalsz, mintha valami újdonságként ható és egyedülálló dolog lenne), azt azért tegyük hozzá, hogy a forintot tavaly NEM az MNB óriási hozzáértése mentette meg, hanem valami óriási vakszerencse vagy a csillagok együttállása. Ne fényezd már az MNB-t, mert végül még ők lesznek a gazdaságot megmentő hősök, pedig Surányi és Járai egymástól függetlenül bírálta őket. Erről meg tudjuk, hogy lefedi a teljes eseményteret. Ha valamiben akár részben is egyetértenek, az úgy van.

Mellesleg Izlandot a 18%-os alapkamat sem mentette meg.

k_z 2010.01.27. 17:23:32

@Alvarez: Ha a magyar "politikai elit" '90-es évek utáni tagjainak életrajzait megnézed, a zömének nem volt.

on the other hand 2010.01.27. 17:25:52

@Roa: már bocs, de egyrészt félremagyarázod, másrészt egyszerűsítesz.

"a forintot tavaly NEM az MNB óriási hozzáértése mentette meg" - állítottam ezzel kapcsolatban bármit? annyit legfeljebb, hogy mit nem szabadott volna csinálnia.

"Ne fényezd már az MNB-t," - tök jó, hogy a saját mantráidat akarod hallani valaki más véleményében. Pontosan hol fényeztem az MNB-t, mutasd már meg, légyszi.

"Surányi és Járai egymástól függetlenül bírálta őket. Erről meg tudjuk, hogy lefedi a teljes eseményteret." - hát ezen most szabad röhögni?

"Mellesleg Izlandot a 18%-os alapkamat sem mentette meg. " - ööö... ez alapján az induktív vagy a deduktív logika szerint jön ki, hogy nálunk 0 is lehetett volna?

Fittipaldi 2010.01.27. 17:37:17

Pár hete volt egy elemzés valahol, talán a portfolion, hogy a forint erősödését nagyrészt csak a dollár gyengülése befolyásolta az euróhoz képest az elmúlt évben, és szinte független volt a kamattól.
Merthogy a nagy pénzek USD vs. akármi más viszonylatban mozognak, és USD-HUF kereskedelem gyakolatilag csak eurón keresztül létezik, ezért ha forintot vesznek dollárért, akkor előbb eurót kell venni, és abból forintot és emiatt csökkent az EUR/HUF.

Ezt szakmailag próbálta cáfolni valaki?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.27. 17:47:57

Szerintem Szijjarto hihetetlen jol tud faszkorbacsolni.

Sajnalom, hogy par honap es nem lesz ellenzekben a Fidesz.

Leszogezem nem vagyok elvakult narancs parti egyszeruen csak jo nezni ahogy gyulolettel telve kopkodi ki a szavakat egy egy megszolalasakor.
Gondolom gyurt erre a kepessegere.

B kategorias filmbe nyugodtan mehetne fogonosznak.

Wuff 2010.01.27. 17:48:00

@on the other hand:

Hehe. Én lehet, hogy egyszerűsítek, Te viszont csúsztatsz. Mondtam én olyat, hogy 0%-os alapkamatnak kellett volna lennie? Nem. És erre se induktív, se deduktív logikával nem következtethettél. Csak azért hoztam föl Izlandot példaként, hogy van az az állapot, ahol már az alapkamat tologatása sem segít. Magyarország elérte tavaly ezt az állapotot? Szerintem igen, de ez magánvélemény.

Másfelől, hogy röhögsz-e Járain és Surányin vagy a megjegyzésemen, az szíved joga. Ez egy szabad ország. Mindenesetre attól függetlenül, hogy mennyire tartod humorosnak a dolgot, azért figyelemre méltó és jelzésértékű, ha valamiben egyetértenek.

Az pedig, hogy az MNB eljárását alapvetően jónak tartod, egyértelmű az írásodból. De szólj, ha tévedek, és én kérek elnézést. Ellenpontozással a politikusok ostobaságával szemben az MNB szakmai hozzáértését hozod fel, kimondatlanul is. Ezért írtam, hogy fényezed.

zsebatya 2010.01.27. 17:53:26

@Alvarez: Nem is olyan az ilyen pályákra mondták korábban, hogy a "KISZ-ből ment nyugdíjba" - nincs értelmezhető "munka", meg "élettapasztalat", csak az általad oly' helyesen emlegetett szarkavarásból. És Szíjjártó nincs ám egyedül, pillanatok alatt mindenféle oldalon megjelentek ezek a direktgenerációs, felelősség nélküli jampecek. Hofi jegyezte meg annak idején, valahogy így: van egy ismerősöm, aki abból él, hogy előadásokat tart arról, hogyan kell cipőt csinálni. De cipőt még a norma életben nem csinált. A suszter az nem beszél, mert szájában a faszög. Így kéne vele is: na, dumálós elvtárs, hamm, irány melózni.
Sz'tó persze lehetne még sajátságos munkaterületén is lehetne tehetséges meg okos, netán bölcs, de arra a stábjában EGYETLEN EGY státusz van csupán, a főnökéé.

rakaz 2010.01.27. 17:53:49

Szijjártó Petyának három lakása van
Budapesten, persze nem panel.
Miből??? Netalán az apuci minimál-
béréből???

Trejo 2010.01.27. 17:56:38

A fityesznek különösen jó érzéke van rá, hogy béna embereket válasszon szóvivőnek. szijjártó és cser-palkovics születhettek volna papírzacskóval fejükön, valamivel jobb lenne az összkép.
Az pedig a seggnyalás non plus ultrája, hogy egy az egyben olyan hangsúllyal illetve szavakkal beszélnek, mint viktor fejedelem.

rakaz 2010.01.27. 18:02:15

Palmer, dicsérem az agyad. Rögtön
jobb lett a hangulatom, köszi.

GeorgeousGlory 2010.01.27. 18:11:15

@Alvarez: nem csak annyit hanem amit még ellopnak

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.27. 18:20:56

@is: Ezerszer inkább Bokros :)

@on the other hand: Felesleges netes aktivistákkal foglalkozni. Én próbáltam _beszélgetni_ MSZP-sel, Jobbikossal, Fideszessel. Sejtheted mi volt az eredmény. Ilyen szempontból sincs köztük semmi különbség :F
Vannak hátrányai is a címoldalra kerülésnek :)

kaled 2010.01.27. 18:38:49

Szíjjártó Petya - a kedvencem! :)

RoboPeet beszédközpontját egy az egyben Viktorról másolták, és egy program fut ami vezérli: negálja az MSZP véleményét.

Viccet félretéve szomorú, hogy tényleg ezt a pártot tartja az ország 2/3-a kiútnak ebből a szarból, aki ilyen szinten demagóg nyilatkozatokat enged meg magának. Én személy szerint a Fideszt a vizitdíj és a tandíj megbuktatásánál írtam le teljesen, de mindig képes vagyok meglepödni rajta, hogy az embereket ennyire könnyen képesek ezzel a sok maszlaggal uszítani.

Lehet, hogy idén SEM fogok szavazni, mert NINCS olyan párt, akire szívesen tennék voksot, esetleg az LMPre.

on the other hand 2010.01.27. 19:01:20

@Roa: jó, egyszerűsítsünk

az állításaim:
1. Magyarország nem érte el az általad említett állapotot. Ott a bankrendszer csődölt stb. nem sorolom a különbségeket. (amúgy meg nem csúsztattam, hanem a Te logikádnak az ellentmondására próbáltam felhívni a figyelmedet azzal, hogy az állításodat megfordítottam.) Amúgy kérdezz meg bárkit, aki a piacon volt abban az időszakban - egyet sem fogsz találni, aki szerint Szijjártó "ötlete" nem agyament baromság.

2. Járai és Surányi különféleképpen érzelmileg érintett emberek a jegybank teljesítményének megítélésének kérdésében, de az amúgy is fura logika, hogy "ők mindig mindenben vitatkoznak, ha ebben egyetértenek, akkor abban biztosan van valami". ez egy szakmai kérdés, és azon az alapon kell megítélni, nem olyan közvetett módon, hogy "ők is egyetértenek".

3. "Az pedig, hogy az MNB eljárását alapvetően jónak tartod, egyértelmű az írásodból. De szólj, ha tévedek, és én kérek elnézést. Ellenpontozással a politikusok ostobaságával szemben az MNB szakmai hozzáértését hozod fel, kimondatlanul is. Ezért írtam, hogy fényezed. "

Az MNB azon eljárást tartottam egyértelműen jónak, hogy nem felezte meg az alapkamatot. Többről nem volt szó, és több nem is kell ehhez a poszthoz, tehát: igen, tévedsz, nem fényezem az mnb-t. hacsak az már nem fényezés, hogy egy kamatdöntéssel nem vitte csődbe 3 másodperc alatt az országot.

Ha már MNB:szerintem a jegybank helyzetéből fakadóan jórészt tehetetlenül nézte végig a válság pusztítását. Operatívan nem igazán hibázott, de nem is tett semmi extrát, amitől a nemzet megmentőjeként kell ránézni. Ott volt a helyén, tette a dolgát, ennyi.

rewriter · http://miazhogy.blog.hu 2010.01.27. 19:09:33

Az a baj, hogy a célközönségnek nem a nyilatkozat igazságtartalma számít, hanem az, hogy ki mondja. Eléggé meg van osztva a kommunikáció. Szijjártó és Cser-Palkovics a népnek szól, tehát akiktől a szavazatokat várják. Járai és Varga meg a gazdasági szereplőkhöz szól, persze teljesen más stílusban, azokhoz, akiktől az anyagi támogatást várják. Marketing szintjén jól össze van rakva a rendszer

Harley 2010.01.27. 19:11:28

"Aki életében kétszer ránézett a pénzpiacokra vagy a gazdaságra, annak ez olyan nyilvánvaló, mint a kétszerkettő. "
Eegen ez meg itt a HVG ugyi !

"Csak hogy értsük: a piac szereplői nem a nagyhasú, szivarozó, gonosz pacákok "
Tényleg ,de szerinted a gazdasági világválságot is ugye ezek az általad idézett csupa jószándéku bankár idézte elő ,büntetlenül ,nemdebár ?
Oszt ,nem is tudom miért jut eszembe a Ciprus ha már ilyen bankárszakember jut az eszembe , ja már tudom ,mert én itthon fizetek adót .

Fittipaldi 2010.01.27. 19:15:08

@on the other hand: amit fentebb írtam arról mi a véleményed?

itt a cikk: www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=126162 (nem olvastam el megint mert fizetős)

Mellesleg a zlotyi és a cseh korona is együtt mozgott a forinttal, pedig ott messze nem volt ilyen magas a kamat.

on the other hand 2010.01.27. 19:25:11

nekem ez a cikk nem meggyőző. egyrészt a devizapiaci műveletek jó része mögött reálgazdasági tranzakció áll (X-IM), másrészt pl. a Deutsche Bank, amelyik eléggé meghatározó szereplő, valszeg elég sok euróban érdekelt ügyfelet szolgál ki. nyilván a keresztárfolyam-mozgásoknak van szerepe, de hogy a sokféle jelenség mögött mi az ok és mi az okozat, nehéz a napi kereskedésben kihámozni.

zloty korona: ez sztem engem igazol. ha túlságosan magas lett volna a kamat, akkor nem mozogtunk volna együtt a régióval, hanem hozzájuk képest felértékelődtünk volna. (kamatparitási tézisek). Nem ez történt, ebből az látszik, hogy a befektetők hozamelvárásai lettek belőve, onnantól kezdve meg mindenkit a külföldi hangulat mozgatott. (az persze teoretikusan elképzelhető, hogy a piaci szereplők olyan árelfogadók, hogy az alacsonyabb kamatot is ugyanúgy elfogadták volna. Aki azonban a gyakorlatban ebben hisz, az mondogassa magában sokáig az alábbi három kifejezést: árelfogadás - válság - feltörekvő piacok. :)

on the other hand 2010.01.27. 19:32:19

@Harley: az elsőt nem értem, a második esetében ajánlom figyelmedbe a zárójeles megjegyzést, a harmadikkal egyetértek.

Punxsutawney Mormota 2010.01.27. 19:53:35

@Lemmiwinks:
Nem az MSZP hazugságai vannak napirenden, hanem az, hogy - ugyan csak némi makrot tanultam az egyetemen -, de én is elborult elmével hallgattam, amit ez az idióta mondott.

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.01.27. 20:13:54

ezzel a poszttal nem az a baj, hogy kritizál, hanem az, hogy közben nem magyaráz...

@on the other hand: hiába írod azt, hogy "Aki életében kétszer ránézett a pénzpiacokra vagy a gazdaságra, annak ez olyan nyilvánvaló, mint a kétszerkettő." hiszen az ország (és az olvasók) nagyobbik fele nem nagyon ért a gazdasági mechanizmusokhoz. Így viszont Te mégiscsak annyit tettél, hogy leírtad, hogy márpedig így van.

hoffmann 2010.01.27. 20:26:38

@kaled: nagyjából egyetértek. De mégis muszáj megadni nekik is a lehetőséget. Ha kárt okoznak is majd, akkorát szinte lehetetlen, amennyibe ez a 8 év eddig került. És annyira aljasak, szántszándékkal gonoszok sem lehetnek ...bár OV szerint: az ellenfél aljasabb volt, ők győztek.

Rá Dios 2010.01.27. 20:27:49

Jazzcool:
" csak bízni lehet, h ez a duma is a kampány része. különben valóban drága árat fizet mindenki."

Hát ha része, akkor Őszöd is lesz, meglássátok!

S.V. 2010.01.27. 20:33:35

ezzel a poszttal csak az abaj, hogy amire építkezni próbál, az nem létezik. nincs olyan közgazdasági kifejetés, hogy árfolyamválság... sorry, de ezt nem tudtam kihagyni;)

S.V. 2010.01.27. 20:40:15

a jegybankról meg anynit, hogy a devizatartalék elég frankó szinten volt/van.

túl nagy leértékelődés esetén behúzhatja a forintot egy "képzeletbeli intervenciós sávba", ha értitek, hogy mondom:)

(ha nem: lebegő árfolyamrendszer csak a "mesében"(könyvekben) van, vagyis elméleti modell)

on the other hand 2010.01.27. 20:41:06

@AdamT: ebben van igazság, csak nem akartam hosszúra nyújtani. nem tudom, a kollektív emlékezet meddig nyúlik vissza, ezért is írtam a példát a kinyilatkoztatás után:

2009 márciusban extra magas kamatprémium mellett is húzott kifelé a tőke az országból, illetve fogyott a bizalom a forint iránt. utólag,március elején már az is bebizonyosodott, hogy az év elején hiba volt folytatni a kamatcsökkentést, mert fordul a hangulat a piacokon. (ha márciusban egy héttel korábban van a kamatdöntő ülés, akkor kamatot kellett volna emelni.)

ehhez képest képzeljük el a kamatok lefelezését. hozamprémium eltűnik, gazdpol kiszámíthatóság és hitelesség nullára csökken, üzenetértéke katasztrofális ("a válság közepén azt sem tudjuk, melyik műsort nézzük"), nem ragozom, mert ez tényleg triviális: senkinek eszébe sem jutott ilyen hülyeség annak idején. Meg lehet nézni a Reuters vagy a Portfolio elemzői felmérését, hány piaci szereplő várt nagy kamatvágást. Egy sem. Illetve néha egy-egy felvetette, hogy vághatnánk most kicsit bátrabban 1(!) százalékpontot. Azóta kiderült, hogy az élet még őket sem igazolta. Ehhez képest képzeljük el a 4-5 százalékpontot.

mrs. white 2010.01.27. 20:43:05

Fidesz sajnos tanult hibáiból. Nem a szocik emelkedtek fel a szintjükre, hanem ők ereszkedtek le hozzájuk. Kb ugyanaz a szint mint a több pénzt az embereknek több pénzt az önkormányzatoknak. Amugy párszázezer gondolkodó emberen kivül zavar ez valakit, vagy egyáltalán felfogja hogy miről van szó. Nyugdíj még csak hadján, de most kezdik ingyenessé tenni a Bkv járatokat verbálisan. Szocik kezdték de a fidesz nem akar kimaradni belőle ezért rákontráztak. Bíztató hogy már csak áprilisig kell kibírni. Utána meg imádkozni hogy ne legyenek olyan szavatartóak mint megyó, mert akkor mindenkinek reszeltek. Remélem folyamatosan hülyeségeket beszélnek de nem veszik magukat komolyan. Nos ilyen ez a politikus szakma.

on the other hand 2010.01.27. 20:45:17

@Sebastian Valmont: ezt mondtad már a közgazdászoknak? :)

www.google.hu/search?source=ig&hl=hu&rlz=1G1GGLQ_HUZZ285&=&q=exchange+rate+crisis&btnG=Google+keres%C3%A9s&meta=lr%3D

az intervenció kétélű fegyver, ajánlom figyelmedbe az első és második generációs árfolyamválságok leírásait (tudod, amik nincsenek is:)

AdamT · http://durva.blog.hu 2010.01.27. 20:51:57

@on the other hand: egyébként most őszintén...
szerinted a Fidesznek nem lett volna rövidtávon előnyös az, ha a kívánalmuk szerint megtörtént volna a kamatvágás? Nyilván azért szorgalmazták, mert ezzel csak nyerhettek. A többség úgysem érti. Csak annyit éreztek, hogy most rossz, a Fidesz meg azt mondja, hogy másképp kéne. P O L I T I K A

mrs. white 2010.01.27. 20:52:15

Ja csak szíjgyártó nevében. mikor Varga véletlenül valami normális előremutató vitát probálna elinditani az osszeomló nyugdíjrendszer helyrehozására. Szocik rögtön benyögik a tutit 70 év korhatár plussz nyugdijelvétel az Ő értelmezésükben. Kérdezem ilyen szintnél egyáltalán van értelme programot ismertetni. tök felesleges ugyis kiforgatják és nem szakmai alapon. Marad a hit kérdés kiben bízok jobban megelőző tevékenysége alapján. Nos ebben a maszop ugye elég rosszul áll.

on the other hand 2010.01.27. 21:13:26

@AdamT:

ennél eggyel trükkösebb a politika:

1. "egyébként most őszintén...
szerinted a Fidesznek nem lett volna rövidtávon előnyös az, ha a kívánalmuk szerint megtörtént volna a kamatvágás?"

nem lett volna előnyös, összeomló gazdaságot senki nem akar a nyakába kapni. és ezt (remélhetőleg) ők is tudták.

2. "Nyilván azért szorgalmazták, mert ezzel csak nyerhettek. "

Mármint a szorgalmazással nyerhettek. Tudták, hogy megcsinálni lehetetlen, így aztán két lehetőség maradt: A) ha lassan is, de mégis összejön a 6%, akkor utólag lehet ugatni, hogy mi ugye megmondtuk, hogy ez a helyes út. B) nem jön össze: az mnb dilettáns, nem segíti a gazdaságot, felháborító. Nekik tényleg mindenre jó volt - retorikailag.

És igen, ez a P O L I T I K A. Nálunk. De ha az értelmesebbje is csak legyint, hogy hát ezt a műsort nem nekem, hanem a népnek adják, akkor sosem lesz itt emelkedő színvonalú közbeszéd, meg normateremtő politikusi magatartás. Sztem jelezni kell, hogy ez a "politika" nem feltétlenül kifizetődő. Hátha segít ez valamit, mert magától nemigen mozdul előre.

on the other hand 2010.01.27. 21:14:59

@mrs. white:
"Nos ebben a maszop ugye elég rosszul áll. "

Ez csúnya understatement. A szocik tönkretették az országot. Egyedül, kizárólagos felelősséggel, 8 év alatt, módszeres ostobasággal és opportunizmussal.

szuncu 2010.01.27. 22:39:20

Aki komolyan veszi Szíjjártó Péter vagy éppen Nyakó István bármely megszólalását, és még értelmezni, elemezni is próbálja, az ne csodálkozzon, ha idegösszeomlást kap.

Én csak azt nem tudom, hogy ezek ennyire hülyék vagy csak szerepet játszanak. Reménykedem, hogy az utóbbi, pl. Rogán Antal is így kezdte, aztán egész értelmes politikus vált belőle.

Netuddki. 2010.01.27. 23:34:37

@r123: Nem b+! Aki elmegy szavazni azoknak az 51%-a.
Tanuljatok már meg számolni! ;D

Netuddki. 2010.01.27. 23:36:04

@szuncu: Hát persze, hogy azt mondják ami előre meg van írva és kiosztva nekik. De ez már egy 1000éves dolog, csak a csecsemők nem tudják.

Netuddki. 2010.01.27. 23:41:54

@on the other hand: Ja, az ellenzék aktív közreműködésével.
Nem ártana nem elfelejteni, hogy az ország nem 8 év hanem 20 év alatt került ide ahol most van.
Ez nem menti fel az MSZP-t a felelősség alól, de ugyanígy nem menti fel a többi pártot sem. Főleg, hogy még mindig ugyanazok az emberek vannak vezető pozícióban akik mind, mind bevertek egy szöget az ország koporsójába.

pakesz (törölt) 2010.01.27. 23:46:19

@szuncu: hat biztosan ok a nagyon atlag alatti emberekhez szolnak(== sgg hlye)
mondjuk nem ertem az olyanok akiket ezzel meg tudnak gyozni, azoknak miert kell szavazati jogot adni?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2010.01.28. 00:02:05

@kovi1970: nagyon ügyesen csavarod a szót és ügyesen próbálod a felelősséget szétteríteni.
csak jó lenne felfogni azt, hogy azok közül akik a fideszre fognak szavazni, azok választhatnak ugye az ibolyka kalapja mellé tűzött szdsz hulla, a mélyen elitellenes és egyéb jobbik és az mszp közül.

kettő dolog biztos, az egyik a jobbik jó szereplése (szerintem a keleti megyékben simán a második erő lesz), a msik pedig az, hogy a fidszre mindenki leszavaz aki azt akarja, hogy ezek húzanak már a francba.

és lehet itt maszatolni, meg kamatlábazni, de szögezzünk le kettő dolgot.
1. 10% os hiány
2. (majdnem)államcsőd

EZeket a dolgokat nema fidesznek köszönhetjük.

tény? az.

mintahogy az is tény, h szíjjártó = nyakó, de varga nem= veres

A nick már létezik 2010.01.28. 01:24:55

@FILTOL:
Azért nem kéne kihagyni a demagógiából, hogy közben volt egy világgazdasági válság is.

Meg talán emlékezni kéne a Fityisz 1998-2002 között elkövetett ámokfutására is.

Varga? Ez a csávó nem kapott valami gazdasági bűntettért felfüggesztettet?
Nem mintha Veres nem érdemelné meg, de azért Vargát se dicsérjük, mert rohadtul nem érdemli meg.

mindenhova 2010.01.28. 03:12:42

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: Könyörgöm egyszer nem volt elég? Aki bármilyen szinten támogatja, vagy csak példaként is megemlíti Bokros Lajost, ajánlom figyelmébe ezt a videót. Szerinte már nem csak a gazdaságunkal van baj. Odáig merészkedik, h. már a kultúránkal is. Arra lennék kíváncsi, ha ő lenne holnap a király, milyen nyelven kellene beszélnem, mit kellene ennem...

Fittipaldi 2010.01.28. 07:01:57

@A nick már létezik: Varga Mihály? Dehogy kapott, valakivel kevered. Ezt a Vargát jó szakembernek tartom.

Egy másik Varga dereng 8-10 évvel ezelőttről, de ő már nem politikus, a fideszből az ilyenek előbb-utóbb kihullanak.

Dioka 2010.01.28. 08:53:52

Nekem a legnagyobb bajom az egésszel:

Ha Szijjártó azt mondja, amit ténylegesen gondolnak, akkor nagyon nagy baj van.

Ha meg nem azt mondja, akkor meg ugye hazudnak reggel, délben és este. De ilyenünk meg már volt...

hoffmann 2010.01.28. 13:43:44

@Dioka: pont itt a lényeg: ha szólnak, MUSZÁJ hazudni, igazat nem mondhatnak, ha a nyerés fontosabb az igazságnál. Márpedig ők bűnözőnek nézik a maszop-szadesz-t - nem ok nélkül. Egyet tehetnének: HALLGATNAK.
De amilyen hülye a Varga. M (szabadulni tőle mielőbb!), még akkor is beszél, ha senki sem kérdezte, és olyanról, amiben a Nyugdíjasok-Seggnyalója Párt sokkal jobban hazudik, ezerszer bizonyította.

Dioka 2010.01.28. 15:32:16

@hoffmann: Nem mondhatnám, hogy megnyugtattál. Elég szégyelni való, hogy az igazság, mint alternatíva fel sem merülhet. De ez asszem nem a politikusok hibája. Ha a nép, az istenadta nép ennyire hülye, hogy az igazságon kívül mindent elhisz, akkor meg is érdemli a politikusait.

Egyébként a FIDESZ, ha valamikor, akkor pont most mondhatna igazat, hisz az ellenfél már annyira a hitelét vesztette, hogy itt már akkor is hatalomra kerül, ha igazat mond. De politikusainknál valahogy mintha genetikailag kódolva lenne a hazugság. Egyszerűen képtelenek igazat mondani. Mi meg hagyjuk...

hoffmann 2010.01.29. 12:49:37

@Dioka: VÉGSŐ FOKON valóban a nép, MI vagyunk a felelősök, mi kényszerítjük ki a hülyeségünkkel az övéket. Amíg három millió nyugdíjas 20 év szorgalmas reklámújság-olvasás és tévézés után sem érti a különbséget az ár és az egységár között (magyarázni is hiába!), addig ez már csak ilyen, sőt, megjósolom, ILYENEBB lesz. A felelősség tehát megoszlik: mindenkié - de nem azonos mértékben szerencsére, mert más a hülyéé és más az aljasé, aki ezt kihasználja.
A Fidesz mindent akar most a terveihez, másrészt meg fél, mert az ellenfél mindenre képes, meglepetéseket tud okozni, azzal, hogy gonoszságban felülmúlja őket...
süti beállítások módosítása