HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.07.18. 01:12 stoppard

Két férfi, egy eset

"- Nincs déja vu-je, Mrs. Lancaster?
- Öööö... máris megnézem a konyhában."

(Idétlen időkig)
 

 

Tegnap hazautazott "az IMF meg az EU", megelégelve a kormány és a nemzetközi szervek közötti álláspontok áthidalhatatlan különbségét. "Ne csinálj nagyobb hiányt", "ne csinálj lex Járait", "ne izmozz a jegybankkal" - túl sok ez egy olyan kormányzati erőnek, amelyik szemlátomást azt hiszi, hogy a közgazdaságtan törvényei is kétharmadosak.

 

Csak hogy lássuk, mennyire nem újkeletű ez, iderakok két nyilatkozatot (persze a szövegösszefüggeikből csúnyán kiragadva):

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, 2010. július 17., az IMF és az EU távozására reagálva:

"A magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. Az IMF és az EU küldöttségei mindezek alapján elismeréssel méltatták az új kormánynak a korábbi hibák kiigazítása érdekében tett tekintélyes lépéseit, amelyek a bankadó, a végkielégítéseket terhelő különadó és a költségvetési szférában érvényes fizetési korlátozás bevezetésével növelték az állam bevételeit..."

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, 2005. december 6., a Fitch hitelminősítő intézet magyarországi leminősítésére reagálva:

"Az, hogy kedden a legnagyobb európai hitelminősítő rontott Magyarország besorolásán, azt jelenti, hogy Magyarország további ösztökélést és bátorítást kapott a kormány által megkezdett változtatások átfogóbb és mélyebb bevezetéséhez... a Fitch értékelése is elismeri, hogy a magyar gazdaság stabil... a kormány komoly intézkedéseket foganatosított, például a fémhulladék-hasznosítóknál az inverz áfarendszer bevezetése."

 

620 komment · 9 trackback

Címkék: költségvetés imf gazdasagpolitika portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr342158165

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: IMF-tárgyalások: most cirkusz, később talán kenyér 2010.07.18. 15:37:38

Nem az a kérdés, hogy kemény csávók vagyunk-e a Valutaalappal szemben, hanem hogy mikor és hogyan teljesítjük a követeléseit.Mert ugye keménykedni, azt lehet. A tárgyalások megszakítása bizonyára népszerű lesz a választók nagy része számára: olyan tökö...

Trackback: Se veled, se nélküled - Az EU-IMF-Magyarország szerelmi háromszög 2010.07.18. 13:31:14

Magyarországnak szüksége van az IMF készenléti hitelre, ez tény. Nem a pénzre van szükség, hiszen a piacról kedvezőbb feltételekkel juthattunk eddig forráshoz. Az IMF bizalmi tőkét biztosított nekünk, amire alapozva gyakorlatilag kockázat nélkü...

Trackback: Se veled, se nélküled - Az EU-IMF-Magyarország szerelmi háromszög 2010.07.18. 13:25:23

Magyarországnak szüksége van az IMF készenléti hitelre, ez tény. Nem a pénzre van szükség, hiszen a piacról kedvezőbb feltételekkel juthattunk eddig forráshoz. Az IMF bizalmi tőkét biztosított nekünk, amire alapozva gyakorlatilag kockázat nélkü...

Trackback: Tökéletes az egyetértés Matolcsy és az IMF között 2010.07.18. 12:42:20

Észak-Korea az idei focivébén 2-1-re kikapott Brazíliától. Az állami tévécsatorna azonban - a kritikus pillanatokban ügyes vágásokkal operálva - arról számolt be, hogy a Kedves Vezér hős fiai 1-0-ás győzelemet arattak a kardcsörtető imperialisták felet...

Trackback: Párhuzamos életrajzok 2010.07.18. 12:16:36

Van itt egy nehéz kérdés:Miért jobb fej gyerek Járai Zsiga, mint Simor Bandi? Mert jobb fej, ez nem vitás, a Járai Zsiga-féle cégnek nem kell beköhögni pár milliárdot. Ennyire még Csányi Sanyi sem jó fej, sőt még az izraeli karvalytőke sem, pedig ő már...

Trackback: Bankadó: a demokrácia ára 2010.07.18. 10:39:02

Azért adóztatják meg a bankokat, amiért a bankrabló is bankokat rabol: mert ott van a pénz. Közgadaságilag ez egy rossz, politikailag viszont jó, népszerű ötlet. (Fotó: Daniel Hambury/EPA) Terjed a bankadó szerte a világban. Néhány éven belül nem na...

Trackback: Ezt most elkurtad, Viktor! 2010.07.18. 09:22:55

Ma délután megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val.  Már hetekkel ezelőtt említettem, hogy Orbán jobban teszi, ha tudatosítja magában: a kétharmad csak az ország határain belül ad többletjogokat. De ezek nem hallgatnak rám. :) Kitalál...

Trackback: Fidesz: európai vagy balkáni politika? 2010.07.18. 09:16:55

A balkáni és az európai politika közti különbség sokszor csak egy gesztus vagy egy félmondat. Azonban a legtöbb magyar politikusnak ezek sokszor teljesen feleslegesnek tűnnek. (Fotó: Burger Barna/orbanviktor.hu) Még két hónapja sincs kormányon a Fid...

Trackback: Aki fizet, az petyegtet 2010.07.18. 09:02:30

Előbb-utóbb most már csak visszavesznek a nagy mellényből a fiúk, mielőtt hatalmas zakó nem lesz belőle. Előbb-utóbb csak rájönnek, hogy azt a nemzeti együttműködéses maszlagot meg a fedezetlen ígérgetést, azt komoly publikum már nem veszi be. Azzal le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2010.07.18. 01:53:20

Teljesen korekt!!! Ebben legalább meg mutatta a FIDESZ!! Nem leszünk a IMF EU kamat adós rabszolga tartott talp nyalói még ha ez nem is tetszik egyeseknek!! LEGFŐBB IDELYE VOLT EL ZAVARNI A NEMZETKÖZI BANKÁR KARVALY POFÁTLAN NÉP NYÚZÓ PROFIT AZ ISTEN FOSZTOGATO GARÁZDA MAFFIÁT AZ ORSZÁGBÓL!!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 06:20:18

Nem tudom hogy gondolta az imf meg az eu hogy miből fizessenek ha nem lehet a gazdagokat megadóztatni mert a bankadó ellen is csak a nyekergés megy amióta csak felvetették.a bodzaszedők és a munkanélküliek biztosan nem fognak az imf-nek semmiféle adót fizetni meg az eu-nak sem.ergo patthelyzet van ezt kéne már belátni gyökér eu-nak is.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.07.18. 07:09:53

@Gempacsöki Boborján: a másik kézenfekvő lehetőség a kiadáscsökkentés lenne, de azt nem meri bevállalni a kormány az őszi választások előtt

Nobody 2010.07.18. 08:35:05

Gempacsöki: Nincs mit belátni, ők hiteleznek.

A németek egészen világossá tették, hogy Görögörszág után nem mentenek meg még egy országot. Kezd úgy kinézni, hogy a mi megmentésünkre adott pénz is is hiba volt. Az ilyen ostoba vezetéssel megáldott országokat hagyni kell elsüllyedni. Az EU és az IMF kicsit magára hagyta a magasságos magyar kormányt: főjjön a saját büdös levében, amit magának főzött.

Ha ennek a forint gyengülése és az állampapír-piaci hozamok emelkedése lesz az az eredménye, akkor nem ennyi megszorítást kell csinálni, mint amivel most meg lehetett volna úszni, hanem sokkal nagyobbat (lásd Kósa beszéd = 150 mrd Ft), ám a magasságos magyar kormányt a kétharmadán, illetve annak megtartásán kívül semmi sem érdekli.

Dilettáns, ócska, ostoba, kontár kormányzás, valóban nem sok különbség van Gyurcsány kormányázásától.

A hazugság már megvolt, annyi különbséggel, hogy nem Orbán ismerte be, hogy hülyeséget beszélt, amikor adót akart csökkenteni, hanem az EU/IMF hívta fel rá a figyelmet.

Majd ha a hitelminősítők ezt a nagyszerű politikát is beárazzák - újra leminősítik az országot - kíváncsi leszek, akkor mit fognak pofázni.

Ezen az úton nem hogy nem szabadulunk meg az IMF-től, hanem még további évekig itt lesznek.

Nobody 2010.07.18. 08:51:23

Matolcsynak pedig mennie kell. Már jönnie sem lett volna szabad.

A főnökét és az egész boldogságos, kétharmaddal a mennybe szállt Fideszt minősíti, hogy egyáltalán rá merték bízni a tárgyalásokat az EU-val és az IMF-el.

Az elmúlt hónapokban Matolcsy ostoba ötleteiből több talicskányit kellett a szemétbe dobni. A 29 pont - amiben nyakig benne van a keze - gyakorlatilag ahogy van, szintén kukaérett. Ehhez képest holnap zárószavazás.

Nesztek, kedves EU/IMF és kedves befektetők, ne ugráljatok, majd mi megmondjuk a tutit. Ja, és adhattok nekünk pénzt, ha mi úgy gondoljuk.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy bejön-e ez az ostoba arrogancia.

Páholyból nézném, ha nem a zsebemre menne a játék.

Tolvisz 2010.07.18. 08:55:39

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: Ezt most nem teljesen értem: ezt poénból írtad, vagy tényleg komolyan gondolod ezt az ökörséget? Az IMF és az EU hitelez, pénz ad, és ezért elvár valamit. Ha nem teljesítjük, akkor nem ad pénz és oldjuk meg magunk.

Ha bemész az OTP-be és azt mondod pénz kell, akkor majd ők is boldogan adnak annyit, amennyit akarsz? Nem igazán, ennek feltételei vannak ott is.

Nem kötelező az IMF pénzét elfogadnunk, de amikor majd a piac nem veszi az állampapírt (vagy magas felárral), akkor nem nagyon marad más, mint a fentiek.

Sajnos az IMF vezetőségét nagytiszteletű uralkodónk még nem tudja egy e-maillel leváltani, bár már várom, hogy megpróbálja.

Tessenek a nagyszájúak a román-görög-ukrán vonalra figyelni, mi mindent tettek meg ők a zsetonért cserébe. Mi is arrafele tartunk...

Dr Kangörény 2010.07.18. 09:05:25

@Tolvisz: nézd meg a nickjét! Irónia.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 09:12:23

Kicsit viszont mellédumálnak a fiúk... A béna sajtóközleményük, akár észak-koreai győzelmi jelentés is lehetne kb. Az IMF jelentés kicsit eddig máshogy fest: "Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét az idei hiánycél elérése iránt, és nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a veszélyek kivédése érdekében, de ezek a kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek".
A Bizottságnak nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. Ezért a küldöttség sürgeti a kormányt, hogy "gondolja át ennek az adónak néhány jellemzőjét."
A kormány a szerkezeti reformok terén is elnagyolt tervekkel rendelkezik csak, utalt erre Brüsszel. "További, a kormány által javasolt törvénytervezetek piactorzítónak ítélhetőek és azok az Európai Uniós joggal is ellentétesek lehetnek" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült, a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezésre gondolt." Szóval - csak semmi nem stimmel a "sohasem hazudtunk" gyerekektől. Mert hülyegyerekek, az már biztos!

kutyafej 2010.07.18. 09:13:44

Istenem, ennyi ostoba álmodozó, akik ezt a nagyot álmodó törpét azért segítették hatalomra, mert azt hitték, majd nyomtat pénzt a pincében és megvalósítjuk a magyar csodát hitel nélkül!
Ilyenkor látszik, hogy a választok gazdasági alapfogalmakkal sincsenek tisztában, hogy még mindig működik a kádár rendszer: csodavárás, jó vezető, nem kell ide kontroll, mert MI majd jól kormányzunk...
Hánynom kell...

sárkányfő 2010.07.18. 09:14:07

Nem szokásom, lelkendezni a túlnyomót többségében gyenge, felületes, zsigerből összedobott, az egyik fél igazságát szajkózó blogokon.
De ez a poszt itt, el kell ismernem, kivétel. Ez a két idézet itt egymás alatt.. egyszerűen tökéletes :) Nice work! :)

Továbbra is a két idézetre reagálva: sose lennék jó politikusnak. Hogy tudnak ezek a szarházaik teljes mellbedobással ilyen nyíltan hazudni? Amikor mindenki pontosan tudja, hogy teljesen nyilvánvalóan az ellenkezője igaz annak amit mondanak? Nem értem én ezt...

sárkányfő 2010.07.18. 09:17:06

Ugye láttátok az Erik a vikinget?

Amikor süllyed a sziget, már mindenkinek mellig ér a víz, akkor a király (T. Jones... imádom) széles mosollyal bejelenti (ő maga is alig látszik már ki a vízből) hogy minden a legnagyobb rendben, nyugalom, semmi ok az aggodalomra, és a pánikkeltők igazán abbahagyhatnák már a butaságok hirdetését. Aztán két perc múlva már csak a végtelen óceán látszik meg egy kis bugyborékolás.

A másik, amikor Irakot foglalták el a jenkik, emlékeztek, a főváros egyik felét már elfoglalták, a másik felében meg a propaganda-miniszterük széles mosollyal győzelmi jelentéseket hirdetett kinn az utcán :) A háttérben már látszottak a füstcsíkok a város túlsó felében...

BISMARCK 2010.07.18. 09:22:46

Matolcsy és Bokros egy tőről fakadnak. Mindketten kitaláltak valamit az egyetemi éveik alatt, csiszolták egy kicsit és most ezt próbálják mindenre ráhúzni megoldásként.
Ha valaki rájuk bízna egy jól menő nyolckeres romkocsmát, fél év alatt simán tönkretennék.

jjoey 2010.07.18. 09:23:32

van élet az eu-n kivül, ld pl fehéroroszország.
hétfőn kiderül, hogy 2/3-al meg lehet-e állítani a svájci frankot 200-nál, illetve milyen törvénnyel kívánja ovi büntetni azt az amerikai spekulánst, aki a londoni tözsdén a forint gyengülésére játszik. gondolom, "nem kap vízumot".
szánalmas, de legalább a birka nép türelemmel viseli, hamár biztosította a 2/3-t.
érdemes lenne utánaszámolni, többet bukott az ország 2 hónap alaatt mint gyf mellett.
mindenki adózzon, dolgozzon, csökkenteni kell a támogatást, mert az otthonmaradásra ösztönöz.

Seravy 2010.07.18. 09:26:54

Engem az érdekelne a költségvetés hány százaláka megy adósságtörlesztésre.
Mert ha több mint amennyi a hiány, akkor bizony el lehet küldeni a sok hitelezőt a francba. Ha nem fizetjük a hitelt, nincs hiány amit a hitelből kéne fedezni, ergo nincs rájuk szükség. Gyakorlatilag csak azért kellenek a hitelek hogy törleszthessük a többi hitelt...
Durva megoldás de jobb mint hagyni kizsákmányolni az országot.
Mindegy, annak örülök hogy a (sajnos kevés) pénzem nem forintban van, így a forint árfolyama kevésbé érint.

WYW 2010.07.18. 09:30:54

"A magyar kormány az IMF és az EU küldöttségével folytatott tárgyalásai során őszintén és nyíltan feltárta az első félévi elhibázott költségvetési gazdálkodásból fakadó súlyos problémákat. "

Inkább a jövő terveit kellene őszintén feltárni, nem kellene várni vele október 3-ig!

Már ha van egyáltalán valami elképzelése a Matolcsy+Orbán közgazdász zseni párosnak.

Senkifia 2010.07.18. 09:32:34

@agyvihar: románoknál lecsökkentették az állami alkalmazottak fizetését 25%al, a nyugdíjakat is akarták 15-tel. Fel is háborodott a nép,mint utólag kiderült,joggal. Mivel strauss kohn megmondta egy későbbi interjúban: az IMF semmi ilyet nem kért a román kormánytól. Vagyonadó bevezetését-emelését ajánlotta,hogy Gigi Becaliék fizessenek picit többet a közösbe abból a vagyonból,ami van nekik. A kormány meg ehyelyett döntött a nyugdíjasok,meg a pedagógusok 15-25%os megsarcolása mellett. Ja és just for the record: a román milliárdos az nem magyar milliárdos. Itt Demjánnak egy 2008as adat szerint van kb 50milliárd forintja, ami ugye a válság alatt megduplázódott. Legyünk úriemberek, számoljunk 4szeresen, az 200milliárd forint. Gigi becalinak van kettő és fél milliárd eurós vagyona, usque. Ami hozzávetőlegesen 700milliárd forint,280as árfolyamnál :) csak a miheztartás végett. Itt meg érdekes mód pont a bankok, meg a gazdagok megadóztatása ellen lépett fel az eu. helyesen tette a kormány,hogy nem feltétlenül táncol úgy ahogy az IMF akarja. Hitelező ide vagy oda. Mert ha úgy táncol, az nem hitelezés,hanem rabszolgaság. ami ugye nem ugyanaz. és nagyon nem hiszem,hogy bárki is beleegyezne,legyen jobb vagy baloldali,abba hogy jó dolog más rabszolgájának lenni.

Mind1 2010.07.18. 09:34:43

Ez a két idézet is csak azt bizonyítja, hogy a két Mókus örs között nincs nagy különbség, legfeljebb a mostani azt hiszi magáról, hogy a kétharmad birtokában arroganciával meg lehet változtatni a természeti és gazdasági törvényszerűségeket.

Holnaptól Viktátor szavára az eső is felfelé fog esni, mert a Zemberek erre felhatalmazást adtak nekik.

Kínos, hogy a dilettantizmusuk a mi megélhetésünk kárára megy, hiszen ők már jól jártak a magasan kvalifikált közgazdász-duo (Kósa és Szíjjártó) akciója utáni milliárdos shortolással.

Kár, hogy nincs ember a közelükben, aki meg merné mondani nekik, hogy elgurult a gyógyszer. Ezt az EU már egyébként az előző fidesz ciklusban is tudta, mert egy-két "számítási hibára" akkor is ők hívták fel a figyelmet

Bajnai valamennyire rendet vágott, azt kellene folytatni és javítani, de azt nem lehet, mert ő ellenség, nem lehet igaza semmiben. Különben is megígérték az azonnali nagymértékű adócsökkentést
- teljesen érzelmi lapon - amit a Zemberek szépen be is nyaltak.

Hiszen egy saját háztartást vezető ember is tudja, hogy amennyiben többet költ, mint amennyit keres, akkor vagy hitelt kell felvenni, vagy el kell adni a családi aranyat (de az egyszer elfogy!) Ha meg hitelt vesz fel, akkor a bank diktál - ennyire, de tényleg ennyire egyszerű

sidorovich 2010.07.18. 09:36:01

Jól látom, gyakorlatilag azon megy a csörte, hogy

- milyen mértékű legyen a bankadó

- kapjon-e Simor 8 millát havonta

Eléggé úgy tűnik, hogy az IMF leginkább a saját kis bizniszéért harcol itt.

Mind1 2010.07.18. 09:37:03

@Walter Melone: Az a baj.hogy már sokadszor. Nincs olyan nap, amikor ne ez jutna eszembe:((

Csak nem találom a távitányítót - hogy váltani tudjak

stratez 2010.07.18. 09:37:23

Ja persze, Orbánék a bűnbakok azért a trágyadombé, amit a szoci szakértelem és köztörvényes bűnözői körei maguk után hagytak, és amit ezek a nemzetközi szervezetek most természetesen a lakosságra akarnak áthárítani úgy, hogy abban azok a bankok, amik még az általuk okozott válságon is alaposan megszedték magukat nehogy részt kelljen vállaljanak.

nagyon_buta 2010.07.18. 09:38:03

Igen kiadás csökkentést, de az MNB vezetői nehogy kevesebbet kapjanak ez így helyes,
Igen bevétel növelést, de ne hogy már a szuper nyereséges bankok adót fizessenek mert az nem tesz jót a gazdaságnak, igen ez közgazdaságilag megalapozott és mindezért a FIDESZ a hibás, mert ez a kitűnő szakértő IMF és EU (melyek még, meg nem mondták nekik nem tudták, hogy a görögök csődben vannak) ezt így akarja

WYW 2010.07.18. 09:38:20

Nem értem miért kell a végletekig izmozni Simor fizetésén, amikor a most benyújtott törvénytervezet szerint minden volt államfő a jövőben évi 100 millió forintot kap hogy abból élhesse ki adományozó hajlamait.

sidorovich 2010.07.18. 09:39:02

@Mind1:

Ez azért nem így van, mert egy országot nem lehet csak úgy kilakoltatni. Ha itt most úgy döntünk, hogy egy baszom piculát se adunk vissza akkor, mit csinál az IMF? Gazdasági romba dönt minket? És lesz pénze utána? Nem lesz.

Folytatódik a tárgyalás, vissza fognak ezek jönni. Olyanok mint a kufárok a bazársoron: az ajánlatra szívhez kapnak, összerogynak, aztán két perc múlva ordítanak, hogy jöjjön vissza, miszter.

világoszöld 2010.07.18. 09:39:38

Az iMF és a rohadt EU is megérthetné végre,, hogy nem áruljuk el a jővő évi költségvetés részleteit az. önk. választásokig, se nekik se népünknek. Ott még meg KELL szereznünk MINDENT. Aztán meg igya mindenki a saját pályinkáját, aki be szíva, úgyse gondolkodik.

világoszöld 2010.07.18. 09:41:02

@sidorovich: hüha, akkor csődbe visszük az IMF-t. Végre. Hurrááááá

sidorovich 2010.07.18. 09:41:56

@világoszöld:

Csődbe ugyan nem, de okosabbak ők annál, hogy futni hagyják a jól tejelő tehenet.

eran 2010.07.18. 09:42:25

Az IMF-nek pedig mennie kell. Már jönnie sem lett volna szabad.
Akár Simornak.
:)))

grupi 2010.07.18. 09:42:57

Én nagyon helyeslem a kormány ebbéli elhatározottságát és kitartását.
Az elfuserált 8 év múltával nem lehet fenntartani a korábbi hibás szemléletet és rossz gazdaságpolitikát.
Az ugye mégsem járja, hogy egyes helyeken milliók, milliárdok folynak szanaszét százszámra, s mindez fenntartása mellett a lakosság terheinek növelésével, megnyomorításával kompenzálják az így létrehozott pénzhiányt.

wip 2010.07.18. 09:44:16

@WYW Tökéletesen igazad van, ezeknek még nincs jövőképük, de nem is lehet, mert ha a kétharmados birkák rájönnek, hogy hiába a csodavárás, a naaagy törpe viktátor nem képes csodát tenni,akkor kiömlik a bili és visszatérnek az utcára a hőzöngők, vagy azok utódai!Nem véletlenül lett a legkorábbi időpont kiválasztva az önkormányzati választásra, mert nagyon fosnak attól, hogy ha megszorító intézkedéseket vezetnek be, akkor senki nem fog szavazni a fidess-jelöltekre, és akkor mire hivatkozik a kétharmados törpe?Ha nem ebben az országban laknék,akkor azt mondanám, hogy megérdemlik akik a fidessre szavaztak, de mivel itt lakom, az őseim itt élnek már tízezer éve,sajnos, együtt fogunk sírni... A közgazdász zseni-páros lehet, hogy a szarkeveréshez nagyon ért, de a gazdasághoz legfeljebb annyiban, mit lehet még elmutyizni!

Wolff 2010.07.18. 09:45:21

@Senkifia: Ez jó, igazad van, a jövőre bevezetendő 16%-os egységes adókulcs az Demján és a gazdagok nagyobb adóztatása. Szeretnék még ilyen jó vicceket hallani.
Ahogy elnézem a 29 pontot abban semmi nincs, ami a gazdagok nagyobb adóját jelentené (a bankok az adó egy jelentős részét szét fogják terteni az ügyfeleiken, vagyis nagyjából mindenkin) sőt, ha Fideszes gazdagnak kellene fizetnie, akkor azonnal kivételt is tesznek vele.

Nobody 2010.07.18. 09:45:34

sidorovich

Azt hiszed? Fordítva ülsz a lovon: üvölteni a magyar kormány fog a "szívéhez kapva, hogy jöjjön vissza mister"

a katona fehérben 2010.07.18. 09:45:50

@grupi: Mert a hasonló izmozás következményeként lehetséges 400 Ft-os euróárfolyam cseppet sem fogja növelni a lakosság terheit, ugye?

Hagrid 2010.07.18. 09:46:10

Kedves posztíró és vele egy követ fújó kommentelők. Nem védeni akarom a kormányt, félre ne értsetek. Kérdés: mi lenne a megoldás? Ha nem a bankadó, vagyonadó stb? Fogjuk a maradék közalkalmazottakat és minimálnyugdíjasakat és vegyünk le a pénzükből?
Tessék akkor faragni: (nettó) ápolók - 70 ezer, tűzoltók - 90 ezer, ált. iskolai tanárok - 80 ezer, középiskolai tanárok - 90 ezer, kezdő dokik - 110 ezer. Kitől vegyünk még el? Keressen az ápoló (hiányszakma) 70 ezer helyett 60 nettót? A kisnyugdíjas 40-50 ezer helyett 30-at? Ezt akarja az IMF? Mert a fentieket már lezúzta az előző két kormány és a tönk szélén állnak. Az új kormány a hivatali szférát, köztisztviselőket nyirbálja meg, s ott mérföldekkel jobbak a keresetek, mint az általam felsoroltaknál. Ha az IMF és EU bank nem akarja, hogy a magyar bankokat megadóztassuk, az mit jelent? Azt, hogy rohadék gecik, akik nagyon is jóban vannak a magyarországi bankokkal és már rég meglobbizták ezek, hogy az IMF és társa melléjük álljon. Ha Orbánék engednek és úgy táncolnak, ahogy az IMF fütyül, az baj lesz...Keménynek kell lenni velük szemben, de sajnos sok lehetőségünk nincs. Pénzt pedig máshonnan nem várhatunk, hogy a 4%-os hiányt kitöltsük valahogy...

mendson 2010.07.18. 09:46:48

Azért a szövegértés és a szöveg tartalmi értelmezése nem igazán megy ugye?
Matolcsy által mondottak arról szólnak, hogy bizony nem úgy lesz ahogy gondolta, mig Gyurcsányé arról, hogy a reformokat a nagy elosztórendszerek terén el kell kezdeni (ezt már a választás elött/alatt is mondta,de ugye ezt a blogiró sem meg az összes antigyrurcsányista sem hallota meg) és erre hathatós bizonyíték és ösztönző a Fitch. Ugyanis abban a leminősítési jelentésben az is benne volt ám, hogy "...és a szerkezeti reformok elmaradása kockázatot jelent....". ez kellö támaszt adott Gyurcsánynak, hogy probálja elinditani a megfelelö reformokat és kellö indokot például a fidesz egy eurós idiótáinak.Most látható a következmény, a vizitdijat be kéne vezetni (a fideszkormány valami föegészségügyise már 1000-1200 ft vizitdijat és 1500 ft feletti kórházi napidijat vizionál),de megkötötte saját kezét a fidesz a szociális népszavazásnak mondott populista orgiával.Arról nem is beszélve, hogy ilyen dolgoknak idöértéke van.Az akkori 300 ft más irányt adott volna az egszségügy gazdasági kérdéseinek és lehetséges, hogy ma sem lenne magasabb dijtételről szó,de mivel az üzenet az lett, he kellöen pampogunk akkor minden visszaáll ezért bödületes pazarlás indult.

Devil 2010.07.18. 09:46:56

A bankok az nem a "gazdagok"!!! A bankok ti magatok vagytok, a bankba jon a fizutok, a bankban vannak a beteteitek amiket szeretnetek visontlatni holnap is, a bank ad kamatokat amiket szeretnetek holnap is megkapni, a bank hitlez masokat a te betetedbol, es ha ebbe az allam durvan belenyul, az pont ugy fog mukodni mintha egy ujabb adot vetne ki, mindenkire, csak a bankon keresztul szedné be, mindenkitol.

Oregon (TM) 2010.07.18. 09:47:27

96 hónap VS. 2 hónap

Hát persze, hogy az Orbán és a Fidesz az ördög! :)

nyugdijas64 2010.07.18. 09:48:05

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: Ezt a véleményt úgy kell érteni, ahogy írva van (mármint ahogy a magyar nyelvvel bánik)? Mert ha igen, akkor megnyugodtam, hogy semi komoly - legfeljebb vkinek jó a humorérzéke. De ha mégsem, az már nagy baj...

Franciska18 2010.07.18. 09:48:53

IMF és EKB ugye bank, nem tévedek? Értem miért nem támogatják, a bankadót és azt, hogy az egyik közülük a Simor nevezetű pénzét elvegyék.
Az, hogy a kormány dilettáns lenne nem hiszem. Viszont kormánytag lehet fasz, viszont egy kormányfő beszédét összevetni egy miniszterével.... Nem mentem, de kurva nagy csúsztatás. Egyébként meg ha még nem kellett a mostani hitel, akkor ráérünk majd tárgyalni ha az előző brancs visszafizette amit ellopott tőlünk. Na csá és csámcsogjatok ezen tovább, lehet örülni , hogy szarul megy végre a többséggel megválasztott legitim kormányunknak és nekünk is. Ilyen faszok vagytok ti liberálisok és szocik!

Nobody 2010.07.18. 09:49:01

eran:

Két hét múlva térjünk erre vissza, hogy kinek kell jönnie, és kinek kell mennie.

Ha az IMF nem lett volna 2008-ban, valszeg most nem lenne pénzed internetelérésre (sem). Hacsak nem devizában kapod a fizetésed.

lackó 2010.07.18. 09:49:32

A képlet egyszerű: a hitelező diktál, a hitelezett meg fogja be a pofáját. Viszont ha a hitelező pénzt akar, előbb-utóbb hiteleznie kell.

Vissza fognak jönni. Olyan ez, mint a cigány zokniárus...

Piraeus 2010.07.18. 09:50:38

@Nobody: A kormány teljesítményében egyetértünk.

Viszont ha kölcsönadok valakinek, és nem tudja visszaadni csak azon az áron, hogy megadóztatja a bankokat, akkor ezt nekem is be kell látni.

Az a megjegyzésed, hogy hagyni kell az országot elsüllyedni - bocs, de - tipikus magyar önsorsrontó hiszti és rinyálás. Mindenkinek az az érdeke, hogy stabilizáljuk a gazdaságunkat, visszafizessük a hiteleinket, aztán emeljük az életszínvonalunkat. Jó lenne, ha egyik szereplő sem feledkezne el egyik szempontról sem, sőt a sorrendiségről sem. Sem a kormány, sem az EU, de a magyar adófizetők sem.

Higany 2010.07.18. 09:51:44

@jjoey: Jó kis világ az, ahol a londoni tőzsdén spekuláló hiénák mondják meg mennyit ér a pénzed.

PureSoul89 2010.07.18. 09:52:13

lehet itt karvajtőkézni, meg adósrabszolgaságról beszélni. aki ilyet mond, annak egyértelmű, hogy halvány lila gőze nincs arról, hogy hogy működik egy ország gazdasága, és hogy viszonyul a gazdaság a nemzetközi piacokhoz. (megj.: az ideJe az pontos j)

amit most látunk, na AZ az ország módszeres tönkretétele. Matolcsy úr egyszerűen egy ámokfutó hülye, ósdi, elavult, szigorúan csak elméletben működő gazdaságpolitikát képvisel, és ne ringassa senki magát abba a tévhitbe, hogy az ORSZÁG jólétéért küzdenek. a saját zsebüket tömik ezek is, sőt még pofátlanabbul, ahogy az előző brancs tette. gratulálok, kétharmad!

PureSoul89 2010.07.18. 09:53:03

ja igen, hétfő reggel kíváncsi vagyok, hogy lesz-e 300 ft-os euro, meg leminősítés :)

wip 2010.07.18. 09:53:10

@stratez széép hosszú a nyelved, elér csúútig! Vedd már észre, hogy hazudnak a vezéreid, 2010 első félévétől nem is lehet jobb gazdaságilag! Amit a Bajnai csinált, az az elismerésreméltó, nem amit hőn dicsőített törpe minoritásod hazudik!

mendson 2010.07.18. 09:53:47

@sidorovich: Kérdezd meg légyszives az argentinokat.Ott él gyermekkori barátom és sok közeli kapcsolatom.Az argentinok ugyan úgy megmutatták milyen fasza keménytökü legények viszont már vagy 15 éves tovuhabohu után is még az ország lakosainak jelentős része nem lábalt ki az elszegényedés állapotából.Pedig kicsinykét jobbak ám a belsö feltételek mint nálunk.

Higany 2010.07.18. 09:54:15

@Higany: Tegyük hozzá, ha nem lehetne shortolni, akkor talán több köze lenne egymáshoz a tőzsdének és a valóságnak, és elsősorban nem csak gátlástalan pénzhajhászok játszótere lenne.

Nobody 2010.07.18. 09:56:13

Piraeus

Úgyis Te fogod fizetni a bankadót.

Azt, hogy hagyni kell elsüllyedni több mint rinyálás: kérdezd már meg a német választókat, akiknek a 70%-a Görögörszágon sem akart segíteni.

Merkel segített, ráment a többsége.

Stabilizálni sokféleképpen lehet, nem látom be, hogy a felelős költségvetési politika ne lenne hosszú távra szóló stabilizálás. Eddig nem történik más, mint annak hangsúlyozása, hogy amennyiben elengedjük a hiányt, gyorsabb lesz a növekedés, és több lesz az adóbevétel, ergo semmiféle megszorításra nincs szükség. Olvasd már vissza Matolcsyt a kilencvenes évek közepéig: mindig ezt mondta, mindig ezt írta, miközben ez a gazdaságpolitika épp a szemünk láttára omlik össze (Nagy Britannia, Spanyolország, Portugália, de még a magasságos USA is bajban van).

Húsleves 2010.07.18. 09:56:26

Hú de nagy az öröme most azoknak, akik eddig is a minél rosszabb az országnak, annál jobb nekünk politikáját frolytatták. Az "így működik a világ" érvelésben ott van a csúsztatás, hogy nem volt törvényszerű ebbe a helyzetbe kerülni, hanem az áldásos szoclib kormányzás juttatta ide az országot. Jól felépítették a szoclib élősködő tetvek:
- Adósságcsapdába, zsarolható pozícióba hozták az országot.
- sikerült a "korrekt" IMF-fel olyan megállapodást kötniük, hogy ők kapják a hitelt, és a következő kormány fizeti vissza. Teljesen nyilvánvaló volt már évek óta nekik is, a hitelezőknek is, hogy kormányváltás lesz
- ha a jelenlegi kormány szóba meri hozni, hogy az előző kormány hagyatéka a mostani helyzet, akkor rögtön ordítozni kezdenek, hogy a kormány felelőtlensége rontja a megítélésünket, tehát nem szabad ilyet mondani.
- ha a kormány azt mondja hogy az ország stabil, akkor azt fogják visítozni a férgek, hogy ugye megmondták, ők jó állapotban adták át az országot.
- Bajnai dicséretet kapott Obamától. Van ennek jelzésértéke? Van! Mivel tudjuk, hogy az amerikai külpolitikának bármilyen rezsim a barátja lehet, ha az ő érdekeiket szolgálja. Ezt még a baloldalon sem szokták tagadni.
- a mostani kormányban az nem tetszik a külföldi hiénáknak, hogy nem olyan bátrak, mint Gyurcsány. Nem mernek kicsik lenni!
- Barroso korábban maga is tett megjegyzéseket Orbánra indoklás nélkül, így: "ismerjük". Magyarul elfogult.
- Az EU a korábbi választáson (4 éve) beavatkozott a magyar választásokba. Miközben ugyanis Gyurcsány itthon még azt kommunikálta, hogy dübörög a gazdaság, az EU már szigorításokat várt. De ezzel megvárta a választásokat, hogy "ne avatkozzon be". Pedig nyilvánvaló, hogy pont ezzel avatkozott be, hiszen takargatta a Gyurcsány kormány hazugságát. Aztán meg is lett az eredménye.
- Az IMF elvárja, hogy a jelenlegi kormány tartsa magát az előző kormány ígéreteihez. Azokhoz az ígéretekhez, amelyeket a jelenlegi kormány terhére vállalt, és ezt már akkor is tudták, hogy így lesz.
- Az IMF elvárja, hogy a jelenlegi okrmány fizesse meg az előző kormány szakértői országmentő beavatkozás. Nem hibázik itt valami?
- Az IMF intézkedéseket vár, de nem tetszik neki a bankadó. Ahogy nem tetszett nekik a magánnyugdíjpénztárakban levő pénzek visszavétele az állami kasszába se. Pedig a ballib indexen is azt írták, hogy ez rövid és középtávon rengeteg pénzt hozna. Akkor tulajdonképpen mi is ezeknek a célja?
Jól felépítettétek, élősködők. Büszkék lehettek magatokra.

lackó 2010.07.18. 09:56:30

@wip: ez nem volt tömény seggnyalás, igaz? :) A te vezéreid pedig mindig, minden helyzetben igazat mondtak, ugye? Mert 2 hónap alatt ezek a mocskok mindent tönkretettek, mert az úgy megy! Mert a gazdaságunk 3 hónapja gyorsvágtában hazavágta az egész EU-t, mi?

Vicces ez a két hónap alatt mindent tönkretettek hozzáállás.

Senkifia 2010.07.18. 09:58:49

@Wolff: a románoknál,mikor bevezették az egykulcsos adót, az allamkassza bevételei kb megkétszereződtek. A szlovákoknál ugyanez szintn bevételnövekedést hozott. úgyhogy annyira nem szar az az egykulcs. és a hangsúly nem azon van,hogy bezzeg a fidesz 28pontja hej de jó dolog.hanem azon,hogy ha egy mód van rá, nem kéne csak és kizárólag úgy kormányozni,vagy táncolni,ahogy mások diktálják.akiknek amúgy a bevételen kívül egyéb köze nincs Magyarországhoz.

sárkányfő 2010.07.18. 09:59:58

@Hagrid: ugye nem közgazdász vagy? a költségvetésnek ezerés egy módja van a bevételnövelésre/kiadáscsökkentésre, a fizetések csak egy kis részét teszik ki.

Pl. a 29 pont-ból az első: "A 10 százalékos társasági adót a mostani 50 millió helyett 500 millió forintos adóalapig lehet igénybe venni."
Ez önmagában kb. 80-100 milliárd forint.

Bankadó: erről szó se essék, amíg Járai haver kivétel, mert kinyílik az ember zsebében a bicska.

Maga Orbán mondta, hogy az állami bürokrácia túlméretes, harmadát le kell vágni, és a mostani 2800 mrd-os állami bürokrácia-költségen 800 mrd-ot lehet spórolni. Hol a spórolás? Csak ez a tétel négyszerese az egész bankadónak.

De még ezer mód van, pl. egy egészségügyi reformmal giga összegeteket lehetne spórolni úgy, hogy közben még a hatékonyság is javulna. Stb.

Csak hát akik 8 évig hirdették az agyatlan demagógiát, azok most szarban vannak. Ők meg is érdemlik, kár, hogy ennek is az ország fizeti meg az árát. Úgy tűnik a Kósa- Szíjjártó féle 150 mrd ft-os gyorstalpaló nem volt elég hatékony lecke, kicsit nehézfejűek a fiúk.

mendson 2010.07.18. 10:00:17

@wip: Hozzáfüzhetted volna, hogy a negatív ig feltalálásnaek eme zsenije is megértse,ha az Oszkó által az átadás/átvételben átadott kltsvetési használatí útmutatást betartják akkor nem lett volna semmi gond.Az összes kockázatos elem fel van benne tüntetve.Perszed igényelt volna olyasféle munkát amit a népnyelv gazdlkodásnak hiv.Csak hát a nyolcéven keresztüli "nem,mert nem" politikája (ami nem mellesleg egy jelentös számú választonak is beadta, hogy lehet ingyért bármit csak akarni kell) csómot kötött az agytekervényeikre.

BrianBrian 2010.07.18. 10:00:32

@Higany: Ha egyszer tőlük felvett hitelekből szeret költeni a magyar kormány, több, mint húsz éve...

sidorovich 2010.07.18. 10:02:18

@Devil:

Azért ennek nézz utána, de a meséskönyvben. Segítek: számlapénz, pénzmultiplikátor. A bank nem kockáztat semmit. A betéten is busásan keres és a hitelkihelyezésen is. Pénzre nincs szüksége, azt te állítod elő, amikor aláírod a hitelszerződést. A bank azt adja el a piacon. Ha nem veszel fel hitelt, akkor CSAK a betétesek pénze marad a banknak.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 10:03:25

Amikor arról beszéltek, hogy megadóztatják a bankokat, szerintetek ki fogja azt is kifizetni? Mert nem a bank a nyereségéből, hanem Te, meg én a banki tranzakciók megemelt díjából, a hitelekre rakódó különböző díjakból (szerencsére engem már nem érint). Aki olyan naiv és beeszi azt a szöveget a mulya politikusoktól, hogy mert a bankokat megadóztatjuk, az megérdemli a sorsát és megnézheti a saját pénztárcáját. Ennyire ne legyetek trollok!

Nobody 2010.07.18. 10:03:58

Húsleves:

nem tisztem, hogy válaszolgassak,de
1. ők akartak kormányozni
2. a nemzetközi megállapodások akkor is érvényesek, ha kormányváltás van
3. nem mi diktálunk, bármennyire sokan ezt hiszik
4. nem visszafelé kell mutogatni, lásd 1. pont

Figyelmedbe ajánlom Drábik János munkásságát, valszeg tetszeni fog. Mesekönyv összesküvés-elméletekben hívő felnőtteknek.

Hagrid 2010.07.18. 10:04:05

@wip: Bajnai??? Csak alapintézkedéseket hozott, a lényegi lépéseket - direkt - kihagyta.

Nobody 2010.07.18. 10:06:21

Hagrid:

Nyilván ezért hallgatták a londoni (és más) alapkezelők tátott szájjal, amikor előadott.

Alapintézkedéseket, ja.

Mind1 2010.07.18. 10:06:46

@sidorovich: persze, hogy vissza fognak jönni, ez nem kétséges egy pillanatra sem. Egyrész vissza akarják kapni a pénzüket, másrészt adnának ők többet is, csak romlott a tárgyalási pozíciónk, mert ott keménykedünk, ahol nem kell, és sajnos fogalma sincs a Mókus örsnek, hogy mit akar csinálni. Ha pedig van, akkor az szöges ellentétben kell, hogy álljon azzal, amit 8 évig a pálya széléről ordibált

Nem tudom elhinni, hogy Orbánnak Simor 8 milliója a legfontosabb gazdasági problémája, miközben Szász is annyit kap a PSZÁF élén. Kicsinyes személyes bosszú.

Ha meg tényleg ennyire ciki az off-shore, kérdezzétek már meg, hogy a fidesz közeli Vegyépszer, akinek feltehetőleg most megint sok megrendelése lesz, hogyan került hirtelen egy off-shor cég tulajdonába.

mendson 2010.07.18. 10:06:48

@Senkifia: Aha, meg ahogy móricka képzeli.Ilyen marhaságot még sem a románok (jé ott még a dupla kltsvetési bevétel sem elég, hogy a bajt elkerüljék?9 sem a szlovákok nem mondanak.Egyszerüen azt történt, hogy bevezették az egykulcsos adót, de mindenre ám és a kiadásokat kurvára visszavágták.Vizitdij=van,kórházi napidij=van,kórházi étkezési dij=van.

belekotty 2010.07.18. 10:08:06

@wip: stratez vagy fideszes bérblogoló, vagy elmebeteg fidesz fan. Mindenhová beokád egy seggnyalást a Fidesznek.

ehja 2010.07.18. 10:08:34

OK, Simor túl sokat keres. De gondolom az EU visszakérdezett , hogy attól, hogy fele annyi a miniszter mint Bajnai alattt miért is lett olcsóbb a körmányzás ha kétszer annyi államtitkár és helyettes állattitkár van????? Ellentétben Matolcsyval az EU-ban legalább a 4 alapművelettel tisztában vannak.

Rainbow_ 2010.07.18. 10:08:43

na itt aztán, minden gazdasági analfabéta megmondta a tutit, a frankót.

Nem kell ide nekünk, IMF, meg EU ugye? Majd hétfőn nézzétek meg a forint árfolyamát aztán csöngessétek ki szépen az aktuális havi devizarészletet.
Vagy az sem zavar senkit, hogy tizen-pár százalékkal kevesebbet keres euróban számolva most, mint mondjuk márciusban?

Olyat sem mondott az IMF, hogy ne legyen bankadó, csak a mértéket vitatták.

Inkább azt a 200 ezer naplopó közszolgát kéne leépíteni amennyivel nálunk több van, mint más hasonló méretű országokban (lsd. Ausztria, Csehország). Ehhez persze már kéne némi bátorság, de az aztán nincs. Csak az üres pofázás megy de nagyon.

lackó 2010.07.18. 10:08:56

@Nobody: na igen, csak ha adott esetben egy megállapodás esetlegesen nyilvánvaló, hogy nem tartható, akkor mi van? Vagy csak az volt a lényeg, hogy a tökéletesen zseniális Oszkó megmondta, hogy mi tetszik az IMF-nek és akkor már minden ok is lenne?
Magyarán -javítsatok ki, ha én látom rosszul- ha azt tesszük, amit az IMF mond, akkor rendbe jön a gazdaság, ha nem, akkor pedig csődbe jut az ország?

yanchi345 2010.07.18. 10:09:14

@BISMARCK: Felhívnám szíves figyelmedet arra, hogy Bokrosra már rábízták pár ország gazdaságát, ami, bár nem romkocsma, nem tönkrement, hanem erőre kapott. Nézz kicsit utána, bár valószínűleg te is azok közé tartozol, akiket a tények cseppet sem befolyásolnak.

Hagrid 2010.07.18. 10:09:25

@ó jaj: Nem mondtam, hogy más lefaragásokat nem lehetne még meglépni. Ezt idővel meglátjuk, hogy összejön-e. Ellenben a bankadónál miért lenne Járai kivétel? Mit akarsz az egészségügyön még lenyúzni? Csontvázon akarsz faragni? Hatékonyság? Egy cigányországban a magántőke miért lenne jobb, mint az állami vezetés?

harmincas 2010.07.18. 10:10:19

@végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:

Hűűű... ez aztán a pontos nicknév, amit te választottál. Gratulálok.

Ja, és javaslok egy alapfokú helyesírás-tanfolyamot is.

Hagrid 2010.07.18. 10:11:41

@Nobody: "Nyilván ezért hallgatták a londoni (és más) alapkezelők tátott szájjal, amikor előadott.

Alapintézkedéseket, ja. "

Gondolom ásítottak. Nem első eset. Ettől függetlenül lehet jó előadó és szakember, meg gazember és politikusként egy senkiházi is. Lehet fidesz-fanozni másokat, de nálad nagyobb maszop-fant ritkán látni...

lackó 2010.07.18. 10:11:56

@Rainbow_: és mi a megoldásod az általad említett 200 ezer naplopó leépítése után? Tömegsír? Mit kezdesz velük? Tényleg érdekel...

belekotty 2010.07.18. 10:12:01

Akik a bankadóra fújnak ne felejtsék el hogy a bankok NYERESÉGÉT adóztatnák! A meglévő hitelszerződéseken akkor a bankok nem módósíthatnak, csak kisebb lesz a HASZNUK.
Az már kérdés hogy akkor megdrágul a hitelezés, a JÖVŐBENI hitelezés.

A Matolcsy egy hülye, Orbán ellökhetné már seggétől - nyalni biztosan jól tud - de a közgazdaságot nem érti a barma. A faszba el kellene zavarni kontírozó könyvelőnek!

ehja 2010.07.18. 10:12:07

@sidorovich: Aha, akkor idézném, az indexet, hogy mi mindennel volt gond:

Több dolgot kifogásolnak:

- a bankadó jelenlegi formáját, a jegybankelnök fizetésének csökkentését,

- a "piactorzító" és EU-jogba ütköző törvényjavaslatokat, (ez önmagában legalább 29 pont...)

- a szerkezeti reformok elnagyoltságát,

- a 2011-es költségvetésről nem tudott érdemi dolgot mondani számukra a kormány.

sárkányfő 2010.07.18. 10:12:13

A sötét idiotizmus minősített esete itt pár kommentelő, akik arra hivatkoznak, hogy majd milyen jól megszívja az IMF, ha mi csődbe megyünk és emiatt ők nem kapják vissza a hitelüket. Ja, mert az nekünk megéri. Hogy a ft leértékelődik, az eur 400+ ft lesz, hogy bedől sok ember hitele, cégek mennek tönkre, emberek kerülnek utcára, minden drágul, meg a többi.

Mert az IMF, igaz, az elhiszi, hogy mi kibelezzük magunkat, hogy nekik is rossz legyen... édes istenem ennyi hülyét te jó ég.

stratez 2010.07.18. 10:12:55

Igen, hol volt az IMF és az EU, amikor Gyurcsány-Veres tandem nyakló nélkül vette fel a hiteleket, hogy szavazatokat vásároljon? Hol volt az IMF és az EU, amikor ugyanez a duó esti mesébe illő adatokat továbbított feléjük költségvetés címén. Hol volt az IMF és az EU, amikor adósságrabszolgává tették a magyar bankok a lakosság nagy részét? Érdekes a jegybank függetlensége akkor nem szenvedett csorbát, amikor mindehhez asszisztált, vagy amikor Simor úr Ciprusra hordta a pénzét.

Mind1 2010.07.18. 10:13:02

@stratez: ne álltasd magad, a motani bagázsban ugyanannyi a köztörvénye, csak őket még védi a mentelmi jog.

Papcsákot a "független" Polt mentette az akasztófától, most pedig ő kér számon.

Hányás és képmutatás a köbön! Szíjjártó mutyizós autúja, Deutsch kapui, az egész Joszip Tot ügy. Nézz már ki a fejedből!!!!

Napestig lehetne sorolni - de ez nem visz sehova.!! NÉZZÜNK MÁR ELŐRE EMBEREK !!!!!!!!!!!

eran 2010.07.18. 10:13:44

@Nobody: pont abban kapom. Ráadásul választhatok is, milyen devizában szeretném (EUR, USD, GBP, CHF, JPY...).

Az IMF-nek pedig mennie kell. Már nem a zsidó maffia irányítja a világot. Forintgyengülés? És akkor mi van? Majd magukhoz térnek a szélhámosok az első bankcsőd után. Muhaha

Höröghetnek a bértollnokok.
Mindennek van ellenszere.
Sárkány ellen sárkányfű...
:)))

Pedró27 2010.07.18. 10:13:49

@sidorovich: "Folytatódik a tárgyalás, vissza fognak ezek jönni. Olyanok mint a kufárok a bazársoron: az ajánlatra szívhez kapnak, összerogynak, aztán két perc múlva ordítanak, hogy jöjjön vissza, miszter."

Ez nagyon tetszett :)

yanchi345 2010.07.18. 10:14:05

@lackó: "ha azt tesszük, amit az IMF mond, akkor rendbe jön a gazdaság, ha nem, akkor pedig csődbe jut az ország? "
Az első fele nem igaz, a második igen. Ugyanis a második esetben kb. 6 hónapon belül 400Ft/EUR árfolyam lesz, a finanszírozhatóság érdekében az egekbe szökik a jegybanki alapkamat, ami elvonja a tőkét a termelésből, ami tovább rontja a pozíciókat, stb. Magyarország átmegy dugóhúzóba, és a végén egy szlovák befektető veszi meg egy euróért.

Karakán (törölt) 2010.07.18. 10:14:08

Azt mindenki lathatta, hogy kis Valentinonak nem volt programja. Mindenre nemet mondani az nem egy program.

Meghallgatta a top 100 gazdag magyart (Demjan, Csanyi, Parragh, ...) es nekik hozza el a meg nagyobb kanaant. 16% SZJA a gazdagoknak is, ingyenes cseled, maradek vagyonado eltorlese, oroklesi szabalyok megvaltoztatasa, offshore cegek is kaphatnak allami rendelesest, stb. Baratok kozt.

Beemelte a kormanyba a gazdag ingatlan- es mediatulajdonosokat. Baratok kozt.

Fontosabb a foci VB-re elmenni, mint Felsozsolcara. Baratok kozt.

Ez a kormany a gazdagok es az uj oligarchak kormanya es nem a 2/3 kormanya. A birka nep meg tapsikol hozza. Ezert kell allamositani a TV-ket, radiokat, hogy videki - atlagszavazo -Mariska nenit agymossak a mediaban. Eddig csak a templomban tettek. Resze lettunk a Balkannak. Baratok kozt.

Orszagos Vezer hazudik csak neki nincsen annyi ver a pucajaban, hogy bevallja.

Nobody 2010.07.18. 10:14:47

lackó

Mi az, hogy nem tartható? Akarod tartani, vagy nem akarod?

Az IMF idénre a GDP 0,3%-ában lát kockázatot, magyarul lehetne tartani, könnyen, pl. a 29 pont némelyikének felfüggesztésével. A jövő év problémásabb, de ez már korábban is világos volt.

Bármi tartható, elszántság kérdése.

A felelős költségvetési politika sohasem tett tönkre senkit, lásd a magyar (és sajnos sok más példát) példát, ami éppen ennek a fordítottja volt 2001-től 2006-ig.
Az IMF-nek az a dolga, hogy kikényszerítse valahogy a felelős költségvetési politikát bajba jutott országok esetében. Ha Magyarország fizetésképtelenné válik, nem is folytatom.... Ezt akarja megelőzni.

sidorovich 2010.07.18. 10:15:31

@Rainbow_:

Akkor számoljunk, mint gazdasági analfabéták:

200 000 naplopó havi átlag 250 000 bruttó bér mellett az havi 50 milliárd, éves szinten 600 milliárd forint megtakarítás. Ha ezeket az utcára teszed, akkor mennyi segélyt kell nekik fizetned, mennyi járulék esik ki?

Hagrid 2010.07.18. 10:15:43

@Rainbow_: "Inkább azt a 200 ezer naplopó közszolgát kéne leépíteni "

Hol van ennyi? Hivatalnok? Az összeset elküldenéd? Elég lenne 10-20%-ukat nyugdíjaztatni, de amúgy erre is készül a kormány.
Vagy a közalkalmazotti "naplopókat" rúgnád ki? akik 70-100 közt keresnek nettó? Ápolókat, tanárokat, tűzoltókat, dokikat? Nagy lépés lenne...Kirúgni őket, levenni a magas fizujukból és még jól el is verni őket, ha nem tetszik a munkájuk. Fogadjunk: vállalkozó vagy, havi 300 ezret keresel feketén, szaki-munkával, vagy építkezéssel és sírsz, hogy adózni kéne, miközben max minimálbérre jelented be magad és nyafogsz, hogy a sok rohadt tanár/orvos/nővér/tűzoltó az adódból él meg. Mert ezt hallom lépten nyomon. Tényleg közszolgák a közalkalmazottak...majdhogynem rabszolgák, mi?

belekotty 2010.07.18. 10:15:51

@stratez: Hogy te mennyire korlátolt vagy!

Nobody 2010.07.18. 10:16:02

eran

Akkor Te mit csinálsz itt ezen a blogon. Ez itt a forintblog nem? Neked mi közöd akkor mindehhez?

DW73 2010.07.18. 10:18:12

Milyen kár is, hogy nem megy tovább a gyurcsány/bajnai/veres ámokfutás. Tényleg milyen kár. Ha hitelt veszek fel azt vissza kell fizetnem ez igaz, de ne a bank mondja már meg, hogy miből lesz rá pénzem. Okostojások mit kellene tenni? További adókat kitalálni?
Barom komcsik!

sárkányfő 2010.07.18. 10:18:25

@Hagrid: ja, hogy te még az alapokkal sem vagy tisztában... hát én neked nem fogom bepótolni, amit te elmulasztottál, ha azt hiszed a magyar egészségügy hatékonyan működik, és nem folyik a pénz orrán-száján, de persze nem gyógyításra, akkor hagyjuk is.

Mi az hogy meglátjuk összejön-e? Ha időarányosan csinálnák amit ígértek (pedig lehetne gyorsabban is), akkor idén 200, jövőre már 400 millárdot lehetne megspórolni az állami bürokrácián. Ezt meg is ígérték. Hol a pénz? Hol a csökkentett bürokrácia?

És ezek szerint te vagy az utolsó ember, aki nem hallott még ebben az országban a lex Járairól? Erre sem veszem a fáradtságot, hogy utánképezzelek, keress rá, hamar megtalálod.

Aztán ha majd kiokosítottad magad, visszavárunk.

lackó 2010.07.18. 10:18:38

@Nobody: de rendes, a kis édibédi :).

belekotty 2010.07.18. 10:18:48

@sidorovich: "Ha ezeket az utcára teszed, akkor mennyi segélyt kell nekik fizetned, mennyi járulék esik ki? "

Hmmm... gazdasági analfabéták? Hmmm.. a közszolgák járulékát az államháztartás fizeti és az államháztartásba megy vissza. Milyen járulék kiesésről beszélsz te?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 10:19:35

Amíg nem nyúlnak a közszférához és az ott üldögélő, a munkát csak hírből ismerő réteghez, nem ésszerüsítik, egyszerüsítik az egészet, addig az ott lábát lóbáló réteg bérkerete agyonvág mindent. Ebben a szférában kb. egy Anglia méretű országra való ember "dolgozik". Ausztriában, ami a mi méretünk lenne, csak az 1/3-a! Szóval mi a megoldás? Mi az amit nem mernek megtenni? Miért? Október után, a választások után hozzámernek nyúlni? Ha akkor sem, akkor tényleg Mókus Örs! Mehetnek a darálóba ezek is!

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.07.18. 10:20:13

A kommenteket olvasva mindig meggyőződöm arról, hogy milyen nagy igazság az a mondás, miszerint no brain, no problem.
Szembepisilni a széllel........úgy hogy a húgy másra fröccsen......bravó Fidesz!!!!!

belekotty 2010.07.18. 10:20:38

Akik meg istenítik az egységes adókulcsot, azoknak szólok, hogy ahol bevezették (pl Szlovákia) már vissza is akarják vonni.

lackó 2010.07.18. 10:21:00

@belekotty: a te megoldásod is érdekelne a közszolgák kirúgása utáni helyzetre. a 200ezer az ugye a magyar lakosság kb. 2%-a. Mi legyen velük?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 10:21:56

@stratez: Amikor pedig a fideszes offshore cégekről, emberekről van szó, akkor pedig ugyanilyen aktívan anyázd légyszíves őket is! Mert van a jelenlegiek között is ilyen, ha nem tévedek!

sárkányfő 2010.07.18. 10:22:25

@Hagrid: "Ápolókat, tanárokat, tűzoltókat, dokikat?" <- na ez az ocsmány demagógia... nem őket kell, ezt senki sem mondta, ők még kevesen is vannak. az aktatologató bürokratákról van szó, akik százezrével tenyésznek... és ezt maga Orbán ígérte be, szóval akkor most kivel vitatkozol?

Piraeus 2010.07.18. 10:23:08

@Nobody: Matolcsyval kapcsolatban tölkéletesen egyetértünk: ha rajta múlna ugyanúgy menne a gazdaság a szakadékba a régi, válsághoz vezető szisztéma szerint, mint eddig. Hazárdjátékos, agyatlan bulipolitikus. Gyurcsánnyal kezet foghatnak.

Azt is értem, hogy a német adófizető nem akarja megmenteni a görög gazdaságot. Igaza is van. A hiánycélból én sem engednék az EU és IMF helyében.

De a bankadót nem igazán értem. Sajnos nem látom, hogy igazából hol az ellentét a kormány és az EU/IMF között. Mi az amit gázosnak találnak?

belekotty 2010.07.18. 10:23:12

@Boli: Azért finoman, de ezt csinálják már. Már megvonták a jutalom kereteket. Sok-sok pénz az!
Az önsorsrontási választások után lesz nagy elbocsájtás, erre már megteremtették a jogi alapot a minisztériumok össze-vissza szervezésével.

Hagrid 2010.07.18. 10:23:20

@ó jaj: OK. A lex Járai tényleg geciség, aláírom. A bürokrácián meg már idén faragni fognak. Végkielégítés sem lesz nekik, szóval érdekes lesz. Kiesés lesz abból is, meglátod, mert vagy segélyt kapnak majd, vagy nyugdíjat. Ennek ellenére nem 200-400 milliárd az az összeg, amin spórolni kell összesen. S ha jól tudom, akkor a köztisztviselők leépítése idei tervezet, bár csak jövő évben fogjuk érezni hatását, akkor is, ha csak ősszel lépik meg. Nem mellesleg, az önkormányzati választások után könnyebb is kivitelezni az egészet.

Devil 2010.07.18. 10:23:27

@lackó: Vannak hiányszakmák pl. kótházi nővér meg ilyenek. Azt kell csinálni amire szükség van, nem azt amit kényelemből nem akarunk abbahagyni.

belekotty 2010.07.18. 10:24:03

@Piraeus: Ha elveszik a bankok hasznát, megbénul a hitelezés.

sidorovich 2010.07.18. 10:24:33

@ehja:

"a bankadó jelenlegi formáját, a jegybankelnök fizetésének csökkentését"

Aha, de ez a saját kis bizniszük éppen.

"a "piactorzító" és EU-jogba ütköző törvényjavaslatokat, (ez önmagában legalább 29 pont..."

Mind a 29 az volna? Egyet-kettőt légy szíves emelj már ki.

"a szerkezeti reformok elnagyoltságát"

Ezt jogosan, de vegyük észre, hogy nyár végére lesz kész a teljes államháztartási (kár)felmérés, azért erre ők is tekintettel lehetnének.

"a 2011-es költségvetésről nem tudott érdemi dolgot mondani számukra a kormány"

Pont azért, mert ők mondták még anno, hogy a 2011 évi költségvetés részletes kidolgozását egyelőre nem igénylik - olvass utána.

tkazmer 2010.07.18. 10:25:10

@sidorovich:
nem, csörte azért van, mert a drága jó kormányunk nem képes elrugaszkodni attól, hogy

1 - feltétlenül csökkentse simor fizetését (ezt sosem fogják hagyni mivel a jegybank függetlenségének csorbítása lenne), ráadásul ez eleve csak egy hülye kirakatintézkedés a Zembereknek

2 - ne tegyen kivételt a haverok biztosítójával; az IMF és az EU is elfogadta, hogy fizetnek a bankok 200mrd-ot, erre a hülye kormány hoz egy olyan intézkedést, hogy a Járai biztosítója ne fizessen.

az a gond, hogy annyira ragaszkodnak ezekhez a kirakatintézkedésekhez és a mutyizáshoz, hogy így tényleg nem lehet tárgyalni. hiszen a simor féle fizetés sacc/kb a hátralévő 3 év alatt 150millióba kerül (és ennek a nagyon sokszorosát elbukjuk már holnap az állampapír és a devizapiacon), ami valljuk be, a költségvetés oldaláról lófing. főleg, ha végre észhez térnek és abbahagyják a mutyizást a haver biztosítójával.

Hagrid 2010.07.18. 10:25:10

@ó jaj: Azt nem neked írtam, hanem rainbow-nak, ha visszanézed.

inebhedj - szerintem 2010.07.18. 10:25:44

Nem akarván ismételni magam, hogy ti. a nemzetgazdaság szilárd és megbonthatatlan, ugyanakkor legmeghatározóbb része a korrupció és tsai, melynek felszámolásával már egyenesbe hozható a gazdaság, de ez olyan sarkalatos és átfogó struktúraváltást jelentene, amely mellett a Gyurcsány és Orbán kormány diktatúrája eltörpül ;) - inkább a következőket kérdezném:

1. Valaki vázlatosan le tudná írni, hogy mi is lenne a követendő minta a Gyurcsány-Bajnai-Orbán-stb. gazdaságpolitikája helyett?

2. Valaki tudna arra is példát mondani, hogy az IMF, EU, stb. valahol sikeres és hasznos tanácsokkal szolgált, azt (is) bizonyítandó, hogy valóban szakértők megfontolásra érdemes gondolatokkal? (Ellenpéldát nem kérnék, az van jól.)

Nobody 2010.07.18. 10:25:47

lackó:

De rendes az IMF?

Javasolnám a nagy gazdasági világválság történetét tanulmányozni, aminek egyenes következménye lett a II. világháború.

Az IMF-et ennek elkerülésére találták ki. Ha valami olyan nagy gazdasági egység fizetésképtelenné válik, mint egy ország - lásd a Lehmann-t 2008-ban - abból világméretű válság lesz. Talán Te is láttad az elmúlt másfél-két évben.

Na ezért van az IMF, az "édibédi".

belekotty 2010.07.18. 10:26:50

@lackó: Én sem értek a kirúgásukkal csak úgy egyet. Az a gond hogy nem elég erős a gazdaság hogy felszívja őket. Fogalmam sincs. Hozzáteszem, hogy egy közszolga béréhez még hozzáadódik egy csomó költség, tehát ha csökkentett bérrel hazaküldenék őket, már akkor sokat spórólnánk.

Húsleves 2010.07.18. 10:27:08

@Nobody:
A mesekönyvedet olvasgassad te, ha az a szinted.
nekem sem tisztem, hogy válaszolgassak,de
"1. ők akartak kormányozni"
Mi választottuk meg őket. A "mi"-be te valószínűleg nem tartozol bele, a többesszámot azért engedem meg magamnak, mert rajtam kívül biztosan voltak mások is, ha már összejött a 2/3-ad
"2. a nemzetközi megállapodások akkor is érvényesek, ha kormányváltás van"
Ez igaz, de attól még az előző kormány ámokfutását fizeti a mostani
"3. nem mi diktálunk, bármennyire sokan ezt hiszik"
Ennek nem tudom mi köze ahhoz amit írtam, valószínűleg másnak szántad. Nem szoktam ilyeneket mondani, valószínűleg azért, mert nem olvasok mesekönyveket.
"4. nem visszafelé kell mutogatni, lásd 1. pont"
Ez valami keleti bölcsesség, vagy mi? Mióta kell valakinek vállalnia mások hibáit? Ha az előtted lakó ölte meg a szomszédodat, te nem mutogatsz, hanem vállalod?

Obszerváló 2010.07.18. 10:27:10

Hős csapataink újabb fényes győzelmet arattak az EU-IMF hordák felett!
Személyesen Orbán Vezénylő Tábornok írányította az arcvonal tervszerű kiegyenesítését, melynek során zseniális módon több mint 300 km-t hátráltunk a meglepett, és teljesen összezavarodott ellenség orra elől!
Vitéz Matolcsy generalisszimusz a déli fronton egy mesteri taktikai húzással egészen a Fővárosig csalta maga után a becsapott, teljesen kétségbeesett ellenséget, amely most már a végső összeomlás szélén áll!
Előre a Végső Győzelemért!

Commandante Jayasuriya 2010.07.18. 10:27:12

Cselédsor, petróleum lámpa, ökrös szekér, kertvégi budi, vályogviskó, stb...

A kétharmados O.V. új Magyarországa!

ehja 2010.07.18. 10:27:20

Látszik, hogy a fidesz azt hitte, hogy 1998 van. Volt egy Bokros előtte aki úgy ahogy rendbe tette a gazdaságot Viki meg beült a készbe. Most meg azt hitték Bajnai már mindent megcsinált most már lehet osztogatni. Aztán az EU meg az IMF közölte, hogy hát még egy darabig tart a világválság. Viki meg néz mint a moziba és tartja az arcát, hogy legyen mit pofozni. Csak azt nem értem, hogy miért is jó neki ha az olyan nímandok mint Matolcsy, Kósa vagy Szijjártó miatt is őt anyázzák.
De hát mindenkinek meg van a perverziója.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.07.18. 10:27:27

Ocsmány Viktátor!

Újabb pofon a nagyképű, sumák kis törpediktátornak.

Nem mi vagyunk a világ közepe a nagy magyarkodásunkkal.

Ne a farok csóválja a kutyát, tette közzé az IMF.

Mi függünk a világtól és nem ő tőlünk.

Amíg O. Viktátor képben van, nem lesz béke e hazában!

Magyar Polgárok!
Ne szavazzatok a Fideszre!

Nobody 2010.07.18. 10:28:00

inebhedj

Valami példát esetleg arra, hogy az IMF nem működött jól eddig? Kérném a linkeket is, ha lehet.

Emlékeim szerint a 2008-as válság kirobbanásakor adott önmagának elégtelent, mert látnia kellett volna előre.

Lehet az IMF-et szidni, de nem érdemes.

ehja 2010.07.18. 10:29:18

@Obszerváló: Majdnem tökéletes, csak az maradt, ki, hogy:

A megsemmisítő vereségők után az EU és IMF martalócok pánikszerűen elmenekültek.

Piraeus 2010.07.18. 10:29:51

@mendson: Most már csak azt az egyet nem értem, hogy ha Oszkó ennyire tudta a nyerő receptet, az előző kormány maga volt a megtestesült közgazdasági zsenialitás, akkor hogy a faszba kerühettünk nyolc év Gyurcsány-Medgyessy-MSZP-SZSZ-lángelme kormányzás után, 15 éve nem látott gazdasági csődközelbe...
Érthetetlen.

Hacsak nem a csúti/törpe/cigány/rasszista (kedv és demagóg hangulat szerint kiemelendő) gonosz aknamunkája miatt, ugye, hisz ő még arra is képes, hogy falon keresztül elfújja a gyertyát, ha a szocialisták öreg néniknek és árva kislányoknak akarnak szülinapi tortát adni...

Fő a racionalitás!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 10:30:12

@belekotty: Na igen, valahol olvastam, ha most kivágnák (vagy hát nagydobra vernék az infót) az önkorm.tól azokat, akiket ki kell, vagy ki kéne, az kb 400.000 szavazatvesztést jelentene! Lehet, hogy ezért lapítanak...

Nobody 2010.07.18. 10:31:54

Húsleves

Nem tisztem továbbra sem válaszolgatni, de továbbra is az a helyzet, hogy
1. ők akartak kormányozni;
2. a felelős kormányzás kiszámíthatóságot jelent, ebbe egyebek mellett a nemzetközi megállapodások betartása is tartozik - avagy a kormányváltás rendszerváltás, és az lesz amit a 2/3 akar, mindenki nagyívben le van... (ez mondjuk kiiratkozás néhány közösségből, de ez nem baj, mint ahogy tegnap esti is láthattuk sőt kifejezetten "jó");
3. a kiszámítható és felelős költségvetési politika senkinek nem okozott eddig kárt, az ellenkezője annál inkább.

sárkányfő 2010.07.18. 10:33:13

@Hagrid:

nesze, ezt ígérte, fél év alatt 800 milliárd:

"A bürokratikus akadálypályát is le kell építeni. Orbán Matolcsy hivatkozva azt mondta: a jelenlegi 2800 milliárdos bürokratikus terhelést hat hónap alatt néhány törvény módosításával 800 milliárddal lehet megvágni."

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_800_milliardos_tehercsokkenest_iger.151605.html

ehja 2010.07.18. 10:33:37

@Piraeus: Nagyon egyszerű. Tetszik vagy sem nem most van itt az ideje a nagyarányú adócsökkentésnek. Oszkóék nagyjából sínre tették a dolgot. Sokba lesz nekünk most az, hogy Viktor egyetlen igéretét (kisebb adó) be akarja tartani. Mert Viktor nem hazudik ha mi (az ország) bele is döglik.

OrbanWinetou 2010.07.18. 10:33:55

A gyalog galopp jut az eszembe, mikor legyőzik a fekete lovagot és kezetlenül lábatlanul pattog, hogy egyezzünk ki döntetlenben.

Hát.. Elkúrtuk Vackor! Nem kicsit! Nagyon! ( Nem egyszer, $okszor!)

Régóta nyilvánvaló, hogy ez az ember elmebeteg, de ami a lenyomasztóbb, hogy hasonszőrűekkel veszi magát körbe.

Ha visszanézünk, csak akkor nyert, ha mindenki más veszített.

Előre félek, hogy ez meg fogja nyerni az IMF és az EU elleni bolond-háborúját. (akkor nekünk annyi)

2 éve Vackor még azt mondta, mondta: a kormány elkergethető.
Hát, hajrá magyarok!

lackó 2010.07.18. 10:34:42

6-2=4. Július van, az 7. hónap. +4 hónap=november. Önkormányzati választások=október.

Igen?

Rá Dios 2010.07.18. 10:35:23

Tudod, Stratez, amíg csak törtetek a hatalomra, jobban viseltem az elvakultságodat, mert érthettem elszántságnak is. Most már látom, olyan vagy - olyanok vagytok - mint a viccbéli roma lova. Nem bátrak, hanem vakok.
Nevetnék én szívesen, de sokba vagytok az országnak. Hagyó a hatodik hatványon, csak ez a kis intermezzó, önmagában.

Piraeus 2010.07.18. 10:36:05

@belekotty: Hogyne. És ha hagyjuk hogy a végtelenségig maximalizálják, akkor is. Épp erről szól a válság.

És még mindig nem tudjuk mi a vita bankadó ügyében az EU/IMF és köztünk. Mert hogy nem ez a filozofikus felvetés, az tuti.

Mária 2010.07.18. 10:36:24

@Tolvisz:

"Az IMF és az EU hitelez, pénz ad, és ezért elvár valamit. "

Nyilván pénzt vár érte cserébe, amit KAMAT-nak neveznek általában.

Ne legyetek már gyerekek. SENKI nem azért ad kölcsön, akár egy magánemberről, akár egy országról van szó, mert SEGÍTENI akar.

Aki pénzt ad kölcsön, azért adja, mert NYERNI, plusz pénzhez akar jutni a kölcsönadott pénz kamataiból.

Egyszerűbb ugyanis kölcsönadni és bármilyen egyéb értékteremtő tevékenység nélkül várni a kamatot, mint gondolkodni, kutatást csinálni, fejleszteni, beruházni, munkahelyeket teremteni.

Az nem baj (dehogy nem...), ha valaki a másik ember ostobaságán akar pénzt keresni.

Csak ne nevezzük a tranzakciót mentőcsomagnak és ne a hitel felvételénél döntéshozó szerepben tetszelgő embereknek a kölcsönt adó általi "bizonyos előnyökhöz juttatása" legyen a rábeszélés módszere arra, hogy újabb adósságokba verjék az országot.

mentőcsomag... muhaha...

lackó 2010.07.18. 10:36:26

@OrbanWinetou: a lényeg, hogy eddig minden rendben ment, és a te elmebeteged nem vette körül magát hasonszőrűekkel. Előre kéne már nézni...

Gyárfás 2010.07.18. 10:38:06

Látom az senkit sem zavar, hogy nem Matolsy regnálása alatt sikerült az újra IMF kardjába dőlnie az országnak.

És az sem, hogy kizárólag a bankok GYERESÉGÉT kívánja adóztatni a kormány.
Járai fizetése csak gesztus, de mindenesetre az ő fizetése európai viszonylatban is kiemelkedően sok.

A probléma nem az, hogy hazament az IMF hanem az, hogy itt volt.(és sajnos itt lesz még sokáig)Az IMF nem Magyarország érdekeit nézi hanem azokét az országokét(és cégekét) akik a tagságát alkotják.
Nem kell úgy csinálni,mintha az IMF lenne a jófiú, Orbán meg a rossz.

Az IMF jelenleg a leggonoszabb,legöncélúbb szerezet a földön,és mi az ő csápjai között vergődünk.Szerintem ha magától az ördögtől veszünk fel hitelt akkor is jobban jártunk volna mint így.

lackó 2010.07.18. 10:38:45

@Mária: ezért mit fogsz kapni :). Pedig az IMF tényleg tök önzetlen és segíteni. Mondjuk nekem az önzetlen segítség az mondjuk ajándékot, vagy kamat nélküli kölcsönt jelent, de persze ez demagógia.

AZ IMF-nek márpedig semmi, de semmi haszna nincs a hitelből!!!

sidorovich 2010.07.18. 10:39:29

@belekotty:

Az állami alkalmazott is fizet az OEP kasszába, az állam pénzéből kapott béréből természetesen. Ha kirúgod az állami alkalmazottat, ergo nem lesz bére, akkor miből utalod át azt a pénzt, amit az OEP eddig kapott?

orica 2010.07.18. 10:39:29

@sidorovich: Nem az a kérdés, hogy mit csinál az IMF, hanem mit csinálunk mi, ha "egy baszom piculát" sem kap a kormány a jövőben?! Láthatóan nem vagy tisztában a gazdasági helyzettel:) Itt nincs helye érzelmeknek, ez neked megbocsátható, a kormánynak nem.

belekotty 2010.07.18. 10:39:37

@Boli: Az hagyján hogy 400 ezer szavazatvesztés. De hol! Olyan környezetben ahol az ellenük forduló szavazók hatása nagy a szavazó bázisra. Egy kirúgott önkormányzati dolgozó szava sok emberhez elér. Katasztrofális vereséget szenvednének. Ezt majd utána fogják megtenni. Azt nem értem hogy Sólyom, amikor ilyen szemetek voltak vele, miért asszisztál a Fidesznek még.

Piraeus 2010.07.18. 10:40:09

@ehja: "A szar nem mértékegység." - ha érted mire gondolok.

Mindenkit szabad a helyén kezelni, nem kell egymáshoz viszonyítva kitüntetni és buktatni. Van átmenet.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:40:23

Kernel 2010. július 17. 11:14

* 6
* 31

Azt mindig szem előtt kell tartani, hogy ezen szervezeteket cseppet sem érdekeljük mi emberek. Nekik mi csak valami fura számadat vagyunk az egyenletben. A lényeg ezeknek az, hogy az állam fizessen, mindent, mindig amikor kell. Ha veszélyben látják a dolgot, ha az látják, hogy esetleg valamely döntése a mindenkori kormánynak az emberek érdekeit képviseli a befektetőkkel és a bankszektorral szemben akkor erélyesen fellépnek és fenyegetőznek és hallani sem akarnak olyan általuk ismeretlen fogalmakról, mint a szolidaritás!

Simor fizetéséért is óriási liberális pénzvilági összefogás alakult ki, mert, hogy gondoljuk mi Magyarok, hogy a költségvetésből finanszírozott havi több, mint 8 millió forint kifizetését soknak tartjuk egy olyan munkáért amivel cseppet sem a Magyarok érdekeit védik. Ez az összefogás mindent elmond az IMF-ről, az EKB-ről és az Eu-ról!

IMF-el szemben erőteljesen fel kell lépni a tárgyalásokon megmutatva, hogy kész vagyunk radikális lépésekre is, ha nem hagynak nekünk levegőt, meghátrálnak, megtették ezt már előttünk más nemzetek is, meghátrálnak mert végső soron kell nekik a pénzük és inkább kötnek kompromisszumot, minthogy semmit se kapjanak vissza... Ugyanez az Eu-val is, az egész unió a végét járja, egy nagy rúgástól be is dőlhetne, kicsit erősebb érdekvédelemmel az EU is belátná, hogy jobb engedni, mint megkockáztatni azt, hogy elindítsuk a lavinát...

Mi nem az IMF és nem az EU vagyunk, nem értük vagyunk!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:41:21

Rettentő naívak a magyarok.Senki ne higgye már azt,hogy az jó nekünk ha az imf diktálja a feltételeket meg ránkfigyel és beleszól a kormány munkájába.

Kerek négyszög 2010.07.18. 10:41:24

Kóklerkormányunk tovább rombolja azt a nemzetközi elismerést amit Bajnaiék kivívtak világszerte. Csak így tovább. A magyar választók egyharmada összefogással kétharmados kormányt ültetett a nyakunkra. Ez az egyharmad most szabadon terrorizálhatja a többséget. Csak így tovább kóklerek!

Világszám 2010.07.18. 10:41:55

Lehet, hogy genya az IMF, lásd Argentínát is csődbe vitték az ottani hülye populisták hathatós segítségével. Azonban leszarják Magyarországot. Az, hogy Gyurcsányék vágták tönkre Magyarországot nem nagyon izgatja őket. Orbán van hatalmon, tehát ő teljesítse a kötelezettségeket. Lehet mutogatni Gyurcsányra, hogy ő a bűnös, mert az, de amikor zuhansz a szakadékba, akkor nyugodtan ordíthatsz, hogy nem én vettem a kötelet, hanem a másik, azt az olcsó szart. Ettől még te esel pofára, ha nem kezdesz valami mentőkötél után kapdosni. Ilyen egyszerű és ez innen nem politikai kérdés. Pontosabban a 300 Ft feletti euró már az és akkor jöhet Matolcsy az elméleteivel, meg Járaival...

ehja 2010.07.18. 10:42:12

@sidorovich: Ime:

Az bankelnöki fizetés csökkentés demagógia. Mivel az új körmányzati struktúra drágább lett mint az előző (bár OV nem ezt igérte) ezért akarnak valahol mindenáron csökkenteni. De ezt az EU és az IMF pontosan látta (veled ellentétben).

29 pont...? Talánha a házipálinka főzés nem veri ki a bztosítékot. A többi az mind demagógia, csak most már kőbevésték mert OV nem hazudhat a zembereknek.

Lehet, hogy korábban nem kérték a 2011-es költségvetés részleteit, de gondolom amikot OV elkezdte verni az asztalt, hogy 2011-ben is mennyi legyen a bankadó akkor visszakérdeztek, hogy mire is kell az neki és hogyan is képzeli Matolcsy 2011-et. És kiderült, hogy egyetlen konrétum sincs.

belekotty 2010.07.18. 10:42:14

@sidorovich: Hú vazze! A TB kassza szerinted miből megy? Az nem állambácsi? Az nem a nagy közösből? Az csak egy pántlikázott közös pénz.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:42:26

Kíváncsi leszek hogy az euro zuhanni fog e hétfőna forinttal együtt majd?Csak mert rajtunk a világ szeme.

Húsleves 2010.07.18. 10:43:50

@Nobody: az első két pontodban ugyanazt írtad amit korábban, nem tudom minek írtad le mégegyszer kicsit átfogalmazva. KIszámítható és felelősségteljes költségvetési politka valóban jó lenne. Ennek ellenére, ahogy korábban már írtam (most csak visszautalok) az EU segített Gyurcsánynak abban, hogy a választókat becsaphassa, úgy tarthassa meg a hatalmát. A kiszámíthatósághoz az is hozzátartozna, hogy mindenki tisztában legyen az ország valós állapotával. De amikor szóba hozzák a valóságot, akkor pontosan a ballibek kezdenek ordítani mint a fába szorult féreg, hogy nem szabad az igazságot feltárni, mert "érzékenyen reagál a piac". Amiben persze van némi igazság, csak szokás szerint eltúlozva, abszolutizálva. Ugyanis Görögország pont azt példázza, hogy túl sokáig komunikáltak úgy, hogy "ne nyugtalanítsák a piacokat". A kiszámíthatóságot a szoclibek már lerombolták.

a katona fehérben 2010.07.18. 10:44:43

@Gempacsöki Boborján: Ki ne szeretné a zsarolókat és az öngyilkossággal fenyegetőzőket?

belekotty 2010.07.18. 10:44:46

@Gyárfás: "Járai fizetése csak gesztus, de mindenesetre az ő fizetése európai viszonylatban is kiemelkedően sok."

:-)))

Hiába no, a tudatalatti...

Nobody 2010.07.18. 10:44:48

Piraeus:

Bankadó probléma, mások leírták, nézd meg pontosabban, de kb.:

- A bankok a kamatokon és a költségeken keresztül átterhelik a 200 milliárdot a hitelfelvevőkre - hitelfelvételi kedv csökken, gazdaság lassul, vagy nem fejlődik úgy ahogy fejlődhetne.

- A lízingcégeket teljesen hazavágja

- Nem vethető ki igazságosan (a lex Járai a jéghegy csúcsa), de a jelenlegi formájában is pl. az OTP-nek kedvező (jé, magyar tulajdonú bank), mert nem a nyereségre vetik ki, hanem a saját tőkére (ha minden igaz), ezzel szopatják a többi (jé, nem magyar tulajdonú) bankot

- Ha a magyar kormány ilyen piactorziító lépéseket tesz, akkor mondjuk a német kormány megfontolja, hogy az Audit hazacsábítsa Győrből (jó ez egy rossz példa, mert nem tesz ilyet), de nem tudom ismerős-e néhány EU alapelv az áru, a szolgáltatások a tőke és a munkaerő szabad áramlása tárgyában - még ha a legutóbbi nem is érvényes még teljesen...

Valójában semmire sem megoláds

nestrot10 2010.07.18. 10:45:36

ROHADT RÁKOSI VIKTOR!
A Demján féléknek kedvezett az adócsökkentéssel ( mert finanszíroszták éveken keresztűl a úszító hakniját a szar Fidesznek) ... a szegényebbek, meg szart sem ér a 16 százalékos adó...
ORBÁN ÉS BANDÁJA TAKARODJ!!! EMBEREK ÉBRESZTŐ:::KI AZ UTCÁRA TÖRNI ZÚZNI ( de a koponyájukat a szar bandának)
NEM MEGVÁRNI AZ ÖNKORMÁNYZAT választást!!!! --mert azután igazi megszorításokat tesznek ez a ballibnél is hazugabb kormány a gonosz törpével az élen!!!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:46:38

Gyurcsány a devizahitelesek miatt szedte fel az inf hitelt mikor a forinttal spekuláltak a sorosféle barmok!
a devizahitelesek miatt szív most az egész ország.
pedig aki nem tudta fizetni az már régen bedőlt,aki meg most is fizeti az akkor is fizetni fogja ha háromszor ennyi lesz neki a törlesztője.
nem kellett volna az imf hitel semmiképp és soha!

ehja 2010.07.18. 10:46:50

@Gempacsöki Boborján: IMF-el szemben? És hogy? Hadat üzenünk neki? Vagy kijelentjük, hogy nem kell a hitelük? Gondolod, hogy ettől bepánikolnak? Miért esnének már kétségbe, hogy (most) nem adhatnak hitelt?

Blöffölölni talán a pókerben lehet, de az IMF-el szemben? Ne már! Ott nem Matolcsy György szintű idióták ülnek.

nestrot10 2010.07.18. 10:47:59

LÉGYCSAPÓNAK IGAZA VAN:
Kóklerkormányunk tovább rombolja azt a nemzetközi elismerést amit Bajnaiék kivívtak világszerte. Csak így tovább. A magyar választók egyharmada összefogással kétharmados kormányt ültetett a nyakunkra. Ez az egyharmad most szabadon terrorizálhatja a többséget. Csak így tovább kóklerek!

Italo Balbo 2010.07.18. 10:48:18

@sidorovich: Nem, akkor az lesz, hogy nem adnak több hitelt. Jelenleg is 3.8%-os hiánnyal számol a költségvetésünk, vagyis ennyi hitelt kell felvennünk. Egyébként igazad van, előbb-utóbb visszajönnének, de csak azért mert visszakönyörögnénk őket és már egy sokkal szarabb pozícióból tárgyalhatnánk. Utoljára Kádárék próbálkoztak ezzel a beintünk a nyugatnak dologgal

Nobody 2010.07.18. 10:49:22

Húsleves:

"az EU segített Gyurcsánynak abban, hogy a választókat becsaphassa, úgy tarthassa meg a hatalmát"

Tények? Mert én úgy látom, hogy belebukott abba, hogy nem tudta/merte megtenni a megszorításokat.

"mindenki tisztában legyen az ország valós állapotával"

Ezt olvasd el a "valós állapotról":
"Levegőnek nézi a sajtót az Nemzetgazdasági Minisztérium"
portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136033&is=1

Tényleg nem akarok kötözködni, de ez lenne a "jó kormányzás"?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:49:27

@ehja: Jelenleg nincs is szükség a szaros hitelükkel.A csődközeli állapotot már feszegette a magyar kormány nem is olyan régen.Ha nem engednek,akkor ezen a szálon el lehetne indulni annak érdekében hogy basszák meg a 3,8%-os hiánycéljukat.

a katona fehérben 2010.07.18. 10:49:34

@Húsleves: ...meg azt is példázza, hogy teljesen más helyzet van most, mint volt 4 évvel ezelőtt, és többé nem lehet megengedni az ilyesmit. Ez vonatkozik egyébként az egykulcsos adóra is - ami jó és eredményes ötlet volt akkor, nem biztos, hogy az a mostani világgazdasági környezetben is.

nestrot10 2010.07.18. 10:50:20

IGAZI FORRADALMAT! - és elzavarni ezt a szar RÁKOSI VIKTOR és dilletáns, magának harácsolni akaró Vitatórikus bandáját!

lackó 2010.07.18. 10:50:49

@Nobody: mi baj van azzal, ha egy kormány a magyar bankokat előnyben részesíti? Gyakorlatilag az összes EU-s ország -még ha burkoltan is- de ezt csinálja...(hogy a saját kaptafámnál maradjak, az olasz bor kérdés).

@nestrot10: az a rohadt Lipótmező! Hogy van Napóleon?

kvadrillio 2010.07.18. 10:51:43

..hát elutaztak !
Elutazott Magyarország két kormányfője az IMF és az EU.
Idejöttek, körbeszaglásztak, osztottak-szoroztak, mélyen a csicskásaik szemébe néztek, enyhén fejet ingattak, majd keményen az asztalra csaptak !

A csicskások pedig a 20 év alatt kivívott önállóságuk teljes tudatában, jó nagyot szívtak az orrukon .....és lenyelték.

..mert rájöttek, hogy már itt is a "VILÁGKORMÁNY" dirigál !

...csak azt nemtom..., mi a fasznak vannak nálunk a választások.......:O)

Devil 2010.07.18. 10:51:56

@sidorovich: Az analfabetak nem mi vagyunk, ugy latszik.
A felesleges burokratak jarulekat mar elmagyaraztak neked, a segelyrol meg annyit hogy azt addig kapjak ameddig nem talalnak mas, ERTELMES munkat, sot, azzal hogy nem akadalyozzak a kozigazgatast, meg plusz hasznot is termelnének.
Ha csak azt neznrenk hogy a kovetkezo 0 evben mi a jo, es nem a kovetkezo 10-20 evben akkor nagyon-nagyon hulyek lennenk.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:52:05

@nestrot10: húzzál már anyádba forradalmat csinálni te nyomorék barom.más sem kellene már ennek az országnak,mint egy háború vagy forradalom.Ökör!

Senkifia 2010.07.18. 10:52:39

@Gempacsöki Boborján: hát ezaz. azért valamilyen szinten ezért kellene partnerként kezelje az eu meg az imf az adósait.mert mikor el kezdenek keménykedni,az adós ország összefossa magát ,befektetőileg, amitől utána meg zuhanni kezd a környező országok devizája ia, oszt a világ összes tőzsdéje. Aztán egyből kiderül,hogy valahogy mégsem működik az,hogy "anyád,ha nem táncolsz,ahogy én fütyülök,akkor otthagylak a szarban". Mert mostanság az ilyen szarok nagyon hamar nagyon ki tudják nőni a különböző országokat.

Nobody 2010.07.18. 10:54:24

lackó

Lehet előnyben részesíteni, erre megvannak a közösségi játékszabály-határok, hogy kit, mennyire és mennyiben. Ha ezeket valaki átlépi, akkor lehet kiabálni, erről (is) szól a Közösség. Ahogy mi is kiabálhatunk, ha úgy adódik.

De nem kötelező EU tagnak lenni, és akkor lehet akármilyen előnyben részesíteni a magyar bankokat.

orica 2010.07.18. 10:54:50

@belekotty: Na ez azért egy laza csúsztatás:)

Húsleves 2010.07.18. 10:55:11

@Nobody: biztos hogy ezeket nekem akartad írni? Mert mintha nem olvasnád amit írok, csak "válaszolsz" valamit, ami eszedbe jut.
Leírom harmadjára is, hogy Gyurcsányt 4 éve (nem most) segítette az EU a hazugságai takargatásával. Az ország valós állapota pedig arra vonatkozott, hogy ha olyat mer valaki mondani a kormányból, hogy a szoclibek rossz állapotban adták át az országot, akkor jól szervezett hisztériakeltésbe kezdtek, hogy "be akarja dönteni a forintot".

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:55:22

@Senkifia: Így van.A birkát nyírni kell és nem leölni.Elég szépen megmutatta Mo-g hogy hogyan tud hatni az euro árfolyamára egy nyilatkozattal.Szóval jobb lesz ha az EU meg az IMF nemnagyon keménykedik velünk.Magyarország eddig egy kiváló példa volt a gazdasági problémák kezelése tekintetében,velünk példázódik az egész világ.De nem vagyunk Észak Korea és remélem nem is leszünk az.

Spiro 2010.07.18. 10:55:32

Remélem ez csak az Önkori választásokig fog így menni, mert ha nem, akkor Philip megnézheti azt, hogy milyen is amikor valóban 2.000.000 ember van a Kossuth téren, de azok már azt fogják üvölteni, hogy „Viktor takarodj”.
Az lenne vicces, ha a Simor visszalőne és a kormány kezébe adná az ország sorsát és a 35MRD-os MNB tartalékból visszafizetné az IMF-nek, EU-nak a 25MRD-os hiteleket + kamatait, és itt maradnánk pucér seggel, szinte zéró deviza tartalékkal (remélem nem teszi).
Na, azt lehetne úgy kommunikálni, hogy nem vagyunk többé a karvaj tőke rabságában, igaz, hogy másnap elfogyna a devizatartalék és a Ft nem lenne többé konvertibilis, de függetlenek vagyunk. HIP-HIP-HURRÁ.

Nobody 2010.07.18. 10:55:41

lackó

Az olasz borkérdést légyszi küld el linkben.

Köszönöm.

Devil 2010.07.18. 10:56:27

@kvadrillio: az dirigal akinek tartozol. Nem mindenben, de penzugyekben igen. Ettol meg lehetne okosan fejleszteni az orszagot, de ehhez tovabb kellene latni a sajat beteges hatalomvagyunknal. Nem kell messzire nezni, lassan minden szomszedunk lehagy minket. Tudom.tudom 8 ev meg minden, csak ha a Fidesz jobban tudja akkor miert nem CSINALJA is jobban?

mendson 2010.07.18. 10:56:42

@Piraeus: Most kis gazdaságtörténeti analest kérsz? Jó. Medgyesi a kétszeri minimálbér emelés miatt összecsuszott közalkalmazotti bértábla anomáliájának megszüntetésére megemelte a közalk. béreket 50%-al, nött a hiány.Az MFB-ben elrejtett költségvetési tételeket visszarakta a helyére.Tovább nött a hiány.Továbbra is érvényben tartotta a kedvezményes lakásépítési támogatásokat (gazdagoknak szóló!!).Még tovább nött a hiány.Kifizette a széchenyi terv megnyert pénzeit a nyerteseknek.A program totális csöd,de a törvény az törvény.A hiány tovább nö.Dióhéjban ezek a fidesz által generált bünök áthúzodó következményei.Aztán minden elöző kormánytól eltéröenMegyó betartja igéreteit és jő a 13. havi nyugdij.Meg a hiány további növekedése.Ami viszont csökkentené a hiányt,a nemzetközi gazdasági környezet szarakodik.Aztán jön Gyurcsány.Megválasztásakor (2004 vége) elmondja nincs már mód gyökeres reformok elinditására,de megpróbál szinten tartani.Erre vonatkozott az öszödi beszédben az "trükkök százai".Ez olyasmi, hogy egyszámlát tegnapi vagy holnapi dátummal bocsájtok ki akkor az nagyn nem mindegy,hogy közben hónapváltás is van.Szóval 2006-tól próbálkozott a reformokkal amit a fidesznyik siserehad sikeresen hárított,de még ezen ellenszél ellenére is a 2008-as év kltsvetési hiánya valami 3.5 %-ra lett leszorítva. De már a világválság hatni kezdett (a 2008 decemberi hiány 3,3%).Mit godnolsz miért kapott Gyurcsány olyan könnyen IMF-EU hitelt?Mert az addigi gazdaságpolitikája hiteles volt és odaki pontosan látták,hogy egy egy eurós agyatlan tömeget vezénylő populista ellenzék áltak keltett ellenszélben teszi a dolgát.Aztán jött Bajnai aki pontosan a Gyurcsány által megkezdetteket folytatta,de reforlépések ötletei nélkül,mert ott most a felszinen maradás volt a tét.És még igy is majd egy százalékot nött a GDP a választasok havában.Nos ezeket az apró eredményeket erodálja a fidesz tökéletes barmokból álló kormánya.

Gyárfás 2010.07.18. 10:57:00

@lackó: @belekotty:

:))
Ez tényleg a tudatalatti:))
mondjuk lehet, hogy ha tényleg Járai keresné, akkor nem lenne sok....:)

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:57:16

Én bízom OV ban,szerintem kitűnő szakemberek és politikusok vannak jelenleg a kormányban.De nehéz helyezetben vannak ez tény.

lackó 2010.07.18. 10:57:23

@Nobody: most nem szeretnék nekiállni keresgélni, csak röviden annyit, hogy ugye elvileg szabadpiac van, de gyakorlatilag az olasz bor -hallgatólagosan- olyan támogatásban részesül, hogy képtelen árban bármelyik uniós ország felvenni vele a versenyt.

Senkifia 2010.07.18. 10:57:29

@nestrot10: ööö...ezzel nem késtél el picit? olyan 3-4 évvel,kb? csak kérdem. Mert viktorka nagyképű, de azért a lakosság kétharmada támogatja. mig a liberálszocialistákat már 20% se támogatta,mikor vígan belelövettek gumival a tömegbe.... azért az nekem inkább tűnt diktatúrának,ami forradalmat igényelt volna. akkor kellett volna hőbörögni. Most a választók kétharmada ellen ne akarjunk már kisebbségi forradalmat,mert nevetséges.

Devil 2010.07.18. 10:57:40

@Gempacsöki Boborján: velink peldaloZOTT. Mult idoben. De az egy masik kormany volt.

diktatorikus kleptokrácia 2010.07.18. 10:58:02

jó, hogy bar-os lettem, így csak egy adott összeget kell kiköhögnöm, s még véletlenül sem tudok újabb hülye hiteleket felvenni :)
egy kiaszott fogyasztói társadalomban élünk, ahol a sok hülye elhitte, hogy van ingyen hitel. hát Béláim, nincs ingyen semmi, sem a maszeknak, sem a kormánynak, tök mindegy, hogy piros, kék, zöld vagy sárga ül a kormánynál.

Húsleves 2010.07.18. 10:58:07

@a katona fehérben: ez az egykulcsos adó amit felvetettél, érdekes dolog számomra, ugyanis én alapból azt gondolnám erre, hogy igazságtalan. Viszont úgy tudom, hogy pont ez az, ami nagyon is tetszik az amerikaiaknak

Senkifia 2010.07.18. 10:58:16

@Gempacsöki Boborján: ...nyírni kell és nem kinyírni :)

Nobody 2010.07.18. 10:58:20

@Húsleves: Az EU nem segített Gyurcsányon sem négy éve, sem most - de meggyőzhető vagyok tényekkel. Küldj légyszi linkeket a témában, amelyek ezt bizonyítják. (A témába vágó EU bizottsági határozatok, vagy parlamenti döntések előnyt élveznek.)

Üdvözlettel,

Nobody

Sir Galahad 2010.07.18. 10:59:08

Szeretném javasolni, hogy akik ebben a kormány kontra IMF+EU vitában az utóbbinak fogják pártját, egyúttal követeljék azt is, hogy Magyarországon többet ne rendezzenek parlamenti választásokat és az országot irányítsa egy, az IMF és az EU által kijelölt helytartó. Csak hogy világosan beszéljünk.

Pajtás 2010.07.18. 10:59:15

Az IMF és az EU-bizottság engesztelhetetlensége egyértelműen Magyarország, a magyar lakosság érdekeit szolgálja. Más megfogalmazás szerint: ők már jól tudják, hogy kontárkormány vezeti az országot, más szóval kalandorok szerezték meg a hatalmat a Duna mellett. (Nem én mondom: tekintélyes nyugati lapok minősítése ez, de csak időhiány miatt nem írok többet.) Sőt az is világos,n hogy semmiféle elkötelezettséget nem vállalnak az önkormányzati választásig, de nagyon gyanús, hogy ez tovább is így lesz. Az előző Orbán-ciklusban ismerték a gondokat, mégsem kezdtek bele a felszámolásukba. Most miért tennék? Attól lehet tartani, hogy a feladat olyan nagy és bonyolult, hogy a Fideszt is éppen úgy a süllyesztőbe nyomja a NEM-TELJESÍTÉS, ahogyan a szocikkal elbánt. Az igazi nagy baj az, hogy ezt az ország lakossága ma még elképzelhetetlen nyomorral éli majd meg.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 10:59:27

@Spiro: Pedig azt kéne üvölteiük hogy IMF takarodj.Ez sokkal reálisabb lenne.
Továbbá a kormány igazán tájékoztathatná az embereket arról,hogy tulajdonképpen mi is történik,mert eléggé zavarosak a körülmények.Nem világos hogy hova ez a rohanás a eröltetett 3%-os hiánycéllal,miközben elég sok ország elvan a 10%-os deficitjével is szépen.

Spiro 2010.07.18. 10:59:31

Bár az SZDSZ mint párt nem, de a programja bekerült a parlamentbe, hiszen csak ők akartak egykulcsos adót.

A közszférában alapvetően a 3174 Önkormányzattal van a gond, ezek kiadása ~2000MRD Ft körüliek. Ez mennyiségben és pénzben is túl sok. (Ezekből 1074-nél a lélekszám nem éri el az 500-at. További 1000-ben a lélekszám <1500.)
Gyakorlatilag csak 113db Járási Önkormányzat kellene (jelenleg ennyi városi bíróság van), és ide kellene koncentrálódnia az EÜ-nek, Oktatásnak, Rendvédelemi szerveknek, stb. Egyetlen település sem lenne messzebb mint 16 km a központtól.

Amennyiben a jelenleg helyben végzet feladatok központosulnának és a segélyezés (ezt csakis vagyonbevallás után és először adó kedvezmény, majd tényleges pénzfolyósítás formájában kellene végezni) sem Önkormányzati feladat lenne hanem az APEH végezné közel 1500MRD-ot lehetne megtakarítani.
Kis túlzással 0% lehetne az SZJA a fenti megtakarításnak köszönhetően, és csak fogyasztási típusú adókkal kellene központilag bajlódni.

A legelhibázottabb és legsunyibb lépés a 200MRd-os Banki adó bevezetése.
Egyrészről a Bankok az ügyfeleikkel fogják ezt kifizettetni, tehát ez egy olyan típusú adó beszedés, amikor nem közvetlenül az államra „haragszik” a nép.
Másrészről napnál világosabb, hogy a belső fogyasztást kell élénkíteni (hiszen a külker egyenleg 2008 januárja óta havonta 200-600 millió EUR többletű (így ez rendben van)), mert a háztartások ¼-e jelenleg jövedelméből átlagosan havi 30-50.000Ft-ot a megemelkedett deviza törlesztőre költ, ahelyett hogy fogyasztana.
Ez annak a következménye, hogy a törlesztő részletből (illetve a THM-ből) nem az árfolyam változás a lényeges, hanem a kamatváltozás (hiszen a kamatos kamat számítás exponenciális függvényű, míg az árfolyam lineáris).
Ezért a kormánynak azt kellett volna a Bankadó helyet lépni, hogy az ingatlan deviza hitelek THM-jeit (hiszen ezek mögött 140-200% fedezet áll (azaz tuti megtérül, ha fizet az ügyfél, ha nem)) a törlesztés ütemének megfelelő piaci referencia kamatok (pl: LIBOR) és +4% kamatfelár értékben kellett volna maximálni. Így a deviza hitelek maximális THM-je 6% körül lenne a jelenlegi 9+%-kal szemben (azaz a mostani törlesztők 0-20%-kal térnének el a futamidő elejei állapottól.

Ez azért megtehető, mert a Bankok felelősek azért, hogy 10-20 évre adtak hiteleket az olcsó forrás reményében (saját deviza forrás fedezése nélkül) az ügyfeleknek, és nem tolerálható, hogy ne egy piaci referencia hozam legyen az alapja a hitelnyújtásnak, hanem a Bank kétes forrásköltsége.

A magyar Bankok 80%-ban külföldi tulajdonúak, és vagy fióktelep, vagy leányvállalati státusban kizárólag az anyjuktól kapják a deviza forrásokat. Ezek a devizaforrásokat jelenleg 0,5-1%-os kamattal gyűjtögetik otthon, de a magyar „kockázati felár” miatt (ami anya-leany, vagy anya-fióktelep relációban nem indokolható semmivel) mégis 2,5-3% extra költséggel adják tovább. Ennek csak az a magyarázata, hogy profitot szivattyúznak ki, mert ott jobb az adózás.

De még ezzel a kamatfelárral is 4%- körüli a magyar Bankok deviza forrás költsége, így érthetetlen, hogy hogyan tudják az ügyfél THM-jét több mint 2 szeresére hizlalni.

A deviza hitelesek kb. évi 300MRD Ft-tal kénytelenek túlfizetni törlesztőjüket, amiből látható, hogy amennyiben ez normálisan árufogyasztásra fordítanák az legalább évi 60MRD ÁFA bevételt (nem belegondolva az esetleges GDP élénkítő hatás és pénz forgási sebesség növekedés hatásaiba) és további cirka 40MRD egyéb adóbevételeket jelentene, ami továbbá munkahelyeket teremtene és jelentősen javítaná a háztartások morálját, hiszen nem lemondásokkal járna csak az élet. (eleve kétséges a 200MRD Banki adó beszedhetősége, így ez a módszer sokkal célra vezetőbb lenne)

A Bankok profitja is csökkenne, de csak a „jó ízlés”-nek megfelelő profitszintekig.

sidorovich 2010.07.18. 11:00:08

@belekotty:

"A TB kassza szerinted miből megy? "

No akkor fussunk neki. A versenyszférában dolgozik 5 ember keresnek fejenként 1000 forintot havonta. Ebből befizetnek az államnak 20% szja-t és 20% TB-t, a többi az övék. Azaz befizetnek fejenként 400 forintot az államnak, összesen tehát 2000 forintot.

Az állam a befolyt TB pénzt odaadja a kórháznak, hogy működjön, ez 1000 forint.

Az államnak vannak alkalmazottjai, 5 darab, ők fejenként 200 forintot keresnek. Az állam a befolyt versenyszféra szja bevételből (1000 Ft) tartja el őket, hiszen saját pénze nincs. Az ő bérüknek a 20% is szja, azaz állam visszacsúsztat a saját zsebébe fejenként 40 forintot. Így az 5 alkalmazott 800 forintjába van havonta az államnak. Az állami alkalmazottak is 20% TB-t fizetnek, fejenként 40 forintot, összesen 200 forinttal gazdagítva a kórházat.

Tehát a kórház kap 1200 forintot a működésre havonta.

No de jön valaki és kirúgja az 5 állami alkalmazottat. Az államnak így nem kell kifizetnie 800 forintot havonta nettó munkabérre de hiányzik az a 200 forint amit az alkalmazott után kapott volna a kórház.

Azt most ki fizeti?

Nobody 2010.07.18. 11:00:32

lackó

Direkt ártámogatásban? Az exportőrt? Az nagyon régóta tilos.

Esetleg a termelőt támogatják indirekt módon, területalapú és beruházási támogatással EU kasszából (mint nálunk is)?

Vagy az olasz kormánynak van valami trükkje a támogatásra?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 11:00:35

@Pajtás: Nagyon nagyon naív vagy te is,akár a többi magyar.

lackó 2010.07.18. 11:00:45

@Nobody: magyarán az olaszok pont az általad emlegetett közösségi játékszabályokat és határokat nem tartja be e kérdésben. Ezt mindenki tudja, csak mélyen hallgat. És nincs is ezzel gond. Van aki meg meri csinálni, van aki összeszarja magát.

diktatorikus kleptokrácia 2010.07.18. 11:00:48

@Hiissaa: és ezután meg lehet nézni majd az árfolyamokat. ezek a pöcsök nem tanultak abból, hogy milyen hatással vannak az ilyen bejelentések az árfolyamra? vagy megint magának akar gyüjtögetni egy kicsit néhány 'tűzközeli', mint a múltkor, amikor bejelentették az államcsőd kockázatát?
megáll az ész.
gyurcsánytakarodj-ből lesz itt még orbántakarodj

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:01:59

@Gempacsöki Boborján: Kurva kevesek vagyunk, hogy mi csóváljunk bármit is! Tudod nem mindegy, hogy a fütyi melyik oldalán állunk... Mert hát a méretünkből és gazdasági potenciálunkból adódólag a fütyi "másik" felén vagyunk. Tehát, ha valaki azt hiszi, hogy nem bennünket ...znak, az nem tudom mit szívott... A Mókus Örs pedig jelenleg mocskosul be van baszva, mert kb. egy Lengyelország méretűnek képzeli az országot. Lehet keménykedni, okoskodni, de amikor elhúzzák a szájuk szélét, megemelik a kamatokat az országnak, nem lehet hozzájutni hitelekhez és folyamatosan a magyar politikusok impotenciájáról cikkezik a világsajtó, akkor neked is szar lesz! Teljesen mindegy, milyen a világnézeted!

kpityu2 2010.07.18. 11:02:31

Azért a Gyurcsányi mondat olyan röhejes, hogy nehéz űberolni.

ehja 2010.07.18. 11:02:32

@Gempacsöki Boborján: De az IMF és az EU pontosan tudják, hogy szükség van hiteljükre és még biztosabbak benne, hogy szükség lesz a hiteljükre.

A hiánycél megb*ni meg nem érdemes mert csak több lesz. És minél több annál inkább kell valakinek finanszíroznia. És arra nem lesz elég a bankadó. Amit úgye úgy is mi (határon inneni magyar állampolgárok) fogunk megfizetni, mert leviszik a betét kamatot gyakorlatilag 0-ra és egekbe emelik a hitelkamatokat meg a tranzakciós költségeket.

Ezek nagyon egyszerű mechanizmusok csak meg kellene érteni.

Nobody 2010.07.18. 11:03:56

@lackó: Hát így nehéz állást foglalni, kellene valami kapaszkodó :-)

orica 2010.07.18. 11:04:00

@DW73: Hülyeségeket beszélsz. Az IMF pontosan tudja, hogy egy ország miből és mikor tudja visszafizetni a kölcsönt. Okos emberek ülnek ott:) Ha meglódul az infláció abból nyomor lesz, ugyanis nem megállítható.

Nobody 2010.07.18. 11:05:02

@Piraeus: Szívesen máskor is :-)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:05:06

@nestrot10: Már komolyan kezd ciki lenni a Viktor útálat ezzel a hangnemmel, amit nyomsz! Téged fizetnek ezért?? Ne csináld már! Keresd Kündüt, aztán zsírozzátok le egymással ezt a stílust!

fidesz friend 2010.07.18. 11:06:20

@lackó:
semmit nem kezdenék a leépítendő közszolgákkal.
hol van az megírva, hogy egyesek életbiztosítás-szerűen éljenek meg a közpénzből?
mások is veszették már el a biztosnak hitt állásukat az elmúlt 20 évben, és úgy-ahogy megoldották az életüket. az egyiknek sikerült, a másiknak nem - miért lenne kivétel a közszolga? ha kicsit végre meg lennének szorítva, legalább nem nagy arcot, hanem ügyintézést kapnánk tőlük a hivatalokban.

hol van az megírva, hogy a bunkó módon örök nyereségre kalkuláló devizahitelest meg kell segíteni? ha Amerikában válhattak földönfutóvá, akkor itt miért nem?

és az hol van megírva, hogy mindenkit viszünk a hátunkon, aki az állam pumpolásából él?

megmondom: mindez csakis a szavazatmaximáló populista pártprogramokban van megírva,
szerencsére Orbán sosem volt a jellem és erkölcs bajnoka, úgyhogy nyugodtan cserbenhagyhatja az ígérgetéssel becsalt szavazóit.

továbbiakban: legyen vizitdíj, legyen kórházi napidíj, legyen fele a családi támogatás és fizetős a felsőoktatás.

könyörgöm, nincs itt egy komoly ember sem, aki a nyugatos értékek képviseletére vállalkozna?

fiszeszes választók, jobbérzésű fidesz-politikusok: ényleg érdekelne, hogy tudtatok hinni a Törpének?

VonPerez "kapus vagyok, nem csatár" 2010.07.18. 11:06:51

Fantasztikus, mennyi kibebaszott gazdasági zseni kommentel itt...

A lényeg viszont: mindenhol az utólagos ugatás-okoskodás van, a szokásos kárörvndés, megmondtamozás.

Gyurcsány? Dilettáns. Bajnai? Dilettáns. Viktor? Dilettáns. Matolcsy? Dilettáns.

Ki a jó? Mit kéne csinálni? Az itt okoskodó sok köcsög miért nem fog össze, áll bele egy civil kezdeményezésbe és próbálja felhívni az ország lakosságának a figyelmét ezekre a proplémákra, majd pedig leteszi az asztalra a szerintük helyes megoldást. Nos?

Vagy már anyu csinálja a vasárnapi rántott husit?

nestrot10 2010.07.18. 11:07:04

A MÉDIÁN ---felmérése HAZUGSÁG!!
--fityisz rendelés...mint a századvég is...

OmegaMale 2010.07.18. 11:07:26

Lehet, hogy én OV helyében nem pont így csináltam volna, de ez is egy mód arra, hogy tudatosítsák az IMF-ben, hogy az IMF hitelt nem ez a kormány vette fel, az IMF hitelig vezető úton nem ez a kormány tolta át erőszakkal az országot (amihez az EU asszisztált, hányszor hallottuk GYF-től és BG-tól, hogy "az EU is jóváhagyta", nyilván hiba volt minket felnőtt emberekként kezelni, most ennek a késői 'gyámságnak' isszuk a levét).
Az IMF nem nyilván szokott hozzá, hogy amikor *tárgyal*, akkor a másik félnek is van egy álláspontja, ők olyanok, mint a Provident, ügyfeleik célja rendszerint a tűzoltás, bármi áron.Nyilván a szakértői kormánynak, miután az utolsó utáni percig tagadták és halogatták az mentőcsomagot, végül olyan megállapodást kellett kötniük, ahol már nem volt mozgástér, a lap alján alá lehetett írni és kész.
Kiváló példája annak, hogy azt a fajta kiszolgáltatottságot, amit pl. egy idegen nemzet általi megszállás jelent, hogyan lehet simán íróasztal mellett lepapírozni. Ismert jelenség, hogy a fogságból szabadultak végül nem tudnak mit kezdeni a szabadságukkal, kár volt rájuk bízni az országot, 8 év alatt szépen kerestek egy ketrecet+mókuskereket, mindannyiunknak...
Az IMF viszont nem hülye, tudta, hogy idén választások lesznek és valszeg nem gondolták, hogy minden marad a régiben, így a mentőcsomag árában minden bizonnyal benne van a kockázati felár (végtére is ez is csak egy hitel), hogy a 'kezes' (Fidesz kormány) a hitelt más feltételekkel fogja átvállalni (végül is a tárgyalások részben ezt szolgálják).
Az IMF-et meglepte, hogy nem feltartott kézzel és fehér zászlóval mentünk tárgyalni, azt a kis mozgásterünket, ami maradt, be kell játszani. Ha kell, a határokig el kell menni. Az eladósodott országok elleni spekulációhoz meg soha nem kellett ürügy (pl. Kövérék nyilatkoznak :D), lásd a nemrégiben történt román forint elleni spekulációt. Bevett módja a pozíció erősítésének, ha leminősíttetem az adós országot. És lám, a posztíró is leírja, hogy a seggnyalás sem javított a hitelminősítői besorolásunkon, ha így is úgy is megkapjuk a pofont, akkor legalább rászolgálunk. Az Unió soros elnökségét betöltő ország kormányának, akinek miniszterelnöke az Európai néppárt alelnöke, illik némi határozottságot mutatnia. Ennek pedig mindig ára van. Erről a határozottságról az elmúlt 8 évben a semmiért mondtunk le, így mindenki beárazta, hogy velünk mindent lehet. A renomé helyreállítása mindkét félnek fáj, de hosszú távon mindkét fél érdeke a változás (nem lesz velünk gond az EU-ban és nekünk sem lesz gondunk az EU-ban). Ezért az IMF-fel kapcsolatos nézeteltéréseket jobb most az elején tisztázni.

Ha kissrácként ránkszáll egy nagyobb, eldönthetjük, hogy hogyan állunk hozzá. Sarcohat minket cserébe a nyugalomért, vagy lehetünk bokszzsákok, de ennyi erővel ki is állhatunk magunkért. Lehet, hogy az elérni kívánt státuszunkig párszor fel fog szakadni a szánk, legyen intő példa, hogy az önként eldobott önállóságot vissza szerezni fájdalmas folyamat.

Hát, hazament az IMF. Vissza fognak jönni és akkor megint megpróbáljuk. Addig próbáljuk, amíg mindenki megkapja, amit akar.

Üdv

Rwindx 2010.07.18. 11:09:45

Argentína után jobb ha az IMF befogja a pofáját. Megmondta milyen főszámokat akarnak, ha hozzuk, akkor legyen neki mindegy hogy miből. Csak a bankokat ne... a pofám leszakad az ilyen görényektől.

Az EU-nak meg két dolog nem tetszik, Simor fizetésének csökkentése, és az hogy nem látják még a jövő évi költségvetés részleteit. Ez nem akkora gond, majd ősszel folytatják.

inebhedj - szerintem 2010.07.18. 11:09:45

@Nobody:

Hát...

Most írjam azt, hogy nagyjából ez a jellemző a gazdaságpolitikára, ti. miután direkt jeleztem, hogy arra vonatkozó példák érdekelnének, hogy mi is lenne a helyes magatartás, illetve, hogy váltak be az IMF stb. javaslatai, nekem kellene ellenpéldákat hoznom, noha, mint írtam, az ellenpéldák eléggé közbillentyűzeten forognak, úgyhogy mindösszesen 3 másodpercet szántam a linkgyűjtésre:

www.google.hu/search?q=imf+%22Joseph+Stiglitz%22&hl=hu&prmd=o&source=lnt&tbs=lr:lang_1hu&lr=lang_hu&sa=X&ei=i8NCTMenDdeiOJmr7dcM&ved=0CAYQpwU

(Direkt kerestem az imf "Joseph Stiglitz" karakterláncra, aki utóbbi - mint gondolom, mindenki számára ismert - az IMF meghatározó szakközgazdásza volt).

Ennél többet nem szánnék erre az anti-IMF oldalra, mivel direkt a másik oldallal szeretnék megismerkedni, tehát:

1. Valaki vázlatosan le tudná írni, hogy mi is lenne a követendő minta a Gyurcsány-Bajnai-Orbán-stb. gazdaságpolitikája helyett?

2. Valaki tudna arra is példát mondani, hogy az IMF, EU, stb. valahol sikeres és hasznos tanácsokkal szolgált, azt (is) bizonyítandó, hogy valóban szakértők megfontolásra érdemes gondolatokkal? (Ellenpéldát nem kérnék, az van jól.)

Spiro 2010.07.18. 11:10:06

@Gempacsöki Boborján:

A költségvetés kiadási oldalán rengeteg megspórolható kiadás van, csak szavazatvesztéssel jár.

Tényleg jó lenne már, ha az Alkotmányba foglalnák, hogy az eladósodottság maximális mértéke mennyi (szerintem a GDP max 35%-a), és amíg ez meg nincs addig csak sufficites költségvetés mehet, mert akkor nem kellene a "pártoknak" felelőtlenül ígérgetni.

Szerintem a kormányzás egy betanított munka, amit mindenki magának tesz nehézzé, a hülye kommunikációjával.

fidesz friend 2010.07.18. 11:11:10

@Boli:
a Viktortszemély szerint nem utáljuk, csak éppen nem tiszteljük és az ország szempontjából kártékonynak találjuk a min.elnöki poszton
a rossz jelleme
az elmaradott szemlélete
a provincionalizmusa
a haveri körének lanszírozása
az erőszakossága
a beképzeltsége
miatt,
no meg azért a vidéki kocsmasítlusért, amit mindeddig nem tudott és mr soha nem is fog tudni levetközni

ha marad Alcsúton, a kutya sem kritizálja

nestrot10 2010.07.18. 11:12:09

@Boli:Állatot még nem útáltam mint ezt a gonosz Rákosi törpét.

ehja 2010.07.18. 11:13:09

@OmegaMale: Nem ez a kormány vette fel? De ez az ország vette fel. Gondolod majd meghatódik az IMF OV (Matolcsy???) két szép szemétől?

Úgy tűnik, hogy tkp végre meg van az egyetlen csontváz a szekrényben. Bajnai ugyanis nem tárgyalta le előre ezt a hitelt. Gondolta, most bizonyíthatnak OV és "szakértői". De szerintem igaza volt BG-nek, mindenki ezt tette volna a
helyébe.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:13:44

@OmegaMale: Hazament. Amikor visszajön, az -5% a forintnak és szigorított feltételek. Mert a Mókus örs jelenleg rohadt gyenge a pókerban, a blöffölést még gyakorolni kell. Az, hogy a bőr vastag a képükön, még nem elég a jó játékhoz!

somogg (törölt) 2010.07.18. 11:13:59

megbizhato forrasbol tudom, hogy a problema a nyelvi kulonbsegekbol adodott. nehez elhinni, de az eu es az imf emberei nem beszeltek rendesen magyarul, es igy nem ertettek meg ezeket a grandiozus, gazdasag elenkito terveket. ugy tunik a vilag megint lemarad valamirol, pedig sokkal jobb lenne meg egy kocsi, vagy nyaralas hitelre, mint a koltsegvetesi korlattal szarakodni. be kene latni vegre, hogy amig nem tanulnak meg rendesen magyarul, addig nem reszesulhetnek a magyar talalekonysag gyumolcseibol.

pnegyesi 2010.07.18. 11:14:51

Én annak örülnék, ha az IMF valamelyik csinos tárgyalóhölgye kikötözné és megvesszőzné Orbán Viktort, miközben kéjesen azt suttogja a fülébe: struktúrális reformok.
Csinos fiúkája is lehet, nekem mindegy.

Én, ti, mi finanszírozzuk ezt az elfuserált országot. Pártunknak és kormányunknak ideje lenne felébredni és tudomásul venni: kaptak egy óriási esélyt, ha elszúrják, akkor a pár évvel ezelőtt megjósolt, s itt az egyik korábbi kommentben is említett Argentína-pálya következik. Sok dobásunk már nincs...

Húsleves 2010.07.18. 11:15:00

@Nobody: azt a tévében láttam, rádióban hallottam, újságban olvastam, mert akkor még nem volt internetem, de attól igaz. Megpróbálok keresni linket, de ne tudom sikerül-e. Nem hiszem, hogy te mindent be tudsz linkelni, amit valaha hallottál vagy olvastál.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:15:31

@Rwindx: ...hát majdnem... Kicsit azért más a helyzet: "Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét az idei hiánycél elérése iránt, és nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a veszélyek kivédése érdekében, de ezek a kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek".
A Bizottságnak nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. Ezért a küldöttség sürgeti a kormányt, hogy "gondolja át ennek az adónak néhány jellemzőjét."
A kormány a szerkezeti reformok terén is elnagyolt tervekkel rendelkezik csak, utalt erre Brüsszel. "További, a kormány által javasolt törvénytervezetek piactorzítónak ítélhetőek és azok az Európai Uniós joggal is ellentétesek lehetnek" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült, a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezésre gondolt." Szóval szivacs van...

Hagrid 2010.07.18. 11:15:46

@ó jaj: Máskor meg azért megy a sírás, hogy de gyors a törvénykezés. Ezek szerint mégis lassú? Mert az önkormányzati és hivatali bürokrácia leépítése a választások után könnyebb és kivitelezhetőbb? Na mindegy...

Gyárfás 2010.07.18. 11:16:54

@Boli:

A forint gyengülése csak használ az országnak(a devizahiteleseken kívül).

lifelike 2010.07.18. 11:17:27

szegény orbánék kapják a pofonokat rendesen... balfaszok

somogg (törölt) 2010.07.18. 11:18:01

@Gyárfás: aha, mivel nem importalunk semmit :)

Spiro 2010.07.18. 11:18:06

@inebhedj:
"1. Valaki vázlatosan le tudná írni, hogy mi is lenne a követendő minta a Gyurcsány-Bajnai-Orbán-stb. gazdaságpolitikája helyett?"

Dióhéjban a megoldás:

Az Alkotmányba kell foglalni, az eladósodottság maximális mértékét (szerintem a GDP max 35%-a), és amíg ez meg nincs addig csak sufficites költségvetés mehet, mert akkor nem kellene a "pártoknak" felelőtlenül ígérgetni.

Szerintem a kormányzás egy betanított munka, aminek a fenti ad keretet.

rosztovgrof 2010.07.18. 11:18:47

Az IMF kiírta magát a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből!
Ja az EU is. El lehet húzni!
Gyurcsány takarodj!

a katona fehérben 2010.07.18. 11:19:03

@OmegaMale: Végre egy komolyan vehető és vitára érdemes érvelés... Egy dolgot szerintem nem vettél figyelembe: azt, hogy rövid távon milyen komoly kockázata és költsége van az ilyen keménykedésnek, lásd árfolyamok, lásd alapkamat stb., amelyek nagyon könnyen jóval komolyabb összegekbe is kerülhetnek, mint amennyit egy jobb tárgyalási pozícióból nyerni lehet. Ez egy veszélyes játék, egyáltalán nem biztos, hogy előnyös lesz a kimenetele - a büszkeségért és nemzeti önérzetért továbbra sem adnak kenyeret a boltban.

torró 2010.07.18. 11:20:56

Emberek! Ebben a világban minden alku tárgya.Természetesen az IMF vagy a többi hitelező a saját elképzeléseit varja az adós nyakába, majdnem kérlelhetetlenül. Azonban számtalan pénzügyi elemzőt hallgattam már végig,akik mind állították hogy igenis kell a hitelezőkkel tárgyalni, de nem kell mindent rögtön elfogadni tőlük. Magyarul muszály alkudozni velük,mert nekik sem mindegy hogy lesz e törlesztés vagy nem.
Argentína meg merte csinálni hogy beintett nekik. Igaz nehéz éveken mentek végig,de most egyenesben vannak.
És értsük már meg, 8 év hibás gazdaság politikáját nem lehet két hónap alatt helyre hozni.Lehet őket utálni meg köpködni de akkor sem változik az igazság.

sidorovich 2010.07.18. 11:21:06

@Boli:

Fűzd akkor tovább. -5% a forintnak, igen, bedől egy rakás devizahiteles, igen, a lakásokat, autókat elveszi a bank, igen.

Pénzéhez hozzájut? NEM.

Kinek tudja eladni ezeket? A többi bedőlt devizahitelesnek? A 200 milliárdost bankadót banki termékekre áthárító hitelintézetek megfogyatkozó ügyfeleinek? A tőkéjüket menekítő külföldieknek?

Kinek?

Ha körülnézel, megdöglött a lakáspiac, hitel nincs, kápés vevő nincs. Megdöglött az építőipar, mint jellemzően banki hitelből működő szektor. Megdöglött az újautó piac, csak a flottacégek tartják életben, akik jellemzően multiknak kölcsönöznek. Megdöglőben van a használtautó piac.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:21:37

@Gyárfás: Az mennyi ember, család, hitel is??? Engem nem érint, de sokaknak azélete megy tönkre ezzel. Persze lehet bagatellizálni, meg a XII. ker.ben k.rvára nem érdekel senkit.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:22:40

@nestrot10: Az is oké, de a hangnemen kicsit vegyél vissza, még azt is elriasztod, aki alapból egyet ért VELED! Ész érveket!

stars7726 2010.07.18. 11:24:40

reméljük holnap bezuhan a tőzsde,gyengül a forint,emelkedik a benzinár.mi pedig szívhatunk tovább viktorék miatt!
köszönjük fiúk qrva jók vagytok!
ezért lettetek megválasztva gondolom,hogy a jónépet szívassátok.a lényeg hogy járai biztosítójának nem kell fizetnie semmit,még jó hogy nincsenek oligarchák.azért két hónap alatt ez nem semmi srácok.

ikszel 2010.07.18. 11:24:58

@Gempacsöki Boborján:

"Azt mindig szem előtt kell tartani, hogy ezen szervezeteket cseppet sem érdekeljük mi emberek."

Ebben teljesen igazad van, nekik egy érdekük van, az EU stabilitása. Mivel kis országunk része az EU-nak, így közvetve a mi stabilitásunk is az érdekük. Nem hiszem, hogy a magyar emberek sorsa az elsődleges szempont náluk és talán amiatt sincsenek álmatlan éjszakáik, hogy nem fizetjük a hitelünket tovább és nem jutnak a pénzükhöz. Ők sokkal inkább a várható következmények miatt aggódnak. Egy ilyen fordulat egész Európát gödörbe ránthatja, lásd a görög példát. Ezért adnak kedvező feltételekkel hitelt, mert ez még mindig kevesebbe kerül nekik, mint az esetleges következmények.
Persze nem kötelező élnünk a hitellel, finanszírozhatjuk magunkat a piacról is, csak hát az sokkal jobban fog fájni mindenkinek.

"Mi nem az IMF és nem az EU vagyunk, nem értük vagyunk!" Észre kellene vennünk, hogy márpedig az EU, vagy legalábbis annak része vagyunk. Ha elkúrunk valamit, akkor annak EU szinten hatása van. Ezért próbálják a kezünket fogni és szép szóval elmagyarázni, hogy mi is lenne a "helyes", legkevésbé kockázatos magatartás az ország jelenlegi gazdasági helyzetében. Elsősorban persze az EU szemszögéből nézve, de ez megegyezik az ország érdekeivel is.

Ezt kellene megértenünk, hogy nem ellenünk vannak, együtt sírunk vagy együtt nevetünk.

Persze lehet ezzel szembe menni, de érdemes-e? Valóban az érdekeinket szolgálná-e egy ilyen stratégia?

sárkányfő 2010.07.18. 11:25:24

@Hagrid: hol sírtam én bármiféle gyorsaságon? nekem csak azt hányd a szemere, amit én mondtam. nekem túl lassúak. illetve abban, amiben meg nem kéne, abban csakugyan túl gyorsak, pl. az egész ország és minden független intézmény pártkatonákkal történő feltöltésében, a köz. elnöktől az ász elnökéig.

Viszont gazdasági átalakító tervek? nulla.
eü. reform? sehol semmi.
bürokrácia megreformálása? zéró.

nem arról van szó, hogy titkoltak volna valamiféle átfogó, koncepciózus, 8 év alatt tökélyre fejlesztett országátalakító csodás reformot. arról van szó, hogy nincs semmi ilyesmijük, és eszük ágában sincs nekilátni.

és basszus, ha ők maguk ígért 6 hónap alatt 800 milliárdot, akkor azt had kérjem már számon... hagyjuk már az önkori választást, mert az IMF a 2011-es büdzsé miatt hörög, tehát erre még jövőre is lenne idő, ha meg akarnák csinálni, csak éppen nem akarják... és ez csak egy tétel a sokból...

lackó 2010.07.18. 11:25:33

@Boli: lehetetlent nem kívánhatsz. :)

Spiro 2010.07.18. 11:26:25

Az a baj, hogy a kormány Fullba nyomja a kretént…

(pedig a „Trópusi vihar”-ban Kirk Lazarus megmondta, hogy azt nem szabad)
"You never go full retard"

sárkányfő 2010.07.18. 11:27:39

@somogg: :))

@Spiro: +1. és még lehetne tovább cizellálni...

Senkifia 2010.07.18. 11:30:32

@Húsleves: ezt sem értem teljesen,hogy miért is igazságtalan? hogy mindenki egyformán hozzájárul ahhoz,amit használ. a milliárdos milliárdokkal, a 150ezres tízezerrel, a minimálbére meg semmivel. de ehhez meg az kell,hogy ellenőrizzem,és nagyon keményen büntessem azt,amikor vállalkozó 3 házzal és 5 kocsival családostól "minimálbéren" van, és egy qrva vasat nem adózik, szegény.miközben az állami alkalmazott a 100ezres fizetéséből adózik,mint a tulok. Szóval igenis legyen egy kulcs,mindenki az aktuális keresetéből adjon egy keveset. de mindenki,aki minimum felett keres. és akkor hirtelen nem az lenne a helyzet,ami ma van, hogy 8(nyolc)millió választópolgárból 4millió munkavállaló, és másfél adófizető van. a másféltől a 4ig a kettőésfél meg minimálbéren van bejelentve, és nem fizet. a bodzaszedő x6os BMWjét se kérdi meg az apeh,hogy a b.szottnagy palota mellé mi a f.szból vette,mikor segélyre van bejelentve,és a vállalkozó(rokon,konkrétpélda)miért nem fizet adót,hogyhogy minimálbéres, a feleségével-lányával együtt,miközben 350négyzetméteres ,úszómedencés házuk és 3 luxuskocsijuk van,valamint hawaiira mennek nyaralni,meg fidzsire. szóval ezt kéne megszüntetni,kőkemény ellenőrzéssel, és még keményebb büntetésekkel,börtönnel,akár, és nem azon filózni,hogy fúúú de igazságtalan az egykulcsos adó. Mert az biztos qrvára igazságos,hogy az asszony keresetének 55-60 %a elmegy adóba meg járulékba,mert alkalmazott egy nagy cégnél, aki nem engedi meg magának a sumákoló könyvelést, más meg havi 2-3 millás keresettel minimálbéres, és egy büdös vasat nem fizet. Ja de van sok kulcs az adórendszerbe,hurrá.

rosztovgrof 2010.07.18. 11:31:07

@torró: nem lehet helyrehozni, de rontani lehet, van lejjebb...

cinober13 2010.07.18. 11:31:19

Majd hétfőn figyelhetjük a forint gyengülését, jegybanki alapkamat emelését. Egyébként rohadt fontos a pálinkafőzés engedélyezése, az ország legfontosabb gondja. Ja meg a napi gazdaságban megjelent hír , miszerint támogatni akarják a focimeccsek látogatását, adómentes természetbeni juttatásként. ehhez no komment. Elképesztő. Ahelyett, hogy a jövőre koncentrálnának. Egyébként nem kell abban a tudatban lenni, hogy a fityesz nem lopott. Most meg Matolcsy nyilatkozatát össze lehet hasonlítani a gazdasági lapokban megjelent értékelésekkel. A Napi gazdaság honlapján már cikkek az IMF találkozóról nem olvashatóak, nem feltételezem, hogy letiltották... Gratuláció a sok balféknek, aki OV felcsútbasira szavazott.

Gyárfás 2010.07.18. 11:31:20

@somogg:

Az exportorientált gazdaságpolitika működőképességéről ne nyissunk vitát szerintem.

@Boli:

Szerintem nem a árfolyammal kellene foglalkozni, hanem a hitelkamatok a forássköltséghez kötésével.
Bank kapja frankot x-ért, és a mindenkori hitelkamat x+3%.

És akkor most nem kellene az árfolyammal foglalkozni, mert a a legnagyobb baj az az extrakamat amiből finanszírozzuk az osztrák bankok nyereségét.

eran 2010.07.18. 11:32:12

Bedől egy rakás bank - pont azok amiket Rosenbergék a bankadótól féltenek. :)))))

Hajrá!

Leonce 2010.07.18. 11:32:12

Sajnálatos momentum, hogy egy olyan szervezettel kell tárgyalnunk (hisz az adja a hitelt), amelyiknek a lakossági megszorítások felső határa a csillagos ég, míg s banki megszorítások már fájnak és ellenzi azokat.
Én tisztelem a kormányt a jelenlegi magatartásáért.
Sokáig azon sírtak itt (=netes fórumokon), hogy ez az ország nem tud kiállni magáért, az első széllökésre elfekszik, míg bezzeg a csehek stb.
Szerintem nem az IMF álláspontja az, ami a lakosságnak megfelelő, kedvező, hanem a kormányé.

rosztovgrof 2010.07.18. 11:33:16

..azért most nem lennék az IMF helyében (Virág et. után szabadon)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:34:00

@sidorovich: De akkor sem lehet a olyan gazd.polt folytatni, ami szembe megy a nemzetközi szervezetekkel! Hamar megkapjuk, ha olyan okosak vagyunk, akkor fizessünk, aztán csináljunk amit tudunk... Akkor pedig k.rvára mindegy, milyen okos a Mókus Örs. Redőny le, aztán lehet hazamenni. A külföldi cégek pánikszerűen elhúznak, a befektetők elkerülik az országot. Ja, saját erő... Nagyon vicces...

Leonce 2010.07.18. 11:34:31

@ikszel: Mivel nem vagyunk euro övezet, a mi "bedőlésünk", csődünk nem hasonlítható a görögökéhez.

fg56 2010.07.18. 11:35:05

Orbán az IMF pénzügyi segítzsége nélkül nem tudja betartani, amiket ígérgetett, így aztán szót kéne fogadni, különben a magyarok zsebe is megmutatja hamarosan, hogy Orbán is csak egy hazug politikai hulladék. Aztán hamar odalesz ez a nagy népszerűség.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:35:24

@lackó: De! DE! :) Bár már idősebb vagyok...

Aszi 2010.07.18. 11:35:45

Oszkó a blogjában:

"Az azóta történtek ismeretében, miszerint a delegációk megegyezés hiányában hazautaztak, szerintem nincs szükség további kommentárra. Mind az érdemi események, azaz a nemzetközi partnerekkel való sikeres tárgyalásra és megegyezésre való képesség hiánya, mind a kommunikáció, ami a hibákért semmi felelősséget nem vállal és nevetséges, sőt beteges módon még mindig az előző kormányra próbál mindent hárítani, óriási költségeket és kockázatokat jelent az országnak. Eközben tudjuk, hogy a költségvetési feszültségek nagy részét az árfolyamgyengítéssel, a társasági adó kiengedésével, a gázárkompenzáció meghosszabbításával vagy például a MÁV többletköltéseivel már az új kormány okozta. De az okozott problémákra nem volt érdemi megoldás, szinte egyedül a szakmai kritériumok helyett a politikai popularizmus kívánalmai szerint kialakított bankadó lett volna a költségvetési feszültségek kezelésének eszköze, amiről eközben azt is tudjuk, hogy a gazdaságnak többet árt, mint használ. Ez láthatóan édeskevés volt egy szakmai alapon lefolytatandó kritikus tárgyalássorozat sikeres lezárására, hiszen a muníció, sokkal inkább a hazai közvélemény elaltatására készült, legfeljebb arra is lehetett csak alkalmas. Ennek alapján mintha valamiféle hazárdjáték folyna, eddig nem túl sikeres szisztéma alapján, melynek során a kormánynak úgy tűnik, messze fontosabb az önkormányzati választások megnyerése, s az ezt szolgáló népszerűségi intézkedések és bejelentések, mint az ország és a lakosság pénzügyi bizttonsága. Kérdés, hogy a választók ráébrednek-e valaha, hogy ez a fajta politizálás nem az ország érdekében folytatott hősies küzdelem, hanem puszta öncélú hatalmi praktikák sora, s még annak is sokszor ügyetlen."
oszkopeter.blog.vg.hu/2010/07/15/sejtettem-hogy-ram-marad-a-setaltatas/comment-page-1/#comment-2257

Rwindx 2010.07.18. 11:35:50

@Boli:
A jövő évi hiánycélokról szerződés van, annak a módosítását vagy lenyelik vagy sem. Akármi is is lesz leírva Orbánék azt fogják megcsinálni. Most az csak szimpla alku tárgya. Tehát nem probléma.
A lex járait vissza fogják vonni, amint az EU felől szólnak hogy ebből eljárás lesz (biztos hogy szólni fognak). Nem tehetnek mást, de ennek köze nincs a mostani alkudozáshoz. Mondjuk úgy fegyvertényként akarják használni. Elsütik, de pont annyit is érnek el vele.

Nincs szivacs, mert mindkettőnek megvan a maga következménye az IMF és az EU bizottság nélkül is.

Ezért marad az a kettő amit én írtam. Ami azért közel sem akkora gond.

somogg (törölt) 2010.07.18. 11:36:24

@Gyárfás: nem export orientalt, hanem nyitott gazdasag. tenyleg ne nyissunk vitat... :)

Hagrid 2010.07.18. 11:37:47

@ó jaj: Ha a vezetői szinten nincs átszervezés, a korábbi korrupt bandát nem cserélik le, a hivatalok vezetőit nem váltják le, akkor milyen reformot vársz? Az tény, hogy a saját embereiket rakják be oda, de nincs olyan kormány a világon, amelyik nem ezt tenné és nem is csodálom. Vállalati szinten is így működik ez.

"Viszont gazdasági átalakító tervek? nulla.
eü. reform? sehol semmi.
bürokrácia megreformálása? zéró."

Ha év végén 6 hónap után sem lesz ebből semmi, akkor megértem, ha károgsz. Alig 2 hónap után azért csodállak.

A bürokrácia leépítéséről már folynak a tárgyalások. Nyilván több tízezer hivatalnok elhajtása nem egyszerű feladat, ráadásul a szakszervezetekkel még nagy birkózások lesznek. Ez nem zéró, mert kész tény a bértömegcsökkentés.
Az eü reformra én is kíváncsi leszek, mert emlegették a magántőkét, amit én nagy szemekkel figyelek majd...picit félve, mert szerintem így is úgy is kifolyhat a pénz a kórházak kasszájából és az OEP-től, ez tény...valamit kezdeni kell velük. Ha a kórházak vezetői és vezető orvosok jól megszedik magukat és el nem végzett munka után is pénzeket húznak le tőlünk az már régi dolog sajnos, de magánkórházakban is ez lenne, csak ott a számlát nem az OEP-nek küldik ki, hanem neked. Hidd el, nem ezen fog múlni. Ha a kórházak körmére néznek és folytatják az egészségügyben is azt az elszámoltatást, amit elkezdtek a gazdaság más területein és a politikában, akkor az rendbe teheti az egészet. Ha meglépik persze. Így is csodálom, hogy eddig elmerészkedtek...azért nem kevés maffiózót kellene még nekik lesittelni, nyilván - fogod mondani joggal - saját párton belül is.

A gazdasági átalakítás min. 4 éves folyamat. Az nem 6 hónapos terv, de ezt te is tudod.

nestrot10 2010.07.18. 11:38:41

@Boli: Bocs, de ezt a bandát csak saját stílusával lehet sarokba szorítani, és legyürni---finomkodni nem lehet..... és a papagájkommandót beindítani állandóra és harsogni naponta 100x hogy Hazug Rákosi Viktor,..,.... OPRBÁN ÉS BANDÁJA TAKARODJ!

Gyárfás 2010.07.18. 11:39:01

@ikszel:

Vicces ahogy az IMF-et valami jóidulatú ovóbácsi szerepbe teszed aki kedvesen magyarázza a kisfiúnak, hogy mit kellene csinálnia:)

Főleg, hogy az IMF azt próbálja mosolygósan elmondani, hogy nem kellene megadóztatni azokat a bankokat akik az IMF legnagyobb tagországainak költségetésébe fizetik be azt az extraprofitot amit Magyarországon harácsoltak össze:)

t0thl 2010.07.18. 11:39:11

@nestrot10: Hú az a Bajnai által kivívott elismerés. Hatalmas.
Szerintem ha megkérdezzük bármely vezető nyugati hatalmat, mit becsül jobban. A kelet európai régiót úgy cakk-pakk, vagy a 4 rétegű budipapírt, az utóbbi lesz a nyertes.
Nem nagyrabecsülés ez. Kizárólag a pénzről szól semmi egyébről.
Nem is baj, ha elhúznak a vérbe.

Gyárfás 2010.07.18. 11:39:45

@somogg:

értem:) export rossz, import jó:)
Zseniális:)

Hagrid 2010.07.18. 11:39:48

@Aszi: Köszönjük Emese. Ez marha érdekes ám...demagóg sz@r.

torró 2010.07.18. 11:39:49

"rosztovgrof" ez is igaz.Kaptam én egy emailt nemrég, ha van valakinek kedve hozzá olvasson bele. Ámbár lehet hogy ez nem újhttps://docs.google.com/viewer?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=129689189d84d44c&mt=application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document&url=https://mail.google.com/mail/?ui%3D2%26ik%3D85334ffd05%26view%3Datt%26th%3D129689189d84d44c%26attid%3D0.1%26disp%3Dattd%26realattid%3De0bfe42f3916df96_0.1%26zw&sig=AHIEtbTAmrx8ZuAzEst1JuoCcyuj0mR72Adonság!

ladislaus 2010.07.18. 11:41:46

@mendson: ne gyere már ezzel a hülyeséggel hogy vizitdij. 300ft-ért álltak 50en sorba a János korházban csak hogy be tudják fizetni... tiszta hülyeség ez egész. vonja le a TB-mből. ennyi.

IMF meg EU kapja be. megérdemlik.

ehja 2010.07.18. 11:42:15

@ikszel: Igy van teljesen igazad van. MI léptünk az EU-ba nem ők belénk. Igy az ő szabályaik szerint kell játszani.

Ha nem felel meg, akkor Barroso is mondhatja (talán már mondta is OV-nek), hogy akinek nem tetszik az ki is léphet. Végül is ezt szeretnénk?

Akkor lépjünk ki, ne húzzuk at időt...
Ahogy valaki más is irta, akkor nem lennék ám az EU helyében. Micsoda pánik lenne Brüsszelben!

Húsleves 2010.07.18. 11:42:27

Azért jó látni, hogy vannak akik őszintén örülnek annak, hogy ma is idegenek uralkodnak, csak tankok helyett bankokkal. Az is látszik, hogy ugyanazokról van szó. A 20-40 évvel ezelőtt is kitűnően alkalmazkodtak a "környezethez", akkor a Szovjetunió biztosította a hatalmukat. Aztán 20 éve, amikor a szomszéd országokban rendszerváltás volt, itt átmentették a vagyonukat, kapcsolataikat. Kiszolgáltatták az országot a karvalytőkének, cserébe azok hagyták, hogy kommunistákból büntetlenül demokratákká változzanak, és most is támogatják őket, mert hasznot hozó, jó fejőstehenek vagyunk nekik. Amikor ők vannak hatalmon, akkor kölcsönnel megtámogatják őket, hogy aztán amikor a nép elzavarja őket, az adóssággal zsarolhassanak.
Az IMF durcás távozása persze önmagában nem jelentene semmit, ugyanis ez nem is leminősítés. De nemsokára jön majd a bomba érv: hogy emiatt "érzékeny" a piac (értsd.: ugyanazok a hazai és külföldi élősködők, akik a szándékosan ebbe a helyzetbe kényszerítettek bennünket).
Igazatok van, szarjátok le, hogy az ország elsöprő többséggel küldött el benneteket a hazugságaitokkal a sunyiba (nem azért mert FIDESZ-es, hanem mert ti lennétek az alternatíva).
Jelen helyzetben úgy tűnik, tényleg bejött, hogy kiszolgáltattátok az országot a saját szűk érdekeitekért. Úgyhogy örülhettek!

eran 2010.07.18. 11:43:17

Az IMF-küldöttség vezetője: Rosenberg! Beszédes név...

Nem lehet komolyan venni.

ladislaus 2010.07.18. 11:45:53

@lifelike: most akkor tiltsák be indexféléket? :)

Spiro 2010.07.18. 11:47:05

Az eddigieken túl…
Alkotmányba kell foglalni:
- hitel kamat alapja csak nemzetközi referencia kamat lehet (LIBOR, stb.), nem a banki ellenőrizhetetlen forrásköltség

- A Hitel fedezettségétől függően mennyi lehet a max. kamat/THM felár (pl: 200%-os fedezetségű lakás hitel esetében max: +4%), Ez kb. és 350MRD-ot hagyna a devizahiteleseknél, és ezt fogyasztásra fordítva kb. 100MRD adóbevételt jelentene (azért hülyeség a bankadó, mert visszafogja a belső fogyasztást)

- Közpénzből segélyezést nyújtani, csak vagyonbevallás mellett mellet lehet (és lehetőleg az APEH végezze, ne az Önkorik), a fedezetre bejegyzett jelzálog mellett (pl. nyugdíjasok kaphatnának életjáradékot és az örökösök, viszont a segély összegével kevesebbet örökölnének, stb). Illetve a folyósított segélyt törleszteni kell.

a katona fehérben 2010.07.18. 11:48:45

@Hagrid: Így van!!! Ezért szerencse, hogy itt vagy nekünk TE, aki ebben a hozzászólásában szigorúan szakmai alapon, cáfolhatatlan érvekkel pontról pontra ízekre szeded ezt a néhány mondatot, és kíméletlenül leleplezed a benne foglalt valótlan állításokat!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:48:56

@Senkifia: ... és amíg ezeket a szarokat nem fogják meg, addig semmi sem fog változni! Márpedig eddig semmi nem utal arra, hogy ez megtörténne.

ladislaus 2010.07.18. 11:49:02

@stars7726: persze. ha meg IMF-el tárgyalnak annak csak egy eredménye lehet kvázi. ujabb hitel. akkor is ezt írnád.

nagyon helyesen tették hogy eltakarodtak egy időre ezek a hullarablók. sajnos majd visszajönnek még...

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.07.18. 11:49:55

@Boli: Tuti hogy fizetik ezért. Valahogy minden politikai témájú topicban feltűnik bemond 1-2 hangzatos dumát hogy ha nem kapunk kaszára-kapára akkor itt a világvége mert 8 évnyi igazságos szoci uralom után itt a patásorbán stb...

Mint tudhatjuk ennyire csakis pénzért lehet gyűlölködni. :)

torró 2010.07.18. 11:52:01

Hát ez nem jött jól össze. Bocs!

Nobody 2010.07.18. 11:52:49

@Húsleves: Akkor nyoma lesz, ha ennyi helyen foglalkoztak vele... :-)

Dogmostdog 2010.07.18. 11:52:55

Huh, hát csak megtaláltam a Lipótmező utódját. Nemhiába kerestem, hogy a sok olyan barom miatt mint ezen a blogon található hova is nem akarok kerülni.
A sok köpködés helyett ami több mint gusztustalan talán a lipótmezei blogagyakat kellene kicsit munkába vinni:
A VILÁG JELENLEG AZ ÉRTÉK ELLENÉRTÉK ALAPÚ MŰKÖDÉST HASZNÁLJA MINT ÉRTÉK MINŐSÍTŐT, AMINEK UGYE MEGJELENÍTŐJE A PÉNZ ÉS TE BLOGGOLÓ ELKESEREDETT AKI KÖZBEN ZSÍRT ÁLMODIK A KENYERÉRE ÉS TE AKI AZ ÚJ BMW-D ÚJRAFÉNYESÍTTETED A ZSEBPÉNZÉRT DOLGOZÓ DIÁKKAL UGYANABBÓL A NAGY KÖZÖS PÉNZBŐL ÉLTEK, PERSZE JOGTALAN ARÁNYOKBAN AMIT EZ AZ EGÉSZ SÁRGOLYÓBIS TERMEL. AZ HOGY ABBÓL EGY ORSZÁG MENNYIT SZAKÍT KI MAGÁNAK AZT HÍVJÁK GAZDASÁGNAK. A POLITIKA MEG CSUPÁN AZÉRT VAN, HOGY TI, A NYÁJ ELHIDJÉTEK LÉTEZIK MÉG OLYAN HOGY ORSZÁGNYI KÖZÖSSÉG, MERTHOGY EZ BEVÁLT KÁBÍTÓSZER NEKTEK ÉS MINDENKINEK. DE MINDEKÖZBEN A PÉNZ URALKODIK, MERT TI A JÖVŐKÉPETEK ÁLMAIÉRT EZT EMELITEK MINDEN NAP MAGATOK FÖLÉ. AMIG ÍGY MŰKÖDIK A VILÁG A PÉNZ ERNYŐJE ALÓL KIBÚJNI NEM LEHET. HA PEDIG EGY ÖNJELÖLT PRÓFÉTA KORMÁNYFŐ (BÁRMELYIK) AZZAL HITEGET BENNETEKET HOGY MAJD Ő ODAPÖRKÖL A GLOBÁLIS PÉNZNEK, HÁT AZ ÉPPEN A SEMMIBE TASZÍT BENNETEKET. AZ ŐSERDŐK ÁRTATLANSÁGA EURÓPA KÖZEPÉN TÖBBÉ NEM TUD MŰKÖDNI, NINC VISSZA ÚT, CSAK A SEMMIBE. CSAK ARRAFELÉ, HA NEM MENEKÜLTÉL EL INNEN IDŐBEN GYEREKEDNEK KOPORSÓT SE TUDSZ ADNI, MERT MÁR MAGAD FEKÜDTÉL ABBA BELE. HÁT NE A MÁSIK FULDOKLÓD SZIDD AKINEK SZINTÚGY EGYETELEN MENEKÍTŐ SZÁLFÁJA SINCS, HANEM AZT A POLITIKUST AKI A PÁR MEGMARADT FARÖNKÖT IS FORGÁCSOKRA HASITTATTA VEZÉRHAJÓJÁRÓL VEZÉNYELVE A MUNKÁLATOKAT. MOST AZ IMF/EU -VAL VALÓ HADAKOZÁSSAL AZ UTOLSÓ FORGÁCSOK IS KIOSZTATNAK ELHINNI HA BELEKAPASZKODSZ NEM FULLADSZ MEG.
VEGYÉL MÉLY LEVEGŐT (MÉG NEM KERÜL PÉNZBE) LEGALÁBB EMLÉKED MARADJON VALAMI ERRŐL A VILÁGRÓL MIELÖTT ELMERÜLSZ A SEMMIBEN. JÓ MEGFENEKLÉST A SEMMIBEN!

Hagrid 2010.07.18. 11:53:19

@Spiro: Nem rossz. Melyik kormánynak fogod ezt benyújtani javaslatként?:-) (Tudom, valamelyik skandinávnak...)

Gyárfás 2010.07.18. 11:53:30

@ehja:

Az a probléma, hogy azokat a szabályokat amiket az EU rajtunk kér számon a legtöbb tagország nem tartja be.
Kb azt várják tőlünk, hogy egy csomó hamiskártyás között tiszta lapokkal maradjunk talpon.

Dogmostdog 2010.07.18. 11:53:39

Huh, hát csak megtaláltam a Lipótmező utódját. Nemhiába kerestem, hogy a sok olyan barom miatt mint ezen a blogon található hova is nem akarok kerülni.
A sok köpködés helyett ami több mint gusztustalan talán a lipótmezei blogagyakat kellene kicsit munkába vinni:
A VILÁG JELENLEG AZ ÉRTÉK ELLENÉRTÉK ALAPÚ MŰKÖDÉST HASZNÁLJA MINT ÉRTÉK MINŐSÍTŐT, AMINEK UGYE MEGJELENÍTŐJE A PÉNZ ÉS TE BLOGGOLÓ ELKESEREDETT AKI KÖZBEN ZSÍRT ÁLMODIK A KENYERÉRE ÉS TE AKI AZ ÚJ BMW-D ÚJRAFÉNYESÍTTETED A ZSEBPÉNZÉRT DOLGOZÓ DIÁKKAL UGYANABBÓL A NAGY KÖZÖS PÉNZBŐL ÉLTEK, PERSZE JOGTALAN ARÁNYOKBAN AMIT EZ AZ EGÉSZ SÁRGOLYÓBIS TERMEL. AZ HOGY ABBÓL EGY ORSZÁG MENNYIT SZAKÍT KI MAGÁNAK AZT HÍVJÁK GAZDASÁGNAK. A POLITIKA MEG CSUPÁN AZÉRT VAN, HOGY TI, A NYÁJ ELHIDJÉTEK LÉTEZIK MÉG OLYAN HOGY ORSZÁGNYI KÖZÖSSÉG, MERTHOGY EZ BEVÁLT KÁBÍTÓSZER NEKTEK ÉS MINDENKINEK. DE MINDEKÖZBEN A PÉNZ URALKODIK, MERT TI A JÖVŐKÉPETEK ÁLMAIÉRT EZT EMELITEK MINDEN NAP MAGATOK FÖLÉ. AMIG ÍGY MŰKÖDIK A VILÁG A PÉNZ ERNYŐJE ALÓL KIBÚJNI NEM LEHET. HA PEDIG EGY ÖNJELÖLT PRÓFÉTA KORMÁNYFŐ (BÁRMELYIK) AZZAL HITEGET BENNETEKET HOGY MAJD Ő ODAPÖRKÖL A GLOBÁLIS PÉNZNEK, HÁT AZ ÉPPEN A SEMMIBE TASZÍT BENNETEKET. AZ ŐSERDŐK ÁRTATLANSÁGA EURÓPA KÖZEPÉN TÖBBÉ NEM TUD MŰKÖDNI, NINC VISSZA ÚT, CSAK A SEMMIBE. CSAK ARRAFELÉ, HA NEM MENEKÜLTÉL EL INNEN IDŐBEN GYEREKEDNEK KOPORSÓT SE TUDSZ ADNI, MERT MÁR MAGAD FEKÜDTÉL ABBA BELE. HÁT NE A MÁSIK FULDOKLÓD SZIDD AKINEK SZINTÚGY EGYETELEN MENEKÍTŐ SZÁLFÁJA SINCS, HANEM AZT A POLITIKUST AKI A PÁR MEGMARADT FARÖNKÖT IS FORGÁCSOKRA HASITTATTA VEZÉRHAJÓJÁRÓL VEZÉNYELVE A MUNKÁLATOKAT. MOST AZ IMF/EU -VAL VALÓ HADAKOZÁSSAL AZ UTOLSÓ FORGÁCSOK IS KIOSZTATNAK ELHINNI HA BELEKAPASZKODSZ NEM FULLADSZ MEG.
VEGYÉL MÉLY LEVEGŐT (MÉG NEM KERÜL PÉNZBE) LEGALÁBB EMLÉKED MARADJON VALAMI ERRŐL A VILÁGRÓL MIELÖTT ELMERÜLSZ A SEMMIBEN. JÓ MEGFENEKLÉST A SEMMIBEN!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 11:55:26

@Aszi: Na, ja... Az Oszkó nem egy hülyegyerek, hiába fikázták. Sok együgyü, ecceri emberke ha csak felét tudná és értené... Az volt a legszánalmasabb, amikor komcsizták! Volt MSZMP párttagok és azok kedvezményezettjei. Szóval a Mókus Örs.

sárkányfő 2010.07.18. 11:55:47

@Hagrid: miről beszélsz? elolvastad egyáltalán amire válaszoltál?
világosan leírta, hogy az IMF a 2011-es dolgok miatt rágott be, tehát lenne idő, csak be kéne vállalni a terveket.

Vezetőcserék: nocsak, milyen megértőek a fideszesek, ha a saját magukról van szó. Mit is mondott a vezetőcserékre 2002-ben a fidesz? "leszámolások, tisztogatások" + "magyar közigazgatás Szent Bertalan éjszakája" (Pokorni).
Rohadt uncsi már a kettős mérce....

És nem forgasd ki a szavaim! Ezt:
"Viszont gazdasági átalakító tervek? nulla.
eü. reform? sehol semmi.
bürokrácia megreformálása? zéró."
szóval ezt nem úgy írtam, hogy ezek miért nincsenek már meg, hanem világosan a terveket és a szándékot, a fiókból előhúzott (nem létező) kidolgozott koncepciókat kértem számon! mint te is tudod jól, persze...

Hagrid 2010.07.18. 11:55:52

@a katona fehérben: Böff? Jövőre érettségizel nem? Vagy két wowozás közt nyomsz pár poénos kommentet is erre-arra?

is 2010.07.18. 11:56:23

@Sir Galahad: egy olyan országban, ahol 82% meghülyül (hülyenépszavazás), és még két évre rá is 70% hülye, ott szerintem is ez az egyetlen járható út.

BISMARCK 2010.07.18. 11:56:43

@yanchi345:

Ez legenda, amit ő körít saját maga köré.

rosztovgrof 2010.07.18. 11:57:15

Csak egy kérdésem maradt, mi a jobb megállapodni az IMF-el, vagy ennek hiányában jelentős felár mellett finanszírozni az országot a piacról?

Ezt még a Kövér is viszonylag hamar belátta.

Spiro 2010.07.18. 11:57:57

@Dogmostdog:
De jó, még azokra is gondoltál, akik csak a nagybetűket ismerik, és 2x is, hogy a gyengébb felfogásuka is értsék.
Köszi, hogy köztünk vagy. :D

a katona fehérben 2010.07.18. 11:58:07

@Hagrid: A böff a tiéd volt. Érveket kéne írni, mert minősítgetni még a hülye is tud, amint azt demonstráltad.

is 2010.07.18. 11:58:09

@Gyárfás: ezt nem pont jól látod. rajtunk kívül kb. mindenki évi 2%-os megszorítást csinál, tőlünk pedig csak 1%-ot kérnek, ráadásul az utolsó 1%-ot. 2012-től mindenkinek megzorítani kell, nekünk pedig akkor már nem. ennyire fel kellene tudnod emelni a fjed, hogy ne írj ilyen hülyeségeket.

sidorovich 2010.07.18. 11:58:23

@Boli:

De pont erről beszélek, hogy nem döntik be, nem mennek el MERT a saját érdekük azt kívánja, hogy törlesszünk tovább nekik. Ez a mi fegyverünk. Pontosan tudják ők is, hogy ha bedöntik a forintot itt egy évtizedig nem lesz törlesztés, egy fitying sem és a végén kénytelenek lesznek átütemezni az adósságot (=bebukták) mint sok más országban.

Nekik a pénzük kell, nem a büszke tudat, hogy lám-lám nagy volt a pofátok de most kib*sztunk veletek, igaz jó nagyot buktunk mi is, de nekünk így is megérte. Nem hülyék ezek.

Most szépen hazamennek és átgondolják amit hallottak. Valószínűleg nem a bankadó meg Simor lóvéja volt ott a fő ütközési pont, hanem kerek-perec levezette nekik valaki azt, hogy merre hány óra, ami meglepte őket, mert nem erre számítottak. Az is lehet, hogy bemutattak nekik papírokat, hogy hogy áll az ország, olyanokat, amiket Fletonovicsék nem nagyon szívesen kötöttek az IMF orrára.

Az itteni delegáció valószínűleg csak egyféle álláspont forszírozására volt feljogosítva, ahhoz, hogy ezen változtassanak az otthoni fönőkkökel kell egyeztetni.

ikszel 2010.07.18. 11:59:59

@Gyárfás:

ha jól értetettem, az IMF a 2010-es évre esedékes bankadó mértékét nem kifogásolta, viszont jelezte, hogy éveken át ezt fenntartani nem lehet, ekkora mértékű adóztatásra a világon nincs példa és ennek negatív hatásai lesznek a gazdaságra. Nem utolsó sorban pedig úgyis a lakosságra lesz továbbhárítva, ergo nem megoldás hosszú távon.

Ami pedig Simor fizetésének mértékét illeti, ott sem a fizetéscsökkentést kifogásolták, hanem a hatályos törvényi keretek figyelmen kívül hagyását.

Persze lehet, hogy túl naív vagyok és mind a kizsigerelésünkre utaznak és a vesztünket akarják, de szerintem az a lóvé, amihez így jutnának, számukra aprópénz.

Egyébként ha annyira jók vagyunk, hogy nincs szükségünk, a kizsákmányoló IMF hitelére, nem kötelező lehívnunk az újabb hitelkeretet. De ha mi hívtuk ide őket, akkor arcoskodni velük nem igazán ildomos.

bundesliga 2010.07.18. 12:00:27

@Hagrid: netán te is érdekelt vagy és Neked is ígértek valami frankó állást ? Egy nagy baj van veletek és pedig az, hogy nem tudjátok máshol pl. a németeknél hogyan bonyolódik le egy kormányváltás. Államtitkár helyettesekig ott is mindenki lapát, de attól lejjebb az adminisztráció marad. Hogy ne haljatok meg bután elárulom, hogy ott a helyén maradt a német vasutak nagyfőnöke, a
Bundesbank elnöke, stb. Úgy látszik ott nem a cimborák töltik be ezeket
az állásokat.
Nem vetted még észre, hogy 1526 óta a magyar politika a másik fél át-
kúrására épül és hogy Szapolyai di-
rekt betett Lajosnak Mohácson és nem érdekelték a következmények?
Hajrá fiúk csak így tovább.

somogg (törölt) 2010.07.18. 12:00:34

@Gyárfás: latom vagod... :). segitek, nem export vagy import, hanem export es import. A dolgok osszefuggnek. Ez a gyenge forint egyszeru vakitas, rovidtavu latszatmegoldas. Jo az exportnak, aztan no az import ara, amitol az inflacio emelkedik, amire a kozponti bank emeli meg a kamatot, tehat no a hitelfelvetel ara (lattam erre is van adminisztrativ otleted:)) de legfokepp az orszagkockazaton keresztul a koltsegvetes finanszirozasanak arat. Az igazi megoldas a koltsegvetesi hiany csokkentese, hosszu, munkaval jaro megoldas, nem nepszeru es szakertelmet is kovetel, igazi 10 pontos kerdes, egy almodjunk nagyot kormany lehet, hogy keves hozza. Viszont stabil valutat ad, csokkeno inflaciot, alacsonyabb allampapir hozamokat, osszefoglalva, hosszutavu teret a koltsegvetesnek es igy lehetoseget adocsokkentesre. Hat ennyi, a hozzaszolasaid alapjan olyan figura lehetsz aki elolvasott egy fidesz szorolapot, megtetszett neki egy mondat, hozzakeresett ket egyenletet egy makro konyvbol aztan hajra. Szeritem befersz a kormanyba, 95% elvhuseg 5%targyi tudas. :)

Rwindx 2010.07.18. 12:00:49

@Sir Galahad:
Nekik mindig kell egy segg amit nyalhatnak. "a külföldi szép"

Hagrid 2010.07.18. 12:01:45

@ó jaj: A vezetőcseréknél írtam, hogy ugyanez ment máshol is és igen, korábban is. Én meg nem vagyok sem fideszes, sem a fidesz, hogy Szt. Bertalan éjszakáját, meg hugenotta-üldözést vizionáljak.:D Azért ilyet ne adj már a számba légy szíves...
Koncepciókat kérsz? Ismert már a 2011-es költségvetés egyáltalán? Részleteiben szerintem még messze nem...Addig meg kár erőlködnöd azzal, hogy konkrét "szándékot" hiányolsz. Engem nem visz lázba a Fidesz, csak az volt egyértelmű, hogy az előző bandának mennie kellett. A 2/3 nem azért jött össze, mert ennyi fideszes van az országban, hanem mert van egy nemzeti elvárás a társadalom részéről. Ha a fidesz ennek eleget tesz, akkor még sokáig rendben lesz. Ha nem, akkor csoda, ha a 4 évet kihúzza. Na abban ne reménykedj, hogy az mszp-szdsz garnitúrája tér majd vissza utána, ha így alakulna...
Azaz reménykedhetsz, ha pl. beszállító vagy nekik vagy te gyártod a vizitdíj automatát - ahelyett, hogy EHO-t emelnénk és kontrollálnának rendesebben, dehát az meg nem jó, mert akkor jön a "viktátorozás"...

hamisnero 2010.07.18. 12:02:32

@Spiro: + kellene egy állami (inc. önkormányzat) feladatjegyzék, amihez a működési költségeket kellene igazítani. illetve amikhez a szervezeti strukturát (és a feladatokat ellátó személyek számát és "minőségét") is ki lehetne alakítani. ez már jelentős megtakarítást eredményezne önmagában. de nekem inkább olyan érzésem van, hogy a közigazgatás a káosz felé csúszik. csak egy példa, most olvasom, hogy az új vámos főnök új vezetője ex határőr. szerinted neki mennyi fogalma van egy adóhatóság működéséről, illetve aki oda őt kinevezte, az tényleg csak annyit tud a világról, hogy a vámos meg a határőr is ott áll a határállomáson, biztos csereszabatosak???

moncayo 2010.07.18. 12:02:45

Paul a polip is biztosan jobban tudna gazdaságpolitikai kérdésekben is dönteni ezeknél a pancsereknél.

sárkányfő 2010.07.18. 12:03:01

@Sir Galahad: ez egy remek ötlet, én már többször leírtam pár helyen. ez a mostani eset is fényesen bizonyítja, hogy az imf és az eu harcol a magyar érdekért, a magyar kormány meg ellene. jobban járnánk egy helytartóval, mi nyilvánvalóan alkalmatlanok vagyunk önmagunk vezetésére.

sajnos ennek mostanság nincs politikai realitása. talán idővel, ha majd az eu sokkal integráltabb lesz, megérjük ezt is. addig meg bénázunk és önsorsrontunk tovább...

Gyárfás 2010.07.18. 12:04:17

@is:

nem a megszorításokon volt a vita, hanem a bankadón, és azon hogy a piactorzító intézkedéseket kívánt behozni orbán.
Érdekes, hogy olaszország a piactorzítás királya mégsem halljuk, hogy nagyon baszogtatnák őket.

hamisnero 2010.07.18. 12:04:40

bocs, ez egy elQrt mondat: "csak egy példa, most olvasom, hogy az új vámos főnök új vezetője ex határőr"
helyesen:csak egy példa, most olvasom, hogy az új vámos főnök ex határőr...".

rosztovgrof 2010.07.18. 12:04:48

@somogg: "...a gyenge forint egyszeru vakitas, rovidtavu latszatmegoldas". Lehet, de egy túlértékelt nemzeti fizetőeszköz (thanks to Járai) nagyon sok kárt tud okozni.

sidorovich 2010.07.18. 12:05:14

@rosztovgrof:

Kínát kifelejtetted. Még oda is elmehetünk pénzt kuncsorogni. Vagy már volt is arrafelé Orbán?

Hmmm...

Spiro 2010.07.18. 12:05:58

@sidorovich:
Az MNB tartalékból visszatudjuk fizetni az IMF-EU hitelt (hiszen ezt pusztán erődemostrációs célra "kellett" felvenni, így őket nem éri kár.

Csak azután mi lesz azt nem tudjuk, mert a maradék 7-8 MRD EUR devizatartalékot 2 nap alatt megeszik a Ft-ot támadó spekulánsok (ami ellen ördögi magas Ft kamatokkal, és/vagy a konvertibilitás szüneteltetésével lehet védekezni).

Ebben a helyzetben a ker.bankok nem fogják tudni megújítani ~30MRD EU-s devizahiteleiket, csak irracionális magas felárral, a devizahiteleseket kivégzik, és kész.

rosztovgrof 2010.07.18. 12:07:05

@hamisnero: a vámhatár is egy határ végül is

vakapad 2010.07.18. 12:07:22

Magam úgy emlékszem, hogy Gyurcsány reformokat akart bevezetni (emlékszünk, mi lett belőle), amit a Fitch, IMF, EU pártolt (ösztökélt, bátorított), és aminek a nép meg az (SZDSZ-t kivéve) az összes parlamenti párt, plusz Alkotmánybíróság állt ellent, most viszont a helyzet fordított.

Fentiek szerint a deja vu-zás kissé mellément, mint a Jabulani 70 km/h sebesség felett.

sárkányfő 2010.07.18. 12:08:23

@Hagrid: nem vagy fideszes? :) jobban véded a fideszt, mint némely felkent orbán-fan....
és hogy engem szocinak gondolsz (epic fail), az is csak ezt támasztja alá, ősi fityeszes fan-refelx, hogy akinek nem tetszik a narancsos bénázás, az csak coci lehet... mekkora hülyeség már, de akiknek kimosták az agyát, azok komolyan gondolják...

a koncepciókat igenis joggal kérem számon, hagyjuk már ezt a "majd később" dumát, ha lenne valamijük már rég tudnánk.

Hagrid 2010.07.18. 12:08:38

@bundesliga: A jó állásra sosem volt esélyem, nincs politikus ismerősöm. Képzeld, én csak dolgozom, de azt legalább jól, mert munkanélküli még nem voltam...
Ami nem személyeskedés arra szívesebben írok: a németeknél maradt a vasút és a Bundesbank feje. S mondd már meg, hogy a német vasút és a magyar vasút közt nincs semmi különbség? A MÁV vezetőségének nemhogy a cseréje, de akár lesittelése sem lenne rossz ötlet. A MÁV és tekintélyes naplopó (vezetői) rétege olyan pénzeket keresett, amire nincs mentség. Erre nem válasz az, hogy bezárjuk a vonalakat, de zabáljuk a milliárdokat tovább? Hogy a fenébe akarod összehasonlítani a világszínvonalú német vasutat a magyarral? Még szép, hogy ott maradt...A Bundesbank is Európa egyik legtekintélyesebb bankja, mi a bánatnak piszkálná meg bárki? De könyörgöm! mi működött ebben az országban jól az elmúlt 8 évben? Vagy akár korábban is? Merthogy Orbánék is töketlenkedtek rendesen 1998-2002 közt, mondjuk ki - elég gyerekek voltak még. Most azért jóval nagyobb a feladat és az elvárás is velük szemben. A Maszop alatt bebetonozott vezetőket, állami vállalatok éléről miért ne lehetne eltávolítani?
Te tényleg megtartanál ennyi pénznyelőt?

Hagrid 2010.07.18. 12:09:59

@ó jaj: Ha meg ellenzem a Fidesz elődeit, akkor én vagyok fideszes - epic fail ez is...:D

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 12:10:31

@sidorovich: ...hát nem egy dologra gondoltunk. Szerintem ha valakik át fognak gondolni itt dolgokat, akkor az Viki (Mókus Örs) lesz. Fülük, farkuk behúzzák, vagy szívunk - elvtársak! Ugyanis mindent megtettek a legények ezért a pofonért!

sidorovich 2010.07.18. 12:10:43

@Spiro:

Kérdés, hogy megéri-e nekik porrá zúzni ezt az országot.

Devil 2010.07.18. 12:10:45

@sidorovich: Ja. A mesekonyvedben biztos...

sárkányfő 2010.07.18. 12:12:08

@Hagrid: mi az amit szerettél volna kifejezni, de nem sikerült, kedves?

sidorovich 2010.07.18. 12:12:59

@Boli:

Nincs kizárva, hogy így lesz, de általában nem csak a két véglet létezik. Én valami köztes állapotra számítok, az őszi választások utánra időzítve.

Húsleves 2010.07.18. 12:13:23

A következő információt nem tudom belinkelni, mert a (Kossuth) rádióban hallottam: abból a pénzből, amit a gazdag országok bankkonszolidációra költöttek, 100 évig lehetne etetni egész Afrikát.
Ez mutatja, mi a valódi liberálkapitalizmus. Mellényzsebből fizethetnék, ehelyett az ENSZ-ben vég nélkül játsszák a szerepet, hogy mennyire szeretnének ők segíteni, csak nem tudnak, mert nagyon sok pénz.
Ezt képviselik a hazai kistestvéreik is, akik most kongatják a vészharangot. Ők azok akik annyira segíteni akarnak a cigányságon, és lerasszistáznak mindenkit aki másképp tenné, mint ők: mert ők mindig úgy segítenek, hogy az garantáltan ellentéteket szítson. Látványosan beköltöztetnek néhány száz cigányt telepekről városokba, ingyenlakásokba, és persze munkát nem adnak nekik. Mi más lehetne ennek a garantált következménye, mint hogy lopnak. Aztán amikor a közösségnek, amelybe "integrálták" őket nem tetszik, máris megvan a bizonyíték: rasszisták!
És mi ezzel a céljuk? Hogy bebizonyítsák, hogy a magyarok rasszisták, ergo -> semmit sem tudnak, csak gyűlölködni, ergo -> a liberálisokat is csak zsigerből gyűlölik, ergo -> azokat is csak zsigerből gyűlölik, akik a pénzvilágot képviselik, ergo -> nem értenek semmihez, nem is tudják hogy működik a világ. Pedig ahogy Hofi is mondta bölcsen, nem mindegy, hogy valaki az almával nincs megelégedve, hanem a férgével. Nem a kapitalizmussal van a baj, hanem a kapitalizmus gyenge pontjaival, amire rátelepedtek a liberálisok. Monopóliumellenes törvények vannak ugyan, de a felszín alatt rögzült káros kapcsolatokat, a politikára gyakorolt hatást már nem tudják, és nem is igazán akarják megszüntetni. A lobbizást egyenesen jónak állítják be.
Ennek az érdekszférának a haszonélvezői féltik most a zsíros helyeiket, és látszik, hogy nem is lesz könnyű kitakarítani őket. Veszteni valójuk sincs, hiszen ha tényleg becsődöltetik az országot, majd egyszerűen külföldre mennek, hiszen megvannak a kapcsolataik. Ahogy a Zwack-féle kullacsok is elvoltak Amerikában, amíg nem találták alkalmasnak a terepet arra, hogy újra hazai vért szívjanak.

Devil 2010.07.18. 12:13:32

Ja es ne legyenek illuzioitok: a kozigazgatasbol majd azt rugjak ki aki nincs rajta a Kubatov-listan.
Tul.keppen a Fidesz legnagyobb baja Orban, Orban legnagyobb baja hogy semmihez sem ert, semmit sem csinalt, iskola utan beesett a politikaba, 0 tapasztalattal. Egy dologhoz ert nagyon: masokat bemocskolni. Majd jol bemocskolja az EUt meg az IMFet is, es akkor majd mar azokra sem kell hallgatnunk (a HorrTV vajon hogyan hozta le a targyalasok megszakitasat?) es akkor azt csinal amit akar. Tiszta Eszak-Korea leszunk.

Devil 2010.07.18. 12:14:26

@Húsleves: Demagogia, demagogia, demagogia... ha ennyit tudsz, miert nem lepsz be a Partba?

Gyárfás 2010.07.18. 12:15:16

@somogg:

A kereskedelmi bankok hitelezési gyakorlatára volt ötletem, ami nem az enyém, hanem bevált gyakorlat Pl. Németprszágban, vagy ausztriában.

Érdekes, hogy belekeverted a politikát, főleg hogy látatlanul besoroltál valahová ahová ráadásul nem tartozom.
Sok ilyen vitában használjátok azt az érvrendszet, hogy ha máshogy gondolkodsz akkor Ide vagy oda tartozol.

A gyenge forint valóban átmeneti megoldás de annak jó.A belső termelés, és a hazai termékek előtérbe kerülnek, az export, és a túrizmus nő.
Valóban a nyersanyagok,energia, és minden import termék ára nő, ami azt eredményezi, hogy sok olyan terméket újra megéri gyártani amit eddig nem(textilipar, könnyűipar)

és az inflációs célokat nem csak kamatemeléssel lehet elérni.

Mike36 2010.07.18. 12:15:53

amit Matolcsy mondott abban visszaköszön a szpcializmus

Népünk és Kormányunk tekintélyes lépeéseket tesz a múlt hiábainak felszámolásában, előre a lenini úton!

rosztovgrof 2010.07.18. 12:15:56

A Kormány a helyén van. Csapataink (Vezénylő Tábornok és a többi kiváló vezérkari tiszt) harcban állnak...

Húsleves 2010.07.18. 12:16:06

Javítok, mielőtt lecsap valaki az elgépelésre: "kullacsok" -> "kullancsok"

Devil 2010.07.18. 12:16:42

@sidorovich: Meg, persze hogy meg! Az ORTT az ovek, ezen keresztul ellenorizni tudjak a mediakat (lsd Slager radio kigolyozasa, mindent mgtehetnek) ezen keresztul azt hogy milyen informaciok jutnak el az emberekhez - az Internettel egyenlore nem boldogultak, de majd kitalalnak valamit - es kesz is a totalis diktatura. A receptert sem kellett messzire menni, ebben nottek fel, csak azt sajnaltak nagyon hogy nem ok diktaltak, de az otlet nagyon-nagyon megtetszett nekik.

Hagrid 2010.07.18. 12:17:24

@ó jaj: Ugyanazt, amit te kedves.:P Vica versa. Te is fideszesnek tartasz engem, mert lehúzom Orbán elődeit (nem sorolnám fel őket.) Hiába, mindketten tévedhetünk. Legyél akkor te jobbikos, én meg majd lmp-s.;-)

Spiro 2010.07.18. 12:17:28

@hamisnero:
Én a VÁM és Pü.-t az APEH-ba integrálnám, a földhivatallal és a gépjármű nyilvántartással egyetemben, mert így egyszerűbb lenne ellenőrizni a rászorultságot.
Illetve, ahogy fent írtam csak 113 járási Önkorit tartanék meg állami finanszírozásban (az azonos számú városi Bíróságoknak megfelelő hatókörrel) és ide telepíteném az EÜ-t, rendvédelmet, oktatást (ez 113db ~16km sugarú körként lehetne megvalósítani).
Ez 10M-os országba minek 3174 Önkori, ~2000MRD-os kiadással (az SZJA kulcsa 0% lehetne, ha nem lenne ilyen nagy a bürokrácia).

Illetve megengedném, hogy a személyi igazolvány, és a személyi szám lehessen egyben az adó-, Tb-,jogosítvány-, nyugdíjas-, diák-, közgyógy. igazolvány, ami tartalmazhatná a lakcímet, tartalmazzon esetleges eü. adatokat (vércsoport, érzékenységet, stb.) EGYSZERŰSÍTENI kellene!!

Húsleves 2010.07.18. 12:18:54

@Devil: a mondatotban egyetlen érv sem volt. Először is magyarázd el, mi volt ebben a demagógia, ha tudod egyáltalán, mit jelent az a szó. Másodszor a "miert nem lepsz be a Partba" kérdést tedd össze azzal amit leírtam az érveléseitekről.

vargánya 2010.07.18. 12:19:38

@Húsleves:"Azért jó látni, hogy vannak akik őszintén örülnek annak, hogy ma is idegenek uralkodnak, csak tankok helyett bankokkal." Ugyanez jutott eszembe néhány fölényes "szakmai" hozzászólást (bocs: "eligazítást") olvasva. "Öröm látni", hogy egyesek belső meggyőződésből(?) az új megszállóknak szurkolnak a saját kormányukkal szemben.

sárkányfő 2010.07.18. 12:20:32

@Hagrid: ezek szerint ezt a mondatomat: "jobban véded a fideszt, mint némely felkent orbán-fan...." úgy értelmezed, hogy én azt írtam, hogy lehúzod Orbán elődeit? fatal error...

a jobbikot meg sózd rá másra, bolond...

Húsleves 2010.07.18. 12:21:28

Egyébként aki nem olvasta még George Orwell Állatfarmját, olvassa el, mert legalább ugyanolyan jól illik a "rendszerváltásra", mint arra, amire eredetileg írta.

Mike36 2010.07.18. 12:22:20

látom a jobbikosok a kis kézikönyvük szerint irogatnak, ahogy azt kell

Érdekes 2010.07.18. 12:23:45

Hé vörösök! :D Meséljétek már el, miért is kellett az IMF-től hitelt felvenni a Gyurcsány kormány alatt!!!!????Na?

De lehetőleg, ne a szokásos viktátorozás,törpézés meg fityiszezéssel válaszoljatok :) ( bár tudom, hogy az értelmi szintetek csak idáig terjed, de azért hátha látja az a 0.01% vörös, aki tud érdemben is válaszolni :) )

Devil 2010.07.18. 12:23:57

@Húsleves: Vannak akik szerint a Fold lapos. Meg nem is volt ember a Holdon. Veluk sem erdemes ervelni, veled sem.

sidorovich 2010.07.18. 12:23:59

@Devil: Ez eddig csak demagógia részedről. Előre kitalálni én is sok dolgot tudok. Kicsit hasonlítasz spartacusra a NOL-ról.

rosztovgrof 2010.07.18. 12:24:10

@vargánya: valaki egyszer azt modta: szeretem Platont, de jobban szeretem az igazságot

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 12:24:12

@Spiro: Ha ezt a Mókus Örs is bevállalná, nem kellene aggódniuk a következő választásoknál! De attól félek nemfogják!

Gyárfás 2010.07.18. 12:24:19

@ehja:

piactorzítás.

Olaszország a bajnok, utána lohol Franciaország.
Nekünk meg egyből jött a csicskatasli.

Mike36 2010.07.18. 12:24:24

@Devil: A Mancs írt erről egy nagyobn jó cikket, balkán lesz itt

Húsleves 2010.07.18. 12:25:09

@Mike36: látom a "ballikosok" megint szélsőségekkel riogatnak. Hiába, a reflexek.

rosztovgrof 2010.07.18. 12:25:31

@Érdekes: mert rosszabbul éltünk, mint négy éve

jozicsenko 2010.07.18. 12:25:37

2006ban Gyurcsányék teljesen egyértelműen csaltak: jóval késöbb derült ki, hogy a teljes éves hiány 10%

akkor miért is nem szólt előre/elötte az IMF???

a hiteleket felvetetni velünk, az jó volt, ugye?

az imf-t szervilisen kiszolgáló gyurcsány és az őt követő bajnai az elfogadható vezető?

nem tudom hol olvastam, de Rónai Péter (aki 20 évig volt bankvezető a tengerentúlon) mondta egy interjúban, hogy a bankok bármikor kedvük szerint változtatják a feltételek, a törlesztőrészleteket. a cseheknél egy ilyen trükk után a banknak TÁVOZNIA kell az országból: nálunk azonnal antiszemitizmust kiáltanának a barátaink...
ehh, nem folytatom: az mszp a mennybe felqrta az államadósságot, nehéz lesz azt eltakarítani...

Savanyú Tasziló 2010.07.18. 12:27:45

Véleményem szerint:
-nem kellene többet költeni, mint a saját bevétel, és akkor nem kellene IMF sem. Az IMF azt szorgalmazza, hogy költs kevesebbet, és addig ne is költs másra, amíg a hiteledet vissza nem fizetted, utána majd azt csinálsz, amit akarsz,
-egyébiránt az ország érdeke is az, hogy szabaduljon a hitelfüggőségtől,
-a Fidesz Kormány pedig azért keménykedik, hogy a saját igéreteihez - adócsökkentés, zembereket érintő megszorító csomag nélkül - szóval ehhez a bűvészmutatványhoz forrást szerezzen.
-Ezt már kevésbé látom az ország érdekében állónak: egy alapvetően szélhámos programról mindenáron bebizonyítani, hogy átvihető, vélhetően ez nem tetszik az IMF-nek,
-Ti pedig újra bevettétek a trükköt: kaptatok két ellenséget, a Simort a nyolcimilliós fizetésével, és a közszolgákat az ugyancsak milliós végkielégítéssel - a kurva anyjukat, mert a te fizetésed ugye nem itt van - tényleg fasza gyerek ez az Orbán, és lám mit véd az IMF. Szóval rágjátok csak ezt a csontot... közben nem veszitek észre, hogy az országot és a ti jövőtöket teszi tönkre vezéretek, akinek még azt is elhiszitek, hogy nemzeti függetlenségi háborút vív az IMF-fel, hát kövessétek

Húsleves 2010.07.18. 12:28:02

@Devil: "Vannak akik szerint a Fold lapos. Meg nem is volt ember a Holdon. Veluk sem erdemes ervelni, veled sem."
Na ezt hívják demagógiának. Amikor nincsenek érveid, akkor a másik személyét próbálod lejáratni, és semmivel sem tudod alátámasztani, csak a magadnak tulajdonított felsőbbrendűséggel.

rosztovgrof 2010.07.18. 12:28:31

@jozicsenko: Róna Péter (nem Rónai, pláne nem Prónai)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.18. 12:29:11

Azt hiszem, most fogunk először leckét kapni abból, hogy itt ki diktál. A magyar kormány? Muhaha! Nem, vazze, az IMF meg az EU. Mondhatjuk-e, hogy Magyarország független, szabad ország, mely szabadon hozhatja meg döntéseit? Na ugye. Hogy idáig eljutottunk, meg lehet köszönni azoknak, akik ide juttattak bennünket az elmúlt években. Az meg hogy pár ember ennek tapsol, csak mert Orbánt lehet ezzel csesztetni, hát, minimum erős rövidlátásra vall. Tök mindegy, ki lenne kormányon, az üzenet világos: ha nem teszed azt, amit mi (IMF, EU) diktálunk, hamarabb hazautazunk, másnap meg megnézheted magad (honlapi devizaárfolyamok, tőzsde).

A dolog másik bája, hogy az EU kijelentette, hogy a 3,8-as költségvetési hiány kifejezetten jónak számít, mert nyugatabbra ez kósza álom. Mégis itt keménykedik, nem nyugaton, mert jól tudják, hogy ott egy esetleges hasonló "ajtócsapkodásnál" igencsak repülne az ajtót csapkodó jól fizetett EU alkalmazott. Így itt keménykedik, mert mi kis ország vagyunk, itt megteheti. Ennek is lehet tapsolni. Én inkább szomorú vagyok, hogy idáig jutottunk.

SzaGyu 2010.07.18. 12:29:32

Én erre csak azt tudom írni, amit már leírtam:
Az Orbán kormány sok sok hibát követett eddig el, de egy biztos (szerintem) nem szabad minden áron engedni az IMF-nek és az EU-nak sem! Meg kell őrizni az ország szuverenitását és nem kell minden áron hajbókolni sem ennek, sem annak.
Ezek a csirkefogók (IMF, UNIÓ ...) megszokták, hogy játszanak velünk mit macska az egérrel és közben belekergetnek bennünket a nagy tartozásba amiből ŐK jól megélnek.
Lassan odajutunk hogy nekünk mindenki csak diktál, de nem csak az IMF, EU, ... de még Szlovákia is.
Meg kell mutatni, hogy kanyart tévesztettek és rossz úton járnak.

Van élet az UNIÓN kívül is és egyébként sincs semmi hasznunk az unióból! Az unió is a kizsákmányolás, a szegényebb országok megnyomorítója.
Míg nem volt unió, addig is lehetett külföldre menni és adtak UZSORA KÖLCSÖNT épp úgy mint most.

Miből él az IMF és az UNIÓ ?
Belőlünk!
Miért lépett be a gazdagabb országok tömkelege? Azért, mert hasznot akar húzni a kisebb és szegényebb országokból és még jobban szegénnyé tenni őket.
Hát mi másért!? Nem azért hogy önzetlenül segítsen, hogy adakozzon, ez nyilván való.

Húsleves 2010.07.18. 12:31:30

@Savanyú Tasziló: szerintem is jó, ha nem veszünk fel újabb kölcsönöket. Az viszont nem jó, hogy az IMF a bankadóba is bele akar szólni.

rosztovgrof 2010.07.18. 12:32:25

@Droli: senkit nem zavar, hogy mi vállaltuk be a maastrichti kritériumok teljesítését (3% és a többi)?

Ja tudom az EU-n kívül is van élet, oszt jó napot!

stars7726 2010.07.18. 12:33:11

@ladislaus: én a tényeket irtam.te pedig?

rosztovgrof 2010.07.18. 12:34:35

@SzaGyu: meg kellene leckéztetnünk a nyugatot, mint őseink (a magyarok nyilaitól ments meg Uram minket...)

soproni1 2010.07.18. 12:35:23

A románok ugyanezt csinálták,mint most a Matolcsy. Fél év mulva könyörögtek az imf-nek. Lehet , hogy rájöttek, hogy a hardcore szavazóik sem tartanak ki , ha a pénzük elértéktelenedik, a vagyonuk feleződik.

Azt nem értem, ennek ismeretében miért kell beáldozni azokat, akiknek még van munkájuk, vagy tudják fizetni a számlájukat. Félek, hogy a fidesz nem készült 8 évig a kormányzásra, hanem bulizott.

Jövő héten 1 euro 295 ft. Otp részvény 4000 ,-.

Végre a kommunisták is örülhetnek, hogy a kapitalista kizsákmányolókon győzedelmeskedtünk ( 3 hónapig)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.18. 12:37:28

@rosztovgrof: az a durva, hogy valamilyen szinten tényleg rá vagyunk szorulva az IMF-re és az EU-ra! Legalább olyan szinten, hogy nem mondjon rosszat rólunk.

De ezért Matolcsyt hibáztatni eléggé demagóg. Ő már csak nagyon az utolsó láncszem ebben a hosszú láncban.

Hagrid 2010.07.18. 12:38:42

@ó jaj: látom vetted a lapot...:P Na szép napot!

sárkányfő 2010.07.18. 12:40:36

Annál, hogy ki diktál, csak egy fontosabb dolog van: hogy mit diktál. Jelenleg az eu és imf védi a magyar érdeket, velünk szemben. a kis hiány, meg a többi ugyanis a mi érdekünk (lenne).
hála a jó égnek, hogy a nyugat diktál, remélem ez csak fokozódni fog idővel...

Húsleves 2010.07.18. 12:41:09

Sajnos az "EU-n kívül is van élet" nem ilyen egyszerű. Az unió nem is annyira építő jellegű, hanem kirekesztő. 1. ha nem léptünk volna be, akkor bezárnak előttünk, újabb vasfüggöny 2. beléptünk, és ezzel lemondtunk a függetlenségünk egy részéről.
Jól ki van ez találva. Nem véletlen, hiszen az alapgondolat Churchilltől származik.

aszekelyek 2010.07.18. 12:41:28

Gyurcsika az nem az IMF-re hivatkozott randán csúsztató posztíró. Összemosnád, mi? A Fitch meg ugye eléggé besározódott azóta is , mert a görögöket nem minősítette úgy, ahogyan kellett volna. NYilván ez a rájuk osztott szerep. Az meg, hogy mit mondott bármikor is az öt éven át hazudozó, teljesen indifferens. Ma ez a helyzet van és ezt kell kezelnie a legitim kormánynak. Nem először találkoznak az IMF-fel. Akik nem jótékonysági intézmény. Az IMF szerint nincs szó újabb hitelről köztük. Olyan nagyon gagyi ez a fletoval kardozás itt. Kit érdekel mit hazudozott? azt is mondta elkerül minket a válság, tagadta, hogy az imf ajánlásai valójában brutális megszorítások lesznek és azok lettek. Nem szavahihető és ezért szánalmas rá hivatkozni. az IMF és az EU hivatalos közleményében hasonló sincs, mint amit ezen a portálon is nyomatnak. Ne tessék felülni megint a pannon pumások propagandájának. Őszintén remélem, hogy tudjuk máshonnan finanszírozni majd magunkat. Ahogyan az ElőzőOrbán kormány idején. Az összes fröcsögés a kormányra pedig a bukott , rosszul kormányzó és tökekiszolgáló klikk koholmánya. Az előző IMF tárgyalásoknál is ezt nyomták.

Bert 2010.07.18. 12:42:02

Ne e zemberekkel fizettessék meg a hiányt! :-)

SzaGyu 2010.07.18. 12:42:56

@rosztovgrof: "meg kellene leckéztetnünk a nyugatot, mint őseink (a magyarok nyilaitól ments meg Uram minket...) "

Nem kell megleckéztetni senkit. Nem is tudnánk. De azért mindennek van határa de sajnos ezek nem ismerik.
Ezek a "szervezetek" azért variálnak mert ha kevesebb hitelt veszünk fel a bankadó miatt, akkor nekik kevesebb uzsora jut.
Hát belőlünk élnek, fogjátok már fel.
Olyanok mint a BANK-ok. Adnak kölcsönt jó kamatra, aztán emelkedik a kamat a végtelenségig, míg el nem jön az általuk áhított csőd.
No ekkor olcsón visznek mindent. Ez a céljuk!

Aszi 2010.07.18. 12:45:08

Blamázs az országnak. Az IMF küldöttség utoljára februárban járt itt, akkor még Bajnaival, Oszkóval tárgyalhattak. Láthatták az ő nyugatias gondolkodásmódjukat, modorukat, a szakszerűen kidolgozott terveket. Most idejöttek a választások után, és hát látták, hogy lecserélődött a partner: most egy rakás angolul alig beszélő, arcoskodó kelet-európai hepciáskodik velük, akik szemlátomást nincsenek képben. Gondolom, Orbán ott nyakaskodott, nyomta ugyanazt a szöveget, amit itthon a választóknak, az IMF-delegáció meg csak csóválta a fejét. Vérciki...

ikszel 2010.07.18. 12:47:34

@SzaGyu:

"Van élet az UNIÓN kívül is"

Tudnál mutatni egy olyan európai országot, amely ezt az utat választotta és sikeres lett (Svájc-ot leszámítva, ugye)? Vagy majd mi mutatjuk meg a világnak, hogy hogy kell ezt csinálni? Globalizációs időket élünk, a világot azok a fránya gazdasági érdekek mozgatják, tetszik vagy sem. A környezetünkről tudomást nem venni és ahhoz nem alkalmazkodni a legrosszabb döntés, amit hozhatunk. Nem vagyunk nagyhatalom, az egyetlen, amit tehetünk, hogy ügyesen alkalmazkodunk a körülményekhez.

Nincs olyan többé, hogy önálló, szuverén ország. Ja bocs, mégis van: É. Korea, Fehéroroszország, afrikai országok. Ez lenne a minta?

Aszi 2010.07.18. 12:47:56

És még vegyük hozzá, hogy az IMF-delegáció itt volt két hétig, és Orbán csak a második hét vége felé esett be, merthogy neki sürgős meccsnézésre kellett mennie Dél-Afrikába...

aszekelyek 2010.07.18. 12:48:02

@stratez: Pontosan. Ma olvastam a gyurcsány blogban, hogy át kell helyezni a felelősséget. Róluk, róla, bajnairól. Erről szólnak ezek a z ocsmány posztok itt három napja. Semmi másról. A felelős, legtovább miniszterelnök 5 romboló és adósságspirálba taszító évéért támadás , banzaj, mindenki a zorbánraaaa!

Gyárfás 2010.07.18. 12:49:45

@Aszi:

hát igen egy IMF delegációnak megfelelni maga a nyugatias attitűd:)

Főleg hogy a nyugatias baloldali gondolkodó szabadította ránk ezt a keselyűhadat.

banurr 2010.07.18. 12:54:13

@hamisnero: Még az 1976 évi nemtudomhányas Törvényerejű rendeletben (szégyen, hogy nem emlékszem rá, pedig anno abból kellett 20 éve vizsgáznom) le volt írva, hogy vám-mellékúton a vámhatósági feladatokat a határőrség hivatásos állományú tagjai látják el, tehát Béndek úr elméletileg az 1976-os jogszabály szerint vámjogi végzettséggel rendelkezik. Igaz a vámhatósághoz azóta tartozó egyéb adók és hatósági feladatok:
- vám (és egyéb azzal egyenértékű közösségi adók és díjak... ez már a 2004-es EU csatlakozás hozadéka)
- jövedéki adó és a dohánytermékek ÁFÁ-ja is
- regisztrációs adó
- környezetvédelmi termékdíj
- energiaadó
- fémkereskedelmi tevékenység engedélyezése, ellenőrzése,
- a pénzmosás elleni törvény alapján kapott feladatok,
- egy nagy halom gazdasági bűncselekmény nyomozása,
- kábítószer elleni küzdelemből egy bizonyos terület,
- szerzői és szomszédos jogokat sértő bűncselekmények/szabálysértések elleni tevékenység

Gondolom, mint nyugalmazott határőr tábornok (mint rendfokozati kategória) ezekkel tökéletesen tisztában van.

Talán azért mert valamiből a nyugdíj alatt is meg kellett élnie, de ez legyen az én személyes demagógiám.

aszekelyek 2010.07.18. 12:55:11

@Aszi: Vagy hazazavarták őket. Gondolom én.Blamázs? mi? Nyugatias? hahahaha, ez a gyurcsány egyik kedvenc szava, olvasom a blogját. Meg a reformjai a másik mantrája. meg a progresszivitás. A hivatalos közlemény az Eu részéről ismert, l lehet olvasni. Semmiféle olyan xar nincs benne, amit te itt kennél rájuk. A blamázs a gyurcsányi nevű részegen pénzszóró matróz volt, Angela merkel szerint . Aki mégiscsak nem egy blogger itt.

belekotty 2010.07.18. 12:57:43

@ladislaus "ne gyere már ezzel a hülyeséggel hogy vizitdij. 300ft-ért álltak 50en sorba a János korházban csak hogy be tudják fizetni... tiszta hülyeség ez egész. vonja le a TB-mből. ennyi.

IMF meg EU kapja be. megérdemlik."

- Hülye vagy kisfiam, a vizitdíj célja nem a 300 forint volt. A vizitdíj egy adóügyi bozonylat volt arról hogy a beteg ott járt. Így a kórházak orvosok kevésbé tudtak csalni a betegadatokkal.
Le is esett meredeken a TB finanszírozás! Amikor meg a Törpe népszavazással eltöröltette visszaugrott, lehetett újra csalni. Fogalmad sincs az egészről. Neked mi a fasznak van szavazati jogod?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 12:58:41

Nem kéne csökkenteni a közalkalmazottak létszámát,csak be kéne vezetni a 6 órás munkaidőt mindenütt.Ennél többet pedig nem szabadna engedélyezni,így kénytelenek lennének a cégek mindenütt több munkaerőt felvenni ahhoz,hogy fedezzék a nyitvatartásokat illetve a munkaidőt.

aszekelyek 2010.07.18. 12:58:54

@Aszi: tudod te irigy dög, meghívták oda. Vazze, nagyongáz mi? Az IMF pedig az államháztartási adatokat jött vizsgálni és nem vitte magával Orbán őket. Az államháztartásért felelősök pedig mind itt voltak és tájékoztattak. Tudod itt nem személyi kultusz van. Vizsssssgálták volna Orbánt? nem arra kíváncsiak. CSak a pénzük érdekli őket. Világos?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 12:59:46

@Gyárfás: Úgy hallottam hogy egy egyik IMF főmufti nője magyar kislány.

EvilHedgehog 2010.07.18. 13:00:01

Egyébként van még prémium az APEH dolgozóknál meg az önkormányzatoknál? Mert akkor inkább ezeket kéne lelőni nem pedig a gyes-sel, meg családipótlékkal szórakozni.

Jut eszembe. Családipótlékot miért nem csak rászorulók kapnak?

Jó..mondjuk ebben az országban ahol van olyan ember aki egyetemi szociális ösztöndíjhoz ragaszkodik mint nagycsaládos úgy hogy az egy főre jutó jövedelem a családban 140-160.000 Ft.....

Vannak még itt pénzcsapok amik nem fájnának annyira.

ikszel 2010.07.18. 13:00:19

@SzaGyu:

"Van élet az UNIÓN kívül is"

Egy példa jó lenne, mert egy olyan országról sem tudok, akinek ez sikerült volna és el is ért valamit. Vagy majd mi megmutatjuk a világnak, hogy mire vagyunk képesek egyedül?

Akár tetszik, akár nem, a világot jelenleg a pénz mozgatja, ez alól senki sem tud kibújni. Talán az EU a világ egyetlen olyan sarka, ahol emellett néhány egyéb szempont is figyelmet kap a politikában (szociális háló, szabadságjogok, stb).

Sajnos nem mi szarjuk a spanyolviaszt. A legtöbb amit tehetünk, hogy alkalmazkodunk a helyzetünkhöz és megpróbáljuk abból a maximumot kihozni. A nihilizmus és a fennkölt elvek hajhászása az országot nem viszi semerre sem.

SzaGyu 2010.07.18. 13:00:50

@ikszel: 2010.07.18. 12:47:34
Nem azért sikeres egy ország, ha sikeres mert az UNIO tagja.
Németek, a Franciák ... Ezek is azért sikeresek? Maradj már a hülyeséggel! Ők azért UNIÓS tagok, hogy a zsebüket tömjék. (belőlünk)

Azért sikeresek mert ott a cégek és a multik saját országon belül működnek.
Mi meg eladtunk mindent amit nem kellett volna és most és évek óta kiviszik a pénzt az országból az áruikat meg behozzák és drágán megvetetik veled, meg velem.
Napokban voltam Debrecenbe és szomorúan láttam hogy nincs már KABAI CUKORGYÁR (sem) és az alföld szinte bevetettlen, tele parlagfűvel. És még is van cukor, meg minden. Csak munka nincs meg fizetés.
Mi az európa éléstárából csak fogyasztók lettünk már ha tudunk fogyasztani.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 13:01:37

@ikszel: Azért elég érdekes lenne egy sziget az unióban,mely nem uniós tagország,de nem hiszem hogy sokkal szarabbul járnánk mint most.

Húsleves 2010.07.18. 13:01:54

@aszekelyek:
"Ma olvastam a gyurcsány blogban, hogy át kell helyezni a felelősséget. Róluk, róla, bajnairól. Erről szólnak ezek a z ocsmány posztok itt három napja."
Nem három napja, hanem a kormányváltás óta. A lényeg, hogy kevesen vannak, ezért torkaszakadtukból ordítoznak, hogy lássuk: ők a csendes többség.

banurr 2010.07.18. 13:02:47

@Spiro: Tudod anno volt egy ilyen terv, hogy aszemélyi szám egyben adószám, TAJ-szám és minden egyéb. Csak az AB bizonyos Sólyom László vezetésével ezt gyönyörűen megkaszálta, tehát van külön adószámunk, TAJ-számunk, viszont ha szavazol, gépjárművet-adsz-veszel , stb még mindig kell a személyi szám. Nem az a gond egyébként, hogy egy számon tartanak nyilván, hanem az, hogy a különböző tevékenységeidet különböző jogosultságokkal lehessen lekérdezni. Csak ez ugyebár gondolkodás és önmérséklet....

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 13:03:21

@SzaGyu: Érdekes ez a paradoxon hogy pont azok miatt nem tudunk fogyasztani,akik eladnák nekünk a szarjaikat csak hogy a gazdaságukat fellendítsék.

ikszel 2010.07.18. 13:05:46

@Gempacsöki Boborján:

Ilyen sziget Svájc, de nem igazán hasonlíthatjuk magunkat hozzájuk.

sidol 2010.07.18. 13:06:16

Néhány kérdés csak:

Miért piaci alapon kölcsönöz az ország pénzt amikor megvan a joga neki, hogy előállítsa saját maga?

Miért olyan fene jó nekünk, hogy a bankok felelőtlen gazdálkodása iatti veszteségeiket nekünk kell finanszirozni? Az én vállalkozásomban ha valamit elcseszek viselem a következményeit.

Tessék mondani, miért is nem lehet a bankokat megadóztatni? Talán nem túl éhesek mostanában, pl. lakáshiteleknél a törlsesztő csak felfelé tud menni, mert a CHF kamat lecsökkenése nem jelenik meg, zsebre teszik kamatemeléssel.

Itthon a KKV-k foglalkoztatják az alkalmazottak több mint 2/3-át.
Mikor kapják a KKV-k majd az ilyen olyan támogatások, adókedvezmények 2/3-át? Mi történne ha nem a bankokkat, multikat támogatnánk csak akik lapátolják ki a profitot az országból? Mi lenne ha ezeket a profitokat a KKV-k realizálnák és költenék el jórészt belföldön?

Csak én érzem azt, hogy a folyamatos kamatteher és folyamatos fejlődési kényszer (gazdasági növekedés) eleve halálraítélt felállás egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygó keretein belül?

MIért is nem lehet egyesek közpénzből kifizetett vérlázító -8 millás fizetését a csekély 2 csökkenteni? MIlyen borzasztóan veszélyes és fontos munka amit havi 8 milláért lehet végezni?

Havi 2 millla nem elég a tisztességes megélhetéshez?

Az IMFnek miért vesszőparipája, hogy mindent a lakosságon kell leverni, ami már igy is ki van csontozva köszönhetően a bankok példásan fair üzletmenetének?

Még egy adalék, hol érdekel engem, hogy a pénzt amit felvettem hitelbe a bank honnan szerezte? Átutalta, megkaptam, az üzlet lezárult éb meg törlesztek. Miért is kell engem érdekelnie, hogy ő most mennyiért kap hitelt meg emnnyiért nem, csak a saját pénzét tessék kölcsönadni, vagy érdekli a bankot is ha a dráább lesz a kutyatáp és nehezemre esik az extraprofittal növelt törlesztőt befizetni?

De persze ezek biztosan egymással össze nem függő dolgok és csak én érzem úgy, hogy kissé összeesküvés szaga van a bankok állandó mosdatásának...

És ne felejtsük el, hogy a mostani "válság" is a bankok, tőzsdei szereplők a létrehozói. Nem röhejes, hogy az árfolyamok sokszor attól függnek, hogy: Gipsz Jakab tőzsdemágus nemn kapta meg a barátnőjétől éjjel amit szeretne igy ma pesszimistán nyitnak a piacok...

SzaGyu 2010.07.18. 13:07:21

@ikszel: Egyébként én azt sem bánom ha az egész ország hajbókolni, hajladozni fog az IMF, EU, ... előtt. Csak nehogy megfájduljon a derekatok.
Ti lesztek Európa cselédjei és mindent a kegyelmes úr (IMF EU) kívánsága szerint tesztek majd.
Aztán siránkozva mormolhatjátok: "Bezzeg azok a régi szép idők!"

sárkányfő 2010.07.18. 13:07:28

@SzaGyu: ez fájt... :)

Francia- és Németország az EU nettó befizetői, mi pedig több támogatást kapunk mint amennyi tagdíjat fizetünk, tehát nettó haszonélvezők vagyunk... mint közismert... a struktúrális és egyéb felzárkóztatási alapok kifejezetten az elmaradottabb térségekre vannak kihegyezve.

És a multi pont azért multi, mert nem egy országon belül müxik... :) Németország nem csupán Európa, de a világ egyik vezető exportőre...

na jó, ennyi, kár volt leírnom, úgyse számít, mindenki hajtja a saját butaságait...

Aszi 2010.07.18. 13:07:28

@aszekelyek: Orbánnak ott kellett volna lennie végig. Az ország jövője szempontjából döntő fontosságú tárgyalásról volt szó. Orbán erre a vége felé esik be, hogy bocs, meccsen voltam... Szégyen!

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 13:08:32

@ikszel: Persze hogy nem
Mi sokkal jobbak vagyunk.A magyarok tiszták,rendesek,dolgosak és a világ többi országához képest ezerszer becsületesebbek.Az angolok meg akár csak a bodzaszedő népség,szutykos trehány és szélhámos.Meg a csigazabáló is.továbbá ennyi magántulajdon sehol a világon nincs magánkézben mint nálunk,ergo gazdagok is vagyunk.És ne hasonlíts egy tápos lilatehenet zabáló svájcihoz sem!Köszike!

ikszel 2010.07.18. 13:08:43

@SzaGyu: Az Unió 6 ország összefogásaként indult az ötvenes években, mi csak 2004-ben csatlakoztunk. Naivitás feltételezni, hogy nem azért alapították az EU-t hogy a majd ötven év múlva csatlakozó szegény rokonok kizsigerelésének jogi alapjait megteremtsék?

Hogy miért sikeresek? Szerintem részben azért mert megértették, hogy együtt többre jutnak, mint külön-külön.

Húsleves 2010.07.18. 13:09:44

@SzaGyu: nem csak a Kabai cukorgyár, hanem a magyar cukoripar. A példa amit írtál, annyira igaz és annyira látszik, hogy a Kossuth rádióban egy magas beosztású orosz gazdasági szakember is említette. Nagyjából ilyesmit nyilatkozott (nem szószerint, mert emlékezetből írom). Oroszországnak nem maradt szinte más, mint az energia. Történt ez azért, mert korábban a piac libaralizálására hivatkozva az egyébként abszolut versenyképes orosz ipari cégeket, vállalatokat külföldiek kezére játszották, akik azért vették meg, hogy aztán bezárják. UGYANÚGY, MINT PL. MAGYARORSZÁGON TETTÉK A CUKORIPARRAL. Ennek következménye, hogy ma Oroszországnak a Siemenstől meg hasonlóktól kell vásárolnia a fejlett műszaki berendezéseket, szinte csak a repülőgépgyártás és az energia maradt"

aszekelyek 2010.07.18. 13:10:38

@Nobody: A hazug szemkilövető kért pénzt az IMF-től és az EU-tól, mert olyan felelőtlenül szórta a mi pénzünket, hogy senki nem hitelezett már a gyurcsányi nyugatias reformerednek. Az a hitel lejár októberben. Szó nincs ma új hitelről. Ezt az IMF közölte. Később majd tárgyalnak. Ti meg itt huhogtok.Azért fizetnek titeket. Táncsics, mi?

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 13:11:24

Én tudom melyik milyen népség mert dolgoztam szállodába.Olyan szutyadékok az angolok az olaszok a spanyolok és a görögök is mint a rossebb,a kínairól már ne is beszéljünk,náluk még a romák is kultúráltabbak.Mindemellett a franciák folymaatosan balhéznak és az utcákon csetepatéznak,szétdrogozzák az agyuk helyét és 80%-uk bűnözésből él!Az angolok az amerikaiak ugyanez!Hazugok egytől egyig a magyarok meg naívak és mindent elhisznek nekik!

bundesliga 2010.07.18. 13:11:53

@Hagrid: Ebben igazad van, de vajon
miért mindig pártbéli cimborákat ültetnek ezekre a helyekre? Az pedig teljesen mindegy, hogy pont ki van hatalmon. Ha kiváncsi vagy a véleményemre az egész MÁVkorrupt az utolsó pályamesterig. Én első kézből lettem mindig informálva mert a nejem sokáig ott dolgozott. A mozdonyvezetők leszívják
a dieselt, a pályamester eladja a talpfákat és síneket. Mondjuk egy szakasznak van 20-30 pályamunká-
sa de a melókat külső kft-k kapják
meg, a 30 pályamunkás meg nap-
közben a kft-nek dolgozik feketén.
Tudod-e például, hogy ki nyomta fel
versenyhivatalnál a kartellező cége-
ket? A Szíjjártó faterja aki szintén
egy ilyen külsős kft vezetője. Tehát
mindegy, hogy ki van hatalmon. Most
a másik oldal holdudvara kap majd
megrendeléseket. Ennyi. Mindezt
látják lenn is a vasutasok és ők ki-
csiben lopnak. Ennyi. Addig amíg a
MÁV-nál ugyanazon a cikkszámon
van nyilvántartva a sima mustáros
pohár minőségű üvegpohár és az
ólomkristály addig ne csodálkozz,
hogy 100 milliárdos vesztesége van
évente. A német Kienzle cég már régóta gyárt fogyasztásmérő órákat
amivel ellenőrizni lehet a tényleges
üzemanyag fogyasztást. Odakinn minden kamionba, mozdonyba már
gyárilag be vannak építve, mert ott is lopná a német a dieselt ha lehetne.
Sajna ezen egyik oldal sem akar változtani, mert sok esetben szemé-
lyes anyagi gyarapodások függnek
ettől. Épp ma hallottam egy szlová-
koktól elhangzott megállapítást. Náluk 10 millió Euróból ellopnak
1 milliót de marad 9. Nálunk a 10-ből
ellopnak 9-et és csak 1 marad. Mégis
mit gondolsz miből lettek hirtelen 100
milliárdos vagyonok? Ismerek egy német céget amely 1922 óta mükö-
dik. A 60-as 70-es években 400 fővel
dolgozott. A jelenlegi tulajdonosai az
örökösök jól élnek, de a magyar top
100-ba se kerülnének be, holott már
90 éve a piacon vannak. Ugye érted
mire céloztam vele.

Netuddki. 2010.07.18. 13:12:13

@sidorovich: Lófszt! Azt hiszed érdekli őket a törlesztés? Ha megdöntenek minket, akkor gyakorlatilag az egész ország ingyen az ölükbe hullik. Aztán majd a rabszolgák ledolgozzák a hitelt, mint teszik most is.

SzaGyu 2010.07.18. 13:12:25

@sidol: 2010.07.18. 13:06:16
ÉLJEN! TELJESEN IGAZAD VAN!

CSAK A SOK OKOS ÉS AGYAMENT EMBER NEM LÁT AZ ORRÁNÁL TOVÁBB.

Nekik mindegy, csak útlevelet ne keljen magukkal vinni és már minden "király" .

hamisnero 2010.07.18. 13:14:02

@rosztovgrof: ugye csak véletlen hagytad le a szmájlit. ugye, csak véletlen!

ikszel 2010.07.18. 13:14:04

@Gempacsöki Boborján: tök jó tudni, hogy gazdagabbak, dolgosabbak és becsületesebbek vagyunk a svájciaknál. Nem is értem, miért kell nekünk IMF hitel.

jozicsenko 2010.07.18. 13:14:11

@rosztovgrof: igen, köszönöm, közben megkerestem az interjút:
www.hirszerzo.hu/cikk.rona_peter_nagyon_veszelyes_adocsokkentesrol_beszelni_ilyen_korulmenyek_kozott.151191.html

a lényeg: "Húsz évig vezettem egy jeles New York-i bankot, egész életemben a bankvilágban dolgoztam, de az egyoldalú szerződésmódosításról nem hallottam. Ilyen Magyarországon kívül nem létezik. Csehországban például tájékoztatták a bankokat, hogy ha visszaélnek az erőfölényükkel, akkor el kell hagyniuk az országot. "

(prónai meg azért más arc volt :-) )

aszekelyek 2010.07.18. 13:14:55

@Aszi: Miért kellett volna ott lennie? elárulnád? csak, hogy tudjuk. Semmiféle sorsdöntésről nincs szó, szokásos vizsgálat van.

Netuddki. 2010.07.18. 13:15:10

@Húsleves: Csak a ruszkik elég szépen megélnek az energiából is még egy jó darabig. Azaz náluk is csak a "kiváltságosok".

rosztovgrof 2010.07.18. 13:17:35

@hamisnero: maga mindent kétszer mond, maga mindent kétszer mond?
Egyébként igen.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 13:17:44

@ikszel: Mert a magyar naív és mindig bepalizzák!

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.07.18. 13:18:43

@Húsleves: Ez így van, de nem is annyira szörnyű ez, mint, ahogy leírod.

Értelmes ember már az EUba lépés előtt is azt mondta, hogy az EU alapvetően jó dolog egészében és a jövőre nézve. De most nem azt kell várni, hogy tejjelfolyó kánaán lesz itt, tehát nem lesz feltétlen jobb minden az EU-val, viszont EU nélkül BIZTOS, hogy rosszabb lenne. Azért, amiért mondtad. Nagyon, de nagyon hosszú út áll az EU előtt még, hogy olyan legyen, mint az Egyesült Államok, de nyilván egy hasonló a cél. Én nem gondolom, hogy az rossz lenne, mégha ez "valamennyi függetlenség lemondással" is jár ez.

Konkrlétan a témához: Járai ügyben egyetértek a fityesszel. Nem is az eus emberekkel van a gond, hanem azzal a sz.rházival aki egyből árulkodik. Nincs benne annyi, hogy a'szondja: elfogadom, a kétmillió is k.rvasok.
Nem, itt harcol a döbbenetes fizetéséért.

A többi dolog pedig. Nos ott már nem lehet a fidesszel egyetérteni. A kampányuk NYOLC ÉVE nem konkrétan gazdasági volt, hanem KIZÁRÓLAG _ÉRZELMI_. Érzelmi politika torzszülöttjei ez a magyarság genetikai vizsgálat(jézusom..) meg nemzeti gazdálkodás meg tudja a franc, hogy mik. És az ökökké elmaradhatatlan: Gyurcsány és bajnai mindent tönkretett. Ami, ha részben így is lenne(bár sajnos nem ilyen egyszerű) azt feledik el, hogy érdemi ellenjavaslat sosem volt, sosem akarták kijavítani őket. Remek példa a vizitdíj, tandíj is. Mi volt a fidesz reakció? Népfelkelés szítás, nem-nem kiabálás. Mi lett volna az értelmes? Ha azt mondják, hogy ezt ÍGY nem, de mielőtt megpróbálunk népszavazni és milliárdokat kidobni, áttárgyalhatnánk a dolgot. Pl a tandíj. Egyrészről sírtak egyből rengetegen, hogy nem lenne pénzük rá. Érdekes, azért nem sírnak, hogy autóra sincs pénzük, de mindegy. Az is érdekes, hogy Az egyetemista korosztály egy nagy része aktív Sziget és egyéb fesztiváljáró. Nyaranta50-100ezreket tosznak bele ezekbe a züllésekbe. De azért nincs pénzük. Ráadásul sokféle diák van (pont ezért az egységes tandíj marhaság lett volna). Egyrészről. Sajnálom a bölcsészeket, de az többnyire egy olyan humbug, amiből nem fogsz megélni. gyakorlatilag egy hobbinak minősülő dolog, mint a természetfotózás amatőr szinten. Miért adjon az állam erre pénzt alanyi jogon és emellé a többi kedvezmény(diákigazolvány..)? Miközben vannak olyan szakok, akik azért 90+%al helyezkednek el egyetem után és kezdenek termelni. Nem azt mondom, hogy minden bölcsésznek fizetnie kéne, de nagyon erősen meghúzni a határt és tudatosítani: aki hobbiszakra megy, mert érdekli, az tessék fizetni érte, mint a moziért. És van még egy része a dolognak: Van olyan diák, aki úgy készül már korán, hogy kimegy külföldre és van aki nem. Úgy gondolom, hogyha ennyit az emberre költ az állam évi sok-sokmilliót /kopf, akkor annak legyen olyan feltétele, hogy 10 évig Magyarországon kell dolgoznia. Erről LEMONDHAT az ember, ha téríti a képzése költségeit. És így is Ő járt jobban, nem az állam és nem a többi magyar.

Na szóval ez egy ilyen példa volt, a fidesz nem érdemi vitákat vezetett, hanem lázított és érzelmi politikát folytatott. És a vicc az, hogy még most is. Nem mondom, hogy nem sülhetne ki jó, tényleg igazi adócsökkentésekből meg SOKKAL komolyabb átalakításokból,adócsalók lekapcsolásából, de ahhoz a fidesz gyáva és nem teszi.
És ami elég a népnek: indulatosan ráfogni mint egy emberre, az érdekes módon nem hatja meg sem az EU-t, sem az IMF-t.
Jelenleg azt nem látom világosan, hogy a fidesz most hülye-e, vagy csak nem érdekli az egész.

aszekelyek 2010.07.18. 13:18:47

@jozicsenko: Mi meg egy kis részvételt kérünk tőlük, nem azt hogy takarodjanak. No de Csehországban nem egy romlott erkölcsű niemand szemkilövető kormánya volt. Ugye? NEm egy kódexxel mismásoltak el mindent? Nem nevetséges 13 milliárdot szedtek be tőlük adóban. MEg nem is rontottak rá a saját országukra a vezetőik. NYugatis reformmal és tönkreadósítással.

SzaGyu 2010.07.18. 13:19:25

@ikszel: @Húsleves: No nem kell engem oktatni. Ezek szerint jó így, ahogy van. A pesti aszfalton nem látni a mezőgazdaság és a hozzákapcsolódó ipart no és az ott már (de sehol) nem dolgozó embereket.
De lehetne sorolni a magyarországi ipart is, ami természetesen már nincs.
De kit érdekel? Majd a gyerekeidet és az unokáidat. Mert ti mát velem együtt valahogy kibirjátok ezt a piszkos és világméretű kizsákmányolást.

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.07.18. 13:19:36

@jozicsenko: És ennek ellenére senki de senki nem, baszott egyetlen féltéglát sem egy rohadvány bank kirakatába sem!Ez már csak hab a tortán!

W Joe 2010.07.18. 13:19:54

Az új kormány javítani fog az ország helyzetén?

Szavazás: wita.hu/index.php?show=wita&wita=155

Húsleves 2010.07.18. 13:20:11

@sidol: nem csak te érzed így, a BBC beszélgetős műsoraiban is egyre gyakrabban felvetik ezeket a kérdéseket.

Húsleves 2010.07.18. 13:21:22

@kovi1970: "Csak a ruszkik elég szépen megélnek az energiából is még egy jó darabig. Azaz náluk is csak a "kiváltságosok".
Egyetértek. Csak ettől még igaz, amit írtam.

aszekelyek 2010.07.18. 13:21:29

@bundesliga: Miért is volt jó a szíjjártó papának a kartellezőket felnyomni? gondolod, ő akar egyedül kartellezni???. okos,,, meg bizonyított is ez a rágalom. persze, hogyne...

Netuddki. 2010.07.18. 13:25:30

@sidol: Te tényleg elég naív vagy. ;)

Ami itt működik az egy pénzszivattyú. Ami a mi általunk megtermelt értékeket mind valutára váltja és viszi ki az országból. Oda, ahol már eleve is sok a pénz.
Folyik ez a multikon, bankokon, szórakoztatási cégeken, távközlési szolgáltatókon keresztül.

Sajnos mostanra az egyensúly annyira felborult, és egyre inkább le van rabolva az ország. Ez annyiban nyilvánul meg, hogy egyre kevesebb a munka.
Bizony mi vagyunk az a bizonyos cigány lova amit csak dolgoztattak de nem etettek.

És bizony mindez a választott képviselőink asszisztálásával történt röpke 20 év alatt.

vargánya 2010.07.18. 13:25:31

@rosztovgrof: Fölényes és "bölcs" , ahogy illik ... ahhoz, aki tudja mi az igazság. ("Tudjuk, merjük, tesszük". Ismerős?)

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 13:25:40

@Aszi: Azért csak átírnám (amíg tart a szólásszabadság) azt pártunk és kormányunk által kiadott, a cocreál időkre emlékeztető, de leginkább egy észak-koreai diadalmas harci jelentésre adott IMF választ, a kor "korszerű" (és kifizetődő) eszméinek megfelelően: "Az EU ennél is tovább megy, valamivel több konkrétumot árul el a messzemenőleg nem vitás pontokról. Brüsszel is üdvözölte a kormány elkötelezettségét és a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktor által külön említett, idei hiánycél feltétlen elérését. Nyugtázta, hogy számos intézkedés történt a végveszélyek kivédése érdekében, mert személyesen a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktor által külön említett kiigazító lépések "valamivel elmaradnak a szükségestől és jellemzően átmeneti jellegűek", de mint azt Őhatalmassága kijelentette, szorgos népünk fokozott erőfeszítésekkel dolgozik ezek kijavításán! ("Dolgos népünk győzni fog!")
A Bizottságnak első olvasatban nem tetszhetett a bankadó kormány által felvázolt koncepciója (idén és jövőre is 200-200 milliárd forintos bevételt vár ettől a kabinet, és még 2012-ben is megmaradna ez az extraadó), mert azt írják, hogy bár rövid távú költségvetési szempontokat szolgálni képes a teher, de a befektetési kedv és a gazdasági növekedés érdemi visszaesését eredményezheti. A küldöttség azonabn a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktorral történt sörözés után visszakozott és átgondolja ennek az adónak néhány jellemzőjét. Sőt elfogadták a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktor által külön említett plussz terheket is, melyeket az IMF hajlandó a magyar költségvetésbe befizetni is, akár a sáját házipénztárából - ha kell, akár számla nélkül is. Akár a megjelölt "független" bankszámlára is... A kormány a szerkezeti reformok terén is rettentő aprólékos tervekkel rendelkezik - utalt erre Brüsszel. "Továbbá, a kormány által javasolt törvénytervezetek nem elítélhetőek és azokhoz kell igazítani az Európai Uniós jogalkotást és jogrendszert, sőt az egész világegyetemet!" - írják. Vélhetőn Brüsszel a lex-Járaiként elhíresült, a 2007. júliusa után indult, főként kormányközelinek titulált biztosítókat a bankadó alól mentesítő rendelkezés kiterjesztésére gondolt az egész világon, a kormányzó, Őhatalmasság, Orbán Viktor által külön említett javaslatok alapján, melyeket nagy megnyugvással és örömmel vettek!" Aztán hétfő reggel, amikor a Mókus Örs felébredt és a bilibe lógott a kezük...

Savanyú Tasziló 2010.07.18. 13:25:48

Lehet, hogy nem is igaz, de 1941-ből szól az anekdota: hadat üzentünk az USA-nak, és az USA budapesti nagykövete próbálta volna menteni a menthetetlen helyzetet, gyerekek, ne tegyétek, magatoknak ártatok. Nem és nem, a hadüzenet elment. Most mintha valami ilyesmi ismétlődne, kicsiben, háború nélkül, kicsit más szereplőkkel... de valami jellegzetesen magyaros

aszekelyek 2010.07.18. 13:27:06

@yanchi345: Ez helyből hazugság. CSak a szadesznek volt jó, akik mdf is voltak.

hidroponi 2010.07.18. 13:27:13

orbanek ugyanolyanok mint a balatoni langossutok. 2 honap alatt akarjak megszedni magukat a bankokon.
AZ EU is meg akarja adoztatni a bankokat, de ok nem lerabolni akarjak oket 3 ev alatt, hanem ugy hogy ne fajjon nekik.

lasd megfejni a tehenet vagy levagni..

Netuddki. 2010.07.18. 13:27:18

@kovi1970: Még annyit, ha pl. Afrikában lenne Magyarország, akkor valószínűleg egymást gyilkolnánk a drága pénzen vásárolt fegyverekkel.

aszekelyek 2010.07.18. 13:30:07

@Savanyú Tasziló: Te is úgy véled, háborús ország vagyunké s a pénzvilág üzente nekünk a hadat? mi is úgy véljük. Nekünk nincs fegyverünk csak nekik. Ez a fair magatartásuk. Amerikának mindig is ez volt. No és ezek a fickók, IMF nem Obama és egész amerika. Ezek kapzsi uzsorások , oszt jónapot. A háború meg a legjobb üzlet. Rotschild a bizonyíték rá meg a haverjai.

ikszel 2010.07.18. 13:32:27

@SzaGyu:

"No nem kell engem oktatni." Egyáltalán nem volt szándékomban, bocs ha így volt értelmezhető a mondandóm.

"Ezek szerint jó így, ahogy van." Nem, nincs így. Csak már Leninnek sem ment az, hogy először mindent porig rombolok és majd utána mindent egyedül újraépítek. A mindenkori kormánytól szerintem az várható el, hogy a külső és belső tényezőket messzemenően figyelembe véve és ne azokkal dacolva hozza meg a döntéseit.

combo 2010.07.18. 13:32:31

No, látom, itt is forr a bankellenes hangulat. Szerintem ne álljunk meg ott, hogy elvesszük az összes profitjukat a mocsadékoknak, zavarjuk el őket kaszával, kapával. Akkor majd lehet a vánkosban tartani a pénzt, illetve mellényzsebből kicsengetni a lakáska árát.

Röviden: Nem kötelező a bankok szolgáltatását igénybe venni (a gazdasági szereplőknek sem!), vagy tessék olyan bankot alapítani, amelyik profit nélkül, puszira dolgozik...

A bankadó nyilván a radikális adócsökkentés nevében született. És nem fogják ám továbbhárítani az ügyfelekre, á, dehogy. Ha tényleg nem fogják, akkor nemes egyszerűséggel minimálisra csökkentik az aktivitásukat (értsd: gazdasági fékezőerő), mert a külföldi tulaj azt mondja, hogy olyan országba nem fogok pénzt nyomni, ahol cirka az egész nyereségemet elszívja az állam adóban.

SzaGyu 2010.07.18. 13:34:48

@ikszel: Akkor az általad fejlettnek mondott és EU alapító országnak miért kell a szegény ország?
Ja. Azért, hogy legyen kit támogatnia! Ugye?

No nem! Nem, nem.
Azért, hogy hosszabb távon belőlünk és rajtunk keresztül éljen jó módban. No EZÉRT.
Ők akarnak nekünk jót?
Ugyan már! A szocializmusban is azért adták a kölcsönöket, mert tudták, hogy előbb-utóbb belerokkanunk és jön a rendszerváltás és rajta keresztül a haszon.
Most mit akarnak?! Valami még hiányzik az éhes gyomornak...!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 13:38:22

@combo: Ezt teljesen feleslegesen magyarázod nekik, hiszen a kormányzó, Őhatalmassága, Orbán Viktor személyesen megmondta nekik, hogy megadóztatjuk a bankokat! Az ecceriek, meg azt hiszik, hogy azok nem fogják kinyomni rájuk a költségeket, nem ők fogják azt is befizetni! Tehát nem burkolt adóemelés történt... Jótékonnyá válnak a bankok. Meg a Csányi is önként lemond a hasznáról... Komolyan néha az oviban van a bagázs!

Savanyú Tasziló 2010.07.18. 13:39:02

Kedves @aszekelyek: nehéz lenne bebizonyítani, hogy az IMF uzsorázik - amikor az ő hitelének éppen az a jellemzője, hogy kedvezőbb a piacinál. Igazából az a probléma, hogy a külső hitelek nélkül az ország nem tudta volna fizetni pl. a nyugdíjakat... Tehát ez a választásunk van: vagy hazazavarjuk az IMF-t, vagy innentől nem fizetünk nyugdíjat, bezár a kórház stb. Válasszál kedves aszekelyek, vagyha éppen ehhez van kedved, hadakozzál... pl. Te is hadat üzenhetsz Obamának

rosztovgrof 2010.07.18. 13:40:00

@vargánya: a lényeg az, hogy a szemünknek higgyünk, ne a politikusoknak, és főleg ne a tekintélyelv és a vakhit alapján. Ezt üzeni Arisztotelész

Húsleves 2010.07.18. 13:42:56

@combo: és szerinted létezik olyan banki szolgáltatás, amit a külföldi hiénák helyett az OTP nem tud ellátni? Mert ha nem, akkor büntessenek csak meg bennünket azzal, hogy elhúznak innen a francba.

combo 2010.07.18. 13:42:59

@SzaGyu: Akkor elég sok idióta ország van Európában, mert ahogy látom, mindenki igyekszik EU-tag lenni, minél előbb... Siess, gyorsan világosítsd fel őket, hogy mekkora marhák...

"A szocializmusban is azért adták a kölcsönöket,"
Amúgy elárulok egy titkot: A kölcsön mindkét félnek jó, annak is, aki adja, és annak is, aki kapja.

Ha el tudnád fogadni, hogy vannak dolgok, amelyek minden résztvevő félnek jók, akkor az EU előnyeinek megértéséhez is közelebb kerülnél...

ikszel 2010.07.18. 13:43:18

@SzaGyu: Nem, hidd el, nekik nem abból származik elsősorban hasznuk, hogy kölcsön tudjanak nekünk adni. Az EU-nak azért (volt) fontos az új tagállamok csatlakozása, hogy egyrészt politikai és gazdasági stabilitás uralkodjon a kontinensen másrészt hogy nőjön a súlya a nemzetközi porondon és felvegye a versenyt az USA-val, Kínával és Oroszországgal. Ezek hosszútávú stratégiai előnyök, amelyek közvetve gazdasági előnyt is jelentenek és ebből az EU részesenként mi is profitálunk.

SzaGyu 2010.07.18. 13:43:28

@ikszel: Ez előtt 20 évvel mindent porig romboltak és folyamatosan teszik!
Hát nincs már semmi. Olyan ez az ország mint az üres éléskamra.
Bemehetsz de nem laksz jól.
Eladtak és tönkre tetettek velünk mindent az IMF és az EU előírásai szerint.
Nekünk már csak a szaros gatyánk van, amit nem tudunk lassan kimosni sem, mert sem mosószer (Vegyipar) sem VÍZ nem lesz!
Aztán annyira fogunk bűzleni, hogy magunk sem hisszük el.

Walter Melone (törölt) 2010.07.18. 13:43:42

@Boli:

Ugyan mit vártok ezektől a zemberektől?
Teljesen gondolatmentes az életük.

Hiába magyaráznál nekik bármit, nem értik meg.

Ezeknek szijjártó tőmondatai kellenek, sokszor mantrázva.

na, ezek a büszke magyarok. :S

combo 2010.07.18. 13:44:12

@Húsleves: Az OTP a "legolcsóbb" bank volt eddig is, valóban. Hát még ha elhúznának a külföldi "hiénák", és nem lenne versenytársa. LOL.

FotelTroll 2010.07.18. 13:44:27

Orom nezni az itten kommenteket is. Ejnye, fideszesek, hogy lehettek ennyire vakok.
Belinkelem a tegnapi topikot, erdekes parbeszed alakult ki.
gulyas.blog.hu/2010/07/17/megraztak_a_pofonfat
latszik, mennyire meg vagytok vezetve, es mennyire fingotok sincs arrol, VALOJABAN mirol van szo, es mi folyik itt. eroskodtok, arcoskodtok, aztan amikor majd a torleszto duplajara no meg a kenyer 500 forint lesz, akkor meg anyaztok. fel kellene mar ebredni pofikaim.

nemecsek ernő áruló 2010.07.18. 13:46:02

@Érdekes: Mert még nem volt olyan év, hogy az államháztartás pozitív mérleggel zárt volna, és a nyugdíjak elviszik a költségvetés nagyrészét, mivel a magyar nyugdíjas társadalomnak az elmúlt 70 évben nem tanították meg, hogy csak az öngondoskodás biztos? Például?

A magam vörös részéről az állami nyugdíjat egy az egyben megszüntetném, vagy minimálisra redukálnám. Aki meg akar élni nyugdíjasan, az tegyen félre, amíg dolgozik, vagy fektessen be. Kár, hogy ezt most megtenni nem lehet, de ha a következő 15-20 évben nem teszi meg egyik magyar kormány sem, akkor a hazugság árát (IMF és EU ide, vagy oda) államcsődben fogjuk megfizetni.

rakaz 2010.07.18. 13:46:05

Igazad van, hittél az Orbán-féle brigádnak, most élvezd!!!!

SzaGyu 2010.07.18. 13:46:53

40 évig no meg most már megint 20 éve én csak a profitot látom!

Még húsz év és jön az újabb profit.

FotelTroll 2010.07.18. 13:47:06

aszekelyek: nem tudom, te mit keresel ilyen blogokon, amikor annyira ostoba es vak vagy, hogy hozzad kepest a foldigiliszta nobel-dijas. fosod ide az eloirt propagandat, de amit az ertelmesebbek irnak azt el sem olvasod. mondjuk hiaba is olvasnad, mert nem ered fel esszel. neked meg a hasonszorueknek kivanom, hogy eszak-koreaban kelljen elnetek, ott megkapnatok amire vagytok. mi viszont szeretnenk europaban elni.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 13:48:13

Azért szép, amikor a jobbos média a legszebb bolsevik időket idézve sunnyogja el a híreket. Pl. IMF tárgyalások??? Végül is ott nőttek fel, sokan ott tanulták a szakmát... Még a végén (20 év után) elő kell fizetni a Népszabira, hogy képben legyünk... Komolyan ennyire fél a média az információktól és lapítanak??? Virág elvtárs, a kultúrharc fokozódik! Muszály lesz Bástya elvtársat és a többieket reaktiválni! Biszku elvtárs is jó pénzért lehet, hogy ráér tanácsot adni Viki és csapatának....

combo 2010.07.18. 13:48:42

Még egy dolgot üzennék a bankelleneseknek: Tessék megnézni a neten, hogy mit jelent az a szó, hogy részvény. ;-)

És természetesen: Döntsd a tőkét, ne siránkozz! Éljen a szocializmus!

Walter Melone (törölt) 2010.07.18. 13:49:46

Azért az vicces, hogy a kormanyszovivo.hu-n egy árva mondat sincs erről...

www.kormanyszovivo.hu/news?lang=hu

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 13:50:48

@Húsleves: Mármint a 75%-ban külföldi tulajdonú magyar OTP-re gondolsz??? Amelyiknek az egyik legmagasabbak a kezelési és egyéb költségek???

Walter Melone (törölt) 2010.07.18. 13:54:48

kussol az egész jobber sajtó....

ethrnz 2010.07.18. 13:55:16

Emberek! Ébresztő!

Engem személy szerint a hideg is kiver az orbáni demagógiától, de...

Miért is kellene IMF hitel?Az, hogy egy bankárkartell a világ összes országát hitelspirálban tartja, így a megtermelt össztermék számottevő részét saját maga részére kiszivattyúzza, nos ez - bár közgáz órákon tényleg nem tanítják - teljesen világos. Amennyiben egy ország éppen nem akarja a feltételeiket teljesíteni akkor látványosan megsértődnek, majd egy zsák szart zúdítanak oda... hát tényleg senki nem lát ezen át?

ethrnz 2010.07.18. 13:58:20

Az IMF nem egy segélyszervezet... Olyan mint a kereskedelmi bank, tolja a fejedbe bele, hogy vegyél fel hitelt, és még többet, és még többet, és még hosszabb ideig, dettó ugyanez az egész. Olyan pedig, hogy bankadó nem létezik, a bank ezt egyből továbbhárítja a lakosságra (kicsit alacsonyabb betéti kamat, kicsit magasabb hitelkamat, kicsit magasabb bankköltségek, és hopp meg is vagyunk). Persze az ötlet, mint marketing zseniális. Az ostoba nép meg jól megeszi, hogy a bankoknak most odacsapnak...

Húsleves 2010.07.18. 13:58:43

@combo:
"Az OTP a "legolcsóbb" bank volt eddig is, valóban. Hát még ha elhúznának a külföldi "hiénák", és nem lenne versenytársa. LOL."
Erre mondják, hogy olcsó húsnak híg a leve. Azon dolgozik most az IMF, hogy te azokat a külföldi bankokat "hú de olcsó!"-nak érezd, és államadósság címén, más csatornákon keresztül az ötszörösét fizesd nekik. Ez a globalizmus.

Melchi Zadok 2010.07.18. 13:58:46

@stratez: nem unod még? a nyelved színéről bárki megmondja mit evett a viktor.

sötét barom....

isssti 2010.07.18. 14:02:04

@Savanyú Tasziló: Vissza a szakszerű gyurcsányfeiréket, ugye?!
Röhögnöm kell!!! :o))))))))))))))))

Húsleves 2010.07.18. 14:02:53

@Boli: nem tudtam, hogy a már OTP-t is külföldiek kezére játszották. Abban viszont biztos vagyok, hogy a banki tevékenység nem az a terület, amit ne tudnánk ellátni saját magunk a fejlett nyugat helyett. Sajnos nem minden terület ilyen.

combo 2010.07.18. 14:03:41

@ethrnz: "Az IMF nem egy segélyszervezet..."

Aha, akkor ezért kaptunk feleakkora kamatlábú hitelt, mint ami a piacon volt. (Persze ez ránk nézve szégyen, hogy egy segélyszervezethez kellett fordulnunk.) A szemetek... Az meg egyenesen vérlázító, hogy annyit mernek mondani, hogy amennyiben magas deficitet akarsz, nem adok több hitelt. A pofátlanok, előírják, hogy milyen feltételek mellett adnak hitelt. Skandallum.

Azaz a deficitleszorítással elő akarják írni, hogy térjünk le a nyakló nélküli hitelfelvételről. Milyen agyafúrt hitelspirálba terelés, tapsolok.

Nyers Fa 2010.07.18. 14:06:08

A jegybankelnök fizetésének mértéke nem érdekli az IMF-et, tőlük akár 500ezer forint is lehetne, őket az zavarja, hogy a Fidesz így akarja lemondásra bírni Simort.

Egyébként ezt a magas fizetést még a Fidesz állapította meg.

2006-ig, ha jól emlékszem Járai volt az MNB elnöke, magasan tartotta az alapkamatot, ezért vett fel mindenki frankban hitelt.

A bankadóval az a baja az IMF-nek, hogy a kormány költségvetési lyukak betömködésére akarja felhasználni, nem valami tartósabb célra.

Húsleves 2010.07.18. 14:06:12

@ethrnz: "Olyan pedig, hogy bankadó nem létezik, a bank ezt egyből továbbhárítja a lakosságra"
Ilyen logikával semmiféle adó nem létezik, a személyi jövedelemadót kivéve.

Nyers Fa 2010.07.18. 14:11:14

@ethrnz: Tegyük fel, hogy így van ahogy írod!
Mit tudsz tenni ellene?
A pénz mozgatja a világot, így volt és így is lesz. Sajnos.

FotelTroll 2010.07.18. 14:11:39

sotetseg mesterfokon.
az IMF egy segelyszervezet. aki szerint nem, az menjen vegyen fel provident hitelt.
a bankado parasztvakitas, ezert is morcos miatta az IMF, hiszen nem oket adoztatjuk meg.
a simor-fizetes parasztvakitas mellett sajnos IMF olvasatban izmozas is, ami nem celszeru.
amit a fidesz kommunikal az pedig a parasztvakitas a negyzeten. sajnos nemzetkozi szinten ezert kamatvagas meg forintbukas a buntetes, hiaba nyaljatok a segguket. lathato a tendencia, de ez titeket nem erdekel.

hetfon majd sirhattok. ha lenne sok-sok milliom vennek ma eurot tobb taskaval :)

mizrolist 2010.07.18. 14:12:17

@Húsleves: a banki tevékenység alapja, hogy a banknak is legyen forrása. Azt két helyről szerezheti be: betétből (ami itt nem túl magas forrás), vagy külföldi hitelből - aminek a felvételét épp most nehezíti meg a kormány a zseniális tárgyalásaival.

Spiro 2010.07.18. 14:15:01

Rohadt IMF, szemét EU, nem engedik, hogy hitelből finanszírozzuk a beígért nagyarányú adócsökkentések miatti bevétel kieséseket.
Ha nem lenne érthető, még a hétfői piacnyitások előtt ki kell állnia egy szavahihető embernek (vagy a miniszterelnöknek) és megerősíthetné, hogy természetesen tartjuk a 2010-2011-es hiánycélokat, különben baj lesz.

Nyers Fa 2010.07.18. 14:16:46

@kovi1970: Bizony milyen jó volt amikor csak a lepukkant ABC-ben vásárolhattunk, amikor csak egy bank volt, amikor csak a kiváltságosoknak volt telefonjuk. Igen, ezt a sok jót sikerült 20 év alatt teljesen tönkretenni.

FotelTroll 2010.07.18. 14:17:26

na kozben itt olvasgatom a nemzetkozi siteokat.
Talks suspended a legbaratsagosabb opcio.
Broke down es collapsed eleg sok helyen.
egy kommentet szeretnek idezni:
"In my interpretation, that means that the IMF is demanding structural reforms which the Fidesz government wants to avoid because of their political risks." And therein lies the rub. If they were real leaders and not just populist jokers, they would buckle down and get the work done once and for all, but I doubt these guys can see the forest for the trees...

fekete hetfo varhato. ezen kivul azt is felrojak, hogy, bar az IMF kiadott egy kozlemenyt, az allam reszerol hallgatas es pozitiv feedback jott, ami eltereles "disguise" szagu.

van egy olyan erzesem, hogy az ominozus 3 fasszal valo seggbebaszas esete forog fenn. nem hivhatjuk le a kulon kert (hiaba tagadjak, minden nemzetkozi oldal felhozza, hogy a fidesz kerte) negyedeves kvotat. nem hiszem, hogy a hazautazas utan akarmilyen engedmenyeket fogunk kapni, es vilagossa valt az IMF szamara is (bankado, stb), hogy a Fidesz felszini kezelest es nem hosszutavu stabilitast szeretne. Mindezt az onkorm valasztasok erdekeben. Bar a valsagbol kifele kellene labalnia europanak a Gorog es Spanyol pelda jol mutatja, hogy ez azert messze nem igy van. Mi pedig nem vagyunk azon a szinten, hogy kibirjunk egy esetleges csod-belengetest (nemzetkozi szinten). Ha az EU nem fogadja el a 2011-es koltsegvetes-tervezetet, a kezdeti fidesz-bizalom nagyon meg fog reccsenni. a tegnapi eset is eleg sokat nyom a latban, de hetfon lesz itt a nagy bukta.

Gyárfás 2010.07.18. 14:20:01

@Nyers Fa:

ez az igazi demagógia, mert úgy állítod be,mintha a kommunizmus, és a szabadrablás között nem lenne átmenet.

Ajánlom a Francia modelt, ott magas az állami tulajdon, ugyanakkor mégis piacgazdaság van.

Húsleves 2010.07.18. 14:20:39

@mizrolist: nyilván kell pénz ahhoz, hogy kölcsönadj, de eddig is úgy tűnt, a bankoknak van. Nem tudok róla, hogy az OTP vagy a Takarékszövetkezet valaha is ne tudott volna kölcsönadni, ha bement valaki hitelért. Az, hogy milyen feltételekkel, már árnyaltabb dolog, amit nem lehet ilyen "definícióval" elintézni, hogy mi a "banki tevékenység alapja". És nem is lehet a gazdaság egészéből kiragadva vizsgálni.

SzaGyu 2010.07.18. 14:21:07

Hajrá emberek. Mindenki vegyen eurót amennyi pénze van azt az utolsó fillérig váltsa át. "holnap" úgy is rendszerváltás lesz. Már ne várjuk ki azt a húsz évet ami még hátra van.
Az Orbán meg vegye fel azt a kis IMF hitelt és ha még birja a dereka hajolgasson nagyokat, de ne csak az EU és az IMF képviselője előtt, hanem a Fico féle politika előtt is.
Csak így lehet a kikeveredni a szarból, aztán majd bukik a rendszer mert az IMF fog gyarmatosítani.
Magyarország pedig mint állam nevet változtat és lesz a Cselédek országa. Jó reggelt!

FotelTroll 2010.07.18. 14:21:52

jobbik.hu/rovatok/kozlemeny/jobbik_az_imf_es_az_eu_delegaciojanak_hazautazasarol_es_a_targyalasok_megszakadasarol

egyenes uton a szakadek fele! de majd orban azt mondja :van ott hid, csak nem latszik, de majd meglatjatok. a szakadek aljan pedig: nem zuhantunk le, csak erre kerulunk!

Aztek68 2010.07.18. 14:25:00

Felháborító, hogy az EU és az IMF csak "szegény szerencsétlen bankok és bankárok" érdekeivel foglalkozik. Az már fikarcnyit sem izgatja őket, hogy az átlagember fizetése jó ha a havi rezsi kifizetésére elég.

Én támogattam annak idején az EU-hoz való csatlakozást, de most már egyáltalán nem vagyok olyan biztos, hogy ez jó ötlet volt.

dr. médiafigyelőbété 2010.07.18. 14:26:12

@Boli:
Csányiról azért pozitívumként elmondható,hogy nemrégiben egy csapat hátrányos helyzetű gyereket táboroztatott,ahol megtanítják nekik a tőzsdézés alapjait...XXI.századi Róbert bácsi...

@GerzSonka:
Az a kérdés,hogy milyen módon,és főként mikortól szüntetnék meg?
Azt mondani,hogy pl. jövő hónaptól megszüntetjük,minimum polg.háború.Esetleg azt mondani,hogy 5 évig még van nyugdíj,utána szüntetik meg,az sem kisebb gáz...5 évig menne az okoskodás,helyezkedés,leszázalékolás,egyebek...Brrr... :)

bundesliga 2010.07.18. 14:26:45

@hidroponi: Ott még jogos is lehet a bankadó, mert a WestLB és társai kaptak is az államtól támogatást. Azonban van egy óriási különbség a két bankadó között. Odaát a mérték a miénknek csak a tizede. Másfelől az így beszedett adókat odaát nem a költségvetés nyeli le, hanem abból egy alapot képeznek ami a későb-
biekben a bankok támogatására lenne felhasználható. Nálunk a mi kis Ki Mir Szen elvtársunk ebből
szeretné az ígéreteinek egy részét
megvalósítani, úgy hogy közben nem
kell majd örökösödési adót fizetniük
a Demján-Széles- Csányi stb. 100
milliárdos vagyonok örököseinek, no
meg az Orbán családnak sem a bá-
nyák után. Ügyes.
Nem tudom, hogy honnan lett hirte-
len annyi szuper közgazdász a Fidesz
holdudvarban. Netán a volt Marxista
egyetem közgazdasági tagozat vörös diplomásai közül ahol azt taní-
tották x éveken keresztül, hogy a
a két luk közül a vagina az ami a
fellendülést hozza a szocialista tábor
számára. Most ezek a gazdászaink
átmentek kapitalista közgazdaság-
tanba. Gratulálok az elvtársaknak,
hiszen ezek mindegyike min. o.ve-
zető volt a tervhivatalban és a dicső
PM-ben. Hirtelen, hogy felvilágosod-
tak?

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.07.18. 14:26:53

@SzaGyu: Persze, hogy nem lát az orránál tovább mert mocskos szarházi ZSIDÓ!!!

Húsleves 2010.07.18. 14:27:28

@Észkombájn: nem ötlet volt, kényszerpálya. Egyrészt naponta több órában mosták az agyunkat az EU-val mindenféle műsorokkal, másrészt a jelen példa is mutatja, hogy milyen módszerekkel gyakorolnak nyomást azokra, akik nem állnak be a sorba bégetni.

Aztek68 2010.07.18. 14:33:57

Húsleves: úgy tűnik igazad van. Pedig lehetne / lehetett volna ezt normálisan is csinálni. Csakhogy úgy látszik nemcsak a" jó szocializmus" megvalósíthatatlan az emberi természettel való összeegyeztethetetlenség miatt, hanem a "jó EU" is.

stars7726 2010.07.18. 14:34:01

éljenek azok a köztisztviselők,akik viktorra szavaztak,és most szó és indok nélkül rúgja ki őket a fidesz.
minden magyarnak jegyet a következő foci vb döntőre!!!!!!!

Gyárfás 2010.07.18. 14:35:48

@GerzSonka:

azt végod hülyegyerek, hogy az állami nyugdíj az nem valami kényszeradomány,hanem azt az ember fizetim minden hónapban? ráadásul akik most mennek nyugdíjba azoknak még választásilehetőségük sem volt.

Azt kellene megszüntetni, hogy a hozzád hasonló gyerekek ne ilyen 0 tudással és ötletekkel kerüljenek ki a középiskolából.

Aztek68 2010.07.18. 14:36:12

Húsleves: Úgy tűnik igazad van. Pedig lehetne / lehetett volna ezt normálisabban is csinálni. Úgy látszik nem csak a "jól működő szocializmus", de a jól működő EU sem valósulhat meg az emberi természettel való összeegyeztethetetlenség miatt.

mizrolist 2010.07.18. 14:38:52

@Gyárfás: amit te befizetsz, abból a mai nyugdíjasok kapnak nyugdíjat. És ha csak abból fizetnék, nem jutna mindenkinek.
A te nyugdíjadat majd a gyerekeid és az unokáid befizetéséből fogod kapni. Már ha kapsz még.

OmegaMale 2010.07.18. 14:40:14

@a katona fehérben
@ehja
@Boli

A rövid távú hatásoktól való félelem jogos, de rövid távú hatások elöl menekülni hosszú távon sokkal többe fog nekünk kerülni.
Nyilván akinek most dől be emiatt (ha elfogadjuk, hogy az árfolyam spekuláció és az aktuális politikai folyamatok között közvetlen kapcsolat van) a hitele, annak nyilván ezzel nem lehet érvelni, de azzal sem, hogy Ő kockázatot vállalt, amikor béka segge alatt lévő árfolyamon vett fel CHF hitelt (jövőbeli keresetéből alapozta meg a fogyasztását a jelenben, annak minden jövőbeli kockázatával együtt, felelős, felnőtt emberek, annyira kellett a lakás/autó/stb., hogy semmi nem volt érte drága, se kockázatos).
Kicsit olyan, mint egy szuvas fog. Fáj, de nem annyira, mint amikor fúrják és a doktor bácsi a gonosz, nem a sok csoki meg a fogmosás hiányával volt a gond valamikor a múltban. Ezért aztán még nem megyek el betömetni, mert még nem fáj annyira, sőt jó ez így nekem. Bocs a metaforákért :D.
Ami a pókert illeti, érdekes felvetés a blöffölés. Amikor először szólaltak meg Kövérék, még azt lehetett gondolni, hogy Móricka módjára odaálltunk a pofonért. A történések azt mutatják, hogy inkább odaállunk még pofonért, ameddig EU-s barátaink be nem látják, hogy az új kormány nem a 'megbeszélt' utat folytatja (ez a választások előtti, akkor még ellenzéki kommunikációból tudható volt, így a teátrális meglepődés nem hiteles). Volt egy roadmap-je az elősző garnitúrának, az újnak is van egy.

BG és a szocialista barátok addig zsíroztak le valamit előre, ameddig ez a rövid távú túlélést biztosította, ilyenkor semmi se volt drága. Jellemző taktika volt ez 8 évig: választani egy zsákutcát és akkor is menni tovább, amikor már látható volt a fal. Aztán nagy magyarázkodások közepette tolatni és arról beszélni, hogy kár azokról az utakról beszélni már, amerre végül nem is mentünk. Ha az IMF-et, mint adósságrendező hitelt (mert az végül is az!!!) tekintjük, az általában az elkerülhetetlen halogatása. Talán van esélyünk, hogy a csődhelyzet mellett, a hosszú távú adósságszolgálaton is tudunk javítani.
Ez az IMF-nek azonban nem tartozik a céljai közé, ezért alakultak ki a hotspot-ok a két fél között.
BG megtehette volna, hogy minden mindegy alapon a bukás előtt még megteszi, amit megtehet, én örülök, hogy nem folytatta sem Ő sem a többi szakértő. A napokban kiderül, hogy mennyibe került a nagy szakértelem.
Igazatok van, nemzeti érzelmekért nem lehet semmit kapni a boltban, ezért látszólag nem mindegy hogy hány HUF egy EUR. Az árszínvonal pedig azért érint minket olyan érzékenyen, mert a HUf kb. a játékpénzhez hasonló. Sok oka van, hogy miért, elsősorban a zemberek gondolkodásmódja miatt, pártállástól függetlenül. Azért üt meg minket annyira az árfolyam, mert:
1. Nem termelünk hazai terméket még arra sem, amire itthon van kereslet, ha mégis, akkor a nulla motiváció és érdekképvislet miatt hamar becsődölnek a magyar vállalkozások. Ezért szorulunk masszív mennyiségű importra, ahol az EUR árfolyam egyszer csak játszani kezd.
De ha van, akkor sem azt vesszük, mert a külföldi olcsóbb 5 forinttal. Mi meg tudunk ám spórolni, sem a tény, hogy biohulladékot eszünk és etetünk a családunkkal, sem ennek hosszútávú költsége (-10 év várható élettartam és munkaképesség, krónikus eü kezelés tb-re majd 20 év múlva), az nem a mi életünkben lesz már.
2. Általános az a gondolkodásmód, hogy ha keveset keresel, akkor az árakkal van a baj és nem a fizuddal/képesítéseddel/picai értékeddel stb. Sztük a kormány dolga, hogy elintézze, hogy 100 ezerből is meg lehessen élni. Amire pedig nincs pénz, azt lehessen ingyenhitelből megvenni, aminek nincs kockázata. Vagyis az egész életünkről nem mi tehetünk, mindig valaki más a hibás mindenért. Én favágó vagyok, valaki adjon egy erdőt, hogy végre dolgozhassak :D.
3. Alig van exportunk, amit fel tudunk mutatni, így a játékpénzük értékébe nincs beleszólásunk.
4. A lakossági nagy része devizában adósodott el. Nyilván alacsonyabb lett így a törlesztőjük, nem nézték, kinek tartoznak *valójában*. Működött a dolog, aztán elromlott. Az embert nem érdekli, hogyan működik valami, amíg az működik. Ha a nemzet makrószinten játékpénzben adósodik el, nehezebb bedönteni, ha külföldön tekernek egyet a CHF gombon.

Én inkább ilyesmikben látom az okokat, a többi az csak tünet. De hát ugye azt nem jó látni, ezért nem szabad tiszta vizet önteni a pohárba, tovább kell játszani az IMF által ránk osztott, önként vállalt szerepet (->balek)...

Nekem őszintén szólva túl egyszerű a módszer, ahogy a kormány ezeket a dolgokat intézni kezdte, de világos és félre nem érthető sem az üzenet, sem az irány. Vége a seggbebújós szélkakas politikának. Sokszor jártunk rosszul a történelmünkben, amiért kussoltunk, mert mi nem panaszkodunk. A másik fél széttárta a karját, hogy 'Néma gyereknek az anyja se érti a szavát'. Ideje valami újat kipróbálni.

Hogy mennyire jó vagy rossz, az ki fog derülni.

Mind1 2010.07.18. 14:40:43

@SteveJobs: a zsidózás biztosan mindent megold! Gratulálok

FotelTroll 2010.07.18. 14:41:57

akinek van esze az most gyorsan dollart vesz a forintjabol, jovo vasarnap meg visszavaltja. dollaronkent sztem 30 forintot tuti nyer :)

SzaGyu 2010.07.18. 14:43:33

@FotelTroll: jobbik.hu/rovatok/kozlemeny/jobbik_az_imf_es_az_eu_delegaciojanak_hazautazasarol_es_a_targyalasok_megszakadasarol

Szerintem meg teljesen igaza van a JOBBIK-nak.

Ha nem tetszik az EU-nak no meg az IMF-nek, akkor tegyenek engedményeket, mert nem engem és nem bennünket képviselnek.

Ha meg nem, akkor jóccakát!
Bár nem vagyok FIDESZ-es de más párthoz sem tartozom, de azért nehogy már ők mondják meg melyik kezemmel töröljem ki a s.ggem.

Manapság egy ország már nem azt tesz amit akar, hanem azt, amit ők akarnak. hát ide vezet a nagy globalizáció. Kell ez nekünk?

eran 2010.07.18. 14:43:46

@Spiro: valaki már meglátta a megoldást...

"a Fidesz törekvése pofon eccerű. A deviza hiteleket Ft hitelekre akarják váltani, ha teccik, ha nem, annak érdekében, hogy függetlenedhessünk a nemzetközi történésektől.
Az elképzelés a következő lett volna, szerintem.

Lenyomni a HUF kamatot (ehhez kellett volna a lojális MNB, hiszen már nem az infláció elleni küzdelem a prioritás- ebben igaza van Fidesznek)
A HUF kamat még 3-4%-os magasságban is pariban van az EUR, vagy CHF kamata plusz a magyar adósság felárral összegéből eredő kamattal.

Az MNB, vagy az ÁKK fix EUR/HUF (pl: 250), CHF/HUF (pl: 160) árfolyamon devizát ad el ker. bankok deviza hitelesek portfoliójának erejéig. HUF-ot annyit nyomunk amennyit akarunk, így a szükséges likviditás megteremtésével nincs gond.

A fenti HUF kamatszintekkel, még a ker.bankok ügyfelek felé 2-3%-os kamatfelárával is 5-7% THM-ű hiteleket lehet nyújtani, illetve ilyenre lehet cserélni a deviza hiteleket.
Mivel ez közel azonos THM mint a deviza hitelek lehívása idején alkalmazott érték, így az akkori HUF törlesztő részleteknek megfelelő lesz a törlesztő részlet (hiszen nem az árfolyam változás a szivatós jelenleg, hanem a kamat változás, hiszen a kamatos kamat függvény exponenciális, így ezt kell kezelni). Halleluja.

Az árfolyam kockázatot, illetve a jelenleg kalkulálható, de nem realizált árfolyam vesztességet, és a deviza forrás előteremtését pedig az MNB vállalja át.

A probléma a ker.ankok eddigi deviza forrásainak megfelelő fedezet előteremtése, de erre felhasználható a felduzzasztott MNB deviza tartalék. Illetve az MNB jobb adós, mint a ker.bankok ezért képes lehet olcsóbban deviza forrásokhoz jutni, pláne hogy az ECB most már HUF eszközöket is elfogad deviza hitel, swap fedezeteként.

A HUF árfolyam pedig azért nem fog elszállni, mert az MNB nem kezd észnélküli konverzióba, hanem deviza hitelekből görgeti az átvállalt pozíciót.
Mivel az MNB tartalékok felhasználásra kerülnek, ezért szükséges lehet a HUF szabad átváltásának felfüggesztése, illetve fix árfolyam rendszer bevezetése (ez a Kósa féle alkotmányos rend szüneteltetése).
Ez nagy gondot nem okozna, hiszen csak vissza kell hozni a deviza intervenciós sávot, ami úgyis szükséges az ERM-hez való csatlakozáshoz. Ennek azért lehet jótékony hatása, mert ismert lenne a várható EUR csatlakozási árfolyam is (ami az eddigi csatlakozók példája alapján a sáv alja lehet)

A fentiekből fakadó kockázatok szétterítése pedig banki külön adó bevezetésével történhet, illetve gyors EUR bevezetéssel már a deviza finanszírozás sem okozna gondot (sőt amennyiben a fenti 250-es szint alatt sikerül csatlakozni, ez árfolyam nyereséget is jelent), csak az EUR/CHF-nek kell megfelelő szintre visszamásznia, hogy azon se legyen buksi (hiszen a hitelek nagyrésze CHF).

Ha ügyesen csinálják minden év végén az átértékeléshez használt árfolyamot úgy fixálják, hogy ne lehessen kimutatni az árfolyam veszteséget, így ez nem növeli a kimutatott államadósságot sem.

Szerintem az eddigi árfolyamváltozásból fakadó EUR esetében ~10%-os, CHF estében 25%-os HUF törlesztő részlet növekedést (vagy ennek egy részét) még be is nyelnék a devizahitelesek, ha ennek fejében 5-7%-os THM-ű HUF hitelt kapnának helyette (hiszen a HUF törlesztőjuk „csak 10-25%-kal lenne magasabb az indulónál.

A Fidesz lépéseiben a hiba csak az volt, hogy türelmetlenek a fiúk és nem értik, hogy a lépések sorrendje nem felcserélhető, de a lehetőség továbbra is adott."

stars7726 2010.07.18. 14:44:10

@SteveJobs: nem zsidózni kell.itt a lehetőség gyerekek lehet bizonyítani.

FotelTroll 2010.07.18. 14:48:02

szagyu: amikor a torlesztod megint a duplaja lesz meg a kenyer 500 forint akkor mit fogsz mondani?
az IMF nyomja belenk a penzt, hogy a deficites gazdasagunk ne omoljon ossze. ok SEGITENEK. ezert cserebe nem varnak el sokat, csak hogy tartsuk a konvergenciaprogramot. ha nekik beintesz akkor fuggetlen leszel deficitben. lasd. eszak-korea. nem kell hozza sok esz, hogy lasd, az buko. mi az EU tagja vagyunk. ha nem viselkedunk ugy, ahogy a tobbi tagallam, akkor megszivjuk. hiaba mond a jobbik meg a fidesz barmit, mi egy kis orszag vagyunk es a vilaggazdasag pont leszarja a populista szoveget amit te beszopsz. 500 forint a kenyer. te meg tapsikolsz. ostoba vagy, mint a fold

Gyárfás 2010.07.18. 14:50:15

@mizrolist:

vágom a felosztó kirovó nyugdíjrendser előnyeit, vagy hátrányait, és a működését is.
A gerzsonka "megoldásását" kommentáltam.

Amúgy régen a nyugdíjbiztosító Bokrosig valódi biztosítóként üzemelt(igaz az utolsó években állami dotációval) Volt vagyona, befektetései stb.Bokros söpörte be teljesen a költségvetésbe.

Húsleves 2010.07.18. 14:50:35

Kis közjáték, érdekesség: nézzétek már mit találtam. Éppen ugyanonnan, az index újság címlapjáról tévedtem egy másik blogra:
jtinfo.blog.hu/2010/07/18/isteni_uzlet_1
Ez a mondat ütötte meg a fülemet (illetve a szememet):
"Más leírásokból ma már ismert, hogy a Coca Cola vezetője, a Világbank egykori elnöke milyen módon kötődött a szervezethez, de minden részlet nem derült még ki. Biztos vagyok abban, de bizonyítani nem tudom, hogy a szóba került két emberen kívül mások is az Őrtorony Társulat környezetében voltak és szövetségesekké lettek egy-egy jó üzleti lehetőségben, mint például a hadiipari részvények esetén."
A Világbank egykori elnöke, a fanatizáló szekta és a Coca Cola? Micsoda érdekességek. Feltéve persze hogy igaz.

stars7726 2010.07.18. 14:56:31

@eran: ez egy őrült nagy baromság.

SzaGyu 2010.07.18. 14:58:26

@FotelTroll: No nem. Az IMF nem vár tőlünk semmit.
Ők pumpálják belénk a pénzt.

1. A Kádár-rendszerben is pumpálták belénk a pénzt mert tudták, hogy ezzel megbuktatják a rendszert.

2. Az IMF egy olyan bankrendszert működtet ami csak is adakozik és nem kér cserébe semmit, vagyis, csak annyit, hogy költsünk kevesebbet. Ezt TE sem hiszed el, ugye?

Az IMF egy bank. Olyan mint a rák. Alattomos, és halálos!
Miért nem megy Afrikába támogatni?
Ott keveset költenek, szinte nincsenek is. Ha már annyira NEM KÉR SEMMIT.

hercegnö 2010.07.18. 15:00:36

@sidol: Miért piaci alapon kölcsönöz az ország pénzt amikor megvan a joga neki, hogy előállítsa saját maga?

kedves sidol, ugye viccelsz?

mert ha erre tényleg nem tudod a választ, akkor maradj ki minden társalgásból.

vagy kérd meg ovit, hogy nyomtasson neked, persze az ő arcképével

fzoli77 2010.07.18. 15:01:41

Istenem adj erőt!

Logikai állításoknak látszó igények halmaza, mely összemossa a töménytelen hülyesgéet.

1. NE függjünk az EUtól, meg az IMFtől mint igény (Tény, a magyar GDP ~70% exportból van vagyis elnagyolva 10 emberből 7 munkahelyét ez biztosítja valamelyest. Az EU meg az IMF meg adott nekünk kva sok pénzt, hogy továbbra is meg tudják venni az állam túlköltekezését a piaci szereplők is, mert igy az kevésbé kockázatosabb, vagyis a KAMATA is kisebb NEM ÉRTED?)

2. Ezek a gecik - IMF, EU - a kamatokból élnek, meg éllősködnek rajtunk kijelentés (Ja persze, és ezért javasolják, hogy ne kötelekezzünk túl a jövőben, meg idén se ezzel is kevesebb hitelt vegyünk fel tölők és a piacról is vagyis majd nem lesz ebből kamatbevételük. Nem érzitek, hogy ki mond hülyeséget már megint?)

3. Ne fekedüjünk le az IMFnek és EUnak igény (Hát ez igaz is. Csak nehogy olyat mondjanak amely nekünk is jó esetleg, mert akkor csak úgy tudjuk bizonyítani függetlenségünket, mint egy hülye kisgyerek, és jelek szerint a választók nagy részének erre van szűksége.)

4. Ne vegyünk fel újabb hitelt igény
(Haha, vazz se az EU se az IMF nem 20,25,30 évre adta a hitellt. Olyan mintha a lakásodra 1 évre vetted volna fel a hitelt, 1 évig csak a kamatokat fizetnéd, aztán ÚJ HITELEZŐT KELL keresned. Ugyanis magyarország NEM tudja visszafizetni 1-2 év alatt a 80%-os GDP arányos államadoságát, ahhoz ugyanis ha hiszed ha nem kb. 80000 agusztus 20-i tűzijátéknak kellene elmaradnia, ugyhogy bármennyire is érzed a léptékek helyességét, ne kezdj petícióba a tűzijáték elmaradásáért, ugyanis ha tenni akarsz valóban valamit, akkor ez pont nem az, csak néphűlyités)

Kis megjegyzés: Azt azért csak el kellene fogadni tényként, hogy az egyes nemzetek termék(csoport)specializációja komparatív előnyhoz jutttatja az egyiket a másikkal szemben. Ezáltal igen, mi magyarok is "visszaélünk" ezzel (fújj "zsidó"), és ebből profitunk van, de abból is, hogy amit nem mi ehte magyarok állitunk elő, azt meg általában olcsobban tudjuk igy megvenni. Ezek a tipikus mindenki nyer helyzetek, ez mozgatja alapvetően a piacot, és nem az hogy kibasszon az emberekkel (az csak egy következmény, ha valaki a szabályokon felüllálónak képzeli magát, és nem akar tanulni az egészből - mi meg politikai marketing alapján mintha erre tendálnánk, de legalább megmutatjuk na)

Húsleves 2010.07.18. 15:05:03

@hercegnö: te komolyan úgy értelmezted @sidol írását, hogy pénznyomtatásra gondol?

FotelTroll 2010.07.18. 15:07:41

szagyu: az IMF olyan kamatra ad penzt, hogy sirva rohannal, hogy te is kapj.
menjenek afrikaba? news.bbc.co.uk/2/hi/business/4081220.stm

azert koltenek keveset, mert afrikaban nyomorognak. ezt akarod itthon is?

ha nem ertesz semmihez, minek szolsz bele egy olyan temaba, amirol fogalmad sincs?
az IMF finanszirozza a gazdasagunk deficitjet. ha ok nem lennenek mennenk csodbe erosen. ezt szeretned?

fuggetlen orszag NINCS. ha ez nem tetszik, koltozz a marsra

szemellenzos ostoba droid vagy

Aszi 2010.07.18. 15:08:07

Úgy látom, itt elég sokan azt hiszik, hogy az IMF egy magántulajdonú, profitorientált bank, ami belőlünk akar meggazdagodni... Nekik egy kis felvilágosítás:

"A Nemzetközi Valutaalap (angolul International Monetary Fund, IMF) az ENSZ 1945-ben létrehozott washingtoni székhelyű szervezete, amely jelenleg (2010) 185 tagországot számlál. A nemzetközi monetáris rendszer központi intézményét a nemzetközi pénzügyi együttműködés és az árfolyamstabilitás elősegítése, a gazdasági növekedés fokozása és a magas szintű foglalkoztatás megteremtése céljából alapították, illetve nem kis részben azért, hogy átmeneti pénzügyi segítséget nyújtson fizetési mérleggel kapcsolatos problémákkal küzdő tagországainak. A tagok meghatározott kvóta (gazdasági súlyuk) szerint járulnak hozzá az alaphoz, és a szervezettől kölcsönöket vehetnek fel adósságaik törlesztéséhez."

hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Valutaalap

tolsztoj 2010.07.18. 15:10:00

"túl sok ez egy olyan kormányzati erőnek, amelyik szemlátomást azt hiszi, hogy a közgazdaságtan törvényei is kétharmadosak."

A "közgazdaságtan törvényei" az IMF, Világbank, EHK, és hasonló ingyenélő, élősködő tákolmányok zsebében vannak - jobban mondva azoknak a rohadékoknak a zsebében, akik tévesen azt hiszik, hogy ők a világ urai.
Sokan voltak már ilyenek - minél magasabban vagy ma, annál magasabbról fogsz holnap lepottyanni - értjük IMF-ék és hasonlóék ?(Rotschild, Rockefeller, Soros, stb...) - és bizony nincs kivétel!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.07.18. 15:10:02

Ocsmány Viktátor!

Újabb pofon a nagyképű, sumák kis törpediktátornak.

Nem mi vagyunk a világ közepe a nagy magyarkodásunkkal.

Ne a farok csóválja a kutyát, tette közzé az IMF.

Mi függünk a világtól és nem ő tőlünk.

Amíg O. Viktátor képben van, nem lesz béke e hazában!

Magyar Polgárok!
Ne szavazzatok a Fideszre!

Készülődik az őszi utcai találkozás?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.18. 15:11:55

@SzaGyu: A dolognak azért egy nagy szépséghibája van. Mi akarunk tőlük pénzt kunyerálni, nem ők tőlünk! Innentől kezdve viszont szerinted ki diktál? De ha olyan okosak, szerezzünk mástól, nem kötelező ezektől!!!

SzaGyu 2010.07.18. 15:12:47

@FotelTroll: 2010.07.18. 15:07:41
Olyan agyament ember vagy, hogy ilyen talán nincs is.
Pont a te írásodra válaszolva írtam a véleményemet és most önmagadat cáfolod és hülyézed.

Nézd már meg a hozzászólásaidat. csak úgy néha, hogy kontrollálni tudd önmagadat: blog.hu/user/254682/tab/activity

Gyárfás 2010.07.18. 15:13:58

@Aszi:

jajj csak a lényeget hagytad ki:) azt is megnéznéd nekünk, hogy a 185 ország közül ki milyen hányaddal van benne?

köszi.

Netuddki. 2010.07.18. 15:14:56

@tolsztoj: Csak mielőtt lepottyannának az olyan kis bolhafsznyi országokkal mint Mo. jól ki tudnak cseszni.

Ide sokkal okosabb, az ország és az állampolgárok érdekeit szem előtt tartó vezetők kellenének. Nem ilyen politikusok akik aprópénzért elárulják a választóikat. A fideszeseket is beleértve.

SzaGyu 2010.07.18. 15:15:23

@Boli: Az örökös kölcsön mókuskerék.
Úgy jár az ország mint a családok akik OTP meg egyéb kölcsönt vettek fel.

EvilHedgehog 2010.07.18. 15:17:41

Imádom ezeket az embereket. Fúj globalizáció, fúj gonosz IMF, fúj EU...megélünk mi kancatejen is.

Majd megtörli a szája szélét, megnézi a koreai Samsung TV-jén a Bariköztöt, közben a Tesco-ban vett olcsó sört iszik, majd vicces macskás videókat néz a Youtube-on a Taiwan-ban gyártott laptopja segítségével....

FotelTroll 2010.07.18. 15:18:46

szagyu: te egy ostoba fereg vagy.
remelem ehendoglesz buszken

BushDoctor 2010.07.18. 15:19:33

matolcsy nyilatkozata a legsötétebb szovjet időket idézi. Tömény és gátlástalan ferdités, minden alapot nélkülöző hazugság. Civilizáltabb országokban egy ilyen megszólalás az utolsó amit egy komoly államférfi tesz mielött végleg lemond. Persze itt vadparasztfalván mindennek nincs jelentősége, mert itt ilyen sosem fog előfordulni.

Netuddki. 2010.07.18. 15:21:47

@SzaGyu: El vagy tévedve. Már régen gyarmat vagyunk, beleértve az elmúlt 20 évet is. Az állampolgárok 90%-a pedig éhbérért dolgozó cseléd. Vagy inkább rabszolga, a bankok rabszolgája.

SzaGyu 2010.07.18. 15:22:57

@FotelTroll: Hát tőled okosabb ökör is szántott már az isten mezején.

Nyers Fa 2010.07.18. 15:23:06

@Gyárfás: Mi van állami kézben? A mobilszolgáltatók? A szupermarket láncok? A bankok? Ha nem ezekre gondoltál, akkor az egy másik téma, nincs köze az enyémhez.

eran 2010.07.18. 15:23:14

@stars7726: Nem baromság. IDÉZET.
Észrevételeket a szerzőnek tessék címezni: @Spiro:

Ezt beszoptad, de nagyon...
Hahaha
:))))

SzaGyu 2010.07.18. 15:23:53

@kovi1970: Erről már fentebb írtam.
Én is így látom.

Gyárfás 2010.07.18. 15:28:37

@Aszi:

jajj már megint a lényeg maradt le:
segítek:
"A Valutaalapnak, akárcsak a Világbanknak jelenleg 183 ország tagja. A tagországok itt is befizetéseik alapján kapnak szavazati jogot, vagyis az egyes döntéseket anyagi erejüknek megfelelően befolyásolják. A Valutaalap esetében is az Egyesült Államoknak van a legnagyobb befolyása 17% körüli tulajdoni arányának köszönhetően és az ún. G7 csoport itt is a szavazatok közel ötven százalékát mondhatja magáénak."

Tényleg ez egy olyan szervezet ahol a viág országai egymást segítik bruhaha:)

stars7726 2010.07.18. 15:29:28

@eran: anyád szopta be buzi
ezt már hetekkel korábban olvastam.ne más tollával virítsál.hanem a sajátodéval.te pöcs.

Nyers Fa 2010.07.18. 15:31:17

@Húsleves: Egy érvet mondjatok ami az mellett szól, hogy az únión kívül jobb lenne.

BushDoctor 2010.07.18. 15:32:33

Szánalmas hogy az elmúlt 20 évet átaludt magyarok mennyire nem értik a világot, a pénzrendszert, az EU-t. Borzalmas lehet igy hirtelen felébredvén minden sarokban sötét összeesküvést és ellenünk törő kapitalistákat vizionálni...a 40+20 év szellemi bezártság megtette a fejekben amit meglehetett. Most kell majd újabb 20, hogy összerakják sokan, hogy miről is szól a világ a 21-dik században. Épp ideje lesz megszokni, hogy a nyugati demokráciák nem a nagy mergáról, a hetes bömbiről, az elcsalt be nem fizetett adóról, meg az abból épült ingatlanokból áll (jakuzzival, minimum). Mert sokáig a mi kis gengszterváltásukban csak idáig jutottak lélekben, most meg megy a nyavajgás, hogy "rohadt zsidók", "rohadt bankok", "rohadt imf", "rohadt mindenki"...adjatok...még...nemfizetünk...2/3!.... LOL

Netuddki. 2010.07.18. 15:32:56

@Nyers Fa: Hüle! Semmi ilyet nem írtam. Értelmezd is amit írtam b+!

A világ vezető országainak a jóléte az ilyen országok, mint pl. Magyarország kizsákmányolásán alapul. Ha már nem lesz mit kizsákmányolni, akkor itt hagynak a fekáliában fetrengeni. Jobb esetben valamelyik multi kilóra felvásárol.

A kádári diktatúrában azért nem tudtál venni dolgokat, mert nem volt a boltban. Most tudnál, de nincs miből. Nagy különbség, b+!

fingerbangs 2010.07.18. 15:33:23

matolcsi nyilatkozata annyira epic fail baz :D sírtam a röhögéstől :) ha nem lenne internet, meg csak 1db állami tv ezek tényleg ezt akarnák elhitetni velünk :D bazeg, hogy 20 évvel a rendszerváltozás után a leg-antikommunistább nagyképű párt képes ilyet letenni az asztalra az NAGYON KEMÉNY :D
itt semmi se változott, a fidesz=mszmp :D
kibulizott ország rulez

Húsleves 2010.07.18. 15:34:35

@Nyers Fa: ha ezt a kérdést valóban nekem szántad, akkor térjünk vissza rá akkor, amikor elolvastad, amiket a témával kapcsolatban írtam. Vagy írd le, hogy konkrétan mire gondolsz.

loláb 2010.07.18. 15:35:26

Gondolkozzunk, béláim.

Az Orbán féle 29 pont bevételcsökkentő, kiadásnövelő tételei (tao csökkentés, bérfőzési szeszadó, és a többi kisebb adó eltörlése) összességében mintegy 150 mrd forinttal növelik a ktgvetés hiányát.

Ezzel szemben a bankadó +187 mrd, a költségvetési zárolás, bértömeg-gazdálkodás, stb... további +120 mrd forinttal bevételt, kiadás csökkentés jelent.

A 29 pont egyenlege tehát 157 mrd forinttal alacsonyabb hiány.

Ezen kívül a gazdaság nem az eredeti költségvetés szerinti (évközben módosított) 0,5%-os gdp csökkenést, hanem 1-1,5%-os gdp növekedést fog elérni.
Ez állítólag főként az export megugrásából ered, így bevételnövelő hatása nem lesz, de ha nő az export, nő a társaságok nyeresége, bővül a foglalkoztatás, szóval egy 50-100mrd-os bevételnövekedési hatása bizonyára lesz az intézkedésnek.

Összességében tehát, a költségvetés hiánya 200-250 mrd-dal lesz kisebb, mint amivel az Oszkó féle pénzügyminitérium által készített ktgvetés számolt.
Az IMF az eredeti hiánycél tartásáért további 100 mrd-os kiadáslefaragást vár el a kormánytól, azaz ahhoz, hogy a 3,85-ot tartsuk 300-350mrd-vel jobb egyenlegű költségvetés kellene.
Ez azt jelenti, hogy az eredeti költségvetésben 1,2-1,5%-kal alátervezték a hiányt, azaz a 2010-es hiány, az eredeti, Oszkó féle költségvetésben nem 3,8%, hanem 5-5,5% volt.

És ebben nincs benne a MÁV, BKV konszolidációs igénye, ami 380 mrd forint, sem az MNB, MFB vesztesége, ami úgy 150-200mrd ft.

Tehát: a hiány ezek nélkül (amiket nyilvánvalóan előbb-utóbb a költségvetésnek állnia kell, logikus, hogy egy új kormány meglépi a konszolidációkat, és utána nekiáll rendbe rakni a közlekedési vállalatot, stb...) 5-5,5%, a konszolidációval 7-7,5% lenne.

Hát, csak nem igaza lesz a "fideszes" "trükkök százait" kereső közgazdászoknak végül?

Fehérszakál 2010.07.18. 15:36:14

@Húsleves: ""4. nem visszafelé kell mutogatni, lásd 1. pont"
Ez valami keleti bölcsesség, vagy mi? Mióta kell valakinek vállalnia mások hibáit? Ha az előtted lakó ölte meg a szomszédodat, te nem mutogatsz, hanem vállalod? "

Ha te megveszel egy csőd közeli céget, akkor neked is vállanod kell a cég tartozásait. Ha a szüleid adósságba verik magukat akkor haláluk után neked kell visszafizetni. Ezekről nem halottál?

Netuddki. 2010.07.18. 15:39:09

@BushDoctor: Na azért a dolog nem ilyen egyszerű. Mit gondolsz miből van a viszonylagos jóléte az un. G országoknak?

Abban viszont igazad van, hogy a magyarok lqrták. Nem kicsit.
Hogy ebben mennyi szerepe volt a külföldnek? Legjobb esetben csak annyi, hogy kívülállóként figyeltek és megpróbálták kihasználni a helyzetet.

SzaGyu 2010.07.18. 15:40:04

Mindenki szidja már a másikat, jelmondat: mindenki hülye csak én nem.

No ez is az IMF és az EU politikája.
Összeugrasztani az embereket, aztán majd jön az IMF "segély" hiszen Ők nem kérnek sokat, csak azt, hogy ne költs sokat és ne létezz.

baba jaga 2010.07.18. 15:41:37

még hányszor kell elmondani azt,
hogy matolcsy barátunk abszolut alkalmatlan arra,amit most csinál.

Aszi 2010.07.18. 15:42:08

@Gyárfás: A G7 csoport 44%-át adja a szavazatoknak. Ehhez viszont hozzá kell tenni, hogy a fontosabb döntésekhez az IMF-ben 85%-os többség szükséges.

Várúr 2010.07.18. 15:43:42

Már vártam a sok idegenszívű diadalittas kommentet. Drukkolnak annak az EU/IMF-nek, akik szerint egy nyakig eladósított, árvizes országban legfontosabbak
1. A további megszorítások
2. Az uzsorabankok adója túl sok
3. Simor horribilis fizetése megőrizendő
4. Kuss a magyar kormánynak
5, Ami a csaló Qrcsány/Veres duónak járt, másoknak nem.
Nos, IMF/EU csapat elutazott. Majd visszajönnek, oszt' jónapot. Jártak már így a világ számos országában. Ez egyszer nálunk is.

Húsleves 2010.07.18. 15:44:14

@Fehérszakál: de igen, hallottam, és amit te írtál, abban ugyanúgy van részigazság, mint abban, amit én írtam. A "nem kell visszafelé mutogatni" kategorikus kijelentéssel nem értek egyet, az olyan árnyalatokkal, amit te írtál (mint az igazság egyik oldalával) egyetértek. Akinek ezt válaszoltam, az arra írta, hogy nem kell visszafele mutogatni, hogy a jelenlegi kormány ne mondja az előzőre, hogy nem jól végezte a dolgát. Ebben a konkrét esetben azt gondolom, hogy de igen, fel kell tárni a hibáikat. Vállalják a felelősséget azért, amit csináltak.

SzaGyu 2010.07.18. 15:44:26

www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.htm

Minden statisztika hamis, csak az nem, amit én hamisítottam.

Ezzel is ösztönzik az "előre menetelt"
Ha jobban akarsz élni, vegyél fel hitelt.

eran 2010.07.18. 15:45:19

@stars7726: Persze, olvastad. Csak véletlenül nem a szerzőnek válaszoltál.
IDÉZET - ha tudod, mi az. Idézőjelekkel.

Ezt beszoptad, de nagyon...
Hahaha
:))))

Ómájgád 2010.07.18. 15:50:09

@Aszi: "Itt találod a listát..."

És azt is érdemes lenne megkutatni, hogy a résztvevő bankoknak kik a tulajdonosai.

Várúr 2010.07.18. 15:51:15

Nem mellesleg ez a szar bankárbanda csak a hasonszőrűek fizetésért keménykedik, rinyál, kaffog. A teljes közszféra csökkentett jövedelméért könnyet nem ejt. Ez is árulkodó felebarátaim. Íme a legújabbkori nem termelő pénztőke pofátlansága. Végre nem egy cselédkormány, erre próbálnak bekeményíteni. Másfél hónap után. Iszonyú nyolc évet követően kibírok még kettőt-hármat, többet dolgozom kevesebbért, de utazgasson még egy kicsit ez a siserahad.

Gyárfás 2010.07.18. 15:52:17

@Aszi:

A saját szervezetét érintő döntésekhez kell 85%.
A kinevezésekhez, a hitelkihelyezésekhez nem kell 85%.
Azokhoz a döntsekhez amikkel országok gazdasági pályáját meghatározó hiteleket helyezne ki, nem kell.

Tudom, hogy szörnyű a felismerés de az IMF egy olyan szervezet ami főleg azt a cél szolgálja, hogy a fő tulajdonrészes országokba adózó multik helyzetbe kerüljenek.

mendson 2010.07.18. 15:53:04

@loláb: Nem.Föleg azért nem,mert a dolog nem egészen úgy van ahogy irod.

Aszi 2010.07.18. 15:53:31

@Ómájgád: Milyen résztvevő bankoknak? Nincsenek résztvevő bankok.

Várúr 2010.07.18. 15:54:06

@fingerbangs:
Ha neked mszp-fidesz egyforma, légy himnős, mint a kukorica, vagy bizonyos rovarfajták.

Húsleves 2010.07.18. 15:56:58

@Várúr: és tegyük hozzá, hogy ezek a kemény bankok milyen türelmesek voltak a hazugságaiba belebukó Gyurcsánnyal. Miközben a BBC és a CNN úgy mutatta be Gyurcsányt, mint hiteltelen, gátlástalan bohócot, és ott nyiltan kérdezték, hogy lehet hogy nem mond le, a nemzetközi tőke még azt se mondta neki hogy ejnye-bejnye, hanem inkább adtak neki kölcsön. Miért? Ugyanazért, amiért Kádárnak, hogy zsaroló pozícióba kerüljenek.

aszekelyek 2010.07.18. 16:02:19

@Várúr: Természetesen nem lesz semmiféle 5oo ft-os kenyér. Ez a tökfej megint itt terjeszti a rémhíreket. Olvasni és szöveget érteni tudók pedig a főoldalon olvashatják, Rosenberg úr azt nyilatkozta a számos külhoni sajtónak, hogy a jövő évi költségvetésben van a lényeges további tárgyalnivaló és a nakadót fenn kell tartani bár kisebb mértékben. Más helyeket ajánl a o,3 semmi! még nem tiszta hiány fedezésére. A troll csak hadd vernyogjon. Ami számít, az az IMF hivatalos közleménye. Nem az, amit az index belemagyaráz. A törlesztőket meg akkor emelték a bankok és vitték az egekbe a visszafizetendőket, amikor a szent bajnai györgy kormányzott. Jogar helyett kódexxel.

aszekelyek 2010.07.18. 16:10:55

@Húsleves: NEg ez nem is a múlt. Mert a gyurcsány felvette, bajnai végrehajtotta IMF hitelek nem a múlt hanem a jelen. Ennek a kormánynak kell kiköhögnie és tartania, amit az előzőek, kettő! rá előre rálőcsöltek. Mert az az egy biztos, ha le lehett volna mondatni a hazug szemkilövető részeg matrózt, mielőtt annyira elszórta a pénzünket, hogy már rászorult az ország az IMF finanszírozására és az Eu kölcsönre, akkor nem ez a sors várt volna ránk, ami ma bizony a valóság és a jövőnk. Bizony, hogy meg kell nevezni a felelősöket. A szemfényvesztőket és hazudozókat. Meg is kell rángatni őket. A felelősséget nem engedni áttolni a MAi kormányra.

fzoli77 2010.07.18. 16:12:01

@Várúr:
"Nos, IMF/EU csapat elutazott. Majd visszajönnek, oszt' jónapot. Jártak már így a világ számos országában. Ez egyszer nálunk is"

Ja okos gyerek vagy te.
Forintadosság : ~ 10 000 Mrd Ft
Devizaadósság Ftben: ~9200 Mrd Ft

Szerinted Hétfőtől hány tized százalékkal lesz nehezebb addig eladni a magyar államadosságot, amíg nem jönnek vissza? Mondjuk 0,5%? Tartossan?
A Ft meg gyengül 1-2%-ot +ba esetleg, vagy nem erősödik annyit, mint amennyi a közép kelet eu-s trend indokolna?
Az egyikből mondjuk bukunk - ha 1 év alatt lejárna a hitel 25-30% -a és egy év alatt fent állna a kamathatás:
3000Mrd*0,5/100 = 30Mrd

A másikból ha fent maradna a "hatás":
9200*1/100 = 92Mrd

Szerinted ki fog ezért fizetni? Majd ők, hogy te ilyen okos gyerek vagy?
Vagy mi mindannyian magyarok?

Persze valószinübb forgatókönyv, hogy hamarabb visszajönnek - mert hivjuk őket - de persze az olyan "világosan" látó emberek mint te, tudni fogják, hogy azért jöttek, mert visszakönyörögték magukat hozzánk :)

Aki kicsi, mint mi, egyetlen esélye van önző módon, márpedig én önző magyar ember vagyok. Nélkülözhetetlenné kell vállnia (jobbnak kell lennie mindenben - tanulnia és dolgoznia amennyit csak tud), és utána "zsarolhat", és helyzeti elönyhöz juthat majd mindenhol poziciójánál (érheted teljesítményénél ) fogva.
A szereptévesztés csak annyi a fideszes fejekben, hogy nem vagyunk olyan mértékben nélkülözhetetlenek, mint amilyen mértékben már hisszük magunkat.
Aki pedig tévesen értékeli önmagát, az elöbb / utobb bedarálják versenyhelyzetben (izé, ezért is kell törökedni a versenyhelyzet megszüntetésére - lásd diktatúra, monopolium - csak vigyázni kell, hogy ne lássuk meg, hogy hogyan éllnek az emberek tölünk nyugatabbra a "gonosz" demokrácia és kapitlaizmus "meleg" házában).

loláb 2010.07.18. 16:14:45

@mendson: akkor hogy van teszerinted?

aszekelyek 2010.07.18. 16:16:31

@Várúr: @BushDoctor: No és te mit idézel? amikor a szovjet alatt állandóan hazudtál?

aszekelyek 2010.07.18. 16:23:50

@fzoli77: Mi fizetjük, már mindannyian, hogy okosgyerek gyurcsány és bajnai és vere olyan faszán volt kicsi, hogy ekkora hitelbe taszítottak mindenkit. Puszika. Diktatúra? kádárék is hitelből finanszírozták a hazugságiukat és a hatalmuk megtartását, pont, mint fleto és kinyögették a magyar néppel. Nekik nem lett semmi bajuk. Egyiknek se. Ezek a reformerek meg, szdsz aazt hazudták, hogy majd ők, majd ők rencerváltanak és olyan jólétet csinálnak, mint nyugaton. No az is hazudozás volt, mert azonnal eladtak mindenünkkel együtt semmiért, csak nekik lett milliárdos vagyonuk. Mi ócsó munkaerő lettünk és nézhetjük azt az életszínvonalat, ahol nem lopták el a rendszerváltást is.

aszekelyek 2010.07.18. 16:25:10

@baba jaga: Neked felesleges, mert neked nem hiszünk. Mondogassátok egymásnak.

aszekelyek 2010.07.18. 16:29:36

@Fehérszakál: Attól, hogy megöröklöm szüleim adósságát, nem én vagyok a felelőtlenül hitelfelvevő és nem is én sodortam őket olyan helyzetbe, hogy eladósodjanak.

aszekelyek 2010.07.18. 16:31:17

@fingerbangs: Mennyit fizetnek neked ezért a szarokádásért?

aszekelyek 2010.07.18. 16:37:31

@loláb: NE viccelj, azoknak soha nem lehet igazuk, mert nem lehet. ha igen , akkor sem.Volt szó erről már egyébként, kénytelenek is voltak elismerni, hogy 7,5 az a 3,8.CSak itt nyomatják, hogy bezzegők...

similarthings 2010.07.18. 16:46:28

Nem értem mit kell ezen veszekedni. Ez tényleg olyan mintha az ember egy kereskedelmi bankban valami hitelt venne fel. Nem működik ez másképpen itt sem.

Mi pénzt akarunk bizonyos dolgaink finanszírozására, ők meg erre feltételeket szabnak.

Ha a kereskedelmi bank a hitelfelvétel ellenében - azon túl hogy mi fizetünk neki kamatot a törlesztésünkkel - bele akar szólni a kicsi életünkbe, jogunkban áll azt mondani hogy "menj a fenébe, mi hitelt akarunk tőled felvenni, és nem házasságot közni veled".

Azt hiszem ilyen esetben szinte kötelző is nemet mondani.

Az IMF bízzon már meg annyira bennünk hogy magunk döntsük el hogy hogyan szeretnénk gazdálkodni.

Az atyáskodó pénzügyi politikának sohasem volt jó vége (én nem emlékszem történelemből ilyen példára).

Tehát szükségszerű nemet mondani az ilyen politikára, ehhez nem kell sem jobbosnak sem balosnak lenni.

Ez nagyon egyszerű közgazdaságtan. És 99.9%-ban működik is.

Természetesen ennek a következménye a pillanatnyi likviditásunk - "hitelünk" -romlása.

De a pozíciónkon nem csak hitelfelvétellel lehet javítani.

Attól tartok hogy jelenlegi rossz és hiteltelen pozíciónkat nem a jelenlegi vezetés okozta, bármennyire nem is értek egyet egy sor más (nem pénzügyi) intézkedésükkel.

Tehát a jelenlegi kormányt okolni a rossz gazdasági helyzetért nagyfokú demagógia (ajánlom a demagógia szó értelmező szótár vagy wiki szerinti tanulmányozását).

Azt SENKI (kivéve néhány köztörvényes bűnözőt) nem vitatja hogy az elmúlt nyolc év rossz döntéssorozatai, korrupt politikája okozta a jelenlegi helyzetet.

A jelenlegi helyzet nem orvosolható a régi megoldásokkal. Statisztikai valószínűség számítási alapokon is sokkal nagyobb az esélye annak hogy most csináljuk jól a dolgokat, mégha pillanatnyilag másképpen is néz ki.

Természetesen meg van az esélye annak hogy ugyanúgy rossz gazdasági helyzetet eredményez ez a politika. De annak mindig megvan a valamekkora esélye.

fzoli77 2010.07.18. 16:47:51

@aszekelyek:
"Mi fizetjük, már mindannyian, hogy okosgyerek gyurcsány és bajnai és vere olyan faszán volt kicsi, hogy ekkora hitelbe taszítottak mindenkit."

Izé, logikai buktató.
Hogy gyurcsány, bajnai és veres kicsi volt, akkor ha nagyok vagyunk akkor jó lesz és nem lesz hitel? Vagy mi?

Holnap szólok a fönöknek, hogy kevés a fizetésem, biztos a két szép szememért, meghát a sonyurú sorsomat mérlegelve emelni fogja a fizetésemet, eddig is csak azért nem tette meg, mert nem mertem nagy lenni.

Vagy lehet hogy előbb leteszek valamit az asztalra és ésszel harcolok ki valamit?

Ja hogy ehhez nekem is dolgoznom kell, és nem elég a fönök anyját szidni, meg nézni az X5-jét? Pedig nem ezt igérte a pályaválasztási tanácsadó?

Miért van mindenki szereptévesztésben? Mert "valami" hülye politikai proféta azt igérte, hogy jobb lesz holnap? Vazz, hát ez a dolga. Neked, meg mindenkinek másnak meg az lenne, hogy jól gondold meg, hogy kinek mit hiszel el!

Ha tényleg azt hiszitek, hogy valaha is volt olyan történelmi hely/kor, ahol nem magadnak kellett kikaparni a gesztenyét akkor szereptévesztésben vagytok. Csak a választási joggal mindenki másnak a helyzetén a hiszekenységeddel hátrányba hozod valójában a többséget.
De nembaj, ha nagyunk leszünk, lesz ingyenkenyér, meg ingyenáram, meg inegyengáz, aki megérdemli, és nem értelenkedik annyit mint én:)

rosztovgrof 2010.07.18. 16:50:17

@similarthings: "Az IMF bízzon már meg annyira bennünk hogy magunk döntsük el hogy hogyan szeretnénk gazdálkodni".
Végül is minden alapunk meg van erre a bizalomra....vagy talán még sem

Nyers Fa 2010.07.18. 16:51:35

@Gyárfás: Szerintem nem is rossz a százalékunk, többel vagyunk bent mint a gonosz izrael, ezért többet is vehetünk ki. Úgy néztem a jegybankok állnak mögötte.

similarthings 2010.07.18. 16:57:45

@rosztovgrof: Kénytelen megbízni, vagy különben miért vagyunk EU tag, miért nem vagyunk Afganisztánnal vagy más hasonló országokkal egy sorban?

Azért ez mégsem a Közel-kelet, de még csak a Balkán sem.

A nem megbízás üzenete nekem emiatt álságos. Leginkább ezzel akar nyomást gyakorolni. Természetes hogy ezt teszi, míg meg teljesen természetesen mondjunk neki nemet.

Az a nem természetes, ha minden követelésre azonnal behajlunk. Az nem a két fél javára szolgáló üzletkötés, hanem csak az egyiké.

Nehogy már azt higgyjük hogy kizárólag segíteni akar az IMF, ahol a banki farkasok legagyafúrtabbjai a vezetők. Én nem hiszem azt hogy egy ilyen farkasból bármikor is bárány lenne.

Egy ilyen pénzügyi farkassal szemben pont ilyen politikát kell alkalmazni. És lehet velük üzletet kötni, csak nagyon oda kell figyelni mit és hogyan csinálunk.

Ugyanez volt a helyzet az EU csatlakozáskor is. Mi úgy rontottuk el hogy csak el lehet. MINDENT aláírtunk, holott az egy kétoldalú nyilatkozat lett volna, nem egyoldalú diktátum.

Ne kövessük el ezeket a hibákat, illetva elkövettük, ahol tudunk korrigáljunk.

Ez egy rendkívül racionális álláspont. Az ellenkezője az irracionális.

rosztovgrof 2010.07.18. 17:04:41

@similarthings: régi bölcs mondás: a bizalom alapja a szoros elszámolás. Szerintem az adós ne a hitelezőt leckéztesse, tetszettek volna nem elaódosodni!

similarthings 2010.07.18. 17:06:45

A baj inkább ott van hogy a szélsőséges oldal van ideológiai okok miatt (tehát véletlenül) ezen a raciomális állásponton. A gondolkozó, nem szélsőséges emberek emiatt ez ellen az álláspont ellen már csak emiatt is gyanakvóbbak tudnak lenni. És egymást befolyásolva (baráti körök, akik hasonló nézeteket vallanak) nagyon könnyen a rossz oldalra kerülhetnek.

Számomra ennek a folyamatnak tökéletes gyakorlati bizonyítása a 2006-os választás volt.

Szóval azon az alapon nem vethetünk el semmit sem, csak mert valamelyik szélsőséges, esetleg diktatúrával kacérkodó párt tűzte a zászlajára. Nyilván adott esetben sokat elárul elemzés nélkül is a dolgokról, de ész nélkül akkor sem vetheti el ezeket.

Ugyanez a probléma pl. a az ún. "cigánybűnözés" problémánál is. De szerintem lehetne még találni.

Nayon nem szeretem az oldalakon való vagy ideológiai alapokon történő politizálást. Mert bármelyik oldal - akár teljesen véletlenül is - lehet helyes állásponton.

similarthings 2010.07.18. 17:11:19

@rosztovgrof: Ismétlem: ha valaki hitelfelvételnél túllép egy bizonyos határon, az már nem hitelező-adós kapcsolat, hanem valamivel több.

És amennyivel több, annyival több kárt tud az egyik fél a másiknak okozni. És mivel nem hiszek a "jószívű bankárbácsi" mítoszában, emiatt ha pozíciót engedünk az IMF-nek, meg kell fizetnünk később kamatostól az árát.

Ugyanígy ha te hitelt veszel fel, és ész nélkül teszed a kereskedelmi bank bizony be fogja hajtani mégakkor is ha tisztességtelen, törvénytelen.

Ha észreveszed hogy - igaz később - hogy ilyen alkut kötöttél, akkor legalább kíséreld meg a hibádat kijavítani. Nem lehetetlen az sem.

rosztovgrof 2010.07.18. 17:17:16

@similarthings: valóban több, az összes többi hitelező jövőbeni viszonya hazánkhoz ettől függ. Ez a viszony beárazódik minden hitelfelvételünknél, és erre sajnos a jövőben is rá vagyunk szorulva, tetszik, nem tetszik

similarthings 2010.07.18. 17:27:06

Biztos vagyok abban, hogy holnap és az elkövetkező néhány hónapban nagyon sokan több törlesztőt fizetnek majd. De hosszú távon mégis ez a kifizetődőbb.

Mondom, én még olyan sikeres kézi vezérlésű vagy másik állam által atyáskodó pénzügyi poltikáról nem hallottam, amiért az utókora hálás lett volna annak a bizonyos "atyának".

És ez a legfőbb érv, hogy nyugodtan nemet mondjunk. Ha az IMF teátráláisan kivonul, hát tegye. Már ennek is van többféle értelmezése. Mondjuk az egyik az hogy nyomást akar gyakorolni ránk. Ha nem volna érdeke, akkor egészen másképp tenné ezt.

Igen fontos érdeke fűződik ahhoz hogy mi felvegyük a hitelt - és itt most nem kell összeeküvés elméletben gondolkozni - neki is MOST ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb) hogy stabil maradjon ez a térség mint nekünk. Később már neki ez a stabil piacoknál nem lesz fontos - kövér a tehén, tehát nem baj ha többet tejel.

Ugyanis az IMF most túl sokat invesztált a térségbe, nem engedheti hogy megboruljon. Most van nekünk is lehetőségünk hogy az elhibázott döntésekből adódó hátrányból faragjunk egy kicsit. Az IMF-et nem érdekli hogy korábban mi milyen elbénázott döntéseket csináltunk - akár velel szemben, az ő javára is. Mégha teljesen rabszolgává aláztak minket akkor is pont ugyanígy politizálna.

Akkor legyen már eszünk és legyen merszünk a saját feltételeinkhez is ragaszkodni. Mert előny csak abból származhat, az IMF egyoldalú diktátumából nem.

aszora 2010.07.18. 17:32:45

A jegybank függetlensége már akkor megszűnt, amikor Gyurcsány et. a mondetária tanácsot kormányerőkkel feltöltötte, úgyhogy nem értem, miről is beszélnek :)
Nagyobb hiányról meg szó sincs, mivel az adatok szerint a bevételek elmaradtak a várttól (és egyelőre új adótörvényk még nem léptek életbe a kormáynváltás óta), egyértelmű, hogy az idei költségvetés el lett kalkulálva.
Egy 4,5 %-os hiány elfogadtaása ez IMF-el és az EU val max ennek a ténynek az elfogadtatását jelentette volna, nem pedig "lazítást", mivel a ktv már eleve elég laza volt :)
Na erre azt mondják hogy nem, ok, akkor majd a bankadó és költségcsökkentés tartja a hiányt, ha viszont ez sikerül, akkor az IMF-nek nem lesz alapja panaszra, és nem tehet semmit, mert a megállapodást a magyar állam teljesítette, így nem ágálhat pl. a bankadó ellen se, amit pedig nagyon szeretne :)
Tartani kell a hiányt, és akor az IMF (ami nem egy jótékonysági szervezet, ezt az 5%-os éves euró kamat is mutatja) elmehet a sunyiba.
Különben meg a magyar hiány az egyik legalacsonyabb az eu-ban, úgyhogy kilóg a lóláb, és hiába fenyegetőznek, mert kiváncsi leszek arra, hogy jövőre az eu-ban melyik tagálamok nme tudják majd teljesíteni a 3%-ot (de vannak tippjeim), pedig már nagyon fenyegetőzenek a támogatások megvonásával.
Úgyhogy borítékolom, hogy az eu jövőre kompletten nevetségessé és hiteltelenné teszi magát.

similarthings 2010.07.18. 17:40:32

Arról nem is beszélve, hogy jelen pillanatban a világ összes állama a saját érdekét védi.

Mi sem tehetünk másképp.

aszora 2010.07.18. 17:48:10

@similarthings:
Na erről van szó.
A gyengébek kedvéért azért szögezzük le még egyszer hogy az adóbevételek elmaradását a várttól semmiképpen nem okozhatta az új kormány, pl. amájusi jövedelemadót a _TAVALYI_ jövedelem után kellett fizetni, úgyhogy nem világos hogy pl. a tavalyi jövedelem csökkenését hogyan okozhatta volna a kormány :)
Úgyhogy az összes sajtóhír és blog, amilyeik arról beszél, hogy a fidesz "lazítani" szeretett volna. az természetesen hazudik (esetleg csak tudatlansága okán téved, talán ilyen is van), na nem mintha ezen meg kellene lepődni, én konkréttan nem is vártam mást :)

Nyers Fa 2010.07.18. 17:53:53

@aszora: Miért van az, hogy Gyurcsány alatt baj volt a nagy hiány, Orbán alatt meg nem baj?
Eddig vertétek az asztalt, hogy nincs még eurónk, most már nem fontos az euró?
Márpedig ilyen hiánnyal a büdös életben nem lesz!

mizrolist 2010.07.18. 18:06:03

@aszora: igen, a magyar hiány most az egyik legalacsonyabb. De Magyarország 2004 óta folyamatosan túllépte a 3%-ot - vagyis mi vagyunk az egyik legrégebben renitens állam. Ha minket sem fognak szorosan, akkor a többiek előtt lesz a példa, hogy nekik sem fogják megmarkolni a tökeiket.

aszora 2010.07.18. 18:06:53

Szerintem tartani kell a hiányt, az új kormány is ezt vállalta.
Csak álságos a fideszre fogni a lazítást (mint ahogy most te is teszed burkoltan), mikor egyértelmű, hogy az idei költségvetés nem lett jól megtervezve.
És ezt nem én mondom, hanme pl. a költségvetési tanács már tavasszal azt állította, hogy további intézkedések nélkül nme tartható a hiány. Szóval az idei hiányt nem nagyon lehet az új kormány nyakába varrni, ha pedi gtovábbi intézkedések szükségesek, hogy a hiány tartható legyen, akor meg nyugodtan szedjenek be money-t a bankoktól, az IMF meg csöndben maradhat.

aszora 2010.07.18. 18:07:48

@aszora:
Ja bocs, ez Nyers Fa-nak szólt.

eznemisénvagyok 2010.07.18. 18:26:09

@aszora: "mikor egyértelmű, hogy az idei költségvetés nem lett jól megtervezve."

Aha, valóban mondott ilyeneket a Varga. Aztán azt is mondta - amikor a csontvázakról kérdezték - hogy a dossziét Orbán kapja meg, és majd ha akarja, ismerteti azokat a bizonyos csontvázakat.

Gondolom: ha már erre hivatkozol, neked elmondta a Jel, hogy mi van benne. Kiszivárogtatnád? Mert én csak azt hallottam, hogy megkoszorúztak újranyitott vasútvonalakat 7 azaz hét utassal, meg 5 milliárdért tervez középületeket Makovecz, meg 27 helyett 280 az euró egy hónapja, mert egy fideszes tanácselnök hülyeségeket beszélt.

Nos?

aszora 2010.07.18. 18:26:26

@mizrolist:
Én nem tudom hogy mit akar a fidesz kormány. nem vagyok gondolatolvasó.
Azt el tudom képzelni, hogy a nagyobb hiány kilátásba helyezése (amit nem ők okoztak), az csak tárgyalási alap, ha az IMF nem engedi, akkor le kell nyelnie a bankadót.

Ha VALÓBAN növelni szerették volna a hiányt akkor viszont hülyék, mert ennek sem lehetősége sem pedig értelme nincs a jelen helyzetben (szerintem legalábbis).

aszora 2010.07.18. 18:33:30

@eznemisénvagyok:
Ezt nem csak a Varga montda, hanem pl. a költségvetési tanács is még tavasszal :)
Pontosan 1 évvel ezelőtt 274 Ft volt az euró, most meg 281 Ft, szerinted ebből mi következik?

Nyers Fa 2010.07.18. 18:36:55

A bankadóval teljes mértékben egyetértek.
A hiányt tartani kell, ebben lényegtelen ki miatt van. Már három éve szívunk, azt mondom most már csináljuk végig, különben semmi értelme nem volt.

eznemisénvagyok 2010.07.18. 18:38:28

@aszora: Hmm.

Konkrétumakat szeretnék hallani.

Pontosan 1 éve dühöngő válság volt. Most már kilábalás van. De erről kár lenne vitát nyitni. Ugye, annyira nem nézel hülyének senkit, hogy tagadod: Kósa, majd Szíjjártó dumája után drasztikusan esett a forint, amit azóta sem hozott vissza.

Ja, és hogy mi lesz holnap? Majd meglátod.

Szóval, mik azok a csontvázak?

aszora 2010.07.18. 18:48:55

@eznemisénvagyok:
Csontvázakról nem tudok nyilatkozni, én nem is mondtam ilyet :)
Kilábalás pedig még nem nagyon van, legalábis az államadósság növekedése még nem állt meg, talán az idén megáll.
Drasztikus forint esésről nem tudok, csak a CHF erősödött drasztikusan, viszont minden valutához képest.

Kérlek szépen itt található egy interjú a költségvetési tanács egyik tagjával, aki azt mondja, ők már márciusban megmondták, hogy további intézkedés nélkül nem tartható a hiány. MÁRCIUSBAN (még a választások előtt).

www.fn.hu/makro/20100714/alig_versenyeznek_bankok/

eznemisénvagyok 2010.07.18. 18:57:17

@aszora: Figyu, eddigi hsz-eid alapján azt hittem, te egy komoly ember vagy.

Nem tudsz a csontvázakról semmit, de tényként közlöd, hogy a költségvetés el lett baszva.

A világválságból való kilábalást összeveted a magyar államadóssággal.

Komolytalan vagy. Csá!

FotelTroll 2010.07.18. 19:00:34

majd mi jol a sarkunkra allunk 10millios koldusnemzet szarbol osszetakolt koltsegvetes. az IMF meg leterdel es leszopja Orbant meg Szijjartot.

azert, mert ti hulyek vagytok, az IMFben nem tokfejek dolgoznak. az o penzuket koltjuk, ok meg megmondjak mit kene csinalni. nem kernek tul sokat, Bajnaitol sokkal drasztikusabb dolgokat kertek. csak itt most Orban apank a szavazoinak nyal nem pedig az orszagot teszi rendbe. a hianycel-teljesites kotelezo ervenyu. ha nem tetszik, lehet kilepni az EU-bol es eszak-korea szintjere sullyedni. ha jol latom, ti ezt akarjatok. megszoritasok nelkul nem lehet rendbetenni ezt a szarhalmot, akarhogy mantrazza a fidesz meg a nyaladzo szavazoi. ezt monda az IMF is, csak ok ugy, hogy nem egy X-et rajzolnak, hanem euro-milliardokat nyomnak belenk nevetseges kamatokkal. NEKIK nem lehet hablatyolni. ezt a multkor mar eszre kellett volna venni, amikor belengette a nagyoKosa a csodot es a forint elhasalt. holnap megint el fog hasalni, kamatdontes is lesz, de NEKTEK ez is jo. hat akkor tenyleg dogoljetek ehen. az euro-zona az egyetlen eletkepes megoldas a hosszutavu konszolidaciora, de ha arra keptelenek vagyunk, hogy teljesitsuk a felteteleket, a piac (amibol az orszag el) teljesen elveszti a bizalmat bennunk, aztan mehetunk vissza a balettbe ugralni.

a bankokat, amiben a ti kis szaros penzetek van azt is az IMF mentette meg, hogy ne csak bamuljatok, amikor nem kaptok egy vasat sem. erre adoztassuk meg oket!? hat hol a faszba eltek ti?

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:00:57

@aszora:

Megnéztem a linkedet. Így kezdődik:
----------------------------------------
Nincs árverseny a bankok között a lakossági piacon, ezért a bankadó jó része a mostani körülmények között a lakosságra hárítható, de a felügyelet tehetne ez ellen – mondta az fn.hu-nak Oblath Gábor. A Költségvetési Tanács tagja szerint az idei hiánycél tartható, és az új adócsomag a 2011-es büdzsét sem borítja fel. Interjú.
------------------------------------
És most kicsit kinevetlek. Ugye, érted, miért.

aszora 2010.07.18. 19:05:32

@eznemisénvagyok:
Ha ez jól esik nevess nyugodtan.
De én a helyedben inkább végigolvasnám :)
Az is benne van pl., hogy kvt el lett baszva, szóval nem én találtam ki :)

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:08:47

@aszora: A hiánycél tartható, és a 2011-es büdzsét sem borítja fel (amiről tudható, hogy 3%alatti hiányt vállal)
A bankadó tovább lészen hárítva, ez tudható.

Hol vannak a csontvázak, fideszhaver?

:o))

Közöd??? 2010.07.18. 19:08:52

haha rábaszott a fidesz, tapsikolok örömömben! rövidpóráz a veszettkutya orbánnak az való neki! Hajrá IMF, Hajrá EU!

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:16:23

@Közöd???: Mi basztunk rá, hitellel rendelkező vállalkozások.

A többi stimmel.

jozicsenko 2010.07.18. 19:21:04

@Nyers Fa: na ennek fuss neki mégegyszer

gyurcsányék 2006ban a dübörgő gazdaságról dumáltak, áfát csökkentettek, majd ősszel, a megnyert választásuk után úgy tettek, mintha nem ők kormányoztak volna korábban

és ekközben az imf kussolt, mert nem akart a választásba beleszólni (=nem akarta GyF-éket sz.rba hozni, a kussolással segítették őket): az eredményt láttuk: az első negyedéves (elhallgatott) statisztikákból kiderült volna a baj, az egész éves hiány bizony 10% volt: bődületesen nagy hiány lett

orbánék meg most vették át a boltot és csak annyit tudunk, hogy 3,8% (vagy közben már 3%? olvastam ezt is) fölé nem mehetünk

a vörös köd oszlatása miatt leírom mégegyszer

2006ban a 10% sem volt gond, ma csak 3,8% lehet

nem kettős mérce, ugye? egy pöttyet sem...

aszora 2010.07.18. 19:22:12

@eznemisénvagyok:
Jól van.
Ha valaki csk azt hajlandó látni, amit látni szeretne, akkor nem tudunk miről beszélgetni :)

Béke veled.

FotelTroll 2010.07.18. 19:25:50

eznemisenvagyok: de nem is, itt igazabol az tortent, hogy tortenelmi jelentosegu tettet hajtott vegre a forradalmi istenkormany! beszolt az EU-nak meg az IMF-nek! erre inkabb buszkenek kellene lenned! az meg, hogy ezt mind te fizeted ki, az a sajat reszvallalasod a forradalombol! elore a hitelmentes szebb jovoert! mit nekunk koltsegvetes-hiany amikor mi barmikor elkuldhetjuk kenyerado gazdankat a picsaba! ez priceless!

Aszi 2010.07.18. 19:27:54

@aszora: Hibásan látod a dolgokat. Az adóbevételek a tavalyihoz képest maradtak el, de ez nem volt váratlan, hiszen közben csökkentek az adók. Sajnos mivel a minisztérium nem teszi átláthatóvá a költségvetési folyamatokat, nem közli a részletes adatokat, nem tart normális sajtótájékoztatót, a kérdésekre nem ad korrekt választ, így nem lehet megállapítani, hogy mitől ugrott meg a hiány júniusban.

Azonban az idei hiány várható növekedéséért már az új kormány tette a legtöbbet: társasági adó csökkentése, szárnyvonalak megnyitása, gázártámogatás meghosszabbítása. Ezekkel az intézkedésekkel kb. százmilliárdnyi mínuszt okoztak.

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:30:07

@aszora: Jó kis menekülőút! :o)))

No, mondd szépen, hol lett elbaszva az idei költségvetés, és folytatom veled a terápiát.

Nos, nos, nos? :o)))

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:34:00

@FotelTroll: Nem is lennék az IMF delegáció helyében, az egyszer biztos! Mi lesz, ha ezek hazaérkezvén megtudják, hogy dokktororbán kétharmados?!

Ajjaj! Nagy ciki ez nekik! Az IMF egyszer, s mindenkorra kiírta magát a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből!

FotelTroll 2010.07.18. 19:35:12

jozicsenko:
1. a 3.8% es a 10% az nem ugyanaz kispofim mert a 10% az a valos forintbeli hiany, ami 2008, 2009, 2010-ben is kb. ugyanennyi volt (cirka 1300 milliard forint), a 3.8% pedig a GDP aranyaban kiszamolt ertek, ami 2008 ota kb 3.6-4% kozott mozog. de nem baj, legyel okos meg ugassal kettos mercerol.

meg egy aprosag:2006-ban nem volt valsag, meg gorog allamcsod. az EU-nak most erosnek kell mutatkoznia, hogy az EURO stabil maradjon. ezert nem engedhet jottanyit sem a tagallamoktol alvart mutatokbol, mert kulonben azt fogjak hinni a penzpiaci szereplok, hogy nem erdemes bizni az EU-ban. a gorog valsag megtette a hatasat, innentol nekunk mar nincs sok helyunk lavirozni. de nyugodtan mossal ossze ket olyan evet, amik eg es fold kulonbsegekkel birnak minden szempontbol.

faszfej

FotelTroll 2010.07.18. 19:36:35

eznamisenvagyok: hat az tuti az IMF szekhazba nem fogjak kiragasztani :)
viszont lehet, hogy az EU biztonsaga erdekeben leszarnak minket magasrol, es akkor legkozelebb 2014-ben jutunk egy morzsahoz amire konszolidalodik a gorog/spanyol helyzet. akkor pedig lesz nemulass meg orbantakaroggy

aszora 2010.07.18. 19:37:14

@eznemisénvagyok:
Kérlek szépen a tervezésnél lett elbaszva, és ez már márciusban kiderült :)
Ez tény, még akkor is, ha te meg én nem tudjuk pontosan megmondani, hogy hol, mert nem tudjuk a pontos adatokat.
Egyébként nekem vannak tippjeim, egy párat ide írok:

- az AB megsemmisítette az ingatlanadó tv-t, ez mínusz pár tízmilliárd, be volt kalkulálva, ez év elején már kiderül.
- a kvt tartalék egész évre kb. 120 mrd Ft volt tervezve. A rendkívüli időjárás (amiről persze egyik kormány sem tehet) viszont a mg-ban és az árvíz okozta egyéb károkat kb. 100 mrd -ra becsülik, ami majdnem annyi, mint az egész éve kvt tartalék. Ennek persze csak egyrésze jelentkezik kiesésként, mindeestre gyanús, hogy eg yválság ekllős közepén, amikor elég nehéz tervezni, ilyen alacsony tartalékkal kalkulálnak. Ez kb. olyan, intha nekem minden pénzem ki lenne számolva, és lenne mondjuk havi 1000 Ft tartalékom.
Egy váratlan kiadás, és már mínuszban is vagyok...

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:39:39

@FotelTroll: Lesz itt orbántakaroggy hamarabb is. És én ennek nem örülök.

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:41:18

@aszora: Oszt ki is intézte el, hogy a vagyonadó megbukjon?

Tán csak nem ÉN?

FotelTroll 2010.07.18. 19:44:52

idezet

Lassan költségvetést kell készíteni. Lehet húzni-halasztani, hogy ne derüljön ki a valóság az önkormányzati választásokig, de így is, úgy is eljön október vége, amikor már nem lesz menekvés. A kormánynak legkésőbb akkor színt kell vallania

Magyarországnak józan, feszes költségvetésre és reformok sorozatára van szüksége. Nem az IMF és nem Barroso miatt. Hanem azért, mert nincs más mód, hogy erősebbek legyünk. A lényeget illetően nincs más lehetőség, mint visszatérni a 2006-ben elkezdett, és éppen a Fidesz által megtorpedózott reformpolitikához. Belátom, bajban van a kormány, hiszen évek óta azt mondja, hogy van könnyebb út. Gyanítom, mostanában kezdenek rádöbbenni, hogy le fognak lepleződni. Lehet itthon izmozni a kétharmaddal, de a muszklimutogatás semmit nem ér az országhatáron kívül..

Igen, ezek időnként fájdalmasak. Csak egy dolog lenne ennél is fájdalmasabb: ha az ország erőfeszítés helyett továbbra is ködös illúziókban ringatná magát a Fidesz vezetésével. Ez utóbbi kerülne igazán sokba.

idezet vege

ki ert vele egyet?

FotelTroll 2010.07.18. 19:46:47

eznemisenvagyok:
en sem orulok neki, biztam benne, hogy a kenyszer nagy ur alapon MUSZAJ lesz dolgozni, de ahogy latom itt nalunk barmit megtehetnek. lesz meg itt sirasrivas. ket generacio mulva van eselyunk a felemelkedesre. azt meg akinek egy csopp esze van nem varja meg es elhuz nyugatra vagy melegebb eghajlatra. marad a posvany akiknek minden mindig jo mer az aktualis percember megmondta. hat gratulalok, balfaszok

eznemisénvagyok 2010.07.18. 19:55:47

@FotelTroll: "hat gratulalok, balfaszok "

- Gratulálok Drebin! A maga hibájából elöntötték a várost a páviánok!
- No de asszonyom! Demokratikus választások voltak!

(Csupasz Pisztoly 2)

eznemisénvagyok 2010.07.18. 20:01:23

@sidorovich: Nézd meg a holnapit!

Amúgy meg nyugi: holnap a lengyelek is Orbán dr. kedves szülőanyját fogják szidni .... nem alaptalanul. Hallottad már azt a fogalmat, hogy RÉGIÓ?

sidorovich 2010.07.18. 20:04:42

@eznemisénvagyok:

Hallottam. Csak nem azt állítod, hogy a környező uniós és nem uniós országok pénze a magyar forinthoz van igazítva?

eznemisénvagyok 2010.07.18. 20:11:13

@sidorovich: Nem. Egymáshoz. Ha valahol ekúrnak valamit, mindenki szopik. Egy német nem tudja mi a különbség egy magyar és egy lengyel között. "az nem ugyanaz?"

sidorovich 2010.07.18. 20:23:14

@eznemisénvagyok:

Na ne vicceljünk már, itt pénzekről, befektetésekről van szó, nem budapestbukarestről.

eznemisénvagyok 2010.07.18. 20:24:56

@sidorovich:

Jajj, de kezdő vagy!

:o)))))))))))))

Nézd meg a holnap esti árfolyamokat. És nyugodtan hidd el, hogy a JEL miatt van az egész.

Nyers Fa 2010.07.18. 20:31:28

@jozicsenko: De gond volt a 10%-is.
Miért ne lett volna gond, de mert ők ezt csinálták, a Fidesznek is ezt kell? A Fidesz 7%-ot akart, emlékszel?

Nincs játéktér, meg kell érteni végre, ha 3 akkor 3%.

rosztovgrof 2010.07.18. 20:40:14

Szóval kezdjük újra előlről. Az IMF és az EU 2011-re azt várja, hogy strukturális reformok biztosítsák a fenntarthatóságot (illetve a hiánycél tartását), ne a bankok padlásának lesöprése. Nem sajnálom a bankokat, de úgy emlékszem, hogy a válság elleni harc egyik eszköze éppen a bankok likviditásának növelése volt.

aszora 2010.07.18. 20:48:22

@rosztovgrof:
"úgy emlékszem, hogy a válság elleni harc egyik eszköze éppen a bankok likviditásának növelése volt."

Roszzul emlékszel. Az nem nálunk volt, hanem az USA-ban, meg minden olyan helyen ahol a bankok csődközelbe kerültek.

Itt is csak arról megy a vita, hogy az eu i sbajban van, és kell nekik a lóvé (nem nagyon van olyan eurózóna tag, ahol a hiány ne haladná meg a maastrichti 3%-ot), a kormány meg inkább itthon tartaná :)

Szerintem konkrétan ebben az esetben a magyar kormánynak van igaza, itthon kell tartani money-t.

Az MNB 2008-ban szüntette meg egyébként az árfolyamsávot, és közvetlenül a válság előtti 9hónapban 2000 mrd Ft értékű devizahitelt szórtak ki a bankok, azért volt az euró 2008 nyarán 230 is (a CHF pedig 140) (anniyt mint az előző 2 évben összesen!).

Nem véletlenül pikkelnek Simorral, mert összejátszott a külföldi bankokkal, és még gyorsan a válság előtt ideraktak jó sok hitelt, hogy mi is nagyobb résztkapjunk a veszteségből, most akarják kivenni a plusz pénzt, na ezt fúrja eg a fidesz bankadó tervezete.

rosztovgrof 2010.07.18. 20:58:05

@aszora: A feltörekvő piacokról jelentős tőkekiovonás történt a válság miatt, a likviditás szűkülése mindenhol érezteti hatását. Mo.-on is ez az egyik legnagyobb probléma (lásd autóeladások, építőipari visszaesés, lakásárak zuhanása stb.). A devizahitelezés elterjedésében, a forint túlértékeltségében Járainak legalább akkora szerepe volt, mint Simornak.

A bankok megregulázása,sőt szivatása ettől függetlenül kívánatos, a kérdés csak az, hogy ez pótolhatja-e az egyéb elkerülhetetlen lépések megtételét, illetve nem lesz-e kontraproduktív.

aszora 2010.07.18. 21:10:30

@rosztovgrof:
Hát Járai sem volt tökéletes, de ennek viszonylag kevés köze van a jelnlegi helyzethez.
A bankoktól beszedett pénz csökkenti a hiányt, áthárítani meg max részben tudják.

A sok devizahitel felvétel miatt viszont az MNB-nek nem tanulmányokat kellet volna írni, hanem CHF-ben valutatartalékot képezni, pl. éppen 2008-ban, akkor kevésbé erősödött volna a forint, most pedig kevésbé gyengült volna a CHF-hez képest, szóval a pénzügyi kockázatokat a jegybank részben fedezhette volna (ha akarja). Arról nem is beszélve, hogy most jó nagy nyereséggel adhatna el frankot, ami még a hiányt is csökkenthetné (ha befizeti a költségvetésbe).

Nincs szó itt szerintem szivatásról, azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a küldöldi leánybankok nyeresége annyi, amennyi után itt adót fizetnek.

10 éve még az audi-nak nem kellet Mo-n tányát fizetnie (10 éves adókedvezmény), következésképp az egész audi mindenhol a világon veszteséges volt, kivéve Magyarországon, ahol viszont brutálisan nyereséges :)

Az anyabank mondjuk 2-3%-kal drágábban ad forrást a leánynak (a "kockázatokra hivatkozva"), nem pedig piaci alapon (a hitelkeamt semmillyen piaci referenciakamathoz nincs kötve minden bank önkényesen változtatja, van olyan ember aki 2008-ban vet fel devizahitelt, most pedig 9%-os!! kamatot kérek érte - duplázódott törlesztő), szóval mindenkinek nagyon kell a lóvé és senki nem szégyenlős :)

rosztovgrof 2010.07.18. 21:28:23

@aszora: A monetáris politika bűnei nem két évre nyúlnak vissza. Egyébként a CHF árfolyamát még a svájci jegyban sem tudta érdemben befolyásolni, a közelmúltban be is dobták a törölközőt. Ami a térsasági adóalapok közösségi harmonizálását illeti, az egy másik történet.

kov_vacs 2010.07.18. 21:31:37

Hmm, nem tudom, nem volna-e tanácsos, ha minden középiskolában kötelező lenne állampolgári ismeretek elsajátítása, azon belül minimális gazdasági ismeretek tanulása is.

Emberek,
sajnos a képlet elég eccerű.
Több pénzt költünk el, mint amennyink van.
Kevesebb adót szedünk be, mint amennyit elköltünk.

Két út lehetséges:
vagy kölcsönkérjük a különbözetet,
vagy az egyenleget rendbe hozzuk.

Kölcsönkérni lehet az IMF-től, az EU-tól, meg "bárkitől" (ez az állampapírpiac, ahol még Te is vehetsz közvetve állampapírt, azaz kölcsönadhatod a saját pénzedet az államnak).
A gond az, ha "bárki" nem akar kölcsönadni, azaz állampapírt venni, vagy olyan pofámszakadle uzsorakamattal, amit soha az életbe ki nem izzadunk magunkból.
Az IMF arra volt, hogy a "bárki" kölcsönadjon, mert az összes "bárki" tudta, hogy ha ő nem ad, akkor kapunk az IMF-től.
A baj az, hogy ha az IMF nem adna, akkor "bárki" se nagyon fog, vagy lsd irgalmatlan kamatra.

Másik megoldás, hogy rendezzük az egyenleget.
Annak van két oldala: pénzbeszedés és pénzkiadás.
Sokféle verziója van a rendezésnek, mire nem adunk ki pénzt (pl. a 11-ik és 12-ik havi nyugdíjra) vagy honnan szedünk még be (mégis kéne a vagyonadó?).

Egy ország akkor van sínen,
ha úgy működnek a dolgai, hogy kiszámolható legyen: pár éven belül rendezve lesz az egyenleg, egyre kisebb lesz a különbség a bevétel és a kiadás között.

Összevissza is lehet hirtelen ötletekkel rendezni az aktuális egyenleget, ide tartozik a bankadó, de ettől tartósan nem valószínű, hogy jól fognak alakulni a dolgok.

Az IMF-EU-val most az a baj, hogy ők csak "vész-kölcsönadó" szerepet töltenek be, és azt várják el, hogy az egyenleget rendezzük tartósan.

Ez pedig nem szokott akaródzni a kormányoknak, mert az rövid távon egészen biztosan kiszúrás választópolgárokkal. (Hiába lehetséges, hogy hosszabb távon nem az.)

Az, amit mi az IMF-EU-tól kaptunk, összegszerűen ezeknek az intézményeknek aprópénzecske. Akár hagyhatják is veszni, max bedőlt valami kis cucc, kit érdekel.
Nem az összeg miatt vagyunk fontosak. A kérdés az, hogy miért, kinek és mennyire. (Pl. fontosak lehetünk az utált külfölditulaj bankoknak, akik nem akarják, hogy a lakossági hiteleiket tömegesen ne fizessék vissza az itteni emberek és nem akarják, hogy a leánycég csődbe jusson).

Sajnos, attól félek, nagyon kicsi a zsarolási potenciálunk. Azaz nagyon pici hajszálon múlik, hogy ha nagy a pofánk, akkor hagynak-e minket bukni. (Mert ha az IMF azt mondja, hogy mi nem szoktuk visszafizetni a hiteleinket, akkor "bárki" se fog adni egy vasat se, hogy a 11-ik havi nyugdíjat ki bírjuk fizetni, és akkor nagy sz*rban leszünk.)
Túlságosan kézre állunk, hogy példát lehessen velünk statuálni.

Ne legyen így.

Ha tárgyi tévedés lenne a fentiekben, kérem a _hozzáértőket_, hogy javítsanak ki.

aszora 2010.07.18. 21:35:46

@rosztovgrof:
"Egyébként a CHF árfolyamát még a svájci jegyban sem tudta érdemben befolyásolni"

Hát az eróval szemben nem is, de itt és most nekünk csak a CHF/Forint árfolyam az érdekes, amit középtávon már 3-4 mrd CHF-el is befolyásolhatná a jegybank, ami kb 2,5 mrd euró, az összes devizatartalék 10%-a.

Az adóalap kérdést meg nem nagyon lehet megoldani, ezért merül fel egyre komolyabban a tranzakciós adó, illetve a kkv-k nyereségadójának a csökkentése, mert a multik úgyis eltüntetik a nyereséget így eleve hátrányba kerülnek a kisebb cégek (kivéve ofsór). Illetve a tavalyi céges adócsökkentést az ÁFA növelés kompenzálta (plusz lett volna az ingatlanadó, de az elbukott az AB-n).

Egyébként nem hiszem hogy komoly gond lesz a euró/forint árfolyammal, mert jelentős a külker aktívum, a devizatartalékok pedig a csúcson. Ingadozás meg eddid volt, a frank árfolyamot pedig - eszköz híján - jelenleg nem nagyon tudjuk befolyásolni, úgyhogy az olyan, amilyen.

aszora 2010.07.18. 22:01:11

@kov_vacs:
Nem fog leánybank csődbe jutni, max kevesebb pénzt tudnak kivonni, az egész hiány kérdés részben "könyvelési kérdés".
Pl. azok az országok, ahol nincs magánnyugdíjpénztár (az eu országok többsége ilyen), ott egy 3%-os hiány is rosszabb teljesítmény, mint nálunk a 3,8% mert ez csak könyvelési trükk, az mnyup befizetések az álamnál hiányoznak, az mnyup-ok pedig szintén nagyrészt álamkötvényeket vesznek ennyivel nagyobb a hiány, és az adósság.

Ezért merült fel komolyan, hogy az állam "átveszi" a pénztárakat, akkor gyanis rögtön kiderülne, hogy az államadósság csak 70%, a hiány pedig bőven a maastrichti kritériumon belül van.
Így viszont az adatok nem összehasonlíthatóak más országokéval, miután más a rendszer, és más országokkal ellentétben a nyugdíjkassza egy része a költségvetésen kívül van.

Emiatt viszont nyugodtan álíthatjuk hogy olyan nagyon nem vagyunk zsarolhatók, mint azt némelyek gondolják, mert ha az IMF-EU nagyon keménykedik, akkor maximum mégis államosítják a nyugdíjpénztárakat (amik eddig sosem érték el az állampapírok hozamát - szóval az állam sokat fizet, a nyugdíjas tőkéje mégsem nő megfelelően, mert a költségek elviszik a hozam jelentős részét, szóval mindenki bukik kivéve a pénztár üzemeltető:)).

Más országoban ez eleve az álamon belül van, szóval vigyázni kell ezzel a könyveléssel, mert félrevezetheti az embert, ha nem tudja miről van szó (a különböző irányú propagandák ezt persze ki si használják).

kov_vacs 2010.07.18. 22:16:21

@aszora: ez azt jelenti, hogy amíg a mnyup-ak el nem kezdenek tömegesen nyugdíjat fizetni, addig áll fenn ez a helyzet? (Hiszen ha fizetnek már, akkor az államnak kevesebb lesz a kiadása elvileg.) Egyébként mikor fognak a mnyup-ak nyugdíjakat fizetni? Melyik évtől?

aszora 2010.07.18. 22:27:03

@kov_vacs:
Hát mindenkinek akkor, amikor nyugdíjba megy :)
A gáz csak az hogy a nyudíj (vagy éltjáradék) kiszámításának módja sincs még egyelőre megalkotva, az AB már el is meszelte emiatt a parlamentet, szóval egyelőre nem tudnak fizetni, mert nincs meg a számítási mód :)

Ameddig nő a pénztárak vagyona (több a belépő mint a nyugdíjba vonuló), addig nyilvám emiatt nagyobb a hiány és az álamadósság, más országban ez az adósság "implicit", az költségvetés elnyeli a nyugdíjbefizetéseket, majd a jövőben lesz belőle kiadás.
Úgyhogy igazából az eu-ban egy csomó ország sokkal rosszabbul áll mind adósság, mind hiány tekintatében mint mi, és a demogaráfiai folyamatokat tekintve hosszabb távon komoly bajba fog kerülni néhány ország.

kov_vacs 2010.07.18. 22:30:30

aszora, úgy rémlett, hogy volt egy év, amikor mindenkinek be kellett lépnie mnyup-ba, aki fiatalabb volt mint X éves. Már egyikre se emlékszem, hogy mikor, és a hányéveseknek. Ebből gondoltam, hogy van egy határozott időpont, amikortól "tömeges" lesz a kifizetés.
De ez irtó gáz, hogy nincs meg a kiszámítási mód.

aszora 2010.07.18. 22:44:26

@kov_vacs:
Már meg kellett volna alkotni a parlaentnek, csak ugye a parlament ellen nincs szankció.
Pontosítás: valami törvényt már hoztak ez ügyben, csak az AB alkotmányellenesnek ítélte (a közt elnök kérte a normakontroll-t), 11/A/2010. AB határozat.
Ezért nincs még meg a számítási mód.
A belépés csak a péylakezdőknek volt kötelező, másoknak választaható, de 45 év felett nem nagyon ajánlották, szóval nem tudom hogy mikor megy az első nyugdíjba, ha volt 50 éves, aki átjelentkezett, akkor 2 éven belül.

FotelTroll 2010.07.18. 22:44:38

kov_vacs: tokeletesen latod a dolgokat. a gond, hogy ezt Orban is tudja, de o inkabb berizikozza a peldastatualast, minthogy megszoritson. mer a a szocik bunos modszere. inkabb kitalalta a bankadot ami miatt mindenki teljes joggal horog. ha hetfon nem vesznek vissza az arcbol, a gorog utan mi jovunk

aszora 2010.07.18. 23:06:54

@kov_vacs:
Ja és mivel a tömeges belépés a pályakezdőkre vonatkozott, az igazán tömeges kifizetés még több mint 25 év, addig elvileg nő az állam adósság emiatt.

kov_vacs 2010.07.18. 23:09:57

@aszora: ez frankón szívás. Ez a része akkor tényleg könyvelési történet, amiből nem tudunk jól kijönni. :(

aszora 2010.07.18. 23:11:39

@kov_vacs:
Hát a Bajnai kormány sem véletlenü tett lehetővé a visszalépést tavaly, így 36 mrd-dal (0,14%) csökkentették a 2009-es hiányt :)

aszora 2010.07.18. 23:18:58

@aszora:
De itt van egy másik, inkább szakmai szempontú cikk a manyup-hatásról:

www.fn.hu/makro/20090928/allamositsunk_vagy_megfelemlitsunk

aszora 2010.07.19. 09:54:15

Itt van egz viszonylag koorek elemzés egy közgazdásztól:

portfolio.hu/cikkek.tdp?h=1&k=3&i=136081

A végkövetkeztetésével én konkrétan nem értek teljesen egyet, viszont elég jól összefoglalja a felmerülő kérdéseket.

Hagrid 2010.07.19. 12:37:43

Tegnap még órákig itt izéltük a rezet...Nesztek, a nagy forintzuhanás. Dél elmúlt és már pozitívba fordult a forint az euróval és a frankkal szemben is. A tőzsde esik csak rendesen, de ennyi esés belefér.

mizrolist 2010.07.19. 13:22:27

@Hagrid: péntekhez képest negatívban vagyunk, akárhogy is nézem.

aszora 2010.07.19. 14:31:51

@Hagrid:
Minden csoda max 3 napig tart a tőzsdén is :)

A a múltkor amikor az eu bejelentette a 700 mrd-os csomagot hétvégén, hétfőn nagy volt a üdvrivalgás, "száguldoztak a részvényárfolyamok", mégpedgi pontosan keddig :)

Aztán vége lett a nagy dínom-dánom nak.

Ma már azt is olvastam valahol, hogy a "magyar válság" miatt emelkedik az arany ára :)))

(Közben írországot leminősítették, ez is mai hír).

Amit az IMF EU tárgyalók csinálnak az kimeríti a szélhámosság fogalmát, vegyen fel tőlük hitelt akinek két anyja van :)

Olcsóbb már a hitel a piacon, mint az IMF 5%-os euró hitele, és magyaorszég jobban áll, mint a legtöbb eu ország jelen pillanatban.

Azért hazudoznak mert már nme tudnak mit csinálni.

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.07.19. 14:36:20

"Olcsóbb már a hitel a piacon, mint az IMF 5%-os euró hitele, és magyaorszég jobban áll, mint a legtöbb eu ország jelen pillanatban."

majd írd már meg, hol kap olcsóbb hitelt magyarország, kíváncsi vagyok. :)

A pró és kontra érvek pedig annál kicsit összetettebbek, mint hogy "viszonylag alacsony a hiányunk":

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=136081

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.07.19. 14:37:18

@stoppard: ja, bocs, most láttam, hogy belinkelted, akkor nem is értem, miért pont csak egy szempontot ragadsz ki.

jozicsenko 2010.07.19. 14:38:44

@Nyers Fa: igen, amikor Kósa-Szíjjártó belengette a Ft-ot: azóta az a nóta, hogy meglesz a 3.8%, meglesz

csak a bankoknak is részt kell venniük benne

ami már nem ízlik az imf-nek: ők valamiért csak a lakosság sarcolását tudják elképzelni, a bankokét nem

@FotelTroll: anyáddal beszélj ilyen stílusban, persze ha engedi és nem pofoz le, ahogy megérdemled

egyébként adatok, hogy felemeld a fejed:
portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/eurostat_tablak/ecobac/eb070.html

%-os adatok, GDP arányosan: 2006-ban az elöző évhez képest 4%kal nőtt a GDP arányos adósságunk, elötte-utána 1,2 - 1,4 %kal nőtt: nem ragozom, beszédes ez már magában is
ugyanez Ft-ban:
akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
egy év alatt 1940 MRD Ft-tal nőtt az adósságunk

akár a gdp-hez, akár a költségvetéshez méred az adatokat, bizony súlyosan többet költöttek az elvtársaid, hülyegyerek, mint amennyit most szeretnének

persze a kettősmérce tudatos alkalmazása mellett EZT el lehet nézni, mert Gyurcsány az adófizetőkre terhelt mindent, de mindent - az akkori hiány 10-ét kitevő részt kér Orbán azoktól a bankoktól, akik a legutóbbi hitelfelvételünkkor még pénzt kértek, tőlünk...

és a gondolat, hogy a bankok fizessenek, eléggé merész ötlet, úgy látom...

4 éve az imf b.szott rászólni fletóra, hogy nem úgy van az, most már félidőben erősködnek, főleg mert orbánék a középosztályra építeni akarnak, nem kizsigerelni őket

mizrolist 2010.07.19. 14:54:43

@jozicsenko: Török Gábornál írtam ezt:
"én úgy értelmeztem az elhangzottakat, hogy az IMF-EU problémája az, hogy a 3 évig tartó - vagyis ideiglenes - bankadón kívül semmilyen hosszabb távú elképzelése nincs a gazdasággal kapcsolatban a kormányzatnak; se alapvető kiadáscsökkentés reformokkal és átalakításokkal, se esetleges bevételnövelés. Vagyis az a nagy terv, hogy minden maradjon úgy, ahogy most, csak mellette vegyük le a sápot a bankoktól. Csakhogy ebben az esetben a hiány okaihoz sem nyúlnak, vagyis az gyönyörűen újra fog termelődni..."

No meg a választások óta eddig csak esett a forint árfolyama minden fontosabb valutával szemben, és a CDS-felár is megduplázódott - vagyis most már nagyobb esélyét látják a befektetők Magyarország csődjének, mint Bajnaiék idején. Ez tényleg szép munka volt a kormánytól.

aszora 2010.07.19. 15:00:37

@stoppard:
Azért ragadtam ki ezt az egy szempontot, mert ez a lényeg :)

Különben meg idegesít, ha teljesen hülyének akarnak nézni, IMF-EU egyértelműen hazudik és a "piacot" manipulálja.

Irországot éppen ma minősítették le, az egész eu sokkal nagyobb szarban van, ezek meg itt pattognak, mert itt akarnak beszedni plusz pénz ("piaci kamatemelés"), közben meg már a hiányunk masstrichton belül van, ha figyelembe veszik a manyup-ot is, na erre persze ne hajlandók.

Akkor meg állmosítani kell.
Annak nincs értelme, hogy külön kasszán legyen a nyugdíj, minket meg itt fenyegetni maeg zsarolni próbáljanak csak azért, mert velünk akarják kifizettetni a cechet a drágalátos pénzügyi zsenik :)

Hagrid 2010.07.19. 15:52:30

@aszora: Pontosan.:-) A bux-ot inkább befolyásolja más országok gyengülése, Amerika bénázása stb.

mizrolist 2010.07.19. 15:55:23

@aszora: mert Magyarország 2004 óta egyszer sem hozta a 3%-os hiányt - épp ezért nincs több haladék, ha vállaltuk ezt 2011-re, akkor hozni is kell végre. Nem mellesleg mi leszünk a példa a görögök, a britek, az olaszok stb. előtt, hogy nem lehet az EU-val lacafacázni; ha valamit megkövetelnek, azt nekik is teljesíteni kell. (a britek épp olyan megszorítást fognak bevezetni, amitől nálunk fegyveres forradalom törne ki, akármennyire is helyretenné a gazdaságot - mert Józsibácsi leszarja az államot, csak a saját zsebe érdekli)

Hagrid 2010.07.19. 16:09:44

@mizrolist: Igen, 1% változás sincs, holy + hol -. Kövesd csak nyomon, direkt kíváncsi voltam, mi lesz.

Hagrid 2010.07.19. 16:18:23

@mizrolist: Ha Józsibácsi, 50 év felett csak olyan munkát talál vidéken, amiért bruttó 75-t kap, akkor hova akarod megszorítani őt? Bruttó 60? Mert az a versenyképes jövedelem a munkáltató szemszögéből nézve? Ha annyit keresnél, akkor nem ülnél itt a gép előtt, mert netre sem nagyon futná belőle.

mizrolist 2010.07.19. 16:29:04

@Hagrid: pénteken 280 forint volt az euró. Most épp 291 körül ingadozik. Ez 1%? (a ma reggeli 289 Ft-os nyitáshoz képest tényleg 1%, azt elismerem)

Egyébként 3 hónapja még 60k-t kerestem, és neteztem belőle (sőt, albérletben laktam). Az igaz, hogy meleg ételre nem futotta, de ebbe nem halok bele.

FotelTroll 2010.07.19. 16:36:52

Délután fél négykor az árfolyam - mely a reggeli gyengülés után 288 forint alá is visszament - átlépte a 290 forintot, 15:40-kor 290,51-nél járt, majd alig 7 perc alatt 291,30 fölé ugrott. A tőzsdén további korrekció zajlott délelőtt óta, a BUX 2,4, az OTP 4,4 százalékos mínuszt mutat.

okoskodjal csak nyugodtan faszkalapkam, attol ez majd elmulik.
a kedvenc fideszed egy honap alatt ketszer dontotte be a forintot. te tusko

FotelTroll 2010.07.19. 16:37:58

ezen kivul a 10. legkockazatosabb orszagga leptunk elo. hurra hurra udvrivalgas. eljen VIKTOR

Hagrid 2010.07.19. 16:49:33

@FotelTroll: Majd gyere egy pofonra ha már elmúltál 18 kismajom. Kedvenced meg neked a Fidesz, hülyegyerek.

Hagrid 2010.07.19. 16:52:44

@mizrolist: a nyitáshoz képest néztem. Azóta nagy zuhanás nem volt, pedig itt 300 feletti forintról kommentelgettek.

A 60 kilo tényleg ennyire elég. Ha már lenne gyereked és nem lenne hajlandó senki sem magasabb fizut adni neked, max. ha felutazol Pestre naponta 3-3 órát, akkor mit adnál nekik enni? Tudom, nem vállalnál, de ha idősebb vagy és már ott vannak s bezár a munkahelyed? Akkor mit? Sokszázezren élnek vidéken így.

mizrolist 2010.07.19. 16:59:45

@Hagrid: nem volt, de a zuhanást sikerült a nyitás pillanatában összeszedni...

A kérdés azért értelmetlen, mert utálom az embereket :)

aszora 2010.07.19. 16:59:49

@mizrolist:

Ha a manyup-okat figyelembe vesszük akkor már tavaly is hoztuk a 3%-ot, ez itt a bibi...
Ezért mondom, hogy hazudik az IMF, és úgysem a hiányról van szó (eddig miért is engedték a nagyobbat?), hanem csak a bankadóról, ez nem tetszik nekik.

A kormány pedig vállalta a hiánycélt, be is kell tartani, és akkor enm tudnak úgysem mit csinálni.

Matolcsy a legutóbbi nyilatkozatában már 2 esetleg 3 éves bankadóról beszélt :)

Semmi értelme engedni az IMF-nek akkor csak még jobban megszívjuk úgyis.

mizrolist 2010.07.19. 17:00:47

@aszora: a 14:54-kor írt kommentemet is olvastad?

Hagrid 2010.07.19. 17:09:04

@mizrolist: "A kérdés azért értelmetlen, mert utálom az embereket :)"

Én is.:D Ettől függetlenül a barátaimnak vidéken nem akarok rosszat, nah. Erről szólt csak az egész.:P

FotelTroll 2010.07.19. 17:42:25

lassan mondom, hogy mindenki megertse:

1.00 EUR = 291.502 HUF

a mocskos gyurcsany, az!

aszora 2010.07.19. 19:27:43

@mizrolist:

Itt vagyok csak most értem haza a munkából.

Megjegyzések:

- a hiány oka többféle volt, egy részét a bajnai kormány már korrigálta (13. nyugdíj pl.)
Az adósságnövekedés másik oka a magánnyugdíjpénztárak, kb évi 1% GDP arányosan jelenleg, vagy még több. Ezzel nincs mit csinálni, ez akkor is van, ha egyébként minden rendben. Persze lehetne azt is előírni, hogy fizessük ki a jelenlegi nyugdíjakat, és még ezen felül tegyünk félre a sját nyugdíjunkra, ez egyenértékű kb. 25% nyugdíjjárulékemeléssel.
A másik pedig a kamatok: ha helyreáll az egyensúly (akár úgy hogy lesz bankadó is), akkor csökkenhetnek az államkötvények kamatai, a masstrichti kritériumot akkor tudjuk tartani, ha az adósság kamatai a gdp 3%-a alat vannak, ez jelenleg kb 710 mdr Ft, ezzel szemben jelenleg kamatokra kb 1000 mrd-ot fietünk. Szóval csökkenteni kell az adósságot.

A CDS felár 2008 október után nőtt jelentősen, most már nme annyi.

Megjegyzem a forint gyengesége is inkább a monetáris politika miatt van, ami nem a kormány dolga, sosem volt még ilyen alacsony jegybanki alapkamat Mo-n, pedig alacsonyabb infláció volt már.
Effektíve alig van reálkamat, persze mindenki arra számít, hogy azért év végéig legalább egy fél %-ot csökken az infláció, na kb. ez lehet a reálkamat.

aszora 2010.07.19. 21:25:48

www.akk.hu/object.f7b0fb1b-2291-425c-8f77-617e0a40366c.ivy

1 éves kincstárjegy kamata 4,5%

Nem nanygon éri meg 5%-os euróhitelt lehívni az IMF-től (amindek még árfolyamkockázata is van), mem is akar a kormány már lehívni a keretből.

Mit csinál erre az IMF: mindent megtesz, hogy felverje a kamatokat, nehogy má a piacról olcsóbban vegyünk! :)

Na ennyit a kamatokról, kockázatokról, eu-ról, IMF-ről, meg a "pénzpiacról".

Hagrid 2010.07.20. 09:37:40

A forint stabilizálódott, erősödik, ahogy a bux is. A sok riogatás és rinyálás 1 napig tartott. Rövid távon marhára fontos ám nekünk, hogy az IMF hitelkeretéért segget nyaljunk neki.

aszora 2010.07.21. 18:21:34

"A magyar miniszterelnök ma egynapos bemutatkozó látogatáson vett részt Berlinben a német kancellár meghívására.

A kétórás tárgyalás után Orbán a sajtónak elmondta, hogy Merkel egyetértett a tervezett magyar bankadóval, ám a német kancellár inkább elővigyázatosságból tett intézkedésnek tartja a válsággal szembeni küzdelemben, míg a magyar kormányfő szerint azonnali lépéseket kellett tenni a költségvetési hiány csökkentésére és a gazdasági növekedés beindítására.

Merkel szerint az EU- és az IMF-küldöttségével felfüggesztett tárgyalásoknak nincs hatása a német-magyar kapcsolatokra. A kancellár kifejezte reményét, hogy Magyarország visszatér a stabilitás útjára, és hozzátette: egyetértés van a 3,8 százalékos hiánycél tartásában.

Ez utóbbival összefüggésben a magyar miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás októberen lejár. Ezért semmi fajta hosszú távra szóló kérdésről nem volt értelme tárgyalni az IMF-fel - fogalmazott a magyar miniszterelnök."

Megjegyzések:

- Németo. a közelúltban visszautasította Mr Soros és Mr Obama kérését, hogy növelje hiányát, és élínkétésbe kezdjen.
- Az IMF inkább USA barát politikát folytatott eddig is, az adatokat manipulálják, mint azt a válság kitörésekor többen megállapították (az IMF még soha nem hozott nyilvánosságra az USA-ra hátányos, kockázatotkat mutató elemzést)
- Az euró sorsa Németország kezében van

- Rosszindulatú rémhírterjesztés berekesztve, kárörvendő fikázók pofára estek :)

stoppard · http://forint.blog.hu 2010.07.21. 19:37:21

@aszora: olvasgass már egy kicsit az adósságkezelés kérdéseiről, mert ez a mániád így egy jó nagy hülyeség.

kulcsfogalmak: átlagos lejárati idő, forintban denominált papírok iránti kereslet, adósságmegújítási igény 2011-12-ben, forintfinanszírozási helyzetünk 2010-ben, hazárdjáték az adósságmegújításban

aszora 2010.07.21. 19:54:33

@stoppard:
Oksi mi a gond?
Arról én nem tehetek, hogy Orbán beintett az IMF-nek, ezok meg elkezdtek sajtóhadjáratot folytatni, amire rögöt ráugrottak a kárörvendők, tartott mindez kb. 3 napig :)

Bankadó lesz, Simor fizetése is csökken, a jövő évi hiányról való szájkarate pedig halva született koraszülött, nincs is még jövő évi költségvetés :)
süti beállítások módosítása