HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2011.11.29. 09:21 on the other hand

Kedves Olvasó, Ön egy spekuláns!

 

"Jaj, Teremtőm, fullasszad meg
Mindet már
Amelyik a jóban dúskál
Mégis rosszban spekulál
Kinek élte csak uzsora
Szodoma, Gomorra
Aki miatt összeromlik
A világnak humora."
 
Jó okunk van feltételezni, hogy Ön az elmúlt hetekben aktívan járult hozzá a forint elleni nemzetközi összeesküvéshez, ezért kérjük, ha az alábbiakban magára ismer, jelenjen meg a Spekulatív Támadás A Forint Ellen (STAFE) parlamenti vizsgálóbizottság meghallgatásán.
 

 

 

Amennyiben Ön az elmúlt hetekben a forint kezdődő gyengülését látva euróba menekítette magtakarítása egészét vagy egy részét, akkor részt vett nemzeti fizetőeszközünk gyengítésében. Elvégre döntése kapcsán forintkínálat keletkezett a piacon. Előre szólunk, hogy védekezésül nem tudjuk elfogadni, miszerint a miniszterelnök kifejezett kérésére tette volna ezt. Azt a kijelentést ugyanis, hogy „semmilyen garanciát nem tudunk és nem is akarunk vállalni a forint árfolyamáért” nem úgy kellett érteni. Sőt, Ön ezek szerint azt is félreértette, amikor a miniszterelnök közvetlenül ezután azt javasolta, hogy minél többen igyekezzenek saját sorsukat biztonságba helyezni.
 
Mindez ugyanis nem hatalmazza fel Önt, hogy családja megtakarításainak értékvesztését ne nézze tétlenül, sőt, kifejezetten ez lett volna a helyes magatartás. Azt a kormány nevében természetesen visszautasítjuk, hogy Önnek kifejezetten az az érzése támadt az utóbbi hetekben, miszerint a gazdaságpolitika szánt szándékkal törekszik a forint gyengülésére valami homályos és végig nem gondolt exportösztönzési célt szem előtt tartva.
 
"Jaj, Teremtőm, meddig lesz még
Az egész?
Amíg csak az utolsó nagy
Szökőárba’ el nem vész
Valamennyi átutazó
Spekuláns turista
Ki majd akkor mind az összes
Sózott vizet kiissza."
 
Kedves Olvasó, Önt abban az esetben is meghívjuk a STAFE meghallgatására, ha a legtipikusabb spekulációs formát választotta, vagyis egy kínálkozó arbitrázs lehetőséget használt ki, és ennek nyomán gyengült a forint. Igen, igen, kedves végtörlesztő magyar állampolgár, a 180-as leváltási lehetőség kihasználása az Ön részéről felelőtlen, devizahiteles társait rendkívüli mértékben sújtó cselekedet volt, amiről illendő számot adni. Kérjük, ne jöjjön most azzal, hogy ezt a végtörlesztés dolgot mi találtuk ki. Az nem mentség, hogy a kormány kifejezetten biztatta Önt erre a tevékenységre. Kútba sem ugrunk csak úgy, ugyebár.
 
Azt sem tudjuk elfogadni védekezésül, hogy a jegybank a devizatartalék csökkentésén keresztül semlegesítette az Ön káros tevékenységét. Ön is nagyon jól tudja, hogy a devizatartalék apadása nagy aggodalommal tölti el a hitelezőinket, emelkednek a kötvényhozamok, drágul az élet, na. Szóval biztos, ami biztos, jöjjön csak el, aztán majd eldumálgatunk valamiről.
 
 

 

88 komment · 4 trackback

Címkék: árfolyam spekuláció gazdasagpolitika portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr363420679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karikázd be Orbán Viktort! 2011.11.29. 10:07:57

Keresd meg a magyar nép vasakaratú miniszterelnökét az Európai Tanács október végén Brüsszelben készített csoportképén! Néha nem árt, ha az ember nemzetközi összefüggéseiben is megvizsgál bizonyos dolgokat. Az Európai Tanácsot, amely az Európai Unió ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2011.11.29. 10:06:42

Nemzetgazdasági miniszterünknek (pénzügyminiszter) soha nem volt versenyszférás állása, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és tanácsadással. Céget nem vezetett, pénzét sose kockáztatta, hivatalnoki állásokból, ...

Trackback: Orbán, a Pókember 2011.11.29. 10:05:47

Orbán nem tűri el az állampolgárság elvételét, olvasom a címlapon, és látom magam előtt ezt a méregzsákot, aki bármit nyilatkozik, azzal tutibiztos, hogy vagy lejáratja, vagy köznevetség tárgyává teszi az országot, aminek a vezetését rábízták, miközben...

Trackback: Néztünk, mint a vett malac 2011.11.29. 10:04:48

Leminősítették Magyarországot, méghozzá a bóvli kategóriába! Hogyan tálalták az ország leminősítését a nagy hazai hírportálok? Segítenek a ma délután készült nyitóoldali képek! Indítanám a sort a reggeli Index-címlappal, azért éppen ezzel, mert a fős...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.11.29. 09:59:43

Becsszóra nem váltanék most valutát, ha Kormányunk a végtörlesztéshez használt 250-es árfolyamon adna nekem eurót...

Emiksz 2011.11.29. 10:02:31

Ha én várok a tankolással holnapig (3 forinttal csökken a gázolaj), akkor engem is behívhatnak?
Hiszen literenként 0,75 Forint áfabevételtől fosztom meg a költségvetést ezáltal, amit az csak piaci forrásokkal (kötvény) tud pótolni...

Artie 2011.11.29. 10:02:42

@OkoskaTo:rp: Ez mennyire igaz! Megint az kerül szopóágra, aki forinthitelt vett fel és tudja is fizetni (mint én), aki meg elbaszta, azon segít az állam.

Szeretnék én is úgy tízmillióért eurót venni 250-es árfolyamon, lehet?

inebhedj - szerintem 2011.11.29. 10:08:49

Az számít, hogy az által, hogy az MNB arany helyett devizatartalékot képez, csak az elmúlt 9 évben (a mindenkori kormánytól függetlenül) költségvetési hiányt és egyéb csapásokat bele sem számítva, a tartalék reál értékének 70 %-a párolgott el, anélkül, hogy hozzá kellett volna nyúlni?

Vagy közöm nincs hozzá, ehhez a szakértők és blogok jobban értenek?

inebhedj - szerintem 2011.11.29. 10:10:39

@Artie:
Miért forinthitelt vettél fel, és miből tudod fizetni?

Studiosus 2011.11.29. 10:18:50

ez az új spekulációs forma: külföldi deviza alapú hitel felvétele magyarországon. a felvevő helyesen mérte fel a politikai kockázatokat, miszerint a posztkomonizmus talaján két populista tábor küzd egymással a történelmi túlélés érdekében, és a nem átgondolt kapitalista afférok valamint a túlzásba vitt szájkarate miatt kutyaszorítóba fognak kerülni: vagy az exportot ösztönzik gyenge forinttal a gazdasági fellendülés érdekében, és akkor kitör a forradalom, vagy megoldják a devizahitelesek problémáját erős forinttal (akik addig is jól éltek a baszott nagy lakásokban, amit soha az életben nem engedhettek volna meg maguknak) és kilakoltatási moratóriummal, és a költségeket a még néhány dolgozó hülye nyakába varrják. a spekuláció eredményes volt, nyert, aki arra tippelt, hogy a szájkaratés kormány az utóbbit választja. hiszen könnyebb a bankokat beállítani a költségek fizetőjének, de a végén azért azok az emberek fognak fizetni, akik eddig szorgalmasan dolgoztak, fizették az adót, és építették a jövőjüket, abban a formában is, hogy a bank nem ad hitelt a vállalkozásoknak, és elvesztik a munkahelyüket.

ketten elégedetten dőlnek hátra: a kormány, mert sikeresen megoldották a fenyegető problémát és a helyükön maradhattak, ahol még bőven van mit ellopni, és a megmentett devizahitelesek, mert több milliót kaptak ajándékba tökkelbaszott polgártársaik révén, és sosem volt még ilyen jó az életük.

Skodakék Fábia 2011.11.29. 10:34:52

Magyarországon most háromfajta ember van : a forinthiteles, a devizahiteles meg a csóró akinek még hitelt sem adtak.
Én az utolsó kategória, mégsem zavar hogy segítik a devizásokat. De sajnos itt még mindig túl sokan gondolkodnak úgy hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is...remélem nekik kijut mindaz a jó amit másoknak kívánnak.

ghck 2011.11.29. 10:40:41

@petrócselly: "még mindig túl sokan gondolkodnak úgy hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is"

Szerintem rosszul látod. Nem az a tét, hogy megdöglik-e a devizahiteles tehene, hanem az, hogy a devizahitelesek tehenét megmentjük, cserébe az egész istálló megdöglik!

Friedman 2011.11.29. 10:54:45

@inebhedj: A reálértéket nem aranymércében számoljuk, hanem vásárlóerő értékben. Tehát inflációval kell korrigálni. Az infláció pedig egy tipikus háztartási fogyasztói kosár árváltozása. Az arany reálértelemben felértékelődött, nem az arany az ármérce (ma már - hozzáteszem, szerencsére.

Mivel az MNB devizatartaléka (35 Mrd) a mostani forintgyengüléssel eléggé felértékelődött, ezért reálértelemben is sokkal nagyobb lett. Mivel a fogyasztás durván 40%-a import Magyarországon ezért közel nem lesz akkora infláció (szerencsére) mint a forintgyengülés mértéke, de azért egy +4-5%-ra simán lehet számítani, ha hosszú távon 300 felett marad a forint.

Friedman 2011.11.29. 11:03:10

@petrócselly: Nem arról szól, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene. Arról szól a dolog, hogy az, aki megtakarított, és óvatosan hitel nélkül próbálna meg lakást venni az nem tud, mert mérhetetlen magas SZJA és egyéb adó formájában elveszik a jövedelmét, amiből aztán kisegítik azt, aki felelőtlenül vett fel devizahitelt.

Plusz a devizások megmentése begyengíti a forintot, ami a forintban megtakarítók megtakarításait begyengíti.

Eredmény: felelőtlen devizás ül a "jól megérdemelt" lakásában, az óvatos megtakarító, aki eleve keveset tudott megtakarítani a magas adók miatt, most újra kezdheti a gyűjtögetést az elgyengített forint miatt.

ui.: Arról most ne is beszéljünk, hogy a végtörlesztés a bajba jutott devizahitelesek helyzetét mennyire rontja azok javára, akiknek volt elég megtakarítása a hitel egyösszegű visszafizetésére. Ezek az emberek nyilván csak spekulációból vettek fel devizahitelt, hiszen lett volna elég pénzük (akár korábban törleszteni), de nem tették a magasabb forintbetét kamatok miatt. Most ezeket a spekulánsokat segítjük, akiknek pont nem jött be a várakozásuk (hogy nem gyengül a forint). Olyan, mintha a kaszinóban kárpótolnánk azt, akinek a dupla vagy semmiből a semmi jött be.

SvenH. (törölt) 2011.11.29. 11:14:28

en is spekulans vagyok hogy itthon maradtam pedig akar ki is menekulhettem volna Kanadaba...
de hat arra baziroztam hogy normalisak lesznek a dolgok...

Friedman 2011.11.29. 11:18:36

@SvenH.: Hát, volt idő, amikor lehetett erre számítani. Most nem ez az idő van...

klacus 2011.11.29. 11:26:07

@Friedman: Azért nem igaz, mert a lakásárak jobban gyengültek mint a forint. Ha lakáscélra gyűjtögetett akkor az igazi spekuláns a forinthiteles!

Shortolta a lakásárakat. :-)

Szelid sunmalac 2011.11.29. 11:27:05

Eskuszom ilyet meg nem baszott a vilag. Oromomre szolgal, hogy kifizethetem masok lakasat, es ajandekba adhatok tobbmillio forintot, mindamellett, hogy tamogatom az allamot a forinthitelem rendszeres fizetesevel mar hosszu evek ota.
Szivesen legyilkolnam viszont azokat a parasztokat, akik anno megtanitottak az alapveto baromsagokra, hogy "gazdalkodj okosan", meg hitelt csak olyan penznemben vegyel fel, amilyenben a fizetesed kapod", meg hogy "ne vegyel fel tobb hitelt, mint a fizetesed 30%-a". Rohadna meg az osszes barom! Dobom ki a picsaba mindket kozgazdasz diplomam es inkabb parttag leszek.

Szelid sunmalac 2011.11.29. 11:29:17

@klacus: Akartal te mostanaban lakast venni? En egy eve keresek! Ha azt hiszed, hogy egy forinttal is olcsobbak lettek a lakasok, akkor teged rohadtul atvertek! Akinek mar reg be kellett volna dolnie a lakasanak, ami lefele nyomna az arakat, azok mind kivarnak, mert az allam majd megsegiti oket, viszont vesziteni nem akarnak az elozo arakhoz kepest. Tehat kinalat nincs, vagy csak a korabbi magas arakon. Senki nem akaro a tularazott lakasokon sem bukni. Hitelt viszont nem kapsz, tehat a draga lakast is csak onerobol vehetned meg. Na? Kecsegeteto, nem?

andaluzkutya 2011.11.29. 11:36:31

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Én a házamat akarok éppen eladni. A korábban 25M-ra értékelt házamra az eddigi legnagyobb ajánlat 15,5M volt... Én 17,5-ért már bőven odaadnám bárkinek. Annyiért meg mindenki sokalja, mivel azt mondják, annyiért máshol sokkal jobbat kapnak. Tehát szerintem bedőltek a lakásárak.

Lopossumussa 2011.11.29. 11:37:34

Nos, én, mint "devizahiteles", mélyen sajnálom azokat, akinek most "miattam" szarabb az élet...
...de...
5 évvel ezelőtt, mikor a hitelért folyamodtam arra gondoltam, hogy nééézd már, xy pénzintézet NEM akar nekem forintban hitelt adni. Kimondottan ellenezte és gátolta - költségek, ügyintézés és kamatok tekintetében is. Szóval osztottam, szoroztam és azt mondtam hogy kb 240 forintos árfolyamszintig (CHF akkor kb 160.) képes vagyok normálisan fizetni a részleteket, sőt, egy darabig jóval felette is, így az ideiglenesen 1,2,3, vagy akár fél évre megszaladó devizaárfolyam számomra elfogadható, pláne, ha utána a megfelelő és hozzáértő gazdaságpolitika hatására visszacsúszik az elfogadható sávba. Erre jött egy ilyen kiváló kormány és a remek "unorthodox(vagy mi a tököm)" gazdasági döntésekkel hosszútávra bebetonozták a gyenge forintot. Köszönöm.
...folyt...

phaszfej 2011.11.29. 11:39:10

Mint férfit megölne a szégyen, ha akárcsak egy forintot is kölcsön kéne kérnem valakitől. Nemhogy hitel.

Szelid sunmalac 2011.11.29. 11:42:28

@andaluzkutya: En mag akarhol lealkudtam, utana ok leptek vissza.
Mellesleg a valodi ara egy arunak az lenne, amennyiert el lehet adni, tehat meg mindig tul van ertekelve.

Szelid sunmalac 2011.11.29. 11:44:18

@lopossumussa: Nekem is a CHF hitelt nyomattak, de azt mondtam, hogy koszonom szepen, nem. Ugyanugy nem, mint ahogy tanfolyam ide, vagy oda, nem kezdek bele a tozsden hataridos devizaugyletekbe, legfeljebb ketevnyi probatozsdezes utan, es akkor is csak ovatosan es kis tetelben.

Lopossumussa 2011.11.29. 11:45:19

...köszönöm továbbá, hogy az előtörlesztési lehetőséget megteremtették. Sajnos, ha lett volna a hitelemnek megfelelő mennyiségű tartalékom, akkor nem itt kommentelnék, mert nem érintene az egész. Ugyanis nem lett volna szükségem ilyen formában hitelre. De mivel a hitem erősen megingott a jövőben, megnéztem hogyan tudnám a hitelemet a végtörlesztési szabályoknak megfelelően forintosítani. Hát sajnos csak úgy, hogy a havi részleteim, a fennmaradó jelenlegi futamidővel számolva a devizás kölcsönéhez képest - ami jelenleg is alig alig tartható - még legalább 10-15% növekedést jelentene.
Ja, az ingatlanom értéke kb 30%-al csökkent, tekintettel a megugrott kínálatra.
Persze megérdeklődtem a munkáltatómnál, hogy a kormány új 7 millás találmányát igénybe vehetem-e, de köreberöhögtek, pedig igazán humánus cégnél dolgozom.

Szóval köszönöm mindenkinek a nagy segítséget, amit kapok.

andaluzkutya 2011.11.29. 11:48:23

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Lehet, hogy túl van értékelve, de ha én annak idején megvettem 18-ért, ráköltöttem kb. 5-6 M-t, hogy be legyen fejezve, fizetem rá a hitelt, ami az évek alatt összesen volt újabb 5-6 M, akkor nehéz úgy érezni, hogy a 17,5M az túl sok. Tehát az alatt nem fogom eladni, hanem jobb híján bízom benne, hogy mégiscsak csoda történik, és lesz rá kereslet ilyen áron is.

Szelid sunmalac 2011.11.29. 11:51:34

Konyorgom! Milyen megugrott kinalatrol beszelunk???? Januar ota, az osszes nagyobb ingatlankozvetitovel megneztem mar kozel hetven ingatlant.
En nem a hirekbol, meg tevebol veszem amit mondok, hanem mert latom, hogy milyen ar/ertek aranyu ingatlanokat akarnak eladni mennyiert es milyen feltetelekkel.

Nem azt mondom, hogy bunosok akik devizahitelt vettek fel. Azt mondom, hogy hazardiroztak, es volt amikor jol (jobban) jartak, most pedig rosszul (rosszabbul), esetleg pont ugy, mint az, aki forinthitelben vett fel. Erdemes lenne kiszmolni, hogy forinthitellel most hol tartana es eddig tenylegesen mennyit fizetett be. Nincs ezzel gond, de aki kockaztat, az utana ne sirjon, ha veszit rajta. Benne volt a pakliban, most meg mindenki az aszt szeretne a kezebe.

Szelid sunmalac 2011.11.29. 11:53:44

@andaluzkutya: En megertem ezt az allaspontot, de pont errol beszelek. Tobbek kozt TE vagy ra az elo pelda. Nem akarjak annyiert megvenni amennyiert te el akarod adni (valoszinuleg ok is meg koltenenek ra nem keveset!), te meg nem akarod kevesebbert eladni, hiszen anno mennyit koltottel ra! Kovetkezmeny: A piac befagyott, a kereslet nem talalalkozik a kinalattal, az arak ha kicsit csokkentek is, de inkabb maradtak, es all az egesz.

phaszfej 2011.11.29. 11:57:41

Az indexen mindig megjelennek ilyen marketingcikkecskék, hogy most érdemes lakást venni meg milyen olcsó, meg ismét fellendül, le ne csússzunk. Barmok ezek a marketingesek.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.29. 12:32:56

A hitelt megelőzően nem volt a bankok részéről sem komolyabb vizsgálat arról, hogy az egyénnek van munkahelye, avagy nincs. Rengetegen vettek lakást kamu munkáltatóira.
Ezen megsegítés után újabb szörnyű cselekedet. 134Mrd Ft a szotyizásra, és a lébecolásra. Vagyis munkahelyteremtés. Az a lófaszt az. Ettől nem lesz GDP EMELKEDÉS. Miért nem ír már valaki erről egy remek posztot?

pjotr_75 2011.11.29. 12:33:28

Devizahitelem van, kocsi, így semmilyen segítséget állambácsitól még nem kaptam, (ugye nem lakáscélú és nem jelzálog..), szóval fizetem én is a lassan duplájára emelkedő törlesztőrészletet, (nem luxusmerci, hanem Suzuki) de ugye kell a munkábajáráshoz, mert előtte kormányunk meg azt mondta, hogy ocssó devizahiteles autót mindenkinek, mert nem elég mobil a magyar. Hát én most mobil vagyok, még, majd ha kocsim se lesz már, akkor a munkába járást sem fogom tudni megoldani, tehát munkám se lesz, .. természetesen az én hibámból. Szóval én is szívok a végtörlesztést igénybe vevők miatt (de nem rájuk haragszom, hanem böszme 2.0 kormányunkra, akik ilyen eszetlen baromságot találtak ki).
Valamit lépni kellett, elfogadom, csak nem ezt, ha viszont nem lép semmit, akkor hamarosan a népesség másik fele is éhenhal, de lehetne valami rendszer az éhenhalásra kijelöltek, illetve az életbenmaradásra "kitüntetettek" közötti kiválasztásra, nem csak ez az ad-hoc: Jóska f@sza gyerek, mentsétek meg, de Gedeon egy rusnya svihák, az megdögölhet a sarokban, - különben is van rajta sapka.

Csak kérdem, úgy több évre előrelátva és hasonló kormányzásra számítva: 3-5 év múlva a forinthiteleseket is meg fogják menteni (mert tévedés ne essék, a forinthitelesek is ugyanúgy válhatnak munkanélkülivé, fizetésképtelenné), azt mibe fogjuk átváltani, lejbe?

andaluzkutya 2011.11.29. 12:39:02

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: De ha azt nézem, hogy amennyiért én kínálom, az a környéken lévő hasonló házak ára alatt van kb. 20%-kal, pedig egyből költözhető, a ház maga hat éves, semmilyen hibája nincs.
Ezzel együtt persze nem akarják megvenni, tehát túl van árazva, viszont az alatt meg nem éri meg nekem eladni.
Kifordítva úgy is lehet mondani, hogy nem a lakások vannak túlárazva, hanem nincs rá fizetőképes kereslet. Tehát a lakástulajdonlás lényegében luxus lett.

pjotr_75 2011.11.29. 12:39:58

Ja kihagytam: az autószalonban, mikor vettük a zótónkat, a bank kihelyezett dev.hitel-ügynöke mondta legyintve a mellettünk lévő párocskának, hogy nyugodtan írjanak a fizetésüknél nagyobb összeget az igénylésre, úgyse kérnek róla igazolást, de a tényleges fizetésük nem lenne elég a devizahitelhez.
Hát, szerintem ez volt a bevett gyakorlat, és nem csak ótónál, hát így jutottunk edáig.

jamroll 2011.11.29. 12:50:08

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Ha nem januarban kezdted volna el a keresest hanem mondjuk 2006 januarban akkor biztosan latnad a kulonbseget.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.29. 12:53:13

A bankok jobb esetben felhívták az adott cég könyvelőjét, vagy vezetőjét. Ők tájékoztatták "telefonon" a bankot a dolgozó munkaviszonyáról, és keresetéről.
Miért nem kértek Apeh-os igazolást? Tudvalévő dolog volt ez a csalás a bankok részéről is....

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.11.29. 12:58:58

Mikor és hová kell menni a meghallgatásra? És ha már sokan leszünk, nem lehetne egybekötni egy valódi, Matolcsy melletti szimpátiatüntetéssel? :)

Lopossumussa 2011.11.29. 13:00:19

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Látod, te azt, én ezt választottam. Igazából valahol egyről beszélünk. Én úgy gondolnám, hogy kellő körültekintéssel - megfelelő törlesztési tartalék, hosszútávú tervek - választottam a devizahitelt, sőt egyenlőre be sem dőltem. Nem is kértem (meg mint írtam nem is tudnám kihasználni) a végtörlesztést. Amit kértem volna az az, hogy ne tegyék tönkre sem kommunikációval, sem a költségvetéssel a pénzügyi stabilitást. Ha csak a piacra kellene mutogatni, nem is itt rínék.
Nem számoltam ki, lehet nem is tudnám, hogy tavaly és idén hány esetben rontott a törlesztőmön kizárólag a kormányzati kommunikáció... :) illetve :(
Csak arra rágok be, amikor a devizásokat hibáztatják, pláne a 20-25 éves futamidővel felvett lakáshiteleseket.
A fogyasztási cikk egy kicsit más tészta - bocs pjotr -, de összességében nem lenne ekkora a gáz, ha mellette egy kissé okosabb a "politika" - és itt igen enyhén fogalmazok.

Ja, a CDS-felár miatt - ööö akármi is az - valahogy nem tapasztalom a CHF alapkamat csökkentését. Miért is?!?

Hozzávetőlegesen meg, ha átváltanám forintra legjobb lehetőségek mellett a devizahitelem, a magasabb forinttörlesztőre - mint OV kijelentette - vetített kamat messze nem áll jelenleg stabil lábakon, így az egyébként is magas részlet ugyanúgy elszállhat.

Szóval bizonyára egy szemét spekulatív állat vagyok, aki piszkos módon bedönti a magyar (így kisbetűvel) államot.

UI: Könyörgöm így ne mentsenek meg!!!

Szelid sunmalac 2011.11.29. 13:03:52

@andaluzkutya: Ez sajnos igy van, akarcsak minden massal. Ideertve az autot, vagy lassan a ruhazatot is. Igazat kell adnom @pjotr@gportal.hu: -nak is, mert mar a munkaba jaras is luxus.

@jamroll: 2006 kornyeken vettem a korabbi lakasom, amit szeretnek lecserelni. Akkor viszont volt allmilag tamogatott forinthitel, ami azert jocskan megkonnyitette a dolgot. Nalam pl. elerte a celjat, el tudtam valahol kezdeni. Mas kerdes, hogy akkor pont olyan ingatlanra telet, ami most konnyebben ertekesitheto, mint a kommentelotarse, akinek ha jol sejtem, valamivel nagyobb hazat kene most eladnia, mint 43nm.

mckmester 2011.11.29. 13:11:53

@Lakásfelújító Feri: Akkor nem lett volna üzlet nekik sem. A hitelkihelyezés elsősorban a banknak üzlet, nem a felvevőnek.

Arról nem is beszélve, hogy kis országunkban sokaknak nem annyi a jövedelme, mint amit az adóhatóságnál ismernek. Ezt felismerték a bankok is ám.....

Szelid sunmalac 2011.11.29. 13:16:30

@lopossumussa: Ertheto es korrekt hozzaallas, viszont akkor nem azt nem ertem, hogy hol van az a sok ember, aki miatt viszont rinyalnak a mediaban es a politikaban? Ha senki nem keri a megmentest...

mediacapic 2011.11.29. 13:20:43

Miutan azok penzebol fizetik a devizahitelt akik nem vettek fel 1 fillert sem, es lassan nekik is hozza kell nyulni ahoz a penzhez amit a lakasra tettek felre- mondvan h hitel nelkul vesznek lakast - , szerintem nyugodtan uldogelhet minden tularazott lakastulajdonos abban a remenyben, h egyszer talal valami feleszut, aki megveszi a lakasat

Friedman 2011.11.29. 13:23:06

@klacus: Abszolút értékben azért csak 10%-kal jöttek le a lakásárak a csúcs óta. De valóban az is egyfajta spekuláció, ha nem veszel lakást, de az is ha igen.

Ennek a kormánynak egyszer elmagyarázhatná valaki a környékükön, hogy mindenki spekuláns, mindenki valamire spekulál, és ennek megfeleleően hoz döntéseket.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.29. 13:27:40

@mckmester: Miért nem jó üzlet egy 4-5 szobás Budapesti peremkerületi lakásban élni? Főleg úgy ha nem fizetik a részletet, és nem lehet kilakoltatni?
A hitelfelvevők nem voltak hibásak? Ugyan már kérem. 0%-al vették az autókat milliószámra. A lakásoknál sem kértek egy Ft önerőt sem, csak a lakott ingatlant. Felelőtlen volt a hitelfelvevő is, hogy ilyen lehetőségek mellett vette fel hitelét. A takaró tipikus esete a fázós lábbal...

Friedman 2011.11.29. 13:29:04

@lopossumussa: A CHF kamatot azért emelik a bankok, mert ők is jóval drágábban jutnak refinanszírozáshoz Svájcból, mint korábban a megemelkedett országkockázat miatt (CDS = ország csődje elleni biztosítás ára, a biztosított hitelösszeg %-ában 1% = 100bp).

Az más kérdés, hogy a bankok ezzel a saját refinanszírozási kockázatukat rád hárítják, plusz még a bedőld frank hitelesek miatti terheiket is rád pakolják. Sajnos "rossz" szerződést írtál alá annó, szóval mégsem volt így olyan jó biznisz az a lakásvásárlás...

A kormányzati politikára pedig no komment, még említésre se méltók az ökörségeik...

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2011.11.29. 13:33:10

És tessék mondani, aki a korábban vett euróját most adja el, az, ugye, a szép kis profit mellé állami kitüntetést is kap Őminiszterelnökségétől.

Lopossumussa 2011.11.29. 13:33:54

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Jó a kérdés... :)

Egyébként kérem a megmentésemet: Azzal, hogy stabil forintárfolyamot teremtenek, kiszámítható gazdaságpolitikát folytatnak, hogy az egyoldalú és mindig az ügyfél számára hátrányos szerződésmódosítási lehetőséget megszüntetik, megteremtik a kedvező környezetet a kisvállalkozások számára, hogy átláthatóvá és érthetővé teszik az állami beruházásokat, hogy ösztönzik a megtakarításokat, hogy igazságosabbá és egyszerűbbé teszik az adórendszert ... és még sorolhatnám, de félek hogy felébredek...

Ha ez így lenne, nem rinyálna senki.

Persze realista vagyok, tudom hogy ezek sok-sok összefüggő folyamat eredményei, így nem várnám el mindezt egyszerre... :)

Ja, hogy el akarták venni a nyugdíjmegtakarításomat úgy hogy valószínűleg nekem már nem is lesz olyan, hogy állami nyugdíj, max. valami segélyféle, hogy az egyszerűbb egykulcsos adó nevében száz másik helyről vesznek el, mindenféle jogcímen úgy, hogy a jelentősen jobban keresők jelentősen jobban járnak. De az is, hogy a "leszavazott" vizitdíj "kompenzálására" most kormányon egy romokban - és egyre jobban abban heverő egészségügyet teremtenek, így normális ellátásért inkább fizethetek. ... és még ezer dolog...

Na mindegy, nem dühöngök, inkább dolgozom, hátha tudom etetni még egy darabig a csemetéimet, mert nyaralni és hasonló extrákra már úgysem nem marad...

JarJarJóska 2011.11.29. 13:34:18

@phaszfej:
"Mint férfit megölne a szégyen ...[]"

"nomen est omen" bocs, nem személyes ügy, csak nem bírtam kihagyni :$

Lényegi hozzászólásom: nem nemi identitás (emocionális) kérdésének tartom a hitel vagy kölcsön felvétel melletti döntést hanem sokkal inkább pénzügyinek (racionálisnak).

De, bocs, ha félreértettelek!

Lopossumussa 2011.11.29. 13:37:56

@Friedman:

Köszönöm, pedig igyekeztem ironikus lenni... :) bár ilyen alapossággal valóban nem tudtam a CDS definícióját...

Végül is szinte mindegy miért gombolnak le meztelenre...

Mikulka2 2011.11.29. 13:41:57

aki devizahitelt vett föl, az hosszú távon erős Forintra spekulált.

ez ugye egyértelmű.

azt nem mondanám, hogy ezzel nagy éleslátásról tett volna tanúbizonyságot. a Forint közmondásosan nem szokott túl jól teljesíteni hosszú távon.

na most ezeket a spekulánsokat a bukott ügyletük után rengeteg közpénzből segítjük ki. tehát megint azok fizetik a terheket, akik nem kockáztattak. pl. én. és ez fölháborít!!!

phaszfej 2011.11.29. 13:52:53

@JarJarJóska: te vagy az 1569., aki inadekvát módon próbál villogni satnya félműveltségével

phaszfej 2011.11.29. 13:54:45

@JarJarJóska: A racionalitás szemszögéből ölne meg a szégyen, ha akárcsak egy forintot is kölcsön kéne kérnem valakitől. Érzelmeik különbenis csak a csajoknak vannak.

Lopossumussa 2011.11.29. 13:59:57

@Mikulka2:

Bocs barátom, de mondjuk mi van azokkal, akik abban reménykedtek - un. spekuláltak - hogy 201x-ben már úgyis euróban keresnek, így a futamidő kb. második felében már helyi píz lesz amiben törleszt? A sok szemét mind az erős forintra hajtott...:)

Hidd el, a hitelesek nem így fogták fel a dolgot...

Pl.:

Ha szükséged lett volna - vagy lehetőséged, igényed ... stb. - kölcsönre lakásvásárláshoz, és választhattál volna egy x és egy 1/2x törlesztő között úgy, hogy meglenne rá a 50-80 % havi többletteher fedezet, akkor a forintot választottad volna? Mindezt úgy, hogy egy átlagember számára minden kommunikáció (TV, rádió, hiteltanácsadó, bankügyintéző) a deviza előnyeit ecseteli... (a szűk körben megszólaló, "hiteles" gazdasági elemzéseket, figyelmeztetéseket az átlagember nem hallgassa'. csak hogy a realitás talaján maradjunk.)

JarJarJóska 2011.11.29. 14:01:30

@phaszfej: Nos, úgy fogadd bocsánatkérésemet!

JarJarJóska 2011.11.29. 14:04:15

@phaszfej: "Érzelmeik különbenis csak a csajoknak vannak."
Nos, ha így hiszed, így is van :)
Ezúttal inkább nem idézek, hogy elkerüljem az inadekvát módon való villogás vádját :$

Lopossumussa 2011.11.29. 14:09:04

@phaszfej:

:) Igaz ami igaz... Inkább mondjuk maradsz az egyszobás albérletben a gyerekekkel, hagyod hogy az agyadra menjen az asszony, hogy szívesebben legyél a sarki krimóban mint a 2nm nappali/konyha + lavórban ahol a pulya visít mert nem fér el a járóka... mint viszonylag racionális és az elérhető pénzügyi információk alapján megfelelő döntéssel kölcsönt vegyél fel...

Azért egy lakáshitel, és a kölcsönkértem plazmatévére a Bélátó' más kategória. :)

Sőt! Egy férfinek legyen vér a pucájában, és takarja be az asszonyt, ha jár a pofája mert jobb kéglit akar. 'Pfuj! :D

Mikulka2 2011.11.29. 14:15:43

@lopossumussa: aki meg arra bazírozott, hogy Magyarországon Euró lesz, az is egy kiszámíthatatlan jövőbeni állapotra spekulált. nem jött be a tippje.
ha nekem 10-20-30 évre kellett volna kötelezettséget vállalnom (t.i.: a hitel visszafizetésére), akkor tuti, hogy nem deviza alapon vállaltam volna.
de ez mindenkinek saját megfontolás alapján egyéni döntése volt.
ha akkor jó volt az alacsony kamat a hitelfelvevőnek, akkor most milyen jogon fizettetik meg velem a kockázatának az árát?!

phaszfej 2011.11.29. 14:16:11

@lopossumussa: Ha neked csak a kölcsön az egyetlen járható út, hogy jobb sorsod legyen, akkor egy szutyok cseléd vagy és az is maradsz. Megérdemled a sorsod.

Mikulka2 2011.11.29. 14:19:50

@lopossumussa: hát igen... úgy könnyű nagyobb lakást venni hitelből, ha a hitelfelvételed előnyeit (alacsony kamat CHF alapon) Te élvezed, utólag pedig az árfolyamkockázatod bekövetkeztekor a magasabb költségeket velem, és a többi adófizetővel fizetteted meg.
én azért azt mondom: inkább a kis lakásban kellett volna maradni, ha arra futja. otthonossá úgyis a szerető családi légkör teszi, nem a plusz négyzetméter.

Mikulka2 2011.11.29. 14:23:13

@lopossumussa: "viszonylag racionális és az elérhető pénzügyi információk alapján megfelelő döntéssel"

viszonylag racionális?! ezt akartad hinni! akartad hinni, hogy amelyiknek per pillanat alacsonyabb a törlesztője, az a "viszonylag racionális" 20 éven keresztül.
elérhető pénzügyi információk? csak az nem tudta, hogy a Forint hosszú távon nem szokta megőrizni az értékét a nyugati valutákkal szemben, aki nem itt él.

Lopossumussa 2011.11.29. 14:32:30

@phaszfej:

Nem az egyetlen. Gondoltam rá, hogy bankot rabolok, celebnek állok, sőt arra is, hogy indulok a választásokon... az elsőhöz túl gyenge, a másodikhoz túl büszke, a harmadikhoz meg túl becsületes vagyok... így maradtam szutyok adófizető cseléd és köhöghetem tisztelettel a törlesztőrészletem - amiért becsülettel megdolgozom. Köszönöm barátom, nem kértem tőled egy fityinget sem. :)

JarJarJóska 2011.11.29. 14:35:57

@phaszfej: @phaszfej: Természetesen, nem a kölcsön az egyetlen járható út, de a túlzott büszkeség sem kecsegtet semmi jobbal.

Mikulka2 2011.11.29. 14:40:25

@lopossumussa: nem kértem tőled egy fityinget sem. :)

a kormány döntése alapján igenis kértél. azaz: a kormány kéri a Te nevedbe. még pontosabban: a kormány veszi el tőlünk a Te nevedben.

Lopossumussa 2011.11.29. 14:41:19

@Mikulka2:

Ha keresel 100 egység pénzt, és egy jelentősen jobb életminőséget tudsz elérni egy kölcsön segítségével ennek mondjuk 30 százalékából (ez lenne a devizahitel részlete), de ki bírnád fizetni a 60-70 százalékát is mondjuk a futamidő 30 százalékában, akkor ha ezt mérlegre teszed a folyamatos 50%-os forint törlesztőrészlettel... na ez eléggé racionális?

(pl. a dollár a forinthoz képest volt sokkal erősebb is, és mégis a mostani ára is erősödik egy ideje...)

Tehát mégegyszer: A devizahitelek általatok kifogásolt megsegítésére tett ún. "erőfeszítések" jelentősen rontották a devizahitelesek körülményeit. természetesen jó volt egy jelentős rétegnek, aki rendelkezett a kölcsönének kb. 50%-os fedezetével megtakarításként, de mint írtam ha anno, vagy azóta lenne "ilyenem" akkor nem lenne itt miről diskurálnom veletek... :)

Lopossumussa 2011.11.29. 14:51:01

@Mikulka2:

ÖÖÖ, akkor most a te nevedben nem fizetek adót, és az APEH-et - bocs NAV-ot küldöm hozzád, hogy hajtsák be... :D

A devizások nagyobb része nem úszik az állam segítségében...

Lopossumussa 2011.11.29. 14:53:06

Update:

A f@szt (bocs a vulgarizmusért) csinálnék az elszállt forinttörlesztőmmel???

"6,5 százalékra emelte a kamatot az MNB"

:(

Mikulka2 2011.11.29. 14:54:02

@lopossumussa: én megértem a döntésedet, de azt csak remélni lehetett, hogy a futamidő 30%-ában lesz 60-70% (a havi jövedelmedhez képest) a törlesztő. azt senki nem garantálta, hogy az árfolyam nem fog ennél nagyobb mértékben elmászni, és pl. azt sem, hogy végig lesz munkahelyed.

a végtörlesztés (és a hozzá kapcsolódó különböző kommunista jellegű intézkedések) nem csak a devizahitelesek többségének körülményeit rontja, de nekünk is be kell tennünk nagyon-nagyon sok pénzt (állami költségvetésből mármint), akiknek semmi közünk az egészhez.

Mikulka2 2011.11.29. 14:56:03

@lopossumussa: ez kicsit zavaros, amit írtál. minden esetre nyugodtan küldheted hozzám a NAV-ot. rengeteg pénzt fizetek be az államnak.

Mikulka2 2011.11.29. 14:57:38

@lopossumussa: kénytelen volt, miután a kormány bóvliba vitte az országot. többek közt a végtörlesztés miatt. az a helyzet, hogy az egész (végtörl.) kb. mindenkinek baromi rossz következményeket hoz. ráadásul porba rombolja a közmorált, a felelős öngondolkodást.

parati 2011.11.29. 14:57:56

Studiosus 2011.11.29. 10:18:50 :
Szívemből szóltál.

Mikulka2 2011.11.29. 15:09:57

@Studiosus: helyes a bőgés, Oroszlán!

mckmester 2011.11.29. 15:16:53

@Lakásfelújító Feri:
Miért nem jó üzlet egy 4-5 szobás Budapesti peremkerületi lakásban élni? Főleg úgy ha nem fizetik a részletet, és nem lehet kilakoltatni?

Jóég tudja. Én nem szívesen élnék azzal a tudattal, hogy a kilakoltatási moratórium miatt van tető a fejem fölött, utána meg még bukok is pár millát.

Igen. A hitelfelvevők hibásak abban, hogy nem mérték fel kellőképpen a kockázatokat. De könyörgöm néhány bennfentes amerikai bankáron kívül akkor még senki sem sejtette, hogy mi jöhet.

Emellett is én forinthitellel vettem a házamat, de tisztában vagyok azzal, hogy a forintkamatok is elszállnak hamarost, így én is szívni fogok. Készülök is rá ahogy tudok. (Ne legyen igazam)

Lopossumussa 2011.11.29. 15:25:57

@Mikulka2:

Tulajdonképpen ugyanazt mondjuk... :) Ne "engem" a devizahitelest hibáztass...

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.29. 15:31:23

@mckmester: Hasonló tendencia várható a Ft-al is valószínű.

Mikulka2 2011.11.29. 15:35:26

@lopossumussa: ok. bár sajnos a kormány intézkedései a devizahitelesek ellen hangolják a nem devizahiteleseket! egyénileg, és pláne Rád, persze nem haragszom.

Kis ember 2011.11.29. 17:15:35

Mikor hazajöttem a külföldi munkámból augusztusban 188 forinton állt a dollár. 200-nál be akartam váltani egy nagyobb összeget, de egy okos ember azt mondta "a dollár a biztos".
Nem vagyok gazdasági szakember, ezért hallgattam rá. És igaza volt, most épp 230-on áll az USD (kb. 20 %-os emelkedés).
Mikor megkérdeztem tőle, hogy honnan tudta, azt mondta: "70 év tapasztalata"
És tényleg, mindig jobb a dollár.

Mr Neanderthal 2011.11.29. 17:54:46

@inebhedj: sokan sokfele, komolyabb helyeken is gondolkoznak ujabban az aranyparitas visszaallitasan, ez eleg erdekes kerdeseket vet fel, de azzal jar, hogy megszunik a monetaris politika mint olyan...;) persze ez nem tobb mint makrookonomiai sci-fi

hafez 2011.11.29. 21:26:57

Mmm, lássuk csak... ismerősöm felvett úgy 7,8 milliót svjáci frankban, 4 és fél év alatt törlesztett 3,7 milliót, miközben a tőketartozása változatlan maradt, majd végtörlesztett 9,3 milliót.

Forintban számítva 5,2 millióval, azaz eredeti összeg két harmadával fizetett rá. Érezze emiatt szarul magát, még ha nem is a világ leghazafiasabb cselekedete volt végtörleszteni? Legyünk már komolyak.

hafez 2011.11.29. 21:47:44

@Mikulka2:

Maradjunk annyiban, hogy a hitelt felvevő emberek 90%-a az égadta világon semmire nem spekulált, amikor devizahitelt vett fel.

Lehet, hogy ez most sokkoló információ, de képzeld el, hogy az átlagember nem a gazdasági híreket bújja és a makrogazdasági folyamatokhoz pont annyit konyít, mint a kvantumfizikához.

Emiatt aztán arra szorítkozik, amit a drága kormánya, illetve a segítőkész bankok mondanak neki. Nos, ez megint sokkoló lehet számodra: sem az akkori kormányok, sem a bankok nem kommunikálták a devizahitelek kockázatait. Ezen felül, azt még ők sem láthatták előre, hogy az elmúlt évszázad legnagyobb pénzügyi válsága üt be időközben.

Erre például miért nem gondolsz, mielőtt a nettó hülyeségeidet leírod? Jó lenne észrevenni, hogy bármilyen tornából felmentett pénznem is a forint, az abszurd leértékelődést nem a dilettáns magyar gazdaságpolitika okozta (persze ez is közrejátszott valamennyire), hanem a 2008-as pénzügyi válság.

Persze, ettől még a fix árfolyamos végtörlesztés ilyen formában rossz ötlet volt a kormány részéről, és nyilván adóforintok is rámennek ennek a korrigálására. Viszont képmutatás lenne azt állítani, hogy hasonló helyzetben (mármint egy devizahitellel a nyakadban) nem te is a végtörlesztést választottad volna, ha lehetőséged adódott volna rá.

Kis ember 2011.11.29. 23:09:22

@hafez:
"Ezen felül, azt még ők sem láthatták előre, hogy az elmúlt évszázad legnagyobb pénzügyi válsága üt be időközben."

Te se tanultál a harmincas évekről.
Aki egyébként nem tudta, hogy a kapitalizmus természetes velejárója a válság, annak tessék szépen visszamenni az középiskolába, ahol történelemórán ezt megtanították.
És - tetszik, nem tetszik - a válságot először mindig a kisember (te, én, mi( szívja meg. Illetve én csak annyira, amennyire az árak mennek fel, mert okos voltam és nem vettem fel hitelt, inkább nem éltem nagyobb lábon, mint a lehetőségeim.

Studiosus 2011.11.30. 11:21:14

azon gondolkodom, a forinthitel-felvevők még miért nem indítottak forradalmat. ők kockázatkerülőként kiegyeztek egy magasabb átlagkamatban, amely az egész futamidő alatt állandó. a devizaalapú hitelesek pedig úgy gondolták, hogy bevállalnak némi ingadozást, aztán vagy ugyanannyi lesz nekik az átlagkamat a futamidőre vetítve, mint a forintos, vagy kisebb, vagy nagyobb. ennyi megér. aztán vidáman élvezték az alacsony kamatot, és amikor egyenlíteni kellene most, jön a kormány, és ajándékba adja nekik a negatív változást, mintha csak egy ingyenes opció lett volna beépítve a termékbe. amiről ugye a forinthitelesek nem tudtak, ezért súlyos káruk keletkezett. a kormánynak legalábbis meg kellene fizetnie a forinthiteleseknek az eddigi devizás és forintos kamatkülönbséget, így lenne fair.

de ez egy szar ország, a devizás azt sem tudja, mit vesz fel, azt sem tudja, mit kockáztat, csak sír és rí, a komonista kormányok meg improvizálással súlyosan torzítják a pénzügyi területet, ilyen hülye opciókkal, meg közbe sem lépnek, amikor egy betiltott nacionalista félkatonai szervezet egyenruhában kimasírozik, és megfélemlíti az ügyvédet, a vevőt, mindenkit, hogy a bank ne érvényesíthesse amúgy törvényes jogát, ne értékesíthesse a hitelre önként (!) adott fedezetet.

hát itt tartunk. súlyosan torzult piacok, polgárjog (magántulajdon, szerződések) sárba tiprása, büntetőjog (gárdabetiltás) leszarása, teljes nihil. hát akkor mi a faszt akar ez a nemzet? azonnal húzzon innen mindenki, aki rendszerváltásra szavazott a komonizmus után, magyarország meg sürgősen lépjen ki az únióból, és valami sámánista-turulista alapon hozzon létre egy saját kommunát, és rágjon hozzá gyökeret. marhák!!!

hafez 2011.11.30. 11:21:29

@Kis ember:

Akkor nyilván velem együtt jöhet vissza a középiskolába a világpolitika elitje és a pénzügyi világ szereplőinek túlnyomó része, neked pedig azonnal gazdasági Nobel-díj jár.

De azt te például nem tanultad az iskolában, hogy hitel nélkül nincs kapitalizmus? Mert ez az "okos voltam és nem vettem fel hitelt" arra enged következtetni, hogy a gazdaság legelemibb működési elveiről sincs fogalmad. Az egy más kérdés, hogy jó-e nekünk a kapitalizmus, de tudsz javasolni egy kipróbált és működő jobb rendszert?

Megmondom helyetted a választ: nem, mert a legkiválóbb gazdasági szakemberek sem tudnak. Szóval a nagy arcodat cseréld a kisemberhez méltóra ahelyett, hogy másokat leckéztetsz.

Nem vagyok híve a jajongásnak és önsajnálatnak, nyilván részben a devizahitelt felvevő embereket is terheli a felelősség. Azt viszont meg kell végre értenie ennek az empátia ellen beoltott szerencsétlen népnek, hogy a devizahitellel nemcsak azok az emberek szívtak, akik évente cserélték a focipályaméretű plazmatévét hitelből, hanem azok is, akik egy 20-25 százalékos leértékelődést belekualkulálva vettek fel lakáshitelt. Jelenleg a svájci frank árfolyama 80%-al van fölötte a 2007-es kurzusnak, amikor a hitelek zömét felvették. Ekkora árfolyamingadozást senki nem vetített előre.

Arról miért nincs szó, hogy a bankok határtalan kapzsizsága legalább ilyen mértékben felelős a kialakult helyzetért? Orrba-szájba adták a hitelt válogatás nélkül mindenkinek (képzeld el, még a tengeren túl is!), miközben pontosan tudták, mekkora kockázat rejlik ebben.

Amúgy bírom ezt az "utólag baromira okos vagyok" attitűdöt, megint a tipikusan a magyar káröröm süt át rajta.

Ja, úgy mellesleg: nem vagyok direkt érintve a történetben, de megpróbálom megérteni azoknak a helyzetét, akik viszont nyakig benne vannak.

hafez 2011.11.30. 11:43:43

@Studiosus:

"a devizaalapú hitelesek pedig úgy gondolták, hogy bevállalnak némi ingadozást, aztán vagy ugyanannyi lesz nekik az átlagkamat a futamidőre vetítve, mint a forintos, vagy kisebb, vagy nagyobb. ennyi megér. aztán vidáman élvezték az alacsony kamatot..."

A "némi ingadozás" fogalmát több mint kimeríti a 80%-os leértékelődés, ami - és ez a lényeg! - 3 éve gyakorlatilag állandó. Nincs itt semmi ingadozás. Elég sok devizahiteles van a környezetemben, érdekes módon mindenki azt mondta, hogy számított átmeneti gyengülésre, egyesek még meglepően nagymértékű árfolyamkilengést is bekalkuláltak. KILENGÉST. Érted a különbséget? 3 éve fizetnek majdnem kétszer annyit, mint amennyi az eredeti árfolyamon lett volna és nemhogy javulna a helyzet, de újabb és újabb történelmi rekordokat döntenek a devizaárfolyamok.

Szóval nem úgy kellene beállítani a dolgot, hogy a devizahitelesek röhögve fizették a jóval alacsonyabb törlesztőrészleteket, aztán amikor ötezerrel többet kellett fizetni, azonnal rinyálni kezdtek. Vastagon, többszörösen ráfizettek a forinthitelesekhez képest. Persze ettől még van felelősségük a dologban, ez tény.

Studiosus 2011.11.30. 12:01:01

@hafez: de hát 3 év semmi a 25-30 évhez képest! ma következő 10 évben még simán visszajöhet az előny! csak az ilyen átmeneti időszakban kell likvidnek maradni. ja, hogy azt ki gondolta volna, hogy válság lesz? hát ilyen a gazdaság természete. meg azt ki gondolta volna, hogy elveszti a munkáját? ja, hát manapság 2-3 év alatt tűnnek el iparágak, és keletkeznek újak. gondolom, aki hitelt vesz fel, az előre látja, mit fog csinálni a következő 30 évben. Vagy mégsem?

na, egy szó, mint száz, a hitelnek van egy tök egyszerű definíciója, amiből minden következik, de valahogy senki sem ismeri: a hitel a jövőbeni biztos bevétel elköltésének előrehozása a jelenbe, némi plusz ráfizetés, kamat fejében. csak annyi kell, hogy ezen elgondolkodjon a hitelfelvevő: 30 éves futamidő alatt mennyire biztosak a bevételeim. olyan-e a szakmám, ami 30 éven keresztül biztos, vagy el fog tűnni. Ha utóbbi, gond nélkül tudok-e szakmát váltani? Folyamatosan figyelem-e a nagyvilág és Magyarország trendjeit, és mindig ehhez igazodva továbbképzem magam. Vagy a családban van ilyen ember. Vagy ha viszik a házat, akkor van máshol laknom. Vagy a családtól kölcsön tudok kérni, amíg átképzem magam. Ilyesmi.

Ezzel szemben az emberek egy dolgot néztek: ugyanazért a törlesztőrészletért devizában kétszer annyit tudtak felvenni, minden mást leszartak. Még csak nem is azt mondták, hogy ugyanazért az összegért fele annyit kell fizetni, nem. Érzed a különbséget, nem? Hó, hát ha kétszer annyit ad a bank, hajrá!!! Ki nem szarja le a kamatingadozást, az árfolyamingadozást, ugyan, annak utána kellene nézni. Az meg pénzügyek, a zsidók műve, faszom fog vele foglalkozni, inkább nézem a tévét minden este és álmodozom, hogy valami csoda majd megóv 30 éven keresztül, és ugyanolyan lusta, semmirekellő életet élhetek tanulás nélkül is, mint aki gazdag és jól él.

csodák pedig nincsenek. és most az a baj, hogy ez a kormány a normális emberek pénzéből megakadályozza, hogy ezt a sok hülye magyar marha végre megtanulja. nem lesz itt soha semmi, csak komonizmus, meg bárgyú révedés.

elnézést, ha sarkosan fogalmaztam, de hogy egy mondatot emberek százezrei képtelenek helyesen értelmezni, inkább a múltba boronganak, azt úgy érzem, nem nekem kellene megfizetni...

Studiosus 2011.11.30. 12:15:29

@Studiosus: de hogy árnyaljam a képet, az emberektől nem biztos, hogy el kellene várni pénzügyi ismereteket. személy szerint én úgy érzem, a pénz annyira fontos része a társadalomnak és az életnek, hogy akkor érzem magam biztonságba, ha értek hozzá, de nem mindenki van így vele.

első gondolat, hogy a bankoknak kellett volna erre figyelni, és nem hitelezni fűnek-fának, csak akiről úgy láttak, hogy okés lesz. a bank viszont abból él, hogy hiteleket helyez ki a piacon, ahol ugye verseny van, úgyhogy neki NEM ÉRDEKE, hogy ne hitelezzen, ha van mögötte egy ingatlanfedezet.

ha viszont a piac nem működik egy társadalmi probléma megoldásában, akkor az állam szerepe ezt megoldani. vagyis szerintem az állami felügyeletnek kellett volna meghozni a szigorú szabályokat, és nem adni hitelt mindenféle lepukkadt egzisztenciának, és amikor az megkérdezte volna, hogy de akkor honnan lenne lakásom, elmagyarázni, hogy mit kell tenni: nyelvtanulás, szakmai továbbképzés, mobilitás.

nem így történt... a legszebb az egészben, hogy a politikusok mindig ki tudják használni az egyszerű emberek naivitását, és némi populizmus kell csupán, és a jobbik a bankszövetség elé szervezi a tüntetést, és nem az mszp székház elé... ennyi.

Studiosus 2011.11.30. 12:30:21

img2.hvg.hu/image.aspx?id=ba9f68b3-dfb4-4124-a5e4-7f4d5473dc7a&view=7fcefbf8-ac48-4ee6-aef5-32203afa118c

például én nem engedtem volna, hogy csak a pillanatnyi THM-et írják ki a devizahitel reklámokban, hanem a legrosszabb esetet is, mondjuk ilyen 100% körülit (a számítás módszertan kidolgozása a PSZÁF feladata lett volna). ha azt látták volna az emberek, mindjárt hanyatt estek volna, nem vették volna fel a hiteleket nyakló nélkül. és akkor ennek a félkegyelmű PSZÁF-nak adta fogyasztóvédelmi jogokat, amikor bebizonyították, hogy dilettánsok ezen a területen (is)...

ghck 2011.12.01. 12:53:56

@Friedman: "A reálértéket nem aranymércében számoljuk, hanem vásárlóerő értékben. Tehát inflációval kell korrigálni. Az infláció pedig egy tipikus háztartási fogyasztói kosár árváltozása."

És ennek a kosárnak az összetételét mi határozza meg? Mert össze tudok állítani olyan kosarat, ahol 1%, ahol 4% és ahol 10% az infláció, olyat is. És össze is állítanak.

Mutatom a kosarat százalékosan:
Élelmiszerek 23,464
Szeszes italok,
dohányáruk 9,187
Ruházkodási cikkek 5,505
Tartós fogyasztási
cikkek 8,384
Háztartási energia 8,739
Egyéb cikkek
(üzemanyagok,
gyógyszerek) 17,001
Szolgáltatások 27,720
Összesen 100,000

Na és akkor most gondolkodjunk, hogy reális-e hogy az átlagember 3-4x annyit költ szolgáltatásra, mint energiára. Hogy közel annyit elruházkodunk, és annyi tartós fogyasztási cikket is veszünk, mint a fűtés, melegvíz és villanyszámlánk összesen?

Ez a kosár nagyon torz, súlyosan alulreprezentált benne az energia, ami persze a legtöbbet drágult. (És aminek az árát a legjobban követte az arany, ugye..:)

Talán mégis inkább az arany lenne a jobb értékkövető, mint egy tetszőlegesen manipulált "kosár"...

Szerintem.

Friedman 2011.12.01. 13:35:44

@ghck: Ezzel kapcsolatos megjegyzéseidet elküldheted a Statisztikai Hivatalnak.

Amúgy hozzáteszem, hogy a lakhatást bizony szolgáltatásnak számoljuk. Mi, akik bérelünk lakást pontosan tudjuk, hogy szolgáltatásra legalább annyit költünk, mint energiára. Ha saját lakásodban laksz, akkor az önszolgáltatásnak minősül, ez is beleszámít a kosárba. Nyugaton amúgy a legtöbb ember számol is ezzel, csak itt vagyunk olyan szűklátókörűek, hogy azt hisszük, ha saját lakásunk van, akkor az ingyen van. Egy fenét, azt meg is kell venni, ami jellemzően 200-250 havi lakbért jelent egyösszegen. Ezzel is kalkulálni kell, mert különben akkor lenne torz a kosár. De szerintem, ha írsz a KSH-nak, tőlük is hasonló választ kapsz majd (persze gondolom nem érdekel ennyire a történet, csak gondoltad okoskodsz egy kicsit, hogy itt minden szar meg búúú).

Az arany ettől függetlenül nem jó, mert a kereslet-kínálat alakítja az árát. Ha feltárnának mondjuk egy hatalmas aranylelőhelyet valahol, aminek hatására háromszorosára nőhetne a kínálat, akkor az arany ára hirtelen beszakadna. Aranymércében tehát minden (kenyér, fodrász, stb) ára elszállna, ez miért lenne jó helyzet. Nem jó érv, hogy ilyen nem történik, mert dehogynem történhet. Az arany ilyen módon semmivel nem jobb, mint a pénz. Megenni nem tudod, felhasználási lehetőségei igen szűkek. Ennyi erővel lehetne a mérce az olaj, a szén a platina, a kiskacsa illetve bármi. De nincs értelme, mert nem tudod szabályozni a mennyiségét.

A pénz lényegében a tranzakciók lebonyolítására szolgáló eszköz, annyi kell belőle, amekkora a gazdaság igénye.

ghck 2011.12.02. 00:27:43

@Friedman: "De szerintem, ha írsz a KSH-nak, tőlük is hasonló választ kapsz majd (persze gondolom nem érdekel ennyire a történet, csak gondoltad okoskodsz egy kicsit, hogy itt minden szar meg búúú)."

Némi rosszindulatúságot hozott elő belőled az ellenvélemény. Ez valami gyerekkori trauma? Szegény. A KSH-nak nem kell írni, általuk publikált adat a kosár összetétele..

"Az arany ettől függetlenül nem jó, mert a kereslet-kínálat alakítja az árát."
Ugyanmár, nem lehetsz ennyire tájékozatlan. Szerinted a forintnak nem alakítja az árát a kereslet-kínálat? Na, talán itt kell abbahagynom veled.. :)

"Ennyi erővel lehetne a mérce az olaj, a szén a platina, a kiskacsa illetve bármi."
Nem sok fogalmad van a pénzre vonatkozó követelményekről. Az egyik, hogy legyen osztható, időtálló. A kacsát hogyan osztod el? És ha megdöglik? Aztán legyen könnyen szállítható. Az olajat? Stb.

Az eddig valaha a felszínre hozott arany megvan, tehát folyamatosan, évezredek óta nő a kínálat. Az ára folyamatosan csökken szerinted?

Mindegy. Okos vagy, igazad van. Szia.
süti beállítások módosítása