HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.12.15. 12:39 on the other hand

Sztrájkolna Ön MÁV-dolgozóként?

Képzeljék magukat a következő helyzetbe! A cégemnél, ahol dolgozok, a szakszervezet kiharcol számomra egy vaskos kis összeget. Aztán egyszer csak jön a főnök, és közli, hogy az egészből egy szó sem igaz. A szakszervezeti vezetőm ugyanis arra ígérte meg a fizetéskiegészítést, hogy a hátsó fatelepet eladta a tulajdonos, és ebből nekem is jár.

Tegyük fel, hogy a cégemnél dolgozók munkakultúrája, nem rekedt meg a mélysötét szocializmusban, hanem egy paraszthajszállal kiemelkedett onnan. Mit tennék ilyenkor? Irtózatos szentségelés közepette ordítom le a szakszervezeti vezetőm fejét, hogy mit hülyít engem ilyen ökörséggel, nyilvánvaló, hogy a cégtulajdon eladása a cégtulajdonost illeti meg, aligha ígérhetett ilyet komolyan.

Tegyük fel, hogy a fent említett paraszthajszál hiányzik, és imádom a többletteljesítmény nélküli potyapénzt, az erköcsileg engem meg nem illető juttatásokat. Ez esetben irtózatos szentségelés közepette ordítom le a szakszervezeti vezetőm fejét, hogy miért nem foglaltatta ezt írásba, mert az nyilvánvaló, hogy szóbeli ígéretre nem lehet alapozni. Egyvalamit nem tennék: biztos nem sztrájkolnék a szakszervezeti vezetőm kedvéért egy olyan célért, amit nem érhetek el.

Fordítsunk egyet a dolgon, és képzeljük magunkat egy cégtulajdonos helyébe! Azt látom, hogy a szakszervezetis azon veszekszik, hogy mennyit tömjek az én pénzemből mások zsebébe. Hát ez még talán még bosszantóbb.

Főleg úgy, hogy ez a megközelítés egyáltalán nem képzeletbeli. Ugyanis mi adófizetők valóban tekinthetjük magunkat a MÁV tulajdonosainak. Egy szervezetileg és morálisan szétrohadt cég, aminek tízmilliárdokban mérhető a vesztesége, és amit ezen felül is tízmillárdokkal támogat évente az adófizetők köre, ráadásul az általam választott politikusok felügyelik - az a cég a miénk. És amikor nem csak egyszerűen azt látom, hogy ennek a cégnek a szolgáltatásait nem tudom igénybe venni, hanem hogy a zsebemből akar még több pénzt kicincálni, akkor csak egy dolgot tehetek: felszólítom a politikusaimat, hogy tegyenek már végre rendet, mert ha nem képesek rá, akkor ez az ő alkalmasságukat kérdőjelezi meg.

Az államtól (különféle becslések szerint) éppen 16-30 milliárd forintot követel a szakszervezet. Ezt a deficites állam nevében én fizetném ki, és persze a többi uszkve 4 millió adófizető társam. Úgyhogy rögzítsük, mielőtt még valakiben felmerülne ennek az ellenkezője: nem akarjuk ezt kifizetni. Nem azért, mert irigyek vagyunk, hanem úgymond "elvből". Mert elegünk van a tartott markokból, az adónkból nyújtott szolgáltatások színvonalából, a sumákoló politikusokból és a hazai közmorálból.

163 komment

Címkék: máv adó gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr20823996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frogz 2008.12.15. 15:10:49

Hmmm..érdekes!? Ebben az országban mindenkinek minden jár, mégsem kell érte tenni szinte semmit. Holnaptól már a kerités is kolbászból lesz remélem.

báró Csekonics 2008.12.15. 15:12:54

Hoerbi 2008.12.15. 15:03:06

Na, ez is egy megoldás...
Könnyen lehet, hogy nagyon hamar minuszba kerülnének...

PR32 (törölt) 2008.12.15. 15:13:21

csipesz: bárhol. Otthon, a munkahelyen, ismerősöknél, a sarki kocsmában, bárhol. Csak úgy tedd, hogy közben ne szállj vonatra. :)

Átvitel honvéd 2008.12.15. 15:13:41

Nem sztrájkolnék. Nem dolgoznék a MÁV-nak.

azlok23 2008.12.15. 15:15:06

"ha az állam privát szféra lenne, már rég nem létezne tömegközlekedés... "

Dehogynem. De nem egy privát cégnek kell kiadni. és nem valami kormányközeli embernek. Versenyezzen 2-3 cég, legyen 2-3 privát BKv meg MÁV, aztán majd szép versenyhelyzet lesz, és mivel magánkézben leszenk, a nyereség is érdekelté tesui őket, viszont nem lehetnek drágák, mert akkor mindenki megy a volánhoz, stb... és akkor átgondolnák a szervezet kialakítását, hasznosabbá tennék.

Én örülnék a MÁv dolgozók helyett, hogy még nem estek bele abba a pár százezer dolgozóba, akiket már elbocsátottak.
Komolyan mondom, egy csomó közalkalmazott itt pampog, és többtízezer magyart küldenek el.
És ők meg még pénzt kérnek.
Vállaljanak szolidaritást a többi tízezernyi magyarral, és maradjanak kussban, örüljenek,h van munkahelyük, és nem fog megszűnni.
Jelen pillanatban az van szrencsés helyzetebn a világban, akinek még van melója. Inkább dolgozzanak! Remélem, ezekért a napokért azért nem fizetik meg őket! És ami kárt okoznak, azt leveszik a 250.000 pénzből. Amit egyébként is jogtalanul követelnek.... Szóbeli megállapodás. Ki hallott még ilyet? Egy vezetőt ilyen könnyen át lehet vágni? Kiröhögi a bíróság! :))) Nagyon!

kritikusolvaso 2008.12.15. 15:17:20

tegyük fel hogy máv dolgozó vagyok
és tegyük fel hogy annyit kersek amennyiből simam megelek, fizetehetem a hazam reszleteit meg a kocsiba benzint, meg a gyerek iskolai kötelezö befizetesemet es meg mindig marad penzem hogy a hetvegegen moziba menjek az asszonnyal. tegyuk fel hogy eszembe sincs sztrájkolni.

Tegyuk fel hogy most ez nem igy van, viszont a vezetoimre ezek mind igazak akik többen vannak mint a hozzam hasonszoruek.

Tegyuk fel hogy ez igy nem jo es tegyuk fel hogy mas eszokozm nincs a sajat igazam kiharcolasara. Tegyuk fel hogy ezt te nemerted...

tschaffer 2008.12.15. 15:18:23

Nekem is jár egy kisvasút! És követelem hozzá az állami támogatást és a veszteségek finanszírozását is!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.12.15. 15:20:01

Ha az óvatos 16 yardos követelést nézzük, és 4Mio adófizetőt (nincs annyi, annyi munkavállaló van), akkor 4.000 Forintot fizetnek ki mindenki zsebéből. (Ha a versenyszférát nézzük, a nem minimálbérre bejelentetteket, akkor ez a szám 8.000 Ft körül van.)

Aki támogatja a sztájkot, kérem fáradjon a kasszához. Aki nem fizet adót, köszönjük, a szavazata nem érdekel. Hányan maradtak?

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.12.15. 15:20:25

télikert: és ezek szerint a te "igazad" az, hogy az én zsebemben turkálsz, ugye? ;)

merthogy te nem vagy elégedett az életszínvonaladdal, legyek olyan kedves, toljak már be 16-30 yardot, hogy azon osztozhassatok. és erre ne mondjam azt, hogy köszönöm, de nem, mert akkor én szimplán csak nem értem. dehogynem értem. nagyon is.

PR32 (törölt) 2008.12.15. 15:21:20

Télikert: akkor tegyük fel, hogy nem a 250 e Ft-ért kell sztrájkolni, hanem a racionalizálásért. Akkor Gaskót elhajtani az anyjába, nem akkor sztrájkolni, amikor ő mondja, és keresni új szószólókat. Tudod,
„Habár felül a gálya, alul a víznek árja, azért a víz az úr!”

QM 2008.12.15. 15:22:09

"de a szakszervezet az ugye egy közösségi érdekképviselet"
"adjuk el az egyik céget, vagyonnal és EMBEREKKEL együtt"
"Jó a meglévő maradt rész hozzájárul feltételekkel, ad egy azért, hogy a bevételből részesüljön a megmaradt dolgozó is.,... No hogy is van ez?"
Hát ez az! Hogy is van ez? A közösség "hozzájárul" , hogy lepasszolják a közösség egy részét.
Miért is? Bocs. Rosszul tettem fel a kérdést. Mennyiért is? Hogyé' adják a közösséget?
Nem mintha bármi beleszólásotok lett volna a "kiszervezésbe". De há má' igértek egy kis lóvét, akkor má' nehogy nemet mondjunk.
Kicsit hitelesebbek lennétek, ha akkor, a kiszervezés ellen tüntettetek volna. Mert ugye, ha a nyereséges részét eladom a cégnek, akkor a veszteséget tartottam meg magamnak, ami törvényszerűen csak nőni fog. Hisz már semmi sincs ami csökkentené a megmaradt veszteséget. Ja! De ha lét igértek érte?

Dezsőjóska 2008.12.15. 15:22:33

Muaddib, most hogy van ez? Lopnak, de ne irígykedjünk a béremelésükre? Magyarázd már el nekem még egyszer ezt a gondolatmenetet! Szétlopják a céget ahogy mondtad, de azért még sztrájkolhatnak is? Vagy te azt gondolod, hogy amíg sztrájkolnak, addig legalább nem lopnak? Nem értem egészen...

tschaffer 2008.12.15. 15:22:42

Télikert:
Tegyük fel hogy ebben az országban az emberek döntő többségének nincs akkora jövedelme hogy simán fizesse a háza részleteit, a kocsiba a benzint a gyerek utáni sarcokat és még utána a mozijegyet.
Érdekes mégsem sztrájkol az egész ország, mert értik hogy örülhetnek ha van pénzük arra, hogy kinyögjék a rezsit, meg a gyerek oktatását és már rég nem álmodoznak házon, kocsin, meg mozin.
És tegyük fel, hogy ezek az emberek meg felháborodnak azokon akik náluk kevesebbet dolgozva őket szivatva épp arra hajtanak hogy nekik mindez érdemtelenül meglegyen.

kritikusolvaso 2008.12.15. 15:26:28

OFF
huhh stoppard kurva jo, imadom a darabjait. A Rosencrantz & Guildenstern Are Dead megvan?az ekkora. Árkádia! glengarry!

nem vagyok vasutas de minden esetben a sztrájk mellett vagyok!

szerintem fizessunk tobb adot igen! viszont kapjunk jobb szolgaltatas

uppsz bocsanat en nem is elek magyarorszagon es nem is adozok ott, hat akkor kuldok haza nektek jo?

Muad\\\'Dib 2008.12.15. 15:26:51

Dezsőjóska 2008.12.15. 15:22:33
Ja, bocs, elfelejtettem, hogy a váltóőr szervezte a privatizációt, és a Dezső bá, a bakter volt a cég állam által kinevezett vezérigazgatója az előző 20 évben. Könyörgöm mondd, hogy csak viccelsz! Szerinted tehát, a vezetőség sztrájkol most, vagy az ott dolgozó vasutasok a vezetőség?

annacsek 2008.12.15. 15:29:01

Sziasztok!

Ez a felvezető cikk maga a mélymaagyar valóság. Dögöljön meg mindenki csendben, csak az én nyugalmamat és állítólagos pénztárcámat ne zavarja senki.

felháborodni a szakszervezeteken 95-96-ban tetszett volna, amikor kussoltak, úgy, ahogy a szerző most is elvárja. Mi az, hogy teljesíthetetlen követelés? Honnan tudod? Egyáltan az-e a dolga a cikkszerzőnek, hogy megmondja a tutit arról, hogy mi helyes vagy sem a MÁV-nál? A vasutasok se szólnak bele, hogy miért sztrájkol egy újságíró vagy blogger (miért is tenné)

Ha már annyira fel akarunk háborodni, akkor háborogjunk azon, hogy ésszerűen az egyetlen nyereséges üzletágát adták el a Mávnak! Akkor, hol lihegett tehetséges cikkezőnk?

Elég volt már abból, hogy mindenki kussoljon, amikor drága politikusaink eladják az eget is, ezzel is tönkre téve egy közvagyont. Őket miért nem vette elő a szerző?! Nem kéne eljátszani, hogy a vasutasok ütöttek először!

Nem vagyok egy szindikalista, de most éppen legalább látszólag kiállnak a dógozókért a szakszervezetek. Az pedig, hogy a szakszi vezetők ugyanolyan hergyák, mint a menedzsment és a minisztérium kit érdekel? Először azokat kéne elővenni, akik sztrájk nélkül is használhatatlanná tetták a vasutat. Nemde, drága mélymagyar kultúrhérosz?

tschaffer 2008.12.15. 15:29:44

Télikert: Kösz elég adót fizetek mert én ilyen becsületbajnok vagyok. De csak adónemfizetésből 2000 milliárd vesztesége van az államnak évente. Hidd el ha mindenki befizetné ezt a szintet ami van akkor ez itt tejjel mézzel folyó kánaán lenne és nem kéne ilyen hülyeségeken rágódni.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.12.15. 15:30:09

off

Tim Roth az isten :)

on.

az ilyen "minden esetben a sztrájk mellett vagyok!" típusú elvi állásfoglalások nagyon falsak. miért törvényszerű, hogy ha én sztrájkolok, akkor az igényem elfogadható?

frogz 2008.12.15. 15:30:18

Nem elég, hogy privatizálták, még szét is kell osztani? akkor már én is kérek belőle...

PR32 (törölt) 2008.12.15. 15:30:46

Muad: persze, hogy a vasutas sztrájkol. (a dolgozó és a sztrájkol szavak közötti ellentmondás ugye nem csak nekem tűnik fel? :)) De ha annyira hülye, hogy nem fogja fel, hogy nem az ő pénze, akkor haljon éhen. Ha én kitalálok olyat a munkahelyemen, hogy kapjak 100-200 Ft-ot minden értékesített darab után, kibasznak, mint a szarós macskát. Ha még hülyébb vagyok, és ezt ország-világ elé meg is írom, akkor joggal fikáztok. Ugye érted?

PR32 (törölt) 2008.12.15. 15:31:54

annacsek: sajnos nagyon is igazad van...

kritikusolvaso 2008.12.15. 15:33:24

tschaffer: teljesen igazad van!

ezt kerdezem itt az emberektol hogy honnan van penz egy ilyen kis varoban arra hogy ingyenes legyen a helyi kozlekedes, hogy 4giga maxig ingyen kapjak internetet, hogy ingyen hasznalhassam a helyi (allami) uszodat, hogy ingyen mehessek muveszfilmeket nezni a helyi muvesz moziba.
azt a valaszt kaptam hogy itt nem szokas az allami penzeket ellopni es nem szokas elherdalni igy marad penz ezekre.
mennyire gusztustalan küföldi szöveg ez mar! :D :D az eszem megall

tschaffer 2008.12.15. 15:33:29

annacsek: igenis teljesíthetetlen elvárás az extra kifizetés egy veszteséges cégnél, ehhez nem kell nagy ész. DE téged valószinűleg nem érdekel ilyen apróság.

A politikusok meg elő vannak véve sokszáz helyen, talán annak is van helye hogy más is kapjon. Gondolom nem kell mindn cikket, a kenyélr árától, az iskolai oktatási szintig azzal kezdeni hogy hülye politikusok csak hogy te is örülhess. Fogalmazz meg te egy postban egy összmagyar valóságot amiből nem marad ki semmi.
Amúgy tessék elmenni politikusnak ha a kritizálás már úgy megy.

Dezsőjóska 2008.12.15. 15:36:48

Az ugyanúgy lopás, ha a tüzifát viszi haza, vagy a kimaradt rézhuzalt, bár egyet kell értsek veled, nem ugyanaz a nagyságrend. Ezek az ember már a puszta létükkel lopást malósítanak meg, mivel a rájuk bízott melót nem, vagy nagyon alacsony színvonalon valósítják meg, és egyik sincs minimálbérre bejelentve! Nálunk a szalagon tavasztól őszig! van rengeteg szerencsétlennek munkaszerződése minimálbéren, és az kurvára senkit nem érdekel, hogy épp télen hogy fog megélni! Hát ez bassza sok ember csőrét édes egy komám! A kibaszott közalkalmazottak/állami cégnél dolgozók azt szentül meg vannak győződve, és ezt komolyan mondom, mintha baltával vésték volna az agyukba, hogy az a munka/fizetésemelés/ingyenjegy/anyámpicsája neki JÁR!!!! Hát kurvára nem! Kettészakadt morálisan az ország! Aki versenyszférában keményen dolgozik a mindennapi betevőért, és most nagyon rezeg a léc, hogy esetleg leépítik. És az aki megengedheti magának, hogy teljesen ökörségek miatt sztrájkoljon, és esetleg olyanok tesz keresztbe, akik a munkájukkal teszik lehetővé, hogy ő egyáltalán sztrájkolhasson!

tschaffer 2008.12.15. 15:37:12

Télikert: tudod ez meg a másik a viszonyítási alap. A magyarok mindig a legjobbakhoz hasonlítják magukat ahhoz képest fikázzák saját magukat. Könyörgöm ha én elkezdenék futni nem azzal kelnék és feküdnék hogy a világbajnokhoz képest milyen senki vagyok ... talán előbb azokat kéne legyőznöm akikkel egy szinten vagyok. Ha már az világelsőkhöz hasonlítani lehet, akkor lehet a világutolsókhoz is. Mongóliában 1 azaza 1 betonos út van ahhoz képest a feneköünket örömünkben a földhöz verhetjük basszus, meg hogy nem pucéran szaladgálunk a dzsungelban. Szóval értelmes hasonlatokat kéne találni ....

kritikusolvaso 2008.12.15. 15:37:42

OFF
azaz Tim Roth!!! es mennyire nincs megbeszulve, az a darab annyira allat havonta egyszer megnezem a filmet!
ON

szerintem a sztrajk minden munkasnak csak a vegso lehetoseg, nem hiszem ha nem erezne maximalaisan hogy igaza van akkor nem csinalna! de persze tevedhet... megis a szimpatia az övé.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.12.15. 15:38:25

tényleg nem értettem sohasem, hogy a vasutasok miért képzelik azt HÚSZ ISTENVERTE ÉVVEL A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN, hogy a Magyar Államvasutak az ő tulajdonuk..

QM 2008.12.15. 15:38:26

annacsek.
Egyetértek. Tök mindegy, hogy miért sztrájkol, nem kell, hogy egyetértsek a követelésével.
Azonban(mint ezt már írtam a témában) a MÁV sztrájk nem sztrájk.
Vagy ha az, akkor Matuska Szilveszter is "gördülő sztrájk"-ot tartott. Ha sztrájk, akkor tartson ki a végsőkig. Vagy míg meg nem egyeznek, vagy... Az hogy 2 óra alatt okozok egy nagy kárt, majd elmegyek pihizni pár hónapra, hogy kitaláljam, "mi is kéne még?" = nem sztrájk, az sima anarchista megmozdulás. Éljen Matuska Szilveszter a "gördülő sztrájk" feltalálója.(Az csak pech, hogy elkapták, különben gördült volna tovább)

kritikusolvaso 2008.12.15. 15:40:36

"az sima anarchista megmozdulás. "
hmm akkor azert olyan elfogadhato ez nekem! mindig is anarchia parti voltam

tschaffer 2008.12.15. 15:42:54

Télikert : az anarchia addig jó amíg te vagy az erősebb, ha éppen egy erősebbel futsz össze majd rögtön nem fog tetszeni ...

on the other hand 2008.12.15. 15:43:04

annacsek:

"A vasutasok se szólnak bele, hogy miért sztrájkol egy újságíró vagy blogger (miért is tenné)"

talán azért, mert semmi köze hozzá? és fordítva meg nem így van, mert közösségi szolgáltatás, ő fizeti az adójából a veszteséget és az árkompenzációt. valamit te nagyon félreértesz szerintem.

a régi sérelmekkel (eladás) meg hiába jössz, ennek semmi köze a mostani témához, sem a sztrájkkövetelés tényéhez.

szilba 2008.12.15. 15:44:20

Annacsek írta: "Ha már annyira fel akarunk háborodni, akkor háborogjunk azon, hogy ésszerűen az egyetlen nyereséges üzletágát adták el a Mávnak! Akkor, hol lihegett tehetséges cikkezőnk?"
OK, igaz, felháborító és ostobaság! Akkor most én tehetek róla? Mert szívni én (mi) szívjuk meg. Egyébként akkor hol lihegett a "tehetséges" szakszervezeti vezető?
Másfelől: ha már eladták: akkor a maradék pénzt szét kell osztani? Herdáljuk el azt is, így mulat egy igazi magyar úr! Ha a szakszervezetet valóban a MÁV érdekei, jövője foglalkoztatják, miért nem azért sztrájkolnak, hogy vizsgálják felül a Cargo eladását, rúgják alaposan fenékbe a felelősöket és a maradék pénzt fordítsák a veszteséges Start fejlesztésére. Na akkor támogatom őket.

annacsek 2008.12.15. 15:44:36

Kedves Tschaffer!

Márpedig ma kritizálok és kész. Először is szerintem az a fő kérdés, hogy miért is veszteséges egy ilyen mamutcég. Hát talán azért, mert olyan okos menedzsmentje volt hosszú évekig. NEM a sztrájk teszi tönkre! Egyébként béremelés is van a követelések között, ezt meg úgy szokták lejátszani, hogy egyik is mond vmit meg a másik is. Mért csak menedzsment hízzon, mond meg?

A politikát meg muszáj volt említenem, hiszen az nevezi ki a menedzsmentet.

Tönkretették a MÁV-ot, nem háborogtunk. Eladták az egyetlen nyereséges üzletágát, nem háborogtunk, most meg azon megy a hiszti, hogy a már amúgy is eladott üzletrészt kiknek osszák szét. Józanodj már ki, nem neked, mint utasnak jut majd belőle! Ezért is értelmet vitázni azon, hogy kinek az adóforintja hova megy. Nem hozzánk, ez az egy, amit tudhatunk.

A mélymagyar valóság a cikkben nem más, mint az mérhetetlen közömbösség, álintellektualizmus és zsigeri pénzféltés, amit nem azoktól féltünk épp, akik már el is vették. Azokkal úgy tűnik semmi bajunk. Csöndben döglünk, s azt sem sejtjük miért. Na, ezért hisztiztem itt oly sokat.

on the other hand 2008.12.15. 15:46:09

"szerintem a sztrajk minden munkasnak csak a vegso lehetoseg, nem hiszem ha nem erezne maximalaisan hogy igaza van akkor nem csinalna!"

hát ez a bizalom megindító, de épp a mostani példa bizonyítja, hogy mennyire nem indokolt. a magyar társadalom reflexei még nem egy kapitalista közösség reakciói, hanem őskádárista atavisztikus bélyegek.

Nem vagyok fideszes 2008.12.15. 15:49:01

Rafinált gazember ez a Gaskó: úgy próbál egy raklapnyi lovettát kiharcolni a mostani korányzatból a sajátjainak, hogy egyben a meleg szarig be is nyal a következőnek. Kurvára nem fogok meglepődni, ha egy elkövetkező Orbán-kormányban tisztséget kap a kis huncut.

PR32 (törölt) 2008.12.15. 15:52:30

Khmm... Nos, nézzük.
Egyik oldalról ott a (téves) feltevés, miszerint a tömegközlekedés mindig veszteséges. De tény, hogy a MÁV veszteségeire már az Európai Unió is felfigyelt - nos, ez lehet, hogy így már tényleg nem OK.
Másik oldal: adott egy gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő cég. Infrastruktúra-karbantartást kellene végeznie, hasonlókat. Erre mit csinálnak? Reklámoznak. Nekem, basszameg. Ha kell, megyek vonattal, ha el tudom kerülni, akkor nem. Ne reklámozza magát, hanem szolgáltasson jól - és akkor visszatérek.
Kezdem nagyon-nagyon helyeselni a saját döntésem, amikor 2 éve autóra váltottam, amit kizárólag hosszabb (15-20 km+) utakhoz használok.

annacsek 2008.12.15. 15:52:40

Kedves Szilba!

Szívni mindenképp mi szívunk. Így jelen időben. Az eladásból származó pénzt úgysem az utasokra, vagy a vonatokra fogják költeni, ha már el nem költötték. Ismétlem! Ez csak egy követelés, emellett bérkövetelés is van.

Természetesen Te sem tehetsz arról, hogy eladták a teherszállítási üzletágat, de ez ellen nem is a bakternak kell tiltakoznia, ugyan azon vitatkozhatnánk, hogy kérhet-e egy dolgozó a cég eladásai után, de mi is a különbség a menedzsment tagjai és a dolgozók között a pénz lenyúlása szempontjából? semmi.

kritikusolvaso 2008.12.15. 15:53:08

tschaffer 2008.12.15. 15:42:54

jaja ez igy van de hat igy mukodik a termeszet nem?

vagy tevednek

Muad\\\'Dib 2008.12.15. 15:54:46

"talán azért, mert semmi köze hozzá? és fordítva meg nem így van, mert közösségi szolgáltatás, ő fizeti az adójából a veszteséget és az árkompenzációt. valamit te nagyon félreértesz szerintem."
A veszteséget, mint említettem az általad választott vezetők hozták össze. Akkor te is tehetsz róla. CSak így már nem hangzik olyan jól. Egyébként meg ez egy mese, hogy a magánszféra teljesen független. Lásd bankkonszolidáció stb. Adómentesség pl. Hát ahhoz van közöm. Akkor most én mondjam meg a Hankook gumigyár alkalmazottainak, mikor lehet elégedetlen, mert az én pénzem is megy a kedveznnyekre. Ne viccelj már!

kritikusolvaso 2008.12.15. 15:56:07

on the other hand

sose hallottam meg olyat hogy itt a sztarjkolokat fikaztak volna. lehet nem figyeltem elegge.

szerintem napi szintem tobbet lop a vezetoseg mint amin a vita megy

FutballIsten 2008.12.15. 16:00:44

Tisztelt Adófizető Kommentelők!

Örömmel tapasztaljuk, hogy - szemben a jelenleg munkájuktól távol maradó vasutas dolgozókkal - Önök nagy fokú bölcsességről és tisztánlátásról tesznek tanulságot.

Engedjék meg, hogy a MÁV vezérkara nevében ezúton is megköszönjük a kiállást a becsületes munkánk mellett, és azt, hogy nem tűrik, hogy az Önök pénzéből az Önök vasútát megbénítsa egy maroknyi ingyenélő és azok bandája.

Kizárólag az Önök érdekeit szem előtt tartva szerény bérünk mellett (vezérigazgató: 3.700.000 Ft/hó, és további 32 kollégánk 1-3.000.000 millió Ft/hó) mi a jövőben is Önökért fogunk dolgozni, és véleményüket elfogadva nem engedünkjük meg, hogy az Önök pénzéből 250.000 Ft egyszeri juttatást nyújtsunk azoknak akik Önöktől akarják elvenni a pénzüket. Ígérjük, hogy mi magunk nem fogunk magasabb fizetésekért tüntetni, továbbra is éjt nappalá téve teszünk Önökért most éppen azok helyet is helyt állva, akik nem hajlandóak a munkát felvenni.

Ezúton is szeretnénk arról tájékoztatni Önöket, hogy a közel jövőben nagy ívű, átfogó és mindenki számára érezhető fejlesztéseket fogunk végrehajtani a MÁV CARGO eladásából befolyt pénzösszegből, így biztosíthatjuk Önöket, hogy felelősségteljesen fogunk minden fillérrel bánni.

Továbbra is számítunk a Geuronet Bt. tanácsaira, amely jóval a piaci ár alatt, mintegy 2 Milliárd forintért vállalta tanácsaival az eladás körüli irdatlan munkát, és temészetesen továbbra is számítunk az Önök példa értékű támogatására és összefogására.

Ismételten leszögezzük, hogy nem engedünk azok nyomásának, akik nem tudják munkájukat megbecsülni, és azoknak, akik tetemes összegeket (80.000 - 180.000 Ft/hó) visznek haza azért, mert időnként átállítják a váltót, megkocogtatják a vonatok kerekeit, vagy elvezetnek egy mozdonyt, ami gyakorlatilag amúgy is szinte teljesen automatizált irányítási rendszerrel rendelkezik.

Narrátor (törölt) 2008.12.15. 16:00:51

Muad\\\'Dib

Nini, tényleg ráérnek a vasutasok, még blogokat is olvasnak.
Amúgy miért a SzeSza sztrájkol? A Cargosok ugyan miért nem? Elvégre nekik kellene, hiszen, ha jól értem, ők szívták meg az eladást. Ja, hogy az már versenyszféra, a SzeSza meg néhány sínbohóc játszótere. Ja, nálunk meg késett a fél cég a vasút miatt. Mert az a barom előre fizette a bérletet vagy jegyet, amiért most nem kap semmit.
Amúgy meg én is marha nagy pofával lennék, ha lenne a hátam mögött 5 évnyi felhalmozott sztrájkalap, és abból élősködhetnék.
A másik: azzal a kollégákkal toltok ki, akiknek egyszer _tényleg_ szükség lehet a sztrájkra, mint eszközre.
Végezetül: azért miért nem sztrájkoltatok soha, hogy racionalizálva legyen a cég, Hogy ne legyen intézményesített lerablás? Mert arra már ba*tatok, mindig csak béremelés járt volna...

annacsek 2008.12.15. 16:02:03

Muad!

Teljesen egyetértünk. Félek, vannak, akik könnyebben szólalnak fel a gyengébb (dolgozók), mint az erősebb kutyák ellen, és azt is jobban tűrik, ha csendben, szépen nyúlják le a közvagyont, mintha ilyen mufurc, hangos, kényelmetlen dolgok történnek.

kritikusolvaso 2008.12.15. 16:03:10

_máv_

ehehehe errol beszelek pont
de hat tobbiek annyira nyomtak mar kezdtem elveszteni a hitem :D

annacsek 2008.12.15. 16:05:07

MÁV!

Ez mestermunka volt! Le a kalappal!

PR32 (törölt) 2008.12.15. 16:05:10

_máv_: ez szép. de akkor sztrájkolj ezért, ne azért, hogy kapj 1x 250 e Ft-ot + 10%-ot...

Muad\\\'Dib 2008.12.15. 16:05:34

Narrátor 2008.12.15. 16:00:51
Én sajnos a magánszférában dolgozom rendszermérnökként. Egyébként, aki már volt külföldön huzamosabb ideig az tudhatja, hogy ez egy kis komolytalan sztrájk, és összeteheti a kezét, hogy nem Franciaországban él, ahol tényleg szoktak sztrájkolni a dolgozók.

tschaffer 2008.12.15. 16:06:41

_máv_
Mint az önök munkáltatója javaslom hogy maguk is húzzanak el a fenébe :) Attól hogy az adott kérdésben a sztrájkolók barmok, még nem állította senki hogy maguk nem azok, csupán az egy másik blog tartalma. Javaslom annak is a megtekintését :) Ne féljenek találnak bőven.

kritikusolvaso 2008.12.15. 16:07:12

pr32 azert neked kene sztrájkolni. nem nekik.

hihetetlen mennyire a fikazas megy csak ezert nem lehet valtoztatni semmit otthon.

tschaffer 2008.12.15. 16:07:51

Muad: na ebben mondjuk igazad van, ez a magyar csürhe még sztrájkolni meg forradalmat csinálni is képtelen. Még a sziesztázó Görögöktől si tanulhatnánk :)

Acmee 2008.12.15. 16:11:58

Jimbo75 2008.12.15. 14:43:44

Hülyeállat vagy Ecsém!!

Versenyszféra, ahogy leírtad! Tudod mit jelent a szó? Egy dologért több ember, cég, birka, stb. száll "versenybe"!! AKI A JOBB, AZ NYERI A VERSENYT!! Emberke! Ha ezt meg merné vki csinálni a versenyszférában, 1,5perc múlva úgy küldenék el az anyjába, h csak csörög...

PR32 (törölt) 2008.12.15. 16:12:15

Télikert: teszem is. Gördülősztrájkolok. Kocsival. :)

kritikusolvaso 2008.12.15. 16:12:57

hehe
helyes pont erre gondoltam!

fingerbangs 2008.12.15. 16:16:36

A GASKÓ AZ OKA
RUGJÁK KI

lifelike 2008.12.15. 16:20:02

remélem nem érnek el semmit a sztrájkkal ezek a majmok
szétlopták a MÁV-ot, hárman végzik 1 ember munkáját, és egy olyan üzletből kérnek FEJENKÉNT pénzt amihez semmi közük

kirugni mind

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.12.15. 16:21:45

Ha én lennék a MÁV-vezér, Gaskót meg az összes többi nagypofájú szakszervezetist kitiltanám a cég terültéről. Megkapnák a bérüket, de be nem léphetnének a munkahelyükre, és semmiféle intézkedési jogkörük nem lenne. Akkor sem, ha perelnének.

Következő lépésként minden MÁV-dolgozóval fix idejű, egy éves munkaszerződést kötnék. Aki nagyon ugrál, az a következő évben mehet a francba.

Miért nem lehet megérteni, hogy a sztrájkjog egy XIX. századi csökevény? Miért nem lehet megérteni, hogy igazságtalan (és valószínűleg alkotmányellenes is), mert nem mindenki tud élni vele? Miért nem lehet megérteni, hogy a munkaerőpiac is piac, a munkabéreket és a juttatásokat a kereslet és a kínálat határozza meg? Amíg vannak munkanélküliek, addig fogják be a szájukat azok, akik dolgozhatnak. Vagy ha nem tetszenek a feltételek, akkor ne ott dolgozzanak, vagy ne dolgozzanak, hanem dögöljenek éhen. Vagy menjenek Szlovákiába.

Lacibetyár 2008.12.15. 16:24:24

A személyszállítás és az árufuvarozás szétválasztása évekkel ezelőtt megtörtént, éppen az átláthatóság miatt. Azt mindenki sejtette, hogy az árufuvarozás jövedelmezőbb, de amíg nem volt különválasztva az elszámolás. pontos adatokat nem tudtak mondani, csak ködösíteni. Ez olya, mint gazdag férj, csóró feleség esetében házassági szerződést írnak, ki mit ad be a házasságba. Illetve mégsem olyan, mert ez üzlet, csak Mo-n ez nem volt eddig szoká. Az elszámolás szétválasztása után rögtön kiderült, hogy a személyszállításnak főleg kiadásai vannak a pályavasút felé, beétele pedig alig-alig, részben az is állami támogatás. Akkor lesz csak nagy baj, ha 2009-10-ben bejönnek a külföldi személyszállító társaságok, akik szintén megveszik a pályavasúttól az adott menetvonalat és közlekedtetik rajta a saját levedlett ÖBB és DB kocsijaikat. A MÁV-Start-nak pedig meéginkább csökken az utasbevétele, ne adj isten becsődöl, hiszen a versenyben ez is bekövetkezhet. akkor mi lesz a vonatvizsgálóval, kallerral? Ha jönnek mégi inkább a más társaságok mozdonyai, amiket váltoot műszakban vezetik ketten, nem pedig egy ember, akinek a váltótársát a mozdonyhoz kell juttani, ami természetesen plusz köültség, akkor mi lesz a szegény MÁV_Trakciós mozdonyvezetővel?? Érdekes, ők nem sztrájkolnak, mert már látják, hogy nagyon sok helyen idegen mozdonyokkal vontatnak. A MÁV-Start dolgozói rezt még nem hiszik le, őket szédíti a gaskó a szövegével, ő a legnagyobb felelős. Persze ő nem is kaller munkahelyéért teszi mindezt, hanem a saját pecsenyéjét sütögeti,. Szerintem lesz még érdekes állomása a karrierjének.

kritikusolvaso 2008.12.15. 16:29:58

Miért nem lehet megérteni, hogy a sztrájkjog egy XIX. századi csökevény?

ezt ugyan mire alapozod?

Páneurópai Harci Kos 2008.12.15. 16:32:26

Amikor tombol a munkanélküliség akkor vannak akik sztrájkolnak? Nofene...
nem lehetne ezeket lapátratenni - kezdve a szakszervezeti vezetőkkel?

annacsek 2008.12.15. 16:34:10

Bocsánat Mindenkitől, akit nem érint: úgy tűnik a blogot a teljesen hülyéknek találták ki. Úgyhogy helló!

Kopi3.14 2008.12.15. 16:40:03

penteken ket dolgora szamithatnak tolem a vasutasok: vagy sztrajkolok es nem mutatom meg a jegyem, vagy esetleg mar meg sem veszem, vagy gaskot megverem, ha meg sztrajk lesz.

azAttis 2008.12.15. 16:40:26

a budapesti blogger aki munkát közelről még soha nem szagolt (?!) alányalt a POLITIKUSOKBÓL álló máv "vezetésnek".

A vasutasokról annyit, hogy csak azt akarják amit ők is látnak. Itt KURVA SOKAT LOPNAK és nem történik SEMMI, SOHA. Hát ők is akarnak egy szeletet.

Én nem sajnálnám tőlük a pénzt legalább tényleg arra költenék amire való: lakás, élet. Nettó 100ból nem olyan vidám ám az élet.

kata63 2008.12.15. 16:41:18

Hogy sztájkolnék-e? Hiszen sztrájkolok én, meg a gyerekeim is, hiszen nem jutunk be a munkahelyre-iskolába....

mit gondoltok, hányan ingázunk (ingáztunk) vasúttal a munkahelyünre?!

K

kritikusolvaso 2008.12.15. 16:43:20

mindig ugyanarra a végkovetkeztetesre jutok:

egyszeruen azt se tudja a tobbseg mi az ami a sajat erdekeit is vedi es mi az ami rossz neki. Azok a vezetoi szintu visszaelesek amik otthon folynak az nem tema (irrealisan magas fizetesek vezetoi szinten, a nepszeru tanacsadoi szerepkorok a baratok kozul hihetetlen penzekkel)

kepesek vagytok ezeket az embereket fikazni akik 80 000 150 000 kozotti fizubol elnek, nevetseges.

tipikus magyar hozzallas ezert olyan otthon minden amilyen

errol blogot inditani es errol fikazni egesz nap munkaidoben ez persze nagyon piszi dolog

dehat ti tudjatok egy cseppet se zavarjon titeket hogy europa nyugati fele teljesen maskep gondolkodik errol ti csak gondolkodjatok ugy ahogy inkabb a balkani fele szokott

gratulalok mindenkinek akire tartozik

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.12.15. 16:47:02

A XIX. szd-ban jóval nagyobb volt az igény a "nyers erőre", a képzetlen munkaerőre, ill. kevésbé védte a jog a munkavállalókat, más érdekérvényesítési lehetőségük nem nagyon volt.

Manapság egyre képzettebb a munakerő, így elvárható, hogy a saját érdekeit a jog eszközeivel védje: olyan szerződést kössön, ami nem hátrányos a számára, nemteljesülése esetén meg pereljen. A sztrájk (főként akkor, ha nem terelik szabályozott mederbe) hatalmas károkat és bosszúságot okoz, egy kisebbség élvezi az előnyeit, a többség számára komoly hátránnyal jár. Ráadásul teljesen egyenlőtlenek az esélyei a különböző munkavállalóknak: van olyan terület, ahol észre sem vennénk, hogy már hetek óta sztárjkolnak.

Szóval a XXI.szd-ban újra kellene gondolni ezt az egészet, és tiltani a szándékos károkozást, mint érdekérvényesítési eszközt.

Muad\\\'Dib 2008.12.15. 16:51:43

"Szóval a XXI.szd-ban újra kellene gondolni ezt az egészet, és tiltani a szándékos károkozást, mint érdekérvényesítési eszközt."
Feltétlenül szóljál az összes nyugati demokráciának, meg a fejlett államoknak, hogy tévedés a mostani rendszerük. Az amiről te beszélsz megvolt a XX. században: a neve kommunizmus, és a demagógia az volt amivel te jössz. Ügyes vagy

kritikusolvaso 2008.12.15. 16:53:15

a XXI szazad konyorgom csak egy szam. nem jelenti azt automatkusan hogy nincsenek olyanfajta visszaelesek amik miatt ne lehetne ne kellene sztrajkolni.

"Manapság egyre képzettebb a munakerő" megint egy allitas amit az ujjadbolszoptal es ezzel tamogatod az elozo ujjadbol szopott dolgot remek.

de mindegy nem is erdemes tovabbmenni a szovegedben mert olyan fentebb izelitokent kiragadott marhasagokra epit mitol a "Szoval" utani vegkovetkeztetesed is marhasag lesz.

Olvass Seneca-t az megnyugtat!

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.12.15. 17:01:56

Leegyszerűsített példa arra, hogy ennek hogyan kéne -- szerintem -- kinéznie:

Nincs elég mozdonyvezető? Emelünk a bérükön ill. tanulmányi szerződéseket kötünk a fiatalokkal, hogy legyenek elegen. Ezt egész addig megtehetjük, amíg nem leszünk veszteségesek. Ebben az esetben emeljük a jegyárakat, egész addig, amíg van a szolgáltatásunkra kereslet. Ha nincs, akkor elfogadjuk, hogy a vasút jelen formájában nem versenyképes, és optimalizálunk: azt hagyjuk meg, ami nyereséges belőle. Ha ez nem tetszik az önkormányzatnak vagy az államnak, akkor alkudozunk.

Ha az utcán sorba állnak a munkanélküli mozdonyvezetők, akkor addig csökkentjük a bérüket és a juttatásaikat, amíg el nem fogy a sor :-). Mivel csökkennek működési költségeink, a jegyárakat is csökkenthetjük, ezáltal nő a versenyképességünk. stb. stb.

Szóval működhetne ez kristálytiszta piaci logikával is (némi állami/önkormányzati kompenzálással kiegyenlítve az eltérő adottságú területek közti különbséget, meg beiktatva bizonyos szociálpolitikai kedvezményeket). Csakhogy nagyon nem így működik a cég...

on the other hand 2008.12.15. 17:04:40

Télikert:

akkor én most azonnal sztrájkba lépek, fizetésemelést követelek, mondjuk a sarokba állított, és eladott méregdrága fénymásológép értékesítési bevételével megelégszem. senki ne vitassa a sztrájkom jogosságát, hiszen jogtalanul per definitionem nem szoktak sztrájkolni. aki rosszat mond a sztrájkomról az egy ellenségeskedő, kicsinyes alak, aki nem érti meg, hogy nekem kell a pénz vacsorára, mozijegyre és rezsire.

helyette mindenki kezdje el mondogatni, hogy az én sztrájkom jogos, mert a tulajok úgyis sokat lopnak, meg a menedzserek sem éppen ma született bárányok. de ha azok is, akkor is méricskéljük már a fizetésüket, jelentsük ki, hogy "irreálisan magasak", és igazoljuk innen is a sztrájk jogosságát.

egyébként meg: a postban egyáltalán nem említettem, hogy hú de szimpatizálnék a menedzsmenttel és a politikusokkal, sőt.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.12.15. 17:05:30

RE: Muad\\\'Dib 2008.12.15. 16:51:43

Előbb-utóbb rájönnek majd maguktól is...

Nem kell a munkavállalók fölött anyáskodni. Aki hülye, haljon éhen. A tanulatlan munkaerőre egyre kisebb a szükség, a tanult meg védje meg magát. Szerintem erről szól a világ 2008-ban.

Kopi3.14 2008.12.15. 17:08:51

Télikert 2008.12.15. 16:43:20

Nah, vegyuk csak vegig. Keves a ber? Igen. De keves a bere a tanaroknak, orvosoknak, mernokoknek, utcaseproknek, postasoknak, rendoroknek katonaknak, ujsagiroknak, penztarosoknak, kamionsoforoknek is. Magyarul az egesz roszagnak. Mert nem tud az orszag gazdasagatobbet kitermelni. Akinek ez nem tetszik, annak el lehet menni. Es nem csak a vasutasok elnek 80-120k HUF kozott, nagoyn oskan rajtuk kivul is. Akik allitom a vasutasoknal kulonbul dogloznak, sokkal kulonbul. Es nekik nincs melle eslo soztalyu ingyenjegy krolatlan mennyisegben, hogy csak egy vasutas kivatlsagot mondjak.

Ha peldalozol kulfoldi sztrajkokkal, akkor vesd ossze modnjuk a gasko faszfej stilusat a nemet szakszervezetek vezetoi stilusaval, es hogy hogy nez ki egy sztrajk Mo-n, es Nemetoban.

A legfontosabb. Sztrajkolni annak van joga, aki a munkajat becsulettel elvegezte. Na ez a mavnal nagyon keves emberre igaz.

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:09:00

on the other hand
ha van szakszervezet amibe belepsz akkor sztrajkolhattok. miert ne csinaljatok

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.12.15. 17:09:40

RE: Télikert 2008.12.15. 16:53:15

""Manapság egyre képzettebb a munakerő" megint egy allitas amit az ujjadbolszoptal "

Szerinted mihez kellett magasabb szintű képzettség (sőt intelligencia): egy gőzmozdony vezetéséhez vagy egy modern mai mozdony vezetéséhez? A kézi váltóállításhoz, vagy a Keleti pu. irányítórendszeréhez? Kubikoláshoz vagy munkagépkezeléshez?

Pontos adatoknak nem néztem utána, de abban biztos vagyok, hogy a "nyers erő" típusú munkaszükséglet napjainkban töredéke a 150-200 évvel ezelőttinek. Hogy egyébként sajnálatos módon sötétek és hülyék a népek, az már b./ kérdés.

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:11:20

Kopi3.14 2008.12.15. 17:08:51

"A legfontosabb. Sztrajkolni annak van joga"

most erkolcsi vagy jog szerint szeretnel ervelni ezt elobb el kene dontened

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:13:24

dark future ·

szerinted mihez kell nagy szaktudas egy mechanikus kar meghuzasahoz vagy egy elektronikus kapcsolo kapcsolasahoz.
ne vicceljunk mar emberek...

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.12.15. 17:14:44

A jogi szabályozás esetünkben szerintem nem követi az erkölcsi megfontolásokat. Sztrájkolni -- per pillanat -- jogszerű, de erkölcstelen dolog. Főként ebben a formájában.

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:16:04

dark future

igaz ez igy mar pontos.

arrol valoban itatkozhatunk hogy erkolcsileg kinek mi errol a velemenye...
de ne alitsa senki hogy a sztrájk onmagaban jogtalan

varju23 2008.12.15. 17:30:56

nem jogtalan, hanem mocskos büdös parasztság a többi emberrel szemben. miért nem a máv-székházat zárják körül?? vagy miért nem az irodisták sztrájkolnak? ne félj, az összes vezető sipákolna azonnal, ha nem kapná meg a reggeli kávéját, senki nem gépelné le a szaros leveleot, stb. hamarabb célba érnének, mert ezzel a sztrájkkal csak egyre nagyobb veszteséget termelnek, kevesebb profitből meg mégkevésbé kapják majd meg a 250 e Ft-jukat. saját maguk alatt vágják a fát ezek az elmebetegek.

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:37:33

furan alltok ehhez az egeszhez mint ahogy mas is kifejtette mar en is csak ismetelni tudom magam:
ez a demokracia vannak jogaid meg kotelessegeid. ha van jogod sztrajkolni akkor van. pont.

ez a mocskolodos stilus meg valamiert nem jellemzo nyugatra. legalabb is belgiumra nem. itt valahogy megertobbek az emberek, felek ezt nem csak a jobb eletkorulmenyek teszik hanem valamifele beleerzo kepesseg a masik ember problemajaba illetve a tarsadalom alltalanos probblemaiba. nem mindenki a kis sajat erdekeit nezi hogy most reggel megy e avonatom vagy sem. fura ez a amaygarorszag nagyon fura

Veder1 2008.12.15. 17:39:38

Akik a sztrájk mellett vannak - mondván a felsővezetés lerabolta a MÁV-ot, ezért jogos a sztrájk - azok elolvasták, hogy mik a követelések. Én nem látom sehol, hogy a vezetők felelősségrevonását követelnék. Akkor még talán támogatnám is...

Veder1 2008.12.15. 17:42:45

Télikert
"on the other hand
ha van szakszervezet amibe belepsz akkor sztrajkolhattok. miert ne csinaljatok "

tíz fős kft-nél :-DDDD

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:42:53

szerintem abbahagyom a kommentet ide mert remenytelen többször ugrottunk mar vegtelen ciklusba.
es csak sok sikert tudok nektek kivanni ehhez az uj tipusu (nem nyugati) demokraciahoz amire vágytok, remelem eleritek a celotokat.

udv belgiumbol

Veder1 2008.12.15. 17:44:44

dark future · www.andocsek.hu 2008.12.15. 17:09:40

Tegyük hozzá, hogy 100 évvel ezelőtt sok volt az írástudatlan, aki más módon (pl.: bíróság) nem tudta érvényesíteni a jogait.

Veder1 2008.12.15. 17:47:40

Télikert,
"ez a mocskolodos stilus meg valamiert nem jellemzo nyugatra. legalabb is belgiumra nem. itt valahogy megertobbek az emberek, felek ezt nem csak a jobb eletkorulmenyek teszik hanem valamifele beleerzo kepesseg a masik ember problemajaba illetve a tarsadalom alltalanos probblemaiba. nem mindenki a kis sajat erdekeit nezi hogy most reggel megy e avonatom vagy sem. fura ez a amaygarorszag nagyon fura"

Ez pontosan a jobb életkörülmények következménye. Hidd el, ha itt is mindenki úgy élne sokkal többen lennének megértőbbek...

Kopi3.14 2008.12.15. 17:48:36

Télikert 2008.12.15. 17:11:20

Jaaa, elfelejtettem, joga midnenkinek van. Csak kotelessege nincs. Kulonosen allami cegeknel Mo-n.

Udv innen Nemetobol.

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:50:27

nemertem ki allitotta hogy nincs kotelessege?

kritikusolvaso 2008.12.15. 17:53:55

Vödör

en ebben elbizonytalanodtam sok magyar el itt korulottem es jol! de keptelen maskep gondolgokdni mint a magyarok alltalaban (lasd fentebb)

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2008.12.15. 18:02:12

Több szempontból sem tisztességes a vasútas sztrájk: Ezüstvasárnap, gördülő sztrájk, megfogalmazott célok.
emberitisztesseg.blog.hu/2008/12/14/vasutassztrajk_ezustvasarnap

esomedve 2008.12.15. 18:08:34

többen említették már, hogy a versenyszférában ilyen dzsemboriknak nem lenne túl sok helye és tere, hamar az utcán (stílszerűen a pályaudvarokon...) töltenék már az aznap estét is. nekem nincs kocsim, és ha nem lenne ismerősöm, aki véletlenül arra jár, és el tud vinni melózni az ilyen majálisok ideje alatt, már nekem sem lenne munkám. mindezt úgy, hogy a cég, ahol dolgozom, fizeti a bérletet havonta, rendesen, ami után Ő is adózik, az én fizetésemről nem is beszélve. vannak határok, amik között az érdekérvényesítés jogos, de lássuk be, ezek a követelések irreálisak, sőt, tovább megyek: ezekkel a sorozatos sztrájkokkal, meg a "ha mindent megadnak, szolidaritásból akkor is folytatjuk" hozzáállással maguk alatt vágják a fát. sajnálom a kisembereket ott is, a kallerokat, ellenőröket, akiket a keleti-szolnok vonalon emiatt pl megvernek a (joggal...) felbőszült utasok :( igaz a mondás, a fejétől bűzlik a hal....

*Ildi* 2008.12.15. 19:28:20

Milyen érdekes hogy egy kezdő orvos fizetése 80ezer forint, aki 25 éve orvos, embereket operál nap mint nap az se kap többet 150-nél és ők mégse sztrájkolnak pedig néha még a kórházakat is eladják a fejük fölül... Aztán ha 10 évben 1 műtétet elront, rögtön tele van a tévé hogy "műhibaper"... Eddig hány vasutast is pereltek be hogy rossz helyen lukasztott? Kicsit észbe kéne kapni hogy kinek mennyit ér a munkája, mennyi a felelőssége, aztán ugrálni. Magam is multinál dolgozom, két különböző (és nem magyar!) nyelven minden nap, nálunk előre bejelentették hogy ebben az évben max 0,5-1% fizetésemelés lesz, aztán kuss. Ezek a rendkívül művelt, felelősségteljes munkát végző vasutasok mireföl akarnak 10%-ot könyörgöm???

GregWonder 2008.12.15. 20:49:36

*Ildi* 2008.12.15. 19:28:20

Azért az orvosok fizetése kényes téma. Nekem olyan ismerősöm nem volt még aki ne adott volna hálapénzt a műtétek után. 20-tól - 100.000 forintig. Szóval nem kell félteni az orvosokat.
Pl. Egy szülés kb. 70.000 forint + 8-10 ezer egy vizsgálat.
Egy szülésznél biztos van havi 10 szülés. Szóval 1 milla havi minimum megvan. Persze számlát semmiről nem kaptunk...

A témához hozzászolva én sem értek egyet a sztrájkal. Könyörgöm rúgják már ki a léhűtő banda legalább felét...

mehmeo 2008.12.15. 20:53:59

Sztrájkolni alapvetően lehetetlen célokért óriási hülyeség. Ez mindenkinek tiszta. Az is tiszta, hogy a melós nem a legjobb fizetésért dolgozik. Persze nem agysebészek ezek az emberek, de mindenki szeretne jobban élni. Ti is. Az is világos, hogy mindenkinek megvan a maga baja, és mindenki szarik a másik bajára. Ezeknek az embereknek a sztrájk az egyetlen lehetőségük, hogy az érdeküket védjék. Vannak akiknek nincs lehetőségük sztrájkolni, bár őket is megilletné a jobb kereset. A lényeg az, hogy a vasutas fog sztrájkolni amíg ilyenek hall, hogy "250.000Ft" vagy "+10%". És vastagon gittel arra, hogy mások húzzák a szájukat, azért mert nem jogos a követelésük. Több pénzt akar. Ennyi. A másik oldalon, ott vagy Te aki számol, hogy ez neki mennyibe kerülne,és felháborodsz. Tedd a szívedre a kezed. A vasutas helyében elgondolkodnál hogy: "Há nem műtök beteg csecsemőket, oszt igazából meg se érdemelném a fizuemelést. Gyerekek dógozzunk!" Ha sztrájkolhatnál több pénzért megtennéd? Segítek: IGEN! Ha megkapnád a jogsértő követelésed, jó zsíros bukszával mennél haza, az önmarcangolástól visszaadnád a pénzt? Nem inkább magasról leszarnád, hogy honpolgárod zsebéből veszed ki a lét? Segítek: DE, LESZARNÁD! Nem szégyen. Emberi gyarlóság. Mindig, mindenki szarik a másik bajára, ahogy említettem. Vannak pro és kontra érvek mindkét oldalon. De szögezzük le. Van valaki, aki egy konténer szarba egy óriási robotgépet nyomot bele és vasárnap 0 órától 3-as fokozaton járatja és már mindenki tiszta szar! Azt a személyt kéne "kérdőre vonni" aki játszik a robotgéppel. Nem biztos, hogy az egyszerű melós a hibás, hanem az takonybatyu aki kábítja őket. Amúgy nekem is elegem van a sztrájkból mert MÁV-STARTosként nem elég h nem tudok bemenni dolgozni, de még a munkám is több emiatt a fölösleges cirkusz miatt. Szóval innen is üzenném, hogy HAGYJÁTOK MÁR ABBA! Sztrájkolni lehet. De nem ilyen baromságért.

Mikee_1 2008.12.15. 22:39:13

"felszólítom a politikusaimat, hogy tegyenek már végre rendet, mert ha nem képesek rá, akkor ez az ő alkalmasságukat kérdőjelezi meg."

Végre valaki már megmondta a frankót, de kérdem én, hogy mi lesz ezután?
Mikor jön el végre az, hogy legalább csak félig működik úgy ez az ország, ahogy kellene???
És ez a sztrájk csak egy nagyon pici rész annak a nagy tr*gyadombnak ami ma itt van...

ati27 2008.12.15. 22:54:35

"Azért az orvosok fizetése kényes téma. Nekem olyan ismerősöm nem volt még aki ne adott volna hálapénzt a műtétek után. 20-tól - 100.000 forintig. Szóval nem kell félteni az orvosokat.
Pl. Egy szülés kb. 70.000 forint + 8-10 ezer egy vizsgálat.
Egy szülésznél biztos van havi 10 szülés. Szóval 1 milla havi minimum megvan. Persze számlát semmiről nem kaptunk...

A témához hozzászolva én sem értek egyet a sztrájkal. Könyörgöm rúgják már ki a léhűtő banda legalább felét..."

Hehe.. Csak megsúgom az orvosok iszonyatos mértékben húznak ki külföldre.. Nem tűnt még fel? Én is kijöttem ja nem orvos vagyok.. :) De hallottam sztorikat az itteni magyar orvosoktól. 8Nincsnek kevesen) Hogy hogyan szerveznek ki komplett végzős évfolyamokat külföldre. Ez van ha valaki "versenyképes" tudással rendelkezik.. Tudod faterom aki eccerű kömüves volt mindig azt mondta "tanulj fiam, tanulj, mert azt nem vehetik el tőled" Megfogadtam a tanácsát, és a "nagy" emberünk tanácsát is: "Ha nem tetszik el lehet menni" Igaz ez most nem jelenti azt hogy nem fogom beszopni ezt a válságot.. Mer ugye külföldön is a "versenyszférában" vagyok...

milner 2008.12.16. 07:22:21

Valójában tényleg elég egyszerű a helyzet: kell a nyereség, akkor osztozzanak a veszteségben is. (azaz a 250 ezer forint mellé, minimum 20%-os fizetéscsökkentés, addig amíg veszteséges a MÁV)

PancsiManó 2008.12.16. 09:51:12

Mit sztrájkolnak?! Ahelyett hogy örülnének, hogy van munkájuk!
Amikor mindenhol azt lehet hallani, hogy megszűnnek a munkahelyek, ők meg megtehetik, hogy nem dolgoznak, és ezzel akadályozzák azokat is, akik akik munkába szeretnének menni. Felháborító!!
Akinek nem tetszik a rendszer, el kell menni, és beállni a bányába szenetlapátolni!
Vagy jobbat mondok, mindenkit ki kell rúgni, aztán felvenni azokat, akik annak is örülnének, hogy legalább a minimálbért megkapják.
Akkor majd hivatalosan is "nemdolgozhatnak"!!

*Ildi* 2008.12.16. 14:56:22

Azt nem értem hogyha ennyi ember háborog a fórumokon, ha mindenki jól látja a helyzetet és mindenkinek van megoldási javaslata is, miért még mindig a magasan ülő seggfejek döntenek és lopják magukat össze-vissza a MI pénzünkből? Más országokban mért tud összefogni az egész nép egy célért, nálunk meg mért csak a szája jár mindenkinek? Más országokban mért mondatják le a kormányt már azért is ha kétszer számolja el az utazási költségieit, és mért mondd le magától a miniszterelnök máshol ha látja hogy csúnyán bebukott valamit?
Áhh... elkeserítő ami itt folyik, komolyan...

cuebler 2008.12.16. 20:55:58

Szerintem is... a MÁV- és köz-alkalmazottak húzzák meg magukat csendben. 15000 ember már elveszítette a munkáját, legalább ugyanennyi hely szűnhet még meg. csökkenő adóbevétel, növekvő kiadások??? pár napja olvastam valahol, hogy ki kellene rúgni a süsük 30%-át és lenne fedezet a követelésekre. Ezt talán a közigazgatásban is meg lehetne lépni...

Penetrator 2008.12.17. 13:13:08

Azért azt jó lenne látni, hogy abból a pénzből szeretnének látni valamit a MÁV dolgozók amit az illetékesek elsikítottak. Mivel eladták az egyetlen egy bevételt is hozó MÁV üzletágat. A pénzt meg lenyúlták! Most meg a koncon megy a marakodás! Azért egy dolog elgondolkodtató, hogy a jövőben mennyibe fog kerülni az a MÁV amiből a kis nyereséget is hozó részt is eladták! Nem baj biztos szép villák épültek belőle, természetvédelmi területeken, ahogy ez nálunk már lenni szokott.
süti beállítások módosítása