HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2010.05.11. 10:57 on the other hand

Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?

Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy nagyon átgondolatlan gazdaságpolitika képe rajzolódik ki. Ha a Fidesz így folytatja, egy szempillantás alatt tűnhet el a piac, a gazdaság, a társadalom megelőlegezett bizalma, amit a szocialista-liberális kormány is oly sikeresen erodált nullára. Úgy tűnik, az átalakítások és a fegyelmezett, következetes gazdaságpolitika helyett voluntarista, rövid távú élénkítésre alapozó - és ebben a világgazdasági környezetben különösen veszélyes - taktikázás van kialakulóban. Persze most még korai farkast kiáltani, de azt gondolom, itt lenne az ideje, hogy a Fidesz vegyen egy nagy levegőt, leüljön, és végiggondolja, mi az, amit meg lehet valósítani a kétharmados többséggel. Egy biztos, a közgazdaságtan alapvető összefüggéseinek átírásához még ez sem elég.

 

A Fidesz a választások megnyerése óta két alapvető területen mutatott fel újat a kormányzati elképzeléseit illetően. Az egyik a költségvetési politika. Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter többször elmondta, hogy ő a kiegyensúlyozott költségvetés híve. Ám két ilyen mondat között elejtett néhány konkrétumot, amiből épp az ellenkezője látszik. 

Adósságnövekedés adósságválságban 

Az idén 4,5-6,5 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány, amit a következő években 0,5-1 százalékponttal lehet csökkenteni – mondta Matolcsy, amiből 2011-re a nem túl szűk 3,5-6 százalékos sáv adódik. Csak annyi biztos, hogy jövőre nem érjük el a 3 százalékos maastrichti hiánycélt, amiben a mentőcsomag finanszírozóival (IMF-EU) megállapodtunk. Ez már önmagában is relatív lazításnak tűnik, és még inkább nehezen védhető, ha végiggondoljuk a lehetséges okokat. 

A hiány ilyen mértékű idei megugrásának egyik elképzelhető motívuma, hogy az állami vállalatok elmúlt években felhalmozott adósságát átvállalja a költségvetés. Érthető dolog, ám az már kevésbé, hogy ez esetben a következő évben miért is nem esik vissza automatikusan és jelentősen a költségvetési hiány. A másik lehetséges ok az adócsökkentés, amivel kapcsolatban több fenntartásunk is lehet. A legfontosabb, hogy nyoma sincs az ellentételezésnek, és a jövőben is mintha csak arra appellálna a Fidesz, hogy a növekedés majd csak segít egy kicsit rajta. A kiadások oldaláról megalapozatlan lépés a jelenlegi világazdasági környezetben egy súlyosan eladósodott országnak finoman szólva is kockázatos. 

Ezen felül az sem világos, hogy mindezzel miért kell annyira rohanni, hogy már az idén százmilliárdokkal emeljük miatta az államadósságot. A dekonjunktúra időszakában látványos eredményt még amúgy sem hozna az adócsökkentés, a munkakeresletet önmagában aligha élénkítené. Ha egyetlen másodpercre komolyan venném a „Varga Mihály tényfeltáró bizottsága” nevezetű politikai cirkuszt, akkor még kevésbé lenne érthető az egész. A Fidesz hivatalosan még semmit sem tud ugyan a gazdaság és a költségvetés helyzetéről, de azt már biztosan, hogy két hónapon belül adót lehet és kell csökkenteni. 

Vegyük egy pillanatra a Matolcsy György által említett költségvetési mozgástér középutas változatát! Eszerint a hiány az idén 5,5 százalékos lesz, majd évente 0,7-0,8 százalékponttal csökkenne. Azt most hagyjuk, hogy ebből legfeljebb 2016-os euróövezeti csatlakozás jönne ki, nézzük csak inkább azt, hogy ez alapján az államadósság legfeljebb 2013-ban állna csökkenő pályára, már ha addig türelmet szavaz a piac. De sokkal valószínűbb, hogy az elmúlt két év példaszerű költségvetési fegyelméből épülgető renoménkat rombolnánk csak le. A gazdaság szereplői nem ostobák, villámgyorsan fel fogják ismerni, ha valaki csak prédikálja a fiskális fegyelmet, nem pedig követi. 

Az igen visszafogott hiánycsökkentést egyébként egy következetes Európai Unió a túlzott deficit eljárás harmadik alkalommal történő megsértéseként értelmezné. Csupán érdekes illusztrációként jelezzük, hogy az adósságválsággal küzdő unió asztalán van olyan tervezet is, mely szerint a renitens országokat a harmadik vétség után automatikusan a támogatások megvonásával büntetnék. 

Összességében tehát az eddigi tervek egy megalapozatlan adócsökkentéssel felduzzasztott költségvetési hiányt és igen lapos adósságpályát sejtetnek, ami mintha szimplán a rövid távú keresleti hatásra appellálna. De nem is lennék ennyire gyanakvó, ha a másik nagy területen, a szélesebb értelemben vett monetáris politikában nem rajzolódna ki valami egészen dermesztő kép arról, hogy mit is tervez a Fidesz. 

Árfolyamgyengüléssel álmodni az álmoskönyv szerint... 

A Fidesz jelenlegi gazdaságpolitikai elképzelései szemlátomást azon alapulnak, hogy most egy méretes keresleti sokkal berúgjuk a gazdaság motorját, mert a csökkenő államadósságpályához elengedhetetlen a GDP-növekedés. Ennek a „bátor logikának” szemlátomást a pénzügypolitika is alárendelődik. 

Az eddigi megszólalásokból nagyjából a következő elképzelés rajzolódik ki. A magyar gazdaságnak jóval gyengébb árfolyam kell, mert az majd rövid távon meglódítja az exportot (az infláció és a reálárfolyam-összefüggések nem számítanak), ám a lakosság devizahitel állománya ezt a politikát nem teszi lehetővé. Nosza, konvertáljuk vissza a devizahitelek egy részét forinthitelre, máris nem fáj majd annyira, hogy a jegybank (új jegybankelnökkel az élén) jó mélyre vágja a kamatokat és megnézi, hogyan kúszik fel az árfolyam. 

Ezen a ponton érdemes kicsit óvatosabban fogalmazni, mert szerintem az, amit Matolcsy György mondott pénteken reggel, önmagában is borzasztó veszélyes. E helyen nincs tér részletesen kifejteni, hogy miért is ijesztő a jövendőbeli kulcsminiszter szájából olyan mondatokat hallani, mint hogy hatalmas vihar jön a világban és nem engedhetjük meg, hogy ennek kitegyük a magyarországi jelzáloghitellel rendelkező családokat a forintgyengülésen keresztül, vagy hogy három hónap alatt a lakáscélú devizahitelesek átválhatják adósságukat. 

Ezekben a mondatokban egy valamirevaló piaci befektető igen hamar meglátja a forintgyengítés szándékát, és akkor aztán könnyen 2008 októberében érezhetjük magunkat egy pillanat alatt. Csak néhány tényt rögzítsünk röviden: 

- A magyar gazdaság közvetlen úton nem tud megszabadulni hatalmas devizakitettségétől, mert ha ezt tenné, annak a devizapiaci folyományai (jelentős forinteladás) miatt azonnali árfolyamválság lenne a vége. 

- A devizahitelállományt lehet lökdösni, fizetheti a költségeit az állam (értsd: az adófizető), sőt, a bankokat is jól meg lehet szorongatni (milyen népszerű gondolat ez ahhoz képest, hogy a világ nemrég épp a pénzügyi közvetítő rendszer lefagyása miatt zuhant recesszióba). Ám ez is jelentős nyomást helyez a forintárfolyamra, a devizahitelesek közül az első sem érne el a bankba addig, amíg még megérné váltani. 

- Az állam könyveiben megjelenik egy többszáz milliárdos bruttó adósságállomány-növekemény , aminek devizaaránya is nagyobb lenne – a leminősítés szinte garantált. Főleg, ha azt látja a világ, hogy azon a pályán, amin elindultunk, a csehek és a románok haladnak tovább, mi pedig lefordulunk róla. Elég kockázatos, főleg egy olyan műveletért, aminek sikere amúgy sem garantált, ráadásul a nemzetgazdasági devizakitettségünket még csak nem is csökkentette. 

- A nagy devizaadósság-állomány valóban ad okot aggódásra, ám amíg nem sikerül kidolgozni ennek kezelésére valami ügyes megoldást (ami nem biztos, hogy létezik, de hogy ha mégis, az akkor is biztosan valami egészen más, mint amiről Matolcsy beszélt), addig egyrészt nem kellene beszélni róla, másrészt ki kellene tartani a fegyelmezett gazdaságpolitika mellett. Magyarország ma is az Európai Unió egyik legsérülékenyebb országa, nem lehet eléggé hangsúlyozni a most formálódó gazdaságpolitikai irány kockázatait. 

Természetesen még akár be is jöhet a dolog, ha a világra leszállna a megnyugvást hozó kisangyal, meg összejönne egy csomó más kedvező dolog, de ez így akkor is veszélyes játék. 

Az elmúlt napokban a fentiek miatt értetlenkedő, bosszankodó és ingerült piaci visszajelzések tucatjáthallhattuk, olvashattuk. Ha nem vigyázunk, az új kormány is villámgyorsan megcsinálja a maga „sáveltolásos” történetét, amivel annak idején a szocialista-liberális kormánynak emblematikusan sikerült bizonyítani a teljes dilettantizmusát. Ebből most senki nem kér. Gyürkőzzünk hát neki újra a dolognak, azt sem bánom, ha Varga Mihály tényfeltárása vezet el a felismeréshez: oké, baj van, fogjunk neki ennek máshogy. 

(Na, hát ez egy kicsit hosszú lett, bocs. Azért a "Zorbán király tönkreteszi az országot" és a "a komcsik ennél is rosszabbak voltak" típusú trollreflexeket fogjuk vissza, ha kérhetem.) 

401 komment · 8 trackback

Címkék: fidesz költségvetés jegybank gazdasagpolitika portfolioblogger


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr631991954

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:19

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:19

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:19

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Forint blog a Fidesz gazdaságpolitikájáról 2011.01.27. 23:07:18

Forint blog: Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt? Nagyot fordult a világ az elmúlt napokban, a külföldi és hazai elemzők egyre inkább gyanakodva nézegetik a Fidesz gazdasági terveit. Nem véletlen, az elmúlt napok eseményeiből ugyanis egy ...

Trackback: Én tudom a megoldást... 2010.05.11. 19:25:42

Szeretettel üdvözlök mindenkit! De tényleg! Így! "Nagy" szeretettel! És teszem ezt mindenféle konzultáció nélkül, nemhogy nemzeti, de még csak baráti nélkül is. Minek, hiszen olyan háromszáz fő képviselte Ózdon a

Trackback: Én tudom a megoldást... 2010.05.11. 19:19:40

Szeretettel üdvözlök mindenkit! De tényleg! Így! "Nagy" szeretettel! És teszem ezt mindenféle konzultáció nélkül, nemhogy nemzeti, de még csak baráti nélkül is. Minek, hiszen olyan háromszáz fő képviselte Ózdon a

Trackback: Svájci frank, magyar frankó 2010.05.11. 14:51:27

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy svájcifrankalapú lakáshitelem van, nem is kevés. Az árfolyamváltozás és a lakáspiac befagyása, valamint az ingatlanárak esése miatt momentán a lakás jó esetben is csak a háromnegyedét éri a ráterhelt jelzáloghit...

Trackback: Consultare necesse est 2010.05.11. 14:29:49

Consultare necesse est - konzultálni márpedig szükséges. Elengedhetetlen. Bő két évtizeddel a rendszerváltás (-változtatás) után végre érdemben kellene beszélnünk a dolgainkról. Az igazán nagy dolgainkról. És most nem a nagydolgokra gondolok, abban mom...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.11. 22:44:39

Ha arról van szó, mi is a baj a gazdasággal (a világban) akkor lehet találni egy igen érdekes bűnbakot:

forum.enerla.net/content/257-hogy-ne-elemezz.html

Érdekes lenne, ha a blog szerzője az ottani felvetés kapcsán is leírná a gondolatait

tölgyes 2010.05.11. 22:50:21

@pannonfunk: Olvassa el Róna Péter NOl-ban 2009. nov. 29-én megjelent írását: Ait szabad Jupiternek...

cableguy 2010.05.11. 22:59:53

Kis országunkban sajnos nem divat tudomásul venni, hogy a döntésekért vállalni kell a felelősséget is. Minden döntés hordoz kockázatot. Senkinek nem nyomtak pisztolyt a fejéhez, hogy vegye fel a svájci frank alapú hitelt. Eddig mindenki nyert rajta (persze ez nekünk jár..), most nem olyan vidám a helyzet. De ne feledjük: ez mindenkinek a saját döntése volt. Ezt az adófizetőkkel megfizettetni tisztességtelen. Ha ilyen populista marhaságokkal eljátsszuk az ország még meglévő kevés kis hitelességét, akkor nem kell csodálkozni ha a befektetők újra a forint ellen játszanak majd. Mert azt kollektíven szívjuk meg. És vajon mivel lehet kihúzni kis országunkat a bajból? Talán a rengeteg energiahordozónkkal? Vagy az itt bányászott ásványkincsekkel? Ja, hogy az nincs nekünk? Akkor kénytelenek vagyunk nem elriasztani a befektetőket akik megveszik a magyar munkaerőt, és fizetést adnak cserébe. Persze ha van jobb ötlet írjátok meg. A beindítjuk a bankóprést kezdetűt ne, azt már kipróbáltuk, azóta is világrekorderek vagyunk a millió billpengőssel....

Iustizmord 2010.05.11. 23:02:46

ez mind szép, de hol lehet állami segélyekért kilincselni, mert kellene...

tölgyes 2010.05.11. 23:05:12

@cableguy: Nagy csacsiságot tetszett írni... Igaz, hogy senkit se kényszerítettek fegyverrel a devizahitelre.. csak a fegyver értékű alacsonyabb kamattal.. és az Állam nem mondta meg mekkora a kockázat és nem hozott olyan intézkedéseket, amelyik a kockázatot és a kockázatból az egyénre és az országra nehezedő többlettervet mérsékelte volna..
Mert most se az a baj, hogy Józsi házát elárverezik a feje felül..hanem hogy Józsi felvett hitele az ország pozícióit rontja.Az Önét is.

cableguy 2010.05.11. 23:09:12

@tölgyes: Ennek ellenére Józsi felvett hitelét nem helyes adóforintokból kifizetni, mert az szintén az ország adósságát növeli, ugyebár... Az államnak meg nem feladata egy piacgazdaságban, hogy a polgárai helyett gondolkodjon.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.11. 23:33:30

Néhány apróbb hibát leszámítva szép kerek blog! Gratulálok!

Egy "ősi kínai" közmondás jut eszembe arról, amiben most az ország van, hogy aszongya:

"Sz@rból nem fonsz karikást,
de ha fonsz is, nem fogsz vele pattogtatni!"

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.11. 23:36:57

@cableguy: "Persze ha van jobb ötlet írjátok meg. A beindítjuk a bankóprést kezdetűt ne, azt már kipróbáltuk, azóta is világrekorderek vagyunk a millió billpengőssel...."

Bocsánatot kívánok, de az 1946-os magyar infláció már "csak" második, mert az 1993-as Kis-Jugoszláv infláció megelőzte! Szerintem!

tölgyes 2010.05.11. 23:45:24

@cableguy: Az adóforintokból fizetett alkalmazottak nem mondták meg a Józsinak, hogy ha hitelt vesz fel devizában, akkor is adóforintokból kell fedezni a hitel egy jó részét, ha törleszt, meg akkor is ha nem törleszt.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.11. 23:47:01

@cableguy: Köszi! Húúú, pedig már azt hittem..., de most ismét visszatért az életkedvem! :))

Sőt, a szerbek már csak a 3. helyen állnak mert Mugabe elnök (Zimbabwe) igen, megcsinálta!

cableguy 2010.05.11. 23:48:24

@tölgyes: Adóforintokból akkor is ha törleszt??? Miért is? Józsi közalkalmazott? Mert akkor értem:))

iqlight (törölt) 2010.05.11. 23:49:51

@mojszipupi: "A Bajnai kormány konzekvens gazdaságpolitikájának folytatásával pár év alatt európai mintaországgá váltunk volna"

Nyilván. Hogy is mondtad? Az ország kétharmada birka, mert Fideszre tette le a voksát? Akkor most Te is a Fideszre szavaztál? Vagy hogy is van ez?

ostván 2010.05.11. 23:50:32

Pár napja tette közzéa a PSZÁF a devizahitelesek helyzetéről szóló jelentést. Elnézést, ha a számok nem teljesen pontosak. Szóval van kb 925 ezer SFR alapú hitel. Ennek a tömegnek a 94 %-át pontosan fizetik az adósok. Kb 4 %-ot figyelnek (1-3 hónapos fizetési késedelem) és kb 2 %-nak elárverezték a behajtók a házát.
Amikor felvették az emberek a hitelt frank alapon, akkor arra a 10-15 éves tapasztalatra támaszkodtak, hogy a forinttal nem volt komoly baj. Van kockázat, de az alacsony kamat miatt ezt nem tekintették fontosnak.
A frankhiteleket ma is át lehet váltani forintosra, de nem éri meg a polgárnak (több lenne a törlesztője).
Egyenlőre - a válság és a forint ingadozása ellenére is - a frankhitelesek nem jártak rosszul a forintosokhoz képest (a törlesztésben eddig befizetett kamattömeget nézve), bár rosszabbul érzik magukat, mint ahogy szeretnék. De mindezzel együtt mégsem rohannak átváltani a hiteleiket.

cableguy 2010.05.11. 23:51:05

@Kádár Alíz: Vitathatatlan magyar siker! :))

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.11. 23:53:05

@tölgyes: Nem is az államtól vetted fel a hitelt, nem az állam feladata helyetted tájékozódni, döntéseket hozni. Szép is lenne, ha azt várnád el, hogy mondjuk az állam mondja meg melyik TV készüléket jó megvenni melyik mehet hamar tönkre... Vagy bármely más terméknél. A hitel is ilyen.

TUDTAD, hogy a devizahitel azért olcsóbb mert kockázatosabb, tudnod kellett, hogy ez azt jelentheti, hogy drágább is lehet mint a forint hitel. Ergo megfordulhat a kétféle hitel törlesztője között a különbség. Akár tartósan is. (kamat ugyanis a kockázatoktól függ)

Tudtad, bárkiből lehet munkanélküli.

Tudtad, hogy olyan hitelt veszel fel amit akkor is nehezen törlesztesz ha minden jól megy, de nem fog mindig minden jól menni.

Nehogymár ezért a többieknek kelljen vállalni a következményeket? Ha elbukod a lakásodat, bérelned kell újat (BAR lista ugye) akkor legalább lesz tisztességes bérlakás piac, a munkaerő mobilitása javul. A munkerőpiaci gondok enyhülnek, a gazdaság fejlődik, és nem más szív a felelőtlen döntésed miatt.

tölgyes 2010.05.11. 23:54:59

@cableguy: Az állam feladata az állampolgárok védelme.. Az állam feladata, hogy meggátolja azt, hogy magát szopassák.. mert nem kell sok ész ahhoz, hogy ezt Önnel is megtegyék. Ha nem hitellel akkor másképpen...
Ha képes volna gondolkodni, akkor megértené. Ott áll a bank jogászokkal, közgazdákkal és az Ön pénzére vadászik.. az Önére, aki ott áll velük szemben pucér fenékkel felkészületlenül, tájékozatlanul. Az állam dolga, hogy megvédje az állampolgárt az ilyen erőfölénytől..
Olyan ez mint amikor magának fagyállóval kevert bort, méreggel kevert paprikát adnak.. Akkor se képes magát megvédeni. Nincsen otthon laborja..vegyésze aki ellenőrzi azt amit megeszik..Az Ön logikája szerint, aki nem tudja, hogy mi van a kajában az pusztuljon...:::(( Hát ennyi esze van magának..
Ezzel szemben ott az állam, amelyik erre intézményeket tart fenn..Nálunk a bankszektorban a PSZÁF-ot és az MNB-t.. de ha azok nem csinálják a dolgukat, akkor úgy tesznek, mint az élelmiszer-ellenőrök, akik magának mérgezett ételt adnak!!!

No ezért kell mennie Simornak és a PSZÁF-nak..és ezért kell az államnak védelmet nyújtani a Józsik számra.

tölgyes 2010.05.11. 23:55:55

@cableguy: Olvassa már el Róna cikkét, amit itt ajánlottam valakinek..,talán akkor megért valamit, bár kétlem.

tölgyes 2010.05.11. 23:59:12

@52: Önnek is azt mondom: olvasson el néhány írást a magyar állam külső eladosodásának okairól és körülményeiről, akkor talán megért valamit.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:00:30

@ostván: Nem a forint vagy devizahitel kérdésben van a baj. Hanem azzal, hogy sokan túl sok hitelt vettek fel, mások meg adtak nekik ennyi hitelt.

Pszt! 2010.05.12. 00:04:10

@tölgyes: A hülyeség ellen nincs védelem. Azért szopjon egy ország, hogy a devizahiteleseket kihúzzuk a szarból?

tölgyes 2010.05.12. 00:05:49

@52: Olvassa már el Róna Péter cikkét:A devizahitelek összeropppanthatják a magyar gazdaságot.. (HVG, 2009.jun. 29)

vlgymir 2010.05.12. 00:06:35

Szerintem kár most azon filozofálni, hogy mit fog az új kormány elbaltázni. Ugyanis az ország szavazóinak nagy többsége arra szavazott, hogy mutassák meg. Úgy is fogalmazhatok fidesz nyelven, hogy "az emberek felhatalmazták" a fideszt a kormányzásra. Most kormányozni fognak. Ha tetszik, ha nem.
Sokkal ezelőtt valaki jött azzal, hogy a komcsik démonizálnak, ezért van ez a poszt is. Még ez is lehet, de az biztos, hogy a naponta olvastam, hallottam a médiában, hogy mit csinál rosszul a kormány és milyen rossz helyzetben van az ország. Ez aztán addig fajult, hogy nemrég egy másik poszt kapcsán valaki azt írta nekem, hogy polgárháború közeli helyzet van.
Csak az a baj, hogy közben a gazdasági mutatók makacsul nem ezt mutatták.
Én arra vagyok kíváncsi, de nagyon, hogy két hét múlva miért nem lesz polgárháború közeli helyzet, és mitől lendül fel a gazdaság.
A magam részéről megvárom a fejleményeket, aztán a tények és nem feltételezések alapján értékelek.
Mi a fenének izgatnám már most magam olyanon, ami lehet, hogy nem is következik be?

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:07:51

Már elnézést kérek, de miért is kell itt haragudni azokra, akik hitelt vettek fel!? Szerintem ugyanis azt a felvett hitelt (CHF, HUF, EUR mindegy) a polgár itthon költötte el lakásra, házra, tartós fogyasztási cikkre stb.

Emiatt volt aztán sok más embernek állása és fizetése az építőiparban, szolgáltató ágazatban stb.

A probléma szerintem ott van, hogy Állambácsi ugyanígy költekezett, ész nélkül. Azután lett is hirtelen 80 %-os GDP arányos hiány, ami mikor a hitelbőséges időszak után, 2008-ban hirtelen hitelszűke állt elő, hirtelen senki sem akaródzott finanszírozni a befektetők közül.

Így aztán befagyott az állampapír piac és még felárral sem jutott az ország újabb hitelekhez, ezért kellett elfogadni az IMF-Világbank-EU mentőövet.

Az állam túlköltekezését azután elsősorban a devizahitelesek szívták meg, miután a magyar bankok csak jelentős felárral tudták megújítani a devizában lévő refinanszírozási hiteleiket.

A forint gyengülését megállítandó 300 bázispontos MNB alapkamat emelés aztán végül hazavágta a forintban felvett hitelek tulajdonosait is!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:08:24

@tölgyes: Ön állításai után úgy gondolom, hogy azok a források amikből ön tájékozódik nem érdemlik meg, hogy időt pazaroljak rá.

Tény: A hitelt felvevők csupán egy elenyésző része van bajban.

Tény: Ugyanennyire baj volt Il Ferro, üdülési jog, vásárlói klubok, stb. kapcsán, mert a t. állampolgár nem akar gondolkodni.

Ezt pedig egyetlen esetben teheti meg más helyette... De onnan ugye az egyénnek nem sok önállósága marad.

Gondolkodó ember aki méltó arra, hogy szavazzon, válasszon, rendelkezzen a saját és mások élete felől (ergo ne gondolkodásra képtelen elmebetegként kezeljék közpénzen) esetében az állam felelőssége az, hogy lehetőséget adjon, hogy aki minimálisan is felkészül az jól döntsön.

Ők a társadalom 90%a.

Sajnos a pár%nyi hülyéért nem tudunk korlátlanul felelősséget vállalni, ha nem a közösség irányítja az életüket. Van erre is törvényes lehetőség, de nem kívánom neked, hogy ennek a hatálya alá kerülj.

A társadalom nem állít közpénzen géppisztolyos rendőrt az élelmiszerboltokba azért, mert tölgyes bácsi nem érti, hogy a glutén érzékenyek egy részének halálos méreg lehet a liszt és csak hét pecsétes allergiamentességi tanúsítvány birtokában vehesse meg légmentesen elzárt csomagban.

De az előírja, hogy legyen érthető tájékoztatás. Aki ezt nem hajlandó elfogadni, az vállalja a következményeket.

tölgyes 2010.05.12. 00:09:11

@Pszt!: Az ország fizetett alkalmazottai nem védték meg magát.. ha még nem jött volna erre rá. Az MNB elnöke havi 5-6 millát keres, de nem végezte el az alapvető feladatát: nem védte meg az embereket az eladósodás olyan formájától, amelyik akkor is tönkre teszi az országot, ha mindenki törleszti a részleteket. lásd korábbi bejegyzésem..
De ha ennyire nem érti miről van szó, akkor miért nem olvas és gondolkodik előbb???

tölgyes 2010.05.12. 00:11:23

@52: Nézze, akkor írja csak a butaságait hét számra...:::)))
(Róna Péter egyetemi tanár és bankár az angol pénzügyminiszter tanácsadója volt.. tehát nyilván nem ért annyira hozzá mint maga..:::))

vlgymir 2010.05.12. 00:13:57

Még valami: A devizahitelekről már annyi baromságot olvastam, hogy már reflexből átugrom a mondatot, ha devizahitel van benne.
Amikor a polgár felvette a hitelt, örült, hogy csak 3% a kamat. Engem több ismerősöm is megkeresett, hogy mi ezzel kapcsolatban a véleményem. Én mindenkinek azt mondtam, hogyha bízik benne, hogy a forint értéke nem csökken, akkor csak vegye fel, de ha nem, akkor eszébe se jusson. És ezt nem mostanában mondtam, hanem 10 éve.
Most kedves polgár és egyéb társaim, ha a kormány úgy dönt, hogy megmenti a hiteleseket, akkor annak az árát valaki megfizeti. Több variációt hallottam, például, hogy fizessenek a bankok, stb. Ezek közül a fizessenek a bankok hangzik a legjobban azoknak, akik csak egy lépést gondolkodnak előre. Mit tesznek majd a bankok rögtön azután, hogy fizetniük kellett? Na mit? Leverik az ügyfeleken.

tölgyes 2010.05.12. 00:15:00

@52: Ön se gondolkodik:::))Soha nem tudhatja, hogy mikor etetik meg magával az antibiotikumon nevelt marhát, a mérgezett húst.. Én meg mondhatom: az ostoba rossz húst mérgezett gyümölcsöt eszik, mert NEM GONDOLKODIK. És igazam is van!

A hitelfelvevők -beleértve Önt is _ 90%-a nem érti a körülményes hitelszerződési feltételeket.. a világgazdasági folyamatokat meg még kevésbé értik. EZÉRT VAN A PSZÁF ÉS AZ MNB!!hogy az emberekt segítse.. de nem tették!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:16:29

@Kádár Alíz: Egyfelől az, hogy valaki kockázatos hitelt vesz fel, az a saját döntése, felelőssége. Nem mondok rá semmi rosszat: Ő döntése, ő áll érte helyt, de én nem fogok.

Ugyanis, ha most vagy bármikor helytállunk akkor MINDENKI felé azt az üzenetet közvetítjük, verjük az adófizetők farkával a csalánt, rontsunk az ország helyzetén.

Nem minden hitelt költöttek ám el belföldön, akadt aki azzal, hogy többet vehetett fel, kevesebbet kellett hozzátenni fizetett külföldi nyaralást, de nem tisztem senki zsebébe turkálni.

De az biztos, hogy nem ezzel adtak munkát, ugyanis ha nincs hitel, akkor is lakniuk kellett volna valahol. Ellenben ha val kevesebben vásárolnak lakást, de van működő bérlakéspiac akkor az ország legnagyobb problémáinak egyike nem jelentkezne. Ugyanisa munkaerő mobil lenne, oda költözne ahol van igény rá.

A sok bérlakás helyett kockázatos hitelt választó (aki az én f...mal akarja a csalánt verni) juttata el az országot oda, hogy munkaerőhiány miatt zárna be üzemek, míg az ottani munkakör betöltésére alkalmas emberek tömeg munkanélküli... Mert senki sem tud költözni.

Mindenkinek a reálisnál több hitele van, és senki sem mobil (nincs használt ingatlanoknak normális piaca, nincs mérhető bérlakáspiac).

Ezért viszont arra a kormányra lehetek mérges aki ezt a helyzetet megteremtette.

Érdekes kérdés: Hogy hívták az adott kormány miniszterelnökét?

tölgyes 2010.05.12. 00:18:29

@vlgymir: Ámde a devizahitel nem csak akkor rossz az országnak, ha elszabadul az árfolyam, hanem rendes működés mellett is megnöveli a külső eladósodottságot, az pedig rontja az ország megítélést.. növeli a hitelkamatot..Ezért sem érdeke az államnak, hogy az embereket ebben magára hagyja... mert a rosszabbodó hitelbesorolás miatt megugrik a kamat.. annak a kamata is amit közösségi célra veszünk fel.

vlgymir 2010.05.12. 00:18:43

@tölgyes: "Az MNB elnöke havi 5-6 millát keres, de nem végezte el az alapvető feladatát: nem védte meg az embereket az eladósodás olyan formájától, amelyik akkor is tönkre teszi az országot, ha mindenki törleszti a részleteket. lásd korábbi bejegyzésem.."

Nem vitatkozni szeretnék, csak tájékozódni. Melyik pontja írja elő a Jegybankról szóló törvénynek, hogy az MNB elnökének feladata megvédeni az állampolgárokat? Vagy hovan az leírva ugyanabban a dokumentumban, hogy az MNB beleszólhat a kereskedelmi bankok üzletmenetébe?

vlgymir 2010.05.12. 00:20:39

@tölgyes: "Ámde a devizahitel nem csak akkor rossz az országnak, ha elszabadul az árfolyam, hanem rendes működés mellett is megnöveli a külső eladósodottságot, az pedig rontja az ország megítélést.. növeli a hitelkamatot..Ezért sem érdeke az államnak, hogy az embereket ebben magára hagyja... mert a rosszabbodó hitelbesorolás miatt megugrik a kamat.. annak a kamata is amit közösségi célra veszünk fel."

Ezzel teljesen egyetértek.

tölgyes 2010.05.12. 00:21:46

@52: Az embereket segíteni kell a kockázat megítélésben, mert nekik nincsenek elegendő ismereteik.(Bank: jogszok, közgazdák hada--- vele szemben az ügyfél tájékozatlan.. tehát segítségre szorul)

Ön se tudja megítélni, hogy mennyi antibiotikumot etettek azzal a marhával, amit megeszik.. ha az állam nem védené magát, akkor rövidesen feldobná a talpát.. mert olyan ostoba volt, hogy kockázatot vállalt: húst evett!:::))

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:23:13

@tölgyes: teljesen mindegy, hogy egyetemi tanár, kinek volt a tanácsadója, stb.

Ha ön jó cikket olvasott akkor a saját hülyesége okán nem tudott belőle jó konzekvenciát levonni, nekem pedig feltehetően nem megváltoztatná hanem megerősítené a véleményem. Ha rosszat akkor az a baj. Ennyi. Ezért mondtam, amit ön ajánl, az az ön ajánlása okán érdektelen számomra. Igen, az ön szava teszi azzá.

Ön azt mondja, hogy az emberek 90%a számára idegen a hitelszerződés. Legyen. Én meg azt mondom, hogy az emberek 90% nem tudja diagnisztizálni a diabetes-t ezért is megyünk el orvoshoz.

Ha egy szerződést nem értek, akkor elolvastatom olyan emberrel aki ért hozzá, hozzám lesz hűséges (és nem a bankhoz) és megfelelő referenciái vannak.

Ha elromlik egy eszközöm, és nem értek hozzá akkor is szerelőt hívok és nem belenyúlok az áram alatt lévő eszközökbe.

tölgyes 2010.05.12. 00:24:26

@vlgymir: Na a második pont, amivel egyetért az mondja meg, hogy a jegybanknak dolga az állampolgárok védelme... ezt oly módon teszi, hogy védi a forintot, kézben tartja az inflációt, alakítja a kamatot stb... a PSZÁF pedig konkrétan is fellép és eljár..

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:27:02

@52: A bérlakás/saját lakás okfejtéssel egyetértek, valóban összefügg a munkaerő mobilitásával. Nem kell messze menni, lásd pl. Ausztria, de a II. vh. előtt Magyarországon is ez a rendszer működött, csak hát az a fránya 50 év, csak az ne lett volna.

Mint devizában eladósodott honpolgár ugyanakkor szörnyülködve hallgatom, hogy miért akarják állítólag felelősen gondolkodó gazdasági szakemberek (noch dazu, a leendő gazdasági csúcsminiszter) átváltani az én CHF hitelemet HUF-ra, amikor nekem eszem ágában sincs ezt csinálni.

Netán esetleg valóban az van mögötte, hogy ez az egyetlen akadálya a leendő kormány korszakalkotó gazdasági ötleteinek, hogy aszongya:

Gazdasági válság idején csökkentünk adót és generálunk keresletet, úgy téve, mintha ezen múlnának az új munkahelyek és nem pedig azon, hogy a termelőnek, vállalkozónak van-e több megrendelése, vagy nincs!?

Jelentem, amíg Németországban, a legnagyobb export-partnerünknél recesszió van, addig felesleges bűvészkedni, mert ki fog röhögni a közönség!

tölgyes 2010.05.12. 00:30:18

@52: Sajnos.. mivel Ön nem olvasta, ezért nem is képes annak megítélésére, hogy mit írt a szerző, de így vitára is alkalmatlan.

Szerződést elolvastatja.. no persze, ha vannak kapcsolatai.. de az emberek 90%-nak nincsenek.

Én és a családom viszont azt az elvet követjük, hogy nem veszünk fel hitelt.. 2005 óta a megtakarításaim 20-30%-át aranyban-ezüstben-platinában tartom, a 30%át diverzifikáltan devizában.. és a fennmaradó részt forintban.

Legjobb és legnagyobb befektetésem a gyerekeim voltak, mindegyik beszél a magyar mellett három nyelvet..

Szóval tudok én tanácsot adni bárkinek...:)

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:30:29

@tölgyes: Nem lehet elvárni azt, hogy az ember mindenhez értsen, de azt sem lehet elvárni, hogy a teljesen felelőtlen emberre méretezzünk minden szabályt, mert mindkét véglet működésképtelen.

A devizahitelek kapcsán a károsultak olyan mértékben voltak felelőtlenek, és olyan kicsi az arányuk a lakossághoz képest, hogy egyértelműen látszik ez jelentős részben a saját hülyeségük.

Azért mondom, hogy jelentős részben, mert legalább ekkorát hibáztak a bankok, illetve a bankok mögött álló finanszírozók is.

Amit bemásoltam link javarészt erről szól.

Valaki nem gondolkodott - felvett egy hitelt amit nem tud biztonsággal fizetni - de a bank nem nézte meg azt, hogy tudja-e fizetni, mert ő csak közvetít. A finanszírozó csak a chartot nézte, a mögötte lévő helyzetet (mennyire kockázatosak a hitelek) nem kezdte el mérlegelni.

A helyzet közel sem annyira rossz mint amennyire lehetne (ennél sokkal rosszabb helyzet is benne volt a pakliban), de a helyzet pontosan olyan mint amikor az emberek tulipánhagymát vettek.

Ellenben az egész probléma gyökerét nem lehet betiltani, szabályozni, hiszen a szabályozó számára javarészt láthatatlan.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:32:22

@tölgyes: Nem az ön által hivatkozott (nem e post témáját vizsgálló) írással vitatkozom, hanem önnel. Így az írással kapcsolatban csak annyi a lényeges: Ön vont le téves következtetést belőle. Ez nem az írást, hanem Önt minősíti.

tölgyes 2010.05.12. 00:33:15

@Kádár Alíz: Sajnos a baj nagyobb. Ma Magyarországon megszűnt a cukorgyártás és termelés, emiatt is bajba került az állattartás.. stb. stb. Ha holnap is meg akarja tömni a pociját, akkor azt itt kell megtermelni, mert a külföld nem fogja ellátni az országot se kajával se áruval..

vlgymir 2010.05.12. 00:34:10

@tölgyes: Igy van. Fellépni a PSZÁF tud. Az MNB a monetáris politikával közvetve tud az ilyenekbe beavatkozni. Nem mellesleg az MNB még időben felhívta az illetékesek és az ország közvéleményének a figyelmét a devizahitelek kockázatosságára. Az előző elnök is, és a mostani is.
És ezt nem azért mondom, mert védelmezem az MNB vezetését, mert nincs is okom rá, csak tegyük helyre a dolgokat és ne propagandázzunk, mert még elhiszi valaki.

tölgyes 2010.05.12. 00:36:44

@52: Így azt se lehet elvárni, hogy átlássa a bonyolult banki és a nemzetközi pénzügyi folyamatokat.. (ezt még a bankárok jó része se látja át..::((..Egyébként jó úton jár látom peddzi már még ha nem is érti..::))Ezért hozta létre az állam a PSZÁF-ot és a Jegybankot.. hogy védje és segítse az embereket és az állam érdekeit!!..Mert a külső adósság (devizában való eladósodás) rontja az állam, az ország pozicióit..!! Még akkor is ha az adós fizetni tud!!

tölgyes 2010.05.12. 00:39:36

@vlgymir: A Jegybank és a PSZÁF két egymást kiegészítő intézmény. Az egyik konkrétan lép, a másik a feltételrendszert alakítja..

Sajnos a Jegybank súlyos hibákat követett el pl. a válság pillanatában alacsony volt a devizatartalék.. tehát rossz példát mutatott!!

vlgymir 2010.05.12. 00:40:58

@tölgyes: Kinek is a választottja ült akkor az MNB elnöki székében?

tölgyes 2010.05.12. 00:41:51

@52: No de Ön az írást nem olvasta, és ha elolvasná azt amit vlgyimirral beszélünk, akkor talán revidiálná, hogy ki mit ért rosszul.. talán mégis rájönne, hogy az aki nem érti a dolgok lényegét.

tölgyes 2010.05.12. 00:44:22

@vlgymir: Simor András.. és a tartalékokat ő vitte le.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:44:24

@Kádár Alíz: Nem annyira felesleges, ugyanis lehetne itt nagyon szép és jó irányt találni. A probléma megoldását elsősorban a PPP-ben látom. És elsősorban a kötöttpályás tömegközlekedés fejlesztésében. Ha kell ezt részletesebben indoklom is.

Árverezési moratórium helyett "bérleti jogot" kell biztosítani a bajbajutottaknak, és a lakások bérbeadását adókedvezménnyel kellene támogatni.

Emellett adminisztrációs terhek csökkentése, közszféra kapcsán a foglalkoztatottak számát a jelenlegitől eltérő módon szabályoznám...

tölgyes 2010.05.12. 00:45:29

@tölgyes: Olyan volt ez, mint amikor Surányi az aranykészletet dollárra váltotta..:::(((

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:45:54

@tölgyes: Na itt van a kutya elásva, mert spekulációból nem lehet megélni. Ezt még a korábban ebben bízó hülyék is megértették 2008-ban.

Valakinek termelnie (új értéket előállítania) is kell ahhoz, hogy a sok léhűtőt el tudjuk tartani.

A probléma az, hogy a '90-es évek elbaltázott privatizációs politikája következtében megszűnt ágazatokat, lehet-e még valaha talpra állítani!?

tölgyes 2010.05.12. 00:46:23

@52: No!!! A PPP volt a másik nagy elkúrás!!!

vlgymir 2010.05.12. 00:51:02

@tölgyes: A megfejtéssel nem értünk egyet. Járai Zsigmond idejében kezdődött a devizaalapú eladósodás. Egyébként a vége felé már ő is szólt, hogy ez nem lesz jó. A lényeg, hogy annak a kormánynak az embere, aki mindjárt hatalmon lesz.
Mellesleg az ország megítélését és ezzel a hitelkockázatát az olyan kijelentések is befolyásolják, hogy a kormány leendő feje üzen az MNB elnökének, hogy monnyon le.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:52:38

@52: Közlekedésfejlesztés? Igen. Végül is a dolgozónak csak be kell jutnia valahogy a munkahelyére, és itt elsősorban nem Budapestről van szó! Ezzel szemben szép kis vasút(vissza)fejlesztésnek lehettünk szemtanúi az elmúlt néhány évben!

Bérleti jog? Az egyedüli megoldás, de kell hozzá bankok jó szándéka is és itt most inkább ne beszéljünk a bedőlő hitelek és árverezések miatt, a lakásmaffia számára rendkívül jó üzletet kínáló piacról!

A közszféra valóban túlburjánzott, ezért itt mindenképpen lépni kell, prioritást biztosítva a termelő szektor javára!

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 00:54:28

@vlgymir: PPP, mint public-private partnership, azaz közfeladatok megoldása a közszféra és a magántőke együttműködésével.

vlgymir 2010.05.12. 00:56:18

Hogy tudá fizetni az az ember a lakásbérleti díjat, aki nem tudja fizetni a hiteltörlesztést? Tisztában van itt valaki azzal, hogy mennyibe kerül egy 100 nm-es lakás bérlete alaphangon? Valószínűsítem, hogy többe, mint a hiteltörlesztés. Akkor meg honnan venné rá a pénzt az, aki a kisebb összeget sem képes fizetni?

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 00:57:48

@tölgyes: Én értem, de jelenleg a gond ott van, hogy két eltérő problémát kever össze.

1. a devizahitellel rendelkező családok saját problémái, ahol segítséget vár.

2. a devizahitel kapcsán az országot terhelő problémák.

A kormányzati segítség az elsőre megoldást nyújt, de a másodikat és annak következményeit biztosan súlyosbítja. Ugyanis innen nem az egyén, hanem a köz, vagy a hazai bankok (és ezen keresztül a köz) viselnék az egyén helyett a kockázatot.

EZÉRT nem jó a segítség amit ön sürget.

ÉS bár a devizahitel léte, és vonzóvá vállása rossz dolog, és rossz politika tette vonzóvá a devizahitelt, az egyének egy ISMERT kockázatot vállaltak fel. Nem SZABAD kimenteni őket, mert ez mindenkit felesleges kockázatvállalásra sarkallana.

UGyanakkor a mindkét oldalon meglévő túlzott kockázatvállalás globális probléma és az egész válság mozgatórugója, sokkal nagyobb probléma az ön által említettnél.

Ezért mondtam: Ha az ön által leírt írás jó, akkor ön rossz következtetést vont le belőle.

vlgymir 2010.05.12. 00:58:07

@Kádár Alíz: Kösz. Ez azrt a nem banánköztársaságokban tud működni, de mi hagyjuk abba, mert csak a baj lesz az elszámolással.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:02:07

@vlgymir: Működne ez itthon is, csak valahogy a végén az államnak mégis elég sokban van a bérleti díj!

vlgymir 2010.05.12. 01:03:54

@Kádár Alíz: "Működne ez itthon is, csak valahogy a végén az államnak mégis elég sokban van a bérleti díj!"
Hát ezaz!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:05:07

@Kádár Alíz: ha belegondolunk az, hogy egy munka meddig vállalható pl. függ az ingázáshoz szükséges időtől.

Két fontos érv szól a vasút mellett.

1.) Nem tudsz minden családban minden keresőnek, és minden diáknak autót finanszírozni, a többség a tömegközlekedést fogja használni.

2.) A vasút kapcsán lényegesen nagyobb sebességek érhetőek el.

Egy érv szól a PPP mellett:

Nem tudunk közpénzből ekkora beruházást a hiány, az államadósság, stb. elszállása nélkül finanszírozni.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:06:25

@vlgymir: Igen, csakhogy nincs hitel. Nincs más út. Rengeteg nagyobb beruházás kellene ahhoz, hogy esélyünk legyen talpraállni.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:07:27

@vlgymir: Utoljára a Móka Janiék próbálkoztak így sok-sok autópályát építeni, gondolván hátha az EU nem számolja bele a költségvetési hiányba!

Pedig, de! Ezután már nem volt olyan népszerű. Viszont ha jól tudom a Művészetek Palotája is ebben a konstrukcióban épült (készült)!

old_field 2010.05.12. 01:11:41

@52: "Nem SZABAD kimenteni őket, mert ez mindenkit felesleges kockázatvállalásra sarkallana."

nem sarkallhatna senkit, mert nyilván csak a jelen helyzet súlyosabb részére vonatkozna, logikusan.
persze alaposan át kell gondolni az egészet... és arányosan meg kell osztani a költségeket a 3 érintett között.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:13:11

@Kádár Alíz: A közszféra az kicsit furcsább dolog. Szerintem nem csak a méretével van a baj.

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:14:54

@52: 2005-ben mondtam a német tulajdonú lízingcég dán ügyvezetőjének, hogy szerintem előbb-utóbb kipukkad a lufi és nem túl megalapozott terv, hogy ha tavaly 30 mrd forintot finanszírozott, akkor idén a 35 mrd-ot fog. Ezzel bekerülnek olyanok is az autófinanszírozási piacra, akiknek semmi keresnivalójuk ott, mert ha ma van is "felesleges" 30.000,- forintjuk autólízingre, nem biztos, hogy holnap is lesz!

A jó dán ember nem értette, hogy miről beszélek, de szerintem már érti!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:15:37

@old_field: Jelenleg mindenkire vonatkozó megoldást terveznek. A bérleti jog biztosítása, és a bérlakások kapcsán az adókedvezmény is megvédene mindenkit az utcára kerüléstől, de mégsem "mentené ki" az érintetteket.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.05.12. 01:17:04

Lehet Bajnait és az általa választott gazdaságpolitikát kritizálni, csakhogy ez nem változtat azon, hogy a gazdaságpolitikai irányváltás költséges (a visszanyert hitelesség legalább átmeneti elvesztése) és nem is nagyon lehetséges rövidebb távon.

A poszt nagyon jól bemutatja, h az alternatívák egyelőre milyen gyenge lábakon állnak. Bármennyire fáj a pazarló állami rendszerekből kell kifacsarni az adócsökkentés forrását.

Esetleg ki lehet fejteni, h a forradalom úgy néz ki, hogy holnaptól nem az a menő aki adót csal, hanem aki rendesen fizet, meg hogy eztán fizetünk a jegyért a tömegközlekedésen kifogások keresése helyett

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:17:36

@Kádár Alíz: Olvastad amit linkeltem:

forum.enerla.net/content/257-hogy-ne-elemezz.html

Itt van rá egy érdekes magyarázat :)

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 01:19:43

@urbangeri: Szerintem sok más megoldás is van. Amúgy a közszféra létszámát eleve nem "fix"re tervezném...

@52: hopp, rosszul másoltam vissza a linket:
forum.enerla.net/content/257-hogy-ne-elemezz.html

old_field 2010.05.12. 01:23:31

"Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?"

kérdésem volna :
/pálinkát mérnek-e már...? :)/

Milyen kritikát fog kapni ez a kormány majdani valós ténykedéseinek esetleges hibái miatt, ha a még nem is működő kormány nagyjából már meg is bukott a -nyilván szakértő- blogger szerint....?? :)

vlgymir 2010.05.12. 01:24:52

Minden észérvet megértek, de nem tudok megbarátkozni a gondolattal, hogy én, mint adófizető segítsek ki adósokat. Értem és a szolidaritást, meg a megítélést, meg mindent, de ki biztosít afelől, hogy majd ha én is szolidaritásra, meg segítségre szorulok, akkor majd megkapom? Vagy ha mégis kapok biztosítékot, akkor majd nem használom pont arra, hogy felveszek hitelt, aztán bedőlök, és várom, hogy kisegyísenek.
Az az igaszság, hogy erre igazán jó megoldás nincs. Lehet válogatni a rossz, és a rosszabb között. Kíváncsi vagyok a végeredményre.

vlgymir 2010.05.12. 01:28:55

@urbangeri: Na! Valami ilyesmi kellene. Most megyek, és várom, hogy megtörténik-e a csoda.

old_field 2010.05.12. 01:29:57

@52: ha mindenkire vonatkozna az kissé súlyosabb szitu, de semmiképp sem lehet minta a jövőre nézve...
de újabb kérdésem volna :
vannak itt bennfentes kormánytagok vagy honnan lehet tudni ilyen precíz, pontos terveket ?

This_is_Sparta (törölt) 2010.05.12. 01:30:17

@52: Most elolvastam, nagyon jó! Hát igen a világ első tőzsdekrachja 1637-ben, Hollandiában, amit egy beérkezett nagy tömegű tulipánhagyma szállítmány okozott, a hirtelen jött túlkínálattal.

Utána elég sokat kellett várni, egészen 1819-ig az amerikai-angol háborúig, de ez már feledésbe merült, mert ma már mindenki az 1929-33-as válságról beszél.

Na az tényleg maga volt a hülyeség Csimboraszoja, mert az emberek hitelre vettek részvényeket, aztán a végén csak a hitel maradt.

Bezzeg ha mindenki szépen megelégedne az osztalékkal, nem lenne ekkora a gáz, csak akkor nem tudnának kevesen, nagyon sokat keresni mások butaságán!

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 02:04:37

@Kádár Alíz: Az a baj, hogy az osztalékra korlátozni a dolgokat sem működne, hiszen egy cég fejlődik, és a részvényes résztulajdonos... A cég adott része is többet ér.

Adórendszeren keresztül lehetne megpróbálni kontrollálni azt, hogy ki milyen feltételekkel fektet be. Uram bocsáss a hitelfelvételt is ezzel lehetne talán irányítani.

@old_field: Nem pontos tervekről vitázunk, hanem az eddig nyilvánosságra hozott részletek megvalósításának következményeiről.

Rob67 2010.05.12. 08:01:58

Korrekt írás.
Nem vagyok közgazdász, de így többet értettem meg a nemzetközi mozgatórugókból.
Köszi.

Alf (törölt) 2010.05.12. 08:38:04

@captain morgan: haszonkulcsa hasonló, csak hitelpénzen van a haszon, ami jóval légbőlkapottab, mint a monitorod. igenis baaszogassuk.

2010.05.12. 08:42:30

@Kádár Alíz:

Az nem kerdes, hogy lehet-e, mert meg kell csinalni. Ha lehet, meg addig, amig nincs tul nagy baj.

Shirkan8 2010.05.12. 08:45:55

Hogyan tegyük tönkre a gazdaságot két hónap alatt?
Kérdezd GY.F-et, K.J.-t, B.G-t és a többi kommunistát....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2010.05.12. 08:52:08

Teljesen felesleges ez a poszt, ugyanis Matolcsy már bizonyított (gondolom a posztíró életkori sajátságok miatt nem emlékszik erre), én egészen biztos vagyok benne, hogy megoldja a rá váró feladatot.

tölgyes 2010.05.12. 08:56:45

@vlgymir: Ez a kisegítés már azelőtt eldőlt, hogy az adósnak fizetési nehézségei lettek volna...Már a devizahitel felvételének pillanatában eldőlt: így vagy úgy fizetni fog.
Ezért kellett volna határt szabni a devizahiteleknek.

tölgyes 2010.05.12. 09:02:33

@52: Nem sürgetek segítséget csak jelzem: a baj akkor is baj, ha az állam nem segít.. az adófizető arra is ráfázik.(mesterségesen erős forint, növekvő külső adósság, a nemzetközi hitelfelvételek megnehezedés..) Itt most az a kérdés, hogy mi a kisebb baj.
Kidolgozni a devizások számra egy biztonsági hálót.. és fokozatosan áttenni a devizát forintba, vagy hagyni hogy a szekér fusson amerre lát és kövessük az eddigi lesz ami lesz elvet.. és megszigorító csomagokkal nyaggassuk az országot.

tölgyes 2010.05.12. 09:07:12

@vlgymir: "Ő is szólt a vége felé, hogy nem lesz jó... "írja. 1987 márciusától nem ő volt az elnök... A vége felé pedig azt jelenti, hogy már 2006 előtt szólt... Ha az éveket szépen összeadja, akkor látja: hogy ő szólt már a válság alatt 3 évvel..::))
A devizahitel önmagában nem ördögtől való,csak kézben kell tartani.... amikor kicsúszott a kormány kezéből akkor Járai szólt.... de nem hallgattak rá.

tölgyes 2010.05.12. 09:09:21

@vlgymir: Sajnos a lemondásra való felszólítás egy kényszerű politikai korrekció... Én nem hiszem, hogy az USA-ban egyetlen percig maradhatna egy offshorozó bankelnök..még az elnök se maradhatna!

on the other hand 2010.05.12. 09:51:23

@herbert: egy EU tagállamban sztem ezt nem lehet megcsinálni, ha jól rémlik, talán még a szerződés is tiltja. ettől persze még elvileg akár lehetne is, sztem akkor, ha a ktgvetés rendbe jön - bár ebben a külső környezetben ki tudja, mi is kellene hozzá pontosan. :)

Szelid sunmalac 2010.05.12. 10:16:57

Megmondom oszinten a tokom tele a devizahitelesekkel. Mar amikor megindult a hullam, mindenhonnan dolt, hogy vigyazzanak, mert arfolyamfuggo. Ezt a legalapabb ertelmi kepsegekkel rendelkezo egyen is belatja, de mindenki csak legyintett, hogy "aaa..majd azt o tudja!". Aztan vertek a nyalukat, hogy most vettek lakast, autot es mekkora majerek. Most meg mentsuk meg oket kozpenzen, mert csodbe mennek es foldonfutok lesznek. Vazze, nem vettem kastelyt, mert nem tudom fizetni. Nem vettem fel devizahitelt, mert szamitottam erre, meg akkor is, ha gyozkodtek a banki alkalmazottak. Fizettem a magasabb kamatokat, mert mondtak, hogy benne van a pakliban. Jatszani mindenki szeret, vesziteni senki, de ne kelljen mar sajnalnom oket es meg joszivvel segiteni is nekik az arrogans hulyesegukert!

ki kicsoda 2010.05.12. 14:06:40

... lehet nyugodtan azt mondani, hogy mit ne írjon a halandó, de az tény, hogy Orbán csapata nyolc éve, négy éve, de a gazdasági világválság kirobbanása óta egyértelműen készen áll a kormányzásra.
Csak valahogy csapat nics a történetben, csak egy gazdasági analfabéta akarnok, s feltétel nélküli és nem feltétlenül mindenbe s(tojás)nyaló követők.
Egyetlen konkrét koncepció látszik kirajzolódni biztosan, a revans.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 14:28:02

@tölgyes: A segítség módjával, következményeivel nem vagy tisztában, ha a bank forintban nyújt hitelt, de ő ezt CHFalapon finanszírozza, stb. akkor a magyar bank lesz kitett a problémáknak, stb. Ha az állam lép közbe és ő viseli a dolgot akkor sem változik az a helyzet amiről beszélsz.

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: A gond ott van, hogy a devizahitel - ha ésszel vették volna fel - akkor nem okozott volna ezeknek a családoknak ekkora bajt. Az országra gyakorolt meglenne, de nem tudom mekkora összegről lenne szó.

Ugyanis a devizahitel még mindíg olcsóbb.

A gond ott van, hogy úgy számoltak: "ha töretlen a növekedés, nekem kedvező irányba megy az árfolyam, marad az első időszakra szóló akciós törlesztő akkor éppen csak, de ki tudom fizetni... Akkor ez a hitel pont jó lesz".

Csakhogy: Nem lett növekedés, nem nőttek a bérek a megélhetés költségei viszont igen. Ha nem lenne gond az árfolyammal nem lenne munkanélküli az adott emberből akkor is bajban lenne. Itt a bank hibázott, mert objektív szempontok helyett egy chartot figyelt, megvolt a növekedési pálya.

Jött az árfolyamváltozás... Ismerjük.
Sok devizahitelesből munkanélküli lett... Ismerjük. Kamatemelések, bankok költségeinek növekedése, stb. Nem lep meg, a válság velejárója.

De akad egy apró probléma, amivel kevesen számolnak, pedig rengeteg hiradásban benne volt és lényeges kérdés.

A hiteleknek nem véletlenül alacsonyabb az első időszakban a törlesztőrészlete. Az ok egyszerű: Ha lakást veszel akkor berendezed, ergo az első időszakban a lakáshitel mellett lesz egy csomó áruhiteled, lesz a költözéssel kapcsolatos költséged, ergo ekkor a kisebb részlet is megterhelő lehet.

Csakhogy sok család csak ezeket a kedvezményes részleteket nézte, hogy mi lesz 1 év után, azt nem.

Ha minden jól megy, sokan akkor is gondban lennének. Nem ekkorában, de akkor is lenne hiszti.

Ha ezt a hibát nem követik el, és mondjuk 4-5 (vagy 10) év növekedés után következik be a mostani probléma (nem szinte rögtön) akkor addigra a törlesztőrészlet emelkedésével magasabb jövedelmek állhatnak szemben (a segély is magasabb ha baj van, többet tehetnek a rokonok, barátok is).

A bajhoz az időpont is hozzájárult. Márpedigsokan akkor vettek fel hitelt, amikor tudni lehetett: Akkor éppen nem szabad. Mert akkor már baj volt, és az árfolyamváltozás boritékolható volt. Mint az is, hogy kivárva sokkal jobb feltételekkel jutottak volna hitelhez.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 14:32:27

@on the other hand: Látom sokmindenre válaszolsz, az általam belinkelt írás lényegére is?

(Minnél többen használnak technikai elemzést annál hangsúlyosabban tükröződnek az ő várakozásaik az árfolyamban, és annál kevésbé hangsúlyosak a reális szempontok. Ha az erány eltolódik a technikai elemzés irányába a döntően várakozások által meghatározott árfolyamok szüksészerű következménye a lufi, amit szép nagyra fújunk, aztán kipukkan.

A távközlés és az informatika fejlődésével megjelenő sok befektető aki csak a chartot figyeli, és nincs tulajdonosi szemlélete viszont szükségszerűen az árfolyamot meghatározó tényezővé emeli a technikai elemzést és kialakítja a sorozatos válságokat).

r7zw48 2010.05.12. 16:14:21

„Egy biztos, a közgazdaságtan alapvető összefüggéseinek átírásához még ez sem elég.”
A kétharmad bármire elég. A csontvázak meg bárminek az utólagos kimagyarázására.

pannonfunk 2010.05.12. 16:38:53

@on the other hand: Vagy Te fogalmazol pongyolán... Amennyiben persze a munkakereslet alatt munkaerő-keresletet értesz, akkor persze ugyanarról beszélünk. Nem vagyok se közgazdász, se pénzügyi manager, se HR-es, lehet, hogy a magyar zsargonban mindenki így mondja. Nem akarok nagyon nyelvnáciskodni se, de akkor is alapból a munkakereslet azt jelenti, hogy nagy a kereslet munkára = sokan akarnak dolgozni. a munkaerő-kereslet az, amikor sokan keresnek munkaerőt, azaz állást ajánlanak fel, munkát, amihez a munkaerőt keresik. A munkakínálat az, amikor sokan kínálnak fel elvégzendő munkát, azaz állást, és így tovább. Nem?

on the other hand 2010.05.12. 16:42:46

@52: nem vagyok nagy ismerője a technikai elemzésnek, de nekem is az az érzésem, hogy az automatizált, technikai alapon történő kereskedés "generálja magát". A támaszok, ellenállások keményebbek lesznek, a stop loss és egyéb, jóval összetettebb hatások erősebbek. ha jól értem, a múlt heti amerikai pánikot is jelentősen erősítette az automatikus kereskedés (bár az nem teljesen egyezik meg technikai alapú kereskedéssel).

viszont érzésem szerint a technikai elemzés továbbra is inkább a rövidebb távú kereskedésben játszik nagy szerepet. hosszabb távon a fundamentumok szerepe erősebb.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.05.12. 17:34:56

Hosszabb távon a fundamentumok szerepe jelentős.

Az automatizált kereskedés gyorsíthatja a folyamatokat, csökkenti a problémákat tompító tényezőket, ráadásul van egy közvetett hatása.

Az automatizáltság és az online kereskedés azt jelenti, nagyon sokan tudnak pár technikai elemzésről szóló füzet birtokában, valós időráfordítás, és a folyamatok valós ismerete nélkül kereskedni. Az ő befektetéseik sikerét az hozza, hogy azonos információk (chart) és azonos felismert szabályok (amit mindenki megtanul technikai elemzésről) kb azonos eredményt hoznak, egymás számára mozgatják az árfolyamot.

Önbeteljesítő jóslat lesz a technikai elemzésből.

Csakhogy az ilyen fundamentumoktól elszakadó árfolyammozgások (hitelből vesz mindenki részvényt, hitelből finanszíroz hitelt, chartra ránézve túlfinanszírozol egy rossz gazdaságot, stb) ha kellően erősek és tartósak (sok ember, sok pénzt tesz mögéjük) szép kövér lufikat hoznak, majd utána pánikot és szép mély válságot.

Én elsősorban a tömegek megjelenését, és a fundementumoktól és tulajdonosi szemlélettől távol álló tömegesen meghozott döntéseket érzem a probléma gyökerének.

jazzcool 2010.05.16. 22:14:29

Matolcsy több mint aggályos, nem lesz sokáig fontos ember a kormányban.

on the other hand 2010.05.18. 11:41:27

@pannonfunk: nem így van. a munkakereslet (ami egyenlő a munkaerőkereslettel, de nagyon marxi ízű, így mostanában nem így használják) minden közgazdásznak azt jelenti, hogy hányan keresnek dolgozót, aki a munkáját kínálja.

vagyis a munkakínálatot a dolgozni vágyók adják, a keresletet pedig az, aki a munkaerőt keresi. nyilván lehetne máshogy is, attól függ, miként értelmezed a szóösszetételt, de ma ez az elfogadott, ezt nem érdemes átírni csak azért, mert másnak hirtelen máshogy ugrott be.

pannonfunk 2010.05.19. 21:55:05

@on the other hand: OK, elhiszem, hogy a szakmai zsargonban így van, csak közönséges halandó, ha megkülönbözteti a munkát a munkaerőtől -- aminek, valljuk be, van értelme -- akkor félreérti a fogalmakat.

Állj ki a Moszva térre egyszer egy olyan táblával, hogy munkát keresek, egyszer pedig egy olyannal, hogy munkaerőt keresek, és figyeld meg a különbséget :)

Fittipaldi 2010.06.04. 22:24:59

@pannonfunk: Ja. A köznyelv furán használja ezt a kifejezést.
Emellett aki dolgozni akar, az adja el a munkáját amije neki van, tehát valójában nem munkát keres, hanem munkahelyet.
A harmadik meg a munkaadó, ami valójában munkavevő, mert valakinek a munkáját veszi meg pénzért.
süti beállítások módosítása