HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.06.12. 12:23 on the other hand

Ferenc, a haladó politikai erő és az igazság szeletei

Bizonyára mindenki ismeri közéletnek azt a fajta leírását, ami szerint Ferenc (akinek a keze meg van kötve a gaz ellenzék, a retrográd párttársak és a népszavazás üzenete által) valójában a progresszív gondolkodás és a haladó politika egyetlen igazi képviselője. Foglaljuk hát össze, hogy modern szociáldemokrácia, az esélyteremtés és a gazdasági egyensúly jegyében melyek a napokban megszületett javaslatok!

 

 1. „Nem azért védjük most a hatályos, törvénybe foglalt nyugdíjemelési módszert, mert bizonyos pártok támadják; ez az egész nem politikai-stratégiai kérdés, hanem nemzetstratégiai kérdés.” – jutott eszébe a nemzetstratégia a kormányfőnek azután, hogy az ellenzék vezére ritka béna módon interpretálta az inflációhoz kötött nyugdíjemelés ötletét.

2. Csak az adórendszeren belüli átalakítások szolgálhatnak adócsökkentésre, a szociális kiadásokból nem lehet lefaragni. „A kormány tudatában van annak, hogy jóval gyorsabban növekedhetne a magyar gazdaság, ha megnyirbálnánk a szociális juttatásokat, de a kormány nem ezt az utat választja.”

3. Nemet mondott a kétnapos dobogókői tárgyaláson Ferenc arra is, hogy segélyt csak az kaphasson, aki dolgozik. A miniszterelnök indoklása szerint azért, mert "a munka nem lehet büntetés".
Aki kicsit is látja a magyar gazdaság pillanatnyi bajait, az tudhatja: ezek az álláspontok tökéletesen ellentétesek a közgazdászok között lassan kialakuló konszenzusos véleményekkel.

A nyugdíjak esetében ráadásul egészen elkereserítően cinikus a magatartás. Ferenc asztalán már 2007 szeptemberében ott feküdt a szakértői javaslat, miszerint - a svájci indexálással szakítva -  alacsonyabb nyugdíjemelési tempót kell megvalósítani. Ám amint kiszivárgott, hogy az ellenzék – némi kellemes meglepetésre – érdemesnek tartja az inflációkövető indexálásra való áttérést, Ferencből rögtön előbújt a nyugdíjasok szavazataiért érdekeiért küzdő oroszlán. (Persze ne féltsük az ellenzéket sem, épp most követel visszamenőleg kompenzációt a nyugdíjasoknak.)

A második kijelentés egyszerűen a gazdaság tudatos parkolópályára állításának minősített esete. Aki azt gondolja, hogy ez az ország jobban jár, ha a rosszul értelmezett szolidaritás miatt 3 százalékkal bővül a 4-5 százalék helyett, akkor az nagyon el van tévedve. Ez még a szegényebbeknek sem jó hosszú távon. Azt már csak félve jegyezzük meg, hogy az adórendszerben rejlő tartalék kiaknázásának eddig sem voltak mesterei a szocialisták, a sürgető adóreformtól pedig mereven elzárkóztak. Ha ilyen körülmények között adócsökkentésről beszél egy szocialista politikus, ránk jön a gyomorideg.

Az pedig, hogy a miniszterelnök maga minősíti a munkát büntetésnek, mindent elmond a közállapotainkról. Az ösztönzés, a munkakultúra fejlesztése, a szemléletváltás helyett az inaktívak és munkanélküliek szavazatára való vadászatot választják a szocialisták, és ezt még ideológiai köntösbe is bújtatják.

A fenti politikához (ne feledjük: modern szociáldemokrácia, esélyteremtés és gazdasági egyensúly) még ügyes csúsztatások is párosulnak. Tegnap például Krizsó Szilviára jött rá a csuklás, amikor Ferenc este magyarázta a jövőt. A teljes szöveg olyan inkonzisztens volt, hogy nem is vesztegetnénk rá szót. Arról sem emlékeznénk meg, hogy az elmúlt két év teljesítményéről elmondottak milyen komoly önértékelési problémákra utalnak, vagy hogy az ellenzék szapulására milyen sok energiát érdemes belefektetni – ezek beleférnek a politikába.

Néhány megkérdőjelezhetetlen tényt azonban érdemes tételesen megnézni. „Magyarországon 10 év óta 3 millió 900 ezer embernek van legális munkája. Ez nem csak adókérdés... A 10 százalékpontos járulékcsökkentés idején sem emelkedett a foglalkoztatottság.” – így Ferenc. Most azt hagyjuk, hogy nem is oly régen a kormány még grafikonokon bizonygatta e téren elért eredményeit, lássunk inkább egy ábrát, önkényesen bejelöltünk rajta két szakaszt (az évszámok az év elejét jelölik):

 

 

Ferenc az Oriens napokban ismertetett, az utóbbi évek messze legszínvonalasabb programját is gyorsan értékelte: „Tessék megkérdezni azokat, akik 70-80 ezer forintból élnek (az Oriens-esek nem ennyiből élnek)..., hogy mit gondolnak erről.” – villantja meg empatikus képességeit a politikus, épp csak azt felejtve ki, hogy az Oriens javaslata többek közt épp ezt a jövedelemcsoportot kívánta helyzetbe hozni, foglalkoztatásuk a program szerint jelentősen kevesebbe kerülne a jelenleginél.

A minimálbér adómentessége tehát marad, mert szolidárisnak kell lenni a minimálbéresek milliós táborához. Hm, és pontosan ki legyen szolidáris? Mert a maradék néhány százezer emberen ezt a fene nagy szolidaritást nem lehet leverni, az tuti.

„Az Oriens ki is mondja, hogy ne csökkentsük tovább a hiányt, ők letérnek a konvergenciapogramról” – kontráz még az egyensúlyért aggódó Ferenc, és persze itt is kifelejti: a program, ami kifejezetten  az ösztönzésre és a jövedelmek fehéredésére koncentrált, olyan konzervatívra van tervezve, hogy  e két hatástól az első két évben 0, azaz nulla forint többletbevételt vár. Akármibe le mernénk fogadni, hogy egy ilyen program révén 2010-ben kisebb lenne a költségvetési hiány, mint amit a szocialisták összehoznak majd a választások évében.

4 komment · 1 trackback

Címkék: politika gyurcsány adó költségvetés gazdaságpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr12516297

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.06.13. 08:33:22

Forintblog - Ferenc, a haladó politikai erő és az igazság szeleteiJó írás-elemzés az elmúlt időkben elhangzott ill kiszivárgott beszédeiről!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.06.12. 13:49:58

Elkúrás reloaded.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.06.12. 15:12:29

Ha Gyurcsány komolyan gondolná az elmondottakat, borzasztó lenne. Én valószínűbbnek tartom, hogy ez már a választási kampány keretében előadott szociális demagógia.

(a Krizsó-interjúból nekem az a rész tetszett leginkább, amikor bizonygatta, milyen ügyesen kormányoz, hiszen két év alatt levitte a hiányt tíz százalék fölötti mértékről egy egyensúlyközeli szintre :-)

A célközönség egyébként vevő erre az "érted aggódom" szövegre, hangozzék az el Orbán vagy Gyurcsány szájából. Amit az emberek el akarnak hinni (mert jólesik elhinni), azt elhiszik.

Uff

on the other hand 2008.06.12. 17:23:10

elemes, ez így van, és persze elővehetjük a cinikus énünket, és politikai kommunikáció sajátosságait is boncolgathatjuk. Csakhogy ne feledjük, hogy ez a politikai kommunikáció két évig tart még, ha másként nem alakul. Azért ez egy "kicsit" hosszú időnek tűnik, és nem biztos, hogy utána mondjuk ez a politikai oldal vissza tud lépni ekkorát.

is 2008.06.13. 11:43:01

egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz. teljesen igaz, ezek eszement dolgok itt. csakúgy mint Orbán 14. havi nyugdíja stb.

a vizitdíjról nagyon sok helyen hallom, hogy 'igen, jó dolog, de a Gyurcsánytól még azt sem'. Orbán 2 évig az ország romlására játszott. bejött neki, népszerű lett, mert elhitette az emberekkel, hogy nem ő csinálta. és most Orbán keze kötve van, nem lehet se tandíj, se vizitdíj 2014-ig. hat év, az vajon hosszabb idő, mint kettő?

a nyugdíj magas, szól a megállapítás, és igaz. a vizitdíj szépen megcsapolta volna azt a magas nyugdíjat. miért tetszettek elutasítani? márciusban bezzeg alacsony volt a nyugdíj? idén 8%-kal kevesebbért lehet elmenni nyugdíjba, ezt miért nem említi meg a poszt, és miért volt ennek annyira ellene még ősszel a tisztelt ellenzék? ezek mind arra mutatnak, hogy a kormány tesz a magas nyugdíjak ellen. dumában pedig próbálják utolérni Orbánt.

egy problémára (mint a magas nyugídj) sok megoldás létezik. aki komolyan gondolja, az végiggondolja az összes lehetőséget, és nem egyetlen indexálásra teszi fel a posztírói hitelességét.

az indexálás egyébként megint csak szarkavarás: azokban az országokban, ahol gyakran 0 körüli a reaálbérnövekedés, azaz az infláció domináns, ott a svájci indexálás aránytalanul gazdagítja a nyugdíjasokat, növeli a GDP-hányadot. a felzárkózó országokban, ahol legtöbbször évről-évre 2-3-4-5%-os reálbérnövekedés van, ott erről szó sincs. majd ha már nálunk is beáll a bérnövekedés (tudom, hogy tavaly csökkent, kösz, de idén már nem fog, 2001-2006 között pedig 38%-kal nőtt), akkor majd nálunk is át kell térni.
süti beállítások módosítása