HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.07.03. 10:08 on the other hand

Szocialista népnek szocialista kormányt!

Bokros Lajos felszólalásaiban rendre él azzal a fordulattal, miszerint ki kell venni a politikusok homokozójából a nyugdíjkérdést. Ebben bizonyára igaza van, ami azonban mára már a napnál is világosabb, hogy a politikusok kedvenc játéka nem a nyugdíj, hanem az adó. Most éppen Orbán Viktor és csapata bizonyítja, hogy az adórendszer alapkérdéseiről sincs fogalma, vagy ha mégis, akkor is nagy ívben tesz rá.

A benzin jövedéki adójának, illetve az alapvető élelmiszerek és a távfűtés általános forgalmi adójának 20%-ról 5%-ra csökkentését javasolja a Fidesz. Az erről szóló beszámolókat olvasva alighanem sokaknak ment fel a vérnyomása.

Tegyük félre most egy pillanatra a politikai megfontolásokat! Nyilván lehet érteni, hogy miután a szocialista párt ráugrott Orbán értelmes felvetésére (a nyugdíjemelés inflációhoz történő rögzítéséről), bizonyítani kellett, hogy a Fidesz elnöke is van olyan demagóg, mint Gyurcsány. És ez sikerült is. Nézzük a kitűnő adócsökkentési ötletet!


Azt tudjuk, hogy az adórendszerünkkel ezer baj van, átalakításra szorul, ez pedig forrásokat emészt fel. Történetesen a fogyasztást terhelő adók mértékével pont nincs különösebb baj. Vagyis amikor valaki áfa-csökkentést kíván ahelyett, hogy a munkát terhelő elvonások borzalmai között tenne rendet, dilettáns és cinikus politikusnak tűnik, függetlenül attól, hogy 2006 elején húzta ezt meg (Gyurcsány), akár most lépne hasonlót (Orbán).

„Új korszakba lépett a világgazdaság, amelynek lesznek fájdalmas következményei... Az ilyenfajta védekezéshez erős gazdaságra és cselekvőképes kormányra van szükség... Aki időt nyer, az életet nyer, azonnal cselekedni kell” – indokolt a Fidesz elnöke nagyjából a régi május elsejei szocialista szlogenek szintjén ragadva. Tegyünk is fel gyorsan néhány kérdést: Mi van, ha tovább emelkednek az árak? További adócsökkentésekkel kell megállítani? Pontosan meddig? Na és mi van, ha az árak váratlanul korrigálnak? (Manapság szokás elfelejteni, hogy néhány éve Európa még az eladhatatlan élelmiszerben fuldoklott és agresszív kínálatszűkítő lépéseket vezetett be.) Akkor majd visszaemeljük az adókat? Sőt, extratámogatást adunk a gazdáknak, mert az „erős gazdaság és a cselekvőképes kormány” megvédi az áreséstől a rászorulókat? De gyorsan ám, mert aki időt nyer, életet nyer!

Az ötlet amúgy nem csupán elvi szinten küszködik kihívásokkal, a megvalósítás is bravúros. Varga Mihály nem egy alkalommal ecsetelte (helyesen), hogy a 2006-os áfacsökkentés milyen nevetséges eredményekkel járt. Hát akkor legalább tanulni kellene belőle, ha már hasonló ötletek forognak a fejekben. A piaci árak ugyanis egyáltalán nem esnek az áfa-csökkentés mértékével. A kiskereskedők a bruttó árakból alig engednek ilyenkor, vagyis az adómérséklés haszonélvezői alapvetően ők lennének. Nagyjából azt várhatjuk, hogy egy ilyen lépésnek mindössze negyede lenne érzékelhető a fogyasztók pénztárcája számára. Durva becslést alkalmazva úgy számolhatunk, hogy a Fidesz ötlete nagyjából 300 milliárd forinttal rövidíti meg az államkasszát, és ebből 80 milliárd jut el a háztartásokhoz. Hát ennél azért láttunk már hatékonyabb gazdaságpolitikai lépéseket „erős gazdaságokban, cselekvőképes kormányoktól”. Igaz, ott nem biztos, hogy kiesik a politikus szájából ilyen okosság: „egy dolgot tudunk, hogy az áfacsökkentés mérsékli az inflációt, tehát jó a nemzetgazdaságnak".

Adódik az egyszerű párhuzam: volt már egyszer olyan, hogy megállítottuk a határon az olajárak emelkedését, bele is rokkantunk. Úgy látszik, a kapitalista rendszerben is tovább élnek a szocialista reflexek, minket csak egy dolog tölt el reménykedéssel: ha szocialista pártra akarunk szavazni, van belőle mindjárt legalább kettő. Végső soron ez is egyfajta pluralizmus.
 

44 komment

Címkék: orbán gyurcsány drágulás adó benzin élelmiszer


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr14550781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.07.03. 10:41:32

nem kell ide költségvetési tanács, ha a szakújságírás előretör, és ha egy politikus hülyeséget mond, akkor 24 óra alatt ez napvilágra kerül, mint most.

csak így tovább, párt és politikai szimpátiától függetlenül. Varga Mihály pedig lehúzatja az egész hitelességi dumáját, legalábbis magára nézve mindenképpen.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.03. 12:39:06

a cikkhez: orban termeszetesen egy verpopulista verdemagog baromsagot mondott, mint a kozelmultban mar szamtalanszor.

nem lehet azonban nem eszrevenni, hogy amikor egyszer kiszivarogtak a fidesz racionalis elkepzelesei, a nyubusz olyan kampanyt epitett erre, hogy rogton tiz pontot csokkent a fidesz elonye a kozvelemenykutatasokban.

az elozo komment szerzojen nem kicsit latszik a fideszfobia :-) a szakujsagirok meglehetosen jol elore jeleztek a hat evnyi szoci kormanyzas soran hozott rossz dontesek kovetkezmenyeit, pontosan nulla hatassal. ez egy kovetkezmenyek nelkuli orszag.

Chicano 2008.07.03. 12:54:08

Nocsak. Ha reformálna a zorbán azért nem kell, ha populista akkor meg azér nem. Tessék mér eldönteni kedves zorbánfóbiás blogolók hogy melyik zorbán a jó zorbán. De gondolom olyan nincs is, ugye?

the real 2008.07.03. 12:58:54

Miért lenne? Jó Gyurcsány van?

LittleIdiot 2008.07.03. 13:04:34

Nem a gyurbán kérdésekör ez.
Ez gazdasági kérdés.
A jó gyurbán akkor lenne jó gyurbán, ha racionálisan gondolkodna. (És ehez a blődséghez most feriék is csatlakoznak - tárgyalnak róla.)
B+ - mindenki ilyen-olyan adót akar csökkenteni. Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni.
Normális esetben fogyasztáscsökkenéssel jár az áremelkedés. Nálunk adócsökkentéssel.

on the other hand 2008.07.03. 13:24:00

chicano:
"Ha reformálna a zorbán azért nem kell, ha populista akkor meg azér nem."

Ez két különböző kör.

Maddness69 2008.07.03. 13:31:29

Az egyik megtette az ÁFA-csökkentést, a másik mondja. Hogy mit csinálna, azt nem tudjuk.:)
Érezzük a különbséget?

.com 2008.07.03. 13:32:50

chicano:
a zorban akkor kellene, ha egyszer, azaz megint a Keri-kor utan, esszel, tehat kozepen nyilatkozna. Ha ezt -1+1-nek gondolod ami nulla, akkor meg kussoljon. Persze ez vonatkozik barmelyik baromra, barmelyik oldalon / platformon

.com 2008.07.03. 13:34:04

bocs, most latom csak, hogy ezt tobben megjegyeztek elottem

on the other hand 2008.07.03. 13:37:39

Mtz, ezért írtam ezt:
"Tegyük félre most egy pillanatra a politikai megfontolásokat! Nyilván lehet érteni, hogy miután a szocialista párt ráugrott Orbán értelmes felvetésére (a nyugdíjemelés inflációhoz történő rögzítéséről), bizonyítani kellett, hogy a Fidesz elnöke is van olyan demagóg, mint Gyurcsány."

Ugyanakkor nem hiszem, hogy jó véleménnyel kell lennünk arról ha valaki tényleges szándékaival ellentétesen beszél. Egy ilyen emberről nem is oly' rég egy másik ember még azt mondta, hogy "beteges hazudozó". :)

kanbatu 2008.07.03. 13:38:30

Chicano 2008.07.03. 12:54:08
Orbán nem reformálna, hanem populista. Ezért nem kell. Ha reformálna, és nem lenne populista, akkor kellene.
A másik pedig eb, de éppen erről szól a poszt.

Maddness69 2008.07.03. 13:49:40

Demokrácia és populizmus kéz-a-kézben járnak. Vagy nem? Szavazatmaximálás.

Nem feltétlenül "beteges hazudozó", mert mindig van egy kártya a kezében: Ha kormányra kerül mondhatja, hogy innen minden egészen más. Nem gondolták, hogy ennyire ??? a helyzet.

Ez volt a gond GyF-el. Kormányom maradni és egészen mást mondani és csinálni, az nem kicsit kínos. De nincs jelentősége/következménye. Ezt szeretném rögtön leszögezni.

OV - egyelőre - lehet akár a végletekig is demagóg és populista.

Maddness69 2008.07.03. 13:51:14

OV-nek egyelőre választást kellene nyernie, feltéve, hogy akar nyerni. Ezt nem tudjuk/tudhatjuk. Lehet demagóg, sőt!

nemecsek ernő áruló 2008.07.03. 13:55:46

Oooo, hogy en milyen regota mondom, hogy Orban is a szocializmus rabja...

egygrafikus 2008.07.03. 13:57:25

Nem vagyok közgazdász, de valamit nagyon nem értek, úgy általában.
Ha drága az olaj/benzin, ráadásul fogyóban van, akkor miért akarja mindenki adócsökkentéssel, mifenével olcsóbbá tenni - változatlan fogyasztás mellett -, ahelyett, hogy kicsi takarékoskodásra ösztönözné a népet. Reggelente a nagykôrúton jövök dolgozni - villamossal, mellettem két-két sávban állnak az autók, többségükben egy emberrel... Tudom, sikeres ember nem jár villamossal, én mégis gyorsabban olcsóbban jutok a munkahelyemre mint az autós populáció. Valahogy a takarékoskodás kimarad a hírekbôl, kommentekbôl. A távfûtésnél is lehetne spórolni - nem csak egyénileg, szigeteléssel, - egyszer kiszámolhatná valaki, mennyit lehetne megtakarítani azon, hogy az egyre melegebb teleken egy-két fokkal kevésbbé fûtik fel a lakótelepeket...

Manyizga (törölt) 2008.07.03. 14:06:51

Ahogy a postban is volt már említve: a nyugdíjasokat ki kéne venni a politikai játszmákból. Legolcsóbb megoldás: elvenni a azavazójogukat. :))
Mik vannak... :D

trey82 2008.07.03. 14:10:15

ezzel a javaslattal nem az a baj, hogy populista v demagóg. egyszerűen minden szempontból a józan ész ellen van: ha bevezetnék akkor a magyar államháztartás igen hamar csődbe menne, amit a magyar gazdaság szükségszerű gyors összeomlása követne.


csak remélni tudom h Orbán nem gondolja komolyan.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.03. 14:12:32

GYerekek, a zemeszpenek a szavazobazisa a nyugdijasok meg a "kisebbsegiek". Mivel mindket reteg transzferekben erdekelt.
A Fidesznek meg az aktivok : mivel ok ( ha lehetseges ) szeretnek a munkajuk gyumolcset elvezni, es minel kevesebb embert szeretnenek eltartani.
A miniszterelnok ugy 1 hete megjegyezte, hogy akar az orszag gazdasagi fejlodese rovasara is fenn kivanja tartani a szocialis "vivmanyokat".

Ezenfelul meg lehet nezni, hogy melyik tarsasag mit csinalt : a Zorban az aktivakat tamogatta, meg a KKV-ket es a kutatast-fejlesztest. A jelenlegi rezsim az adokat megemelte, az aktivak eltetszinvonalat jobban csokkentette, mint a nyuggereket es a kutatasra forditott penzt jol visszavagta. ( Hogy az allamadossagrol ne is beszeljunk ).

Sajnos, altalanos valasztojog van, igy mindenkinek kell plebset vakitani. ( En a valasztojogot valamilyen cenzushoz kotnem ... ) Azonban konyorgom, nezzuk ma' meg hogy ki mit tett, amikor kormanyzott. Es annak alapjan iteljunk.

Machiavelli 2008.07.03. 14:19:03

Gerzsonka!

Lehet, hogy régóta mondod, csak éppen nem igaz. Csak nem az elvtelen kiszolgálója a háttérhatalomnak és a globalizmusnak ezért szúrja a szemeteket.

Az, hogy Orbán mit mondott 2006-ban az mára teljesen lényegtelen. Összemossátok a kormányzati szerepet az ellenzékivel. Gyurcsány mindenben kitűnő, Oorbán mindenben rossz. A gáz áránál pl. nagyon is a kormányzat nyerészkedik az ÁFÁ-n.

Bírom, amikor lehazudjátok a csillagokat az égről. Minden MSZP szavazó kollaboráns. Van aki két forintért, van aki 2 milliárdért, de mind önös megfontolásból támogatja Gyurcsányt . Vagyis hazaáruló. Lehet szépíteni. Nem én mondom, hanem Kéri László. de feltétlenül egyetértek vele.

LittleIdiot 2008.07.03. 14:19:08

Diff:
egy részről igaz - más részről ez a történet nem arról szól, amiről írtál.

Az eredeti hír, a hozzá tartozó blogbejegyzés a színtiszta nettó hülyeségre világít rá. Politikától függetlenül.

LittleIdiot 2008.07.03. 14:22:01

Machiavelli:
nyerészkedik az áfán? B+, megy bele a kasszába. Mint az üzemanyag áfája, meg minden áfája.
Nem elég nagy az államadósság? Nem kell ez a bevétel?
(A bevételtől meg tekintsünk el. Mert nem ide való.) Egyszerűen nem szabad adót csökkenteni, fogyasztást kell csökkenteni. Minden más megoldás politikailag jó - de gazdaságilag rossz.

LittleIdiot 2008.07.03. 14:22:40

És még1... majd ha a gázár is teljesen szabad, piaci lesz - majd lehet hisztizni.

porthosz 2008.07.03. 14:29:21

Tegyük hozzá azért hogy az áfa csökkentés nem teljesen alaptalan.
Ugyanis pl ugye az olaj ára az utobbi egy évben a kétszeresére ment fel. Na most ha ezen volt 20% áfa mondjuk, akkor ez azt jelenti hogy ma 1 liter olajból 2x annyi adó folyik be mint tavaly.

Na most ha hozzávesszük az inflációt, még mindig ott vagyunk hogy nettó több adó jön be belőle mint tavaly. Ellenben a kiadási oldal nem nőtt a duplájára. Értsd ezalatt hogy nem épitettek kétszer annyi autópályát mint tavaly, nem újitottak fel 2x annyi utat mint tavaly stb stb.

És ez igaz minden más termék áfájára is.

Amivel kurvára nagy baj van, az a segély meg a rokkantnyugdijasok hada.

Na azt kellene f@szául csökkenteni valami tökös legénynek. Legalábbis elég hülyén néz ki hogy a munkaképes lakosságnak a 30%-a rokkantnyugdijas, a másik 30% segélyen élt egész életében dolgozni még egy fillért nem dolgozott, a maradék 40% fele közszolga (azaz egyik zsebből ki a másikba be) vagy minimálbéres és csak a munkaképes lakosság 20% az aki tényleges bevételt termel...

HA ezt az egész országra vetitjük, akkor pedig azt látjatjuk hogy a teljes népesség ~10 millió fő, ebből ténylegesen dolgozó és adózó népesség ~ 1 millió fő, a jó kurva életbe ugyebár...

Úgyhogy tessék csak szépen ÁFA-t csökkenteni és csökkenteni a munkabért terhelő adókat a legminimálisabbra és ELHAJTANI dolgozni azt 2-3 millió embert aki "hadirokkant" meg "segílyen" él és csinálja a pulyákat...

És lám egyből felvirágzik az ország...
Sajnos erre egyik párt sem képes, mert a tökösségük csak addig tart, amig arról kell szavazni hogy kapjanak-e bemondásra havi 1 millát...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.03. 14:32:32

matyko :
pontoosan a hirt kommentaltam.
Valoban, a Fomernok Ur boduletes marhasaga ( mondjuk az meg ennel is nagyobb, amikor a "spekulaciorol" nyilatkozik ).
De meg kell nezni, hogy mit TETT, amikor kormanyzott.
Es azt is meg kell nezni, hogy miert mondja ( hogy a nyuggereket lepre csalja, akik miatt 2 valasztast elvesztett ).

Szamomra teljesen vilagos, hogy a jelenlegi kormany
1. adoemelest
2. tovabbi korrupciot es
3. arrogans kormanyzati kommunikaciot hoz, ha marad ( vo. "el lehet innen menni, akinek nem tetszik" )

Hogy elcsapjuk oket vegre, hogy vegre ne 52% legyen az effektiv adokulcsom, ahhoz sajna a nyuggerek is kellenek. Es ha kellenek a nyuggerek, akkor a nekik valo demagog dumakat kell nyomni.

Ez van.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.03. 14:42:02

Ja igen, meg valami, ami nem tartozik szorosan a dologhoz.
engem baromira irrital, hogy amig nekem tobbkoros, esetenkent 4-5 ora hosszat tarto interjukon kell reszt vennem, hogy egy normalis allast megcsipjek, a jelenlegi "szocial" "demokrata' banda a maga 0 tehetsegevel lapattal hordja ki a penzt az allamkincstartbol ( kedvenc pendam a min. elnok zsinoraram ugye, amikor 4 EUR/MWh diszkontot birt a sajat cegenek elerni, azzal hogy befolyasaval visszaelt. )

Baromira irrital, hogy
1. tolem elvarjak a teljesitmenyt, ha hibazok, annak kovetkezmenye van
2. baromi sokat kell a penzert kepeszteni
AMIG
3. ezek meg csak az adokat emelik
4. es a zsinoraramot lopjak. ( meg mast is ).
5. Es hallgathatom az arrogans dumaikat, mintegy bonuszkent ("ha nem tetszik, el lehet menni.")

Mindezt a "szocialis igazsagossag" jegyeben.

A Zorban alatt is voltak ugyek, de ilyen pofatlansagok azert nem voltak, es az adom sem volt 52%.

lehet, hogy kisse offtopic, de a mondanivalo gyokerehez szvsz valamit hozzatesz.

zebu_ba 2008.07.03. 14:53:28

"Egyszerűen nem szabad adót csökkenteni, fogyasztást kell csökkenteni."


Öööööö... ez aztán a zöldség. Másról sem szólt az elmúlt pár év, mint a fogyasztás csökkentéséről. Olyan szintig, hogy már nincs vásárlóerő a belgazdaságban, ennek hatására bedöglöttek a KKV-k, amik igen sokakat eltartottak, most sorra húzzák le a redőnyt, mennek munkanélkülinek, belebetgszenek, és ezzel tovább erodálják a még talpon maradó KKV-ket stb. Jelenleg sajnos növelni kell a belső fogyasztást, azt meg csak az elvonások százalékos csökkentésével lehet. Tök jó, hogy mindenki fikázza a 25%-ről 20%-ra való áfacsökkentést, de bizony az is elengedhetetlen lépés volt, mert 5-10%-kal drágább volt itt minden, mint a szomszédban, ezért a határ mellett megdöglött a teljes belkereskedelem, a belsőbb országrészekben meg a drágább iparcikkek piaci szűnt meg létezni, hála a 25%-os kulcsnak szemben az EU-ban akkoriban szokásos 14-19%-kal. Levitték 20%-ra az áfát, és ma már nem éri meg kimenni megvenni a cuccokat, mert itt is annyiba kerül, mint az EU-ban mindenütt.

Emberek, nem kellene ennyit szenvedni ezeken a hülyeségeken, fogni kéne bármelyik szomszédos EU-tagállam komplett rendszerét, azt bevezetni. Csak jól járhatunk vele, mert ami itt zajlik, az nem normális.

Megjegyzem, nem Gyurbán a felelős, a főbűnösök a 80as évek végén regnáló okosok, akik az albán bérekhez a svéd adókat párosították és "bruttósítottak". Ettől a hazugságtól (bruttó fizetés :-) nem tudunk szabadulni 20 éve, pedig ez a problémák eredője.

PioDVD 2008.07.03. 14:55:36

Diff!

Hála a jó égnek, hogy a másik oldal teljesen tiszta. Ott nincs lopás, ugye?
Ezzel nem felmenteni akarom a kormányoldalt, de erre (mert lopnak) hivatkozva követelni a váltást... Ne lopjon egyik sem!
Ami meg a konkrét témát érinti:
Vagy hülyeséget beszél Orbán - ez gáz.
Vagy "hazudik reggel, hazudik este" - talán még nagyobb gáz.
Ahogy írtad, Te ez utóbbira tippelsz és megérted. Én meg csodálkozok: Öszöd óta nem az a baj, hogy Gyurcsány miért hazudott? Orbán meg jól teszi? Nem-e-é valami kettős mércét látok?

Húzzon el a vérbe mind2 oldal és ne mentegessük már a mi kutyánk kölykét!

rougon 2008.07.03. 15:02:10

porthosz 2008.07.03. 14:29:21
ott a pont:)

is 2008.07.03. 15:03:20

@Diff: nagyon jó az észrevételed: akkor az adód csak kb. 51% volt. cserébe nem épült autópálya, legfeljebb élményfürdő a Széchenyi tervből. ha a hosszútávú befektetéseket nem nézzük, akkor persze rövid távon sokat lehet javítani az emberek helyzetén. Orbánnak az a szerencséje, hogy 2002 után nem kellett neki eltakarítania a saját kétéves kötségvetési szarát(az MSZP meg nem azzal kezdte, hogy mások szarát takarítsa, ez meg az ő hibája). Ha Te sem költesz a lakásodra, akkor a havi kiadásod kevesebb, de hosszútávon lerobban az egész kégli. Nincs olyan fontos infrastruktúra, amit a FIDESZ épített volna ki.

@BioDVD: ide is leírom: 2010-ben ne szavazz az egyik nagy pártra se. vagy egy újra (ha lesz), vagy az egyik kicsire, amelyik a legkevésbé ellenszenves. mindegy mi lesz belőle, csak ez a kétpártrendszer na maradjon.

Dubito 2008.07.03. 15:04:23

Nagyon tetszik a cikk, fején találta a szöget.
Még egy csúsztatást szóvátennék a Fidesz-javaslatban: arra hivatkozik, hogy a szegény embereket (régi szóhasználatban proletárokat) sújtó áremeléseket akarják kivédeni. Az élelmiszernél ez még lehet is igaz, (habár a tehetősek élelmiszerre is többet költenek), a benzinnél azonban a nominálisan legnagyobb "ajándékot" a benzinfaló butikosterepjáróval közlekedők kapnák - forintban náluk lenne a legnagyobb megtakarítás.
Azt, hogy ezt a nap végén kivel fizettetnék meg - feltételezem úgy, mint az elmúlt években már sokadszorra a bérből és fizetésből élőknek kellene még mélyebbre nyúlniuk a zsebükbe.
Aki pedig esetleg úgy gondolta, hogy előrelátó módon beruház energiatakarékosabb munkaeszközbe, munkafolyamatba, az jól rúgja seggbe magát, hogy mekkora marha volt.

rougon 2008.07.03. 15:06:29

Machiavelli 2008.07.03. 14:19:03
"Az, hogy Orbán mit mondott 2006-ban az mára teljesen lényegtelen."
"Van aki két forintért, van aki 2 milliárdért, de mind önös megfontolásból támogatja Gyurcsányt . Vagyis hazaáruló."

Ezt a gyöngyszemet csak most láttam meg. Ezt a sok marhaságot mármost ugye nem gondolod komolyan???

porthosz 2008.07.03. 15:10:25

"Nincs olyan fontos infrastruktúra, amit a FIDESZ épített volna ki."

Hát ez számomra elég furán hat, mifelénk a Széchenyi terv keretében elég sok un. fecskeházat épitettek, amiket fiataloknak adtak ki nagyon olcsón 3-5 évre hogy képesek legyenek lakáshoz jutni (tudniillik van miből félretenni és nem kell havi 60-80 ezret csak bérleti dijra kifizetni) és addig is normális helyen lakjanak. Ugyanigy ennek a keretében felújitották a strandot, amiből most már pörög a falu idegenforgalmi bevétele. És igy tovább elég sokmindent tudnék mondani ami a fidesz alatt épült a fidesz által adott pénzekből.

Ezzel ellentétben az utobbi 6 év mszps kormányzása alatt felénk minden csak visszafelé fejlődött... Például az a főutak állapota lassacskán vetekszik a földutakéval...

is 2008.07.03. 15:10:54

@zebu_ba: 2001-2006 között a reálbér 38%-ot emelkedett. akkora vásárlóerő-bővülés volt, ami az egész világon nem. nem megszorítunk, hanem az akkori elszaladásból vettünk egy kicsit vissza, összesen 1 évig, mert idén már megint nő majd a reálbér az előrejelzések szerint.

Netuddki. 2008.07.03. 15:12:49

PioDVD 2008.07.03. 14:55:36
"Húzzon el a vérbe mind2 oldal..."

Na ez az a dolog amire várhatunk.
De hába mondom, hogy a mi (adófizetők) problémáinkat csak mi tudjuk megoldani, nem a politikusok.

Netuddki. 2008.07.03. 15:18:27

Meg kéne már alakítani a "Bérből és Fizetésből Élők Pártját". Még ha nem is lennénk többségben, azért a parlamentbe jutási küszöböt talán elérnénk. :)

Alvarez 2008.07.03. 15:33:19

Legutoljára Orbán Viktor emelte a benzin árában lévő jövedéki adót. HAZAÁRULÓ!!!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.03. 15:36:52

@ is, @ pio

Nos, a jelenlegi miniszterelnok kijelentette hogy (1) nem a kozeposztalyt, hanem az elitet es a leszakadokat kell tamogatni (2) akar az orszag gazdasagi fellendulese rovasara is fenn kell tartani a szocialis halot.

Masodszor. Ha azt kerdezik, hogy kell-e autopalya, azt mondom, hogy kell. ha azt kerdezik, hogy kell-e OLYAN ARON, hogy az SZJA-t magasan tartjak , akkor azt mondom, hog NEM. Ugyanis azt gondolom, hogy a sajat penzemet en tudom a legeffektivebben elkolteni. Es akkor nem is szoltam arrol, hogy mi a francert kellett a piaci ar ketszereseert az autopalya km-et epiteni ( es p.l. asszem 50 milliardert volgyhidat tervezni a puszta kozepere ... ). Nem is beszelve a 4es metrorol , ahol ugyanez all fenn. Arrol nem is beszelve, hogy a metro 2 MdEUR-ba kerul, az autopalyakra szvsz siman rament 4 MdEUR. Mind-mind az allamadossag rovasara. hatastanulmanyt meg nem lattam arrol, hogy ez az adossagbol epult beruhazas megterul-e. ( Vegezetul: az mszp elodje, az mkp is igen jo volt az eroltetett iparositasban : L. sztalinvarosi vasmu. )

Harmadszor. Adougyben. Orban alatt nem volt szolidaritasi ado ( +4%), alacsonyabb volt a munkavallaloi TB ( 1.5%-kal ), alacsonyabb volt egyes alapveto termekek AFA-ja. Ja igen : ingatlanvasarlas adokedvezmenyt elvezett, ami tekintheto egyfajta "befektetesi celu adocsokkentesnek' is. Egyszoval tobb maradt a zsebunkben.

Egyszoval : engem nem igazan erdekel es hat meg az infrastruktura. A "szocialisan raszorultak" sem tul erdekfeszitoek. Sokkal inkabb erdekel az adoszinvonal : ugye, nem kivanok masokat eltartani.

Alvarez 2008.07.03. 15:46:32

Diff, te a megtakarított adódból autópályát tudsz építeni? Ez derék. És még hasznos is, mert akkor a te kertetbe viszi a Daimler a gépkocsigyártást.
Az nem zavar, hogy a völgyhídat oviék tervezték először? Csak azután közbejött a gikszer és nem lett belőle hídember (sem).

porthosz 2008.07.03. 15:56:48

alvarez:
engem speciel nem zavar sem az autópályaépités sem a metróépités,
de az már igencsak zavar mikor a madridi metrót épitő cég igazgatója (hátuk mögött több tucat metró épitésével már) hogy 100 milliárd forintból bármikor megépitik a 4es metrót 1 év alatt és hogy a madridi is ennyibe került és végeztek vele 1-2 év alatt itthon meg...

vagy hogy kétszer annyiba kerül itthon 1 km autópálya mint szlovákiában de legalább fél évente lehet jól felujitani...

Meg az is zavar hogy a főutak és a pesti utak is lassan járhatatlanok mert évek óta semmi felújitás, néha betömkodnek néhány lyukat ami kitart kb. 2 hónapig, meg az is zavar hogy épitik a kurva autópályát de a tetves elkerülő gyürüt nem képesek megépiteni pedig az csak 1/10-ed akkora ezért szivhatom a szmogot a városban.

Meg az is rettentően zavar hogy képtelen fél évnyit előre tervezni, ezért magyarországon minden ugy müködik, hogy felbontanak egy utat hogy lefektessenek x vezetéket majd újrahuzzák. Ezután fél év múlva megint felbontják felújitás cimszó alatt. Ezután fél év múlva megint felbontják hogy lefektessék a villanyvezetéket vagy tököm tudja mit. Igy fordulhat elő az hogy útbontás-újrarakás helyett 3x kell ezt megcsinálni igy 3x annyiba kerül és 3x annyi ideig van lezárva az út...

ez is rettentően zavar. Sokkal jobban mint az hogy van-e több autópálya vagy nincs (úgyis főképp az átmenő kamionforgalom használaj) és jobban zavar a szmog budapesten mint az hogy van-e 4-es metró vagy nincs, amivel a menetidő 1 percel lesz rövidebb mint 7es busszal, és a szmog marad ugyanigy hisz nincs elkerülő út...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.03. 15:59:23

@alv,

ki allitotta, hogy autopalyat tudok epiteni ? Amit allitottam az az, hogy a sajat jovedelmemet en tudom a legjobban elkolteni. Ha jol tudom, ez az egyik alapveto 'liberalis" paradigma, amivel tortenetesen egyet is tudok erteni.

Nem ertem az ellenervet volgyhid ugyben. Eloszor az a baj, hogy a Zorban nem epitett infrastrukturat. Aztan meg az a baj, hogy volgyhidat tervezett. Nos, nem 2002 elott adtak ki a penzt erre a marhasagra, hanem 2005 utan. Es ugye nem a szandek, hanem a megvalositas/megvalositas szamit, igaz ?

Egyebekben : hogy jon egy gazdasagi tipusu hozzaszolashoz a " Hidember" ? Ha jol tudom, ez nem Gyorgy Peter, hanem a portfoliosok blogja ;)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.07.03. 16:07:41

Ja igen , hadd legyek meg demagogabb.
Az autopalyat a legjobban egy X5os BMWvel lehet elvezni ( nekem. )
Es ugye, ha nem lenne ilyen nagy az SZJA, akkor a BMW nem lenne gond.
ergo : hogy nekem is hasznos legyen a dolog, eloszor kisebb SzJA kell es utana az autopalya.

( Es hogy ne legyen felreertes. Igaz, hogy elvi fenntartasaim vannak a kommunistakkal kapcsolatban. Azonban ha HA elerTEK volna, hogy az EN eletszinvonalam is emelkedjen - es ne csak a tanaroke, meg a nyugdijasoke, meg a "segilyezetteke" - akkor az elvi fenntartasaimat sutba vagva legalabbis joindulatu kozombosseggel szemlelnem a "szocial" "demokratakat". Azonban, sajna, nekem csak az adom emelkedett az elmult 6 evben ... ;) )

is 2008.07.04. 14:03:47

@Diff: igazad van, a te pénzedet Te tudod elkölteni a legjobban. remélem, hogy ennek fényében a nészavazáson Te is támogattad, hogy megmaradjon a vizitdíj. mint kiderült, a választás lényege az volt, hogy Te fizeted közvetlenül az orvosnak, vagy az államot még közben megjárja a pénz, mert Éger úr hangosan követelte, hogy az állam a befizetett TB-ből pótolja ki, és ki is pótolták, csak közben adóbeszedés+adminisztrálás+kifizetés, azaz bürokrácia telepedett rá, aminek költsége van, tehát így most többe kerül.

sajnos az autópályát sehogy sem tudod magad építeni, és sajnos az Orbán-kormány sem építette olcsóbban őket, azaz akkor is ellopták a pénzedet.

az Orbán-kormány a magas (10%) inflációval vette el a pénzed, nem az adóval. ez összességében ugyanaz, ha kéred, el is magyarázom. az adó csak az egyik elvonás.

is 2008.07.04. 14:08:39

@Diff: az ingatlanvásárlás adókedvezménye azegyik oka annak, hogy most itt vagyunk. 2001-ben ezzel a mozdulattal neked ugyan tetsző dolgot csinált, de közben az államháztartási egyenleget gallyra vágta.

hogy hasonlítsam valamihez: 1000Ft-ot keresel, és a hó 1-én kijelented, hogy napi 80FT-ot elköltök (odaadok az embereknek lakáskedvezménybe, élményfürdőket építek). mikor lesz gond? 1-én? 2-án? nem, akkor még nem látszik, hogy gond van. majd 13-án lesz gond. na így nem láttad Te '2001-én', hogy mit okoz az adókedvezmény. Medgyessi nem bírta két kézzel visszavenni, amit Te nem szerettél, de így fogunk kijönni 1000-ből egy hónapra.
süti beállítások módosítása