HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.08.14. 13:50 venyus

Újra zsírban kell sütni a rántott húst a magyaroknak?

Egy év alatt majdnem megduplázódott a napraforgóból előállított étolaj magyarországi bolti ára, így minden más terméknél és szolgáltatásnál messze nagyobb mértékben drágult az élelmiszerfajta. Az okok messziről indultak, de minden magyar család pénztárcáját érintik.

Tavaly júliusban még 270 forint körüli összegért lehetett kapni egy liter napraforgó étolajat Magyarországon, míg egy évre rá 530 forint feletti átlagárat közölt a statisztikai hivatal az e heti jelentésében. Amint az alábbi ábra jól mutatja, az árrobbanás éppen az elmúlt egy évben indult meg, és egyelőre nem látszik a vége.

Az árrobbanás elindulásához népszerű magyarázat volt az, hogy az autókba egyre többen kezdték tankolni gázolaj helyett. Ha tavaly az első félévben anyagilag meg is érte ez az trükk, az étolaj brutális drágulása mellett az utóbbi hónapokban ennek már bizonyára levirágzott. Most júliusban már 60%-kal került többe egy liter étolaj, mint egy liter gázolaj.
 

A fentinél jobb magyarázó lehet egyszerűen az, hogy kevesebb napraforgó termett a kedvezőtlen tavalyi időjárás miatt világszerte, amely problémát az is súlyosbított, hogy az egyre kelendőbb biodízelhez repcét kezdtek el termeszteni olyan termőterületeken is, ahol azelőtt napraforgó termett. Megcsappant tehát az alapanyag az étolajhoz (bár idén ismét jó termés ígérkezik). Eközben a sertészsír csak 13%-ot drágult egy év alatt. Lehet, hogy ismét zsírral kell sütnünk a rántott húst?

2 komment · 1 trackback

Címkék: drágulás biodízel gázolaj étolaj


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr42615671

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.08.21. 10:49:57

Forintblog - Újra zsírban kell sütni a rántott húst a magyaroknak?Egy év alatt majdnem megduplázódott a napraforgóból előállított étolaj magyarországi bolti ára, így minden más [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.08.26. 20:58:26

Sokkal finomabb :)
És újabban aszondják, hogy egészségesebb a sertészsír, mert magas hőmérsékleten kevésbé krakkolódik, magyarán nem képződnek rákkeltő vegyületek.

cuebler 2008.12.16. 21:05:58

újabban azt is mondják, hogy a napraforgó piaci ára a fele a tavaly ilyenkorinak - mivel az idei termés bizony jó volt. a válság miatt erőteljesen csökkenő olajár pedig biztosan nem fogja növelni a keresletet a biodízelre, szóval kíváncsi vagyok, meddig tudja az étolaj-lobbi magasan tartani az árakat...
süti beállítások módosítása