HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2009.01.07. 15:00 on the other hand

Hány napig fűthetünk még gázzal? Számoljunk!

Az elmúlt napokban (órákban) megtudhattuk, hogy igazából halvány sejtelme sincs senkinek, mennyi időre elegendő a gáztartalékunk. A rendkívüli helyzet, illetve a gyenge felkészültség miatt nagyon sok a bizonytalansági tényező, mi azért mégis elkezdtünk számolni.




Kezdjük az egyszerűbb adatokkal!
Tételezzük fel, hogy még elég sokáig nem kapunk Ukrajnából gázt. Ekkor be kell érnünk a hazai 9 millió köbméteres termeléssel, a nyugati forrásokból származó 3 millió köbméterrel, illetve az E.ON tíz napra adott 2,5 millió köbméteres segítségével. (Minden adat egy napra vonatkozik.) A fogyasztás többi részét a gáztartalékból lehet fedezni. A teljes tartalék (kereskedelmi és stratégiai tárolók) 3,5 milliárd köbméter.

A fogyasztásunk a téli napokban általában 70 millió köbméter körül lehet, a már életbe léptetett korlátozások mellett a mai napra becsült fogyasztás 64 millió köbméter.

Innentől adódik egy csúnya egyszerűsítésekkel és csak szembecsukással tolerálható becslés. A kompromisszumentes, szokásos fogyasztás mellett 56-58 millió köbméter, a ma élő korlátozások (mai fogyasztás) mellett 50-52 millió köbméter tűnik el a tárolókból. A két eset nem különbözik nagyban: 60-65 napig lehet elég a gáz a tárólókban. Azért ez elég megnyugtató, ennyi idő alatt valami biztosan történik, a mostani helyzet biztosan nem marad fent.



 

A fenti számításokat ezer tényező relativizálja, hogy csak néhányat említsünk:

0. Az összes szám hozzávetőleges.

1. Rosszabb idő közeleg, nagyobb fűtési igénnyel. (Ugyanakkor persze tavasz felé közeledve akár enyhülhet is az idő, bár az elmúlt években egyre inkább ez szokott a kemnyebb időszak lenni.)

2. A kettes kategóriájú korlátozás még nem teljesen éles, lehet, hogy ez nagyobb "megtakarítást" jelent annál a 8-9 százaléknál, mint amit most tudhatunk.

3. Ugyanakkor a hírek szerint akár még ma életbe léphet a következő korlátozási kategória.

3. Fogalmunk sincs, lehet-e néhány hét alatt valamelyest növelni a belföldi termelést (érdemlegesen szinte biztosan nem).

4. Az a szerény mértékű nyugati import, ami még él, biztosan elapad, ha az általános gázválság nem enyhül. (Mi a számításnál azzal az optimista feltevéssel éltünk, hogy 40 nap múlva állna le az ausztriai szállítás).

5. A legnagyobb bizonytalanságot azonban nem is a fentiek okozzák, hanem az, hogy nem tudjuk, valóban ki lehet-e nyerni a fent számolt napi mennyiségeket a tározókból. A hírek szerint a napi kivételezhető mennyiség 52 millió köbméter. Ha ez igaz, akkor a szokásos fogyasztás már most sem lehetséges, hiszen ehhez nagyjából 56 millió köbméter tartalékot kellene felhasználni naponta. Nem véletlen tehát, hogy a korlátozó intézkedések megszülettek.

Ezzel a problémák sorának még nincs vége. Egyes szakértői vélemények szerint ahogy a tározókban csökken a nyomás, a kivehető mennyiség is csökken. Nyolc nap után érezhetően. De hogy mennyivel, és utána milyen pályát ír le a kivehető mennyiség, azt senki nem tudja, mert erre még nem volt példa.

Ebből viszont adódik még egy számítási lehetőség, még inkább hasraütésszerűen. Legyünk pesszimisták, tegyük fel, hogy a kinyerhető gáz mennyisége elég gyorsan csökken! Mondjuk hat hét alatt fokozatosan 52 millióról 30 millió köbméterre. (Ennyi idő alatt a fenti számítások szerint gáztartaléknak nagyjából a fele fogyna el.)

Ha tehát a tárolókból kinyerhető gáz kevesebb, akkor a tartalék tovább kitarthat, a fenti paraméterek szerint úgy 100 napig. Persze ez azt is jelenti, hogy jóval erősebb korlátozásokra kell számolni, hiszen a kisebb tartalékfogyás egyben kisebb fogyasztást is tesz lehetővé. Méghozzá a mi hasraütésszerűen csökkenő tartalékkinyerési pályánk szerint jelentősen: a 100 nap végén már alig több mint a fele lehetne a fogyasztás a megszokottnak. Persze ez érthető is: ha a tartalékaink az utolsókat rúgnák, minimum ekkora korlátozás életszerű is. (Kiegészítés: és persze tavasz közepén-végén már a fogyasztás is jóval kisebb.)

Ugyanakkor a kalkuláció erős hozzávetőlesssége mellett is elmondhatjuk: a fentiek azt sugallják, hogy korlátozásokra számítanunk kell, ám ahhoz a válság mai tudásunk szerint hihetetlen mértékű elhúzódása kellene, hogy ezt a lakosság nagyon erősen megérezze.

 

150 komment · 1 trackback

Címkék: gáz


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr38863356

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.01.07. 16:38:36

A gázválság táltosai Lehet saccolgatni, hány anpig elég a gáz. Lehet bánkódni azon, hogy mennyire volt jó ötlet a legkisebb falut is gázfűtésre állítani, tíz- és százmillárdokkal dotálni a gázfogyaszást, példátlanul gázfüggővé téve az országot. Lehet…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kino 2009.01.07. 17:00:37

építeni kéne még 1-2 atomerőművet az országba és szarni a kurva földgázra.

Alikam 2009.01.07. 17:00:44

"Épp most akarjuk őket bevenni a NÁTÓba. "

Pont az ilyen ukrán sült parasztok kellenek az Unióba.
Persze, lehet, hogy politikailag jobban járnánk, de hát milyen egy őrűltek ezek.
Ez a világ már tényleg annyira beteg, hogy atomot kéne neki adni.

Ecsedy Áron 2009.01.07. 17:03:02

Hmmm. Vagy az egész egy jó kis tőzsdemanipuláció. Vedd el az energiahordozót (csinálj belőle kínálathiányt) és várj. Pánik, felvásárlás, majd áremelkedés. Utána legyen valami probléma, ami a régi szállítási kapacitás visszaállítását nehezíti a probléma megszűntével és kezdd el csöpögtetni. Eredmény: ami már látszik most is: MINDEN energiahordozó ára megy megint az égnek és ha ügyesek egy csöpögtetős visszaállítással magasabban is lehet tartani...

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.07. 17:04:11

@tevez: Egy hónap? Annyi idő alatt az oroszok lehet, hogy lehúzzák a rolót. :D A Miller cég az orosz gazdaság egy jelentős hányadát adja.

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.07. 17:07:58

Másrészt meg nem hiányzik nekik, hogy bevágjuk a durcát, aztán gőzerővel építsük az alternatívát.

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.07. 17:10:53

@kino: Ez az, azt kéne. De azt nem lehet, a sőtétzöldek miatt. Hogy kötnék magukat a fűtőrudakhoz. :D
Egyébként ez se igaz, csak kifogás. Neki kell szépen állni, aztán építeni.

Szeretem a tejet 2009.01.07. 17:17:42

Hi folks,

nem szokásom hozzászólni, de most mázlitok van, kivételt teszek :)

Obamát megválasztották, aki ha mikrofont lát, azonnal elkezdi mantrázni, hogy majd Ő milyen jól átállítja az usa gazdaságát zöldre. Nálunk napok óta folyik az aktuális gázkrízis. És évek óta benyögik, hogy iszonyat milyen nagyon függünk az oroszoktól a gáz miatt.

És nálunk még ilyenkor is csak az folyik a csapból, hogy májusban lesz-e elég gáz fűteni, miközben kb 5 nap alatt úgyis eldől az ukrán-orosz vita. Ahelyett, hogy eszébe jutna valakinek, hogy talán ez egy kiváló apropó lenne arra, hogy elkezdjük legalább előkészíteni az átállást. Alattunk pár méterre itt egy csomó meleg víz, csak le kéne fúrni. -20 fokban is működik a napelem/napkollektor, ha szépen süt a nap. Stb.

A függőségünk is csökkene, olcsóbban jönnénk ki, meg erősödne az öngondoskodás ideája, stb. Ja, csak ezekhez szemléletmód-váltás kéne. Azt meg magyar ember nem.

Ps: arról is kéne már egy felmérés, hogy a 40 évig nevetségesen olcsó gázon szocializálódott magyarok vajon hány fokra fűtik fel a lakásukat? 20 fokra 2 millió, 21-re 1 millió, stb, 25-re másfél? Vagy ki mennyire? Van egy sejtésem, hogy az átlag nem annyi, amennyi itt nálam: 19 fok (+pulóver, termnészetesen). 20 fok fölött minden +1 fok = +6% energia -> +5 fok = +30% gázfogyasztás.

Travis_bykle 2009.01.07. 17:21:24

@Alikam: a nemzetközi hadsereggel azért óvatos lennénk. Ne feledkezzünk meg róla,hogy Ukrajna atomhatalom. Támadás esetén, ha bedobja a durcit, csinálhatna egy-két helyen csinos kis gombafelhőket....

ugyanmár... 2009.01.07. 17:24:23

Ugyanmár... Gyerekek, milyen bevételkiesésről beszéltek?? Ha vége a válságnak újra fel kell tölteni a tározókat... onnantól esnek el bevételtől a keletre levők, ha már a tározókból elfogyott a nafta...

tóthrét 2009.01.07. 17:25:33

jófejek ezek az oroszok, ők jelentik be, hogy az ukránok elzárták az utolsó csapot is közben meg ők nem pumpálnak bele semmit. nem mintha az ukránok nem nyúlnák le a gázt de ez azért vicces.

vfk.hu/?oldal=fooldal&id=hirek&art_id=43

pefki 2009.01.07. 17:29:43

Ne izguljatok,48-órán belül minden visszaáll a régi kerékvágásba!!!!!!!!!!!!!!

Gran Turismo 2009.01.07. 17:30:16

RedFrednek: nyilván nem tudod, hogy a nálunk takarékosabb hírben állók, pl. osztrákok eddig is JELENTŐSEN olcsóbban kapták az orosz gázt, mint Magyarország.
Egyszerűen ki kellene állni az emberek elé és megmondani, hogy mi a teendő a lakosság körében! Nem hülye a magyar nép, de csak szóból ért az istenadta!

magyari 2009.01.07. 17:37:36

@hiissaa: A macskák, mármint a természetben, szabadon élő macskáktól "tudtam", már októberben(!), hogy kemény telünk lesz. Merthogy piszok-nagy bundát növesztettek. Ők bezzeg tudták. Most is tudják, hosszú még az előttünk álló tél. "Hideg hónap a február" - mondta intően nekem régen meghalt Apám. Hát igen. Igaza volt - eddig. Eztán? Majd meglátjuk, megérezzük. Csak reménykedni tudok, NE LEGYEN "igaza" - 2009. februárjában.

Makata 2009.01.07. 17:38:07

A gáztárolo rendszer szakértője,nyilatkozzon őszintén,ami
lehetetlen,mert pánik törne ki. Ezért minél előbb komoly és szigorú intézkedést kell hozni,de ettől a kormánytól illyent nem várhatunk!
Majd a krach szenvedői mi leszünk,mint mindig. Ne így legyen!
M.László

wiener 2009.01.07. 17:40:50

szerintem ha ukrajna sokat ugral az oroszok egyszeruen bemennek tankokkal, amugy is bantja oket a sok othagyott atomfegyver

Árpi a 4-ből 2009.01.07. 17:41:53

@Travis_bykle: De legalább akkor nem fogunk fázni :D

Laszlo2 2009.01.07. 17:44:21

Nem olvastam el az osszes hozzaszolast, de ugy tunik, hogy a HOSUGARZOT eddig senki sem emlitette. (Akinek nincs az most meg vehet.)
Itt adodik a kerdes, hogy vajon az aramtermelesnek hany szazalekat adjak gaz uzemu eromuvek? (es Paks ?%)

Árpi a 4-ből 2009.01.07. 17:47:31

Egyébként az biztos, hogy nem a nabucoba meg a másikba kellene invesztálni, hanem geotermikus energiába... Vagy tényleg, ott a sok termál víz... A távfütésnek rég arról kéne menni.... Izlandon miért megy?

Arról nem beszélve, hogy rengeteg olyan szélcsatorna van Mo.-on, ahol a szélerőművek gazdaságosan termeljenek! De ezt tapasztalatból tudom, hogy sok ellenérdekelt van ebben is....

Árpi a 4-ből 2009.01.07. 17:49:59

@Laszlo2: 9078 GWh-t tereml évente Paks. Ez a régi tanulmányaim szerint a 25%-a a fogyasztásnak... De lehet, hogy rosszul emlékszem...

nati1 (törölt) 2009.01.07. 17:50:11

"Nem hülye a magyar nép,de csak szóból ért az isten adta!"
Nagyon jó !Egyetértek!

Rengeteg hőforrások, földalatti melegvízek vannak /a világon sehol nincs ennyi/,miért nem tudjuk hasznosítani??
Gázt is találtak.Miért kellett eladni??

Amink van,nem tudjuk kellően kihasználni.Akkor meg megérdemeljük, hogy mástól függjünk!!!

dr. orter 2009.01.07. 17:50:44

voltaképpen morális válság van és a gusányi tehet róla. ugye jól mondtam fel a tételt?

Árpi a 4-ből 2009.01.07. 17:50:55

@Árpi a 4-ből: Most néztem meg 40%-a jön paksról!

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.07. 17:51:32

@Laszlo2: A magyar termelés durván 37 százalékát adja Paks. Hogy a többi hogyan oszlik meg, azt nem tudom.
Persze, probléma esetén több villamosenergia kéne. :)

Winston Smith 2009.01.07. 17:54:28

Március végéig simán kihúzzuk földgázzal (a 65 nappal számolva márc. 15-ig tart ki a tárolókban lévő földgáz, de addig csak nem lesz folyamatosan -10 fok éjszakánként, márpedig egy szerényebb fogyasztással számolva kitart a gáz tovább is.)

A gond az, hogy ha a nagy magyar gyárak 2 hónapig állnak, akkor mi a pék lesz a GDP-vel???

Meg addigra fél Szerbia és Bulgária megfagy.

Ez a ruszkiknak sem érdeke.

Winston Smith 2009.01.07. 17:59:53

Kb. 40 % Paks, 15-20 % szén (mindenekelőtt a Mátrai erőmű a hazai lignittel), 5 % megújuló, kb. 35 % szénhidrogén.

Hálistennek a szénhidrogén-tüzelésű erőművek nagy része megy olajjal is (már most is azzal megy). De azt nem tudom, hogy az olajtartalék meddig tart ki.

Warek 2009.01.07. 18:00:55

Szerintem az elméletileg kitermelhető gázkapacitás a tárolókból a valóságban nem tartható. Szerintnem ez egy elméleti maximum aminek kb. a 90% termelhető ki. És ez sem hosszútávon mivel a szivattyúk nem képesek meghibásodás nélkül 100% kapacitással dolgozni a nap 24. órájában.

A másik meglátásom hogy ha az ipari fogyasztók után az iskolákban és a közintézményekben is megszűnik a gáz szolgáltatás akkor az emberek otthon maradnak és ez maga után vonja a lakossági fogyasztás jelentős növekedését.

Tanito 2009.01.07. 18:07:57

En azt hallottam, hogy a tarolok kapacitasanak legfeljebb a harmadat lehet hasznalni, mert ha lecsokken a nyomas, akkor nem mukodnek a szivattyuk.

A masik, amit nem feszeget senki: a 3 milliard kobmeteres tarolo nem is a magyaroke, hanem megvette mar az E.ON a gazuzletaggal egyutt. Errol mi a velemenyetek? Lehet, hogy nem is mi rendelkezunk a tarolt gaz felett.

érdeklődő 2009.01.07. 18:22:52

És amikor a gáz fűtőértéke csökken, akkor mivel hígítják a gázt?

smith2008 2009.01.07. 18:23:02

Úgy tudom, ezek a tározók a föld alatt vannak és kimerült gázmezők. Szerintem sem ilyen egyszerű ez, mivel a nyomás elkezd majd csökkenni, tehát egyre lassabban fog kijönni a gáz, és a szivattyúknak egyre jobban kell majd dolgozniuk.

Azonban szerintem nem reális azt feltételezni, hogy ez a vita egy héten belül nem oldódik meg. Ha beengedik a megfigyelőket, akkor az ukránokat le lehet majd kapcsolni úgy, hogy a többiek kapjanak gázt, és az az oroszoknak már elég lesz.

Én ezért az ipari fogyasztóük korlátozását felesleges pánikreakciónak látom, mivel a helyzetet érdemben nem befolyásolja, viszont az adott cégeknek óriási károkat tud okozni.

Én a környező országoknak is adnék gázt, persze kétszeres áron. Szlovákiában például javíthatnánk egy kicsit ezzel a PR-ünket.

kakaobaba 2009.01.07. 18:35:50

@Szeretem a tejet:
Arra lennék kiváncsi, hogy állami szinten miért az Eon-t kell támogatni, miért, nem a környezetet. mert jól hangzik amegújúló energia, csak drága beruházások után hosszú megtérülési idővel.
nekem nincs pénzem befektetni 10 MFt 15 évre( hőszivattyú), vagy 1,5 Mft napkollektor. az alternatívákrol ennyít.
EZ az egész, csak szinház szerintem, az Oroszok, ukránok több pénzt akarnak, és most lehet zsarolni Európát. Szerintem öszejátszanak, ezek ketten.

érdeklődő 2009.01.07. 18:36:01

Én 1000X-es áron adnék csak gázt nekik, iGÁZságot Magyarországnak!

Rob67 2009.01.07. 18:41:21

Nézzük már realistán az esetet: ugye nem gondolja senki, hogy nem egy játszma része ez?
Az oroszok minden évben meg akarják mutatni, hogy ők irányítanak.
Én bevállalnám hogy kabátban alszom, ha egész európa ezt csinálná, atombomba nélkül küldhetnénk a halálba tízmillió oroszt.
Oda valók.

érdeklődő 2009.01.07. 18:44:33

Egyetértek Rob, le Putyin cárhatnémságával!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.01.07. 19:04:15

Senkit nem akarok elkeseríteni, de az ausztria felöl jövő vezetéken is orosz gáz jön, csak észak felől szlovákián át...

Csúfy 2009.01.07. 19:07:12

Persze az is lehet, hogy csak át lettünk megint kurva és ahogy nem került el minket a válság úgy nincs is három milliárd köbméter gáztartalékunk sem egy három milliárd köbméteres tárolóban. Vagy ninc is ekkora tárolónk?

Lova 2009.01.07. 19:38:20

@Warek:
Ha mindenki otthon marad, az akkor növelné a fogyasztást, ha mindenki letekerné a termosztátot amikor elmegy otthonról. Hát ez meg egyáltalán nem így van.
Eszerint a hír szerint kb 10%-kal KEVESEBB gáz fogy amikor mindenki otthon marad (gondolom mert nem kell a középületeket, irodákat fűteni).
Lehet, hogy a "Nagy Katasztrófaelhárítási Tervben" van egy ilyen - mindenki maradjon otthon! - fejezet is.

Szeretem a tejet 2009.01.07. 19:45:52

@kakaobaba:
10 misiért hőszivattyú? téged nagyon át akart valaki verni. ennek töredékéből kijön. de pl. ha - az amúgy is elavult, méregdrága - távfűtési rendszert állítaná át az állam a közös pénzből geotermikusra, akkor valszeg a hazai gázkitermelés már jobban fedezné a megmaradt egyéi fűtési rendszerek gázigényeit, erősen csökkenne az orosz függőség, és akkor a tartalékok is nem hónapokra, hanem évekre lennének elegendőek.
Ha a saját kéglidben is szeretnél zöld fűtést, ami olcsóbb is, akkor banki hitelből fedezd az átállást, a havi törlesztést pedig kitermeli a fűtésköltség csökkenése. megy minden csak okosan kell csinálni. felértékelődik a házad is, és főleg nem fagysz meg ha kitör az ukrán-orosz háború.

sfi 2009.01.07. 19:47:37

@Egyéves Önkéntes:

"ja éves 68 milliárd dollár bevétel mellett biztos észhez térnek pár százmillió dollártól"

Mely bevételnek java része viszont épp most esik ki. GYK: tél van.

nemkretén 2009.01.07. 19:56:19

Engem meg nem érdekel az egész..Úgy szarom le ahogy kell...
Befútöttem 24 fokra, most meg megyek szaunázni.
Aki meg akarja az számolgasson.
Mindíg minden megoldódik, minek idegeskedni...:-))

Jomunkasember 2009.01.07. 19:58:17

Azért abban ne bízzatok, hogy az oroszoknak bevételkiesést okoz a csapok elzárása. A nyugat feléli a tartalékait, de azokat később pótolnia is kell (ekkora mennyiséget máshonnét nem igazán lehet beszerezni). Így éves szinten ugyanannyi gázt fognak tudni eladni, és a szerződésektől függően, a tartalékok visszatöltésére akár magasabb árú gázt is kell, hogy vegyünk.
Így az Ukránokat is megleckéztetik, kicsit a keresletet is ösztönzik, az árat is feltornázhatják, a bizalom meg eddig sem számított nekik, hiszen azt rég eljátszották (már jó ideje nem azért üzletel velük senki, mert korrektebbek a konkurenciánál).

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.07. 20:11:54

@Jomunkasember: Mindegy, hogy tárolóból vagy sem. De a fogyasztás akkor is kevesebb. Pláne ahol nincs is tartalék.

A többivel egyetértek.

Najó még talán azzal nem, hogy hova teszik a kitermelt gázt? A hajukra kenik?

á.m 2009.01.07. 20:12:56

@RedFred:
viszonylag kevesen gépelnek 12 ujjal.

Szeretem a tejet 2009.01.07. 20:17:12

Már többen írtátok, hogy a ruszkinak ez nem nagy kiesés.
Dehogynem.
Nem olvastok legalább indexet? A világgazdasági válság nagyon meglegyintette őket, sokkal jobban, mint pl. minket (eddig). És amúgy sem arról híresek, hogy már nem tudják hová tenni a sok pénzüket.
Már nem tudom hány milliárd dolcsit költöttek a rubel védelmére, de az így is leértékelődött egy csomót. És az orosz gazdaság továbbra is a kőolajra éppül, annak az ára pedig hónapok óta zuhanórepülésben. Kell nekik minden fillér.
Nem az oroszok vannak itt nyerő helyzetben, hanem az ukránok, akik hideg fejjel szépen felhalmoztak egy csomó gáztartalékot.

mother.nature 2009.01.07. 20:19:16

@kino jo mondja.
Elotte viszont el kellene oda jutni, hogy vegre ugyanolyan erovel uldozzek a zold (terror)szervezeteket, mint az al kaidat. Vilagszerte.

Jomunkasember 2009.01.07. 20:26:45

@Lexand: Szerintem a fogyasztás csak kicsit kevesebb. Nálunk pl. 10% alatt. Ez nem sok. És miből jön össze. Leállítottak egy-két gyárat, ahol egy ideig meg vannak nélküle. A termeléskiesét később nekik is pótolni kell (újra csak időben lesz eltolva a gázfogyasztás). Persze pár % kiesés azért biztos lesz.
Ahol nincs tartalék ott meg ugye kénytelenek villannyal fűteni. És annak jó része is az orosz erőművekből jön. Legalább nem kell éjszakánként leterhelni a blokkokat.
A kitermelés költsége pedig annál alacsonyabb, minél egyenletesebb a fogyasztás. Így majd nyáron is azonos tempóban megy a munka (mikor mi nyomjuk vissza a földbe a gázt), és még olcsóbb is lesz nekik.
És ez ellen tartalékolással sem sokat lehet tenni. Szerintem atomerőművet kellene építenünk nem gáztárolót gázerőművel.

Jomunkasember 2009.01.07. 20:35:34

@Szeretem a tejet: Az orosz gazdaság nagyon más szerkezetű, mint az európai amerikai modell. Megy náluk a gazdaság, csak a termelés majdnem egésze beszedhetetlen az állam számára (ellopják a régi kommunista gyakorlat szerint), mérete miatt a bányászat és az energiatermelés ellenőrizhető valamennyire hatékonyan. Így az államnak abból van pénze.
De ennek csökkenése még nem jelent gazdasági hanyatlást. Egyszerűen csak annyi történik, hogy nem a termelés felét osztja szét az állam a saját ideológiája szerint, mint pl. nálunk; hanem csak a negyedét, mint pl. japánban, vagy amerikában. Ami ugye nem biztos, hogy rossz.
És az állam erejének csökkenésével erősödnek az ipari vállalatok vezetői, akik most szakérőként ellátják tanáccsal az orosz vezetést :)

Jomunkasember 2009.01.07. 20:36:44

@Szeretem a tejet: Akkor már megmondom a „frankót”  az alternatív energiaforrásokra is:
A hőszivattyús módszer a jelen körülmények között soha nem hozza vissza az árát. Persze látványosak a reklámokban a számolgatások, hogy x év alatt megtérül, csak mindenhol elfelejtik átszámítani a befektetés költségének elmaradt hasznát.
Én pl. arra jöttem rá, hogy ha beteszem a rendszer kiépítéséhez szükséges a pénzt a bankba, még akkor is többet hoz évente, mint az egész gázszámlám.

Marci464 2009.01.07. 20:42:29

Azt remélem mindenki tudja hogy Budapest áramellátását nagy részben Százhalombatta adja és az egy gázturbinás erőmű szal az elektromos fűtésnek is lőttek itt pesten...és akkor a sima áramfogyasztásról még nemis beszélve!!

Szeretem a tejet 2009.01.07. 21:16:57

@Jomunkasember: Azért ez messze nem ilyen egyszerű... Íme egy cikk: index.hu/gazdasag/vilag/rbdw081212/

Címe:
Az összeomlás szélén a rubel

Idézet:
"Moszkva több mint 150 milliárd dollárt költött eddig az orosz pénz védelmére, úgy tűnik, hiába. Az olcsó olaj és a befektetők által kivont 200 milliárd dollárnyi tőke megrogyaszthatja az orosz gazdaságot."

És ez még dec. közepén volt. A válság java még csak most jön.

Szeretem a tejet 2009.01.07. 21:26:12

@Jomunkasember:
"Én pl. arra jöttem rá, hogy ha beteszem a rendszer kiépítéséhez szükséges a pénzt a bankba, még akkor is többet hoz évente, mint az egész gázszámlám"

vagy a gázszámlád pici, vagy a rendszerre költenél fölöslegesen sokat, vagy csak rosszul számolsz :)

1 milla pl. évi 13%-ra az ugyebár 130e ft haszon. Mínusz nyereségadó (20%), mínusz infláció (5%) Marad tehát kb a fele... no meg persze a kiszámíthatalan forintárfolyam.

DeMarco 2009.01.07. 21:36:48

A kárpótláskor vettünk egy erdőt amit azóta nem is láttam. Eddig semmi haszna nem volt, a legfeleslegesebb tulajdonunk volt. De nagyapám mindig mondta, hogy egyszer még szükség lehet rá. Hát ha tényleg csak 10 napig lesz elég a gáz, akkor lassan eljön ez az idő... Bár amennyi fát felhalmozott a fater a pincéjükben azzal a következő 5 telet is simán kihúzzuk. Legfeljebb tavaszig náluk lakunk majd... :)))

DeMarco 2009.01.07. 21:39:59

@Marci464: Százhalombatta át tud állni olajra és közvetlenül a battai finomítóból kapja az olajat, úgyhogy ez nem probléma. Sztem már át is álltak.

mikike 2009.01.07. 21:43:26

Batta már átállt. De vki mondja már meg h a Westendet miért kell alapból 26 fokra fűteni??? Nálunk itthon 18 fok van és tök jól elvagyunk pulcsiban, farmerban.

Jomunkasember 2009.01.07. 21:52:57

@Szeretem a tejet: Olvastam, és már akkor is kicsit másképp láttam, mint a cikk szerzője, de azért van benne igazság. (Azt azért ne felejtsük el, hogy a médiában mindig kisarkítják az információkat, a melléjük tett magyarázat pedig tovább nagyít a dolgon, néha sajnos komoly tévedéseket is sugall, de most nem is ez a lényeg).
Én is nagyon leegyszerűsítettem a dolgot. Nyilván okoz károkat a dolog, de az oroszok nagy „sakkmesterek”, bátran beáldoznak egy-két parasztot (a valóságban néha sajnos milliókat), ha később esetleg szerezhetnek egy tiszt előnyt. Itt is ilyesmi lehet.
Persze Európa nyugati részén is van tapasztalat az orosz játékstílusról, így lehet, hogy később ráfaragnak, de most úgy néz ki, hogy az Ukránoktól kisajtolható pénz várhatólag fedezni fogja a veszteségeket.

bp123456 2009.01.07. 22:00:38

van olyan irodahaz, ahol ma is 29 fok volt nyitott ablaknal. A dolgozok hiaba reklamalnak, hogy nem birjak.
Bar lehet, szar a rendszer, s ahhoz, hogy a leghidegebb reszen legyen 20 fok, masutt 30 fole kell futeni, nem tudom. De felteszem, ez nem egyedi eset.
Na jo, megyek, lejjebb veszem en is 21-rol 20-ra a termosztatot...
Igaz, ha uldogel az ember, akkor a pulcsi mar a 21 fokban is kell. De legfeljebb kettot veszek fel :-)

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.01.07. 22:00:50

Skacok!

Nyugtassatok meg, hogy a gázválságot nem sínyli meg a melegházam, amelyben csodás fikuszok és csomornikák virítanak!
Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának negyedéves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

Rob67 2009.01.07. 22:02:48

Nekem fixa ideám egy kicsi összesküvés...
Szerintem az amerikaiak megbillentették az első dominót.
Bedöntöttek náhány nagy céget, követte mindenhol a többi.
Mindenki bubkik sokat, a kisenberek meg szívnak.
De...
Az arabok, az oroszok ezt nagyon elcsípték.
Az olajár a béka segge alatt, a kassza kiürült.
Gondolom a térdre kényszerítésük megért egy ilyen iciri-piciri többszázmilliádos válságot.
El is tűnt kasszájukból néhány száz milliárd...
Most meg megpróbálna Európán meg az olaj áronegy kicsit viszahozni.
Európán

Bullett 2009.01.07. 22:03:22

Nálam 19.00-22.00-ig 19 fok 22.00-05.00 17.5 fok 05.00-07.00 19 fok 07.00-19.00-ig 17.5 Ez sem tulfütött lakás

Cold 2009.01.07. 22:10:34

"A kárpótláskor vettünk egy erdőt amit azóta nem is láttam"

Csak egy dologra kell vigyázni! Gyorsan menni kell vágni, mert különben nem is fogod, mert ugye csak az a tied ami de facto is a tied.

DeMarco 2009.01.07. 22:16:17

@Cold: Ahogy mondod! Bár az sem kizárt, hogy az elmúlt 10 évben már "gondoskodtak" róla. Ha megvan még érdemes lesz néhány vadászt felbérelni... :)))

Jomunkasember 2009.01.07. 22:19:28

@Szeretem a tejet: "1 milla pl. évi 13%-ra az ugyebár 130e ft haszon. Mínusz nyereségadó (20%), mínusz infláció (5%) Marad tehát kb a fele... no meg persze a kiszámíthatalan forintárfolyam."

Jó lesz ez. Akkoriban mikor nálam felvetődött 200-250 eFt körül szoktam fizetni, és 2,4 MFt volt az az ajánlat ami passzolt volna a ház adottságaihoz. Így jött ki, hogy a kamatok fedezték volna a költségeket.
Ehhez azért hozzá tartozik, hogy akkor nagy felújításon esett át a ház és szinte minden többe került mint az ajánlatokban szerepelt. Nem átverés miatt, hanem a kivitelezés során nőtt a műszaki tartalom („betesszük ezt, de inkább ezt javasolnánk” stb.), valamint akkoriban nem volt célszerű a bankbetét. Az egyszerűbb befeketedések is simán hozták az akkori kamatok dupláját.
Az infláció meg gyakorlatilag megegyezett a rendszer amortizációs költségével és a hőszivattyú üzemeltetése és karbantartása is pénzbe kerül, ami egyértelműen azt mutatta, hogy ez gazdaságilag veszteséges beruházás lenne.
Ez persze több éves adatokra épül, de valószínűleg most is megállná a helyét. Van még egy korábbi példám. A ház szigetelés, ami szintén hasonló eredményt hozott. Azt egy hő térkép döntötte el. A „hatalmas” megtakarítható hőmennyiség régi rossz panelházaknál nyílászáró cserével biztos kijön, de egy falazóblokkból épült 20 éves háznál már többször kisebb a megtakarítás.

Persze ettől függetlenül én is szeretem a technikai „játékokat”. Mert pl. egy új ablak ugyan nem takarít meg annyit amennyibe került, de szebb, és örömmel tölti el az embert, hogy a most elérhető legkorszerűbb dolgok veszik körül.

Szeretem a tejet 2009.01.07. 22:24:13

Tudjátok az is a baj, hogy nagyon nincs hőszigetelési és fűtési kultúránk (meg más milyen sem). 40 évig kaptuk fillérekért a gázt, nem törődtünk vele.
Beszélgettem hosszan egy Svédországba emigrált magyarral, aki 3 éve Magyarországon is bérel egy házat, mert újabban megint itt él főleg (vállalkozó). A svéd fűtésszámlája harmada(!!!) az itteninek, pedig ott ugyebár sokkal hidegebb van.

Ott teljesen természetes része már a ház tervezésénél a maximális aktív- és passzív hőszigetelés, a fűtési rendszereik is sokkal hatékonyabbak (pellets- és egyéb kazánok pl.). Lenne mit tanulnunk.

Gázfogyasztó 2009.01.07. 22:24:58

@terasz9: a probléma ott van, hogy nem tudod ellenőrízni a szolgáltató által közölt gáz-fűtőérték viszonyszámot. Azt legfeljebb egy picivel csökkentik, miközben a saját és más ismerősök tapasztalatai szerint ősz óta nagyon rossz a gáz minősége. Pl. a szokásos sütemények 20 helyett 50 (ötven!!) perc alatt sülnek meg, a teavíz az istennek sem akar felforrni stb. És ez még csak a főzés! Nyilván ugyanígy a kazánok hatásfoka is vacak, és így sokkal több gázt fogyasztasz ugyanannyi eredmény eléréséhez. És te csak az elfogyasztott köbmétert tudod mérni, aminek nagy része ezek szerint nem földgáz. Így könnyű azt mondani, hogy nem emeljük a gáz árát 6%-kal, mikor gyakorlatilag meg kétszer annyi köbmétert fogyasztasz! A legutolsó gázszámlám 2x annyi volt, mint a valaha fizetett legnagyobb, pedig még az elején nem is volt hideg.

lószúnyog 2009.01.07. 22:33:56

És most jön az, hogy mindenki vesz hősugárzót, meg olajradiátort, meg fatüzelésű kályhát?
Először a fahulladékot tüzeljük el, utána a parkettát, bútorokat, könyveket (eleinte szennylapokat, végül már a Bibliával gyújtunk tüzet) kóbor macskákat, kutyákat.. És miért? A buzi ukránok miatt, meg a genya oroszok miatt.
Azért nem igazán értem, hogy mi ennek a gáz elzárásnak az értelme/célja, és valszeg nem is fogjuk megtudni.
Ukránok akármennyire is loptak (ha loptak) most azok is fáznak akik nem loptak!
Amerika miért nem pofázik? Ilyenkor hol van a fene nagy igazságérzetük???Haaaaa?

Szeretem a tejet 2009.01.07. 22:33:58

@Jomunkasember: Hát ha Te ezt a saját kéglidre pár éve ilyen gondosan kiszámoltad, akkor biztos így van.
Úgy általában kicsit olyan érzésem van, mint mondjuk 6-8 éve a digitális/analóg fényképezőgépeknél. Mindeni azt számolta megéri-e, ár, minőség, stb. Akkor a mérleg még nagyjából egyensúlyban volt. Aztán elbillent a digit felé a technika fejlődésével és az árak csökkenésével, a múltba taszítva a régi technikát.
A geotermikus energia is valszeg fejlődni fog, olcsóbb is lesz, kiforrottabb, stb. Szerintem ahogy egyre környezet- és energiatudatosabb lesz kis hazánk népe (meg spórolósabb), annál jobban fel fog értékelődni a geotermikus energia (is). Max 10 év, és durván értékcsökkentő szempont lesz egy eladó ingatlannál, ha hagyományos fűtési rendszere van. Elavultnak és drágának fog tűnni.
De tény, hogy ma még nem éri meg automatikusan mindenhol.

DeMarco 2009.01.07. 22:39:45

@Jomunkasember: Valóban talán veszteséges beruházás egy hőszivattyú és a napelem. De ha anno vki villanyt, vizet, csatornát akart a házához és/vagy telkéhez az elsőnek mindig sokkal többe került, mint a később rácsatlakozóknak. Van olyan ismerősöm aki vett négy villanyoszlopot, hogy elérjen hozzá a villany, amiket persze rögtön állami tulajdonba vontak, amit aztán privatizáltak az EON-nak. Most az egész utca azokon az oszlopokon van és soha senki nem mondta, hogy kösz vazze'. Minnél többen állnak át napelemre, annál olcsóbban lehet majd megvenni. És fenntartani egy kész rendszert már olcsó. A 4-es metró se fog megtérülni soha, de bizony nagy szükség van rá még így is. Ugyanez igaz a napelemre, szélkerekekre, hőszivattyúkra. Mielőbb át kellene állni alternatív energia forrásokra, hogy csökkentsük a függőséget a gáztól. Ehhez pedig állami és úniós segytségre lenne szükség. Persze most is van, de ez nagyon kevés. Nem hiszem, hogy ennek a kormányzatnak érdeke lenne feladni a gázfüggőséget, mert a kutya se harap abba a kézbe, ahonnan a kaját várja... Ha rajtam múlna a Tiszánál csinálnék még egy atomerőművet, a pusztát telepakolnám napelemmel, a szélcsatornákat pedig szélkerekekkel. És mindenhol ahol csak elérhető fúrnám a talajt hőforrásokért. Utána meg jókat röhögnék a környéken...

reaxol (törölt) 2009.01.07. 22:43:21

Láttátok a Hernádi Zsolt nyilatkozatot az m1-en az Estében? Elmondta, hogy a legjobb esetben is 2 hétre elegendő a gázunk a tárolókból való kitermelés technológiája miatt.

Szeretem a tejet 2009.01.07. 22:44:56

Ha már felmerült a gáz hígítása, ugyan áruljátok már el nekem, nagyon régóta feszít a kérdés, hogy ugyan hogy lehet az, hogy a XXI. században nem lehet mérni a gáz minőségét?
Én is gázt használok, csak a vak nem látja hogy össze-vissza hígítják a szemetek a gázt. Magyarul: meglopnak minket.
Nem hiszem el, hogy nincs egy olyan készülék, vagy valamilyen eljárás, amivel ne lehetne ezt pontosan lemérni. A fogyasztóvédőknek ezt folyamatosan kéne mérnie minden városban. Szerintem itt többet lopnak el mint az autópályáknál, de ha mérnénk, akkor lehetne balhézni.

Lexand · http://szavazik.blog.hu 2009.01.07. 22:46:04

Lehet errepülök délre, mint a költöző madarak. :D

higgins1 2009.01.07. 22:47:48

Szerintem erről is a mocskos Gyurcsány és a liberális, kommunista, zsidó, néger, kínai sleppje tehet, akik az egész gazdasági világválságot robbantották ki. Most meg jól eladják az országot az oroszoknak, akik már a spájzban vannak... Szerintem monnyon le és egyből ömleni fog a gáz mindenhonnan :)

Aspergillus 2009.01.07. 22:57:39

Nagyon felfújják ezt a dolgot a médiában...így lehet elterelni a szót egyéb fontos dolgokról...államadósság satöbbisatöbbi.....

Milyen dolog az,hogy a gáztátrolók többsége az E-on kezében van....illetve a magyar gáz sem magyar gáz...el van adva....lassan az udvaron levő fákat is privatizálják?-megérdemeljük ezt,mert hagytuk,hogy ezt tegyék velünk.
Lehet okolni Ukrajnát,Oroszországot....de ha nem lennénk kiszolgáltatva,akkor ez meg sem történt volna velünk.
A bűnösök ott ülnek a Parlamentben,és gondolom nem 10 fokban.....

Cold 2009.01.07. 23:08:42

Jomunkasember: Azt az összetevőt, hogyan forintosítottad be, hogy ellátásbiztonság? A többi kevésbé húsba vágó dolgot, nem is említve mint környezetvédelem stb

DeMarco 2009.01.07. 23:09:28

@higginshu: Márpedig nagyon is tehetnek róla. És a többi kormány is mellesleg, de Fletóék különösen. Ugyanis az Ukrán-Orosz gázvita az elmúlt években éleződött ki jobban, amióta a narancs forradalom győzőtt és unió párti az államfő. Ez csípi annyira a cárevics szemét... Pontosan tudni lehetett, hogy menetrendszerűen el fogják zárni a gázcsapot ezzel zsarolva Ukrajnát és rajta keresztül egész Európát. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ezerrel kellett volna támogatni a megújuló energiaforrások felhasználását, hogy az embereknek legyen esélye átállni azokra. És maximálisan támogatni az elkerülő vezetékek megépítését. Ehelyett mi tőrtént? Épp csak csorgatják a támogatásokat és ezzel párhuzamosan beszólunk Európának, hogy nem is olyan fontos az a vezeték illetve benyalunk az oroszoknak az ő vezetéküket támogatva... Úgyhogy csak ne mentegesd a kormányt, mert ha emberek fognak megfagyni, annak bizony ők is vastagon a felelősei!

DMX 2009.01.07. 23:20:44

@érdeklődő: levegővel....
mivel a nyomásfokozó szivattyúk azzal nyomják tovább.
láttam ilyen szivattyú állomásokat belülről, nyáron mikor pihennek :)
döbbenetesek!

az EU részéről annyit tennék, hogy visszahívnám az összes nagykövetet "moszkvából és kijevből"
kitiltanám az orosz és ukrán kamcsikat az EU-ból és akkor a büdös kurva anyjukba mehetnének a gázukkal mert nem tudnának mit zabálni... ;)
lezárnám a teljes keleti határát az Eu-nak nem meghívnám őket Brüsszelbe tárgyalni f@szt nekik azt!
Barbárok, oda valók sztyeppére!

avirex801 2009.01.07. 23:48:31

noS. AZ A helyzet,hogy legalább így látják az emberek,hogy MI LESZ majd,amikor tényleg elfogy.. mind a kőolaj,mind a földgáz.. nem nehéz kitalálni,hogy őrült nagy káosz,mivel egyik napról a másikra nem fog átállni senki alternatív forrásokra,főleg meg a panelprolik nem fonak a hetedikre kandallót építeni.. a romák meg röhögnek a markukba,mert eddig is lopták a fát,ezután is azt fogják.. mi pedig egyre sürűbben hívjuk őket koktélpartyra ( gyengébbeknek,molotovra gondoltam) sőt olykor 1-2 bumMafejbe sem árt ugye,mert nem ártana észhez térni nekik sm,hogy az az erdő,ahonnan lopják a fát,az Valakié és ugye nem mindenki úgy fogja fel úgy a dolgokat,hogy "OK,nem baj,vigyék biztos fáznak" .. a bácsinak volt igaza 230V drótot ki kell szépen húzni a magántulajdon köré,kiírni táblára,hogy odafigyejjééé,aztán ha megy az analfabéta cigány a zsákmányért,akkor egy kis bzZZZ bzZZZ és meg van oldva a probléma :] Kicsit eltértem a témától - good night :]

Outside 2009.01.08. 00:07:57

Üdv Mindenkinek.
Igen a tározók egy része régi kimerült gázmezők. Itt van a bibi, hogy ezek a tározók nagyok, sok gáz fér benne el, de kinyerni azért nem annyira egyszerű. Egy darabig jön magától, lehet utána szivattyúzgatni, és a végén levegővel kihajtani az utolsó cseppeket. Nahh és itt ám a gond, hogy tározók az van szép nagy, csak ott van a sorok között nincs még teljesen kész, amivel kihuncutkodjuk belőle azt nyavalyás gázt. Ugyebár ami nagyon sok az a stratégiai tározó csak ugye feltűnt mindenkinek milyen keveset tudnak kivenni /nap egy részt azért mert nem lehet, másrészt mert nincs még kész teljesen. Nem az egész mennyiséggel lesz a baj hanem a napi maximálisan kivehető mennyiséggel. Kb 7-8 nap után fog majd a nyomás nagyobb gondot okozni. Ja és a kifejtés sem olcsó dolog azt majd az oroszok vagy az ukránok fizetik meg? Gondolom majd mi, mit mindig. Még isteni szerencse 1 vagy 2 éve mondta az EU hogy csináljuk tározókat mert gond lehet, no ezt az egy dolgot sikerül megfontolni és kész is lett…. A többi országnak nem sikerült ezt ennyire, ja de még az Osztrákoknak sikerül, de neki több saját termelés is van. Többiek meg fáznak sajnos. Még azt nem értem miért nem sikerül nekünk is csatlakozni a (tengeren) hajón szállított cseppfolyós gázhoz? Miért kell várni vele 20XX ig? ami jobban kész van mit a többi alternatív útvonal… Jó persze úgy még drágább a gáz, de legalább lenne alternatíva. Amúgy meg aki nagy hő központtól kapja a meleg vizet, ne féljen ott az összes tud masszív kőolajjal is menni, direkt úgy lett tervezve ott minden ami gáz és cseppfolyós és éghető az elég, hogy milyen áron egy jó kérdés. Szóval még mindig a kivehető mennyiséget érzem gyengepontnak, senki nem érzi/tudja mivel soha nem volt rá szükség. Szerintem a vasárnap körül borítékolni lehet, hogy szép lassan helyre áll minden, kell a műdráma, hogy érezzék milyen marha fontosak is ők. Ja és egy jó éles teszt volt, vajon működik e az összes tározó vagy nem, eddig jó a teszt.

jobbbalmind1 2009.01.08. 00:21:11

nem vagyok profi sem a kommentekben sem a bolgirasban es kicsit talan off is leszek. elore is elnezes kerek mindenkitol.
azt hiszem itt mar minden leirasra kerult ami kell. talan egy kivetellel. miert nem adunk gazt a szerbeknek? azt hiszem europa (es az egesz vilag) igen hasonlo egy kis faluhoz. ami a szomszeddal tortenik hatassal lesz rad. vagy igy, vagy ugy. a szerbek pedig, akar szeretjuk oket akar nem, a szomszedaink. ha jol ertem a hireket ezek a szomszedok, eppen megfagyni keszulnek. egyelore mi meg a szerencsesebb oldalon allunk. van meg tartalek. ha ebbol napi 2millot atadnak, 30 nap alatt jonne ossze a napi fogyasztas 60 millio kobmetere. nem kell hozza nagy bolcsesseg, hogy lassuk, ha nekunk pont az a 60 millio fog hianyozni akkor mar vege. a dolog vagy megoldodik par nap mulva es akkor erkolcsi gyozteskent kerulhetunk ki, vagy ha nem akkor az ukranok es/vagy oroszok ugyis atomot kapnak a szemuk koze ("koltoi" tulzas!!).
es vegul minden egyebe megfontolason tul, adnunk kell, mert azt hiszem ha reggel felkelunk a futott lakasban, ez az egyeduli modja, h a tukorbe tudjunk nezni.......

rexter 2009.01.08. 00:52:37

szomoru egyebkent h mindenki azon sir h legyen gaz. mikozben felfuteni egy kecot 20 fokra fel minimalber.

DeMarco 2009.01.08. 00:55:19

@jobbbalmind1: Szép dolog a keresztényi szeretet felebarátaink iránt. Szívem szerint én is adnék nekik, főleg mivel részben pont újvidéken zárták el a csapokat, hátha nagyobb lesz a motiváció... A gond ezzel csak az, hogy nem tudjuk biztosan meddig mernek elmenni az ukránok/oroszok. Ha aközött kell választanom, hogy az én gyerekemet mentsem meg, vagy a szerbét, akkor bocsássad meg, ha önző módon inkább a sajátomat. Itt most nem az a helyzet, hogy nekem korlátlan van és merő szívjóságból adok belőle. Könnyen lehet, hogy egy hét múlva mi is ott leszünk ahol most ők. Annak meg mi értelme van, hogy mindegyikünk megfagyjon? Emiatt fájjon az oroszok feje. Persze szép gesztus lenne, de mi van ha mégis elhúzódik a válság?

mikike 2009.01.08. 00:56:32

@rexter: Ja, de gáz nélkül 10 fokra se lehet felfűteni... ;-D

Tim28 2009.01.08. 01:37:24

DMX van abban valami amit mondasz, talan épp itt fenetbb írt valaki hasonlót, íme:

"miután az oroszok megszüntették az ukrán gázexportot, az ukránok egyszerűen ellopták a nemzetközi tranzitból a szükségleteiket kielégítő mennyiséget. Amit csinálnak, az köztörvényes bűncselekmény (lopás, zsarolás), ráadásul visszaesők is. Kérdem én, hogy először miért nem a probléma rövidtávú megoldására koncentrálunk? Az EU-nak egységesen, határozottan és érdemben kellene fellépnie, ráadásul azonnal. Javaslatok: -- az összes ukrán határ lezárása, -- az európai utakon jelenleg közlekedő összes ukrán kamion és teherautó lefoglalása rakományostól, -- a légiközlekedés leállítása, -- az IMF-mentőcsomag befagyasztása, -- a NATO-csatlakozás bojkottja, -- a foci-EB rendezési jogának elvétele stb."

Tom$ 2009.01.08. 01:46:30

@Outside: mi mondjuk nem a melegvizet kapjuk a hő központból, hanem a távfűtést, de az itteni nem képes olajjal menni! Csak gázzal. De még kapja rendesen a gázt, így no para :) Csak akkor kap korlátozást, ha az 5-ös szintű korlátozás életbe lép :)

Szeretem a tejet 2009.01.08. 02:39:28

Én is adnék a szerbeknek gázt. Beszerzési áron, vagy kölcsönbe. Sőt, a szlovákoknak is adnék. Nekünk van bőven, ők meg lassan megfagynak. Ott is emberek élnek, köztük sok magyar is.

Azért ha belegondoltok milyen lehet otthon fűtés nélkül, -10 fokban... szörnyű.

A gázvita úgyis megoldódik holnap, max holnapután, kizárt, hogy az eu hagyja, hogy megfagyjanak a népei, óriási a politikai nyomás. Valszeg nem is lehetne ténylegesen átadni a gázt, már csak a gesztusra van idő.

Ez nagyon sokat segítene a szomszédainkkal való jó viszonyban is. Ritka, sőt egyedi lehetőség kilépni a szokásos balkáni verkliből, óriási alkalom! Unott piti viták helyett egy igaz tartalmas gesztus. A most fázó ezrek/százezrek gondolnának ránk jó szívvel. Mutassunk példát európaiságból.

pancel 2009.01.08. 03:16:00

Milyen marha szerencsém van, hogy a házhoz tartozó telkemen van 2 hektár akácerdő, amit már húszadik éve céltudatosan vágunk/újratelepítünk.
Amikor mindenki köttette be a gázt, hogy ezzel fűtsön/vízet melegítsen/tűzhelyet működtessen, akkor leültem számolni, és inkább ugyanezen az áron lett 3x25 Amperes áram, villanybojler, fatüzelésű kazán meg kerámialapos tűzhely, aztán a gáz el lett felejtve.
Akkor stabilan lehülyéztek, mert a gázzal nem kell vacakolni, meg minden évben ismét lehülyéztek, mert két héten keresztül fát döntök/rönkölök/kuglizok/hasogatok meló után.
Most az okos ismerőseim fagyoskodnak, két napig főzik a tiszta gázzal a vasárnapi ebédet, meg fizetnek havi majd százezres tételeket, én meg ülök a 25 fokban és -bár ronda dolog - kicsit kárörvendve lehülyézem őket. :)
Ráadásul amit megspóroltam, abból tavasszal lesz szép új geotermikus fűtésem, 2.1 millióból készre vágják.

Részemről ennyit a gázról.

kroma 2009.01.08. 04:47:10

@DMX: Ha te levegővel higitod a gázt akkor felrobbansz.Egy kicsit gondolkozzál el rajta. A csőbe vannak szennyeződések közöttük lehetnek apró fém darabkák, ettől pedig berobban a gáz.Mert mi kell az égéshez? Éghető anyag (gáz) oxigén (levegő) meg egygyújtóforrás Fémdarabka. Ennyi.Megnyugtatlak nincs semmivel higitva egyedül a szagositó anyag van belepumpálva 1000m3 hez 14ml.A Molnál vannak a gázkromatográfok ezekkel van mérve a gáznak az összetétele. 7.5 percenként elemzi a gázt majd átlagolja órára napra majd hónapra. Ezt kapják meg a gázszolgáltatók.Az már más tészta, hogy ők általában felfelé kerekítenek.Ilyen szar gázt szállítanak az oroszok,nem tudsz mit csinálni

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.01.08. 07:06:06

nálunk már két üzemben elzárták a gázt. én meg vettem 2 tonna fát. leglább meg nem fagyunk.

sonance · http://www.sonance.hu 2009.01.08. 07:17:04

együnk babot, akkor legalább lesz gáz. szagosított. :D

0xFFFF 2009.01.08. 07:32:46

@pefki: Nem izgulok. Nem gázzal fűtök, tőlem felszedhetik a csöveiket is.

0xFFFF 2009.01.08. 07:42:25

@lószúnyog: Én a bibliával kezdem, csak utána jönnek a szennylapok.

Fighter 2009.01.08. 08:28:24

Kőne még egy-két atomerőmű.... vagy több solarpanel (napkollektor).... vagy még egy-két Föld....

anonim222 [semleges néző] (törölt) 2009.01.08. 08:50:34

@kroma: 2. számú szakértőként hadd röffenjek én is okosat: minden éghető gáz-levegő keveréknek meg van az a tartománya, ahol robbanhat, ami túlképp egy felgyorsult égés. a földgázét nem ismerem, de tuti százas, hogy lehet higitani levegővel, anélkül, hogy robbanna, pláne, hogy egy nyavalyás fémdarabtól nem fog felrobbani, sem begyulladni. úgyhogy tuti levegővel keveredik, pláne, ha levegővel nyomják a helyére egy tartályból. ha kicsit is sietnek, nem biztos, hogy sokat pucoválják. a benzint is vizezik (kopogásjavító a viz).

kroma 2009.01.08. 08:59:20

@anonim2Oksa akkor menjél ki egy gázátadóra vagy egy csomópontra és nézd végig a technikát és akkor meggyőződhetsz róla, hogy semmi levegő téma nincsen.Tudod, hány felügyelő szerve van a Mol-nak, egyből kiszúrnák.El kell fogadni, hogy ilyen szar a gáz. Én is evvel fűtök. ráadásul amit most kivesznek a kútakból az még rosszabb minőségű gáz.22 [semleges néző]:

huzooka 2009.01.08. 09:15:50

Árpi a 4-ből:
honnan veszed ezt a szeles dolgot?
Mo-nak még normális széltérképe sincsen...

Paks: 40 százalékát adja a HAZAI TERMELÉSNEK, a fogyasztásunknak csak 25.

Mego szvsz.: durva hőszigetelés eszeveszetten hazai gyárak termékeivel paleleket, társasházakat, mindent:) (munkahely), erdősítés és erdőgazdaság még durvábban (tartós munkahely), faelgázosítás/pellettüzelés (előkészítésük/gyártásuk szintén tartós munkahely).

Az oroszok meg bé'kaphatják!

huzooka 2009.01.08. 09:28:58

A gáztüzelésű készülékek a gázban lerakódó szemét miatt koszosodnak, sőt, amúgy (pl. a konvektorok) kormosodnak is. Ez a zsíros-nyavajás réteg pedig egész jó hőszigetelő.

Nálunk régebben (konvektoros időkben) csupán kétévente voltak leszerelve és kipucolva az égésterek, eszméletlen mennyiségű por és korom jön ki belőlük. Gázszerelő tisztességesen megcsinálja, 4 konvektort (fél nap meló) 20+fa, gázszivárgás, szén[di/mon]oxid méréssel, mindennel.

Amikor jön a (nyári) meleg, lelassul a gázáramlás a vezetékekben. A por szépen le tud rakódni. Aztán mikor ősszel beindítja az ember a készülékét, csak úgy villognak az égő porszemcsék az égőfej felett...

A gáz után meg égéshő alapján fizetünk, én ezért is vagyok nagyon kíváncsi a januári számlákra:)

svejk_a_derék_katona 2009.01.08. 09:45:07

azért red fred ( 1 comment )is elég kemény .
Ő 12 ujjal gépel.

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.01.08. 15:15:41

A bizonytalanságok ellenére elég jó az elemzés. Annyit még hozzá, hogy ha a lakosság kivételével mindenkit korlátozunk, akkor kb. 30 millió m3-re csökken a napi felhasználás. Ezt a tárolókból kinyerhető mennyiségnek a bejegyzésben leírt szintjére történő csökkenés még fedezné.

Secnir 2009.01.08. 21:01:46

@TuRuL_2k2:
ott a pont. erre gondoltam én is.
ha most kisegítjük őket (már későn írom, mert adtunk 2millió köbmétert), akkor a szerbek azok nem felejtenek. éveken keresztül, bárhová megyünk, jönnek utánunk, mint a kiskutya, és bólogatnak, hogy a magyarok igen, ha mi azt mondjuk nem, azok ingatják a fejüket, hogy neeeem, neeem.
hogy mondják? bajban ismerszik meg a barát?
a következő huszárvágás számomra az lenne, ha szlovákiának is adnánk el gázt :)
akkor dagadna a májam, és évtizedekig lehetne a szlovákok orra alá dörgölni: haver, megfagytál volna, ha nem segítek!
(és ez minden évben előfordulhat)

ingyenebéd · http://ingyenebed.blog.hu/ 2009.03.11. 17:16:03

Az is egy durva összefüggés, hogy Magyarország az összes exportbevételének 14 százalékát költi energiahordozó-importra (ami a GDP-nek is közel 10%), vagyis évente több mint egy hónapot a fűtésszámla kiegyenlítésért gürcöl az egész ország.
süti beállítások módosítása