HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2011.12.30. 00:29 stoppard

Különbözik-e Lázárisztán Ukrajnától?

Szokatlan bejegyzés következik. Nem fűzünk az alaphírhez sok kommentárt, önmagában is  mindent megmagyaráz a mai Magyarországból.

gaz.jpg

A 2006-ban zárt körben kibocsátott svájci frank alapú kötvény kapcsán keletkező árfolyamveszteség megosztását kéri az Erste Banktól a hódmezővásárhelyi önkormányzat abban a levélben, melyet csütörtökön küldtek el Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatónak az MTI tudósítása szerint.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2006-ban 694 darab 100 ezer svájci frank névértékű kötvényt bocsátott ki. A Lázár János (Fidesz) polgármester és Korsós Ágnes főjegyző által jegyzett levél leszögezi, az önkormányzat eleget tesz kamat- és tőkefizetési kötelezettségének, a teljesítés azonban nem jelenti a tartozás teljes tartalmának elismerését, hiszen a 2006-os 173,41 forintos svájci frank árfolyamhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot.

Vagyis: Lázár János felelőtlenül spekulálva kockázatos hitelt vett fel az önkormányzat nevében (mert hogy ne feledjük, amit a levél balladai homályban hagy: akkortájt már ő volt a polgármester), most pedig csodálkozik, hogy bukik ezen. Az önkormányzatok "jó" szokása volt, hogy hitelt vettek fel, azt betétként kamatoztatták (ld. még carry trade). Most pedig a felelőtlen ember hőzöng.

Az önkormányzat jogfenntartó nyilatkozatának alapja a közös kockázatviselés, illetve a magyar törvények szerint fennálló olyan jogelvek, amelyeknek a gazdasági életben, a pénzpiaci viszonyokban is érvényesülni kell.

A hazai bírói gyakorlat rámutatott arra, hogy az ilyen jogviszonyokban számos esetben nem érvényesülnek a polgári jog szerződésekre vonatkozó rendkívül fontos alapelvei, ugyanis nem biztosított az alkufolyamat, ezáltal sérül a szerződő felek egyenjogúsága, hiszen az adós pozícióban lévő fél választási lehetősége csupán arra korlátozódik, hogy melyik pénzpiaci szereplővel szerződjön, a létrejövő jogviszony tartalmába már semmiféle beleszólása nincs. Nem érvényesül a jóhiszemű joggyakorlás elve, felmerül a jogalap nélküli gazdagodás, az együttműködési kötelezettség és a kárenyhítési kötelezettség teljesítésének hiánya - áll a levélben.

A választás lehetősége nem csupán abban áll, amit Lázár János állít, vagyis hogy bankok között választhatott, hanem abban is, hogy ha neki nem tetszik, kockázatosnak gondolja stb., akkor egyáltalán nem vesz fel hitelt. Vagy esetleg nem 12 milliárd forintot. Nem vagyok jogász, de a levél fenti szakaszából amúgy is kiüvölt a bullshit-faktor. Jogalap nélküli gazdagodás? Kinél? Együttműködési kötelezettség? Ezt mindenki szájából furcsa hallani, de aki épp most intézte el a parlamentben, hogy törvény mondja ki: Hódmezővásárhelynek ne (se) kelljen kifizetni a rezsiköltséget, attól még különösebben hat. Mondjuk, hogy a teflonvastagság átlag feletti.

Az önkormányzat az elmúlt években többször tapasztalt olyan gyakorlatot az Erste Bank részéről, amely nem bizonyította az ügyfelekkel történő felelős partneri viszony előtérbe helyezését. A levélben példaként a 2008-ban elindított tranzakció kudarcát említik, amikor a város az akkori 141-145 forintos svájci frank árfolyam mellett egy forint alapú kötvény kibocsátásával vásárolta volna ki a CHF-kötvényt. Ezzel az önkormányzat álláspontja szerint elkerülhető lett volna a jelenlegi többletkötelezettséget eredményező állapot. A tranzakció meghiúsulása nyilvánvalóan súlyos károkat okozott az önkormányzat mellett a banknak is. A történtek bizonyítják, hogy az ERSTE Bank Magyarország felelős a kialakult helyzetért, ami megalapozza, hogy kockázatot kell viselnie - szögezik le a levél írói.

Szögezzük le, hogy Lázár János pénzügyi zseni, hiszen hajszálpontosan látta a svájci frank árfolyamának az alját. Se előtte, se utána nem jutott eszébe leváltani a hitelt, csak pontosan akkor. Az ugyan nem teljesen világos, hogy miért lett volna olyan nagyon jó leváltani az alacsony kamatozású devizahitelt forinthitelre, hiszen az a 15%-kal kisebb tőkére vetítve is nagyobb terhet jelenthetett volna, de spongyát rá. Az viszont tényleg érdekelne, hogy ha már ennyire látta a piacot a polgármester úr, ugyan mi a fenéért nem fedezte le az amúgy is felelőtlenül vállalt árfolyamkockázatát? Azt meg már csak remélni merem, hogy Hódmezővásárhelyen nem olyan a városvezetés, hogy "nem érvényesül a jóhiszemű joggyakorlás elve, felmerül a jogalap nélküli gazdagodás, az együttműködési kötelezettség", no meg a közös kockázatviselés, így aztán ha mégis összejött volna az óriási bolt, akkor azért az Erste Bank is kapott volna a nyereségből.

Az elvárható tisztességes piaci magtartás folytatása, és az EU-ban hagyományos banki üzleti etika okán, az önkormányzat arra kéri Jelasity Radovan elnök-vezérigazgatót, hogy harminc napon belül, legkésőbb 2012. január 30-ig nyilatkozzanak, hogy a közös kockázat vállalás jegyében a veszteséget eredményező többletből mekkora összeget vállal át a bank. Amennyiben eddig a határidőig az önkormányzat nem kap érdemi választ, a város minden szükséges és lehetséges lépést megtesz a veszteség közös viselése érdekében, megfontolva a bírói út lehetőségét is.

Szeretném remélni, hogy egy olyan országban élek, ahol az emberek többségének - a bankok minden disznósága ellenére - kinyílik a bicska a zsebében ettől a gengsztertempótól. Ez Ukrajna, ahol a politikus nyíltan üzenget a gazdaság autonóm szereplőjének. Legközelebb ki jön sorra?

Együttműködésük hiányában az önkormányzat vezetői a Magyar Országgyűlés jogalkotási és a Magyar Kormány végrehajtási segítségét fogják kérni az ilyen és ehhez hasonló banki magatartás felülvizsgálatára és megszüntetésére, emellett az európai illetékességű és hatáskörű szervekhez fordulnak.

Vajon amikor az "együttműködésünk hiányában" szófordulat megszületett, kinézték már a lovat is, amelyiknek a fejét majd le kell vágni hozzá? Összegezzük azért: adott egy város, és annak a teljesen inkompetens polgármestere. Miután csődbe viszi a települést, a hazai áramellátás biztonságát fenyegető módon, törvényi szinten teremt lehetőséget a nemfizetésre, de ez sem elég: befenyít egy bankot, hogy vagy elengedi a tartozását, vagy járhat még akár rosszabbul ő is, és a szektortársai is. Mindezt a nemzeti hírügynökségen keresztül, nyílt levélben. De tényleg, hol élünk mi?

Az önkormányzat az esedékes törlesztő részleteket azzal a jogfenntartással fizeti meg az Erste Banknak, hogy maga a teljesítés nem jelenti a követelés teljes körű elismerését. A város a törlesztő részletek esedékességekor és a kötvény kibocsátásakor érvényes árfolyam különbözetéből adódó összegre - a kockázatviselés arányában - igényt tart. Amennyiben a jogszabályok változása a kötvény jelenlegi kondícióinál kedvezőbb feltételeket teremt, úgy az önkormányzat az új szabályozásnak megfelelő mértéken felüli, már teljesített törlesztések arányos részére is igényt tart.

Ennek kapcsán csak pár további elgondolkodtató kérdést tennék fel:

Miért bocsátott ki kb. 12 mrd Ft értékben kötvényt Hódmezővásárhely?

Hova lett, mire ment el az a cirka 12 jard? Ha beruházásra, akkor hol a megtérülés? Ha még megvan, akkor minek nevezzük a dolgot? Csak nem spekulációnak?

2008-ban, amikor 140 körül volt a frank és Hódmezővásárhely törlesztett, akkor ugye nyerőt realizált a pozíciója egy részén. Abból mennyit adtak vissza az Erste Banknak?

Szóval így állunk most, emberek. Hogy aztán ennek milyen következményei lesznek a bankok és a kormány közötti devizahitelesek segítését célzó megállapodásra, vagy éppen az IMF-hitelkeret elérésére, majd csak néhány hónap múlva fog kiderülni. De azt már most is tudhatjuk: nem lesz unalmas évünk jövőre sem. Erről gondoskodik pár dilettáns, felelőtlen politikus, akik a közjó fogalmát még hírből sem ismerik.

529 komment · 8 trackback

Címkék: hitel lázár gazdasagpolitika


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr113504676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lottómorál 2011.12.30. 22:22:11

Komolyan mondom, hogy Lázár János egy szimbólum. Ez tök jó. Szimbólumokra szüksége van minden országnak, de amit ő szimbolizál, azt tán mégse kéne erőltetni.   Az illető úr munkásságát, gondolom, nem nagyon kell ecsetelni. Ő az a polgármester,...

Trackback: Mulatnak az urak 2011.12.30. 15:50:42

Gálaestet rendeznek az új alaptörvénynek. A rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívott meg az Operaház....

Trackback: +30 A feltétel 2011.12.30. 12:47:17

- Lázár.- Jó napot kívánok, én az ERSTE Bankból...- Jaj, ne! Valami kedvezményes hitelkártyát akar rám sózni, ugye? És most azt fogja mondani, hogy a velem folytatott beszélgetést rögzítik. Figyeljen jól, engem ilyen ajánlattal maximum Genfből kereshet...

Trackback: Vásárhely megint szegényeket aláz 2011.12.30. 09:57:47

Lázár "annyit is ér" János városában úgy osztják a közmunkásoknak az élelmiszersegélyt, mintha karácsonyi ajándékot adnának át. Szerintem pedig ajándékcsomagnak nevezni a rászorulók élelmiszer segélycsomagját nem eufemizmus, hanem pofátlanság...

Trackback: Törvényt sértett a Fideszért a hirdetési újság? 2011.12.30. 09:56:56

Legalább három törvény több paragrafusát is semmibe vette a hódmezővásárhelyi Szuperpress, hogy a Fidesznek segítsen megtorolni egy vírusvideót. Ha egy lerövidített hangfájl felbukkanása miatt törvénysértő hirdetést rendel és személyes adatokkal szóra...

Trackback: Akinek nincs semmije, az annyit is ér 2011.12.30. 09:55:56

Akinek nincs semmije, az annyit is ér - jelentette ki a hódmezővásárhelyi képviselőtestület előtt a város polgármestere, Lázár János. Ki tud felsorolni tíz szellemi vezetőt, aki emberek millióira volt hatással, ám nem kapart össze annyit, hogy ne sajná...

Trackback: Vásárhelyi BAR-lista 2011.12.30. 09:55:00

Nem ette meg az ebédjét két 65 év feletti hódmezővásárhelyi polgár, másik kettő pedig nem vállalta a közmunkát. Egyikük azért, mert meghalni merészelt... Nevük, lakcímük, születési idejük felkerült a város internetes szégyenfalára.Amikor kitört a balhé...

Trackback: Nem hiszem el... 2011.12.30. 09:16:21

Tényleg azt hisszük, hogy ő majd leváltja a miniszterelnököt az államcsőd előtt? Tényleg ennyire hülyék vagyunk?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2011.12.30. 04:13:03

"Ennek kapcsán csak pár további elgondolkodtató kérdést tennék fel:"

Egy kimaradt: vajon miből élt a Fidesz 4 évig?

Kivancsi 2011.12.30. 05:38:30

jo kerdes...
miert is nem lehetett 140 es arfolyam korul akkor torleszteni?

Szoval nem lehetett mer csak...
akkor most szopjon az ERSTE minimum a felet...
Meg mindig jol jar mintha a teljesett bebuknak.
Nem sajnalom oket lesz ezen a "bicnicen" hasznuk is...

Ugy hogy:
Szamomra a politikusok: maszop, fityesz stb meg a bankok egy kutya... ruhellem mindet..
Nyirjak ki egymast... a mi adonkbol :):)

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2011.12.30. 06:19:38

@Kivancsi: Látod arra nem sajnálnám az adót! Egymást nyírnák ki belőle, de szép lenne! Jó ötlet! Egymástkinyírási különadó.

Smoother (törölt) 2011.12.30. 06:39:37

Ilyenkor hogy van a hires mondat...?
Ennyit is ér?

Smoother (törölt) 2011.12.30. 06:47:24

Én ugy gondoltam hogy na itt a 2/3 ad. Leülnek a hozzáértők, megbeszélik és indul a felemelkedés. Annyira szép lehetett volna és nem kell hozzá sok minden.
De sajnos olyan párt sose jut el a kormányzásig amelyik az embereknek segiteni akar.
Egyszerüen mivel a politikához pénz kell a pénzért meg igéretek meg lobbi.
Elérketett az az idő mikor a fejlődés legnagyobb gátja a pénz.

xylu 2011.12.30. 06:58:47

Na végre,hogy rájöttetek!Így kapcsolódnak egymásba a lépések:
-elmúltnyócév minden szemétkedése a htalom megszerzéséért,finanszírozták a fideszes önkormányzatok is.
-végtörlesztés:először a sajátjaikat fizették vissza,azzal a szöveggel,hogy segítünk azembereken
-most jönnek az önkormányzatok.legnagyobb adós BP.V.kerület,utána lázár és a többi.a XIII. kerületnek pl. nincs is adóssága...
-na ezért nem akarnak az EU-IMF párossal megállapodni egyenlőre!Még van egy-két törvénytelen lépés a tarsolyban....
-a bankokat is jól átverték,ilyen egy FIDESZ megállapodás szavahihetősége!Plusz még a közalkalmazottaknak nyújtandó kedvezményes forinthitel a mi adónkból,persze,végül is mindent mi fizetünk.
-ez az egész végtörlesztés ráadásul elbukhat a nemzetközi fórumokon,és akkor utólag kártérítést kell fizetni a bankoknak,szintén a mi adónkból...
-mindez úgy is elkerülhető lenne,ha JÓL csinálnák a dolgukat,a forint és az országkockázati felár nem szállna el, a gazdaság jól működne, az emberek nem halnának éhen,lenne munkájuk és ezért jó sok adót befizetnének a költségvetésbe.-de úgy tűnik,már rájöttek,hogy ez a variáció reménytelen nekik,és ezért mindent egy lapra feltettek,visznek,amit bírnak
EMBEREK,KÉSZÜLJETEK AZ ÁLLAMCSŐDRE!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 06:59:42

Épp most készítik elő az államcsődöt a fiúk.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 07:05:20

Azért a tapsolók elgondolkodhatnának azon, hogy mi várható akkor, ha megtagadjuk az adósság visszafizetését. Mert ez gyakorlatilag az.

Ki a lófasz fog pénzt fektetni ebbe a kurva országba? Mert mindenki vissza szeretné kapni, azért BEFEKTETÉS.
Ha nincs lóvé, akkor mit vártok ettől a kisfaszom országtól?
Még kapát se tudunk magunktól csinálni, hogy elkapirgálhassunk a magyar termőföldeken...

Kibaszott szánalmas egy ország.

lariflari 2011.12.30. 07:31:56

Erről mindig az a mese jut eszembe,amikor atelet kívánták a pecsába az emberek.Azt egyszer a tél megsértődött ezen és nem jött többé.Aztán sz@r volt mindenkinek,nem volt termés.Na a bankok kb ugyanez.

Faby 2011.12.30. 07:40:50

Bármiféle mélyebb elemzés nélkül: ha ezt az ötletet egy egyszerű, nem politikus, csak adós vetné fel, ott helyben röhögnék ki a bankban, hogy miaz, hogy osszuk meg a kockázatot, veszteséget?
Holott kishazánkban a devizahitelezés (tegyem hozzá, a forint is) arról szól, hogy _MINDEN_ kockázatot az adós visel! Értékbecslésnél az ingatlan értékének a felének a 75%-áig fogadnak el fedezetet, minden árfolyammozgás az adóson csapódik le, valahogy mindig az elszámoláskor a legmagasabb az árfolyam, stb. Olyat, hogy valakinek nyeresége lett volna az árfolyammozgásból, még nem hallottam, de lehet, hogy csak az én mintám túl szűk.

Sajnos nagyon valószínű, hogy ezt az egész végtörlesztéses bulit elmeszelik, akkor pedig mi mindannyian fizetni fogunk! Nem kicsit, sokat!

komplikato 2011.12.30. 07:40:55

" így aztán ha mégis összejött volna az óriási bolt, akkor azért az Erste Bank is kapott volna a nyereségből."
:D
Éééés tényleg.

Pan Modry 2011.12.30. 07:42:21

Lazar egy fos, egy nulla...

spekulalt, rabaszott, ennyi, szopas hogy nem a sajat penzevel tette

nu pagagyí 2011.12.30. 07:46:45

Lázár tulajdonképpen azt követeli, hogy fogadják el aranyárban az általuk szines üveggyöngyé gagyisított forintot. Megtoldja még egy jó kis fenyegetéssel is: ha nem, akkor kénytelen lesz szólni a parlamentben, saját magának.

Szerintem lenne egy egyszerű megoldása a dolognak, törlessze CHF-ben a hitelt! Bármelyik sarki pénzváltó készségesen átváltja a forintját és így ugyanannyit kell csak visszafizetnie svájci frankban, mint amennyit felvett, plusz még az elenyésző kamatot, amit azért csak megérdemel a bank.

Pan Modry 2011.12.30. 07:48:03

@Faby:

a bank is visel kockazatot nagyokos, ha bebukik a hitled mert nem fizetsz, az a bank kockazata, csokolom...

ti gyeka pozit nyitottatok a devizapiacon a devizahitellel, es rabasztatok, ennyi, es most meg ezt a veszteseget a tobbi allampolgar kozt szet akarjatok osztani, hat kapjatok be...

Kepan 2011.12.30. 07:48:24

Én John Laser helyében az audi s8-as téma után lemondtam volna. Azóta sajnálom Hódmezővásárhely lakosait. Az ilyen arroganciára nincs magyarázat, remélem az Ersténél a legjobb helyre rakják a levelet - iratmegsemmisítő.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.12.30. 07:50:01

Lázárék azt nem értik, hogy ide senki nem fog a jövőben pénzt hozni, ha nincs jogbiztonság, mert minden szabályt felrúgnak, ha éppen nem nekik megfelelően alakulnak a dolgok.

Ezt magyarázta Járai is néhány hónapja Orbánnak, mikor Viktor értetlenkedett, hogy miért nem mennek jól a dolgok, ha ők mindent jól csinálnak.

Pan Modry 2011.12.30. 07:53:31

@Kepan:
Az Erste szepen majd feltorli a padlot Lazar pofajaval :DDD

hhh. 2011.12.30. 07:56:25

Nem értem megint ezt a nagy ajvékolást. Mi a tény? Írt a csávó egy levelet. Nem lehet levelet írni a "szent banknak"?
Még valami logika is van benne, nem a szokásos, fizetünk, mint a katonatiszt vonal.
Mostanában Magyarország is kapott leveleket innen-onnan. Érdekes módon, az indexes blogokon azok nem lettek szétanalizálva.

Kepan 2011.12.30. 07:57:00

@Pan Modry: Megnézném. :)
Bár félek, attól nem tisztább lesz a padló. :D

Smoother (törölt) 2011.12.30. 07:58:52

Lásd egészben a dolgot.
Ez csak egy teszt.
A fö terv az hogy az összes önkormányzati hitelt igy oldják meg.
Még van másfél nap ez alatt be lehet nyujtani valami ilyesmit és már hatályos is lesz.

preddy 2011.12.30. 07:59:12

Szeretném a kedves bankellenes polgártársak figyelmét felhívni ama egyszerű tényre, hogy a bank is kereskedő, ad és vesz! Aki a vesztüket vagy csak kárukat akarja, az a betétesek vesztét vagy kárát akarja...
Ha sikerül bedönteni egy bankot, a betéteseit döntik be!

Megfigyelo 2011.12.30. 08:00:15

Mint egykori ukrajnai lakos, kikérem magamnak, hogy Lázárt Ukrajnához hasonlítsák! Az egy szegény, de becsületes ország.

Smoother (törölt) 2011.12.30. 08:01:14

Mindig ezt csinálják. Bedobnak valami hihetetlent tesztelni a végén meg ennek a fele lesz a törvény.

Megfigyelo 2011.12.30. 08:01:51

@hhh.: Jja, azok az európai jog betartásáról, és nem felrúgásáról szóltak...

Zedder 2011.12.30. 08:02:05

@SchindIer Pistája: hagyd rá, valszeg a nyájba tartozó birkával van dolgunk... Egyébként nehéz magyarázni, hogy ahelyett, hogy egy ilyen levélre vastagbőr felkiáltással reagálna, egyből a cúna gonosz külföldieket kezdi el szidni, akik bántani akarják viktorkáját...

nu pagagyí 2011.12.30. 08:03:02

@Faby: Nem fogunk, hanem már fizetünk is. Leértékeltük saját magunkat. Egy itteni átlagkereset értéke egy németországi török budipucoló kétnapi keresetét éri. És lesz még lejjebb is, amíg el nem zavarjuk ezt a társaságot.

Jenyei 2011.12.30. 08:06:06

Nem kell aggódni, semmi baj az országgal. Most hallottam: az IMF-megállapodás fontos, de nem húsbavágó. Nem,húsbavágó az Alaptörvény Asztala, az ünnepségek az Alaptörvény Ünneplésére, ezek fontosak. Milyen miniszterelnök juttt nekünk, emberek?

Rá Dios 2011.12.30. 08:09:34

Igazából azt furcsállom, hogy ha - igaztalanul és számító módon - önálló döntésre alkalmatlannak kiáltották ki a magán hitelfelvevőket, akiket, szegénykéket, emiatt mérlegelés nélkül ki kell segíteni, akkor most az önkormányzatok állítanak ki magukról hülyeségi bizonyítványt? Hát nem egy település legderekabb emberei alkotják a testületet? Nekik sem volt módjuk felelősen, előre számolva dönteni? Nem kellene akkor mind elhúzniuk?

Zedder 2011.12.30. 08:09:36

@SchindIer Pistája: én rettegnék, ha egy ilyen állami autó okozna kárt a saját járművemben. Mert majd az "állam" megtéríti, ugye? Mikor? Mennyit? Milyen feltételekkel?

Esetleg a NER értelmében megkérnek, hogy ettől a kárrendezéstől most tekintsünk el az ország szebb jövője érdekében? Vagy csak megpiszkálnak, hogy 2012-ben miből is van még pénzem autóra és benzinre?

jog-ász 2011.12.30. 08:10:21

jó szoval lázár kolléga is beleesett az elmultnyoccég felelőtleg igérgetéseibe és eladósitotta városát jo sok milliárddal..ugy tünik hogy ebben az ügyben a bank az egyetlen aki felelősen és gondosan járt el, ne felejtsük hogy nem a saját pénzével játszik a bank, hanem a betéteseiével..ja hogy jános sem a sajátjátval játszik, hanem az adófizetőével???hmm hmm, gondolom a saját vagyona nem adósság hanem inkább svájci frankos betét svájcban, mint ahogy ezt ő maga is nyilatkozta..jános te mondtad, hogy mindenki annyit ér amennyije van, polgármesterként minusz sokmilliárdot érsz...

jogtanács: ne pereskedj mert sok lesz a perköltség és ugyis te bukod.ha csak visszemenőleg nem hoztok olyan törvényt, hogy a hódmezővásárhelyi kötvénykibocsátás árfolyamkülönbözetének felét az erste bank hungary köteles állni...visszamenőleg persze.
ha maradnak a klasszikus polgári jogi elvek(ha esetleg nem jártál volna polgári jog előadásra) akkor nincs értelme pereskedni. kárenyhités??hol a jogellenes károkozás?(ha csak ott nem hogy az önkormányzati vagyon csappant meg a felelőtlen kötvénykibocsátással) jogalap nélküli gazdagodás?azt bezony a polgári jog akkor akalmazza ha nincs SEMMILYEN jogalap, szerződés, jogviszony ami alapján lehet vizsgálni az ügyletet..itt van.
együttmüködési kötelezettség??ki kényszeritett kötvénykibocsátásra, szerződéskötésre egy pénzintézettel?akció előtt utána jártatok -e hogy melyik bank milyen feltételekkel ad?eolvastad a szerződésed?felnőtt magyar polgárként?....ugy látom csak visszamenőleges törvényalkotással lehet ezt a problémát is megoldani majd, amit kb 5-10 év mulva a magyar adófizetők fizetnek vissza majd az erstének.

Rá Dios 2011.12.30. 08:10:58

@SchindIer Pistája: Mondjuk ez hülyeség a javából. Miért kell nekem egy könnyebb-súlyosabb balaeset miatt a honvédséggel szembekerülnöm? Dolga neki a kárfelmérés? Ő dönt arról, hogy mit fizet? Szépen vagyunk.

preddy 2011.12.30. 08:11:05

Remélem Lázár János elől jár a jó példával és városában megosztja az árfolyamváltozást a lakossággal, így ott a kenyeret, zsemlét, benzint az ötvenes évek árfolyamához fifty-fifty arányban visszaigazítva, a változás megosztás elvét alkalmazva, árusítják!

Pan Modry 2011.12.30. 08:11:10

@Zedder:

Ja, majd megteritik, 2020 utan valamikor, isten mentsen meg attol hogy egy ilyen kormanyzati bunozovel karambolozzak...

hattyú 2011.12.30. 08:12:04

Ilyet Ukrajnaban nem csinalnak. Szerintem Mo. pont azt kapja amit erdemel, Lazar ur pedig csak azt teszi, amit a mesteretol tanult.

balfék 2011.12.30. 08:13:18

A szokásos fideszes megoldás, más faszával a csalánt. Ők kiszedték amit lehetett a bukót mással fizettetnék meg. Ráadásul a veszteség nagy részét is az áldásos tevékenységük okozta.

preddy 2011.12.30. 08:13:58

@Zedder:

Majd kármegosztást javasolnak az autódra, Lázár mintájára...

Exxit 2011.12.30. 08:14:18

Nekem kinyílt a bicska a zsebembe!
A levél még a rosszabb diktatúrákban is kimeríti a hatalommal való visszaélés gyanúját!

De legyen igaza Hódmezővásárhely megváltójának.

1,
Remélem senki nem fog egy kanyi áramdíjat sem fizetni január elsejétől ebben az országban! Illetve ez sajnos csak állom. Reálisan azt remélem, hogy Lázár nyomására elfogadott törvényből kifolyólag egyetlen cigány sem fog áramdíjat
fizetni!!!
2,
Remélem az emberek tömegesen fognak, forint, és minden egyéb hitelesek írni a bankoknak, hogy márpedig ugyan így osszák meg velük a terheket!
Ha Lázár megteheti, mindenki megteheti!

Kérdem én, mikor ad nekem az ország kb. 1 millát?
Nem vettem fel devizahitelt, kérem a most a megsegítésemre szánt pénzt!!

Kérdem én Gyurcsány mivel kényszerítette Lázárt, hogy vegyen fel devizahitelt?

Ha a zátlagember a Fidesz szerint pénzügyi analfabéta, miben különbözik tőlük Hódmezővásárhely vezetése?(és a parlament?)

És még egy.
Mi van ha Brüsszelben nincs meg a kétharmad, és a nyakunkba (Magyarország) akasztanak majd az elmúlt 1,5 év ámokfutásai miatt vagy 3000 milliárd eurós kártérítést?

Vajon hol tart annak a beígért törvénynek a megalkotása, ami szerint a politikusokat is felelősség terheli a döntéseik miatt? Büntethetőek lesznek?

Orbán Diktor (törölt) 2011.12.30. 08:14:27

poszter:"Legközelebb ki jön sorra?"

Helyesen: legközelebb ki következik?

háténvagyokaz 2011.12.30. 08:15:25

Lázár talán így teszteli (itthon, kicsiben), amit az IMF-küldöttség távozásakor belengetett: ha vissza akarják kapni a pénzüket, amit már eddig kölcsönadtak, akkor úgyis visszajönnek tárgyalni. - Ha az Erste vissza akarja kapni a 12 milliárdját, akkor úgyis enged, majd megmutatják neki, hogy de.
Asszem nemzetközi piacokon nem ezt hívják jó adóshoz vagy pláne úriemberhez illő viselkedésnek.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.12.30. 08:15:26

@Kőmíves Kelemen: Kb. a választópolgárok 2/3 része nem érti amit írtál.

F173 2011.12.30. 08:15:28

Valaki magyarázza már el, hol a racionalitás abban, amit a FIDESZ csinál?

Abban, hogy nagyobb szeletet szeretnének a tortából és mindenre megpróbálják rátenni a kezüket van ésszerű magyarázat, de arra hogy közben mindent megpróbálnak, hogy a magyar gazdaság tortája minél kisebb legyen már nem látok racionalitást.

A bankok ortodox és racionális intézmények. Ha látják, hogy nincs jogbiztonság ebben az országban egyszerűen visszafogják a tevékenységüket és nem hiteleznek.
A beruházások 70-80%-a hitellel szokott megvalósulni. Ha nincs hitel, akkor a beruházások akár 90% sem valósul meg, ami a magyar gazdaság tragikus összezsugorodásához fog vezetni.
Ennyire nincs egy racionális ember a FIDESZ-nél, aki nem látja, hogy ez nekik is rossz, mert nem lesz miből lopni és elvenni...

Orbán Diktor (törölt) 2011.12.30. 08:16:47

@SchindIer Pistája: Mindenhol ott vagy, szarházi bolsevik? Mennyit fizetnek érte, nyomorék náci?

pirosfeherzoldezamagyarfold (törölt) 2011.12.30. 08:18:26

nem lesz kis munka visszaepiteni a bizalmat arra a szintre, ahogy a fidesz atvette. az adot soha nem fizetok (a politikusok, akik ktgvetesbol kapjak a beruket, valodi adot nem tesznek bele) okozta tobbletkiadasokat pedig, amelyek a orszag dragabb finanszirozasabol adodnak, soha nem kapjak mar vissza az adofizetok. sajnos az ostobasag draga hobbi.

Megfigyelo 2011.12.30. 08:18:40

@Faby: Persze lehetett volna olyan sémát is választani -- nem tudom, miért nem ezt választották, vagy az állam is előírhatta volna --, amiben a bank is több kockázatot vállal. Csak akkor mások lettek volna a hitelezés feltételei: sokan nem kaphattak volna hitelt, és akik kaptak volna, azoknak is sokkal magasabb lett volna a kamat (és így a törlesztő). Ez mindenütt így van -- a kockázatosabb hitelnek magasabb a kamata. Egyébként az árfolyam drámai változására senki sem számíthatott, előzőleg egy évtizedig alig hullámzott egy kicsit.

csárli hárper 2011.12.30. 08:19:54

hülye lázár, hülye fidesznyikek!
miért nem a zótépétől vettek fel forint alapút kurva nagy törlesztő részlettel he?
ja hogy spekuláltak a zállam pénzével, feltöltötték a párt kasszát, a város egy putri, és most még ők fenyegetőznek hogy lesznemulass...
elmennek a tetves kurva anyjukba!

2011.12.30. 08:20:33

Miből élt a Fidesz 8 évig? Nagyon jó kérdés. Bár sok mindenről suttognak az emberek, de én egy konkrétat mondok.
Kelet-Magyarország, egészségügy.
A rákos betegségre való gyógyszer nagyon drága, nosza nem adjuk be a rákos betegnek, hanem külföldre eladjuk jó pénzért, az összeg pedig landol a fidesz kasszájában. Mindezt a fidesz barát kórház vezető utasítására, aki így törleszti az adósságát, hogy kinevezték kórházigazgatónak, előtte pedig a cégét bízták meg zsíros eü. munkákkal.

Lázát levele pedig csak arra jó, hogy az Euro árfolyam emelkedjen, a hitelhez még nehezebb lehessen jutni, tehát a cégeknek egyre szarabb lesz és ezáltal az embereknek is.
Külföldre kell költözni, vagy rendes, véres forradalmat kell csinálni, olyan igazi lövöldözőst, lámpavasast, mert másból nem tanulnak a politikusok.

Megfigyelo 2011.12.30. 08:21:28

@F173: Egyesek szerint monopolhelyzetbe akarják juttatni az OTP-t.

szkr80 2011.12.30. 08:24:51

@hhh.: "A világ ostoba politikusai
ne várjanak tőlünk változást" Na ezt uzentek a vilagnak Eszak-Koreaban - onnan ahol meg a hadsereg is ehezik es az osszes gonosz kulfoldi bankot mar reg eluztek - NEM ISMEROS A STILUS kedves hozzaszolo?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.30. 08:26:03

Ma erről is szavaz a Parlament:

- a nagy nemzeti szar jegyében 30 évente legyenek választások

- a választáson csak 155 cm mély, felcsúti kötődésű, focistaaggyal rendelkező, soha nem dolgozott, mindenkit hülyének néző, közutált, O.V. monogrammú alak indulhat.

NE ENGEDJÜK MEGSZAVAZNI!

Kivancsi 2011.12.30. 08:27:46

azt se felejtsuk el, hogy!
amit a "nyugat" idehozott befektetett stb..
nos azok sem 100% osan korrekt bicnicek...
Idejott aztan amig nyalogatva volt a segge adokedvezmeny stb... addig itt pezsget aztan mikor el kellett volna kezdeni "termelni" azaz adozni az allamnak szepen lelepett vagy ugye atalakult, hogy ujra kedvezmenyeket kapjon pl: KIKA?

akkor az itt mukodo leanybankok miert nem ugyanazon a kondicion es felteteleken mukodnek mint az anyaorszagban? sorolhatnank a tetelek sorat amit az anyaorszagban nem is ismernek!
nos ennyit a korrekt BEFEKTETES-rol Magyarorszagon! pl ING

Sajnos ennek kialakulasaban nagy szerepe van az allamnak a pszf nak mert nem koppintott az idejovo toke fejere idoben!! Sot meg kedvezett is nekik a zemberek karara!

Vagy a szinte monopol helyzetben levo OTP kondicios listaja volt az iranyado az ideerkezo bankoknak....
Sajnalom a Csanyit is......

djukel 2011.12.30. 08:27:48

Mivel a Lázárféléket a jogszabály szerint nem lehet a Dunába lőni, meneküljön ebből az országból aki még tud.

Le_Penseur 2011.12.30. 08:30:41

@hhh.:
Az a tény, hogy egy polgármester megpróbált nyerészkedni az árfolyam mozgáson, de nem nyert, hanem veszített. Most viszont azt mondja, hogy ő nem veszthet, ezért fenyegeti a bankot, hogy ha kell akár az alkotmányba is beleírja, hogy ő eztán mindig nyer, akkor is ha veszít!

1. probléma: közpénzekkel tőzsdéztek, shortoltak

2. probléma: felhalmoztak egy halom kifizetetlen számlát, van egy rakat kétes pénzügyi ügyük és ahelyett, hogy rendeznék, törvénybe foglalják, hogy nyeljen a bank, a szolgáltató

3. probléma: mérhetetlenül arrogáns, de legalább rettentő buta módon azt gondolják, hogy bármilyen szerződést fel lehet rúgni, ha az ő érdekük úgy kívánja.

4. probléma: nagyon veszélyes minden bajunkat a bankokra vagy bankárokra kenni! A fő probléma a dilettáns, alkalmatlan, gerinctelen politikusok hadában keresendő!

5. probléma: ki a fene fog befektetni egyetlen garast is, ha a játékszabályok kb hetente változnak és még arra sincs garancia, hogy a befektetés valaha megtérül, a haszonról már nem is beszélve?

szkr80 2011.12.30. 08:32:49

@Megfigyelo: Na ez azert nem teljesen igaz egy ilyen nyitott gazdasagban a tartalekolasi valutaban mint a frank es jen eladosodni felelotlenseg es ezt a penzugyi szakemebereknek latni kell.A problema az volt hogy ennek tudataban is a bankok minnel kisebb torleszto igeretevel nyujtottak hitelt akinek csak tudtak hogy versenyben maradjanak FELELOTLENUL! Na ezt kelett volna megakadalyozni annak ideljen a PSZAF-nek. Es ezt a hibat mar csak isteni uj vezetonk tudta tetezni azzal az amokfutassal amit az elmult 1,5 evben muvelt!!!! Ha nem ter eszhez es nem fog itt sokan ehezni fognak addig kell cselekedni ameg van idonk!

Megfigyelo 2011.12.30. 08:33:40

@spontan: Tegnap 33 mlrd forint államkötvényt akartak eladni, és elment (rémes hozammal) 15.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.30. 08:33:41

Azért a bank válaszában (JOGOSAN) senki ne kételkedjen:
"Anyád! Hülye vagy te?"
Röviden majd így lehetne fordítani az az egy oldalas válaszlevelet, amit Hülyegyerek & Co. kap.
Ha holnap valamelyikőtök pénzt vesz fel (bárhol a világban!) és ezzel a szar szöveggel próbálná eljátszani a végeredményt, akkor azért hamar megkapná a fenti, rövid kis kétmondatost...
Itt egyszerűen egy felelőtlen károkozásról van szó, mely vastagon büntetőügyi kategória. Kultúrországban a rárohad a műagyagbilincs is az ilyen baromra.
Egyébként gondolom a felvett összegről hitelesen és pontosan, kielégítően el is tudnak számolni! A pártkasszába egy forint sem került belőle... Bár az utalások átnézésével pillanatok alatt átlátható! :)

nuttmeg 2011.12.30. 08:34:45

@Kőmíves Kelemen: ezen jot rohogtem...egy kicsit sirva azert. :)

csoko20 2011.12.30. 08:36:05

Lehet hogy apró pénz, de nem kellett volna havi 600.000-ért autót bérelni.

"Akinek nincs semmije, az annyit is ér"

Akinek meg ilyen kibaszott sok hitele van az mennyit is ér, mint polgármester????

citrix 2011.12.30. 08:37:09

"Együttműködésük hiányában az önkormányzat vezetői a Magyar Országgyűlés jogalkotási és a Magyar Kormány végrehajtási segítségét fogják kérni az ilyen és ehhez hasonló banki magatartás felülvizsgálatára és megszüntetésére, emellett az európai illetékességű és hatáskörű szervekhez fordulnak." Übü király parlamentje törvénybe iktatja:a svájci frank 141 forint és punktum,az önkormányzatok adóssága ezzel számolandó a bankok felé.Örüljön a bank,ha nem államosítják szőröstől-bőröstől.Azt mondom,akinek említésre érdemes megtakarítása van hazai bankszámlán,okosan teszi ha odébb áll vele a bécsi út másik végére.Übü király vagy magáévá teszi vagy hihetetlen gyorsan elértékteleníti,semmivé teszi.Az eredmény ugyan az.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 08:37:10

@hhh.: "Írt a csávó egy levelet. Nem lehet levelet írni a "szent banknak"?"

Ugye nem is olyan buta jogász a vh-i polgármester? Majd a parlament(ben) megmodja(dom) a tutit a banknak.
B *meg! Ha te írnál valakinek hasonló tartalommal egy levetet, minimum zsaroló lennél!

Persze amikor hitellel autót veszel, és használod amíg ki nem fizeted a hitelt, akkor sosem jut eszedbe neked sem, hogy nem a saját pénzedből van, azt mások adták kölcsön, hogy ne gyalog, hanem minimum autóval járhass.

Te csak úgy szívbéli jóságból, igazán adhatnál kölcsönyben nehány millát, hogy a svájci frankocskát leválthassuk. Persze ingyért kéne ez a kölcsöny.

Szamiz67 2011.12.30. 08:38:27

@Kivancsi: Bocs, de attól, hogy az átlag user nem ismer más multit, csak a Kika-t, meg a Tesco-t, attól még nem ők biztosítják a magyar fogyasztás és energia import (kényes) export ellentételét, hanem a több ezer, itt működő gyártó cég.

ioi (törölt) 2011.12.30. 08:39:55

de miért most?
még egy utolsó roham, mert azt hiszik, hogy a többi bűnük mellett ez már nem fog számítani az ájemefnél?
vagy mert egyszerűen nem gondolkodnak?

amúgy mi volt 2008-ban ez a forintkötvény kiváltás? azért annak részletei még érdekesek lehetnek..

Wagem 2011.12.30. 08:40:08

Sztem tök igaza van Lázárnak.Ezek a retkes bankok lenyúlják a fél világot,minden kockázat nélkül.Rohadjanak el.Jaa hogy miért adósodott el rengeteg önkormányzat??A nyomorult bolsevik mszp-szdsz kormány miatt,akik megvonták az állami támogatást az önkiktől.Ez még mocskosabb banda,mint a bankok.

csárli hárper 2011.12.30. 08:42:27

@wagem: baszki, ennyi ésszel még guppi sem lehetnél az akváriumomban...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.30. 08:43:31

@csárli hárper:
Nálam lehetne. Csak próbálja bemagyarázni a 3 macskának, hogy ne egyék meg :]

Rá Dios 2011.12.30. 08:44:05

@SchindIer Pistája: Ez jó, a tartalékos autós :-)

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 08:44:34

@Faby:
Pedig az egyik fideszes önkormányzat az elmúlt években az újságban dicsekedett azzal, hogy a kötvénykibocsátásból mennyi bevétele ( nyeresége ) keletkezett. Én azóta is forgatom a fejem, hogy a kötvénykibocsátásból hogy keletkezhet nyereség. Aztán eszembe jutott, hogy a rendszerváltás előtti években a tanácsok az állami ellátmányt előre kapták, és azt betették rövid idejű kamatozó betétbe. Ennek lehetőségét a rendszerváltás után megszüntette az állam, és gondolom ennek mintájára alakult ki a kötvénykibocsátás. Persze elfelejtették ( Lázár is?), hogy a kötvények árát lejáratkor vissza is kell fizetni, a kibocsátáskor meghatározott feltételek szerint úgy, hogy a kötvény vásárlójának legyen belőle nyeresége, és ne a kibocsátónak. A kibocsátónak már az maga nyereség, hogy használhatott egy halom pénzt évekig úgy, hogy még bankban is fialtatta. Mit is akar a polgármester úr megosztani?

Kotkodus 2011.12.30. 08:44:45

tegnap én is szörnyűlködtem a hír olvasásakor. lézerjani - megint - a nép oldalára állt és továbbra sem a nk szolgáltatók érdekeit képviseli; ergo államosítja a banki eredményt.

ilyet persze lehet csinálni és nemzeti szinten még jogszerű is lehet, amennyiben hozzáigazítjuk a jogi környezetet, azonban az eddig is gyengülő külföldi bizalom ettől csak tovább gyengül.

nyílvánvaló, hogy viktorka és lézerjani arra játszanak, hogy az eu/imf úgysem hagy tönkremenni egy eu tagállamot, illetve, hogy a külföldi érdekeltségű cégek úgysem vonulnak ki az országból, mivel túl sok a vesztenivalójuk.

sajnos mindkét feltételezés téves: adott egy eu viszonylatban közép-erősen eladósodott ország, amelyik rendszeresen kritizálta a piaci mechanizmusokat és az ezeket képviselő intézményrendszereket, majd amelyik "unortodox" gazdaságpolitikát folytatva és a külföldi tőkét demonizálva a tönk szélére jutott. mindeközben azt hangoztatta, hogy ő képes megélni saját erőből, ugyanezen piaci mechanizmusok által "a magyar államadósság piacról finanszírozható".

a piacok amelyek - valamiért - nem érezték a bizalmat elfordultak az országtól, így már csak a spekulánsok hajlandóak magas kamattal kölcsönt adni.

mivel ezen kamatszinten az ország gazdasága hosszútávon nem fenntartható, az ország jelezte az eu/imf-nek, hogy hitelt kér, de úgy, hogy folytatná korábbi gazdaságpolitikáját. tulajdonképpen arra a gazdaságpolitikára kérünk kölcsön, amelyikről az eu/imf már hónapok/évek óta azt állítja, hogy a nk jog szempontjából igencsak megkérdőjelezhető; és azoktól akiket eddig egyfolytában kritizáltunk... (csak nekem tűnik ez skizofrén magatartásnak?)

amennyiben az eu/imf rábólintana a magyar feltételekre, egyből lenne még 10 eu ország akik azonnal hasonló populista (talán nem túlzom el: szocialista) eszközökhöz nyúlnának...

végül pedig, a magyar köztársaság gazdasági mérete nem túl jelentős, (ráadásul nem eur-zónás) így tökéletes lehet példát statuálni a többi mocorgó tagállam felé.

ezek után ti hogyan döntenétek, ha az eu/imf helyében lennétek?

valószínűleg meg leszünk baszva... és a kormány eddigi tevékenységének nyerteseinek üzenem: nagy árat fog az egész ország fizetni (ők is) az ő csekély és ideiglenes előnyeikért...

hajrá magyarország, hajrá viktorka bohócai!

Szamiz67 2011.12.30. 08:46:24

Lázár mondataitól, hozzáállásától pedig percek óta köpni-nyelni nem tudok... Az NEM lehet, hogy az Állam képviselője, egy jogalkotó, a 2/3-os alkotmányozó párt frakcióvezetője, aki a jogszabálykövetést (kellene) , a szerződések, a szerződésekben vállalt kötelezettségek érvényességét és megkérdőjelezhetetlenségét kellene,hogy megtestesítse ebben az országban, nyíltan megkérdőjelezzen egy önkéntesen aláírt , vállalt szerződést, amiatt mert kedvezőtlenné vált számára spekulációs üzlet. Másodlagos kérdés, de mint városvezetőnek nem kellene baromira szégyellnie magát és lemondania, mert felelőtlenül vett fel hitelt?

Link Elek 2011.12.30. 08:46:42

ez egy jelzes a bankok fele, hogy az onkormanyzati kolcsonokkel kapcsolatban is kibaszhatnak veluk, ott is lesz vegtorlesztes, ha a bankok nem engednek a zsarolasnak

szkr80 2011.12.30. 08:47:02

@Kivancsi: Egyetertek a devizahitelek korul kialakult helyzet felelose a PSZAF tehetelensege es az elozo kormanyzat aszisztalasa ehhez. Es egy gogos kiraly felelossege pedig:
1. demokratikus rendszer lerombolasa mar varom hogy mikor lesz az orszag uj neve: Oban Birodalom? lakosok: ehezo birkak
2. a nyugdijpenzek elopasa es elherdalasa adossagtorlesztes cimen 3000 milliardod tunt el ugy hogy az adossagot 82%-rol 82%-ra csokkentettek GRATULA!
3. a kozmedia narancsositasa olyan nyilvanvalo hazugsagokat hallok nap mint nap a tenyszeruseg teljes hianya nelkul hogy sirni voln akedvem
4.haduzenet az egesz vilagnak, foleg annak az Europanak ahonnan az importunk tobbsege jon es a legtobbet exportalunk. ilyenkor felmerul bennem az epelmejuseg kerdese
5. MNB torveny hogy lenyulhassa az deviza tartalekokat is
6.szabalysertesert elzarhatnak, ha valakinek nem tetszik a rendszer es szot emel eleg hamar a huvoson tallahatja magat
es mar bele mis faradtam a felsorolosba..

Kerdem en kell ez nekunk??
4.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.30. 08:49:08

Ma erről is szavaz a Parlament:

- a nagy nemzeti szar jegyében 30 évente legyenek választások

- a választáson csak 155 cm mély, felcsúti kötődésű, focistaaggyal rendelkező, soha nem dolgozott, mindenkit hülyének néző, közutált, O.V. monogrammú alak indulhat.

NE ENGEDJÜK MEGSZAVAZNI!

Ezeket olvasd el!

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/29/roubiniek_magyar_bukassal_riogatnak/

index.hu/belfold/2011/12/29/lazar_az_arfolyamveszteseg_megosztasat_keri_az_erstetol/

www.pecsistop.hu/regio/az-akciogyseg-az-ehsegsztrajkolokkal-van/980789/

index.hu/belfold/2011/12/29/a_fideszes_birkanyaj_es_az_index_kitiltasa/

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 08:49:15

@F173:

A fidesz a szükségállapotra gyúr.
Akkor nem kell választást kiírni.

nu pagagyí 2011.12.30. 08:49:55

Idézet Lázár János beszédéből, amely a Budavári Kazamatában rendezett Nemzeti Keresztény Értelmiségi Konferencián hangzott el:

"Mindenki annyit ér, amennyi hitelt felhalmozott!"

Pan Modry 2011.12.30. 08:49:58

@wagem:

allami tamogatas baszod...

undorodom a fajtadtol, tartsd el magad vagy dogolj meg, ez az elet....

a magadfajta eltkeptelen fergek a legnagyobb problema, nem a bankok...

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 08:50:09

@Rá Dios:
Nem érted, nem érted!
Mit gondolsz miért Svájcban van a gyeröknek bankszámla?

Szamiz67 2011.12.30. 08:50:10

Szabálykövetés, az önkéntesen kötött szerződések, az önkéntesen vállalt teljesítések betartása nélkül nem működőképes egy társadalom!!!
Innen nincs tovább lefelé, aki fiatal és teheti, húzzon el innen. Egy ilyen szintű ember, ilyen levele önmagában évekre hazavágja Magyarország üzleti környezetének megítélését.

szkr80 2011.12.30. 08:50:55

@Kotkodus: Sajnos tokeletesen egyet kell ertsek :( eszement amokfutas ami itt megy akormany teljesen irracionalisan viselkedik.

Megfigyelo 2011.12.30. 08:54:06

@szkr80: Az MNB figyelmeztetett többször a devizahitelezés veszélyeire, legfeljebb az nem jutott el a közönségig. Egyetértek, hogy a PSZÁF nem állt a helyzet magaslatán. De az EU egységes piacán sokat nem is csinálhatott -- sokan közvetlenül egy bécsi vagy linzi banktól vettek fel hitelt EUR-ban, még mielőtt itthon általánossá lett volna a devizahitelezés.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 08:54:51

@SchindIer Pistája:
Szeritnem te két éve egészen más szelet fújdogáltál. De nem baj, legalább látszik, hogy együtt vagy a többiekkel a bajban te is.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.30. 08:54:54

@Szamiz67:
Szerintem ezeknek a politikus köcsögöknek kellene elhúzni innen.
Ha viszont nem tudjuk elkergetni őket, akkor tényleg jobb lesz csomagolni, mert ránk omlik ez a szar hamar...

szkr80 2011.12.30. 08:55:13

@wagem: Remelem te is ehezni fogsz a tobbiekkel egyutt, az talan majd eljut a tudatodig ha mas mar nem is.

Kotkodus 2011.12.30. 08:55:55

@SchindIer Pistája: lehet, hogy mostanában egy picit bizalmatlan lettem, de én jobban örülök ha egy privát biztosító fizeti ki a káromat, ha átmegy az autómon egy tank és nem állami ígéreteket kapok...

kiváncsi vagyok ez hogy fog működni és hogy egyátalán olcsóbb lesz-e a végén... (persze ha az állam úgy fizet mint lézerjani, akkor biztosan megtérülő döntés az államnak...)

F173 2011.12.30. 08:57:34

@Megfigyelo: Jól hangzik, hogy az OTP-t monopol helyzetbe akarják hozni, de honnan lesz pénze az OTP-nek finanszírozni? Egyrészt magát az OTP-t is kivéreztetik a jelenlegi intézkedések, a nemzetközi piacról, pedig nagyon nehéz lesz az OTP-nek tőkét bevonnia.

Arról nem is beszélve, hogy maga Csányi Sándor is menekíti ki a tőkéjét az országból. Elég elolvasni a néhány hónappal ezelőtti Figyelőt, ahol írnak a nagyszabású Zambiai földvásárlásairól!

Kivancsi 2011.12.30. 08:58:09

@Szamiz67: ezzel a ket ceggel csak a peldat hoztam a negativ esemenyekre amik elofordultak es fordulnak most is!
valoszinunek tartom, hogy akik korrektul viselkedtek eddig!! azok egyszercsak meggondoljak magukat ugy mint Viktor is...
Aztan felallnak es itt hagynak minket a szarban... jol teszi..

summa-summarum..
nem minden feher vagy fekete ami "nyugat"rol jon.....
A vegletek kozott tortenhetnek a BEFEKTETESEK..
NEM biztos hogy csak azert jon, hogy korrektul befektessen stb..
azert jon hogy befektessen es minnel nagyobb hasszonnal arrebb alljon... kihasznalja az allam adta kiskapukat (magyar cinkosok segitsegevel) kiszipolyozza a munkaerot... minimalberen rabszolgasoros tartsa oket...
termeszetesen a legkevesebb adofizetese mellett!

tisztelet a kivetelnek es azoknak akik Viki orulete utan is itt maradnak...

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 08:59:12

@Exxit: "Kérdem én Gyurcsány mivel kényszerítette Lázárt, hogy vegyen fel devizahitelt?"

Nem emlékszel mit kántáltak? Azt, hogy a szoci kormány elvonta a működéshez, és a feladatokhoz szükséges pénz egy részét. Persze most meg kiderülget itt is, ott is, hogy a kötvényből szerzett zsozsót betétben kamatoztatták. Felvetődik a kérdés, hová lett a kamat, ja és a kötvényekért kapott pénz?

Friedman 2011.12.30. 09:01:21

@Faby: Ha nem meszelik el, akkor pedig azzal fizetsz, hogy 10 évig nem lesz hitelezés. Se új lakás, se új kocsi, se a vállalatoknál beruházás.

Az EB azonban biztos elmeszeli, a kérdés, hogy még uniós tagok leszünk-e akkor. A jelen folyamatok alapján nem nagyon.

Ja, és valóban szűk a mintád, 2008 nyarán, amikor brutálisan megerősödött a forint, akkor sokan nyertek a devizhiteleken (akkor érdekes a bankokkal való nyereségmegosztásról senki nem beszélt).

Arról ne is beszéljünk, hogy egy devizahiteles azóta is folyamatosan nyer a fele akkora kamaton. Kb. most 230-as CHF/HUF-nál van a break even egy 2005-2006-os forinthitellel szemben.

"Értékbecslésnél az ingatlan értékének a felének a 75%-áig fogadnak el fedezetet"

- igen, ez állami szabályozás

"minden árfolyammozgás az adóson csapódik le, valahogy mindig az elszámoláskor a legmagasabb az árfolyam, stb"

- és a metró is mindig a másik irányba jön először...

egyszerüen 2011.12.30. 09:01:28

meg is érdemeljük. Jo lenne ha látnám azt az embert aki erre a fideszre szavazott, mert ugye 2/3-al vannak benn a parlamentbe

Szerintem legegyszerübb ha dunába lőnnénk a politikusokat, nehogymár itt 9 millio ember menjen el

A másik a bankokat se kell nagyon félteni. Az anyaországba me lehet nézzni hány %-ra adnak hitelt és nálunk mennyiért adnak

itt lehet pénzt harácsolni
most ne jöjjön senki se a betétesekkel, mert a betéttes kap max 7%-ot mig a htelfelfevő meg 30-35%-ra kapja a pénzt. Nem kevés haszon. Igy én is befektetnék

A másik megmondta lázár, mindenki annyt ér akinek nincs audija
ja persze az se az övé hanem az állampolgárok adopénze

Fater most gondolkodott és ha igaz ma ment le a bankba kivenni a pénzét, mert fosik hogy eltünik a lové

Amikor a sok devizahiteles ugymond megszivta akkor nagy képpel mondták hogy igen a magyar nem tud felelősen dönteni, ergo hülye

De senki se kérdezte meg hogy a fideszes vezetésü városok miért vannak ennyire eladosodva??
Ugy könnyü mondani hogy fejlődik a város, mert hitelből én is tudok fejlődni, más kérdés hogy a hitelt ha felveszek nekem kell visszafizetni, mig a várook hiteleit megint nekem kell visszafizetni

Nincs valutahitelem, max egy lakáshitelem van, de az is forintalapu, illetve nem egy nagy öszeg igytudom fizetni lazán

Más kérdés hogy én külföldön melozok és euroba kapom a pénzt

Azt valaki sugja már meg miért van az hogy nyugaton olcsobb a kaja mint nálunk??
Nem kell mellédumálni, most voltam boltba mig itthon voltam és elhüllve láttam hogy te jo isten, kinn olcsoban meguszom a vásárlást mint itthon

A joghézagrol meg inkább nem mondok semmit se , mert jog az országba az nincs, föleg nem a kisembernek

Nem baj itt valaki nagyott akaszt a forinttal, nem baj itt lehet játszani a királyt orbánnak és csürhéjének, csak az a baj hogy a forint meglodul és aki még borotvaélen táncol a hitelével fix hogy bebukik

Gratulálok aki a népszámlálást igazibol kitöltötte. Most elismere mindenki hogy még lehet huzzni a nadrágszijat.
Én nem töltöttem ki, mondjuk nem voltam itthon az igaz, de az én zsebembe ne kotorászon a kormány vagy a fidesz.

Birkák vagyunk hogy ezt türjük, felelötlen politikát engedtünk 2/3-al és szépen megyünk a csöd felé.

Gondolom ezután amit Lázárka irt az IMF majd rohan ide hitelt adni
nem baj majd eladunk államkötvényt 10-20%-os hozzammal

Amugy hova is lett a nyugdijpénz?? Mennyi melohelyett lehetett volna csinálni??

Gratulálok mindenkinek aki erre a csürhére szavazott, nekem meg ég a pofámrol a bőr

Szamiz67 2011.12.30. 09:01:51

Lázár úr példája érdekes az Adófizető vs. Állam viszonylatban is Az Adófizető ezek után joggal vetheti fel, hogy nincs kedve ill. nem annyit adót fizetni, mert az Állam lop, csal, pazarol, nem együttműködő, az önkormányzat spekulál, ezért megkérdőjelezi az adó mértékét és kéri az Államot, hogy egyeztessenek erről.

preddy 2011.12.30. 09:01:57

@wagem:

... már tudom milyen fogalmat takar a síkhülye kifejezés!
Köszönöm, mindig tanul valamit az ember...!

F173 2011.12.30. 09:02:30

@kolbászoszsömle: "A fidesz a szükségállapotra gyúr.
Akkor nem kell választást kiírni. "

Nem elég meggyőző! Orbánról még el tudnám képzelni, hogy megőrült és bármit megtenne a hatalom megőrzése érdekében, de mi van azzal az elég nagy gazdasági holdudvarral? Ők nagyot buknának egy szükségállapottal, mert Magyarország egy nyitott ország, amely ezer szállal kötődik a világgazdasághoz.

Megfigyelo 2011.12.30. 09:02:48

@F173: Pénznyomtatásból -- azért kell sürgősen elfoglalni aZ MNB-t is

SPU 2011.12.30. 09:04:01

Pofátlan levél, de jó irány. Ha ezt meglépi egy önkormányzat, meglépheti az összes. Ha az önkormányzatok, akkor az állam is. A játszma tétje a magyar adósság egy jelentős részének leírása, annak kikényszerítése, hogy a hitelezőink a végén még annak is örüljenek, ha önként és dalolva lemondhatnak a pénzük feléről. Gengszterizmus? Az. De működhet. És ugye sokkal inkább ez, mint hogy emberek tízezrei haljanak éhen, fagyjanak meg, maradjanak egészségügyi ellátás nélkül. Ha kell, még az államcsődöt is vállalni kell. Régi igazság: ha bedől egy kis adós, sír. Ha egy hatalmas adós dől be, a hitelezők sírnak. Nincs már hova hátrálnunk, nincs már mit veszítenünk. Ez a Lázár-levél egy pilot-projekt. Okos lépés. Respect.

preddy 2011.12.30. 09:04:19

@egyszerüen:

Elemi következtetés: Hofi szerint az egy főre eső bunkó kis hazánkban két fő, ergo így pont kijön a kétharmad...

szkr80 2011.12.30. 09:04:37

@Megfigyelo: Sokan de nem tomegesen. Es ez az ami nem mindegy.Es a tomeg a problema mert az o hiteltorlesztojuk hianyzik a belso fogyasztasbaol. Ha Magyarorszagon korlatozva lett volna nem okoz ilyen gazdasagi problemat. A problema ott van hogy akkor tenyleg a banki erdekekkel szembe kelett volna szembe mennie a kormanynak de eszeruen NEM UGY AHOGY MOST FOLYIK EZ MOST AMOKFUTAS.

Rá Dios 2011.12.30. 09:05:12

HAnem, Hölgyeim, Uraim, ha mind ilyen tisztán látunk, akkor hogyan kerülhettek a lázárok hatalomra és meddig tartjuk őket ott? Mégiscsak mi voltunk, akik rájuk, vagy nem eléggé ellenük szavaztunk, nem?

VT Man 2011.12.30. 09:08:38

@kolbászoszsömle:
"Épp most készítik elő az államcsődöt a fiúk. "

Ha államcsőd lesz, akkor jön a Jobbik kormány.

Tapsoljál csak!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 09:09:20

@F173: NIncs gazdasági holdudvar, csak olyanok, akiknek abból van/lett pénze, hogy a fidesz hatalmon van.

VT Man 2011.12.30. 09:09:21

@Rá Dios:
"HAnem, Hölgyeim, Uraim, ha mind ilyen tisztán látunk, akkor hogyan kerülhettek a lázárok hatalomra és meddig tartjuk őket ott?"

Köszönd meg szépen az MSZP 8 éves "munkájának", hogy ma a Fidesz van hatalmon.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.12.30. 09:09:48

@SPU:
Szerintem csak egy kétségbeesett próbálkozás. De könnyelműség azt hinni, hogy kifizetődő. Tessék megkérdezni pár, a pénzpiacokat ismerő SZAKEMBERT!
A válaszon és a lehetséges következményeken pedig aki csodálkozik, azt én nem értem! :(

szkr80 2011.12.30. 09:10:32

@Rá Dios: Egyszeru az elozo 8 ev jutatta oket oda. A 2/3-hoz meg a szocialista part belso megosztottsaga ami teljesen tehetetlenne tette oket meg akkor is ha nagy ritkan volt jo gondolatuk. Tevedes ne essek ez elozo banda nem kell vissza de annal mar csak az lehet rosszabb ami most van es LENYEGESEN rosszabb.

pixeltoki 2011.12.30. 09:10:45

@Rá Dios: "Miért kell nekem egy könnyebb-súlyosabb balaeset miatt a honvédséggel szembekerülnöm? "

Innentől kezdve érthető a baleseti adó, az általuk okozott balesetek fedezete

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 09:11:03

jaj de egységfrontba tapadva sajnáljátok az erstét, bazdmeg.
csak 3 kérdésem van.

ha vkit Lázárnak hívnak, fideszes, akkor nem fordulhat bírósághoz?

nem támadhat meg szerződést?

nincs meg az a joga mint bárkinek, kifogásolni egy ptk-s szerződés bizonyos pontját?

ez az antifidesz gyűlöletbanda elképzelése a világról?

Rá Dios 2011.12.30. 09:11:06

@STX Joe: Benne vannak, rendesen. Benne voltunk, rendesen :-(

KopaszMercis 2011.12.30. 09:11:16

A nap kellemetlen kerdese:
ha mindent a "mi" penzunkbol fizetnek: bankoknak majd karterites a vegtorlesztes miatt, stb stb... akkor ha mi hagyjuk mi ezzel a baj?

Vagyis, ki a buzi, az aki simogat, vagy az aki hagyja?

Ha te odamesz valakihez az utcan, es udvariatlanul ugyan, de megkered, hogy vegyen mar neked egy autot, csak ugy.. es o megveszi, akkor vajh te vagy az idiota, vagy a csavo, hogy nem baszott szajba azonnal hogy odaleptel hozza fenyegetoen penzert?

Igaz Magyar 2011.12.30. 09:11:52

Ha erről hírt kap a pénzvilág...
Mi lesz itt édes istenem. Ezek kakasok leszenek a világ legnyomorultabb szemétdombján.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 09:11:58

@egyszerüen: "A másik a bankokat se kell nagyon félteni. Az anyaországba me lehet nézzni hány %-ra adnak hitelt és nálunk mennyiért adnak..."

Azt is nézd meg, hogy ott mekkora betéti kamatot adnak.
Ha nincs a banknak nyeresége, mit gondolsz miből fizet a betétesnek kamatot? Gondolkodtál már ezen?

Rá Dios 2011.12.30. 09:12:13

@FILTOL: Ha viccelsz, nagyon áttételesre sikerült. Ha nem viccelsz, az szomorú :-)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 09:12:18

@SPU: na végre vki. aki egynél tovább lát.

VT Man 2011.12.30. 09:12:25

@kolbászoszsömle:
"A fidesz a szükségállapotra gyúr.
Akkor nem kell választást kiírni. "

Az a szép a balliberálisokban, hogy még abban se tudnak egyetérteni, hogy diktatúra VAN, vagy a diktatúra csak ÉPÜL?

A Fidesz elég gyengén muzsikál, de ahogy a sok "ellenzéki" kommentet olvasom, még mindig inkább ezek legyenek hatalmon, mint azok, akik ide szórják a marhaságaikat.

Szánalmas, hogy a suttogó propaganda újabb fejezetét is próbálgatják: az, hogy "Orbán cigány" már nem üt elég nagyot, meg unalmas, most jön az, hogy "de én személyesen ott voltam Grazban, amikor Orbánt kezelték, hisz a szobatársam volt".

Igaz Magyar 2011.12.30. 09:13:57

@FILTOL: Olvasjad ez aztat az írástot ottan fent-e! ÉÉÉrtem?
filtoll=LézerJános

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 09:14:00

@Rá Dios: ugyan miért.
BÁRKI megtámadhat BÁRMILYEN őt érintő szerződést ma MO-on. szolgáltatói szerződés esetén akár egyetemlegesen is. ha nyer. akkor pl. az összes T-mobilos szerződésből törlik azt a pontot amit támadott.
nem tudtad?

preddy 2011.12.30. 09:14:13

@FILTOL:

Eszed semmi, fogd meg jól...

nemsirunk 2011.12.30. 09:14:18

@SPU: Az ugye világos, hogy jelenleg a magyar állam sokkal többet költ, mint amennyi bevétele van, és a különbözetet fedezzük hitelekből? Vagyis a nyugdíjakat, egészségügyet, állami alkalmazottak bérét stb. Ha megtagadjuk a hitel visszafizetését (de már akkor is ha csak erről beszél a kormány), akkor a továbbiakban senki sem fog hitelezni nekünk, és az előbbi kiadásokat nem lesz miből fizetni. Az biztos, hogy a hitelezők is buknak (mondjuk a teljes portfóliójuk pár ezrelékét), de itt iszonyatos nyomor lesz.

J.László 2011.12.30. 09:14:39

Az a legnagyobb vicc, hogy pont az MSZP-sek lettek a "finánctőke" legnagyobb védelmezői. A kisemberek szociáldemokrata pártja.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 09:16:24

@nemsirunk: nem tagadjuk meg a hitel visszafizetését. megkapják a hitelt. a soha ki nem helyezett svájci frank árfolyamnyereségét nem kapják meg.

szkr80 2011.12.30. 09:18:33

@FILTOL: NEM!! kozvagyonnal az emberek penzevel hazardirom es ha nem sikerul akkor megprobalok elsumakolni egy ervenyes szerzodest amit kotottem? Leforditom a te ertelmi szintedre: Lenyulod a csalad penzet atvaltod az uzsorasnal eurora kozben az arfolyam miatt elbukod a felet mert hulye voltal es neki esel az uzsorasnak hogy osszuk meg a veszteseget ez persze tetszik a csaladnaklasd te de sajnos a cslad egyes tagjai mint te nem latjak hogy ki is itt az igazan hibas . :(

preddy 2011.12.30. 09:18:39

Még mindig aktuális:
"Láss, ne csak nézz!"

Pan Modry 2011.12.30. 09:18:51

@SPU:

egy semmirekell tolvaj vagy

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 09:18:55

@STX Joe: Nem!
Ha államcsőd jön, akkor a nyakunkra ül az EU és az IMF, és ők fognak kormányozni.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 09:19:05

@FILTOL: Nem mondta senki, hogy nincs joga bárkinek a bírósághoz fordulni. DE! Itten bácsi kérem, nem arról van nagybaszó, hogy megtámadjuk a szerződésünket a bíróságon, hanem arról, hogy majd a parlament, az majd megmondja a tutit. Ja, hogy én vagyok a parlament? Hát istenem, az egyház is azt kántálja, hogy én vagyok a feltámadás, és az élet, ki bennem hisz, az elnyeri az üdvösséget. Tessék hát hinni!

Le_Penseur 2011.12.30. 09:21:16

@SPU:
Ez nem jó irány, hanem katasztrófa! Ha szóba kerül az önkormányzatok végtörlesztése, vagy adósság eltörlése, akkor a hazai bankrendszer összeomlik. Hitelhez gyakorlatilag már most is lehetetlen hozzájutni. Hitelek nélkül a hazai kkv szektor képtelen bármilyen beruházásra. Ha nincsenek beruházások, miből növekedne a GDP?

"És ugye sokkal inkább ez, mint hogy emberek tízezrei haljanak éhen, fagyjanak meg, maradjanak egészségügyi ellátás nélkül." Államcsőd nélkül is itt tartunk...

"Nincs már hova hátrálnunk, nincs már mit veszítenünk."
Rengeteg vesztenivalónk van! Európai országból könnyen válhatunk banánköztársasággá, vagy magára hagyott Észak- Korea típusú állammá!

McKinney 2011.12.30. 09:21:38

az egész egy bohóckodás. egy politikusnak mindig azt kell tennie amiről azt hiszi hogy tetszik az embereknek. a kommentek alapján ez most bejött.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 09:21:52

Lézer Janit nem szeretem.
Azonban elvtelen kommenteket olvasok, amelyek vagy a tudatlanságból, vagy a rosszindulatból táplálkoznak.
Szögezzük már le végre, ha bizonyított tény, a deviza elszámolású hitelek, 85 %-a mögött semmilyen deviza nem áll a bakok részéről, csak forint.
A hitelfelvevők forintot kaptak, így az felvételkori árfolyam fölötti árfolyam, szinte minden esetben extra profitot jelent a bankoknak.
A végtörlesztés elmeszelése sem olyan egyértelmű, pont az előzőek miatt.

stoppard · http://forint.blog.hu 2011.12.30. 09:22:08

@FILTOL:

nem egészen. Egyrészt Lázár nem azt írja, hogy perel, hanem hogy esetleg perel, de amúgy 30 nap múlva ráuszítja az országgyűlést a a bankra. gusztus dolga, hogy ki hogyan értékeli ezt, én nem vagyok Erste-fan, de innentől kezdve bárki kaphat egy ilyen levelet.

Ha csak a perről lenne szó, a levél akkor is ízléstelen lenne, de akkor elő lehetne venni a precedens perek eredményeit, és meg lehet állapítani, hogy az árfolyamkockázatot bizony a bíróság is elismerte ügyfélkockázatnak.

amúgy meg: mostanában csak azt az egyszerű összefüggést felejtik el néhányan, hogy az adós is "ki lett fizetve" a magas kockázatért. Az alacsony kamatokkal. A kockázatok élesedtek, ez speciel pont hmv esetében azért érdektelen, mert neki meglett volna a lehetősége hogy nem vesz fel 12 yard hitelt, vagy esetleg lefedezi a megfelelő helyzetben.

ami most történik, amúgy nem ismeretlen. a szakirodalom azt a jelenséget, amikor a súlyosan eladósodott, csőd szélén álló gazdasági szereplők utólag megkérdőjelezik a polgárjogi szerződést, úgy hívja: "debt intolerance" nihil novi sub sole

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 09:22:12

@szkr80: miért lenne elsumákolás? ezt hívják jogállamnak, vita van, a bíróság dönt. bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy megtámadja a szerződését.
joga van hozzá?
van.
mindenkinek?
igen.

nem úgy van az, hogy ha aláírtál vmit akkor onnantól kuss van és fizess.

preddy 2011.12.30. 09:22:19

Eljön még az idő, sok jobbantnak hála, mikor könnyes szemmel fogunk visszagondolni a trianoni határokra, s lovas szekereinkre hátul a mai határokat ábrázoló matricákat ragaszthatunk...

nu pagagyí 2011.12.30. 09:22:35

Na, ezért is Gyurcsány a hibás!

Cikk az Origóról (2007.10.02):

"A Pénzügyminisztérium szerint már a konvergenciaprogram végrehajtását is veszélyezteti az önkormányzatok eladósodása, a tárcának ezért kellett kezdeményezni a települések hitelfelvételi korlátozását"
...
A jogszabályról jelenleg ötpárti egyeztetések folynak, ám a helyzet a Világgazdaság értékelés szerint "több okból is pikáns".

Egyrészt azért, mert az önkormányzati szabadság kérdését veti fel a települések gazdálkodásának korlátozása, de azért is, mert a többségében ellenzéki vezetésű önkormányzatok újabb támadásként értékelhetik ezt a lépést - olvasható a cikkben"

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20071002-a-konvergenciaprogramot-veszelyezteti-az-onkormanyzatok-eladosodasa.html

Rá Dios 2011.12.30. 09:22:50

@SPU: Egyszer akár sikerülhet is. Bár nem vagyunk annyira fontosak, hogy ezzel másnak adjanak bátorítást. Ha sikerül is, beruházás és fejlődés itt jó darabig nem lesz. Tehát nem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 09:23:14

@STX Joe: Nem az ellenzéki kommentekkel kormányoznának azok, aki a fidesz helyett hatalomra kerülnének.

Valamint, Orbán hazaáruló.
Ez egyértelmű kb azóta, hogy nincs kormányon.

De te csak éltesd, és örvend, hogy milyen jó is az, ha ő van hatalmon

szkr80 2011.12.30. 09:23:39

@FILTOL: Sajnos a svajci frankot meg kellett neki vennie ahhoz neked kihelyezze a forintot, azert kaptad olyan kamatra mert elotte megvette a svajci frankot o hitelbe es mott neki is vissza kell fizetnie a magasabb arfolyamon amikor megveszi a te torleszto forintodbol a svajci frankot. DE ha mongyjuk onkenyesen egyoldaluan nem melehetne az elore megallopodott kamatot akkor torlesztod se lenne akkora csak kb a felevel nott volna azzal az arfolyamveszteseggel amit TE VALLALTAL szerzodeskoteskor. DE IGAZ hogy pl ez az egyoldalu kamatmodositast sem szabadna hagyni pl.

nemsirunk 2011.12.30. 09:23:56

@FILTOL: Tökmindegy, ez csak játék a szavakkal. Ha nem fizetjük ki a teljes összeget, akkor maximum valami uzsorás fog nekünk hitelezni olyan brutális kamatra, ami figyelembe veszi a vissza-nem-fizetés óriási kockázatát is. Hitel nélkül pedig nem lesz nyugdíjra, egészségügyre pénz, az elszálló árfolyam miatt pedig ugyanolyan mértékben emelkedik minden import cucc (például gáz, üzemanyag, gyógyszer) ára is.

Dr.Bio74 2011.12.30. 09:24:44

@soulclipse:
Na ne, erről sok helyen történt már hozzászólás, guglizzál, olvassál, gondolkozzál.

Szamiz67 2011.12.30. 09:24:56

@FILTOL: Ha elolvastad a fenti idézeteket, akkor nem találsz benne olyan pontot, amelyben Lázár az általa, önkéntesen aláírt Önkormányzat-Bank szerződés, Bank által be nem tartott, megsértett pontjára utal. Tehát a Bank betartotta amit vállalt. Ez a jogállam, függetlenül a Bank pozíciójától, negatív vagy pozitív megítélésétől.
Lázár egyébként szépen eltereli ezzel a levéllel a fő kérdésekről a figyelmet. Városvezetőként
1.Miért vett fel ekkora hitelt?
2. Miért svájci frankban, miért nem kezelte az árfolyamkockázatot?
3. Mért nem váltotta át normális árfolyamon forintra?
4. Ezek után miért nem érzi morális felelősségét egy közösség felelőtlen eladósításában?

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 09:25:05

@FILTOL: Mi az, hoyg soha ki nem helyezett svájci frank?

Ha valaki pl. 5 évvel ezelőtt kért kölcsön 1000 svájci frankot, és azt úgy kapta, hogy 5 év alatt ennyi cvájci frankot kell visszafizetnie, akkor miről is beszélsz? Olvastál már te ilyen szerződést? Na gyorsan keress egyett!

Pan Modry 2011.12.30. 09:25:10

@soulclipse:

javaslom mielott ilyen fos baromsagokat okadsz a blogra, konzultalj valakivel aki legalabb egy szemesztert tanult makrot...

alairtad a szerzodest, hat ha igen, akkor fizess aszerint, vazze, ne utolag okoskodj paraszt...

Dr.Bio74 2011.12.30. 09:25:16

bocs olvass, gondolkozz.

Rá Dios 2011.12.30. 09:25:20

@soulclipse: Fordítva van: A forinthitelek mögött is deviza állt, mert a külső források a belső megtakarítások elfogytával, vagy azok mellett, devizában jöttek, itt forintra váltották és a forrás lejártakor forintból visszaváltott devizában számolták el. A bankok, a betéteseiknek, a más bankoknak.

J.László 2011.12.30. 09:25:30

@látjátok feleim szümtükkel:
"Azt is nézd meg, hogy ott mekkora betéti kamatot adnak.
Ha nincs a banknak nyeresége, mit gondolsz miből fizet a betétesnek kamatot? Gondolkodtál már ezen?"

A bank nem a betétesek pénzét, hanem a semmit helyezi ki kamat fejében. Jobban mondva a betétek 20-30-szorosát, ami mögött nincs semmi. Beírnak egy számot a rubrikába és lenyomják az Enter-t. Erre teszik rá a kamatot. Mivel a fizetendő kamatnak megfelelő pénzmennyiség nem kerül forgalomba (csak a hitel kerül forgalomba, a majdan fizetendő kamat pénzfedezete nem), a kamatokat soha nem lehet kifizetni, ha egy ország népe és kormánya kellőképpen el van adósodva. Ezt nevezik adósságcsapdának. A szociálisan érzékeny MSZP ezt védi minden lélegzetével.

Exxit 2011.12.30. 09:26:37

Néhány egyéni gondolat a devizahitelről!
Minden egyes hitelt külön kellene elbírálni.

1, Az adós akkori fizetéséhez mérten mennyi volt a törlesztő részlete, mennyire volt apró betűs a kockázat ismertetése?

HA: nem érte el a család bevételének a 20%-át, és korrekt volt a tájékoztatás, segíteni kell az adóson.
Ellenben, 50% felett volt a törlesztő, sok volt az apró betű, közösen a bankkal kell viselni a kockázatot

2, mire vették fel a hitelt?
HA a család első lakása, vagy lakók, gyerek szám szerint indokolt nagyobb lakás akkor segíteni kell!!
Ellenben: ha sokadik lakás, kiadva albérletbe, nyerészkedés, árfolyamspórolás, viseljen mindent az adós!

Olvastam SZEGÉNY Jenadós történetét: mi csak 2 hónapra szerettük volna felvenni, amíg eladjuk a másik lakást! Csezd meg kőkazdag vagy, nyerészkedsz minden forinton! Én meg álljam a te veszteséged?

Lázárisztán ugyan ez, egyértelmű nyerészkedés folyt, nem hogy visszafizettetném az önkormányzattal, DE akik a nyerészkedésben benne voltak a saját vagyonukból pótolnám ki az önkormányzat veszteségét!

Esetleg ez még nem fordult meg lázárjani fejében?

Pan Modry 2011.12.30. 09:26:54

@Szamiz67:
ez vegul is egy devizaspekulacio volt, ha Lazar belotte volna a sajat maga stop loss-jat, akkor azt atlepve el kellett volna kezdenie shortolni a huf-ot, ezzel csokkenti a veszteseget...

de ez egy fasz paraszt, a sajat hozzanemerteset akarja masokon leverni

szkr80 2011.12.30. 09:27:35

@nu pagagyí: Senki nem mondta hogy nem es nem voltak rakenyszerulve hitelfelvetelre. De senki nem mondta Lazarnak hogy euros kotvemyekkel spekulaljon es amikor nyer vele akkor melyen hallgat amikor veszit vele akkor meg nekiesik a banknak hogy osszak meg a veszteseget!!!! aki kozvagyonnal spekulal a Gyurcsany melett a helye es aki ezt ilyen pofatlanul adja elo mindenkit hulyenek nezve az pluszz ev.:)

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 09:27:50

@szkr80: Te is tévedsz, nem a kamat nőtt, hanem a még ki nem fizetett tőke forint értéke.

egymilliopicikrisztus 2011.12.30. 09:28:20

... és mondá Jézus: Kelj fel Lázár! És Lázár felkele. És ő bambán nézett maga elé, mint az ma született szopós bárány. És kérdi Jézus: Tudod-é Lázár ki vagyok én? És felele Lázár: Honnan a picsából tudnám? És eltöpreng Jézus: Igaz is, három napja agyhalott és azelőtt is csak az különböztette meg értelmi képességeit a legelő barmoktól, hogy nem evett abból amit ürített. És mondá Jézus: Én most feltámasztottalak téged, és így érdem nélkül bekerültél a köztudatba. Valami olyan állás kell neked, ahol a zombilét nem lesz feltűnő. Legyél hát fidesz-frakcióvezető! Ott elég, ha nem veszed ki a nyelved a főnök ánuszából. És mondá Lázár! Most azonnal tégy polgármesterré is, mert kétharmadom van, különben elvitetlek kuruzslásért.....

Igaz Magyar 2011.12.30. 09:28:29

@J.László: ez is a hírtv-s agymosás eredménye.
Nem a "finácntőke" áll szembe a kisemberekkel. Az egy másik történet, hogy a bankok gyarmatként kezelik az országot.
Most a történet az, ahogy nemsirunk kifejtette, hogy az ország gyakorlatilag közpénzből él. Az államnak meg nincs pénze és se bevétel növekedés, se hitel. Szóval nem is lesz! Ez az alap helyzet.
Erre jön az, hogy a sok hitvány ember aminek fidesz a neve most mind pénzt akar, de sokat. Így aztán egymától kell elvenniük. Ebből csak a diktátor jöhet ki jól, mert egymást fogják megzabálni kannibál szerű módon. És az kap egy kis alamizsnát aki jobban nyom igen gombot mint a többi.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 09:29:13

@J.László: Ja! Persze ezért ment csődbe a postabank igaz? Ki is szívott akkor? Ha jól emlékszem a betétesek.

szkr80 2011.12.30. 09:29:14

@Exxit: Igazad van, es attol tartok nem fordult meg benne. :(

KissAttila · http://www.csicso.com 2011.12.30. 09:29:28

Arról nem is beszélve, hogy annak idején az összes közalkalmazottnak, köztisztviselőnek át kellett vinnie lakossági számláját amire utalták a fizut az Erste-hez, aki nem tette arról lista készült. De persze ez csak városi legenda és suttogva lehet mesélni

Kotkodus 2011.12.30. 09:34:17

@wagem: nem ítéllek el azért mert nem látod át a pénzügyi folyamatokat: a magyarok többsége nem látja át őket.

szavaidból az jön le, hogy te szocialista/kommunista világnézetű ember vagy, amivel alapvetően a világon nincs semmi gond.

kell egy párt, amelyik a programjában meghírdeti az államosítást és ha többséget (súlyozott többséget) kap, akkor hajrá.

nyílván egy természeti erőforrásokban gyenge és ipari infrastruktúrában közepes ország államosított javakkal és ezzel párhuzamos mentalitással nem élhet olyan életszínvonalon, mint a piacgazdaságban élő szomszédaik, de ettől még lehet ez egy adott többség vágya...

a gond az, ha ez nincs meghírdetve a kormányprogramban, de ennek ellenére a nyertes párt úton-útfélen azt hangoztatja, hogy ő erre felhatalmazást kapott. ettől még - nemzeti szinten - lehet jogszerű a dolog (erre hivatkozik viktorka is), azonban magyarország tagja egy nk közösségnek is, amely közösséggel szemben vállalt nk kötelezettségeket is... ha ezeket felrúgjuk, ne számítsunk ennek a közösségnek a jóindulatára...

skizofrén dolog azoktól kölcsönt követelni akiknek a gazdaságát kritizáljuk... olyan, mint a bakfis akit szülei kritizálnak életmódja miatt, mire ő ajtót csapkodva elhúz otthonról, de másnap visszajön, hogy az új életét (amely ugyanolyan, mint a korábban kritizált) finanszírozzák a szülők...

lehet büszkének lenni! de akkor meg kell tudni oldani egyedül is...

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.12.30. 09:35:26

@hhh.: látod te ilyen hülye vagy, hogy nem érted, mi van a levelekben. te pont jó vagy arra, hogy szopjál. téged a lézerdzsoni is azért tartana. hát szopjál, csak utána ne fröcsögjön ki a szádon a lézerg...

preddy 2011.12.30. 09:35:42

@Igaz Magyar:
"Az egy másik történet, hogy a bankok gyarmatként kezelik az országot."

Nem vagyok bankár, de ez így azért nem igaz! Azzal, hogy itt adják ki hitelnek az osztrák kisnyugdíjas betett pénzét, azaz befektetnek, nem ezt bizonyítják! A mi felelősségünk, hogy a hitelből lecseréljük a 106 centis plazma tévét 140 centis LED tévére, vagy vállalkozást menedzselünk belőle...

Rá Dios 2011.12.30. 09:36:58

@J.László: Igen, így is lehet beszélni, de minek?
Nem a betétek, hanem saját tőkéjének szigorú szabályokban rögzített többszörösét helyezi ki a bank. Nem folytatom, csak mutatni akarom, hogy mennyire nem tudják egyesek, miről mondanak véleményt....

Megfigyelo 2011.12.30. 09:36:59

@SPU: Éppen az űllamcsőd eredményezné az emberek éhenhalását -- azt mindenáron el kellene kerülni. (Nem biztos, hogy sikerülni fog...)

szkr80 2011.12.30. 09:37:28

@látjátok feleim szümtükkel: Igaz az nott de az mindig az adott arfolyam fuggvenye. Ha x osszeget veszel fel mondjuk 20 evre akkor 2x-et kell osszesegeben visszafizetni. Azaz X afelvett hitel X a kamat. A kamat a deviza hitelek eseteben a devizaban kifelyezett osszegre van szamolva. a visszafizetesnel a a torleszto reszletekben az elejen nagyobb a kamatresz mint a tokeresz torlesztese ez persze idovel atfordul. ami en mondok az hogy a jelenlegi torlesztod emelkedesenek mindosszesen csak a fele okolhato az arfolyamkulonbozet miatt a masik fele a kamat novekedes miatt van. az arfolyam miatti reszt te szerzodesben vallatad a kamat miatti reszt NEM.

KopaszMercis 2011.12.30. 09:38:39

@FILTOL:

En latok kettovel harommal sot sokkal tovabb is.. nezd meg Kimcsongun cimborankat.. ott aztan nem ugrabugralnak a bankok meg az adosok.

Az is mukodik.

Sot ha valakinek attol all a fasza, hogy jajj de jo bosszutallni a bankokon, hat akkor az aztan tenyleg egy kivant egy vilag.

A baj az, hogy az olyanon allampolgar jozsik, mint te elhiszitek, hogy majd csak a bankokkal fognak kibabralni. A baj az, hogy a hatalom nem tud onmersekletet tanusitani, es szepen teged is ugyanugy megnyuz majd, mint a bankot. Nem kell elhigyjed...

Nezd meg a leggazdagabb, legjobb orszagokban van e ilyen kibaszas a bankokkal, es nezd meg hogy a legdurvabb legmocskosabb helyeken van-e. Biztos a svejciak, meg a norvegok olyan hulyek, es ez sosem jutott eszukbe mi.. bezzeg a kuruc.info.. na azok aztan tudhassak mi a tuttti!

Hagyjuk ezt.. ha neked veget er a vilag hegyeshalomnal az nem baj, de ne vard mar el mastol is hogy ilyen kis naiv legyen.

Megfigyelo 2011.12.30. 09:38:54

@szkr80: Nem tudom, mennyire ment volna szembe az EU-nak a tőkék szabad mozgására stb. vonatkozó alapelveivel...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.12.30. 09:40:55

Teljesen világos, hogy Lázár levele szonda: ha ezt elutasítja za Erste, akkor törvénykezni lehet az ügyben. Adósmentés - most azokat az önkorikat mentik meg, akiknek rendelkezésre állt a pénzügyi szakértői bázis, amelyik adhatott volna szaktanácsot, tehát kizárólag a döntéshozók felelőssége volt az ilyen kötvénykibocsájtás.

Erre kell majd a jegybanki devizatartalék, mert jövőre az önkormányzatok tömegesen csődölnének be (gyakorlatilag már csődben vannak, csak nem merik kimondani, 6 év Fideszes kormányzás után).

Ha az Erste nem utasítja el, akkor "szabad a gazda" és akkor a magyar bankszektornak annyi. Meg az országnak is, mert onnantól az az erkölcs, hogy ha tartozol valamiért, azt fizesd is ki, végleg a múlté lesz.

KopaszMercis 2011.12.30. 09:42:34

@hhh.:
"nem a szokásos, fizetünk, mint a katonatiszt vonal."

Jah mint amilyen vonal erosen divik svajcban kanadaban norvegiaban ... hanem az igazi setet fekete afrikai libiai szombalia vonal..

Sokkal jobb affele tartani, tok igazad van.

Te tenyleg ennyire hulye vagy?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 09:43:12

@RAMBO: A fidesz csak felismerte azt az alapigazságot, miszerint, ha kevés pénzel tartozok valakinek, az az én bajom, ha meg sokkal, az a hitelezőé...

dbeata 2011.12.30. 09:43:51

www.atlatszo.hu/2011/12/28/lawrence-lessig-csak-az-elso-osztalynak-van-hely-a-mentocsonakban/

Figyelemre méltó interjú, szerintem. Többet nem szeretnék mondani, mert nagyon nehéz lenne érzelmek nélkül véleményt mondani. A helyzet, mint általában, nem fekete-fehér. Hiába próbálja bármelyik fél is azt állítani. A zavarosban halászóké a terep, és ez a legnagyobb baj.

Megfigyelo 2011.12.30. 09:45:18

@FILTOL: De nem fenyegetőzhet azzal, hogy ha a bank a magánjogi ügyben nem enged, akkor ő, mint a 2/3-os kormánypárt frakcióvezetője, törvénnyel fogja kényszeríteni.

preddy 2011.12.30. 09:45:30

@Rá Dios:

Mit csinál akkor a betétekkel és miből fizet a betétekre kamatot?

bebe tv 2011.12.30. 09:45:31

@wagem: Nagyon nem szeretsz gondolkodni. 2006 tájékán pl. még 1000
USD volt 1 uncia arany ára és ennek megfelelően akkor vett eljegyzési gyűrűk mondjuk 50.000 Ft-ba kerültek.Ezekért most 100-t kell lepengetni.
Ha nem értesz hozzá akkor ne pofázz és menj zászlót lengetni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 09:45:57

@KopaszMercis: akkor rogyj a bankok elé és bő nyállal hajrá. aztán ha végeztél gondolkodj el azon, hogy ugyan mit vesztettek a bankok VALÓJÁBAN?
a tőkéjüket? ugye nem.
a kamatot? azt sem.
akkor mit?

J.László 2011.12.30. 09:46:51

@kolbászoszsömle:
"A fidesz a szükségállapotra gyúr.
Akkor nem kell választást kiírni."

Ezt 1994 óta hallgatjuk. Az Antall kormány is, az első Orbán kormány is "a szükségállapotra gyúrt". De érdekes, hogy nem lett "szükségállapot". Nem gondoltam volna, hogy ilyen gyorsan megint előjönnek a jó öreg régi suttogó propagandás szamárságok.

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 09:48:57

csak AKARNI kell fiuk!!!
igaz ahhoz elobb a budihoz ki kellene menni egy kis alkotmannyal, remelhetoleg nem fenyes papirra nyomtak amugy...

belekotty 2011.12.30. 09:49:25

@Kotkodus: "de én jobban örülök ha egy privát biztosító fizeti ki a káromat, ha átmegy az autómon egy tank és nem állami ígéreteket kapok..."
- Nem értem a problémádat. Ott van az iszapkárosultak helyzete. Ők milyen gyorsan (majd) megkapják a pénzüket a kárra.

Don Quixote de la Ferko 2011.12.30. 09:50:39

@látjátok feleim szümtükkel:

"Persze amikor hitellel autót veszel, és használod amíg ki nem fizeted a hitelt, akkor sosem jut eszedbe neked sem, hogy nem a saját pénzedből van, azt mások adták kölcsön, hogy ne gyalog, hanem minimum autóval járhass."

Hööhöö-höhöh-höhöhöhöööööh-hööööö
Ez tetszett. Vicces volt.
Amikor ezt írtad, nem jutott eszedbe, hogy kamatosan visszafizettem a "mások" pénzét?
Csak egy apróság. 5 év részlet után végtörlesztésre kifizettem az autó újkori árát. És ebből a svájcisapkadrágulás miatt jó ha 15% volt a bukóm. Megnyugtatlak, amikor elhoztam a verdát, kiszámoltam, kb. mennyi lesz a buktám, bevállaltam, és az addigi 20 éves, 3 kilométerenként leálló rom helyett beültem havi ugyanannyiért egy újba. Nekem megérte, a pénzügyi zsenik meg nem érdekelnek.
Még egy apróság. Ha nem törlesztek, akkor akkor a mostani törlesztőnek majdnem a duplája lett volna a még hátralévő összeg.

Szóval ne viccelődj ezzel a szegény kölcsönadókkal, ugyan nem a betétes kapja az összes hasznot, de ez egy ilyen világ, valamit, valamiért. Akinek nem tetszik, az nem veszi igénybe. Ennyire egyszerű.

belekotty 2011.12.30. 09:51:23

@STX Joe: "Köszönd meg szépen az MSZP 8 éves "munkájának", hogy ma a Fidesz van hatalmon. " - Pontosan.

Megfigyelo 2011.12.30. 09:51:31

@J.László: Ez a probléma tényleg létezik, de most egyszerűen arról van szó, hogy be kell-e tartani a szerződeéseket, vagy einstand-szabadság van (egyeseknek).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 09:51:35

@J.László: Az is suttogópropaganda volt, hogy a fidesz ki fogja zsarolni az emberek pénzét, szánt szándékkal bedönti a forintot, és hogy hatalomra kerülése esetén több pénzt ad a fradniak, és az alcsút fociklubbnak külön külön, mint az orvosoknak együtt?

Mesterlövész 2011.12.30. 09:52:07

@csárli hárper: Hagyd, az ilyeneket valaki fizeti ezért.

szkr80 2011.12.30. 09:52:39

@Megfigyelo: Valamennyire biztosan de itt jon az Viktor altal annyira felrepropagandalt Nemzeti Erdek! Ha az Euro zona tagjai lennenk nyilvan felesleges lett volna szabalyozni de igy hogy nem "csak" europai unius tagokvagyunk igen is kellett volna. Nem kepviselni a nemzeti erdekunket barkivel szemben az HIBA - lasd elozo kormany - nemzeti erdekekre hivatkozni onos szandekok miatt es emiatt effektive az ellen cselekedni MEG NAGYOBB HIBA lasd Viktor!

zw007 2011.12.30. 09:52:39

Ami ebben a szerencsétlen országban most megy, nem más, mint egy pszichopata állat bosszúja!

Mesterlövész 2011.12.30. 09:52:44

Mármint a guppiagyúakat.

nu pagagyí 2011.12.30. 09:52:47

Az unortodox gazdaságpolitika csodája:
Amíg máshol a hitelnyújtáson lehet meggazdagodni, nálunk az adósságon. A quadrillió millforintosra javasolnám is rögtön a rendszer kidolgozójának, Matolcsy Györgynek az arcképét!

Kotkodus 2011.12.30. 09:53:28

@soulclipse:
1. egy befektető azért jön (kockáztatva nem kevés pénzt), hogy nyereséget realizáljon.
2. ha a szerződéseket lehet visszamenőleg - a befektető kárára - módosítani, akkor más befektető nem jön és amelyik már befektetett minimálisra korlátozza a tevékenységét és kivár...
3. egy gazdaságot csak befektetésekkel lehet élénkíteni és magyarországnak erre nincs elég saját tőkéje.
4. amennyiben nem jönnek befektetők és nincsenek új beruházások (a korábbiak részéről sem) a gazdaság lassul: nő a munkanélküliség, csökkennek az adóbevételek, stb.
5. elszegényedés > viktorkát elzavarjuk... örökre...

Megfigyelo 2011.12.30. 09:53:37

@FILTOL: A szerződés CHF-ről szólt, ha esett volna az árfolyam, kevesebb forintott kellene visszafizetni. Pacta sunt servanda.

belekotty 2011.12.30. 09:53:58

"Szögezzük már le végre, ha bizonyított tény, a deviza elszámolású hitelek, 85 %-a mögött semmilyen deviza nem áll a bakok részéről, csak forint.
A hitelfelvevők forintot kaptak, így az felvételkori árfolyam fölötti árfolyam, szinte minden esetben extra profitot jelent a bankoknak."

- Ez bizony igaz!

szkr80 2011.12.30. 09:54:29

@zw007: En ugy fogalmanzek egy - nagy valoszinuseggel pszichiatriai eset - amokfutasa.

J.László 2011.12.30. 09:54:33

@kolbászoszsömle:
Kinek a pénzét zsarolta ki a kormány?
Ha be lenne döntve a forint, akkor nem 300, hanem 30 000 lenne az euró árfolyam. 2009. januárjában volt már 310 az árfolyam. Akkor is szándékosan döntötték be?

-xy- 2011.12.30. 09:55:01

Azért van annak valami bája, hogy egy olyan ember fordul ilyen kéréssel egy bankhoz, aki a pártjával mindent megtett azért, hogy magas legyen az euró és a svájci frank árfolyama, hogy a befektetők bizalma végleg elszálljon, hogy az államkötvények eladhatatlanok, vagy csak nagyon rossz kondíciókkal eladhatók legyenek.
Persze ezt olyan sok "munkával" tette, hogy járt neki a közpénzen finanszírozott drága autó.
Azt hiszem mindenki jobban járna, ha kevesebbet "dolgozna"...

KopaszMercis 2011.12.30. 09:55:03

@FILTOL:
Nem akarnad megprobalni peldakkal megvedeni az allaspontodat.. mutatnal egy olyan orszagot, ahol szivesen lakik egy 3 szamjegyu IQval rendelkezo kultur ember, ahol lehet igy visszamenoleg torvenykezni es baszogatni fenyegetni a bankokat.

A jogallam ugy mukodik, hogy en baszogathatlak teged, cserebe te sem engem

es az es a te lehet
allam
allampolgar
bank
ceg
sok esetben meg kutya, meg magzat is.

Ha ezt a rendet felboritod, akkor abbol baj van. Lazar es a devizahitelesek szabadakaratukbol kerultek oda ahova, sajat donesuk volt, senki nem kenyszeritette oket semmire. Az, hogy ezzel sokan jol jartak az egy dolog... tobbek kozott pl Lazar es a Fidesz. A baj, hogy most eldontottek, hogy csak ok akarnak ezzel jol jarni, es ez nem fog menni.

De megegyszer sorolj fel kerlek 5 olyan orszagot, ahol normalis az elet, es a parlament fenyegetheti a bankszektort es donthet ugy hogy adossagot nem ad meg.

Vagy ugy gondolod, hogy Viktor a megvalto es majd PONT neki fog sikerulni es masnak nem? Mert ez is egy valid gondolat... de masnak miert nem sikerult? Miert pont egy megkeseredett lelkileg instabil kozepesen intelligensnek is joindulattal mondhato melynovesu frusztalt cigany talaltgyerek zsebeben van a bolcsek kove? Csak ird le kerlek.. oszinten kivancsi vagyok, hogy miert latod igy. Nem piszkalasbol.

Kotkodus 2011.12.30. 09:55:24

@belekotty: :)

minden együttérzésem a károsultaké (és nem csak elvi támogatásom...)...

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 09:55:48

ideje mar fellogatni a spekulansokat!!!

Lazar es a slepsze a felveszem a CHF hitelt majd bevagom betetbe kimeritette a spekulacio fogalmat

belekotty 2011.12.30. 09:55:49

@KopaszMercis: Igen, tényleg ennyire hülye.

belekotty 2011.12.30. 09:56:59

Nem vok jogász. Az önkormányzat pénzével deviza üzletelni, az nem meríti ki a hűtlen kezelés fogalmát?

Megfigyelo 2011.12.30. 09:57:06

@soulclipse: De a bankok CHF hiteleket vettek fel nyugaton, azt váltották át forintra, és helyezték ki CHF alapon nyilvántartott forinthitelként.

KopaszMercis 2011.12.30. 09:57:41

@belekotty:
"extra profitot"
kerlek mutassal mar egy tudomanyos folyoiratot, amiben ezt a mikorokonomiai fogalmat definialjak.. es nem, nem sem a kuruc.info sem a fidesz belso kezikonyv nem tudomanyos folyoirat...

nu pagagyí 2011.12.30. 09:59:06

@-xy-: Azt hiszem méltányolhatóbb lett volna a levél, ha előre nem látható körülményekre hivatkozik, melynek okaként saját magát és pártját nevezte volna meg.

Dr.Bio74 2011.12.30. 09:59:15

@FILTOL:
Ha valaki érdekében szólok, az nem azt jelenti, hogy lefekszem előtte. Mint ahogy az sem, ha valaki gazdasági szerepét elísmerem, akkor őt sérthetetlennek tartom.
Másrészről, hogy mit vesztett a bank, és mit nem, te honnan tudod hogy nem?, mert ilyen alapon kérdőjelezed meg a veszteség tényét. Félretéve a találgatást, amennyiben egy bank (anya) elkezdi kivonni a tőkét a leányvállalatából, vagy csak már nem helyezi ki, az már azt jelenti, hogy ott neki nem jön össze az ami kell. Az meg, hogy neki mi kell az jelenleg globális kérdés, nem egy csöpp Mo. fogja kimondani a tutit, maximum kiírja magát a nemzetközi pénzpiacokról.
És végül ha lealáztunk minden bankot és marad az OTP, mint egyeduralkodó az jó lesz nekünk?

A szükség állapotról:
két évvel ezelőtt nem hittem volna el a fideszről, hogy képes az eddig megtett felháborító lépésekre, most már miért kételkedjek a szükség állapotban?

Mérges 1234 2011.12.30. 09:59:47

@Megfigyelo:

Jól mondod, és minő furcsa a bank is CHF-ben törleszt, annak akitől hitelet vett fel.

Szóval befizetéskor mégiscsak vennie kell CHF-et amiből visszafizeti a hitelet.

A lényeg, hogy enm igaz az a közkelető nézet, mely szerint a bank rommá kaszálta maágt az árfolyamváltozáson.

Egyébként természetesen jól keresetek, de nem az árfolyam változáson.

Nem tudom mi lesz ebben az országban, ha a kormányunk minden játékszabályt felrug, sőt erre biztatja a lakosságot is.

Ebből sok jó nem néz ki, harcba fogunk állni az egész világgal, de ennek győztese nem lehet.

bebe tv 2011.12.30. 10:00:19

@F173: Az OTP nagy részvényesei úgy tudom, hogy külföldi befektető társaságok ( biztosítók, nyugdíjkasszák stb ). Csodálkozom, hogy eddig is rendre őt választották nagyfőnöknek.
Nehogy kihúzza a gyufát náluk, mert egyik nap arra ébred, hogy már nem ő az elnök-vezér.
Egyébként nekem egy olyan embert ne mutogassanak példának akinek a vagyona abból képződött, hogy a fő részvényesek minden évben megszavaznak neki kb. 2 milliárd értékben bónusz részvényt az eredeti ca. 1100 Ft-os kibocsátási áron miközben nem kevés ideig azok a tőzsdén 6000 körül forogtak.
Ebből én is meg tudtam volna venni a dalmandi ÁG-t a PICK-t és társaikat. Nálunk ők a Hodorkovszkijok és Abramovicsok.
Akkor hasra estem volna előtte, ha elkezdte volna egy kis szatócs bolttal és 50 évre rá Európa legnagyobb diszkonterévé nőtte volna ki magát ( ALDI ).

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 10:01:36

@J.László: Kiét nem zsarolta ki az állam?

Aki akart, előtte is átléphetett az állami nyugdíjrendszerbe.
Aki nem akart, az meg a fidesz átkorbácsolta.
Akiket meg nem lehetett korbáccsal kényszeríteni, azokét pedig fogta, és elkéthermedolta.

A forint bedöntésén még dolgoznak...
Annyira nem volt szar a gazdaság, hogy az egyből menjen.
Azért küzdenk kell.
És küzdenek rendesen, és mivel ügyes fiúk, szorgalmasak, sikerrel is fognak járni.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.12.30. 10:02:13

@hhh.: Igen Magyarország is kapott néhány levelet, és azokat ne szedte ízekre a "blogoszféra". Ez tény, de az IMF és az EU nem az általunk nyújtott kölcsön miatt sít, hanem viktorkádat próbálta meg finomabban vagy kevésbé finoman figyelmeztetni a társasági viselkedésre.
Amit ez a hódmezővásárhelyi felkapaszkodott bunkó Lázár "S8" János művelt levélírás címszóval az mindenhol kimeríti a legnagyobb taplóság minden kritériumát. Ha máskor nem, most megpróbálhatna viselkedni egy kicsit, és úriemberként viselkedni. Ha én valamikor hülyeséget csináltam, vállaltam annak következményeit is. Vagy 2/3-dal már ezt sem kell?

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:04:46

Szánalmas válaszokat kaptam a kommentemre.
Tudom, hogy utáljátok a Fideszt, de ezért az én kommentemre, ilyen semmit mondó válaszokat, na szép.

szkr80 2011.12.30. 10:05:15

@belekotty: Szeretnek latni errol egy banki merleget. A bank elvileg azt tudja kihiteleani amit abetetsek beleraknak illetve a kotelezo tartalekolasi rataval multiplikalr osszeget. Ha lenne egy olyan kimutatas ahol lehetne latni hogy a deviza alapu hiteleket mogott a bank tenylegesen sajat maga is devizat volt kenytelen felvenni vagy kulfoldi devizavebetesei penzet valtotta at forintra vagypedig amagyar forintbetesek penzet helyezte ki deviza elszamolassal az sokat segitene!!! Reszemrol egyetertek azzal hogy a akialakult helyzetert a bankok IS felleosek(jozan penzugyi esszel felleotlenseg tartalekvalutabaneladositani alakossagot!) Es ezen szamitasok alapjan lehetne latni hogy milyen aranyban tudnanak reszedsuli abban a karrendezesben amit felelotlensegukkel okoztak. DE irracionalis es oriasi hiba maganjogi szerzodesekbe torvenyi szintel belenyulni. Nem lehet egyszerre extra bankadot is kivetni es vegtorlesztest is rajuk haritani. Bankokra szukseg van es esszeruen szabalyozni kell oket ha igy lett volna ez az egesz helyzet ki se alakul. De lenyulni a penzuket azt NEM mi lesz holnap gondolnak egeyt es amienket nyuljak le a bankszamlarol?? Nem volt eleg a nyugdijunk? Szoval azert valahol alljon meg a menet.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.30. 10:07:02

Ma erről is szavaz a Parlament:

- a nagy nemzeti szar jegyében 30 évente legyenek választások

- a választáson csak 155 cm mély, felcsúti kötődésű, focistaaggyal rendelkező, soha nem dolgozott, mindenkit hülyének néző, közutált, O.V. monogrammú alak indulhat.

NE ENGEDJÜK MEGSZAVAZNI!

Ezeket olvasd el, így manipulál a fidesz!

index.hu/kulfold/2011/12/29/manipulaltak_a_dzsongil-temetes_fotojat/

index.hu/gazdasag/magyar/2011/12/29/roubiniek_magyar_bukassal_riogatnak/

index.hu/belfold/2011/12/29/lazar_az_arfolyamveszteseg_megosztasat_keri_az_erstetol/

www.pecsistop.hu/regio/az-akciogyseg-az-ehsegsztrajkolokkal-van/980789/

index.hu/belfold/2011/12/29/a_fideszes_birkanyaj_es_az_index_kitiltasa/

Mérges 1234 2011.12.30. 10:08:37

@szkr80:

"Ha lenne egy olyan kimutatas ahol lehetne latni hogy a deviza alapu hiteleket mogott a bank tenylegesen sajat maga is devizat volt kenytelen felvenni vagy kulfoldi devizavebetesei penzet valtotta at forintra vagypedig amagyar forintbetesek penzet helyezte"

Azért nem játszik ez az elképzelés, mert a forinthitelek kamata messze a svájci frasnk hitelek kamata felett volt. Sőt a betéti kamatoké is, tehát forintra nem igen válthatta, mivel nem tudod olyan alacsony kamatú forint forráshoz jutni.

Tényleg le kellene szálni a banakról, mert ettől csak bedől az ország....

A Fidesz politikája a gyűlölet politikája lett, ki nem velünk ellenünk, a bankok gecik. Kb ennyi. Ezzel csak az a baj, hogy nem lehet ,működő országot építeni, csak jobba el fog mélyülni a válság, aminek már vannak jelei is.

Jobb lenne szembenézni a valósággal amíg nem késő.

szkr80 2011.12.30. 10:08:44

@soulclipse: Nem nem utaljuk a Fideszt csak a hgogos kiskiralyokat akik eltiporjak a demokraciat es ehezesbe vezetik az orszagot ostobasagukkal. Nagyon sok ertelmes ember van a Fideszben bar lassan akinek megvan meg a jozan esze remenyeim szerin tavozni fog.

J.László 2011.12.30. 10:08:51

@kolbászoszsömle:
1997-ben, amikor bevezették, a rendszerbe újonnan belépőknek kötelező volt magnyugdíj pénztárat választaniuk, ha tetszett az illetőnek, ha nem.
Kinek a pénzét zsarolta ki a kormány?
A forint tehát mégsem dőlt be, csak dolgoznak rajta. Értem.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 10:09:20

@luciferko: Na látod! Lázár is így gondolkodott polgármesterként, amikor a kötvényeket kibocsátották. Akkor most mit is követel?

Dr.Bio74 2011.12.30. 10:10:30

@soulclipse:
Nem szoktam ilyet mondani, de neked le kellene nyugodni, átgondolni, hogy imádod vezér bezony szar, tróger ( elnézést a cipekedéssel kenyeret keresőktől) sleppet épített ki, melynek a lényege a hierchia, nem pedig a tudás és teljesítés.
A semmit mondó kommentek számodra semmit mondóak, mert gyakorlatilag nem is érdekel téged olyan válasz ami szembe megy nézeteiddel.
Sajnállak

stoppard · http://forint.blog.hu 2011.12.30. 10:11:10

@soulclipse: forintforrásból bajosan nyújtottak volna 5%-os hitelt.

amúgy tényleg nem hitel, hanem swap volt a forrás.

van azért ennek az agyament "én forinthitelt kaptam, semmi közöm a frankhoz" címen futó hülyeségnek eggyel szofisztikáltabb változata is, talán azzal lenne érdemes előállni.

Kotkodus 2011.12.30. 10:12:22

@FILTOL: a bizalmukat veszítették el az országunkban...

volt itt olyan rendszer amikor 1 nagy bank volt és nem kért sok kamatot. volt egy fiatalember is aki nagyon nem szerette ezt a rendszert (állítólag).

lehet ilyen rendszert újra építeni, csak illene megjelőlni a kormányprogramban, hogy erre készülünk... de lehet, hogy én nem voltam elég figyelmes: tudsz mutatni fidesz programot 2009-ből, amelyik visszamenőleges törvénykezést és államosítást ígér?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 10:12:45

@szkr80: Ha lenne egy olyan kimutatas ahol lehetne latni hogy a deviza alapu hiteleket mogott a bank tenylegesen sajat maga is devizat volt kenytelen felvenni vagy kulfoldi devizavebetesei penzet valtotta at forintra vagypedig amagyar forintbetesek penzet helyezte ki deviza elszamolassal az sokat segitene!!! "

erre való a bíróság, aki kikéri ezeket az adatokat...

Dr.Bio74 2011.12.30. 10:13:29

@szkr80:
Bízzunk benne, mert végre az értelmes jobboldalnak le kellene verni azt a béklyót magáról amit orbán úr és sleppje vert rá a maszop segítségével.

szkr80 2011.12.30. 10:14:27

@FILTOL: Marmint erre VOLT! a birosag ameg nem kenyszernyugdijaztak a birokat!

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.30. 10:15:18

@szkr80: Mindent vállal a kölcsönvevő, mert ha nem vállal, akkor nem kap kölcsönt. Én még olyat nem hallottam, hogy bárkit is kötelezett volna a bank kölcsön felvételére. Olvasd el a szerződést, vagy ha neked nincs, akkor kérd meg valamelyik ismerősödet,mutassa meg, abban minden feltétel benne van. nem volt kötelező aláírni, nekem sem, másnak sem.

vornia 2011.12.30. 10:15:42

Számomra sokkal lényegesebb,ha mondjuk törvényi szinten elintézik,megszavazzák, hogy a bank engedjen,akkor másnaptól a devizahiteltől sújtott zemberek tömegesen nyújthatják be a polgári pereket a bankok ellen?
Na és őket is segíti majd a bíróság???
Tehát akkor minek ez a francos végtörlesztési mizéria?
Mindenki kövesse Jani példáját!
(nem,nem a hitelhalmozásban)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 10:16:35

@látjátok feleim szümtükkel: minden szerződés támadható a bíróságon, még akkor is a jelentős sérelem később derül ki.

nu pagagyí 2011.12.30. 10:16:57

@szkr80: Egyszerű belátnod, azért volt kisebb a devizahitel kamata, mert nem forinthitel volt, cserében az adós vállalta az árfolyamkockázatot. Lázár fizesse vissza a devizahitelt devizában és akkor ő is látni fogja, hogy milyen mérsékelt kamattal kapta a hitelt.
Ha valaki szarvasmarhát ad kölcsön, akkor szarvasmarhát vár vissza, nem pedig tíz tyúkot helyette.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 10:17:42

@szkr80: jaj hagyjá már ezzel a hüjeséggel. ontja az egyetem a jogászokat, szerinted itt a vég, mert néhány vén trottyot elküldtek végre pihenni?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2011.12.30. 10:18:24

@vornia: ,akkor másnaptól a devizahiteltől sújtott zemberek tömegesen nyújthatják be a polgári pereket a bankok ellen?"
miért ne? de lehet perközösséget is alkotni.

szkr80 2011.12.30. 10:21:05

@nu pagagyí: Igaz egyetertek,a Lazar fele hulyeseget minositeni sem lehet ami elgondolkodtato viszont hogy emogott a hitelkihelyezes mogott amit ugye forintban kaptal tenylegesen mi is volt mogotte.

cipócska 2011.12.30. 10:23:04

Remélem,hogy itt is érvényesül,az a jó kis közmondás: minthogy Egyszer mindenkit kitör a nyavalya

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 10:23:21

@J.László: Bajnai alatt, aki akart kiléphetett.

Aki szerint az egy szar ötlet volt, hogy magánnyugger lesz, az mehetett isten hírével.
Gyakorlatilag senki nem ment.

De tudod mit!

Igazad van!
Nem is azon küzdenek a fiúk, hogy itt minél szarabb legyen, nem is azt próbálják elérni, hogy az ÁLTALUK ELNEVEZETT ország ne ébresszen bizalmat senki értelmes befektetőben, nem azt készítik elő, hogy _nekik_ és a _tőlük függőknek_ (közalkalmazott, köztisztviselő, nyugger) ne legyen túl nagy baja (értve ez alatt, hogy a végtörlesztéssel kompenzálni lehet a nominális és valódi fizetéscsökkenést) abból, hogy nemsokára nem fog tudni fizetni az ország.

Nem az történik, hogy épp komisszárokat ültetnek minden elérhető helyre, és ennek nem az a következménye, hogy az állam működőképes (vak végrehajtó) marad akkor is, ha úgy egyébként éhséglázadások vannak!

Egyszerűen csak annyi van, hogy a ezek mind hülyék, és a hülyeségükhöz szorgalom is társul.
Vagy inkább mindenki összeesküdött ellenük, és direkt a magyar felemelkedés ellen fogtak össze, mert megrettentek a attól a képtől, hogy Orbán egy büszke és erős nép élén reájuk veti fennséges tekintetét!

Ehh bazeg!

A magyar mind hülye!
Bazeg, mi voltunk azok, akik büszkén vonultak háborúba azért, mert boszniában egy szerb megölte annak a császárnak az unokáját, amelyik leverte a szabadságharcot.
Mi vagyunk azok, akik hadat üzentünk annak a nagyhatalomnak, amelyik elismerte a területi követeléseinket.
Most pedig Orbánt mentegetjük. Még mindig.

szkr80 2011.12.30. 10:23:42

@látjátok feleim szümtükkel: Ige sajnos ponosan tudom ezert mondtam hogya PSZAF nem vegezte a dolgat es nyilvan kormanyzati nyomasra! ES AZ HIBA volt es igen van felelosseguk a bankoknak. De ennel nagyobb kart mindannyiunknak csak az "Orbani megoldas" okoz.!!

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.12.30. 10:24:24

Lázár is annyit ért a közgazdaságból, mint a főnöke.

ProjectMayhem 2011.12.30. 10:25:08

na ide jutottunk 20 év alatt ... a nevek, dátumok, helyek tetszőlegesen (?!) helyettesíthetők, részlet J. Heller Záróra c. regényéből:

"Sammynek nem volt elkötelezett véleménye a hűségeskükről, de szenvedélyesen utálta azokat az embereket, akik propagálták őket. Jószerivel ugyanígy állt a koreai és a vietnami háborúval is: egyik irányban sem volt mélységesen elkötelezve, de ellenséges viszolygás alakult ki benne mindkét politikai párt demagógjai iránt, akik fenyegetően azt követelték, hogy azt higgye, amit ők. Nem kedvelte Harry Trumant, miután 1948-ban oly nagy kedvét lelte győzedelmes kampányában, és nem lelkesedett sem Eisenhowerért, sem Nixonért. Kennedyért sem lelkesedett jobban, mint Eisenhowerért, és nem ment el többé szavazni az elnökválasztásokon. Hamarosan teljesen abbahagyta a szavazást, és nagyon meg volt magával elégedve a választások napján."

Dr.Bio74 2011.12.30. 10:25:12

@szkr80:
Adott valuta, melynek a Ft -tal szembeni ereje ( és a mögötte álló gazdaság) biztosította a Ft hitellel szembeni alacsonyabb kamatozást. A deviza mindig ott kellett, hogy legyen függetlenül attól, hogy a hazai bank milyen feltétel rendszer mellett vette fel az a összeget.

szkr80 2011.12.30. 10:25:39

@FILTOL: Nem nem attol de akkor itt aveg aha kormany altal kijelolt szemly hatarozhatja ha meg az o altala eldontott ugyet melyik birosag es melyik biro targyalhataj NA EZ A VEG. ez kb olyan hogy a drogbaro megmondja amerikaban hogy ezen abirosagon akarom atargyalasom es kispajti joe biro vezesse az ugyemet.

szep-elet · http://www.szep-elet.info 2011.12.30. 10:26:39

Ma is megérte felkelni hogy ezt elolvassam, gratula!

mindenjónévfoglalt 2011.12.30. 10:28:08

Lázár "lézer" János csak azért áll a "törvényesség" talaján, mert ha esetleg lenne olyan öngyilkos magyar bíróság, mely olyat merne tenni, hogy neki ellentmond, akkor:
1, kirúgatja
2, visszamenőleges hatállyal megváltoztatja a vonatkozó rövényeket
3, nyer
arrogáns, pökhendi mitugrász, aki, ha volna igazság a földön, akkor pár év múlva gyurcsány ferenc cellatársa lenne Szegeden

Kotkodus 2011.12.30. 10:28:57

@soulclipse:
1. a mai napig számon tartok pár embert a fideszben akiket normálisnak tartok.
2. elismerem, hogy az utóbbi pár év alatt megutáltam a fidesz képmutató politikáját (én még emlékszem, hogy 2008-ban miről népszavaztam fidesz kezdeményezésre és látom, hogy mit csinál ugyanez a párt ugyanazokkal a kérdésekkel kormányra kerülve...)
3. örülnék, ha szánalmas kommentjeimre, érveimre hasonértékű szánalmas ellenérvekkel válaszolnál.
4. elfogadom, hogy gazdasági ismereteim végesek és lehet, hogy nem látom azt a gazdasági pályát, amelyik sikeressé tenné a magyar köztársaságot. kiváncsi vagyok, hogy te milyen elméleti pálya alapján vagy ennyire optimista... oszd meg velünk is! had legyen egy szép szilveszterünk!

J.László 2011.12.30. 10:29:20

@kolbászoszsömle:
Nyugalom. Nézem itt a bejegyzéseket és nagyokat csodálkozom. A nagy indulatok mögött általában lelkiismeret furdalás van.

szkr80 2011.12.30. 10:30:28

@Bio74: En csak azt szeretnem latni hogy a hitelek torlesztoreszletenek emelkedese mennyiben kovetkezik a hitelek forrsan tenylegesen realizalt arfolyamvesztesegbol.

csárli hárper 2011.12.30. 10:32:47

@Mesterlövész: ja akkor világos, ha nagyon megerőltetem magam más pénzén én is tudok hülye lenni....

dr.pupak30 2011.12.30. 10:34:01

Erste dolgozók, azért kezdjetek szétnézni a munkaerőpiacon, biztos ami biztos. A lézer telszámát és lakcímét meg keressétek ki a telefonkönyvből, arra az aeseter, ha reklamálni kell valahol. :)

Alvarez 2011.12.30. 10:34:33

@soulclipse: Hódmezővásárhely nem hitelt vett fel, hanem kötvényt bocsátott ki, te szerencsétlen. Ott a teljes értéket megkapta devizában, amivel azt csinált, amit akart. Ha forintra váltotta vagy elköltötte, az az ő döntése volt.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:36:19

Példa. A bank ugye gyűjtött 1 millió forint betétet. Tegyük fel az 5 % tartalékrátát választja, az azt jelenti, hogy ehhez a tartalékhoz képest helyezhet ki 100% hitelt. Egy kis 4. osztályos matematika anyag. Ha egy bank gyűjt 1 millió forint betétet (ez lesz a százalékérték), a százalékláb (percent) 5%, akkor mennyi az alap, jelen esetben mennyi pénzt helyezhet ki hitelbe? A képlet szerint ugye, az alap egyenlő a százalékértek szorozva 100-zal, osztva a százaléklábbal. (elfelejtette már ugye?). Az eredmény 20 millió forint. Ez tehát azt jelenti, hogy egy bank 1 millió forint betétre 20 millió forintot jogosan és törvényesen helyez ki hitelbe. (Mellesleg, ha 2% pontos tartalékrátát választ, akkor 50 milliót. Hoppá!) Na, ezen már lehet persze haszon.

Ezt azoknak, akik szerint forint betétre nem lehet CHF elszámolású hitelt 5 %-os kamatra kihelyezni.
Számoljatok már végre, és ti gondolkozzatok.

Zommber 2011.12.30. 10:36:44

@soulclipse:

"Szögezzük már le végre, ha bizonyított tény"

Hol van az a bizonyítás? Linkelj már be kérlek bármi hiteles forrást, amiből megállapítható, hogy az általad leírtak fedik a valóságot? Én ugyan tudom, hogy ez egy eszembet baromság, de mindig nyitott vagyok az új információkra, szóval ha szerinted mégis bizonyított tény, akkor lássuk, mitől is az?

Kotkodus 2011.12.30. 10:37:19

@kolbászoszsömle: és pont ezért haragszom annyira a fideszre...

azt a kis büszkeséget, amit eddig magyarként éreztem külföldön; na azt vette el tőlem.

elvették a kokárdámat és sokak szerint hazaáruló vagyok, mert nem értek egyet egy kibaszott politikai párttal...

amikor először olvastam kertész imre sorait, amelyek szerint neki a magyar nyelv már csak egy eszköz a kommunikációra, sértve éreztem magam... sajnos egyre inkább megértem az álláspontját... pedig én messze nem kaptam annyi ellenszenvet, mint ő...

ezt érted el viktorka, légy büszke magadra!

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:37:54

@Alvarez:
Ha lehet a személyeskedést hagyjuk.
Ott voltál láttad a szerződést, láttad ahogy átadják a CHF-et?
Akkor miért írsz ilyeneket.

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 10:38:39

@Kotkodus: azert a bankszamladat meg megmentheti Gabika

nyubocs 2011.12.30. 10:40:18

Az uzsorás is azt mondta egyszer, hogy nem adok többet, úgyse látom viszont a pénzem, inkább dögöljön meg az adós.

Efelé baktatunk!

SvenH. (törölt) 2011.12.30. 10:40:39

@soulclipse: "Szögezzük már le végre, ha bizonyított tény, a deviza elszámolású hitelek, 85 %-a mögött semmilyen deviza nem áll a bakok részéről, csak forint."

TE EGY SEGG VAGY!!!

ugye ezt akartad hallani te debil?

szkr80 2011.12.30. 10:41:15

@pupak30: szerintem meg mindenki akinek MEG van allasa, akinek jovore NEM lesz rokkantgyugdija, akinek van MEG bankbetete es nem szeretne elvesziteni allamcsod eseten, aki NEM akar szabalysertesert ulni, AKI nem akar kiraslysagban elni, AKI tenyeket akar hallani a mediabol nem csak hazugsagokat, aki jovore ENNI akar es enni akar adni a gyerekenek es akinek meg megvan a jozan esze . aki nem akar haboruzni Europaval es Amerikaval Keresse ki nagyvezurnk cimet es cselekedjen.

Zommber 2011.12.30. 10:42:30

@soulclipse:

Aztán meséld már el, miért lett volna a jó a banknak, saját forrásból csökkenteni a hitelek kamatait, a CHF források helyett? Netán előre látták az Orbán kormány ámokfutását és tudták, hogy annak következtében szét fog zuhanni a forint? A végén még kiderül, hogy össze is dolgoztak kezdettől fogva. :)

De feltételezések helyett, inkább linkelj be konkrét forrásokat, mert a saját agyszüleményeid nem minősülnek bizonyított tényeknek, pusztán azért, mert te azt gondolod róluk.

Kotkodus 2011.12.30. 10:42:58

@soulclipse: csak azt nem veszed figyelembe, hogy minél nagyobb a tőkeáttét, annál nagyobb a kockázat is...

persze fidesz-kormánnyal forint erősödés ellen játszani tényleg nem kockázatos... de ez nem a bank hibája...

végül: ha veszel egy autót, a törlesztés felénél kiszámolod, hogy ez mennyibe volt a vw-nek és szólsz, hogy bocsi, de mostantól csak a törlesztő felét fizeted, mert túl sokat keres szerinted rajta a gyártó? vagy az valamiért más helyzet szerinted? miért?

dr.pupak30 2011.12.30. 10:44:21

@Kotkodus: büszke? ugyan mire? nyugaton marhára nem érdekel senkit az általunk nagyra tartott magyar kultúra. légypiszkok vagyunk európa térképén, amit tovább ront a király és udvarának ámokfutása. Orsós tényleg azt hiszi valakit is érdekel szabadságharca? elsőp adaondó alkalommal elttörik a gerincét, vele együtt a miénket is.

dr.pupak30 2011.12.30. 10:45:02

@szkr80: helyes. eljutunk ide is, ne félj.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:45:37

@Zommber:
Ez kb. olyan kérdés, hogy bizonyítsam be, hogy nincs Isten, azért mert mások dogmaként elfogadják a létezését!?

Mérges 1234 2011.12.30. 10:45:59

@soulclipse: "Szögezzük már le végre, ha bizonyított tény, a deviza elszámolású hitelek, 85 %-a mögött semmilyen deviza nem áll a bakok részéről, csak forint."

Akkor szögezzük le azt is, hogy a gravitáicó a föld középpontjából kifelé mutat.

Hogyan tudta ennyi ember beszopni a fidesz gyűlöletpolitizálását.

Különben volt a múltkor téma,hogy az osztrák lakosságnak sokkal több CHF hitele van őket is megterheli, de mivel megy a gazdaság van munkájuk, nem rokkanak bele. Érdekes náluk senki nem pofázza ezt a hülyeséget.

Elképzelhető, hogy 10-20% mögött nem áll CHF, de több kizárt, hiszen a bank sem tud 2000 milliárd CHF nyi forintot 2-3% os kamatra előteremteni.

Alvarez 2011.12.30. 10:46:03

@soulclipse: a sötétség nálad igen nagy fokra hág.
Tényleg nem voltam ott a pénz átutalásánál, lehet hogy a város nem is kapott semmit, még forintot se? Most fizetniük kéne valamiért, amit Erste oda se adott nekik?

Mindig azt gondolom, hogy az ostobaságnak van egy határa, pedig nincs. Emiatt marad mindig is Fidesz szavazó.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:46:18

@SvenH.:
Már megint a személyeskedés, ejj-ejjj.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:46:54

@Alvarez:
Most írod, ezek szerint mégis forintot kapott?

Éhes_ló 2011.12.30. 10:47:12

A fagyi visszanyal és a bankok nem érinthetetlenek többé.
Hihetetlen.
Ez maga a fasizmumus.

Netuddki. 2011.12.30. 10:49:05

Hát engem qrvára nem érdekel a bank nyomora. Ami érdekelne, hogy hova lett a lé? Na erről írjál blogot!

Kotkodus 2011.12.30. 10:50:48

@soulclipse:
elmondom még egyszer hátha megérted:
kis tőkeáttét > kis kockázat
nagytőkeáttét > nagy kockázat

érted?

Mérges 1234 2011.12.30. 10:51:16

@kovi1970:

Ja, ja remek gondolat. De pénz nélkül nincs gazdasági fejlődés.

A bankra szükségünk van.

Nem érdekel a nyomra, hát ne érdekeljen, de akkor mi lesz az emberek megtakarításaival. ????

Betegek a népek, felhergelték őket, és most bosszúból maguk alatt vágják a fát...

szkr80 2011.12.30. 10:51:34

@kovi1970: igy igaz erdekelne hogy hova lett a 3000 milliardos nyugdijvagyon amit sikerult az allamadossag 82%-rol 82%-ra torteneo csokkentesere forditani.

Alvarez 2011.12.30. 10:51:44

@soulclipse: pedig értelmi színvonalad alapján simán el lehet képzelni.

ember67 2011.12.30. 10:52:02

@kolbászoszsömle: ez öcsém a " gengszter stílus"! Adj pénzt, oszt ne érdekeljen mire! Ha te igényelsz hitelt a banktól a vállalkozásod fejlesztésére, akkor ne lepődj meg, hogy nem fogadják el a feleséged mellimplantátumának számláját, még ha a "vezetés hangulatának javítása" címmel teszed be az elszámolásba... Na ilyen szintű a pofátlanság ebben az országban, sajnos vezetési szinten!

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:52:25

@Kotkodus:
Jelzáloghitel. Érted?
Ráadásul, ha az ingatlanértéke nem fedezi a tartozásod, a maradékot életed végéig fizeted. Érted?

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 10:53:12

@Alvarez:
Már megint a személyeskedés. De érv az nulla.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 10:53:37

@Kotkodus: Igazából ki kéne mondani, hogy ezek bűnözők.

Mentalitásukban, cselekedeteikben, jövőképükben.

Magyarország pedig egy latorállam.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 10:54:50

@soulclipse: Nincs érv, mert felvetés sincs.
Az nem felvetés, hogy kötsz egy fogadást, aztán, amikor buksz, reklamálsz.

Alvarez 2011.12.30. 10:57:33

@soulclipse: nehéz érvelni egy olyan emberrel, aki hitelfelvételről papol, amikor kötvénykibocsátás történt a konkrét esetben. És annyira butuska szegény, hogy a kettő közötti különbséget képtelen felfogni.

ember67 2011.12.30. 10:58:19

@Doubledecker: ha az országból eltörölnénk azokat a dolgokat, amiket a banki hitelek tettek lehetővé, sétáló utca lenne az üllői út, meg a kiskörút! Teljes falvak hiányoznának a térképről, Faekével szántanának, és végső esetben sokkal kevesebben lennénk (szocpol gyerekek). Nem több, hanem a ledőlőkkel kevesebb híd lenne Pesten. stb. Amikor valakit elutasított a bank nem megfelelő biztonsági fedezet miatt, akkor szidták a bankot, hogy mekkora köcsög, most meg azért paraszt, mert adott pénzt és nem hajlandó a kockázatokat magára vállalni. pfuj!

Wilcem 2011.12.30. 10:58:49

@soulclipse:

Bírom, hogy minden hasonló jellegű posztnál előkerülnek az ilyen alakok, akik igyekeznek másfelé terelni a témát, csak ne arról legyen szó, amiről a poszt szól.

Teljesen tök mindegy, hogy a bankok, hogy oldották meg a devizahitelezést, ha Hódmezővásárhely önkormányzata 694.000 CHF érékben bocsátott ki kötvényt, akkor ennyi svájci frankot - ill. annak megfelelő értékű forintot - kell visszafizetnie, a kötvényben garantált kamatokkal együtt. Ennyi.

Hiába csűröd-csavarod, lázár jános kockázatos üzletet kötött, a helyik pénzével kezdett a sváci frank ellen spekulálni. Nem jött be, erre most lázár jános hivatali hatalmával visszaélve igyekszik nyomást gyakorolni, egy általa aláírt szerződés megváltoztatása érdekében. Erről szól a poszt, erre reagálj ha tudsz, de ha nem tudsz, akkor kussolj és ne tereld a témát!

szkr80 2011.12.30. 10:59:27

@Alvarez: Ezekre nem kell reagalni ha regalsz ra az o malmara hajtod a vizet. Az ilyen bomlasztani van itt.

ember67 2011.12.30. 11:00:19

@Alvarez: a különbség részletezése a te feladatod, viszont egy dologban azonos: a visszavásárlás-visszafizetés összegét KI KELL TERMELNI!!!!!!! Na ebben közös, függetlenül a formulától!

szkr80 2011.12.30. 11:03:17

@ember67: igy igaz ki kell termelni neked meg nekem meg mindenki masnak. Ha meg volna fuggetlen birosag akkor a kozvagyonnal hazardirozok oda kerulnenek ahova valok. De igy a parlamentben ulhetnek. :(

Alvarez 2011.12.30. 11:03:51

@ember67: akkor LézerJani kezdheti is a kitermelést. Pl. visszafizeti az lézeres Audijára elköltött pénzt, sűrű bocsánatkérések közepette.

baaz 2011.12.30. 11:03:53

Aki Hódmezővásárhely környékén ismerős már régóta ismeri ezt a fosarcút, amiket ott művelt kicsiben most az egész ország élvezheti.

ember67 2011.12.30. 11:04:16

@kolbászoszsömle: Magyarország nem latorállam! Ez az egy remény tart itthon. Kérlek soha, sehol, még legbelül magadban se fogadd ezt el tényként! Ez az egyetlen kis szikra önbecsülés a magja annak, hogy az országunk ismét szép lesz, méltó régi nagy híréhez!

gothikaaaaaaaaaa 2011.12.30. 11:05:14

estére frank 280 is lehet

szkr80 2011.12.30. 11:05:41

@ember67: Erre csak ismetelni tudom onmagam : szerintem meg mindenki akinek MEG van allasa, akinek jovore NEM lesz rokkantgyugdija, akinek van MEG bankbetete es nem szeretne elvesziteni allamcsod eseten, aki NEM akar szabalysertesert ulni, AKI nem akar kiraslysagban elni, AKI tenyeket akar hallani a mediabol nem csak hazugsagokat, aki jovore ENNI akar es enni akar adni a gyerekenek es akinek meg megvan a jozan esze . aki nem akar haboruzni Europaval es Amerikaval Keresse ki nagyvezurnk cimet es cselekedjen.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:06:36

@Alvarez:
Na állj, te ezt állítottad (olvass vissza), hogy CHF-et kapott Hódmezővásárhely, én megkérdeztem, hogy te ezt láttad? Erre nem válaszoltál, és azóta is csak személyeskedsz.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.30. 11:07:23

Tegnap voltam kártyázni és vesztettem, tehát kérem vissza a pénzt... Illetve nem, mert én nem vagyok Lázár.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 11:07:25

@ember67: Ki kell mondani!

A magyarság tragédiája az, hogy letagadja a nyilvánvaló dolgokat!

Az, hogy hazudunk magunknak!

Nem Trianon, nem Isonzó, nem a Don-kanyar, hanem az, hogy ezekről _mindig_ hazudunk.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 11:08:49

@soulclipse: Nem értem a kérdést!

Hogyhogy mire várok?
Arra, ogy Orbán, ha leszúrja a szögletzászlót, a lyukból neki álljon folyni a tej, a méz meg a kánaán...
Hát erre.

Netuddki. 2011.12.30. 11:09:10

@szkr80: Nemtom láttad-e az idevágó South Park részt? Na ez a pénz is husssss... eltűnt. A tökkelütött orbán hülye háborúja miatt annyit romlott a forint, hogy ennyivel (vagy még többel) nőtt a forintra átszámított államadósság...

Alvarez 2011.12.30. 11:10:02

@soulclipse: Képzeld, Elvis halálát sem láttam, lehet, hogy a király még él ?

Értsd már meg te szerencsétlen, hogy kötvénykibocsátás esetén a kötvény pénznemében történik a jegyzés majd a fizetés mindkét irányba.

Mérges 1234 2011.12.30. 11:11:01

@kolbászoszsömle:

Jól látod.

És az rendben van, hogy van egy kormányzópárt, ami folyamatosan megtagadja a valóságot.

Az igazi tragédia az, hogy milliókat sorakoztat fel maga mögé.

Milliókat, akik azt látják, amit szeretnének látni nem pedig a valóságot.

De nem kell aggódni, közel már a kijózanódás pillanata, igaz fájni fog nem kicsit nagyon....

szkr80 2011.12.30. 11:11:02

@kovi1970: Igen tudom igy sikerult elherdalnia 3000 milliardod csak sajnos a kommentelo akinek ezt valszoltam nem tudta, ot csak az erdelekte hova lett a zse? Hat ide.

2011.12.30. 11:11:23

@soulclipse: "Szögezzük már le végre, ha bizonyított tény, a deviza elszámolású hitelek, 85 %-a mögött semmilyen deviza nem áll a bakok részéről, csak forint."

Most bizonyított tény vagy sem?
Azért azt képzeld el a bank hogy érezte magát akkor amikor CHF hitelnek hazudott egy Ft hitelt.
Ezért eleve veszteséges szintű kamatra adta azt a hitelt (hisz a betétek után több kamatot fizetett, mint a hitel után kért), aztán még az árfolyamon is bukott egy csomót mikor 170 helyet 140 volt a CHF.

Mondjuk konkrétan én magam törlesztettem előre CHF hitelt árfolyamnyereséggel.

No de ami a másik oldalon van az még szebb. Ha fenn áll az állítás, akkor a bankok most akkora extra profitban vannak (amit könyvelni és nehéz), hogy tök kussolva vállalnák be a végtörlesztést (ami nem veszteség csak csökkenő hitelállomány, ugye), csak menjen tovább a buli és ez az idióta kormány nyomja csak lefelé a Ft-ot a hülyeségeivel, mert a maradék hiteleken jön a szüret.....

Alvarez 2011.12.30. 11:11:44

@Lord_Valdez: ha Janival játszottál, nyugodtan kérd csak, ő visszafizeti!

szkr80 2011.12.30. 11:12:34

@Alvarez: aaa nem biztos ez csak jogallamban van igy a kiralysagban lehet hogy masok a szabalyok..

baaz 2011.12.30. 11:12:39

aki Hmvh környékén ismerős az tudja mekkora sz@rarcú ez az alak.
most az egész ország élvezheti a ténykedését.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:12:47

@Wilcem:
Nem kanyarodtam el a témától. A téma a deviza elszámolású hitel (a kötvény is az csak egy más "formájú" hitel).
A probléma és a vita (bár sokan csak személyeskednek), egy olyan pénzügyi termék, mely úgy lett bevezetve Mo-on, hogy elvileg CHF hitelt vesz fel a hitelfelvevő. azonban ezek nem CHF hitelek, hanem CHF elszámolású hitelek, melyek nem kötődnek a Svájci (talán most éppen), 0,25 %-os kamathoz. (pontosan nem tudom, mert a bankok ezt a kamatot nem közlik)

Netuddki. 2011.12.30. 11:12:57

@Doubledecker: "A bankra szükségünk van."

Nagy tévedés! Inkább a bankoknak van szüksége ránk. A banknak nincs pénze, a mi pénzünkkel garázdálkodik.
Vagyis inkább a bankároknak. Ha nem a bankba hordjuk a pénzünket akkor miből telik nekik a nem kis életszínvonaluk fenntartására? Elszaladt velük a ló, főleg itt egy ilyen kiszolgáltatott országban. Ennek is meglesz előbb-utóbb a böjtje...

Ugráló Dervis 2011.12.30. 11:13:43

@soulclipse: Csak szólok, hogy amit bizonyítani próbálsz, abból két következtetést lehet levonni:

1. Lázár nem volt tisztában azzal amit te tudsz és úgy adott ki Hódmezővásárhely önkormányzata nevében, svájci frank alapú kötvényeket nagy értékben. Ebben az esetben egyértelműen alkalmatlan a posztjára, hiszen ha te átlátod a devizahitel működésést (mindegy, hogy most kötvényről van szó), akkor az a minimum, hogy egy vezető politikus is átlássa és ne dőljön be a bankok ármánykodásának és tegye ezzel kockára a rábízott városi vagyont. Ő megtette, vagyis alkalmatlan, azonnal le kell mondania.

2. Lázár is volt olyan okos mint te, pontosan tudta, hogy miről szól a történet és ennek ellenére kötött svájci frank alapú szerződést. Itt elég nehéz jóindulatot feltételezni, hiszen a bankoknak csak akkor lett volna érdemes forintból finanszírozni a devizahiteleket, ha a forint esésére számítottak, márpedig ha Lázár tudta ezt és ennek tudatában bocsátott ki svájci frank kötvényt (mármint tudta, hogy rosszul fog járni vele a város), akkor bűncselekményt követett el, vagyis le kell mondania, majd fel kell adnia magát.

Kérlek válaszolj, hogy szerinted melyik változatot fogadjuk el?

Kassian 2011.12.30. 11:13:59

Szerintem az orbán-rezsim jelenlegi politizálása lassan büntetőjogi kategóriába esik. sajnos ennek csak akkor lesz vége, ha ezek az emberek végre - egyszer és mindenkorra - eltűnnek a hatalomból és a továbbiakban könyvtárosok vagy raktárosok lesznek a BV valamelyik intézményében.

esferenc 2011.12.30. 11:14:29

Hihetetlen, a kommunista és a velük furcsamód egyenszöveget nyomó liberális hordák pusztíztása. Nem volt elég még a magyarok tönkertételéből, senkiháziak? Húzzatok haza!

2011.12.30. 11:14:37

@Wilcem:

"Hiába csűröd-csavarod, lázár jános kockázatos üzletet kötött, a helyik pénzével kezdett a sváci frank ellen spekulálni."

Aztán, ha emlékeim nem csalnak azt is elismerte, hogy neki biza CHF-ben vannak a megtakarításai.
Na ez a tuti! Ami a városnak jó, az neki rossz és fordítva.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:14:40

@Alvarez:
Te tényleg egy sajnálni való ember lehetsz, hogy csak személyeskedni tudsz, aki a frusztrációját a neten éli ki az albiből, de ez a te problémád.

Alvarez 2011.12.30. 11:16:21

@soulclipse: próbáld már kisagyadból törölni azt a szót, hogy hitel. Ebben az esetben szó sincs ilyesmiről.

Jogi szempontból a hitelnek a világon semmi köze a kötvényhez.

Netuddki. 2011.12.30. 11:16:59

@szkr80: Nem. A kérdés az volt, hogy a lézerjankó által felmarkolt 12milliárd (vagy több) hova lett. Ez qrva sok pénz egy alföldi kisvárosnak. Amit kb. 5 év alatt eltapsoltak? Vagy hova lett?

2011.12.30. 11:17:51

@soulclipse:

"azonban ezek nem CHF hitelek, hanem CHF elszámolású hitelek, melyek nem kötődnek a Svájci (talán most éppen), 0,25 %-os kamathoz. (pontosan nem tudom, mert a bankok ezt a kamatot nem közlik) "

Talán, ha a neten megnéznéd a svájci jegybank honlapját tudatlanság helyett!

szkr80 2011.12.30. 11:18:25

@kovi1970: hupsz bocsi. Nem egyertelmu? Ment a a partkasszaba.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2011.12.30. 11:18:43

@esferenc: Te, figy, a nemzetellenes, magyargyűlölő komcsik alatt lépte át _felfelé_ a magyarok lélekszáma a tízmilliót.

És a nagy magyar, nemzeti, keresztény együttműködők alatt szintén átlépte.
Csak most lefelé.

Szóval, a helyzet az, hogy aki gyűlöl, szaporít, aki meg nem, az kiveszejt.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:18:48

@Alvarez:
A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír.

Kotkodus 2011.12.30. 11:19:27

@soulclipse: jelzáloghitel? értem: változó értékű ingatlanfedezet egy labilis gazdaságú országban > álom-befektetés egy banknak... ez a kihelyezési oldal: kapsz 1000 chf-ot; kézbe.

ennek ellentételezésére a bank szintén felvesz chf hitelt (vagy a betétesek pénzéből ad). így neki is részleteket, kamatot kell ezután fizetnie. nem tudsz fizetni: a bank kénytelen egy labilis értékű ingatlant minél gyorsabban eladni (ha éppen a politika ezt engedi), mert sem a betétesek, sem a bank hitelezői nem fogadnak el ingatlan-alapú törlesztést.

a tőkeáttét - amiről te írsz - csak a hitelezésbe bevont saját tőke arányát adja: mivel a bank kifizeti neked chf-ben az igényelt összeget, neki is kell rendelkeznie ezzel az összeggel (ugye ez világos?). a többire ő maga is hitelt vesz fel más bankoktól...

minél több hitelt vesz fel egy bank, annál nagyobb a tőkeáttét > annál nagyobb a kockázat > nő a kamatszint.

hogy a francba lenne az megoldható, hogy egy bank kihelyez 1000 chf-ot, úgy hogy neki ebből csak 150 chf áll rendelkezésére (ahogyan ezt te állítod...)?

lehet utálni a bankokat > irány észak-kórea! garantálom nem lesz gondod a kapitalista rendszer züllött vívmányaival!

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:19:54

@MikeBoy:
A megcélzott kamatszint így továbbra is 0,25 százalék. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak.
www.stop.hu/gazdasag/maradt-a-svajci-alapkamat/891258/

belekotty 2011.12.30. 11:20:07

@soulclipse: Lassan írom hogy megértsd! KÖT-VÉNY ! Érted? KÖT-VÉNY !

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6tv%C3%A9ny

Wilcem 2011.12.30. 11:20:18

@soulclipse:

Nem öregem, a vita nem erről szól. A vita arról szól, hogy Hódmezővásárhely polgármestere KOCKÁZATOS, DEVIZA ALAPÚ KÖTVÉNYT BOCSÁTOTT KI!

Kurvára mindegy jelen esetben, hogy technikailag hogy működött a történet, a poszt nem a devizahitelezésről szól (főleg, hogy kötvénykibocsátásról beszélünk).

Akár úgy van ahogy te álmodod (segítek: nem úgy van) akár nem, a lényeg, hogy devizában eladósodni kockázatos és Lázár a rábízott pénzzel kockáztatott, spekulált. Ennyi.

Amúgy nem gyanús, hogy Lázár levelében se szerepel az a feltételezés amit te előadsz? Vajon miért? Úgy tűnik, ennyire még ő sem hülye.

Alvarez 2011.12.30. 11:20:28

@soulclipse: "...a neten éli ki az albiből"

Na most elárultad magad, mégse fideszes vagy, hanem egy szerencsétlen devizahiteles, aki mindenkire dühös a jelenlegi helyzete miatt, csak magára nem.
Így tényleg nem érdemes tovább érvelni.

88hedgehogs 2011.12.30. 11:20:34

@soulclipse:
Könyörgöm, vedd már le a szemellenzőt...

Netuddki. 2011.12.30. 11:21:45

@soulclipse: "Tudom, hogy utáljátok a Fideszt,"

Jó lenne már ha a főnöknek is megmondanátok, hogy az ország 2/3-a utál titeket. Vagy már tudja? XD

Zommber 2011.12.30. 11:21:48

@soulclipse:

A rinyálás helyet, belinkelnél már végre egyetlen nyamvadt, hiteles forrást ami alátámasztja az agyszüleményedet?

boldogok_a_sajtkészítők 2011.12.30. 11:22:33

@soulclipse: dehogynem kötődnek, a bankok azért valahonnan vették a CHF-et. Van, aki az anyabankjától, van aki meg CHF kötvényt bocsátott ki, mint pl itt az OTP-nek egy, csak keresni kell:

www.cbonds.info/em/eng/emissions/emission.phtml/params/id/12292

és ahogy látod ő erre nem 0,25%-ot fizet, hanem 4%-ot. Mert kockázatos ország kockázatos bankja és ennyiért kap CHF-et a piacon. 0,25-ért mondjuk egy svájci bank kap esetleg...

Erre ő mondjuk rátesz 1-2%-ot, hogy fedezze a költségeit meg azt, aki neadjisten nem fizeti a hitelt....

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:23:38

@Ugráló Dervis:
Az alkalmasságáról nem volt szó.
Mutass nekem Mo-on egy alkalmas politikust. Én ilyennel az 1990-es "módszerváltás" óta nem találkoztam.
Nem ezek a kérdések itt igazából.
kíváncsi lennék, milyen hír lenne ebből, ha pl. Ajka polgármestere vetette volna ezt fel.

Netuddki. 2011.12.30. 11:24:06

@szkr80: Hát ha így van, akkor ez sikkasztás. A lézerjankó a haverjaival megy a börtönbe, a város lakói meg követelhetik rajtuk a pénzt. Előbb-utóbb ez lesz (ennek kell lennie)...

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 11:24:23

@szkr80: "Ha lenne egy olyan kimutatas ahol lehetne latni hogy a deviza alapu hiteleket mogott a bank tenylegesen sajat maga is devizat volt kenytelen felvenni vagy kulfoldi devizavebetesei penzet valtotta at forintra vagypedig amagyar forintbetesek penzet helyezte ki deviza elszamolassal az sokat segítene!!!"

Szeretnélek megnyugtatni Téged! A bankok (vagy pénzügyi vállalkozások, mint pl. a lízingcégek) felvették külfölről a devizahitelt (refinanszírozási hitel), átváltották az akkori árfolyamon forintra (referencia árfolyamon pl. 160,- HUF/CHF), majd deviza alapú forinthitelként kölcsönadták, lakásvásárlásra, házépítésre, gépjárműlízingre, szabad felhasználású hitelre stb.

Az, hogy most 250,- HUF/CHF az árfolyam nem a bankok (pénzügyi vállalkozások) bűne és még kevésbé a haszna, mert az adós által visszafizetett hitelhez hasonlóan nekik is ugyanezen árfolyamon kell a refinanszírozási hiteleket visszafizetniük a külföldi bankoknak.
Most, hogy

2011.12.30. 11:25:25

@soulclipse:

Ahogy azt Wilcem kolléga írta!

"Amúgy nem gyanús, hogy Lázár levelében se szerepel az a feltételezés amit te előadsz? Vajon miért? Úgy tűnik, ennyire még ő sem hülye. "

Sőt, ha CHF hitel/kötvény CHF-et nem látott, az nyilván bizonyítható könnyedén. És akkor a bankok az egész állam adóságot zsebből fizetnék bűneik után.

Fölösleges erőlködés ez.

alien 2011.12.30. 11:26:29

ezt nem tudtam ilyen jól összeszedni, de ezt gondoltam én is, különösen az együttműködés, a kárenyhítés és a jogalap nélküli gazdagodás izgatott hehe
mondjanak le amíg nem késő

Kotkodus 2011.12.30. 11:26:56

@pupak30: talán ez a leg-tragikomikusabb az egészben... viktorkának sikerült a tockos-saller külpolitikájával elérni, hogy még a hagyományos barátaink (ausztria, németország) sem fognak kiállni értünk, amikor az eu rólunk fog dönteni...

valószínűleg ezt érdemeljük...

köszönjük viktorka (te fogsz csak igazán szopni jövőre; az osztrák idegszanatóriumban majd megírhatod memóárodban milyen év is volt 2012)!

orient 2011.12.30. 11:29:04

Tegyuk hozza Orban elvtars most jelentette ki hogy nincs nekunk szuksegunk az IMF hitelre.

Szerintem ezek komolyan nincsenek tudataban a tetteiknek.

Vegulis nincsszukseg a hitelre ha jo nekunk az 1EUR=500 Ft arfolyam es allamcsod, mert IMF hitel nelkul egy arva petak allamkotvenyt sem fogvenni a piac meg 40% kamaton sem, honapok alatt kb. Gorogorszag szintjere sullyedunk a hitelminositeknel azzal a kulonbseggel hogy ott az allamcsodot folyamatosan EU penzbol elkerulik, de mi pont ezt a forrast rugjuk ki az IMF-el egyutt.

Hat honfitarsaim lesz itt meg kozvilagitas, kozlekedes megszunese Budapesten is nemcsak esztergomban, es vakbelmutetbe belehalt emberek a korhazban akik nemkapnak ellatast mert ugye nemlesznek kifeizetve a kozszolgak...stb.

Ezert termeszetesen mind a nyugat es gonosz brusszel lesz felelos, meg az elmultnyolcev.

Erdekes modon megjegyeznem szemellenzos embereknek, hogy miertmegy megis ez a buli sokkal jobban brusszellel mondjuk szlovakoknak, cseheknek, lengyeleknek...stb. Ja mert ok normalisan csinaljak a dolgukat es nem is brusszeltol fugg a dolog,hanem igazabol a penzpiacoktol akik nyilvanvaloan nem fognak hitelezni egy olyan orszagnak aki egyszeruen nem adja vissza a hitelezett penzt?

janper 2011.12.30. 11:29:56

@J.László: hulyeseget beszelsz, a bank sosem helyezhet ki tobbet, mint a betetek osszege. Ha talalsz bizonyitekot az ellenkezojere, megkovetlek -- egyebkent viszont csak egy penzugyileg muveletlen senki vagy a sok kozul.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:30:05

@Alvarez:
Ezt buktad.
Nem haragszom senkire. leírtam a véleményem, és erre itt személyeskedést kaptam. de már hozzászoktam. voltam már nevezve kommunistának, fasisztának is. Lepereg rólam. Én csak leírom véleményem, nem viszek érzelmet a dologba.

szkr80 2011.12.30. 11:30:48

@This_is_Sparta: En is pont igy gondoltam. Szerintem a bankok bune a tartalekolasi valutaban torteno tomeges hitelkihelyezes es a szerzodeskoteskor meghatarozott egyoldalu kamat es feltetelmodositasi lehetoseg.

Netuddki. 2011.12.30. 11:31:30

@This_is_Sparta: Érdekes. Akkor a bankfelügyelet miért állította, hogy a deviza(alapú) hitelek mögött kb. 1/5..1/6 a valódi deviza?
Most meg ez a balfsz kormány még azokat a hiteleket is devizával akarja megváltani ami mögött soha az életben nem volt frank?

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2011.12.30. 11:31:35

ÁSZ-jelentés - Pécs gazdálkodását pénzügyi kockázatok veszélyeztetik
2011.12.30. MTI / ha épp nem hazudnak /

A pécsi önkormányzat gazdálkodását a pénzügyi kockázatok veszélyeztetik, a pénzügyi egyensúly gyors helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága azonnali intézkedéseket igényel – állapította meg pénteken közzétett jelentésében az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A megyei jogú városok pénzügyi egyensúlyi helyzetét áttekintő ellenőrzés eredménye szerint a pécsi önkormányzat adóssága jelentősen nőtt az ellenőrzött időszakban. Az adósságállomány a 2006 végéről a 2010 végére 13,7 milliárd forintról 37,9 milliárd forintra emelkedett. Eközben működési forráshiány alakult ki, mert az önkormányzat legfőbb bevételi forrásai – a jogszabályi kedvezmények bővülése és az ingatlanforgalom visszaesése következményeként az illetékbevétel, valamint a központi forráskivonás hatására az állami támogatások – csökkentek. A folyó költségvetés egyenlege 2007 és 2010 között 2007-ben és 2010-ben működési forráshiányt, 2008-ban és 2009-ben működési többletet mutatott. A működési forráshiány összesen 0,6 milliárd forint.

Azonnali új választásokat, szakértői kormányt, új hiteles pécsi városvezetést hogy elkerüljük a tragédiát!

Ezek a szarjankók szakadékba löknek, de az igazi fidesznyik városirányítók / Bánki Erik, Várhegyi Attila, Szebellédi / szépen gazdagodnak.

Térj észhez magyar, ezek már szemetebbek mint a szocik.

Hétfőn este 6-kor utcai Operabál Pesten, legyél ott rólad és neked szól!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 11:32:24

@soulclipse: Aham, csak a véleményeddel szemben minimum három videofelvételt kérsz arról, hogy kötvénykibocsátáskor cekkerben adják át a pénzt. Amíg ez meg nem történik, addig meg a véleményedet bizonyítottnak igaznak követeled, azaz véleményből önkényesen vélelem rangjára emeled.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 11:33:52

@soulclipse: "Nem ezek a kérdések itt igazából.
kíváncsi lennék, milyen hír lenne ebből, ha pl. Ajka polgármestere vetette volna ezt fel. "

Vagy pl. Kunszentmárton polgármestere, dr. Czuczi Mihály...

hvg.hu/itthon/20110923_hutlen_kezeles_kunszentmarton

A helyzet mondhatni ugyan az, csak Czuczi az SZDSZ egyik prominense volt, így rajta el lehet verni a port, mert mint a Tanú óta tudjuk:

"A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést."

Alvarez 2011.12.30. 11:34:04

@soulclipse: "Szögezzük már le végre, ha bizonyított tény, a deviza elszámolású hitelek, 85 %-a mögött semmilyen deviza nem áll a bakok részéről, csak forint."

Ez nem vélemény a részedről, hanem állítás. De pont ugyanúgy nem érzed a különbséget, mint a hitel-kötvény vonatkozásban.

J.László 2011.12.30. 11:34:55

@janper:
Kötelező tartalékráta. Az mondjuk 5%. Ez azt jelenti, hogy a kihelyezett hitelek 5%-a mögött kell legyen betéti fedezet. A többi 95% mögött nincs betéti fedezet. A világ összes bankja így működik. A fikázásaidat otthon add elő, anyádnak, aki nevelt, te nyomorult.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:34:56

@Kotkodus:
Állandoan leírod a CHF-et mint valós pénzt, de nem akarod elfogadni, mint kizárólag elszámolási egységet.
Olyat nem állítottam, (visszaolvashatod), hogy a bankok között nem lenne tényleges devizahitelezés is, természetesen az is van. Én csak annyit írtam, hogy a CHF hitelek, nem olyan pénzpiaci termékek, melyek úgy történtek, hogy egy adott hitel nyújtásához CHF-et vett fel a bank, majd azt átváltotta forintra, és e CHF forint ellenértékét adta ki hitelbe.

jómí 2011.12.30. 11:35:43

@soulclipse: Ha alkalmatlan akkor minek véded? Mert most konkrétan ezt csinálod! A kocsmárost próbálod hibáztatni azért, mert az alkoholista családfő nála issza el a család pénzét és arról gerjesztesz vitát, hogy vajon vizezett volt-e a pia, miközben a lényeg, hogy apa elitta a kajára szánt pénzt! Vedd már észre magad!

szkr80 2011.12.30. 11:35:43

@kovi1970: hat igen mostmar sosem fogjuk megtudni a fuggetlen bankfelugyelet allitotta-e ezt. Elsore en ugy gondolnam hogy emogott nem csak forint all hanem tenyleges devizaforras. De megiscsak jo lenne latni egy kimuattasat azokrol a merlegekrol.

Alvarez 2011.12.30. 11:37:56

@szkr80: kimutatás a mérlegről? Hát azt meg minek? Nézd meg a mérleget, az pont elég.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:39:13

@jómí:
nem tudok minden kommentre válaszolni, mert csak két kezem van.
Hol védtem?
Ti politizáltok, e témakörben.

janper 2011.12.30. 11:39:17

@J.László: fingod sincs arrol, hogy a kotelezo tartalekrata hogy mukodik.

"Ez azt jelenti, hogy a kihelyezett hitelek 5%-a mögött kell legyen betéti fedezet"

NEM. A betetek 95%-at lehet kihelyezni hitelkent. Ebbol fakad penzmultiplikator hatas (a kihelyezett hitelek visszakerulnek a bankba mint betet).

Szoval fingod sincs. Azt gondolod, hogy ha alakitasz egy bankot, es valaki beviszi az elso 1000 forintot, akkor a bank egybol kihelyezhet 20000-et. Ami egy rohejes elkepzeles, a bank 950 forintot helyezhet ki ezutan. Ha a kihelyezett 950-et valaki berakja, akkor mar van 1950 ft. betet, tehat ossz. 1850-et kihelyezhet (amibol 950 mar kint van), tehat kirakhat meg 900-at. Igy tovabb -- ezt viszont nem igazan lehet meggatolni sehogy, a 100%-os tartalekrata azt jelentene, hogy a bank 0 forint hitelt helyezhet ki, ha viszont 100-nal kisebb a tartalekrata, akkor onnantol van penzmultiplikator hatas, ha fejedre allsz, akkor is.

Szoval fingod sincs.

dr.pupak30 2011.12.30. 11:41:27

valszeg ezért kellett a végtörlesztés gyors lezongorázása. tudták, hogy el fogják hajtani az IMF-et ezzel szakadékba lökik a forintot.

TGabi 2011.12.30. 11:41:51

Nem nagyon értem én ezt a felháborodást a Fidesszel kapcsolatban.

Aki mondjuk kicsit is hagyta magát a tényektől zavartatni, az pontosan tudhatta, hogy ezektől a csávóktól ez telik.

Nem 1, nem 2 elemző cikk, könyv született már a témában a 2010-es választások előtt is. Csak ugye, divat volt ezt "kommunista propaganda" gyanánt felfogni.

A Fidesznek viszont van egy felbecsülhetetlen előnye: legalább nem Jobbik...

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:42:40

@MikeBoy:
Nem bizonyítható. Miért?
Mert a hitel folyósítása (A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, ezt belekottynak is üzenem), nem úgy történik, hogy a konkrét hitel folyósítására CHF-et vesznek fel, majd azt váltják és helyezik ki.

KopaszMercis 2011.12.30. 11:42:57

@soulclipse:
Nem mutattad meg, hogy mit jelent az extra profit.. kertem hogy mutassatok meg nekem egy tudomanyos folyoirtaban, hogy mi az extra profit nevu mikorookonomiai fogalom pontos definicioja.

A szanalmas, az hogy valaszra sem meltatott senki.. te sem.

Tudod miert ugye?

Roan 2011.12.30. 11:43:10

És így visszajutottunk a középkori koncepciós perekhez és pogromokhoz, mikor az eladósodott uralkodó és nemesség a kényelmetlenné vált hitelezőket hatalmi szóval semmisítette meg (lásd még templomosok pere, zsidó bankárok kiüldözése, stb.). Ezt azonban már nem szeretném megvárni.

Stabilo 2011.12.30. 11:43:31

Azért mindig van egyfajta megmagyarázhatatlan érzésem akkor, amikor magyar emberek – függetlenül, hogy ki milyen szavazó –külföldi tulajdonban levő bankoknak drukkol vagy próbálja az igazát védeni…
Természetesen nagy hiba volt ennyi hitelt felvenni, még nagyobb, hogy deviza alapon tettük ezt. Bár – állítólag – ezt senki nem látta előre.
De Lázár javaslata egyáltalán nem egyedülálló recsegő ropogó Európánkban. Ilyen javaslatot már több országban is megfogalmaztak önkormányzati megmondó emberek, köztük nem egy nyugat-európai országban is, ott is ahol saját devizájukban vettek fel kölcsönt…
Összességében egész Európa egy nagy adósságleírás felé halad. Sok ezer felelőtlen politikus, sok milliárdos kölcsöneivel megy az alkudozás. Ebből Lázár csak egy. Se nem jobb és se nem rosszabb a többinél. Ha ilyen alapon ítélnénk meg és küldenénk el mostanság egy európai politikust, gyakorlatilag nem maradna működő parlament a kontinensen.
Akárhogy is tekerjük, Magyarország a deviza árfolyam változást leszámítva stabil lenne, szemben néhány olyan országgal, akiknek ez árfolyammozgás nélkül sem sikerült.
Ez azért azt jelenti, hogy se az elmúlt 1-2 évben, se az azt megelőző 8 évben nem sikerült volna még teljesen taccsra vágni kis hazánkat. Kellett hozzá a frank is…
Magyarországon gyakorlatilag visszaállamosítás történik, ami semmi másért nem történik, csakis azért, hogy a bankoknak ne legyen joga holnapután x kórház számlájáról a működési pénzt levenni. Mert akármennyire is vannak itt „bankvédő” hazafiak, megtennék, függetlenül attól, hogy Kati nénit meg tudják-e utána műteni vagy sem.
Hasonlóan járnának el iskoláknál, óvodáknál, stb.
Van idő mikor a jog és az igazság luxus. Magyarországnak jelen pillanatban az.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.30. 11:43:46

Csak engem emlékeztet ez a kép a Fallout játékokra?

@Alvarez:
Jani nem az a típus, aki bármit is visszafizet. Ő az a típus, akinek a dolgok csakúgy járnak.

Mellesleg a nem nyert lottószelvények árát is kérem vissza, mert tisztességtelen, hogy a Szerencsejáték Zrt. visszaél monopolhelyzetével és nincs beleszólásom se a szerződésbe, se a sorsolásba.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 11:44:26

@szkr80: Azt, hogy kinek mi a bűne, talán ne mi döntsük el, de ne is egy közgazdászhiányban szenvedő kormány. 2008 előtt hitelbőség volt a világban és ezt kihasználták mind a magánszemélyek, mind a kormányok eladósodva könyékig.

A deviza alapú hitel (ami leginkább CHF) egyébként az osztrák bankok "találmánya" és akkor nagyon is jó megoldásnak tűnt a magyarok számára, amikor a forint hitel THM-je 15%, vagy a felett volt.

Az esetleges árfolyamkockázat az alacsonyabb kamatláb előnyeivel szemben pedig még azoknak sem tűnt veszélyesnek, aki tisztában volt magával a kockázattal, bár valljuk be, hogy a hitelfelvevők jelentős részét ez nem is érdekelte csak az, hogy minél gyorsabban megkapja a pénzt és elkölthesse.

jómí 2011.12.30. 11:44:56

@soulclipse: Azzal véded kedveském, hogy nem arról beszélsz, amiről szó van. Indíts egy blogot és írj egy posztot a devizahitelezésről ha akarsz, fejtsd ki amilyen hosszan csak tudod, de ne itt trollkodd szét a kommenteket a hülye elméleteiddel, amiknek semmi közük a konkrét kérdéshez. Nem kell válaszolnod minden kommentre, sőt leginkább egyre sem, inkább vedd észre magad és maradj szépen csendben, ha már nem tudsz hozzászólni a témához.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:44:56

@janper:
Figyelem! Annyira nem hihető a dolog, hogy sokaknak egyszerűen nem megy bele a fejébe és keverik a százalékértéket és az alapot. Mint matematika tanárnak, szomorú a szívem, sajnos nem tud az ország százalékot számolni. 4. osztályos anyag, ugye annak idején szöveges feladat volt. Az 1 millió forintot kell tartalékolni és a kérdés úgy hangzik. Mennyi pénznek az 5%-a 1 millió forint, és nem az, hogy 1 millió forintnak mennyi az 5%-a. Nagyon fontos különbség. Éppen ez a csapda lényege!)

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 11:45:49

@kovi1970: "Érdekes. Akkor a bankfelügyelet miért állította, hogy a deviza(alapú) hitelek mögött kb. 1/5..1/6 a valódi deviza?"

Betennél egy linket, ahol ez olvasható!?

Borenbukk 2011.12.30. 11:45:52

@J.László: Kezdjetek mar tanulni! Nem, nem azt jelenti, hanem azt, hogy a betet 5%-at tartalekba kell helyeznie, es csak 95%-at adhatja ki hitelbe.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.12.30. 11:46:06

Kis hegyi faluba turista érkezik, a szálló recepcióján hagy 100 frankot és fölmegy megnézni a szobát.

A szállodás rohan a százassal kifizetni a hentest, a hentes viszi a pénzt az autószerelőnek kifizetni a javítást, az autószerelő szalad a kurvához kifizetni a tartozását, a kurva pedig fut a hotelba a szobapénzt végre leadni.A 100 frank ugyanott hever a recepció pultján.

Közben jön lefelé a vendég a lépcsőn és közli, hogy nem tetszik a szoba, inkább magánházban fog megszállni, fogja és elteszi a pénzét.

Nem történt semmi, mégis mindenki kifizette a sarát.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:46:12

@KopaszMercis:
Nem tudom végigolvasni az össze kommentet, így a te kérdésed sem olvastam, eddig.
Írtam valahol extra profitot?

Dé208 2011.12.30. 11:46:41

Azért nagyon messzire nem kell visszamenni az időben csak 7-8 évet
annyi idős a Golfom. Bizony nem arról
volt szó, hogy frankhitel hanem FRANK ALAPÚ hitel vagyis ft.hitel ami a frank árfolyamához kapcsolódik.
Ki kit baszott át ?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.30. 11:47:56

Lázár egy fasz, ezt már régóta tudjuk. Azon csodálkozok, hogy még képviselő, és párttag.

Különben ne legyünk naívak; valószínű máshol és máskor is (régóta) folytak (folynak) ilyen stiklik, csak azoknál nem derült ki, vagy nem kapott ekkora nyilvánosságot a dolog.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 11:48:04

@soulclipse:

Matektanár a dolgozat után:

- Gyerekek! Nagyon szomorú és csalódott vagyok. Nagyon rosszul sikerültek a dolgozatok és ha ez így megy tovább, akkor az év végén az osztálynak legalább a 60%-a meg fog bukni.

Mire hátulról egy hang:

- Höhöhö, nem is vagyunk annyian!

2011.12.30. 11:49:18

@soulclipse:

"Nem bizonyítható. Miért?
Mert a hitel folyósítása (A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, ezt belekottynak is üzenem), nem úgy történik, hogy a konkrét hitel folyósítására CHF-et vesznek fel, majd azt váltják és helyezik ki. "

Itt azért nagyítóval sem látni az összefüggést és vagy az indoklást! :-))))

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 11:49:18

@jómí:
Ne legyél frusztrált, nem éri meg.
Arról szeretnél olvasni, hogy Mo-on megszünt a demokrácia? igen. Fasizmus épül? Igen. Ezeket már több, mint egy éve leírtam, máshol, ott éppen egy szemét komcsi voltam.
Elolvastam a blog bejegyzést, és én nem a politikát néztem benne, lehet, hogy az én hibám.
Trollkodni pedig nem szoktam.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.30. 11:49:40

@Stabilo: "Akárhogy is tekerjük, Magyarország a deviza árfolyam változást leszámítva stabil lenne,"

Azaz, és már régen mondom, hogy a Ft árofolyam változása nem lehet a váletlen műve... MEg a hirtelen kipattanó nagy botrányok sem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.12.30. 11:49:52

@Stabilo:
Mi mást tehetnénk, ha egyszer a banknak van igaza.
Amit Lázár javasol, az még az elemi betyárbecsület szintjét sem üti meg. Spekulált, ráfaragott és most visszakéri a pénzét.

Ha a jog és az igazság luxussá válik, akkor minden azzá fog válni.
A gazdaság az adott szó (gyk. szerződés) szentségén alapul. Ha ezt kirántod alóla, akkor hatalmas nyomor lesz. És akkor a bank nem azért nem tudja levenni a bank számlájáról a pénzt, mert nem szabad neki, hanem mert rá se került soha. Nem lesz senki, aki befizesse. És Kati nénit ugyanúgy nem fogják megműteni, sőt lehet, hogy kórház se lesz.

niklex 2011.12.30. 11:49:54

Lázár János = az agresszív kismalac

rockjano 2011.12.30. 11:49:59

Kicsit tekintsünk messzebbre.

Szerintem az tuti hogy ebből nem lesz IMF megállapodás...

Állampapírokat már most sem veszik... marad a Nemzeti Bank tartaléka... az meg erősen a vég jele...

Olyan gazdasági összeomlás felé megyünk amit világ még nem látott.
Keményebb lesz mint a görögöknél...

A szörnyű az hogy a sok fidesz szimpatizáns ezt nem érti nem akarja érteni. Lehet hogy elégedetlenek de nem értik mennyire veszélyes játék ez.

Tegnap egy barátom azt fejtegette hogy nem kéne fizetni az adósságot...engedjék el nekünk úgy ahogy van... Na ja...

Akinek nagyobb pénze van bankban gyorsan vegye ki...

niklex 2011.12.30. 11:50:28

Lázár János = agresszív kismalac

Borenbukk 2011.12.30. 11:51:46

@Stabilo: "Azért mindig van egyfajta megmagyarázhatatlan érzésem akkor, amikor magyar emberek – függetlenül, hogy ki milyen szavazó –külföldi tulajdonban levő bankoknak drukkol vagy próbálja az igazát védeni…"

Pedig ez egyszeru. Kib.szottul nem szamit, a tenyek, a logika, es az igazsag szempontjabol, hogy milyen nemzetisegu vagy.

szkr80 2011.12.30. 11:52:37

@This_is_Sparta: Epp ez a gond jonak tunt... Magyarorszag nagyon nyitott gazdasag oriasi fuggoseggel es oriasi deviza hitel allomannyal. A legiksebb valsag is felerositve erezteti hatasait minden valsagban az arany es a tartalekolasi valutak felertekelodnek. Ha elodositjuk az orszagot ezekben es tomegesen az oriasi kockazat amit egy ilyen kis orszagban NEM szabad bevallani ezt kellett voln alatnia minden penzugyi szakembernek es a PSZAF-nek meg foleg. euroban meg mindig ell lehetett volna adosodni foleg ah tudtuk hogy szeretnek az eurozonahoz csatlakozni. Csak persze ez kisebb es foleg kisebb lakossagi hitelallomanyt jelentett volna ami ugye kisebb profit abankoknak. raadasul a bankok is egymassal versenyetek ahitelkihelyezesrol es ez az aprocska kockazat nem erdekelte oket. Na ez ha tetszik hanem igen is felelosseg. Es az is ha ha valaki egyoldaluan modosithat szerzodest konkretan kamatot kenye kedve szerint.

2011.12.30. 11:53:14

@Dé208:

Bizony nem arról
volt szó, hogy frankhitel hanem FRANK ALAPÚ hitel *************** vagyis ft.hitel ami a frank árfolyamához kapcsolódik.
Ki kit baszott át ?

Te magadat, amikor a csillag előtti részt (ami az elnevezés) megmagyaráztad magadnak a csillag utáni nem éppen értelmes gondolatokkal (amit kút fejed szült, már bocs).

J.László 2011.12.30. 11:54:49

@Borenbukk:
A mondjuk 5% tartalék az, ami mögött betéti fedezet kell legyen. A többi 95% nem kell feltétlenül fedezete legyen a banknak. Ennek sok helyen utána lehet nézni. Ez a hitelpénzrendszer (szemben pl. az aranypénzrendszerrel, ahol fedezet nélkül nem kerülhet pénz forgalomba). Ezért inflálódik a világ összes pénze. A forgalomban lévő pénz egy része szükségszerűen fedezetlen.

jómí 2011.12.30. 11:55:01

@Stabilo: "Azért mindig van egyfajta megmagyarázhatatlan érzésem akkor, amikor magyar emberek – függetlenül, hogy ki milyen szavazó –külföldi tulajdonban levő bankoknak drukkol vagy próbálja az igazát védeni…"

Én szívesen megmagyarázom neked!

Akik így éreznek, nem a külföldi tulajdonost védik, hanem a MAGÁNTULAJDON SZENTSÉGÉT.

Mert mi vagyunk azok, akik nem csak az orrunkig látunk és tudjuk, ha a kormány ma megengedi magának, hogy magánszerződésekbe avatkozzon akkor holnap már bármit megtehet. Én még éltem azokban az időkben, amikor a kormány szó szerint bármit megtehetett és nem kívánok visszatérni oda. Márpedig ez az út oda vezet. És ha választanom kell, a mindenen átgázoló diktatúra vagy egy külföldi bank között, hát kövezz meg nyugodtan, de én inkább az utóbbi mellé állok.

Senki nem volt kényszerítve arra, hogy egyik vagy másik bankkal szerződjön. Aki megtette, az magára vessen, ismerte a feltételeket, ismerte a kockázatokat, saját elhatározásból írta alá amit aláírt.

Amilyen elven most visszaköveteljük a pénzt a bankoktól, olyan elven behemetnék a Szerencsejáték Rt.-hez és követlhetném, hogy fizessék vissza az összes lottószelvény árát amit valaha vettem, mert nem nyertem meg az ötöst és most különben is válság van, szükségem van a pénzre.

Borenbukk 2011.12.30. 11:57:12

@Azúrkék égbolt: Osszesitsd mindenki kezdeti tartozasat es koveteleset! A tortenet elejen pont ugyanott tartott mindenki, mint a vegen.

2011.12.30. 11:58:30

@szkr80:

"NEM szabad bevallani ezt kellett voln alatnia minden penzugyi szakembernek es a PSZAF-nek meg foleg"

A PÜ szakemberek ezt szokták látni. Ez a politikusok sara!
Gyönyörű példa erre Lázár polgármester akciója, ugye.

"Es az is ha ha valaki egyoldaluan modosithat szerzodest konkretan kamatot kenye kedve szerint. "

Furcsa mód, ez szintén zenész. Ez nem teljesen így van, ahogy írtad, de rendes PSZÁF működés és fogyasztóvédelem mellett ez így nem következhetett volna be.
Vagyis a rossz hiteltermékeket nem szabadott volna engedni a piacra dobni.

Kotkodus 2011.12.30. 11:59:18

@soulclipse: teljesen mindegy, hogy a bank milyen devizában vette fel a magyarországon ftban kihelyezett hitel ellenértékét! a ft gyengülése miatt bármelyik devizában növekvő kamatterhek terhelik az ő hitelét is... azt mondanom sem kell, hogy a bankközi hitelezés nem huf-ban történik... (miért is nem?)

és attól, hogy a bankba nem érkezett meg a teherautó a pénzzel attól még a bank kötelezettséget vállalt a virtuális - bármilyen devizában denominált - tartozás visszafitetésére, szintén virtuális úton.

az az érzésem, hogy te meghallgattad a kormány érveit és nyílván elég okos vagy, hogy átlássál a szitán, csak az érzéseid nem engedik.

az államosítás az kommunista szokás. és ez államosítás. megint.

Dr.Bio74 2011.12.30. 11:59:33

@TGabi:
Sokaknál sajna ezt az előnyt is eljátszotta. Nagyon tetszik különben, mert emlékszem amikor a fityisz rohadt korrekt pártként összekacsintgatott a szélsőjobbal, majd azt mondta, hogy a szélsőjobb térnyerése egyedül a maszop politikájának bűne. Most vajon mire fogja a szélsőjobb további növekedését, oppá, most is a maszopra, mint lassan a jégesőt, árvízet, és rossz termést is, és vannak még fityiszesek akik valójában maszoposok, mert ma még beszopják ezt a szöveget.

Borenbukk 2011.12.30. 12:00:07

@J.László: Nem. Az osszes hitel mogott ott a beteti(vagy toke) fedezet. Az a baj, hogy hulyesegekkel fertozitek egymast a klubban, aztan hibas alapokrol a legtisztabb logikaval sem nagyon lehet helyes kovetkeztetesekre jutni.

Dr.Bio74 2011.12.30. 12:00:51

@Kotkodus:
Sok energiád van , amigo.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.12.30. 12:01:37

@Azúrkék égbolt: Így keletkeznek a nem létező pénzek... :S

2011.12.30. 12:01:58

@soulclipse:

Mi van ott?
Ha a deviza alapú hiteledben nincs deviza, csak Ft, akkor a könyvelésedben nincs deviza!

Nézd már meg ezt az OTP mérleget!

www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/080401lenyeges_055.pdf

Vagy látod benne a devizaforrást valamelyik sorban vagy nincs devizaforrás.
Lehet keresgélni....

janper 2011.12.30. 12:03:24

@soulclipse: tehat mit is akarsz igazabol mondani?

(Matekkal nincs gondom, ha altalanos- vagy kozepiskolai matektanar vagy, akkor valoszinuleg sokkal kevesebb matekot tanultal/hasznalsz, mint en.)

balfék 2011.12.30. 12:04:28

A Fidesz úgy tesz, mintha neki semmi köze nem lenne az árfolyamok alakulásához.

Stabilo 2011.12.30. 12:05:40

@Lord_Valdez:

Igaza annak van, aki az adott helyzetben erősebben tudja védeni a magáét. :)
Jogot is csak addig tartanak be törvénnyel amíg 10 éhes szájra legalább 10 zsemle jut, utána már fegyverrel próbálnak neki érvényt szerezni.
Európa pedig nagyon halad afelé, hogy kevés legyen a zsemle…
És ahogy lenni szokott az állatvilágban (és a politikában), a meggyengült vezért (vagy valami olyasmi…) hamar meg is támadják, az addig barátok.
Európát nyugatról az USA és Anglia, keletről Oroszország és Kína gyengíti. Magyarország látszólag a keleti „honfoglalókkal” akar tartani, hogy jól teszi-e vagy sem, azt majd az idő eldönti.
Ekkora gazdasági átrendezős ritkán megy végbe fegyver nélkül. Szerintem most se fog. Nem lesz világháború meg ilyesmi (főleg, hogy a fejlett országok szeretik semleges területen ezeket lerendezni), de lesz vita ilyen is olyan is rendesen.

janper 2011.12.30. 12:06:04

@J.László: egyaltalan nem inflalodik a vilag osszes penze (Japan elveszett generaciojarol hallottal mar?). A deflacio konkretan rosszabb, mint az enyhe inflacio.

Kb. 2%-os inflaciot tartanak optimalisnak a hozzaertok.

J.László 2011.12.30. 12:06:52

@Borenbukk:
Megadom magam ilyen érvek előtt. Igen sok helyen utána lehet menni. Menj Te is szerintem utána.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 12:08:42

@szkr80: Nos hát voltak olyanok akik bár halkan de jelezték előre, hogy mekkora kockázatot rejt a devizahitelezés, mind az állam, mind a magánszemély számára, de gazdasági világválsággal közülük is nagyon kevés kalkulált.

A hitelfelvevőket meg nem érdekelték a "vészmadarak", de ettől függetlenül a PSZÁF "érdemei" elvitathatatlanok!

Stabilo 2011.12.30. 12:09:30

@jómí:
Rossz hírem van. A bank ma is akkor veszi el a pénzedet amikor akarja.

Borenbukk 2011.12.30. 12:09:48

@J.László: Epp ezt akartam javasolni! Nezz utana a tartalekrata fogalmanak, es a multiplikator hatas mukodesenek!

J.László 2011.12.30. 12:11:44

@janper:
Japán elvezett generációja nem tudom, hogy jön ide. Nem a defláció jóságáról vagy nem jóságáról van szó. Ennek megint nagyon egyszerű utánamenni. Melyik pénznemnek (EUR, USD, CHF, stb., stb.) mennyi volt az értékvesztése mondjuk az elmúlt 10 évben. Vagy 20-30-50 évben. Nézd meg. Az infláció mintegy bele van építve a rendszerbe, persze nem gonosz, direkt erre spekuláló emberek által. Hanem az által, hogy az ipari országokban létrehozott hitelpénzrendszerben a forgalomban lévő pénzmennyiség egy része szükségszerűen fedezetlen. Éppenséggel az által, hogy a banki hitelkihelyezések nagy része mögött nincs lekötött betétállomány.

csárli hárper 2011.12.30. 12:12:44

@balfék: mert nincsen is:)
emútnyócév, gyurcsányahibás ésatöbbi....
amíg ezt beszopják a hívők addig nincs baj, gondolják ők :(

Borenbukk 2011.12.30. 12:12:47

@Stabilo: Tenyleg?! Es hogy? Pisztolyt tart a sajat fejehez, es kirabolja magabol a betetemet? Vagy ugyesen megy csodbe esetleg? Akkor csodBUNTETTet kovet el. Mi itt ahhoz ragaszkodnank, hogy az ilyesmi szamitson buntettnek tovabbra is, es nem szeretnenk, ha barkinek szabadkartyaja lenne ra.

2011.12.30. 12:13:04

@Stabilo:

"Igaza annak van, aki az adott helyzetben erősebben tudja védeni a magáét. :)"

Na ezt az IMF-EU páros meg fogja mutatni a bélgázzal hajtott gyorsnaszádnak öregem.

Csak mi a f...ért kell nekünk ezért még 310 vagy rosszabb árfolyammal, meg 9%-os állampapírhozammal fizetni ezért? És még sorolhatnám....

Azt áruld el nekem! Mi az isten f...ra megyünk ezerrel annak a k...rva betonfalnak fejjel, hogy aztán a maradék agyunk is szétloccsanjon??!

Mi vagyunk az erősek, mi?

Borenbukk 2011.12.30. 12:14:15

@J.László: A ket tenynek - amelyikbol az utobbi raadasul kitalalat - nincs koze egymashoz.

Kotkodus 2011.12.30. 12:14:15

@Stabilo: @ColT:
nem ítélem el gondolkodásotokat, de attól hogy valami magyar ötlet és közvetlenül, rövid-távon magyar érdekeket véd, attól még nem biztos, hogy hosszú távon és közvetetten nem okozna sokkal nagyobb károkat a magyaroknak.

a gazdasági mérőszámaink attól stabilak, hogy kormányunk a 10-30 év múlva kifizetendő - személyes -tartalékainkat elvette, hogy az ország rövid-távú érdekeit szolgálja. nyílván ebből akartak később mégnagyobb hasznot generálni. sajnos ez a 12 év alatt összegyüjtött pénz ez 2 év alatt elpárolgott úgy, hogy gyakorlatilag nem történt egy strukurális változtatás sem; annak ellenére, hogy ráadasul ezalatt a 2 év alatt a végletekig adóztatta a magánszektort.

megszünt a jogbiztonság (ab nem ítélkezhet magántulajdonnal kapcsolatos kérdésekben), elfogyott a pénz... ne csodálkozzunk, hogy a nk szereplők nem tapsolnak! vagy akkor legyünk annyira büszkék, hogy nem kuncsorgunk a pénzükért!

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 12:14:37

@Kotkodus:
Az államosítás, fasiszta szokás is, olvass Mussolinit. Ezt csak azért írom,mert by Orbán Viktor: "Nem vagyunk mi kommunisták".
Annyiban sántít csak amit írsz, hogy:
1. A hiteleken kb. 15 % kezelési költség van, melyet CHF árfolyamon fizetsz.
2. A bank által fizetett kamat mindig alacsonyabb, mint amit te fizetsz.
3. A kamatos kamat miatt a pl. 5 éves bankközi ügylet jóval olcsóbb a banknak, mint a 15-20 éves futamidejű jelzáloghitel a hitelfelvevőnek. (Ezt most nem fejteném ki, biztos érted.)
4. Tekintve, hogy a bankok döntően forint betéteket gyűjtenek, így a devizára a konkrét hitelhez nincs szükség.

KopaszMercis 2011.12.30. 12:16:47

@soulclipse:
Hogy irtal-e extra profitot? Ahhh dehogy

2011.12.30. 09:21:52

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 12:16:52

@janper:
Ez egy idézet volt, nem vagyok matektanár, de én is elég sok matekot tanultam.
Amiért ezt idéztem, az azért volt, mert az érvelésedben ez volt a hiba.

Artúró 2011.12.30. 12:17:08

Nem szoktam vulgáris lenni,elnézést de ez a Lázár egy büdös paraszt,aki úr akar lenni,de elfelejtette kötelezettesé-
geit.Mind annyian mások ö sem gondol-
ta ez mivel jár,és most a 2/3 tudatában ki akar bújni a felelősség alól.
Ez is bizonyítja a Fidesz erősen érzelmi alapon politizál,az egyik kiálmodja és ha olyan pozícióba van akkor kihajtja.

2011.12.30. 12:17:16

@J.László:

"Nézd meg. Az infláció mintegy bele van építve a rendszerbe, persze nem gonosz, direkt erre spekuláló emberek által."

Ó, hogy elolvasnék egy unortodox tankönyvet!

Borenbukk 2011.12.30. 12:18:51

@soulclipse: Nem volt hiba az erveleseben, csak osszekavartal mindent.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 12:21:05

@KopaszMercis:
Jogos :)
Extraprofit:
a tőkésnek az átlagos profitot meghaladó többletjövedelme.

szkr80 2011.12.30. 12:21:32

@MikeBoy: A nem kell konyv nezd meg mit csinalnak, ha nem en szivnam veluk egyutt a csodat akkor meg mondanam is hogy csinaljak a hulyek majd meg tudjak de igy sajnos nem tudom megtenni mert az en boromet is vasarra viszik.

Borenbukk 2011.12.30. 12:23:03

@soulclipse: Mennyi az atlagos, mibol szamoljuk?
Ha feltalalom az orok fiatalsag elixirjet, mennyi profitot realizalhatok, hogy ne szamitson extranak?

J.László 2011.12.30. 12:23:14

@MikeBoy:
Ez nem ortodoxia vagy unortodoxia kérdése. Ez a bankok működésének kérdése. Bár tudom, most nálatok ez a hivatalos pártvonal: ortodoxiázni kell akkor is, ha nem kell. Vicces egy népség vagytok.

janper 2011.12.30. 12:24:35

@soulclipse: nem ertelek. Szoval ha 1000 forintot beviszel a bankba, akkor a bank 20000-et hitelezhet ki anelkul, hogy barki mas betetet helyezne el?

2011.12.30. 12:25:09

@soulclipse:

"4. Tekintve, hogy a bankok döntően forint betéteket gyűjtenek, így a devizára a konkrét hitelhez nincs szükség. "

Ha megcsináltad a házit, és megnézted az OTP mérlegében a devizahitelek forrást, akkor áruld már el nekem, mi a f...ért jó egy sima Ft , de deviza alapúnak hazudott hitelt bizonyosan bukó kamattal és az árfolyamtól függően akár dupla bukással adni bárkinek is?

janper 2011.12.30. 12:26:41

@J.László: ugy jon ide, hogy a yen deflalodott kb. egy evtizeden keresztul.

A fedezetlen penz onmagaban hulyeseg, ugyanis pl. a forgalomban levo euro (szamlapenzzel egyutt) joval kevesebb, mint Europa teljes foldteruletenek erteke (de igen durvan kevesebb). De ez csak egy pelda.

Nem is ertem, miert fedezetlen: ha odamesz szaz euroval a kezedben egy boltba, kapsz erte kajat? Igen. Akkor mi a fedezetlen a penz mogott?

Borenbukk 2011.12.30. 12:27:57

@soulclipse: Ja. Tartalekrata: Megmutatja, hogy a kereskedelmi bankoknak az ügyfelek betéteinek mekkora hányadát kell a központi banknál nem kamatozó betétként elhelyezni. Ennek mindenkori mértékéről az MNB-ről szóló törvény értelmében a Monetáris Tanács dönt.

Slussz. Nem zsonglorkodunk a szamokkal, remelve hogy senki nem veszi eszre, hogy osszekeverted az alapot a vegeredmennyel!

malloc (törölt) 2011.12.30. 12:29:45

TODO, 2012:

1) Forintbetétek külföldre helyezése
2) Akciós kaszák vásárlása
3) Akciós kaszák kipróbálása a Kossuth téren illetve az előtte álló épület belsejében.

2011.12.30. 12:31:27

@J.László:

"Bár tudom, most nálatok ez a hivatalos pártvonal: ortodoxiázni kell akkor is, ha nem kell. Vicces egy népség vagytok. "

Nem tudod ugye, miért inflálódik a pénz?
Ez szerinted az oka, amit ideírtál?

J.László 2011.12.30. 12:32:24

@janper:
Kapsz érte kaját, igen. Hosszú távon egyre drágábban. Persze közben Te is egyre többet keresel (hosszútávon, névértékben). Ez az infláció. A példában az EU földterülete nem a bank tulajdona, aki hitelnyújtás útján pénzt hoz forgalomba. Ezért az nem fedezete a kibocsátott pénznek. De mondom: ezeknek elég egyszerű utánanézni: YouTube, hogy maradjunk az interneten, Google, stb . Esetleg valamiféle szakirodalom.

KopaszMercis 2011.12.30. 12:35:05

@soulclipse:
az átlagos profitot sem találom sehol.. sem az extra profitot..

Tehát, csak hogy értsem a nem létező extra profit az tulajdonképpen, a nem létező átlagos profit, és a realizált profit közti különbség?

Amúgy az tényleg (és most megint nem piszkálódás, csak hogy értsem a dolog pszichológiáját, meg lelki oldalát), amikor nem létező fogalmakkal operálva, egyik nem létezővel a másikat próbálod magyarázni, nem érzed kicsit furcsán magad..? Úgy értem, hogy a propaganda gépezet kicsit agymosott droidjának? Mert én elég hülyének érezném magam ha előfordulna. Szerintem tuti nem folytatnám a kommentelést szégyenemben.

Normal profitot van de az egészen más tészta ;)

Stabilo 2011.12.30. 12:36:43

@MikeBoy:
Onnantól kezdve, hogy a bank jogosult egyoldalúan változtatni a veled kötött szerződésen, bármikor elveheti a pénzedet. Maximum nem éri meg neki, de akkor veszi el amikor akarja.
Az egyoldalúan módosítható szerződés maga a jog és magántulajdon megcsúfolása, ha úgy gondolod, hogy neked ez a demokrácia, akkor hajrá.
Ha van nyugaton élő rokonod, ismerősöd vidd el neki a saját vagy egy ismerősöd hitelszerződését és utána kérdezd meg a véleményét a magyar jogról...

Hihhetetlen 2011.12.30. 12:37:52

Csak belenéztem a kommentekbe, de látom megint nem a poszt hanem a bankok a téma. Úgyhogy akinek még mindig nem világos:
1) A devizahiteleket devizaforrásból finanszírozzák. A bank nem nyer az árfolyam alakulásán. Pontosabban veszít, amikor az árfolyam elmegy, mert elkezdenek bedőlni a hitelei.
2) A bankokkal kapcsolatban az róható fel, hogy amikor egymásra licitálva kínáltak devizahiteleket - amikhez forrást ők is más bankoktól kaptak - akkor nem hívták fel a figyelmet a kockázatokra az egyébként ma már bizonyítottan pénzügyi analfabéta magyar lakosság számára. Ezzel a - mint utóbb kiderült saját magukra is káros - gyakorlattal szemben egyébként a PSZÁF és az MNB sem lépett fel.
3) A 2. pont miatt részben (!) jogosan felháborodottak az egyébként felelőtlenül, átgondolatlanul (vagy sok ismerősöm esetében: a kockázatokkal egyébként teljesen tisztában lévő, azokat vállaló) hitelt felvevő lakossági ügyfelek. Hogy a megoldás a bankadó és a végtörlesztés-e az más tészta és messzire vinne.
4) A 2. pont miatt egyáltalán nem jogosan van felháborodva egy polgármester. Neki ugyanis kötelessége tudni/érteni ezeket a kockázatokat, vagy legalább alkalmazni valakit aki ért hozzá. Őt ezért válasszák. Ha ebben a kérdésben nem kellő alapossággal járt el azért nem ő vonhat felelősségre másokat, hanem jobb helyeken őt vonják felelősségre.
5) Az 1. pont miatt a jogalap nélküli gazdagodás és a többi hülyeség úgy baromság, ahogy van.

BejgliFolt 2011.12.30. 12:38:29

hogy pislogna lézerjani, meg a többi fidesznyik, ha elkezdenék tovább szopatni a bankokat ilyen lehúzásokkal, és hirtelen lenullázódnának a svájci magán bankszámláik :)

J.László 2011.12.30. 12:39:24

@janper:
Ha ilyen fingodnincsező fazonok tanárok, nem csoda, hogy néha jól megverik őket a suliban.

Borenbukk 2011.12.30. 12:39:36

@Stabilo: Nyugaton is van ilyen, legfeljebb arrafele a szerzodes ujratargyalasanak hivjak. Ha nem kivanod vallalni az uj felteteleket, akkor egyszeruen felmondjatok a szerzodest, es kesz.

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2011.12.30. 12:40:04

@Borenbukk: nem zsonglörködünk, és nem csak fél igazságokat írunk le.
A tartalékráta fejezi ki azt is, hogy mennyi hitel helyezhető ki egy kereskedelmi bank által, így amit én leírtam igaz.

szkr80 2011.12.30. 12:40:04

@Stabilo: Sajnos ezzel is egyet kell ertesek ezert intettunk nemet az elozo 8 evre es epp ezert kell nagyon gyorsan elkuldeni ameg meg nem keso az elmult 1,5 evben kormanyzokat is mert ezek meg roszabbak. Teljesen tonkretesznek mindent es ezt raadasul gyorsan teszik. :(

2011.12.30. 12:40:45

@Stabilo:

"Onnantól kezdve, hogy a bank jogosult egyoldalúan változtatni a veled kötött szerződésen, bármikor elveheti a pénzedet. Maximum nem éri meg neki, de akkor veszi el amikor akarja."

Erről gyanítom szó sincs!
Az eredeti (aláírt) szerződés pontosan leírja, hogy a bank miket változtathat.

Dr.Bio74 2011.12.30. 12:40:58

@KopaszMercis:
Részemről az volt extraprofit, mikor adott ciklus elején az általam letett tervezetben szereplő szerintem realizálható profitot a ciklus végén elszámoláskor meghaladtuk, azaz a tervezettnél többel zártunk. hálistennek egy ügyfelünk sem jelentkezett vissza azzal, hogy vazze ez több mint amit számoltatok, hocci a különbözetet.

Borenbukk 2011.12.30. 12:45:02

@soulclipse: Ketsegtelen minden szamitasod pontos, csak eppen nem jelentenek semmit a temaban. Ott a tartalekrata egesz szabatos definicioja. Folosleges tovabb varialni a szazalekszamitas kisiskolasoknal felmerulo buktatoival.

janper 2011.12.30. 12:45:14

@J.László: jaj nem, nem vagyok tanar. :) (Te is felhuznad magad, ha evekig ugyanazt a marhasagot hoznak fel a blogokon kulonbozo emberek, ahelyett, hogy EGYSZER figyelmesen elolvasnak legalabb a Wikipedia-szocikket a tartalekratarol, a gagyi netes filmek (Penz mint adossag, stb.) helyett.)

Stabilo 2011.12.30. 12:46:09

@Borenbukk: Nyugaton 2-3 évente újra lehet tárgyalni a feltételeket és ha nem tetszik mindenféle büntetőkamatok nélkül mész a másik bankhoz.
Nálunk a bank egyoldalún változtathat és ha lezárod a hiteled, mert menni akarsz máshova, akkor a fogadat is ott hagyod ilyen meg olyan büntető kamat és kezelési költség miatt...nagy különbség!

2011.12.30. 12:46:46

@janper:

Szerintem előreszaladtál. Sokaknak azt kellene elolvasni, mi az a PÉNZ?

szkr80 2011.12.30. 12:47:17

@MikeBoy: igen benne van hogy ugy emelik akamatot ahogy neki eppen jo es ezt kenytelen vagy alairni mert maskulonben nem kapsz hitelt.Igen normalis penzugyi szabalypzasra szukseg lett volna!!! Nem volt, eredmenyt latjuk. Jozan nem irrealis kormanyra szugseg VAN MOST! Ha nem lesz NEM AKROM latnti az eredmenyt.

Hihhetetlen 2011.12.30. 12:47:21

Az eredeti posztra reagálva - szintén nem vagyok jogász, de szerintem - a levél a következők egyike:
1) Fenyegetés
2) Zsarolás
3) Hivatallal való visszaélés (mármint a Fidesz frakcióvezetéssel a város javára)

Persze mindez megtehető, ha én ellenőrzöm a rendőrfőkapitányt, az ügyészt, a főbírót és úgy általában a 2/3-os parlamenti többséget.
Viszont ezek után javasolt nyerni 2014-ben is. Meg 2018-ban is, meg 2022-ben is, vagy mittudomén ezek hogy évülnek el. Mert ha Erste-s jogász lennék most megírnám a feljelentést, de nem most adnám be.

Úgy egyébként meg el kell tenni ezt a levelet, mert nagyon jól példázza, hogy valódi demokráciában miért kell szétválasztani a hatalmi ágakat.

Stabilo 2011.12.30. 12:47:33

@MikeBoy:
Igen pontosan deklarálja:
A bank változtathat egyoldalúan a kamat és a kezelési költség mértékén.

kitiltott bögre 2011.12.30. 12:48:27

a pénztártól való távozás után reklamációnak helye nincs.ennyi.

J.László 2011.12.30. 12:49:08

@janper:
Azt írtad, az vagy. Persze nem baj.
ecopedia.hu/kotelezo-tartalekrata
Idézek, szó szerint:
"Maurice Allais a Nobel díjas Francia közdazdász aki a szintén Nobel díjas Milton Friedmannal megalkotta a Chicago tervet a 1929 világválság után azért hogy ez mégegyszer ne fordulhasson elő a 100% nál kisebb tartalékrátát nem tartja elfogadhatónak. Ennek oka az hogy a klasszikus banki bevétel abból fakad hogy a bank betéteket gyűjt (amire betéti kamatot ad) illetve kölcsönöket folyósít (amire kölcsönkamatot számol fel). Ennek a kettőnek a különbsége adja a bank hasznát. A probléma ott kezdődik hogy a bankok megfigyelték hogy egyszerre egyidőben az összes betétes soha nem veszi ki az összes letétbe helyzett pénzt. Max 10% pénzkivét van. Ezt az elvet felhasználva (megfordítva) a bankok 10% os tartalékráta esetén 10x es mennyiségű pénzt helyeznek forgalomba amit a semmiből hoznak létre úgy hogy a tízszeresét kölcsönadják annak amit betétként birtokolnak mivel ezt a gyakorlat és a tartalékráta törvény megengedi. Maurice Allais ezt közönséges pénzhamísitásnak nevezi."
Olvasd el figyelmesen. Megkérdezed pl. Google barátunkat, felhogy pár ezer találatot. Erről beszélek: nem fingodnincsezni kell, hanem utána járni.

Borenbukk 2011.12.30. 12:49:09

@janper: Nem konnyu. Az internet rendkivul gyorssa tette az informacio aramlasat, csak sajnos van az az eddig meg alaposabban nem vizsgalt torveny, hogy a baromsagok sokkal gyorsabban terjednek.

Nezd, itt van ez: ecopedia.hu/kotelezo-tartalekrata

Egesz komoly, osszeszedett dolognak tunik, csak eppen nagyreszt szemenszedett marhasag. Na most ezt elolvassa az ember, nana, hogy Drabik, meg Zeitgeist lesz a kovetkezo lepes.

jómí 2011.12.30. 12:49:31

@Stabilo:

Aztán, hogy veszi el a bank, meséld már el nekem?!

Mert azt már láttam, hogy a kormány, hogy veszi el, de bank tőlem még nem vett el pénzt.

Dr.Bio74 2011.12.30. 12:51:05

@J.László:
Tudtam, hogy ezen a baromságon csúsztál el, pedig csak figyelmesen kell végig olvasni.

2011.12.30. 12:51:09

@Stabilo:

Tisztázzunk valamit!
A bank egyoldalú módosítása nem igaz.
Az a szerződés amit aláírsz pontosan tisztázza mely paraméterek módosulhatnak és mikor és hogyan?

Az, hogy minden (vagy a legtöbb) ilyen hitelszerződés egy rakás szar, mert maga a pénzügyi termék szar úgy egyben ahogy van, az a PSZÁF, a politikusok és a bankok sara. A bankok csak a harmadikok a sorban.
Politikusok a toppon!

Borenbukk 2011.12.30. 12:51:34

@J.László: Cseszd meg! Epp most linkeltem be en is, mint marhasagot.

2011.12.30. 12:52:15

@Stabilo:

"A bank változtathat egyoldalúan a kamat és a kezelési költség mértékén. "

DE NEM A SZERZŐDÉSEN!
Nem árt, tisztázni a lényeget.

szkr80 2011.12.30. 12:52:31

@Hihhetetlen: Sajnos megintcsak igaz.:(
Egy biztos a csaladbol mindenkit ossze fogok szedni meg azt is aki eddig az elmult 3 alaklommal nem volt szavazni hogy na EZT NEM es nagyon NEM!.

KopaszMercis 2011.12.30. 12:52:58

@Bio74:

Az tök jó, csak az nem egy közgazdasági fogalom.. nincsen mögötte egy tudományos és társadalmi konszenzus, és egy elfogadott jelentés.. egy nem létező valami.

Az unokahúgom gyerekkorában állandóan azt mondta, hogy "BÁBM" amikor bácsit akart.. és az ugyanúgy értelmetlen halandzsa, mint az extra profit. Csak neki az volt a kifogása, hogy 8 hónapos, és nem miniszterelnök. Bár ezexerint akár az is lehetne, mert olyan, hogy bácsi legalább létezik, mert amit az extra profit fonémasor jelölni próbál az szemben a bácsival dehogyis :)

Borenbukk 2011.12.30. 12:55:31

@J.László: Egyebkent ez az izgalmas, hogy Google baratunk ad egy csomo talalatot, csak azok nagyresze nem ezt meseli a tartalekratarol. :)

Dr.Bio74 2011.12.30. 12:56:35

@KopaszMercis:
Nahát ÉN adtam tartalmat a szónak, oszt nem tetszik?
Szerintem fogalom, és közgazdasághoz köthető, csak éppen többet emelgetik a politikusok, ott és akkor amikor az érdekük szolgálja, mint azok akiknek egy egyszerű fogalom, és pontosan azért, mert nem konkrét, csak egy viszonyt fejez ki.

J.László 2011.12.30. 12:56:48

@Borenbukk:
Példa? A legelső találatból idézek. Csak két Nobel díjasra hivatkozik.

Dr.Bio74 2011.12.30. 12:59:23

@Borenbukk:
Én azért megnézném az eredeti dolgozatot is, mert lehet, hogy máshol csusszant félre a tartalom.

Borenbukk 2011.12.30. 12:59:39

A negyedik talalatbol idezel.

www.google.com/search?client=opera&rls=en&q=tartal%C3%A9kr%C3%A1ta&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Gyakorlatilag az egyetlen olyanbol magyar nyelven, ami a te teves elkepzelesedet tamasztja ala.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.12.30. 13:01:05

@Borenbukk: Rendben, csak egyvalami hiányzott. A tőke. Ami aztán körbejárt és eltűnt ahogyan érkezett.

Dr.Bio74 2011.12.30. 13:01:58

@J.László:
Akkor neked is. Az eredeti angolnyelvű dolgozatot kellene egy kissé áttekinteni, és értelmezni, mert egy helyen van csak félreértelmezhető csúsztatásra lehetőséget adó rész (100% -os tartalék ráta).

Borenbukk 2011.12.30. 13:02:27

@Bio74: De ez olyan rokonszenves. Mindig mondogatom, nem azzal van baj, amit az emberek nem tudnak, hanem azzal amit nagyon pontosan tudnak... rosszul.

Borenbukk 2011.12.30. 13:04:24

@Azúrkék égbolt: Mert igazabol nem is volt szukseg ra.

2011.12.30. 13:07:05

@J.László:

Egyszerűbb, ha kicsit mélyen utánanézel. Ha valaki átlát egy rendszert nagyjából, akkor nem lehet egy elemével "becsapni".

Szóval sorrendben:
Pénz
Pénz teremtés
Hitel
És aztán jöhet a tartalékráta és a többiek.

brumeszkosz 2011.12.30. 13:07:37

Hol osztják a kalasnyikovokat???
Ezek már csak ebből értenek.

dr. Bértollnok 2011.12.30. 13:13:02

Nem tudtam visszaolvasni a rengeteg hozzászólást, de abban amit igen, ott megint előjöttek néhányan azzal a sületlenséggel, hogy a "devizás" vagy "frankos" hitelek mögött nem is "deviza" vagy "frank" van, hanem valójában forint, csak a bankok ügyeskedtek...
Kérlek benneteket, mielőtt ilyet leírtok, gondolkodjatok és nem csináltok magatokból hülyét. Nekünk anno tárgyalási technikában azt oktatták, hogy mindig gondoljuk végig a másik oldal fejével is... Magyarázza már meg valaki nekem, hogy mitől lett volna ez jó a banknak?

janper 2011.12.30. 13:19:25

@J.László: hol irtam, hogy tanar vagyok? :)

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 13:20:16

@soulclipse:

1. A hiteleken kb. 15 % kezelési költség van, melyet CHF árfolyamon fizetsz.

Van azon több is! Anyám pl. 20%-os THM-re kapott CHF alapú hitelt az OTP-től, a HUF adósságrendezőt meg 40%-os THM-re! De őket ne bántsuk, mert a mi kutyánk kölyke, szóval szittya magyar bank!

2. A bank által fizetett kamat mindig alacsonyabb, mint amit te fizetsz.

Igen ezt hívják kamat marge-nak (marzsnak), ti. ebből él a bank, mármint a tisztességesebbje. Ha ez nem így működne, akkor mire fel érné meg bankot gründolni!? A két szép szemünkért...?

3. A kamatos kamat miatt a pl. 5 éves bankközi ügylet jóval olcsóbb a banknak, mint a 15-20 éves futamidejű jelzáloghitel a hitelfelvevőnek. (Ezt most nem fejteném ki, biztos érted.)

Pedig kifejthetnéd, hogy a magam fajta is megértse mert tény, hogy a 15-20 éves jelzáloghiteleket a bankok jóval rövidebb futamidejű refinanszírozási hitelekkel finanszírozzák, így a Te jelzáloghiteled futamideje alatt a banknak többször is törlesztenie kell, ill. meg kell újítani a hitelét. Ezért történt, hogy a 2008 előtt felvett hiteleknek hirtelen megnőtt a kamata, mivel a korábbi refi hitelek lejártak és a magyar bankok csak jóval drágábban jutottak a bankközi piacokon hitelhez (CDS felár stb.)

4. Tekintve, hogy a bankok döntően forint betéteket gyűjtenek, így a devizára a konkrét hitelhez nincs szükség.

Ezt a mondatodat nem is minősíteném! Akár még magyar gazdasági miniszter is lehet belőled...!

KopaszMercis 2011.12.30. 13:23:30

@Bio74:
Politikai agymosás szempontjából persze fogalom.. és az Újbeszél szótárban benne lesz.

Magyarul azonban, és tudományosan nem fogalom, nem létezik, teljes mértékig értelmezhetetlen és abszurd nonszensz.. mondom a BÁBM még mindig közelebb áll a tudományhoz és a realitásokhoz, mint az extra profit.

Attól mert fontosember mondja, még lehet nemigaz.. sőt! Ha hiszed, ha nem.

Lerendező 2011.12.30. 13:24:51

@Stabilo:

"Akárhogy is tekerjük, Magyarország a deviza árfolyam változást leszámítva stabil lenne"

Ebben tökéletesen igazad van. Sőt igaza van Orbán Viktornak is abban, hogy se a leminősítéseket, se az országgal szembeni növekvő bizalmatlanságot, se a forint zuhanását nem indokolják Magyarország gazdasági mutatói. Ezek a következmények mind-mind kizárólag a kormány tevékenységének köszönhetőek, konkrétan pontosan annak a politikának amely szerint "Van idő mikor a jog és az igazság luxus."

Nos ez a legnagyobb tévedés, ilyen idő nincsen, soha semmilyen körülmények között sem!

Ennek az elmebeteg politikának az árát fizetjük meg minden egyes nap, emiatt nem tudják fizetni a hiteleiket a kórházak, az iskolák, az önkormányzatok, a családok és maga az állam. És a leggusztustalanabb, hogy pont egy olyan "ember" beszél itt most a nép nevében, aki legtöbb költséghozzájárulást vette fel az összes magyar politikus közül, az aki egy 450 lóerős luxusautót béreltett magának közpénzből. Részben pontosan abból a hitelből, amiről ebben posztban szó van! Csak Lázár S8-asának bérleti díjából, hány Kati nénit lehetett volna megoperálni? És hány, meg hány Lázár ül még ebben a kormányban, akik a "jogot és az igazságot" luxusnak tekintik?

Nyugati politikusokról szónokolsz, ennek ellnére a nyugat egyöntetűen elutasítja azt a politikát ami itt zajlik. Az EU és az USA vezető politikusai folyamatosan támadják a kományt és nem hallottam olyat, hogy legalább kínai vagy arab vagy bármilyen egyéb nemzetiségű politikus kiállt volna az Orbán mellett, vagyis nyugodtan elkönyvelheted, hogy az egész világ körbezárt ellenünk. Ezt igazolja a legutóbbi kudarcbafulladt államkötvény akucó is. Hogy ennek a "háborúnak" milyen következményei lesznek, az ma még felmérhetetlen, de azt most garantálom neked és mindenkinek, aki szerint a jog és az igazság felfüggeszthető, hogy jövőre olyan leckét fogtok kapni ebből a tantárgyból, hogy azt sose felejtetik el.

Bármennyire is rosszul végzi a dolgát az Orbán kormány, legnagyobb bűnük mégse az, amit az országgal gazdaságilag tettek, hanem az, hogy kitermelték a hozzád hasonló gondolkodású embereket, akik rövid távú érdekekért cserébe lemondanának a demokrácia legfontosabb alapjairól is, mindössze 20 évvel a kommunista diktatúra bukása után.

3,60-as kenyér · http://pozitivvisszacsatolas.blogspot.com/#szavaz 2011.12.30. 13:25:53

A bank dolg a kockázat kiszámítása, és felvállalása.

Ezért szedi a kamatot.

De kamatot szedni és kockázatot áthárítani együtt már nem jó.

Tehát Lázárnak ebben igaza van.

dr. Bértollnok 2011.12.30. 13:27:55

@soulclipse:
"4. Tekintve, hogy a bankok döntően forint betéteket gyűjtenek, így a devizára a konkrét hitelhez nincs szükség."
JUJJJJJ! Kérlek, ezt ne!

KopaszMercis 2011.12.30. 13:32:29

@3,60-as kenyér:
A bank dolga kiszamolni a kockazatot, bearazni es portekakent felkinalni...

Buyer beware...

Persze egy szutykos mocskos kommunista orszagban, ahol a jobboldali jobbokios politikus azert hoborog az orszaghazban, mert az allamtol kapott laptopjaban (amit használni sem tud) az aksi nem birja eleg sokaig es o ker meg (nem hogy venne maganak a faszparaszt...)

Szóval ilyen helyen önállóságot és intelligenciát feltételezni a népről (rólad) úgy látszik túlságosan bátor dolog...

dr. Bértollnok 2011.12.30. 13:34:30

@3,60-as kenyér:
Tévedsz!
A bank nem a Te kockázatodat kalkulálja! Nem anyácska, meg jótékony manócska stb. ő, ez kőkemény üzlet. Egyet nem tehet, nem téveszthet meg!
A szerződésen változtatott egyoldalúan? Ha igen, na az támadható!

Vegyük észre, hogy nem szociális intézményről van szó, hanem szerződéses és profitérdekelt partnerről. Ha nem így lenne, akkor senki nem helyezné el nála a betétjét, hiszen nem fizetne rá kamatot (nem lenne rá miből). Ha nem helyeznének el nála betétet, akkor miből hitelezne?

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 13:37:19

@Lerendező: Tökéletesen igazad van. Sajnos én is rájuk szavaztam. Mentségemre legyen, hogy most először de biztosan utoljára.

Egyébként meg aki úgy gondolja, hogy a jog és az igazságosság luxus, az ne lepődjön meg majd akkor sem, ha egyszer éjszaka, mezítláb és gatyában kell menekülnie...!

captain morgan 2011.12.30. 13:37:36

@soulclipse:

Ne haragudj, de melyik bank melyik hitelének 15% a kezelési költsége?

brumeszkosz 2011.12.30. 13:40:38

Hali!! Nekem már Kalasnyikov kell, a kasza maradjon meg orbáncnak amúgy is üres Dózsa trónja üljön rá és vegyen kézbe kaszát ,, ( fagy a faszát) nekem Kalasnyikov kell, Az ö agya kaszához való.

Mike36 2011.12.30. 13:42:54

Ezek tényleg maffiózók.
Csak még azt nem döntöttem el, hogy Ukrajna helyett ne inkább Fehéroroszország.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 13:45:38

@captain morgan: Úgy sejtem, hogy a kommentelő a futamidő egészére gondolhatott, de ez sem biztos, mert pl. az OTP Banknál a kezelési költség akár a hitel összegének 2%-a is lehet ÉVENTE!

Lásd még:

OBH 2958/2006. sz. állásfoglalása. Kapcsolódó ügyek: OBH 2763/2006., 2963/2006., 3740/2006.

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 13:46:55

@bértollnok: "Szerintem THM-et akart írni. "

Anna meg túl kevés. :(

captain morgan 2011.12.30. 13:49:43

@Stabilo: A "büntető kamat" kifejezést ideje elfelejteni, mert olyan nincs. Késedelmi kamat van, ha nem fizetsz szerződés szerint.
És most is bármikor kicserélheted a hiteledet egy másik bankéval.
Az ezzel járó adminisztrációs költségeket pedig (pl. előtörlesztési díj) a szerződés aláírásakor elfogadtad.
Azt azért mindenki végiggondolhatná, hogy pl. a lakáshitelével mondjuk 15 évvel hamarabb jutott hozzá az ingatlanhoz, vagy új autóhoz, stb. Vagyis mindenki szívesen élvezi azokat a javakat, aminek az árát még meg sem kereste. És persze a világ szíveskedjen a szerződéskötéskori állapotba mrevedni a lejáratig. Nos, nem fog, mert nem így működik.

Mike36 2011.12.30. 13:50:07

asszem írok a bankomnak, hogy feljtse el a hitelemet, így is elég magas volt a kamat, és évek óta fizetem, ez uzsora és rosszhiszemű magatartás a bank részéről, különben sincs most pénzem, a szám elöl veszi el a falatot, akkor jó volt a pénze, de most nem akarok fizetni.

ormotlan 2011.12.30. 13:50:12

Well, ugyanennyire tisztességtelen devizabevétellel nem rendelkező ügyfélnek devizahitelt adni, majd hárítani minden felelősséget.

dr. Bértollnok 2011.12.30. 13:54:21

@ormotlan:
Csakhogy ez a devizabevétellel rendelkező ügyfél devizában akarta a hitelt felvenni, mert az (akkor olcsóbb volt)!

2011.12.30. 13:56:18

@This_is_Sparta:

"Sajnos én is rájuk szavaztam. Mentségemre legyen, hogy most először de biztosan utoljára."

Erre nincs mentség!
Én vagyok a kép bal oldalán, te pedig a jobbon.... :-)))))

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 13:58:14

Egyébként még az sem kizárt, hogy a Janinak lesz igaza, mégpedig egy 32/1991. (VI. 6.) AB határozat alapján. Ezek szerint:

"...Minden olyan szerződés, amelyet a szerződés megkötését
követően nem rögtön teljesítenek, bizonyos fokú
kockázatot jelent a felek számára. A szerződéskötést
követően ugyanis olyan változások állhatnak be, amelyek
eredményeként a szerződés gazdasági egyensúlya teljesen
felborulhat, de legalábbis jelentős aránytalanságok
következhetnek be. Ha ezeket a szerződő felek
megállapodásukkal, szerződésmódosítással nem tudják
rendezni, ezek kiküszöbölése ugyancsak a szerződésekbe
történő beadvatkozást teheti szükségessé. A beavatkozás
történhet bírói úton és történhet törvényi vagy rendeleti
úton is. A bíróság feladata egy-egy konkrét szerződés
megbomlott egyensúlyát helyreállítani. A társadalmi
méretű változásoknak a szerződések nagy tömegét azonosan
érintő következményeit azonban az egyes peres eljárások
keretei között nem lehet célszerűen megoldani, itt már
indokolt, hogy a törvényhozás dolgozzon ki általános
megoldást...."

"...A törvényhozó feladata meghatározni és felelőssége
eldönteni, hogy melyek azok a területek, amelyeken a
beavatkozás már jogalkotási követelmény. Az
Alkotmánybíróság feladata azonban azoknak a határoknak az
elbírálása, amelyek között az állami beavatkozás nem
alkotmányellenes...."

Ez utóbbival, mármint az Alkotmánybírósággal (annak kiherélése után) egyébként már nem lesz gond!

Nem sok jót nézek ki az Erste-nek, de magunknak sem...!

Mike36 2011.12.30. 13:59:53

@Borenbukk: ez így van, csak ezt nem nyilt levélben, erőfitogtatva szokás. Lézerjani most kiadta a többieknek az irányvonalat. Az erste meg stépen összecsomagol + sógorék erősen berágnak ránk, ott fognak keresztbetenni ahol lehet. Pontszerüen csatát nyerhet a fidesz, de a háborút már elvesztették. Ezekben az emberekben semmi hosszútávú gondolkodás nincs, erőből, odaszarunk mindenki küszöbére, mindenkit elküldünk a kurva anyjába, aztán majd csodálkoznak. Tényleg lesz itt forradalom, csak nem fülke, aztán lézerjaniék menthetik a irhájukat ha tudják

captain morgan 2011.12.30. 14:00:01

@ormotlan: A devizabevétellel nem rendelkező ügyfél miért nem fogadta el ugyanazzal a törlesztőrészlettel a kisebb összegű forinthitelt és vásárolt kisebb lakást, kisebb autót?
Talán a kétszeres kamatláb nem tetszett?

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 14:00:27

@MikeBoy: Mea culpa! Akkor most megyek és levágom a bal kezem kis ujját.

Egyébként meg itthon nem létezik a klasszikus jobb és bal oldal. Elég ha csak megfordítjuk azt a képet...!

lebenyi1 2011.12.30. 14:01:51

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy svájci frank árfolyam nincs, csak svájcifrank-árfolyam (hármasszabály, lásd a Magyar Helyesírás Szabályai 139. számú cikkét). A kockázat vállalás kifejezést pedig egybe kell írni. (A levélből idéztem.)

Mike36 2011.12.30. 14:02:17

@ormotlan: nem tisztességtelen, ugyanis 5-6 évig sokkal jobban jártál a deviza alapú hitellel, mint a forinttal. akkor bezzeg nem sírt senki, hogy miért ilyen alacsony a havi törlesztő.

dr. Bértollnok 2011.12.30. 14:03:49

belegondolva a devizás hitelek rejtelmeibe, egy megdöbbentő dologról még talán nem beszéltünk!
A devizában felvett hitelekre elsősorban azért volt az országnak (és állampolgárainak) szüksége, mert saját forrással nem rendelkeztünk a beruházási igényeinkhez. Egyszerűbben az egyszerűbben kedvéért, ebből a szempontból ugyanúgy beruházás a lázáros városfejlesztési hitel és juser Suzukija.
A beruházások a nemzeti jövedelem szerves részét képezik, úgymint a csatornázás és a Suzuki is. Ebből eredően a GDP-t pozitív irányban nyomják. Ha ez így van, akkor az elmúlt évek amúgy nem túlzottan magas GDP növekedése alapvetően nem túl produktív jellegű beruházásokból eredt... Ha befagytak a hitelek, sőt most aztán keményen fizetnünk kell értük, akkor miért is csodálkozunk, ha jövőre nem lesz GDP növekedés (most hagyjuk ki a kalkulációból a nemzetközi helyzet fokozódását). Ez nem Orbán és kormányának szerecsenmosdatása, csak egy gondolat.

captain morgan 2011.12.30. 14:03:55

A lázár meg menjen a picsába a viktorral együtt.
Nem menteni kell a devizahiteleseket, hanem olyan gazdaságpolitikát folytatni, amitől most 10-15 %-kal erősebb lehetne a forint.

Mike36 2011.12.30. 14:09:45

@szkr80: semmit nem vagy köteles aláírni, ha nem tetszik simán fel tudod mondani a szerződést, csak találnod kell egy másik finanszírozót

is 2011.12.30. 14:14:03

@ormotlan: a devizahitelt fel lehetett volna ám venni 5, 10, 15 éves kamatperiódusra is! az a probléma, hogy a kedves felvevő fél éves kamatperiódusra vette fel (mert a PSZÁF ezt engedte, hogy ilyen hitelt adjanak a bankok, ami az ő sara). ha 5 éves lenne a kamatperiódus, még mindig röhögne egy 2007-es adós, 10 meg 15 évesről nem is beszélve.

nu pagagyí 2011.12.30. 14:14:53

@bértollnok: Nem kell megdöbbenni. Hitelt olyan beruházásra kell felvenni, ami tartós GDP bővülést eredményezhet. Ilyen lehet például az autópálya építés, közlekedés fejlesztés, egyéb olyan infrastruktúra építés ami egyrészt termelő beruházásokat vonzhat és az államnak, önkormányzatnak bevétel vagy költségcsökkentést eredményez. A legnagyobb hülyeség az, ha folyó kiadásokra vesznek fel hiteleket, még nagyobb, ha kvázi pártfinanszírozásra.

dr. Bértollnok 2011.12.30. 14:16:17

@captain morgan:
Igen valószínűleg az átlagemberek ezzel járnának jobban, a felelősségteljes gazdaságpolitikával.
Itt azonban nem átlagemberekről van szó, attól félek...
Mert mi fog történni, a legrosszabb forgatókönyv szerint?
Lefut a végtörlesztés:
A gazdagok átutalják a számlájukról rögzített árfolyamon a hitelt folyósító banknak az összeget és nyertek millákat az ügyön.
A középosztály felveszi a forinthitelt és azzal végtörleszt. Azt hiszi, millákat nyert az ügyön.
A legcsóróbbak nem végtörlesztenek, ők haragszanak a világra, Orbánra és az előző kettő csoportra.

Ezután pártunk és kormányunk gondos tevékenysége és nem utolsó sorban a végtörlesztés okán bedől a forint.

A gazdagabbak nem veszítenek semmit, hiszen a forint számlájukat már a végtörlesztéssel lenullázták, sőt ha úgy vesszük, ismét komoly árfolyamnyereséget értek el azzal, hogy annak devalválódása nem érintette őket.
A középréteg szív egy orbitálist (orbánosat), az elszálló forint kamatokkal és ismét meg kell menteni őket, mert fizetésképtelenek lesznek.
A legszegényebbek meg ekkorra nem haragszanak senkire, híd alatt laknak, éhen halnak, őket már senki nem fogja megmenteni.

Hát...., ne így legyen, de tartok tőle erősen sanszos a dolog!

dr. Bértollnok 2011.12.30. 14:17:54

@nu pagagyí:
Tulajdonképpen én is erre jutottam: nem arra vettük fel, a GDP növekmény ezért volt átmeneti, a fogyasztási hitelek nem fejtenek ki hosszútávú pozitív hatást!

ncokicsi 2011.12.30. 14:23:36

ERSTE helyében annyit mondanék nekik, hogy mivel az eredeti forint árban akarja visszafizetni, akkor fizesse a CHF és HUF hitel közötti kamatkülönbözetet. (nagyjából 7%) Mivel nem kb 1-2% os CHF kötvényt kapott hanem 9-11%os HUF kötvényt.

dr. Bértollnok 2011.12.30. 14:27:03

@is:
A PSZÁF nem csak az adósok, hanem a bankokat is védte. Azzal, hogy nem tiltotta meg a rövid kamatperiódusokat, azzal közvetetten elismerte a devizában felvett (kiközvetített) hitelek kockázatát.
Azzal, hogy a hitelt felvevő szintén elfogadta ezt, szintén elismerte közvetett módon annak kockázatát, pontosan elsősorban arra játszott, hogy nyerni fog rajta! Tudomásom szerint a hitel felvételekor nem csak fél éves kamatperiódust lehetett választani...

vomit 2011.12.30. 14:31:46

@janper: az elso 1000 forint sem a "beviszem" utjan keletkezik, nem is a parna alatt talalja nagymama.

1:30-tol ebben:
www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=caa35572a

This_is_Sparta (törölt) 2011.12.30. 14:37:51

2010.12.31-diki MNB záró árfolyam: 278,75 HUF/EUR
2011.12.30-diki MNB záró árfolyam: 311,13 HUF/EUR

A devizahitellel rendelkező vállalkozásoknál ez az eurónkénti 32,38 Ft nem realizált árfolyamveszteség, amelynek elszámolása a Sztv. szerint kötelező, akár szépen haza is vághatja az eredményt, amely tovább csökkenti majd a cégek Tao. fizetési kötelezettségét, így a költségvetés bevételeit.

No de sebaj, a NAV majd talál sok hibát a veszteséges cégeknél is, így a kiesett Tao. bevételt majd kompenzálják a kivetett bírságok, ha lesz még miből behajtani...!

Az emiatt megszűnő munkahelyekről és az így kieső járulékbevételekről meg már ne is beszéljünk!

centenárium 2011.12.30. 15:01:41

Ezek a piszkos baloldaliak!
Bunkók is meg lopósak is.

Hajós 2011.12.30. 15:12:50

És bukik rajta mindenki, akinek a fizetése egy cég eredményéhez van kötve. Ehhez nem kell felsővezetőnek lenni, már középszinten (középosztály?) is sok helyen ettől függ a fizetés egy része.

regapó 2011.12.30. 15:20:47

Be kell csukni a bankárt, mert menet közbe emelgeti a kamatokat, meg spekulál az árfolyammal.

wowerman 2011.12.30. 15:35:30

és persze az idióta ******* *********** fideszesek még ezek után is képesek gyurcsányozni, merthogy az "elmúltnyócév". És az elmúlt másfél év?

2011.12.30. 15:58:57

@This_is_Sparta:

Nem baj, akkor is a bal oldali fickó rúgja le a jobboldalit! :-)))

Kotkodus 2011.12.30. 16:01:54

@soulclipse: bocsi a megkésett válaszért: gdp-t kellett gyarapítanom:)

arról, hogy ki államosított előbb vagy többet nem kívánok vitát nyitni. bármelyik is kezdte és bármelyik is államosított többet, mindkét esetben versenyképtelennek bizonyult a próbálkozás.

1. nem tudom mennyi az átlagos kezelési költség; nyílván ez a termékek (bankok, hitelek) közötti árverseny egyik alapja.
2. a bank nem lenne nyereséges, ha ez fordítva lenne; vagy nem banknak hívnák...
3. lásd 1.
4. ft betétre a bankok ft kamatot fizetnek (nagyobb a kamatláb).

de itt nem arról van szó, hogy a bankok tevékenysége mennyire elítélendő... az csak porhintés... arról van szó, hogy megint állami beavatkozással fenyeget egy kormánytag egy privát szerződés ügyében. és tetszik/nem tetszik ezt a külföldi tőke nem szereti. és ez csak egy csepp a tengerben. és előbb-utóbb lesz egy csepp, amelyik kicsordul az eu poharából és akkor az egész ország fog megfizetni a választók 52%-ának megvezetéséért.

de hát ilyen a demokrácia... én szopok majd veletek együtt és ezt el is fogadom! de kérlek legyen egy pillanat az életedben amikor azért végiggondolod az elmúlt évek hazugságait és ellentmondásait! köszi és buék!

Undortodox 2011.12.30. 16:16:03

@Azúrkék égbolt: De azért a recepciós nagy szarban lett volna, ha a kurva (Jánosunk) úgy dönt, hogy ő mégsem akarja mind a 100 frankot visszafizetni.

Undortodox 2011.12.30. 16:23:47

@soulclipse: Te egyedül kurva okos vagy, másik 10 ember meg bizony kurva hülye. Nem lehet, hogy fordítva valószínűbb? Nézz már magadba ember!

hhh. 2011.12.30. 16:34:25

rengeteg a komment, nincs időm végigmenni rajtuk. ha már úgyis a bankolás a téma, és többen azt állítják itt, a bankok a deviza alapú hiteleihez tényleg deviza kellet, akkor a sok okos közül valaki magyarázza már el nekem, hogy a CHF alapú hiteleket MIÉRT NEM lehetet CHF-ben törleszteni, csak forintban? Konkrét eset, OTéPé.

hhh. 2011.12.30. 16:40:30

@SchindIer Pistája: neked meg a kurva anyádat. hülyékkel nem vitatkozom.

Alvarez 2011.12.30. 16:46:55

@hhh.: miért akarsz svájci frankban törleszteni? Ha annyi frankod van, vátsd be az utcán forintra és azt add oda a banknak. Ugyanott vagy. Erre még nem gondoltál, Huba?

hhh. 2011.12.30. 16:59:17

@Alvarez: hehehe, persze, hogy lehet váltani. Meg onnan szerzek pénzt, ahonnan akarok. De nem ezt kérdeztem: miért nem lehet (és nem lehetett 2 évvel ezelőtt sem) svájci frankban kifizetni a törlesztőt, ha a bank elvileg abban vette fel?

2011.12.30. 17:42:30

@hhh.:

Ennek több oka van.

A legfontosabb: deviza és valuta nem azonos. Ha bemész egy bankba és betolod a casht CHF-ben, az nem azonos azzal a pénzzel, amit a deviza alapú kölcsön valódi alapja.

hhh. 2011.12.30. 17:45:55

@MikeBoy: kifejtenéd kicsit bővebben? Legalább a tőketartozást miért nem lehet betolni CHF-ben?

2011.12.30. 17:52:56

@hhh.:

Vissza kell kérdeznem:
valutában vagy devizában?

karnak 2011.12.30. 17:55:31

Kulonosen szimpatikus ez Lazartol ugy, hogy hosszu-hosszu evekig (amikor o regnalt, es nyert Hodmezon) a bankok, es a beszallitok tartottak el a varost. Ezert tudott nyerni, mert oriasi adossagok felhalmozasaval a haveri kornek adott megbizasokkal (utepites, miegymas) koltotte a nem sajat penzt.
Felszipkazta a hitelt, az eu tamogatast, amit akar egy eves csuszassal fizetett ki a beszallitoknak.

Voltak itt egesz nagyok es kicsik is, nagyok mint kozuzemi szolgaltatok, a korhaz beszallitoi, es utepito cegek.

A varos koztudottan kb 4 eve teljesen eladosodott es mukodeskeptelen, addig a bankok nemcsak h az onkormanyzatot finansziroztak kozvetlenul, hanem a mukodest ugy biztositottak, hogy a beszallitoi kort finansziroztak, hogy azok kozvetve mukodtetni tudjak a varost, illetve ne legyen balhe (tipikus ilyen mondjuk a varossal szemben levo kovetelesek megvasarlasa, amit a bankok csinaltak, es atutemeztek a kovetelesallomanyt, fel evvel, egy evvel - nyilvan a kamatok megfizetese mellett. fontos, hogy nem kesedelmi kamatokat fizetett a varos ilyenkor, hanem a legtobbszor a normal banki kamatot (finanszirozasi formatol fuggoen BUBOR + 2.5-3% korul). persze a varos az uj hataridokhoz kepest is kesett, ilyenkor a bankok mar inkasszaltak, beszedtek a penzuket.

Ezt lazar minden bankkal eljatszotta mar, a nagy ker. bankok regota nem finansziroznak hodmezovasarhelyes ugyleteket.

Az is koztudott, hogy kb ket eve lazar azzal huzta az idot, (a gonosz bankoknal), hogy csak meg most finanszirozzak egy ideig, mert a valasztas utan megnyeri azt a pert (a magyar allammal) amibol mrd-os bevetele lesz, es torleszt.

Nyilvan ez nem tortent meg, penz most sincs, csak most mar reg fizetni kene, es nem tud. (erre hozza meg az olyan kis kiskiraly, erinthetetlen torvenyeket a parlament, amiben onkormanyzati intezmenyeknel a szolgaltatok (EON) nem kapcsolhatnak ki aramot, gazt, stb.. mert CSAK, mert nem tudnak fizetni.

Mit csinalt es csinal Lazar?

A bankok hiteleibol onreszt teremtett onkormanyzati beruhazasokhoz.

A fennmarado reszt a gonosz eu-s tamogatasokbol szerezte. Azaz a ket nagy gonosz ellenseggel megfinansziroztatta a beruhazasait.

Ugy tett, mintha ez az o erdeme lett volna, holott epp csodbe vitte a varost, hiszen joval tobbet koltott, mint amennyit lehetett volna.

A beruhazasokat jo dragan a haveri, ismerosi kornek adta ki. Ezeket aztan nagyon nehezen fizette ki.

Mikor a hitelezok turelme elfogyott, most hogy helyzetbe kerult, jogszabalyokkal a sajat erdekeit ervenyesiti, lsd energetikaval, es a posztban elmlitett kapcsolatos jogszabalyok alkotasa, azzal fenyegetes.

Kitalalhat barmit, mondhat barmit a bankokrol, az eu-rol, a multikrol, de 10 eve ok tartjak el, es ezert lehet ott ahol van, majd most, mikor megteheti, mindenen atgazol, es minden szabalyt meghag. Mondott mar le emiatt energetika kapcsan allamtitkar, gondolom ez sem marad annyiban, de nem szamit, az szamit, hogy hamis eredmenyeket mutasson fel egy retegnek, aki ezt elhiszi.

Szerencsetlen szanalmas, gyomorforgato a modszer, illetve labszagu, kisstilu. Amilyen lazar maga, amilyen a fidesz maga. Megmaradtak a 90-es evek maffiamodszereinel, ugyanaz a szar, amit orban kint muvel.. velunk.

Egy ketharmados kartyat mutogatnak mint adut olyan helyeken, ahol az irrelavans, vagy nincs helye. Megy a bankokhoz, a multikhoz, brusszelbe azzal, hogy ok mindent megtehetnek, mert a nep ezt akarta, erre hatalmazta fel oket, mert nekik itt ketharmaduk van.

regress 2011.12.30. 17:56:55

csak kicsi a különbség,ott már lelőtték volna

Kassian 2011.12.30. 18:32:14

Lázárjani még a legaja fideszes zombinál is undorítóbb talpnyaló. Csak az idegesít, hogy egy ilyen szarember közpénzből gyűjtöget a rühes ivadékának bankbetétet.

2011.12.30. 18:34:59

@hhh.:

Akkor semmi gond.
Szólj, ha sikerült szerezned... ;-)))

2011.12.30. 18:36:17

@hhh.:

Félretéve a tréfát!
Hogy akarod megszerezni a devizát?

Kandabula 2011.12.30. 18:41:12

Aki nem olyan pénznemben vesz fel kölcsönt, mint amilyenben a bevételei várhatóak, spekuláns. Nyerhet is rajta, meg veszíthet is. Magánembernél még megmagyarázható, önkormányzatnál már bűn. Rulettezés. (Mintha ezt a játékot más összefüggésben éppen egy állami ajak említette volna.)

VonS 2011.12.30. 20:31:12

@Kotkodus: "arról van szó, hogy megint állami beavatkozással fenyeget egy kormánytag egy privát szerződés ügyében. és tetszik/nem tetszik ezt a külföldi tőke nem szereti"

Helyesbítsünk már! Ezt a gazdaság egyik szereplője sem szereti, akár magyar, akár külföldi. És a "nem szereti" sem biztos, hogy a legtalálóbb kifejezés. Konkrétan nekem azt juttatja eszembe ez a levél, hogy akkor most vagy ők mennek börtönbe mind, vagy én költözök másik kontinensre.

Csacsicska 2011.12.30. 22:26:46

Lázár gondolatmenete nem új – a végtörlesztések ideológiai alapja is „ravasz bank” volt – ám Hódmezővásárhely nem egy naiv magánszemély, akit rá lehet szedni bármire is, így Lázár hasonlata egyáltalán nem igaz.

Az ügy szépsége, hogy Lázár nyíltan megfenyegette az Erste Bankot, hogy ha nem áll be az alku-pozícióba, akkor a magyar törvényhozás olyan szabályokat fog hozni, ami a bankot engedményekre kényszeríti. És mert Lázár mégiscsak a kormánypárt frakció-vezetője, aligha beszél a levegőbe. (Hódmezővásárhely polgármestereként pedig nyakig benne van-volt a kötvény kibocsátásban…).

A belengetett fenyegetés életveszélyes dolog. Nemcsak Hódmezővásárhely, hanem önkormányzatok sora bocsátott ki kötvényeket az elmúlt időszakban – ha tehát Lázár precedenst teremt az Országgyűlésben (és miért ne tehetné: láttuk, a kétharmados többséget semmi sem tartja vissza), akkor egy olyan törvénykezési mechanizmus indul be, ami teljesen felborítja a polgári érték- és jogrendet Magyarországon. Elég lesz hozni egy törvényt, amely a hitelezőt bármely adósság elengedésére, vagy csökkentésére kötelezi.

Ettől a pillanattól kezdve EGYETLEN MAGÁNTULAJDON NINCS TÖBBÉ BIZTONSÁGBAN: Lázár fenyegetése azt jelenti, hogy az állam bármit magáévá tehet, amit csak akar. Tudjuk, hogy Magyarországnak 2012-ben sürgősen készpénzre lesz szüksége – más szavakkal a bankbetétek (és elsősorban a devizában elhelyezett bankbetétek) nyíltan veszélybe kerültek.

Láthatjuk, hogy a magyar Országgyűlésben órák alatt bármilyen törvényt át lehet verni (a mai napon megszavazott új házszabályok éppen ezt a célt szolgálják) - tehát tessék észnél lenni és szólni minden rokonnak, barátnak, ismerősnek, kollégának.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 22:28:00

@Csacsicska: "Ettől a pillanattól kezdve EGYETLEN MAGÁNTULAJDON NINCS TÖBBÉ BIZTONSÁGBAN"

Miért, eddig?

Csacsicska 2011.12.30. 22:55:42

@3,60-as kenyér:
Egy hitel kockázatát mind a kölcsönt kérő, mind a kölcsönt adó mérlegeli – de szempontjaik és a szempontok fontosságának sorrendje eltérők.

A kölcsönt adó mindenek előtt felméri a kölcsön visszakapásának (bocsi a magyartalanságért, de így korrekt) kockázatát, majd az ügyleten elérhető hasznát. A kölcsönkérő elsősorban a kölcsönnel elérhető hasznot nézi, majd esetleg a biztosítékként adott eszköz (pl. jelzálog) elvesztésének kockázatát mérlegeli.

Hódmezővásárhely városa a kötvények kibocsátásának idején nem volt kényszerhelyzetben. Az Erste Bank nem tartott csőre töltött géppisztolyt a városi képviselők fejéhez. Mindkét fél pontosan tudta (???) mit tesz. Innentől kezdve Lázár semmit sem vághat a bank fejéhez. Ráadásul azért választották a kötvény formát, mert így a város adóssága „likvid” eszköz lett a bank kezében – szükség esetén a kötvényeket átruházhatja (ami a bank tőke-megfelelési mutatójának alakulásával függ össze). Lehet, hogy az érintett kötvények már nincsenek is a bank birtokában…

Ha lenne pénzügyi kultúra Magyarországon, akkor Hódmezővásárhely nem kötvényt, hanem határidős váltót bocsátott volna ki. Igaz, magyarországi Váltóbíróság hiányában annak sem lett volna sok értelme… mostanság ugyanis a váltójoghoz még csak nem is konyító bíróságok döntenek váltó-ügyekben, ne is szóljunk arról, micsoda határidőkkel!

Kandabula 2011.12.30. 23:15:51

@Kandabula: eljátszotta a város pénzét és most zsarol.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.30. 23:17:42

@Kandabula: A városnak szerzett pénzt és most a bank zsarolásának huszárosan ellenáll és nem fizet, csak amit tisztességesen kell. Az a döbbenet, hogy ezt elég sokan be is veszik.

Kandabula 2011.12.31. 00:14:19

@Counter: Forintban vett fel kölcsönt? Ha nem, akkor miről beszélünk? Rulettezett? Sumákolt? Spekulált? Ugyan mire? A Te pénzedre? Joga volt hozzá? Bevetted? Beveszed...

Kandabula 2011.12.31. 00:18:52

@Counter: városodnak én is veszek fel pénzt, de Te is tudnál. A vicc lényege nem a felvételnél, hanem a visszafizetésnél derül ki. De hagyjuk. Örülj.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.31. 09:38:13

@Kandabula: Akkor most állapítsuk meg, mire vonatkozik az "ez" mutató névmás a 2. mondatomban.

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.31. 10:12:35

@karnak: "Kulonosen szimpatikus ez Lazartol ugy, hogy hosszu-hosszu evekig (amikor o regnalt, es nyert Hodmezon) a bankok, es a beszallitok tartottak el a varost. Ezert tudott nyerni, ..."

Na erre mondja a közmondás, hogy mindenki megkapja a magáét. A bankok és HMVH Lázárt. Mi meg?

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.31. 10:21:34

@This_is_Sparta:

" 2010.12.31-diki MNB záró árfolyam: 278,75 HUF/EUR
2011.12.30-diki MNB záró árfolyam: 311,13 HUF/EUR"

Na, ennek az okát kellene a 2/3ot megszavazóknak megérteni!

látjátok feleim szümtükkel 2011.12.31. 10:26:42

@nu pagagyí: Mondjuk a főterek felújítása is, igaz? Közben meg ki van a hátsó.
süti beállítások módosítása