HTML

Forintblog

"A pénz a hatodik érzék. Muszáj, hogy legyen az embernek, különben nem tudja a másik ötöt sem igazán használni." – W. S. Maugham

Portfolio Blogger

Hírek

Linkblog

2008.07.14. 14:34 on the other hand

Adózási ámokfutás - A Fidesznél is elgurult a gyógyszer

Éleztük már a nyelvünket a minap a Fidesz áfacsökkentési adóötletén, de akkor még lehetett azon az alapon felmentést adni az ellenzéki pártnak, hogy csak a demagógiaparti újabb kötelező táncát láthatjuk. Azt azonban álmunkban sem gondoltuk volna, hogy az inflációkövető nyugdíjemelés értelmes ötletét ellensúlyozó osztogatósdi valójában "egy nagy mozaik kicsi része". Úgy tűnik, ebben az országban nincs egyetlen olyan párt sem, amelyik értelmes adópolitikát tudna folytatni.

Matolcsy György, a Fidesz egyik meghatározó gazdaságpolitikusa szerint a politikának fel kell hagynia azzal, hogy a döntéseket alapvetően szociális szempontok határozzák meg. Majd ezután közli, hogy a szociálpolitika kevés a szociális kérdések megoldására, és egy részüket az adók körébe rendeli. És ez még csak az általános elvekben lévő enyhe zűrzavar, ami azonban a Népszabadságnak adott interjú részleteit illeti - na az ott a masszív káosz.

Matolcsy adóötletei közül a legkarakteresebb az egykulcsos szja, ötkulcsos áfa finom elegye. Érdemes megnézni hozzá az indoklást is: azért van rá szükség, hogy a fogyasztást társadalmi rétegenként, csoportonként eltérő mértékben lehessen adóztatni. Már ez is vitára ingerlő, de az érv lehengerlő: a jövedelmi különbségek a legalsó és a legfelső rétegek között kilencszeresek, ami messze magasabb, mint a régióban vagy akár az USA-ban. És ezt így hogy? - kérdezheti a rémült közgazdász. A nagy jövedelemkülönbségek kezelésére kell a jövedelemadó progresszivitását visszavágni, és a fogyasztási adóét meg emelni? Azt meg már hagyjuk is, hogy nem magasabbak a jövedelemkülönbségek (sőt, még csökkent is az utóbb időben, és ezt modern jobboldali gondolkodású szakértők inkább károsnak tartják).

A hivatalos válasz a kérdésre annyi, hogy az adórendszer jövedelmi részében a liberális, a fogyasztást terhelő adózásban a szociális szempontokat kell érvényesíteni. Végül is miért ne, attól még, hogy az egész világ fordítva csinálja nem biztos hogy az a jó. De azért abba érdemes belegondolni, hogy az szja és az áfa milyen viszonyban áll egymással. Az egyik a teljes jövedelmet adóztatja, a másik azt a részét, amit efogyasztunk (vagyis nem takarítunk meg). Ezért is van az, hogy míg az szja-t könnyű progresszívvé tenni, addig az áfát nem igazán lehet. Szóval ha a jövedelmkülönbségek csökkentését tűzi ki célul, akkor az áfánál rosszabb adót valószínűleg keresve sem találhatna. És ezért cserébe még egy kicsit sikerülne bonyolítani az adórendszert.

Amúgy meg valaki a Fidesznél már kitalálhatná, hogy akarnak-e egykulcsos szja-t. Végül is a jövedelmet eléggé átrendező elképzelésről van szó, tehát jó lenne, ha a párt megmondóemberei közül hárman nem háromfélét mondanának ez ügyben.

Matolcsy a hagyományosan gyenge ponton sem fejlődött. Vegyük csak sorra: szja-csökkentés, áfa-csökkentés (hacsak az ötkulcsos adóból nem lesz egy-két horror-magasságú is, csak hogy vicces legyen és behajthatatlan), és valószínűleg a tb-járulékcsökkentésről sem tett le a szakértő. És miből? Mindjárt három forrásból is! Mindhárom forrás szép példája egy-egy súlyos hibának.

Az első forrás az lenne, hogy abból a 400-500 milliárd forintos kockázati felárból, amit a magyar államadósság után fizetünk a gazdaságpolitika hiteltelensége miatt, "több százmilliárd forinttal" csökkenne. Igen ám, de ez nem megy egyik napról a másikra, a teljes átárazódás években mérhető, hiszen a többéves kötvények után fizetendő kamat már nem változik. Vagyis ebből azonnali adócsökkentést fedezni nem lehet.

A második forrást az adóreform következtében beinduló gazdasági növekedésből származó többlet jelenti. Ez már régóta vitatéma, hogy mennyit is jelenthet, Matolcsy szerint a legóvatosabb becslések szerint is 200 milliárd forintot. Úgy látszik, a Fidesz szakértője nem olyan óvatos, mint az Oriens, aminek a szakértői a politikától függetlenként is olyan programot dolgoztak ki, ami változatlan bevételekkel számol. Egyébként így tettek annak idején a szlovákok is, nem is volt okuk utólag a túlságosan pesszimista tervezés miatt bánkódni. Igaz, ma már legalább nem jelent automatikusan többletbevételt az adócsökkentés, ez is valami.

A harmadik fő forrás a 200 ezer ember munkába állítása két év alatt. Szép vállalás, nem is lehetett egy évre beígérni, így azt most hagyjuk is, hogy mi lenne az első évben az adócsökkentés hatása, és hogy az milyen hatást gyakorolna a kötvényhozamokra. (Biztos nem szakadna, úgyhogy rövid távon az első forrás is ugrott.) Mindenesetre két év alatt viszont már olyannyira felszabadulna a szociális ellátó rendszer, hogy az megint legalább 200 milliárdos többletet jelentene. Gyors fejszámolás: fejenként havi nettó 85 ezer forint - gálánsak voltunk eddig, de tényleg ennyire?

Végezetül még annyit, hogy a fenti három forrás még Matolcsy számításai szerint sem adják ki az általa említett 1000 milliárd forintos adócsökkentést.

Tanulságot inkább le sem vonunk.

13 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz adó


A bejegyzés trackback címe:

https://forint.blog.hu/api/trackback/id/tr13567661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.07.15. 12:30:29

Forintblog - Adózási ámokfutás - A Fidesznél is elgurult a gyógyszerÉleztük már a nyelvünket a minap a Fidesz áfacsökkentési adóötletén, de akkor még lehetett azon az alapon felmentést adni [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.14. 16:37:16

"Tanulságot inkább le sem vonunk."

Pedig van, a megdöbbentően sikeres nyubusz hirdetés óta köztudott.

Kicsit álszent dolog ilyen közhangulatban racionális gazdaságpolitika zászlóra tűzését elvárni egy ellenzéki párttól.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.07.14. 16:41:58

kicsit álszent dolog minden szakmai hülyeséget az ellenzékiséggel meg a demagógiapartival mentegetni. nehogy már az ötkulcsos áfa szavazatszerző akció legyen, mert még röhögcsélni kezdek.

egyre inkább azt hiszem, hogy sokszor egyszerűen a muníció hiányzik.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.15. 06:35:16

Valódi elképzeléseik egy részének kiszivárgására olyan kanpányt épített a "nyubusz", ami pillanatok alatt katasztrofális következménnyel járt a támogatottsági adatokban.

Álszentnek inkább azt tartom, hogy -- bár néhány hete a gazdasági sajtó is betekinthetett a "kártyák közé" -- mégsem azt a többé kevésbé pragmatikus álláspontot tekintik komoly programnak, hanem a pártszóvivói sajttájokon elhangzottakat. Nem tudom, milyen politikai stratégia van a ötkulcsos áfa zászlórúdra tűzése mögött, de különösebben nem is érdekel: amit néhány hete hallottam, az évek óta GYAKORLATBAN zajló gazdaságpolitikához képest üdítően pozitív. Lenne.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.07.15. 08:13:53

mit hallottál néhány hete? az miben mond ellent a mostani híreknek?

ez a szöveg meg nem pártszóvivői álláspont volt, hanem interjú a nagy think tankkel. persze lehet nyomni a wishful thinkinget, hogy csak azt hiszem el, amit akarok, de akkor könnyű ám meglepődni.

amúgy meg talán nem véletlen, hogy MGy véleményét később "nem egyeztetettnek" minősítette a Fidesz.

az meg milyen már, hogy a politikusok akadálytalanul szennyezhetik a közbeszédet, és mindenki legyen köteles átlátni a sorok között, még Mari néni is otthon. ha meg valaki rávilágít, hogy mekkora baromságot hordanak össze a politikusok, akkor az nem a közbeszéd tisztítására tett erőfeszítés, hanem jön a sok zombi, és elkezd okoskodni.

ez nyilván nem rád vonatkozik, de pl. az a felszólítás, hogy ne vegyük komolyan a pártszóvivői sajttájon elhangzottakat rém tipikus. nyilván nem is lehet komolyan venni, de talán érdemes lenne elvárni, hogy komolyan lehessen venni. mint ahogy érdemes lenne elvárni azt is, hogy ha a párt nagy szakértője megszólal, akkor a szövegének legalább a füle meg a farka legyen meg.

is 2008.07.15. 09:15:41

hát én hozzászólok az érdemihez is: a svájci indexálásról azért léptek le a fejlett országok, mert ott a növekedés néha negatív, és akkor a nyugdíjemelés tényleg kolonc. 3-4-5 százalékos átlagos növekedés esetén (15 éves távlatban pedig az volt Mo-n is) a svájci indexálás NEM kolonc. ez egy erkölcstelen javaslat a saját szüleinkkel szemben.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.15. 09:29:31

"mit hallottál néhány hete"

ööö... nem gondoltam volna, hogy egy gazdportálolvasó számára újdonság a svájci indexálás helyett inflációkövető nyugdíjemelésről, válságkezelésről szóló orbán-előadás híre. orbán nem egy közgazdasági észkonbájn (eufemizmus), szóval biztosan nem ő találta ki.

"talán érdemes lenne elvárni, hogy komolyan lehessen venni"

a nyubusz ugrásra készen várja a pillanatot.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.15. 09:33:14

is,

a svájci indexálás kolonc volta nem a gazdasági növekedés mértékétől függ, hanem a népesség életkor szerinti megoszlásának alakulásától illetve az aktivitási ráta változásától.

vicces, hogy a nyugdíjemelésnél felerészben a átlagos béremelkedést, tehát egy nívóindexet veszünk figyelembe, de a nyugdíjak forrásául nem a bérnívóra hanem a bértömegre kivetett járulék szolgál...

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.07.15. 12:59:20

hát akkor maradjunk annyiban, hogy szerinted a mostani agymenés a kötelező demagógia része. szerintem meg, mivel ez egyetlen szavazatot sem jelent, valami másról szól.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.07.15. 13:39:39

is,

a nyugdíjak inflációkövető indexálása már már-már kötelező lépés. ez nem erkölcstelen javaslat, hanem gazdasági szükségszerűség. nem véletlenül áll rá erre lassan mindenki.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.15. 16:32:35

stoppard,

"mivel ez egyetlen szavazatot sem jelent"

azt gondolom, nem mondanák, ha nem hinnék azt, hogy van szavazatnyeresége. nem rád vagy rám pályáznak, hanem azokra, akik pl a nyubusz kanpányára fogékonyak. vegyük észre, hogy 70-es IQ fölött lehet szavazni.

stoppard · http://forint.blog.hu 2008.07.15. 16:54:07

te most tényleg azt gondolod, hogy az ötkulcsos áfa-szlogen szavazatszerző (és annak szánják) akármilyen közegben?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2008.07.15. 18:26:05

Gőzöm sincs -- sosem voltam érdekelt szavazatszerzésben. az ötkulcsos áfa kapcsán érdekesség, hogy a kéri-féle májusi beszélgetés (és/vagy más források) szerit matolcsynak nem jutna miniszteri tárca egy közeljövőbeli potenciális fideszkormányban, ami némileg alulsúlyozásra jelöli ki ezeket az ötleteket, legyenek azok baromságok vagy zseniálisak.

A minoris részleteken túl továbbra is álszentnek tartom a pf bloggerének kirohanását politikai demagógiával szemben, miközben elég jól ismert, hogy egy valós válságkezelő program néhány részletének kiszivárgására milyen sikeres kampányt tudott felépíteni a kormánypárt.

Alapvetően elegem van abból a posványból ami most már évek óta rohad. Én nem tudom a mocsárgáz lángjánál sütögetni a pecsenyémet.

on the other hand 2008.07.15. 20:48:06

sztem te némi politikai elfogultság miatt akadsz fent ezen az egészen. ha megnézed, ezen a blogon azért pont ugyanígy kapott GyF is hideget-meleget.

én azt gondolom, hogy igenis kell küzdeni a mérhetetlen alacsony színvonalú közbeszéd ellen. (te nem látod pl., hogy milyen végtelenül "egyszerű" sajtóközleményekkel bombázzák a politikusok a médiát. ha olvasol subbát, ott szokott lenni olyan, hogy gagyi popmenedzser pr-levele. na kb. olyan.)

ma Magyarországon az emberek többsége tökéletesen félreérti a demokráciában kiosztott társadalmi szerepeket. igen, a szavazatmaximalizáló politikusok hazudnak, mert nem cáratyuskák, és igen, a társadalomnak meg kell védenie magát ettől is. ez nem háború, csak érdekkülönbségek képviselete.

ehhez képest te azt az álláspontot képviseled, miszerint megértő vagy a jelenlegi nívóval szemben, mert te "átlátsz" a politikusok magatartásán. aztán Mari néni meg forduljon fel, neki jó lesz ez a szöveg is, amit most kap. ha meg kiderül, hogy valaki hazudott reggel délben este, akkor meg lehet emlegetni az értelmiség felelősségét.

hát lehet is. csak nem utólag. ha ez neked lángnál sütögetés, akkor lelked rajta. szívesebben írogatnék sokkal nívósabb szakkérdésekről, de itt tartunk. félreértés ne essék, ez nem valamiféle forradalmárkodás, vagy jóleső odamondogatás. ez egyszerűen a média egyik funkciója (lenne), jó reggelt.

süti beállítások módosítása